Daar zijn we weer dames en heren, het is weer tijd voor een nieuwe aflevering in de Ondernemen op Slippers podcast! Deze week heb ik Taco Oosterkamp te gast in de podcast, Taco is met recht een ondernemer op slippers als je het mij vraagt!
Taco Oosterkamp begon zijn carrière, na zijn studie theologie, als software expert in de jaren 80, maar is nu uitgegroeid tot een succesvolle ondernemer. Hij verzorgt onder andere trainingen aan het management van multinationals, dan kan je wel stellen dat je een grote naam bent in de wereld van leiderschap en ondernemen.
In alweer het 12e Slippertje van de Ondernemen Op Slippers podcast vertelt Taco ook over:
- zijn jeugd en studietijd
- de betekenis van het geloof in zijn leven
- wat hij zou doen als hij nog maar 3 maanden te leven zou hebben
- zijn bizarre ochtendritueel
- hoe je als ondernemer kunt verdelen en delegeren
- én hoe je als ondernemer rust voor jezelf creëert!
Laten we snel gaan luisteren naar Taco in deze podcast, let’s go!!
Podcast transcriptie
Bas: Dames en heren, vandaag in de Ondernemen op Slippers podcast the one and only Taco Oosterkamp. Daar is ie hoor. Taco is vader van vier geweldige kids en hij is sowieso een serie-ondernemer. Hij is ook wel bekend van de DRIVE podcast waarin hij meer dan 40 topondernemers heeft geïnterviewd. Hij is nummer 1 bestseller auteur van onder andere “Elke dag je hoofd en inbox leeg” en “Schaamteloos delegeren”. Hij werd ook door Richard Branson gevraagd om al zijn directeuren te komen trainen. We gaan hem eens even goed aan de tand voelen hoe die dat allemaal fixt. Daar gaan we Taco.
Taco: Yes man. Goedemorgen. Welkom in Driebergen.
Bas: Ja.
Taco: Leuk dat je er bent man.
Bas: Zitten we ongeveer op 1,5 meter?
Taco: Ja, dat denk ik wel want ik ben 2 meter dus dit is ongeveer 1 meter dus dat redden we zat.
Bas: Ja.
Taco: Komt goed.
[♪Je droom is werkelijkheid, bent van de stress bevrijd. Je kraakt de code van het leven met zekerheid.]
Bas: Yes Taco. Ja, dat was ik nog vergeten te zeggen, jij bent 2 meter 15 zei je net?
Taco: Ja, 2 meter en 1,5 cm. Bij mijn lengte moet je dat weten vind ik.
Bas: Ja, precies, ja.
Taco: Dan moet je het echt precies weten.
Bas: Ja, dat is niet misselijk. Is je vader ook zo lang?
Taco: Nou, die is redelijk lang, maar lang niet zo lang als ik. Nee, en mijn moeder is heel klein.
Bas: Ja.
Taco: Ik snap nog steeds niet hoe ik uit haar geboren ben.
Bas: Nee.
Taco: Dat dat paste zeg maar. Ik was bij mijn geboorte was ik wel ongeveer 30 cm langer dan zij, dus dat was een beetje, nee, gekheid, maar nee, ik weet niet waar het vandaan komt.
Bas: Wat heb je vroeger allemaal gegeten waardoor je zo lang bent geworden?
Taco: Ja, veel Marsen en Snickers en Nutsen, maar dat had heel ergens anders mee te maken. Daar komen we later misschien nog op.
Wie is Taco Oosterkamp
Bas: Ja, mooi man. Ja, laten we beginnen, wie is Taco?
Taco: Ja, nou ja, wat je zei, getrouwd, vader van vier kinderen, ik ben denk ik een pionier. Soms twijfel ik of ik wel ondernemer ben, ook al ben ik al best wel wat bedrijven gestart en zo, maar bijvoorbeeld in DRIVE heb ik heel veel topondernemers geïnterviewd en ik ben altijd, ik ben heel erg gefascineerd door hoe mensen in elkaar zitten, wie ze zelf zijn en wie ze diep in hun hart zijn zeg maar, je persoonlijkheid, je identiteit, je achtergrond en ik merk gewoon dat ik niet de ongenadige drive heb om een bedrijf heel groot te maken of zo. Ik vind het veel leuker om dingen te leren en het liefst moeilijke dingen te leren en die dan simpel te maken, daar modelletjes van te bouwen. Dus het afgelopen jaar dacht ik oh, misschien moet ik mijzelf maar modellenbouwer gaan noemen, maar dat heb ik toch maar niet gedaan, maar modelletjes maken en dat dan weer doorgeven aan anderen. Ik vind het heerlijk om het leven van mensen simpeler te maken.
Bas: Ja.
Taco: En dus als ik dat kan doen in mijn bedrijven en als ik daar heel veel mensen mee kan helpen, want ik hou wel van die impact, ja, dan is het voor mij goed. Maar ik zie mijzelf nog niet een bedrijf met 200, 2.000 of 20.000 mensen, weet je, dat ik daar blij van word. Ik vind het wel heel leuk om die mensen die aