Slippertje 31: Inspiratie omzetten in actie met Thijs Lindhout
10 november 2020 
59 min. read

Slippertje 31: Inspiratie omzetten in actie met Thijs Lindhout

Mark Tigchelaar

Apple podcast

Welkom dames en heren bij weer een gloednieuw Slippertje en deze week heb ik weer een hele speciale gast! Zijn naam is Thijs Lindhout, je kunt Thijs Lindhout kennen van zijn ‘100% Inspiratie Podcast’, theatershows of als CO2 consultant!

In deze podcast staan inspiratie, durf en je dromen waarmaken centraal, deze 3 dingen staan namelijk centraal in het leven van Thijs Lindhout. Zo maakte Thijs Lindhout bijvoorbeeld zijn droom van een uitverkocht Beatrix Theater waar, echt onwijs gaaf!

Verder vertelt Thijs Lindhout in het 30ste Slippertje over:

– Hoe hij ondernemer werd binnen het bedrijf waar hij op dat moment werkte
– De 100% inspiratie podcast en hoe hij Angela Groothuizen wist te strikken als gast
– Zijn tips voor iedereen die inspiratie nog niet weet om te zetten in actie
– Én het ultieme geluksgevoel

Laten we snel gaan luisteren naar de inspirerende verhalen van Thijs Lindhout, let’s go!

Podcast transcriptie

Bas: Dames en heren, vandaag op deze mooie dag, het is vandaag zaterdag, hoeveel november is het?

Thijs: 10 of zo?

Bas: 7, 8 volgens mij, whatever.

Thijs: Zoiets, ja.

Bas: Het is vandaag een historische dag want niet alleen de nieuwe president van Amerika is bekend, maar ook de one and only Thijs Lindhout zit bij mij live in mijn streaming studio die net af is, de allereerste host, hij wilde het zo graag en daar is hij hoor. Thijs is bekend van de 100% inspiratie podcast waar hij meer dan 100.000 podcast downloads per maand mee bereikt. Hij heeft meer dan 200 BNN’ers en topsporters geïnterviewd, zijn doel was een uitverkochte theatershow en dat is hem gelukt met als klapper op de vuurpijl een vol Beatrixtheater met 1.600 man waar die de 100% Inspiratie Show heeft gegeven. Hij heeft ook nog eens een boek geschreven, ‘Hoe de fuck vind ik geluk?’ Nou, Thijs, welkom in de show jongen, vuurwerk.

Je gooit je shit opzij, en voelt je vogelvrij, je runt je business op je slippers en dat maakt je blij.

Bas: Meezingen hè.

Thijs: Ja, we kennen allemaal de woorden.

Je droom is werkelijkheid, bent van de stress bevrijd. Je kraakt de code van het leven met zekerheid.

Bas: Thijs, jongen, welkom in de Ondernemen op Slippers podcast, het mocht ook tijd worden.

Thijs: Ja, ja, het mocht eens tijd worden, ja.

Bas: Het mocht eens tijd worden.

Thijs: In 1844 is het idee ontstaan.

Bas: Ja.

Thijs: En toen zei jij ik ga een studio bouwen, nou, en even applausje dames en heren voor Bas want die heeft hier bloed, zweet en vooral heel veel geld in gestopt om deze studio hier te bouwen en dit wordt gewoon wel misschien wel de eerste De Wereld Draait Door voor ondernemers studio.

Bas: Kijk Thijs, je naam staat in beeld jongen.

Thijs: Nee joh.

Bas: Je bent keynote spreker over geluk en succes, het moet niet gekker worden.

Thijs: Ja, te gek.

Bas: Maar inderdaad, dank je wel voor het applaus man. Ik ben ook heel blij. Ja, het is gewoon heel tof om zo’n eigen streamingstudio te hebben en sowieso voor de mensen die het live zien is het natuurlijk tof dat ze erbij zijn, maar we zijn ook een ontzettend mooie podcast aan het opnemen hier.

Thijs: Ja.

Founding father van de podcast in Nederland

Bas: Ook wel natuurlijk, jij hebt natuurlijk ook een ontzettend gave podcast hè, de 100% Inspiratie podcast en jij bent toch een beetje een ja, hoe noem je dat, een founding father hier in Nederland of zo op podcastgebied, toch wel een van de eerdere toch?

Thijs: Ja, ik was begin 2016, dus dat is 4,5 jaar geleden en dat was, nou, ik was zeker niet een van de eersten, maar ja, ik was wel de piek, ik zat wel voor de piek zeg maar, want ik weet niet of we nu op de piek zitten, maar podcasting is nu wel veel populairder dan 4,5 jaar geleden.

Bas: Ja, vet man. Maar je hebt nu dus echt al 100.000 podcast downloads per maand.

Thijs: Ja.

Bas: Dus eigenlijk ben je wel een beetje het mannetje.

Thijs: Ja, ik ben altijd ambitieus hè, dus ik had toevallig had ik het er nog gisteren met een mede-podcaster erover dat ik een beetje verwend ben. Laten we vooropstellen, ik ben superblij met die 100.000 streams per maand. Ik bedoel, ik ga niet lopen doen alsof ik daar niet blij mee ben, maar het is wel een half jaartje steady op de 100.000 streams per maand. Sterker nog, hij ging een tijdje een beetje richting de 110.000 en nu gaat hij eerder richting de 90, soms weleens richting de 80 omdat vanwege Corona minder mensen in de auto zitten gewoon en ja, je bent toch ook ondernemer, behalve dat je natuurlijk ook artiest en gepassioneerde ja, gelukszoeker bent in die podcast, daar had ik het toevallig gister ngo met iemand over dat ik denk ja, het zou mij wel een extra motivatie boost geven als we gewoon naar de 200.000 luisteraars gaan of als je gewoon zo populair bent dat je gewoon weet ja, als ik iets roep in die podcast dan heeft gewoon een gedeelte van Nederland heeft het daar dan over die week of zo. Dat lijkt me wel echt kicken dat je, ja, en dat klinkt dan ja, als het narcistisch klinkt dan mag het narcistisch klinken, zo bedoel ik het niet, maar soms neem ik gewoon echt episodes op en dan denk ik ja, dit is zo goed en dan of nou, dit klinkt helemaal echt verschrikkelijk, maar dan wat de gast deelt, dan denk ik wat mijn gast deelt is zo goed, zo waardevol, het is zonde dat maar 10.000 à 20.000 mensen naar deze episode gaan luisteren en zou er niet nog een nulletje achter mogen. Dus ja, ik ben het mannetje, maar ik droom ook wel van nog een nulletje erachter natuurlijk.

Bas: Ja, dus uiteindelijk is het natuurlijk nooit genoeg, dat is het eigenlijk, als je een miljoen streams had gehad wil je naar 2 miljoen en je hebt er nu 100.000 en je wil naar 200.000 per maand. Maar goed, als jij zegt tegen iemand die een podcast heeft van ik heb 100.000 downloads per maand, waarschijnlijk valt die al steil achterover want ik bedoel, ik ben zelf natuurlijk ook een tijdje bezig met een podcast, ik zit nog net niet op die 100.000 per maand, nog net niet, maar goed, met deze studio gaat dat sowieso wel goed komen denk ik.

Thijs: Dat weet ik wel zeker.

Bas: Maar supervet man Thijs, maar ja, laten we een beetje bij het begin beginnen, ik vind het tof om even jouw reis mee te maken van het begin tot waar je nu staat, hoe jij de bad ass Thijs Lindhout die je nu bent, bent geworden.

Thijs: Ja.

Hoe begon het?

Bas: Dus nou, laten we, ja, whatever, waar ben je geboren Thijs?

Thijs: Waar ben ik geboren, ja, als je daar wil beginnen, in Reeuwijk op 3 april 1988.

Bas: Kijk.

Thijs: En ja, veel verhuisd wel als kind. In ieder geval 3, 4 keer of zo in de eerste 20 jaar van mijn leven. Natuurlijk best wel heftig dat je dan, als je in groep 4 zit en je moet ineens groep 5 in een hele andere stad doen, voor jou als kindje maakt het echt geen drol uit of je nou van Gouda verhuist naar Amersfoort wat ik deed of dat je van Gouda verhuist naar New York want het is een andere stad, 80 kilometer verderop is voor jou als kindje van 8 gewoon een hele intense verandering.

Bas: Ja.

Thijs: Maar fast foward, uiteindelijk ben ik op mijn 21e begonnen als milieuconsultant en ben ik denk ik op mijn 24e begonnen als ondernemer, dat is nu zo’n 8 jaar geleden.

Bas: Op je 24e ondernemer.

Thijs: Ja.

Tienerjaren

Bas: Maar ok, je gaat er even snel doorheen natuurlijk, wat gebeurde er voor je 24e? Dus eigenlijk misschien het korte verhaal zeg maar want ik denk dat je heel veel mensen daarmee inspireert die dus nu nog nadenken van hé, Corona, heel veel mensen zijn natuurlijk aan het nadenken what the F moet ik met mijn leven hè, hoe de fuck vind ik geluk. Dus je boek daar komen we later op. Maar goed, dus die tijd, ik vind het supergaaf te horen van ok, Thijs die werkt, zit op school, whatever, you name it en je gaat ondernemen.

Thijs: Ja, dus hoe ik van ambitie naar realisatie ben gegaan.

Bas: Juist.

Thijs: Nou, laat ik vooropstellen, kijk, ondernemen is niet voor iedereen, dus laat ik die romantiek toch maar uit de lucht helpen. Ik hoor veel mensen die nog in loondienst zijn of die om wat voor reden dan ook het idee hebben om ondernemer of freelancer, ZZP’er, in elk geval iets voor zichzelf te gaan doen en dat is niet voor iedereen want je moet om kunnen gaan met onzekerheid, je moet denk ik toch wel wat je onderneming ook is een klein beetje een sales tijger zijn, dat je toch houdt van marketing, van sales, van omzet draaien. Je krijgt er heel veel randzaken bij. Dus als jij een passie hebt voor het bakken van cupcakes en je wil daar je business van maken, ja, dan heb je ook ineens te maken met boekhouding, heb je inderdaad ineens te maken met marketing en sales en met een website bouwen en met klanten onderhouden en met een team misschien bouwen en leiding geven. Dus er komen zoveel randzaken komen erbij. Dus het moet wel bij je passen. Als ik naar mijzelf kijk, jij kent de bekende speech van Steve Jobs, you can only connect the dots looking backwards.

Bas: Juist.

Thijs: Als ik dus nu terugkijk, een aantal eigenschappen zaten altijd al in me, ik hield altijd al wel een beetje van avontuur, ik was nooit vies van een beetje risico nemen, ik was een skateboarder vroeger, nou ja, ik was echt niet de beste skateboarder, maar ik durfde wel het meeste van iedereen.

Bas: Wat was de vetste truc die je kon op je skateboard dan? Noem even een 360 backflip, handplant whatever?

Thijs: Handplant, impossible. Nee, een boardslide van een trappetje af, dus in een skatepark had je een trappetje omlaag van 8 treden dus met een ijzeren buis ernaast en dan kon ik wel zo’n boardslidetje omlaag.

Bas: Daar moest je eerst 6 keer je pols voor breken voordat je dat kan of?

Thijs: Ja, dat was wel vooral bij een boardslide dus dan zet je je board zo over dwars op een ijzeren buis en als je dan niet met commitment dat doet, dus je leunt niet naar voren van ik durf dit, je gaat met een beetje twijfel erin, dan leun je naar achter en dan schiet het bord onder je vandaan en dan val je met e achterhoofd als je niet uitkijkt op die buis of op die trap.

Bas: Een mooie metafoor dit Thijs, als je er niet vol in gaat in je leven dan val je dus hard op je achterhoofd.

Bedrijskunde & CO2 consultant

Thijs: Precies, precies, dus een beetje risico was ik nooit vies van, het was wel vrij duidelijk in mijn puberteit dat ik niet zo goed tegen autoriteit kan, ik was altijd wel rebels, ik zeg altijd gekscherend dat ik mijn studie cum fraude heb gehaald. Dus zelfs op de havo, dus dan ben je zeg maar een beetje tussen de 13 en 17 was ik al heel bewust van het feit van hé, school is een hele resultaatgerichte exercitie. Dus de hoe is niet zo belangrijk, het enige wat belangrijk is, is dat op het rapport gewoon goede cijfers staan. Dus ik gaf mijzelf dan ook, en dat vonden mijn ouders en de school wat minder leuk, maar ik gaf mijzelf volledige vrijheid in hoe ik daar zou komen. Dus veel te laat komen, veel spijbelen, veel aanklooien en uiteindelijk regelde ik het dan wel dat als ik een toets moest maken dat ik die gewoon goed maakte. Dus wel heel erg eigenzinnig, rebels en dat zijn denk ik wat ik nu allemaal noem wel eigenschappen die ja, ten grondslag liggen aan het worden van een ondernemer en hopelijk een goede ondernemer. En toen zeiden de leraren ook van ja, Thijs, jij moet maar iets met bedrijfskunde of zo gaan doen, een hbo ondernemerschap die bestond toen nog niet, volgens mij nu wel. Toen ben ik technische bedrijfskunde gaan studeren. Nou, om eerlijk te zijn dat vond ik helemaal niks en mijn enige motivatie om die studie af te maken was eigenlijk om die studieschuld te voorkomen hè, want als je je studie niet afmaakt dan wordt eigenlijk alles wat je hebt gekregen wordt ineens geen gift maar een lening dus dan moet je je OV-kaart en je beurs en alles terugbetalen dus eigenlijk om die reden die studie afgemaakt en toen was ik 21, ik had stage gelopen, mijn afstudeerstage bij een grote multinational, een consultancybureau. Ja, daar boden ze me een papiertje aan en het enige stukje leiderschap wat ik nog toonde, want ik heb daarop ja gezegd, was wel dat ik zei: ik wil maar drie dagen per week werken. En dit was echt in 2009 hè, dus vol in de crisis en mijn toenmalige manager echt zo, Thijs, je bent 21, we bieden jou een fulltime contract aan in deze tijd. Alleen zeg maar de moeders met een druk gezin hier op de zaak die werken inderdaad drie dagen per week, wat is er met jou? En ik was toen al wel bewust van ja, ja, maar er zitten gewoon 7 dagen in een week en ik wil gewoon de meeste daarvan naar eigen zin inrichten en ik werkte hiervoor als postbode dus wat ik hier in drie dagen per week verdien is ongeveer hetzelfde als ik fulltime als postbode zou verdienen. Dus ja, dus ze probeerden het nog omhoog te lullen van zullen we dan 28 uur per week doen, 32 uur per week, maar nee, ik wilde 24 uur per week werken, dus maandag, dinsdag en donderdag werkte ik op mijn 21e als consultant, milieuconsultant.

Bas: En wat moest je dan doen in de praktijk?

Thijs: Ja, in de praktijk hield dat in nette kleding aan en langs bij bedrijven, bijvoorbeeld Ordina wat hier vrij dichtbij zit in Nieuwegein, die ICT-dienstverlener die hielp ik dan bij hun CO2-reductiebeleid, bij hun duurzaamheidsbeleid. Dus dan ging ik echt voor zo’n bedrijf berekenen hoeveel lampen hangen hier en hoeveel KWh en hoeveel gas en kunnen we dat reduceren en dieselverbruik en nou ja, dat was niet helemaal mijn passie.

Bas: Nee.

Beginnen met ondernemen

Thijs: En wat ik dan in die andere dagen deed was wel bouwen aan mijn eigen bedrijfje en dat begon eigenlijk als drumleraar. Dus toen ik mij inschreef bij de KvK toen schreef ik me nog in als drumleraar, dus op die woensdag en vrijdag dat ik dan vrij was van mijn werk als kantoorslaaf gaf ik kiddo’s van tussen de 8 en 12 gaf ik drumles. Ja, en zo heb ik een paar jaar overleefd en dat is denk ik ook waar je naartoe wil, waar is dan echt die sprong gemaakt naar dat ik mijn bedrijf De Duurzame Adviseurs heb opgericht, dat is eigenlijk heel organisch gegaan en ik had natuurlijk ook alle vrijheid, ik woonde toen volgens mij nog, ja, dat weet ik wel zeker, in een studentenhuis. Dus mijn huur was 300 euro per maand.

Bas: In welke stad?

Thijs: In Amersfoort.

Bas: Ja.

Thijs: Geen vriendin, dus laat staan een vrouw of kids, geen hypotheek, dus ik had het best naar mijn zin, een beetje drie dagen per week werken als milieuconsultant, wetende dat het niet mijn toekomst zou zijn en daarnaast een beetje bijverdienen als drumleraar. Overigens kwam ik erachter dat ondanks dat drummen mijn allergrootste passie is dat drumles geven zoog me helemaal leeg. Dat vond ik echt eigenlijk niet leuk om te doen achteraf gezien.

Bas: Drumles geven.

Thijs: Drumles geven, ja. En toen is het eigenlijk heel organisch gegaan, ik heb dus niet gezegd burn your boat, uiteindelijk wel, maar toen het op mijn pad kwam, er was niet een dag dat ik dacht ok, ik ben nu 24, ik werk hier al 4 jaar en ik wilde ondernemer worden dus wat doe ik hier nog. Het kwam gewoon op mijn pad. Dus ineens ik denk dat het ook onvermijdelijk was. Ik investeerde al zoveel in mijn persoonlijke ontwikkeling, ik had dat pad ontdekt naast mijn baan als die milieuadviseur, dus eigenlijk alle euro’s die ik een beetje verdiende en kon sparen naast mijn huur die investeerde ik in het bezoeken van seminars van Tony Robbins over Unleash the power within, seminars van Remco Klaasse over verbaal meesterschap, hoe word je nou een goede spreker, Remco Klaasse had een 3,5-daagse De Essentie van Leiderschap daar mocht ik dan heen en effectief adviseren en nou, allemaal van dat soort dingen deed ik dan naast mijn werk. Alle boeken daarbij lezen, Stephen Covey, Seven habits of highly effective people, Think & Grow Rich van Napoleon Hill, ga zo maar door.

Persoonlijke ontwikkeling

Bas: Je bent gewoon bizar het persoonlijke ontwikkelingspad op gegaan.

Thijs: Ja, dus dan is het eigenlijk, dan gaat dat radartje aan. Dus dat was eigenlijk als ik in actie zou komen, en dat deed ik, dan was het eigenlijk onvermijdelijk dat er een keer een moment zou komen dat Thijsje op zou staan van hé, ik heb een idee. Nou dat gebeurde, dus een lang verhaal lang, uiteindelijk was ik dus die milieuadviseur die onder andere Ordina en dat soort bedrijven hielp bij hun CO2-reductiebeleid en ineens dacht ik, ik krijg geen energie van die plannen opstellen en die Excel sheets met allemaal moeilijke berekeningen. Ik krijg op zich wel energie van het onderwerp duurzaamheid, dat gaat me wel een beetje aan het hart. Maar waar ik echt van in de fik sta is voor de groep staan, en uiteindelijk wist ik al wel, wil ik voor de groep staan en het hebben over echt persoonlijke onderwerpen, liefde, het leven, geluk, succes, spiritualiteit, maar daar was ik nog lang niet. Dus ik dacht als ik gewoon voor de groep kan staan en ik kan doen wat ik nu doe achter die Excel sheet, ik kan gewoon lullen over duurzaamheid, ja, dan ben ik best wel happy. En ik dacht die kennis die ik heb is best wel zeldzaam op het gebied van die CO2-prestatie, dat mag iedereen weer vergeten, maar op dat gebied was ik iemand die best wel veel ervan af wist in een vroeg stadium. Dus ik dacht ineens ja, 1 en 1 is niet 2, is gewoon 20, dus een fucking goed idee. En ondernemer als ik was bood ik eerst aan om het intern te gaan doen. Dit heb ik eigenlijk nooit echt erbij verteld, maar in deze podcast dan wel. Dus ik ging naar mijn manager toe en ik zei ja, ik heb een supergoed businessmodel en ja, laat mijn salaris maar wat het is, maar ik heb gewoon een ideetje om het hier binnen de muren te doen. Dus dat was eigenlijk superveilig nog. En toen wat echt een zegen was, heb ik daar geen akkoord op gekregen en toen ging ik een beetje zeuren en toen omdat ik ging zeuren zeiden ze nou, weet je wat, doe het maar hiernaast, dat relatiebeding dat we knijpen een oogje dicht en blijf maar gewoon hier lekker drie dagen per week je Excel sheet werk doen, als jij in je avonduren een beetje wil pielen met dat CO2 seminar, want zo heette het toen, prima.

Bas: Maar zij dachten ah, die Thijs dat wordt toch niks.

Thijs: Ja, want toen hoorde ik later van mijn manager dat een andere manager dan weer ergens in de wandelgangen had gezegd van ach, laat die Thijs weet je wel, dan is hij stil weet je wel, dan horen we niks meer van hem en hij gaat het toch niet doen. Ja, en toen knipperde ze twee keer met hun ogen en ik pompte 4.000 euro van geleend geld, want ik had geen geld, in een advertentiecampagne, website gebouwd, mijn eerste seminar was een feit, er stond een advertentie van mij in de Cobouw, zo’n bouwkrant want bouwbedrijven hadden hiermee te maken. Ja, en daar ging ik. En toen werd ik een soort van teruggefloten en toen hebben ze gezegd Thijs, dit ziet er eigenlijk te serieus uit, dit hadden we even niet verwacht dus nou moet je het of hier komen doen of je moet oprotten, dat is even de korte samenvatting.

Bas: Ja.

Thijs: En toen zei ik guys, ik had nog geen kaartje verkocht hè, ik had nog geen cent omzet gedraaid, maar ik kreeg er al zoveel energie van dat ik zei ja, boys, ik ga hiermee door dus als jullie mij nu die nare keuze voorleggen of als jullie mij nu een beetje chanteren dan is het heel duidelijk voor mij, dan pak ik mijn koffers en ga ik lekker ondernemen.

Bas: Ja.

Thijs: Ja, die zagen ze even niet aankomen. En dit is, ik weet het nog heel goed, 21 juni 2012.

Bas: Wow.

De allereerste seminar van Thijs Lindhout

Thijs: Toen gaf ik mijn allereerste seminar: Naar niveau 3 op de CO2 prestatieladder.

Bas: Wie wil dit niet?

Thijs: Ja, ik hoor mensen al denken, zijn er nog kaartjes? En zo, dus eigenlijk een beetje een wollig verhaal, maar ik hoop dat mensen hierin proeven dat het in mijn geval was het, ja, kwam het op mijn pad, maar ook weer, ik moet mijzelf ook wel een beetje credits geven omdat ik ja, zo bezig was met mijzelf ontwikkelen, zo bezig was met ooit wil ik die sap wagen, een soort van gelukje kreeg dat het bedrijf waar ik werkte eigenlijk niet meewerkte en daardoor een schop onder mijn kont kreeg en toen had ik het lef om dit gewoon te doen.

Bas: Ja, maar toch, als je nog een stapje terugkijkt zeg maar, waar kwam de absolute drive vandaan zeg maar dat jij je persoonlijk zoveel wilde ontwikkelen? Want dat is toch naar mijn idee de allereerste stap zeg maar met überhaupt een stap richting ondernemerschap zetten of het heft in eigen handen nemen is gewoon jezelf ontwikkelen en uiteindelijk ergens het lef of de moed of de mindset er vandaan halen zeg maar om stappen te gaan zetten. Dus heb je nog enig idee waar dat zaadje was geplant van het denken van ok, ik ga nu investeren in mijzelf en dat is eigenlijk de beste investering die je kan doen voor de rest van mijn leven?

Thijs: Nou, er is één voorwaarde voor als je gaat investeren in jezelf en dat is dat je ook in actie komt en dat is ook een eigenschap die niet iedereen heeft. Ik ken heel veel mensen die heel veel consumeren, dus mijn podcast luisteren, boeken lezen, die weten heel veel, maar die veranderen eigenlijk niets. Dus die blijven eten wat ze eten, die blijven werken waar ze werken, die blijven ja, dezelfde resultaten behalen als ze altijd behaalden, prima, maar ik weet dat best wel veel mensen daar ook mee zitten van ja, ik consumeer heel veel inspiratie, maar ik kom niet in actie. En ja, eigenlijk inspiratie zonder actie is gewoon niet zo heel veel waard.

Bas: En dat is dan toch het gros van de mensen waar we het nu over hebben hè, want het is ook een soort van bewezen toch als mensen naar seminars gaan, 98% van de mensen of zo die doet er helemaal geen fuck mee.

Thijs: Ja, ik weet van Tony Robbins heb ik een onderzoek gehoord dat 85% van de mensen terwijl je daar de hele dag sta je daar, this is the new me, say yes! Hello tiger, I love me! Weet je wel, je sms’t je man of je vrouw en ik ben helemaal veranderd, compleet new person en dan 85% is binnen een week weer terug in zijn oude patroon, dus firewalk, maar dat is een beetje menseigen. Nou, ik heb wel de eigenschap dat ik er vol in ga. Dus toen ik, om nog een stapje terug te gaan, op mijn 16e een drumstel voor mijn verjaardag kreeg toen ben ik gewoon van de ene op de andere dag 2 uur per dag gaan drummen en dat heb ik zeker 5 jaar volgehouden. Gewoon geen uitzondering, elke dag drum je 2 uur en als de buren gek worden pak je je oefenpadje en ga je op een oefenpadje techniekoefeningen doen. Dus met die denk ik drive belandde ik op min 21e, dus toen was ik ook net begonnen bij dat bedrijf, net afgestudeerd, bij een seminar van Remco Klaasse en die opende mijn ogen voor het onderwerp persoonlijke ontwikkeling. Die was eigenlijk de eerste in mijn leven die zei ja, maar wacht even Thijs, kijk, je bent nu milieuconsultant hè, maar als je het heft niet in eigen handen neemt, als jij geen plan maakt voor je eigen leven word je ingezet in andermans plannen en het plan wat nu voor jou klaar ligt, als je zelf geen keuzes maakt is dat je over 5 jaar senior milieuadviseur bent en over 10 jaar geef je misschien leiding aan een team met milieuconsultants. Ja, en toen dacht ik wow, ok, dit zijn rake woorden. Als je geen plan maakt voor je eigen leven word je ingezet in andermans plannen. Wat is dan mijn plan? En hij zei, en je kan ook gewoon als je dat plan hebt gemaakt kan je ook gewoon in actie komen en er zijn zelfs bewezen strategieën om het leven dan meer naar jouw, ja, naar jouw passie of naar jouw energie of naar jouw zin te krijgen en toen was ik dus 21 dus toen had ik van Remco had ik eigenlijk de inspiratie en de bewustwording en de mindset, ik had van mijzelf altijd al die actiegerichtheid en dat was voor mij het startpunt om eigenlijk elke cent die ik overhield om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Met als hoogtepunt eigenlijk in 2012 toen was ik nog in loondienst, ik hield elke maand als ik heel krap leefde hield ik ongeveer 300 euro over, dus dan was het gewoon mijn huur en mijn zorgverzekering en een paar biertjes en wat kleding en voor de rest zuinig leven, on ik 300 euro per maand sparen en toen kocht ik een ticket voor een seminar en dat kostte 3.600 euro. En dat seminar was in december dus ik heb in januari dat ticket gekocht, 12 maanden lang afbetaald, dus 12 maanden lang gewoon zuinig leven en elke maand 300 euro overmaken naar Succesgids om in december in een vliegtuig te stappen, in mijn eentje, naar Palm Springs California om daar 6 dagen lang naar I am not your Guru, zeg maar Date with Destiny van Tony Robbins te gaan.

Bas: Wow.

Thijs: Ja, dus als mensen, misschien soms van mij denken van oh, die gast heeft vet veel geïnvesteerd in zichzelf, die zal wel een pot met geld hebben gekregen of zo. Ja, nee, ook toen ik gewoon 1.400 euro netto per maand verdiende in loondienst heb ik gewoon ja, al mijn geld aan de kant gezet een jaar lang om aan mijzelf te werken.

Bas: Wow, dus dit is wel een mooie les dat je gewoon denkt van ok, op een gegeven moment moet je ook een sprong wagen, ook al is het zeg maar een beetje het laatste geld wat je investeert, de beste investering is uiteindelijk in jezelf dus je kan het maar beter daarin gooien.

Thijs: Ja, kijk, als je een gezin hebt dan zou ik misschien iets andere keuzes maken, maar ik heb in elk geval de keuze gemaakt dat elke nou, voor zeker 6 tot 8 jaar lang in mijn leven elke euro die ik overhield in mijn persoonlijke ontwikkeling gegaan.

Rondkomen als beginnend ondernemer

Bas: Ja, ja, vet man, vet. En dan heb je alles tot je genomen, ok, dus eigenlijk stap 1, mindset, persoonlijke ontwikkeling, dan heb je alles tot je genomen en dan heb je uiteindelijk je stoute schoenen aangetrokken, heb je een mooie transitie gemaakt vanuit een business waar je in werkte, vergelijkbaar trucje gedaan maar dan op een verjongende manier eigenlijk, laten we het daar een beetje op houden.

Thijs: Ja, klopt, ja.

Bas: Maar goed, dan heb je nog steeds waarschijnlijk niet de cashflow om fatsoenlijk van te leven of zo want je moet dan nog klanten gaan maken.

Thijs: Nee, ach, man.

Bas: En dat is natuurlijk een mooi verhaal denk ik.

Thijs: Ja, nee, ik kan hier uren over lullen en dat gaan we nu doen volgens mij. Dat desbetreffende eerste seminar op 21 juni 2012 ladies and gentlemen, daar had ik, dat kostte 500 euro om erbij te zijn en ik had 16 tickets verkocht. Nu denk je wow Thijs, 8.000 euro omzet op 1 dag, daar droom ik van als ondernemer of als zelfstandige. Nou, allereerst heb ik ik denk zeker 3 tot 6 weken elke dag ge-cold-called en ik denk wel 4 tot 8 uur per dag. Soms was het echt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat eigenlijk van 9 tot 5 alleen maar bellen met twee telefoons. Als ik de ene bijna ophing kon ik met de andere al bellen en dan ging het echt zo van ok, ja, dus je gaat het misschien doen? Ik mail je de informatie na, ok, is goed, nou, ik spreek je volgende week wel weer. Ja, goedemiddag met Thijs Lindhout van CO2seminar.nl. Als jullie zitten met deze problematiek heb ik een oplossing voor je, volgende week is de eerste seminar, 100% niet goed geld terug garantie, check mijn site. Nou, echt zo. Dus ik had wel die 8.000 euro omzet, maar 6 weken lang als een malle cold callen plus 4.000 euro investeren in een advertentiecampagne plus 2.000 euro investeren in het handboek en alles fysieke materialen die mensen meekrijgen, het drukwerk, plus 1.000 euro investeren in die zaalhuur op die dag. Ja, onderaan de streep had ik zeg maar 17 cent per uur verdiend. Toen krabde ik mijzelf wel achter mijn oren van dit moet anders. En we praten dus nog steeds over 2012 en toen kwam ik op een seminar van Eelco de Boer en die zei tegen mij Thijs, waar ik trouwens vrijwilliger was want ik kon het seminar niet betalen dus ik had Succesgids opgebeld, mag ik vrijwilliger zijn? Ik kan wel iets met techniek. Dus ik mocht aan die knopjes mocht ik schuiven. Dat verklote ik helemaal want ik zat zo engaged in dat seminar van Eelco dat als hij zeg maar een cue maakte van Thijs, start een liedje in zat ik nog mee te schrijven, oh, shit. Dus Eelco weet dat nog steeds, ik was die guy die toen in 2012 als een malle aan het meeschrijven was en maar en Eelco leerde mij van ja, Thijs, wat jij nu doet dat werkt niet, maar nodig mensen nou eens uit naar een gratis avond. Ik zeg ja, gratis, kost me geld. Nou, doe het nou maar weet je wel, nodig mensen uit voor een gratis informatieavond, pitch een mooi product, doe er een strik omheen en zorg ervoor dat dat product ook nog eens zo min mogelijk van jouw tijd kost. Ja, en toen ben ik echt, ik al de details je besparen want het wordt heel technisch, maar in mijn branche, in de consultancy branche van eigenlijk milieucertificeringen ben ik toen echt heel rebels geworden met een soort van do it yourself product met echt 50% van het bedrag wat mijn concurrenten ervoor vragen, met niet goed geld terug garantie en dus ik heb uitgevoerd wat Eelco zei, ik heb mensen uitgenodigd voor een gratis avond, ik heb informatie gedeeld, ik heb dat product gepitched, dat product kostte, oh nee, op dat product draaide ik 2.000 euro marge, het kostte geloof ik 5.000 euro en ik draaide 2.000 euro marge en toen had ik op mijn eerste seminar, dat was in oktober, dus mijn geld was allang op van dat seminar in juni en ik leende geld van mijn ex, ik leende geld van mijn pa, de bank wilde mij geen geld lenen en met die tips van Eelco verkocht ik toen 7 van die producten. Dus mijn marge was 7 keer 2.000 euro was 14.000 euro. Ja, dat moment, dat hoor je misschien wel vaker van ondernemers die dan misschien nu of zo miljoenen draaien, dat moment daar in oktober 2012 dat ik ergens naartoe reed, naar een stoffig seats to meet zaaltje en echt nog dacht damn, op mijn rekening staat gewoon 80 euro en mijn huur wordt straks weer afgeschreven en ik moet mijn pa gaan terugbetalen en gaat dit wel goed? En je rijdt gewoon een paar uur later terug naar huis en je checkt de evaluatieformulieren en je ziet gewoon dat je 14.000 euro aan winst ook nog eens hebt binnen gehengeld.

Bas: Bam.

Thijs: Ja, dat gevoel was zo, zo lekker. En in de jaren daarop heb ik, ik denk 80 à 100 van dit soort gratis avonden gegeven. Ik dacht holy shit, dit werkt. Dus ik ben als een malle gegaan.

Bas: En het succes werd steeds groter in sales of niet per se? Er zit natuurlijk een soort van golfbeweging in waarschijnlijk?

Thijs: Ja, precies, dus de conversie van deze was wel echt heel goed, het was de eerste keer. Ik denk dat het ook echt een charme had. Toen ik ging pitchen zei ik, kijk, Eelco die pitcht als een baas, ik stond echt te pitchen en ik zei letterlijk tegen de mensen ja, ok, dit is voor mij het moeilijkste gedeelte van de avond, ik heb jullie net 2 uur lang gewoon allemaal kennis gedeeld, dat is echt mijn comfortzone en ik stond daar zo te stuntelen zo van ja, jongens, vinden jullie het ok als ik wat vertel over een product? Want ja, dit gaat heel commercieel klinken hoor, maar, ja, ik heb echt iets tofs voor jullie bedacht en dat kwam echt uit mijn hart weet je wel, wat natuurlijk super goed werkt. Maar dat valt niet te kopiëren als het niet uit je hart komt. Dus zij ja, ja, nee, natuurlijk Thijs, doe maar. Dus ik echt op zo’n flipover en een rode streep erdoorheen, alleen als je vandaag beslist is het maar 5.000 euro echt zo. En maar ik heb dat dus 80 à 100 keer herhaald en ja, dat werd het hart van mijn business want na een tijdje had ik 10 consultants voor me werken en die kon ik betalen omdat ik uit al die gratis seminars weer nieuwe opdrachten haalde en weer nieuwe consultancytrajecten en nieuwe producten en dat pompte ik dan allemaal het bedrijf in. Maar goed, daar kunnen we het ook nog over hebben, voor je het weet knipper je dus een paar keer met je ogen en heb je ineens 10 mensen onder je reet en denk je ja, nu ben ik manager, was dat dan de bedoeling?

Bas: Nou, want voordat je de business startte zeg maar, wat was dan toen het beeld voor jou hoe succes eruitzag? Dat zou ik wel willen weten.

‘Officieel gecertificeerd autist’

Thijs: Nou, ik was, ik hou gewoon, voor de autisten net als ik, want ik ben echt een officieel gecertificeerd autist wat dat betreft, de structuur aan en dit was dan oktober waar ik het net over had, dat ene succesvolle seminar en ik zat toen in januari van 2013 bij business mastery van Tony Robbins, dus ik wacht echt nog maar een half jaar begonnen als ondernemer, ik had net het trucje zeg maar ontdekt van die gratis avonden en dan dat product pitchen. Dus ik had net genoeg geld om een ticket te kozen voor business mastery, wat ook echt op dat moment weer al het geld was wat ik op mijn rekening had staan. Ik had geloof ik iets van 8.000 of 9.000 euro op mijn rekening staan en dat seminar kostte 6.000 euro plus een vliegticket van 1.000 euro, plus een hotel van 500 euro. Dus alles was weer weg en Thijs, terwijl ik nog in een studentenhuis woonde vloog Thijs ineens naar Las Vegas voor een seminar van een week en dat is het antwoord op je vraag, ik was toen nog zo vers als ondernemer, ik zat al met beide benen in dat duurzame bureau waarin ik dus die seminars gaf, maar toen al schreef ik op: dit is een tussenfase. Dus toen was al mijn mindset, mijn focus heel duidelijk, dit bedrijf is nu al te succesvol om zeg maar aan de kant te schuiven, maar ik wist al dit is mijn gameplan, ik wil dit groter maken dus er moet een kantoor komen, er moet een backofficemedewerker of hulp komen, er moeten consultants bijkomen want dit moet een bedrijf worden wat ook zonder mij kan en dan ooit over een paar jaar hoop ik iemand aan te nemen die dan dat bedrijf gaat runnen en dan kan ik eruit stappen want wat mijn echte droom is, is ja, de 100% Inspiratie Show, ik wil het hebben over geluk en succes. Dus ik heb eigenlijk en je kan twisten of dat inspirerend is of niet, ik heb eigenlijk bewust mijn grote droom in de ijskast gezet. Ik had ook kunnen zeggen ik zeg nee tegen de business en de euro’s, ik ga gewoon meteen voor mijn passie en dan maar leven van een appel en een ei, maar ik besloot nee, de komende 3 tot 5 jaar wordt dit bedrijf bouwen, dan wordt dat mijn financiële backbone en dan kan ik mijn echte dromen gaan verwezenlijken en mensen inspireren.

Bas: Dus toen wist je al dat dat je echte droom was.

Thijs: Ja, ja.

Bas: Dus jouw definitie van geluk was toen al dat je eigenlijk mensen wilde inspireren.

Thijs: Voor mij, ja.

Bas: Toen je in de beginschoenen stond van je hele CO2-verhaal.

Thijs: Ja, en dit klinkt misschien dat mensen dat ook vinden tot nun toe heel erg succes minded, maar dat als we het hebben over die periode van mijn leven en van mijn carrière was ik ook heel erg succes minded. Dus ik was echt heel erg gericht op wat is mijn droom, ik wil die droom verwezenlijken, ik wil die business bouwen, ik wil euro’s verdienen, ik wil, ja, echt gewoon die jeugdige niet te stoppen energie en niet al te diepgaand en spiritueel, gewoon succes en rammen en gaan.

Risico’s nemen

Bas: Ja. Mensen kunnen live vragen stellen, ik heb hier een vraag van Ruben Koots, Thijs, ben je altijd bereid geweest zoveel risico’s te nemen en hoe heb je dat ontwikkeld?

Thijs: Ja, je kan natuurlijk discussiëren over nurture en nature Ruben, oftewel is het aangeboren of aangeleerd, ik denk dat mijn vermogen om risico te nemen dat dat wel echt aangeboren is. Ik denk dat een risicomijdend persoon dat je die niet kan coachen naar een risk taker. Ja, dat is misschien dat Ruben dit vraagt omdat hij zelf vindt dat hij wat meer risico mag nemen, laat ik er één ding over zeggen, ik neem wel calculated risk zoals die Amerikanen dat zeggen.

Bas: Juist.

Thijs: Dus berekend risico. Dus het ziet er soms misschien voor buitenstaanders uit alsof het roekeloos is, maar ik ben allesbehalve roekeloos. Als ik risico neem is er wel over nagedacht, behalve dan die ene keer toen ik in crypto’s stapte, dat was misschien niet heel berekenend. Maar dat is een ander verhaal.

Succes?

Bas: Ja, precies. Nou ja, goed, ik stelde net ook de vraag, maar ook Michiel Dol stelt die vraag, waar begint volgens jullie succes? Weet je, dat vind ik een interessante vraag en daarom vroeg ik ook aan jou van ok, hoe zag jouw definitie van succes eruit toen jij begon en voor iedereen is de definitie van succes anders hè. Jij bent natuurlijk keynote spreker op het gebied van succes en geluk als ik je LinkedIn mag geloven Thijs. Maar waar begint überhaupt succes? En weet je, dat is toch een heel abstract iets als je het mij vraagt, maar ik denk dat jij er wel iets meer over kan vertellen.

Thijs: Ja, een mooie quote van Ilse zie ik nog voorbij komen, een plan zonder doel blijft een droom of zoiets. Ja, een droom zonder plan. Nou ja, in elk geval inspirerend, als je iets wil moet je het doen, dat is eigenlijk wat ze bedoelen te zeggen. Succes is nu, en nu gaan we zweverig worden, wat mij betreft is succes niet heel veel anders dan geluk en als je nu aan mij vraagt wat is succes, ja, dan is dat jezelf vinden. Volgens mij is het leven één grote ontdekkingstocht naar wie ben ik, groeien, helen, ja, dus ik denk heel erg dat zelf kennis opdoen, steeds meer ontdekken wie je echt bent in de kern zonder je maskers, zonder verwachtingen van anderen en dat durven te leven, ja, dat is soms fucking moeilijk.

Bas: Don’t live someone else’s life, dat zijn ook de woorden uit de speech van Steve Jobs volgens mij kwam nu in mij naar boven en dat is ook wat jij eerder al vertelde, maar jij vertelt het volgens mij in andere woorden in het Nederlands maar ik weet ze even niet meer, maar dat je gewoon niet het leven, dat je niet onderdeel bent van iemand anders zijn droom maar dat je je eigen droom na gaat zeg maar.

Thijs: Ja, en dat is zo makkelijk gezegd, maar als je alleen al kijkt in relaties weet je, als ik kijk naar wat ik op dat gebied heb uitgespookt dan was ik ook gewoon uit angst om weer alleen te zijn dat ik me zo erg ging aanpassen dat je gewoon helemaal jezelf kwijtraakt tot aan een burn-out toe. Business iets te veel als dekmantel gebruiken, dus eigenlijk, wat wil je nou eigenlijk als ik nu terugkijk naar bepaalde periodes wilde ik gewoon liefde. Hoe zoet het ook mag klinken, maar liefde in de vorm van een stukje aandacht, een stukje erkenning, een stukje bevestiging wat ik uiteraard natuurlijk vroeger heb gemist en daar kunnen mijn ouders niks aan doen en je doet het altijd wel verkeerd als ouder weet je wel. Je kind zal altijd wel iets op ja, iets van een trauma of een gemis opbouwen in zijn jeugd, dat is nou eenmaal zo. Dus ja, maar wanneer doe je nou inderdaad echt niet iets voor anderen of stiekem omdat je gewoon een stukje liefde in de vorm van aandacht, bevestiging, erkenning wil. Dat is, ik ervaar dat in mijn leven, een ondernemer legt een vergrootglas op die persoonlijke journey als je het mij vraagt en daarom vind ik ondernemen zo tof, niet zozeer om de euro’s of de successen en de wapenfeiten of zo, maar meer omdat ondernemen gewoon een vergrootglas legt op jouw persoonlijke ontwikkelingsjourney en dat vind ik heel tof en in mijn ondernemers journey slash mijn journey van wie is Thijs, ja, kom ik telkens op, ja, zijn dit dingen die ik heb meegemaakt van ok, waarom doe ik wat ik doe en als ik echt ervan afpel dat ik het puur doe voor mijzelf om de juiste reden, niet vanuit angst, maar vanuit liefde, vanuit passie, vanuit verlangen, ja, dan ga ik ineens hele andere dingen doen.

Bas: Ja. Maar als je dan diep van binnen kijkt, waar is, ik bedoel, als ik jou de vraag stel ben of voel jij jezelf succesvol?

Thijs: Wow. Ja en nee.

Bas: Ja, maar leg uit.

Thijs: Ik, er gebeurt heel veel in mijn hoofd nu op het gebied van ondernemen, laat ik maar beginnen bij het makkelijkste stuk, voel ik mijzelf heel succesvol omdat dat bedrijf waar ik het net over had is met veel meer vallen en opstaan dan ik had verwacht is uiteindelijk inderdaad groter geworden en heb ik uiteindelijk uit handen kunnen geven en omdat we in de goede jaren gewoon winst maken betekent dat dat ik niet zoveel doe en er wel van kan leven, dat het wel een soort van financiële zekerheid is want ik ben gewoon aandeelhouder en dus als ondernemer voel ik me heel succesvol want ik kan in theorie, ja, ben ik nog maar 32 en zou ik niet heel veel hoeven te doen om gewoon elke maand genoeg inkomen te genereren om rond van te komen, wat natuurlijk super luxe is, maar daarnaast doe ik nog andere dingen. Ik word geboekt op events, nou ja, vroeger dan, toen het nog mocht, mijn theatershow, mijn podcast wordt ook een beetje een businessmodel.

Bas: Tegenwoordig is het streaming studio’s hè.

Thijs: Precies, dus als ondernemer denk ik nou, ja, ik ben nog maar 8 jaar bezig, ik ben 32 en ik ben echt niet rijk, geen miljonair, maar ik heb wel een passieve inkomstenstroom gebouwd waar menig ondernemer van droomt. Ik bedoel, de afgelopen 5 maanden Corona heb ik gewoon heel weinig gewerkt, geen enkele financiële zorg gehad en dan ja, als mens, ja, verschillend. Ik voel me aan de ene kant heel succesvol dat ik altijd wel mijn angst in de bek aankijk, maar ja, jij weet wel meer wat ik precies bedoel, maar op bepaalde gebieden van mijn leven voel ik mij de afgelopen tijd ook wat minder succesvol, dat ik denk ah, gast, dit is wel interessant en leer hier maar van.

Bas: Ja, waarom ik die vraag ook stel, ik denk als je aan soms de meest succesvolle mensen, althans in andermans ogen succesvolle mensen vraagt: vind je jezelf succesvol zeg maar, is dat je dan vaak een soort van twijfelend antwoord krijgt, dat je denkt van ja, weet ik niet, het kan nog beter weet je. Ook heel vaak zijn ze heel kritisch over zichzelf of whatever weet je. Dus ze proberen dan, ja, wanneer ben je succesvol? Die definitie, naar mijn idee weet je, en dat is ook een beetje de journey die ik zelf ook een beetje heb meegemaakt die jij natuurlijk ook weet, is dat je met vallen en opstaan uiteindelijk dichter bij jezelf komt en hoe dichter je bij jezelf komt eigenlijk hoe succesvoller en misschien wel gelukkiger je bent. Dus is het niet alleen maar de essentie dat je dat leert, dat je daar naartoe leert gaan en dat je gewoon dichter bij jezelf komt waardoor je succes en geluk kan ervaren? En kun je daar iets over zeggen? Ik vind dat wel interessant.

Thijs: Nou, ja, ik kan daar wel twee dingen over zeggen, één is dit wat we hier ook allemaal zien hier op die muur achter ons dat is allemaal buitenkant. Bas als producer laat hem even zien, en als mensen dat zien, ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen van mij denken van ah, die gast die heeft het echt goed voor elkaar weet je wel, die mag alleen maar BN’ers ontmoeten, die staat voor volle zalen, heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt, verdient leuk geld, doet alleen maar toffe dingen, maar zeker nu ook met Corona, dat is voor mij echt een periode van bezinning geworden en heb ik ook heel erg afgevraagd van ja, die podcast, vind ik dat nog wel echt leuk? Online ondernemen, ik doe ook wel dingen online, vind ik dat wel echt leuk? Mijn praatjes voor de zakenwereld, vind ik dat wel echt leuk? Mijn theatershow, nou, en uiteindelijk, ja, heb ik ook wel gemerkt dat ik best op zoek ben naar zingeving, dus zeg maar zelfs ik om maar zo te zeggen vraag mijzelf ook de vraag van ok, wat is dat dan? Krijg ik dan gewoon een kick van de aandacht of raakt het echt wel mijn diepere missie om mensen wakker te schudden en ze op een hele leuke manier in mijn theatershows, ja, ze inspireren wat van het leven te maken? Dus ja, wanneer heb je succes? Ik ben ook gewoon op zoek naar zingeving, ik stel mijzelf ook die vragen en een hele spirituele guy, Bentinho Masaro die ik interviewde, die gast was een soort van nomad, die heeft geen huis, hij heeft eigenlijk geen spullen, dus overal waar hij komt, hij woont een paar weken per jaar in Nederland en voor de rest zwerft hij een beetje over de wereld en overnacht hij met name in het huis van vrienden en hij heeft volgens mij ook wel wat rijke vrienden die geven soms even een natuurhuisje aan hem om daar een paar maanden te slapen, maar die gast die heeft dus letterlijk fysiek geen huis, bijna geen spullen, geen vaste omgeving, dus alle dingen waar wij gelukkig van worden, alle dingen die ik echt nodig heb in elk geval om gelukkig te worden en ja, die gast is zo, hij lijkt zo ontzettend gelukkig, maar echt zo in toch met zijn zelfliefde. Ja, dus dat is eigenlijk, terwijl hij denk ik niet heel veel geld op de rekening heeft en fysiek heeft hij niks, maar volgens mij is hij misschien wel de gelukkigste persoon die ik in mijn leven heb ontmoet.

Hoe word ik gelukkig?

Bas: Ja, en zit daar niet überhaupt zeg maar dan het antwoord van de vraag die heel veel mensen aan zichzelf stellen zeg maar, hoe word ik gelukkig? Hoe de fuck vind ik geluk? Maar zit daar niet een deel van het antwoord zeg maar, dat je denkt van ook, deze gozer, ik geloof ook ik ben steeds meer ook wat meer de spirituele kant aan het bestuderen zeg maar en er is een stap zeg maar dat je alles wat je hebt aan materialisme of whatever, hoe je het ook noemt, zeg maar dat je dat loslaat, kwijt wil, verkoopt of whatever, dat je gewoon, want je bent jezelf aan het verlichten hè, dus je vindt letterlijk van binnen de verlichting en dat vind je dus door minder bezit en minder zorgen en weet ik veel wat, voor een heel spektakel. Zit daar dan niet vaak het antwoord van het hebben van minder en eenvoud in het leven in het vinden van je geluk? Of zou je niet iedereen aanraden alle boten te verbranden en op de camping te gaan wonen?

Thijs: Nou, om het heel praktisch te maken, ik zie wel een mooie link tussen minimalisme hè, dat is de levensstijl waarbij je dus minder spullen wil hebben en eigenlijk werken aan je geluk, want het is ook heel tof om ja, tegen jezelf te zeggen ik ga veel minder uitgeven aan Action meuk en aan andere spullen en prullaria en ik wil gewoon mijn huis veel cleaner ingericht waardoor je omgeving is rustiger je hoofd wordt rustiger. Daardoor hou je meer geld over, kan je voor jezelf duidelijke keuzes maken in wat je echt belangrijk vindt, is dat een bepaald kledingmerk, is dat een dikke stereo-installatie, is dat een mooi kunstwerk aan de muur, is dat een yogaruimte in je huis en daar kun je dan die euro’s die je bespaart wel in investeren, dus ik vind dat minimalistische wel heel mooi, van ontspullen en alleen je geld uitgeven aan dingen die echt belangrijk voor je zijn. Voor de rest, ja, verlichting, ik denk dat de reis naar verlichting en dat is denk ik het leven is gewoon een reis naar steeds minder nodig hebben om tevreden te zijn. Misschien niet eens gelukkig, maar ik denk dt tevreden zijn dat dat een groot onderschatte emotie is.

Bas: En dan kom ik tot de volgende vraag over tevreden zijn gesproken weet je, in deze wereld spelen we allemaal het vergelijkingsspelletje hè, jij bent Thijs, ik ben Bas, je bent, continu ben je aan het spiegelen en aan het vergelijken met andere mensen. Wat ik een heel gevaarlijk spel vind, want je komt er altijd bedrogen uit want er is altijd iemand in jouw ogen met meer of groter of anders of beter voor elkaar, hoe je het ook wil noemen, en ik denk dat je ergens pas de rust gaat vinden als je dat spelletje uit kan schakelen, maar dat lukt de meeste mensen niet. Of heb je daar nog tips voor en lukt jou dat?

Thijs: Nou, een zin heeft mij heel erg geholpen want ik heb best wel vaak het idee gehad van ik ben in competition, dus ik heb concurrenten en dan zag ik dat een of andere andere gast of chick die ook iets doet met inspireren of zo grotere zalen heeft of meer mensen krijgt of meer luisteraars en dan kon ik best wel als ik dat op Instagram voorbij zag komen, ja, kon ik gewoon wel iets naars voelen dat heel onaardig is. Dat je denkt ah, en dan voelde ik ook wel het is ook jaloezie en ik bewonder het ook wel, maar ergens in een boek las ik een zin en die is mij bijgebleven, dat was iets van you are only in competition with yourself. Dus we zijn allemaal wel in competitie, maar in competitie met onszelf om te kijken kunnen wij het maximale van ons potentieel bereiken. Dus stel al doe jij precies hetzelfde als ik, jij doet ook theatershows, ook over geluk en succes in de Nederlandse theaters met vuurwerk, met drums, dat is prima. Dan ben jij geen concurrent met mij, we zijn allebei in competition met onszelf. Jij probeert het maximale uit jouw potentie te halen en ik probeer het maximale uit mijn potentie te halen. Zie dus gewoon iedereen als we are on the same journey weet je wel, we zijn vrienden, we zijn partners in onze persoonlijke competitie en dat is, die wijsheid heeft mij wel geholpen.

Speelt Thijs Lindhout het vergelijkingsspel?

Bas: Maar dus de vraag aan mij is dan van speel jij zelf voor jezelf in je innerlijke Thijs daarboven in dat bovenkamertje ook vaak dat vergelijkingsspel of heb je dat los kunnen laten gedurende de tijd?

Thijs: Dat heb ik nu dus wel, ja, heb ik meer los kunnen laten, ook omdat ik ja, een groot gedeelte van mijn motivatie om succes te bereiken, om voor zo’n uitverkocht Beatrix theater te gaan staan heb ik voor mijn gevoel wel bevredigd. Dus natuurlijk een gedeelte van het feit dat ik dat allemaal wilde als ik heel eerlijk is natuurlijk een stukje aandacht, een stukje erkenning, een stukje succes, een stukje bevestiging, voldoening, kijk eens mama, kijk eens papa wat ik doe. En ik merk dat er bij mij een soort van berusting is gekomen van wow, ik heb wat ik had willen bewijzen heb ik volgens mij nu wel bewezen, met name naar mijzelf natuurlijk, dus bij mijzelf merk ik wel als jij mij twee jaar geleden, laat staan 5 jaar geleden had geïnterviewd had ik echt gezegd oh jongen, en ik sta dan in de AFAS en dan in de Ziggo Dome en dan in een stadion en ik ga naar Vegas stoer doen en zo en nu denk ik ja, ik heb nog steeds die beelden, maar ik ben super blij met waar ik sta en ik werd ook net weer met twee beentjes op de grond gezet toen mijn toer begon toen het nog net eventjes mocht en ik gewoon ook voor zaaltjes van 40 man, 50 man, 60 man stond, waar een half jaar geleden nog 200, 300 of 400 man zat en ik heb onwijs genoten.

Bas: Ja, tof man. Maar toch, als je dan naar de Thijs van 3, 4 jaar terug kijkt, toen had je wel nog misschien enorm die bewijsdrang naar jezelf dat je denkt van nou, ik moet me laten zien, ik moet me bewijzen, nu heb je meer innerlijke rust gevonden door tegen jezelf te zeggen nee Thijs, ik heb mijzelf al bewezen.

Thijs: Ja, en dat moet je voelen. Dus dat kan je tegen jezelf zeggen, maar zolang je dat niet voelt blijf je toch wel rennen.

Bas: Blijf je rennen, ja.

Thijs: Dus er is echt heel veel veranderd ook mede door Corona. Ik heb echt wel deze periode aangepakt als kans van hé, er is een vertraging en ik kan die vertraging ook gewoon gaan pakken en dat heb ik gedaan. Dus ik heb heel veel gevoeld, heel veel nagedacht, heel veel tijd voor bezinning gepakt de afgelopen tijd en ook dit soort dingen wel, deze conclusies ook wel getrokken, ja.

Bas: Hé, maar laten we het even hebben over dit spektakel hier achter ons, een ontzettende theatershow.

Thijs: Ja, toch even over succes hebben.

De weg naar een uitverkocht theater

Bas: Ja, nee, maar jij bent toch een beetje een onorthodoxe gozer weet je, je denkt ja, laat ik een podcast starten, niks traditionele route weet ik veel wat, ik gewoon een podcast starten, ik ga het gewoon opbouwen. Je hebt weet ik hoeveel podcast shows gedaan, je doel was altijd een uitverkochte theatershow door Nederland. Neem ons tussen de reis vanaf de eerste podcast publicatie tot dit hele spektakel achter ons dat je voor 1.600 man met vuurwerk en het hele spektakel stond te rammen?

Thijs: Ja, ja, ja. Nou, dames en heren, mijn podcast, dat is voor mijn vaste luisteraar ook echt geen geheim, de 100% Inspiratie podcast het doel om die te starten was simpelweg personal branding. Dus ja, dat er antwoord kwam op de vraag who the fuck is Thijs Lindhout? Dus als je keek naar de onderneming Inspirator Thijs 4,5 jaar geleden dan kwam die onderneming op een heel overzichtelijk probleem want de inspirator Thijs wil volle zalen, theaters, mensen inspireren maar niemand weet wie die gast is. Dus who the fuck is Thijs Lindhout? En toen, ik had ervoor kunnen kiezen om een boek te schrijven, ik had ervoor kunnen kiezen om bij de tv aan te kloppen, los van het feit of dat was gelukt of niet, ik had ervoor kunnen kiezen om te gaan vloggen, om te gaan bloggen, en ik koos ervoor om een podcast te beginnen, wat eigenlijk wel gek is, je gaat een audiomedium inzetten voor je zichtbaarheid. Dus zo begon ik met het interviewen van Remco Klaasse, die inspirator waar we het eerder over hadden, Angela Groothuizen kennen we denk ik allemaal.

Bas: Wacht even, het verhaal van Angela Groothuizen is toen je daar, want dat was volgens mij je allereerste gast als ik me niet vergis.

Thijs: Ja, klopt.

Angela Groothuizen in de podcast

Bas: En je had in een of andere afwasshow, dat zat daar nog voor toch? Dat is ook wel een mooi verhaal.

Thijs: Ja, god, jij kent iets te veel van mij. Ja, ik had als RTL4 had een keer een promofilmpje of zo van mij op Facebook gezien, dus nog van de periode dat ik een theatershow deed voor vrienden en familie. Dus ik heb letterlijk echt een periode van twee jaar gehad dat ik een paar shows deed voor 50, 60, 70 man en dat waren dan echt 90% vrienden, familie, buren, collega’s, ex-collega’s, iedereen uit mijn omgeving en ik had dar toen een promofilmpje van op Facebook en een RTL4 regisseur zag dat, die vroeg mij voor een programma, zo’n superslecht programma waarbij je als deelnemer, ja, echt gewoon slachtoffer bent van het format. Ik moest dan bij BN’ers thuis eten en raden bij welke BN’er ik thuis was. Maar ze hadden mij beloofd dat er een miljoen mensen zouden kijken en dat elke episode zou beginnen met 30 seconden wie is Thijs Lindhout en videobeelden van mijn show. Dus ik was natuurlijk heerlijk was ik erin gemasseerd. Nou, een lang verhaal kort, daar kwam helemaal niks van terecht. Het waren maar 400.000 kijkers en je zag in het begin heel kort ja, met Geraldine, met Timothy en met die, Manon, en met Thijs. En dan zag je gewoon een foto van mij of een heel stilstaand shot van mij en dat was het. Dat was totaal niet van Thijs van de 100% Thijs Show heette het toen nog en zo. Dus ik was er helemaal ingetuimeld. Maar hoe kwamen we hier nou op? Ja, maar zo was ik dus een keertje op tv geweest en toen besloot ik om die podcast te beginnen, oh ja, en daar heb ik Angela Groothuizen ontmoet, dat was de link.

Bas: Precies.

Thijs: Die was de presentatrice en met haar was ik wel een beetje aan het praten van ja, ik heb een theatershow, een beetje jezelf stoerder voordoen dan je bent want ik had hem eigenlijk nog nooit gedaan, maar toen hadden we nummers uitgewisseld en toen had ik haar geïnterviewd. Maar laat ik het overzichtelijk houden, die podcast had dus als doel eigenlijk om die theaterzalen te vullen en ja, dat ging al vrij snel best wel goed dus ik merkte na een half jaar al wel dat volgens mij ongeveer per episode ongeveer 1.000 streams er waren, dus ik zag echt gewoon zo 1.000 en dan van mijn interview met André Kuipers of zo, ik denk oeh, daar hebben 1.000 mensen naar geluisterd, maar ja, ik had 0 interactie met die luisteraar en er waren een paar momenten die mij wel hebben wakker geschud dat er werkelijk mensen zitten achter dat getalletje. Dat getalletje bleef langzaam klimmen en ik deed een keer een winactie toen ik David en Arjan van 365 dagen succesvol had geïnterviewd en dan konden mensen mailen naar info@thijslindhout.nl en toen had ik echt 80 e-mailtjes gekregen omdat ze die boeken wilden winnen en die e-mailtjes waren vaak ook helemaal aangevuld met oh, je inspireert me en ik zit met jou in de auto. Ik dacht wow. Toen was ik niet veel later op een event en ik had het event ook gepromoot in mijn podcast en van de 120 mensen op het event waren er iets van 60 à 80 uit mijn podcast. Dus het was een soort van Thijs fandag geworden. Wij waren er samen trouwens, ik ben er met jou heen geweest.

Bas: Nee, maar was dat van 365?

Thijs: Nee, dat was van succesgids van Marcus Mariah.

Bas: Ja, een of andere trainer.

Thijs: Toen zat ik trouwens vol in mijn burn-out, dus ik was echt een soort van halve tosti. Je kon me met een spateltje van de muur vegen maar ik stond daar en na een tijdje stonden er gewoon fans in de rij om met mij op de foto te gaan en mij te bedanken.

Bas: Klopt, ik was erbij.

Thijs: Jij was erbij. Dus er waren wel een aantal momenten die mij wakker schudden van wow, er luisteren echt mensen. Maar wat ik nu even snel zeg is natuurlijk een groot thema in mijn leven geweest, in een burn-out zat, heb ik eigenlijk al die jaren, 2016, 2017, gewoon twee jaar lang meer dan 100 episodes online gezet maar niks meer gedaan met die theatershow en toen na twee jaar, in maart 2018 toen kwam het moment dat ik dacht ik ben door Albert Sonneveld redelijk uit mijn burn-out gecoacht. Ik mijn liefdesverdriet van me afgeschud, die podcast loopt nog steeds, ik ga nu eens die theatershow, ik ga het stof er van afblazen en ik ga een showtje doen. Ik boekte een theatertje in Wijk bij Duurstede, 130 stoelen, ik gooide hem in de verkoop, nou, het ging echt niet heel hard, maar het was na 4 weken uitverkocht. Ik had in die maand natuurlijk in al mijn intro’tjes en outro’tjes van ja, mensen, als je een vaste luisteraar bent, ik heb het hier al zo lang over, het gaat eindelijk, dus ineens mocht ik gewoon in Wijk bij Duurstede voor 130 man staan zijnde fans, niet familieleden of vrienden. En ja, ik was zo zenuwachtig, ik had echt geen idee of die show een 4 was of een 9 weet je. Ik had echt met allebei had ik rekening gehouden en ik denk dat het een beetje ertussenin zat. Mensen waren wel enthousiast en toen dacht ik daarna weet je wat, laat ik een toertje doen, ik ga 5 shows doen. Dus ik ging ineens van 130 tickets die verkocht konden worden naar ik geloof 800 tickets die verkocht konden worden ook nog eens verspreid over 5 zalen. Nou, nu komt de risiconemer weer om de hoek kijken want een vriend van mij die zei Thijs, je hebt er wel echt een maand over gedaan om 130 kaartjes te verkopen, nu ga je 5 shows doen, 800 tickets, ik bedoel, je hebt nu misschien 3 maanden de tijd, maar je grootste fans zijn nu toch al geweest? Dit gaat hem niet worden. Nou ja, is wel gelukt, uitverkocht het toertje.

Bas: Hoppa.

Thijs: En dat was echt voor het eerst dat ik dacht wow, dit is gewoon stoer man, ik sta in Groningen weet je wel, voor 90 mensen, maar ik sta in Groningen en er zitten 90 mensen voor mij en ik ga naar Houten en daar zitten 200 mensen voor mij en ik ga naar Rotterdam en daar zitten 150 mensen voor mij. Dat was echt wel bijzonder. En toen nog een keer zo’n toertje gedaan en eigenlijk altijd lieve mensen mijn podcast als grootste marketingtool, gewoon elke episode in de intro weer promotie doen, weer promotie doen weer promotie doen en ja, uiteindelijk ben ik ook opgevallen door boekers, ja, en was dat ook nog wel een dingetje om te vertellen, zal ik dat vertellen hoe dat toen is gegaan met die boekers? Want die wilden mij eigenlijk niet hebben.

Volle zaal

Bas: Ja, ik wil het verhaal horen totdat die zaal vol zit zeg maar.

Thijs: Ja, ja, ok, ok, cool. Nou, waar we dan nu leven is zeg maar nog gewoon eind 2018, begin 2019 waarin ik dan voor zaaltjes van 100, 150 man stond en ik moest elke keer de theaters overtuigen want ik moest zelf de zalen boeken en dan kwam ik met de afdeling verhuur, ja, gewoon zakelijke verhuur en dan zei ik nou, ik ben Thijs, ik wil die zaal boeken, wat kost dat? Nou, kost 3.000 euro. Wat ga je dan doen? Ik zeg nou, Inspiratieshow, oh, leuk, is het besloten? Nee, nee, natuurlijk is het niet besloten, ik wil tickets verkopen. Ja, maar dat mag niet. Ik zo huh? Ik kan nu toch gewoon 3.000 euro neerleggen, ik wil die zaal boeken en ik verkoop via mijn website wel tickets. Nee, nee, ik zal geen namen noemen, bijvoorbeeld het Bellevue theater in Amsterdam die zeiden dan van nee, als de ticketverkoop openbaar is dan moet jij passen in ons artistieke profiel en jij met je drumstel en je inspiratie talks dat is helemaal geen theatershow man, dus nou, Grand Theater Groningen, zelfde verhaal, nou, en dit verhaal kreeg ik heel vaak dus ik dacht what the fuck? Ik mag niet eens gewoon mijn geld neerleggen en nou, gelukkig waren er een aantal theaters die dat wel wilden en toen ergens halverwege mijn tweede toertje, echt minitoertjes van 5 shows kwam ik in gesprek met een boeker en ja, die zag het wel zitten met mij en ja, uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om daarmee in zee te gaan en toen kwam pas eind vorig jaar, dus pas eind 2019 kwam mijn droom uit om echt een theatertoer te doen waarbij je in de theaterkrantjes staat. Hè, want als je zo’n zaal boekt dan zeggen ze ja, zoek het maar uit, en nu stond ik echt gewoon in Doetinchem en in Zoetermeer en in Amstelveen en overal echt in het krantje tussen Youp van het Hek en tussen de Guido Weijers en al die gasten stond gewoon Thijs Lindhout met 100% Inspiratie Show.

Bas: Dit is het verschil tussen het hebben van een boeker zoals jij dat noemt of geen boeker. Of althans, dat zal wel een term zijn in de wereld.

Thijs: Ja, dat heet officieel een impresariaat.

Bas: Precies, maar dat is iemand die dat hele spektakel voor je regelt dat je in al die krantjes komt en dat je echt op het programma staat en niet zegt ik huur een zaaltje en er komen wat mensen.

Het Beatrix theater

Thijs: Ja, en ik heb expres ook voor hun gekozen want ik had de luxe dat twee boekers interesse in mij hadden en eentje was iets traditioneler en dit waren echt rebelse gasten, ik dacht nou ja, weet je, rebels dat past bij mij en hij zei ook echt Thijs, ik heb echt moeten lullen als Brugman want 1) jij bent, ik stond overal in de kleine zaal, dus de zaaltjes tussen de 100 en de 300 man, je bent de duurste show in de kleine zaal want ik wilde 32 euro dat een ticket kostte, dus al die programmeurs en al die theaterdirecteuren die flikkeren van hun stoel want ze hebben nog nooit van jou gehoord, je komt met een show waar ze nog nooit van hebben gehoord, het hele genre kennen ze niet en dan word je ook nog eens de duurste show in de kleinste zaal, maar hij heeft overal geluld als Brugman, die gast heeft een podcast, die heeft vet veel following, die heeft al twee tours uitverkocht met zijn eigen following dus hij brengt zijn eigen mensen mee en heb er nou maar vertrouwen in en die boeker zei toen ook Thijs, we are going out with a bang, ik heb voor jou geregeld, en dit zei hij ergens in maart of zo 2019 zei hij al ik kan voor jou regelen op 10 februari 2020 het Beatrixtheater, 1552 stoelen. Ik zo gast, gaan we niet doen.

Bas: Je kneep hem al.

Thijs: Als ik zeg dat gaan we niet doen dat zegt wat weet je, ik ben altijd die guy die zo groots droomt en zo.

Bas: Ja.

Thijs: En ja, ok, ok, is goed, ja. Ik dacht daar hoor ik nooit meer wat van. Belt hij twee dagen later, ja, Thijs, ik heb even overlegd met het Beatrixtheater en ze zijn enthousiast. Ik zei ja, wat is dit nou? Ok, mijn boeker is enthousiast, Beatrixtheater is enthousiast, maar ik zo, gast, ik ben allang blij, dit wordt de derde toer met hetzelfde programma, ik promoot dit al 2 jaar in mijn podcast, mensen die mij kennen zijn inmiddels wel geweest, ik ben allang blij als we gewoon zaaltjes van 200, 300 man vullen en dan wil jij afsluiten met 1.500 man? Ik zag mijzelf al echt voor lul, want dan ga ik wel stressen hè, als je dan een maand van tevoren 300 tickets hebt verkocht in een zaal met 1.500 stoelen dat ziet er echt, echt, echt niet uit.

Bas: Nee.

Thijs: En toen had ik Guido Weijers opgebeld als soort van back-up, van nou, Guido, ik schijt alle kleuren, maar stel dat de verkoop tegenvalt, wil jij dan mijn buddy worden of zo en kan je mij dan helpen? En nou, ook vond hij op zich wel eervol, leuk, maar hij had ook zoiets van ja, gast.

Bas: Ik ben niet jouw fluffer.

Thijs: Nee, precies, ik ga niet iedereen uit de stront helpen, zoek het maar uit. En ja, dus ik had wel wat back-up ideeën en uiteindelijk ging die show best ok, zaten we een paar maanden voor show denk ik op 600, 700 tickets, maar nog steeds dacht ik ja, 700 man in een zaal met 1.500 stoelen, en het was een toffer verhaal geweest als ik het precies wist waardoor het kwam, maar ik heb alles op alles gezet, ik zat natuurlijk in een toer waarbij dit de grote afsluiting was dus ik ging het hele land door en best was shows waren ook uitverkocht, zeker de Randstad shows, dat was ook wel tactisch eigenlijk dus ik weet dat 80% van mijn following, dus echt de 80-20 regel zit in de Randstad en in de Randstad hadden we hele kleine zaaltjes, in Zoetermeer maar 150 man, was meteen uitverkocht, Amsterdam 200 man, meteen uitverkocht, Almere 130 man, uitverkocht. Dus echt alles wat een beetje centraal in Nederland lag was heel snel uitverkocht, waardoor eigenlijk iedereen die in de Randstad woonde tickets moest kopen voor het Beatrixtheater, het was ook nog eens de laatste van de toer, dus je hebt een soort vaan buzz waar je twee maanden naartoe werkt. Ik had wat radio optredens en in mijn eigen podcast bleef ik het maar noemen en ik denk dat twee maanden voor die show zaten we op, moesten we nog iets van 800 tickets en ineens ging die echt met 100 tickets per week en elke week kreeg ik weer een nieuwe update en een nieuwe update, en een paar weken voor die show dacht ik fuck, als het in dit tempo doorgaat, gaat het me lukken en nou, dit is de kracht misschien van visualiseren of the universe, echt letterlijk op 8 februari dus 2, je hebt een show vanaf mei gepromoot en 10 maanden later, 2 dagen voordat die show was, was het laatste kaartje verkocht.

Bas: Ja, hier, epic man.

Thijs: Zat daar 1552 man en vrouw in die zaal.

Bas: Dat is toch bizar, dat was de grootste zaal ooit voor Thijs Lindhout.

Thijs: Ja.

Bas: Voor de 100% Inspiratie Show.

Thijs: Ja.

Ultiem geluksgevoel

Bas: Maar dat heb je echt goed gedaan man. Maar dit was gewoon je grootste droom, eigenlijk was dit laten we zeggen een soort van je bent een berg aan het beklimmen en hier sta je op de top, of hoe moet ik het zien?

Thijs: Ja, ik ben 2 dagen hierna ben ik meteen het vliegtuig in gesprongen, ben ik naar Tenerife gegaan om te chillen, om na te genieten en om te werken aan mijn boek en toen heb ik ook op Instagram iets gezet van jongens, ik heb een nieuw level van geluk ontdekt, ik zweef gewoon. Ik was echt, ik was op zo’n natural high, gewoon dit was 2 dagen erna en ik liep op dat resort op Tenerife en ik, je kon me echt niks maken. Ik was zo zielsgelukkig.

Bas: Ja.

Thijs: Dus de boeddhisten zouden zeggen mijn ego kon volledig ontspannen want even had mijn leven aan alle voorwaardes voldaan die ik gesteld had, dus mijn ego kon ontspannen en ik kon volledig het geluksgevoel toelaten wat in mij zat.

Bas: Wow, wow, maar goed, na die show ben je dus meteen je boek gaan schrijven?

Thijs: Ja, ja.

Bas: Dacht je ja, Thijs moet door, tik, tik, liever in het zonnetje, lekker doorkloppen.

Thijs: Precies, ik moet wel zeggen het kwam wel vaak voor dat ik echt tot 4 uur, 5 uur gewoon genoot van de dag en dan van 5 tot 8 of zo echt even een streak pakte van 3 uur volle bak rammen of na het ontbijt even van 11 tot 1 of zo, maar ik heb ook wel echt wel, het waren geen monniken of Spartaanses praktijken of zo, het was echt best wel relaxed.

Hoe de fuck vind ik geluk?

Bas: Tof man. Nee, je boek heet Hoe de fuck vind ik geluk. Waar kunnen mensen dat kopen?

Thijs: Ja, op fuckgeluk.nl.

Bas: fuckgeluk.nl.

Thijs: fuckgeluk.nl die heb ik rechtstreeks doorgelinkt dus dat werkt wel lekker.

Bas: ok, fuckgeluk.nl dus als je klaar bent en geluk zoekt, fuckgeluk.nl kun je checken. Mooi man. Laten we nog even een paar vraagjes eruit pakken want ik zie dat het helemaal los is gegaan hier op alle kanalen. We hebben hier een vraag van Ilse Bloem, Thijs, wat heeft de burn-out jou gebracht uiteindelijk? Ervan uitgaande dat die je iets brengt.

Thijs: Ja, ja. Even kijken, belang, ok, ik zal een praktisch en een spiritueel antwoord geven en ik denk sowieso in het leven dat je altijd dingen op die twee niveaus kan en misschien wel moet bekijken. Dus als je gezeik hebt in je relatie of in je financiële situatie of je emotionele situatie of wat dan ook, bekijk het op praktisch gebied en spiritueel gebied. Wat mijn burn-out me op praktisch gebied heeft gebracht is dat er een nieuw thema in mijn leven is gekomen Ilse en dat is energiemanagement. Dus voor mijn burn-out dacht ik nooit na over dat ik ooit overprikkeld zou kunnen zijn of dat iets te veel zou kunnen zijn dus ik plande mijn dag echt back to back en mijn week vaak back to back. Dus ik werd ook onrustig, nou, daar is ook een rupsje nooit genoeg, daar is natuurlijk ook een angst misschien voor voelen, een angst voor niet druk zijn. Ik was echt heel goed om mijn agenda gewoon back to back te vullen dat ik altijd druk was, altijd te laat komen, altijd net iets meer op de agenda dan eigenlijk haalbaar is en na mijn burn-out was energiemanagement ineens een thema geworden, dat ik ineens preventief blokken in mijn agenda, delen in mijn dag ging blocken van dan oe ik niks, ik wil eigenlijk niet meer dan drie avonden per week iets in mijn agenda hebben staan en als gedurende de week, als de week gewoon lekker loopt en ik heb zin om meer te doen dan kan dat, maar als ik op zondagavond in mijn agenda kijk en meer dan drie avonden staat een afspraak dan word ik gewoon gestrest. Tijd nemen om te lunchen deed ik ook nooit, dat ik achter mijn bureautje of achter mijn dashboardje zeg maar of altijd snel en gehaast. Dus nou, het praktische antwoord is het energiemanagement is echt een thema geworden in mijn leven en dat je ook dus gewoon nee zegt terwijl je gewoon kan, dat vinden we ook moeilijk hè, van hé Thijs, ga je zaterdag mee naar de bioscoop? Nee. Kan je niet? Ja, ik kan wel, maar ik heb meer behoefte om een avondje, ja, geen zin. En spiritueel, ja, wat ik al een paar keer heb benoemd dat ik, dan moet je toch de waaromvraag gaan stellen. Ok, maar ik werk niet voor niks zo hard. Als ik zoals die Betinho Masaro die spirituele dude, als ik een bommetje zelfliefde was, ja, dan was ik wel gek geweest om zo hard te werken. Dus er zit toch ergens in mij een onrust, iets wat niet bevredigd wordt waardoor ik zo hard werk. Ja, en daar heb ik echt wel wat antwoorden voor mijzelf in gevonden van ok, ik wil graag nodig zijn, ik wil graag nuttig zijn want als ik nuttig ben, als ik nodig ben dan zullen mensen mij niet verlaten, dus eigenlijk ben ik bezig met dat mensen mij niet willen verlaten. Ik zag ook wel dat ik confrontaties niet aan durf te gaan, dus dat ik een pleaser was. Ja, en daar, dat heeft die burn-out mij ook gebracht om dan weer terug te gaan naar het begin, om dat soort antwoorden voor jezelf te vinden.

Bas: Ja, maar eigenlijk ben je door de burn-out nog dichter bij jezelf gekomen.

Thijs: Ja.

Tweede burnout voorkomen

Bas: En kan ik stellen dat je dan na de burn-out nu de, nou ja, laten we zeggen, het duurt vrij lang, meestal voordat je er helemaal van hersteld bent, maar laten we zeggen dan dat je dan daardoor meer innerlijke rust hebt gevonden of kun je dat niet zo stellen denk je?

Thijs: Ik merkte wel na de burn-out en dat kunnen veel mensen beamen die het ook hebben gehad, hoe verleidelijk weer die oude patronen zijn, het was toch niet helemaal uit mijn systeem. Dus ik heb die burn-out ik denk in 2016 er heel goed naartoe gewerkt, ik heb in, Sidney is live dames en heren, Sidney Brouwer in de house van de over klanten gesproken podcast. Maar dat terzijde. Ik heb in 2016 toegewerkt naar die burn-out, in 2017 zat ik er middenin en ik durf wel te zeggen dat ik in 2018 en 2019 en misschien nog wel het begin van dit jaar nodig had om er echt helemaal uit te komen, dat is niet, toen werkte ik gewoon, maar dat je gewoon een periode hebt van meerdere weken waarin je ineens merkt hé, ik ben eigenlijk geen enkele keer overprikkeld geweest. Oh, ik zit nu echt in het groen weet je wel, ik heb echt 2,5 jaar lang, dus zeg maar 2018, 2019 en een gedeelte van dit jaar echt nog wel te kampen gehad met fuck, nu is het dinsdagavond en ik voel me weer overprikkeld of het is zondagavond en ik kijk naar mijn agenda en ik voel zo’n benauwend gevoel op mijn borst weet je wel. Dus ik heb heel lang nog in het oranje lopen kutten tot eigenlijk vrij recentelijk dat ik werk gewoon een lagere prioriteit in mijn leven ben gaan geven en mijzelf een hogere prioriteit.

Bas: Beter luisteren naar jezelf dus.

Thijs: Ja.

Bas: Mooi.

Thijs: Maar dat kan dus alleen, als je op praktisch niveau tegen iemand zegt yo, zet jezelf op 1 en je gezondheid en je nachtrust en je voeding en je me-time, zonder dat je het spirituele aanpakt, weet je wel, er zit ergens in je hoofd zit dus een volgorde verkeerd in jouw waardes, dus je streeft succes, erkenning en voldoening vind je gewoon belangrijker nog dan gezondheid en verbinding en liefde en harmonie en dat is een spiritueel proces en dat heeft bij mij echt heel lang geduurd. Ik moest echt mijn hart weer gaan openen en echt weer gaan voelen met alle gevolgen van dien om ineens mijzelf op 1 te kunnen zetten en mijn business op 2.

Bas: Ja, ja, tof man. Ja, we hebben eigenlijk te veel vragen voor de tijd die we nog hebben, maar.

Thijs: Ik zal korter antwoord geven Bas op de volgende.

Bas: Ja, is goed, nou, mijn grootste fan heeft ook een vraag gesteld, dat is mijn moeder natuurlijk.

Thijs: Cilly.

Opvoeding

Bas: Cilly Urlings, in hoeverre speelt jouw eigen opvoeding een rol in hoe je nu geworden bent? Dat is natuurlijk een beetje een, ja, het is een diepe vraag wat mij betreft maar je had beloofd om kort te antwoorden. We hebben natuurlijk, ja, weet je, ik bedoel je moeder is recentelijk overleden, ik weet dat je daar ook nog echt hele erge, ja, mooie momenten mee hebt gehad voordat zij is weggegaan. Ja, toch weet je, ik bedoel, je bent uiteindelijk een afspiegeling van je ouders voor een heel groot deel en ook met je karaktereigenschappen en dat soort dingen, maar ja, vertel er meer over, Thijs Lindhout en zijn opvoeding.

Thijs: Ik denk dat we, we missen allemaal wel een stukje liefde, hoe goed onze ouders het ook willen doen. En ja, de impact die dat op mij heeft gehad is in zakelijke setting: kijk eens hoe goed ik het doe, dus succes bereiken om toch die liefde te krijgen en in privé setting merk ik dat ik best wat te doen had om in te zien dat ik goed genoeg ben en dat als ik gewoon thuis ben dat ik ervan uit mag gaan dat er van mij wordt gehouden en dat zat zo of nou, zit misschien nog wel steeds zo diep in mijn systeem van ja, maar ik moet toch op mijn tenen lopen in mijn relatie of in andere dingen en ik moet toch mijn best doen?

Bas: Je bent al goed genoeg, dat is eigenlijk wat je–

Thijs: Maar de waarheid is ja, je hoeft niet je best, natuurlijk, je moet investeren in je relatie en in relaties, maar als jij gewoon 100% Thijs bent dan ben je al meer dan genoeg, dan ben je leuk, dan houden mensen van je. Ja, dat is wel iets wat ik te leren heb.

Bas: Wow, nou, ik bedoel, buiten dat ik denk dat jij dat te leren hebt, denk ik dat het een hele goede les voor iedereen is dat je je realiseert dat je zelf al goed genoeg bent want dat is echt, dat is echt gewoon dat is fucking moeilijk.

Thijs: Dat is de journey.

Bas: Dat is echt moeilijk. Ja. Ja, ik word er even stil van. Ja, het is gewoon, dat is de journey, wow. Mooi man, mooi. Ja, we hebben veel, er zijn nog wat andere dingen, eens kijken of we er nog eentje uit kunnen halen. Ja, ja, vinden jullie dat succes je een interessanter persoon maakt? Ja, weet je, ik vind dit altijd wel een interessante vraag. Weet je, voor wie doe je het uiteindelijk? Dat is het stomme, weet je, ik bedoel, je bent met allemaal dingen bezig, je hebt een business, je inspireert mensen. Ik ben toch misschien wel nou ja, een tijd geleden een soort van tot de conclusie gekomen uiteindelijk komen we hier allemaal als een dienaar, we komen hier alleen maar mensen helpen op deze aarde. Ik bedoel, we kunnen natuurlijk nog eeuwig doorfilosoferen wat we uiteindelijk hier op deze aarde komen doen, we gaan allemaal een keer dood. Ja, weet je, vandaag, letterlijk vanochtend is mijn buurman overleden aan Corona en elke keer als je weer bij een begrafenis of een crematie staat dan ga je weer nadenken bij jezelf waar gaat het leven nou over.

Thijs: Ja.

Succes maakt je interessant?

Bas: Maar ja, goed, weet je, ik bedoel maakt dan succes je een interessanter persoon? Waar gaat het over? Wat kom je doen? Je hebt nog 2 minuten Thijs.

Thijs: Dan definiëren we succes als de oppervlakkige definitie van succes en ik vind van wel. Als je kijkt naar Pieter van de Hogeband, die heeft een gouden plak op de Olympische Spelen of een Guido van der Garde die ik laatst interviewde, die is Formule 1 coureur geweest, dat is gewoon succes, dat zegt niks over of je een aardig persoon bent, een vredig persoon, een gelukkig persoon, maar ik vind dat interessant want jij hebt iets bereikt wat honderdduizenden willen bereiken en jij bent de enige of een van de weinigen. Dus ik vind het wel interessant door de bril van succes: wat heb jij dan anders gedaan waardoor jij dit hebt bereikt en ik vind het interessant door de bril van geluk: ben je ook gelukkiger dankzij dit succes? Dus ja, ik vind het wel degelijk interessant.

Bas: Ja, tof man. Tof, ok man. Ja, er zijn nog allemaal andere dingen binnengekomen, maar ja, het is mooi. Ik vond het sowieso tof om jou hier als eerst te mogen interviewen in deze ontzettend gave streamingstudio. De techniek heeft ons niet in de steek gelaten, we zijn nog steeds live en er zijn nog steeds mensen aan het kijken, dat is heel tof.

Thijs: Dat is cool.

Bas: Dus je kan dit, mocht je dat willen, live kijken op Ondernemen op Slippers YouTube kanaal en we streamen het via van alles en nog wat en je luistert natuurlijk als podcast. Thijs, waar kunnen mensen meer over jou lezen, vinden, doen, gooi er even een reclamespotje in, je hebt 30 seconden.

Thijs: Kijk eens aan, nou, dames en heren, hij is recentelijk verplaatst, mijn kersverse nieuwe toer, Hoe de fuck vind ik geluk, een enorm leuke avond en die gaat over een zoektocht naar vooral de verbinding met jezelf en tickets daarvoor kun je kopen op thijslindhout.nl en dan steun je deze arme man die nu werkloos is in deze gekke tijden, maar vooral geef je jezelf nu al gegarandeerd in mei een hele leuke, toffe, inspirerende avond. Dus check thijslindhout.nl.

Bas: Boem, lekker man. En luister je podcast natuurlijk.

Thijs: Ja, dat mag ook altijd.

Bas: Tof. Wil je nog iets gaafs toevoegen aan dit hele spektakel of?

Thijs: Ik denk dat we aan het einde kwamen na 1,5 uur, of een uur en 10 minuten eindelijk tot de essentie dat het zit allemaal al in je en als je gelooft dat je goed genoeg bent dat 100% jij zijn en uitdragen dat dat al meer dan genoeg is, ik denk dat dat een hele mooie opdracht is waar je je hele leven mee kan vullen dus dat gun ik iedereen.

Bas: Wow, iedereen gaat hier nu na het einde van het interview ik ben al goed genoeg tegen zichzelf zeggen in de spiegel.

Thijs: Precies.

Bas: En dan worden we allemaal met een glimlach wakker.

Thijs: Laat het me weten.

Bas: Dank je wel Thijs.

Thijs: Graag gedaan man.

Bas: Top man.

Bedankt voor het luisteren naar de Ondernemen op Slippers podcast. Check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl. Tot de volgende keer!

Bas: Yes, wat een vuurwerk met Thijs Lindhout in deze allereerste live show in mijn nieuwe streamingstudio. Ik ben er ontzettend blij mee, het werkt allemaal top en ik vond het verhaal van Thijs ook echt super inspirerend. De boodschap: jij bent al goed genoeg, of ik ben al goed genoeg, ah, man. Ik kan er bijna van gaan janken, dat ga ik even niet doen, maar ik vind het echt oprecht dat iedereen zichzelf al goed genoeg moet vinden en ik zeg tot de volgende stream, tot de volgende keer en slaap lekker voor dadelijk, ciao ciao!

Thijs: Ciao ciao!

Place comment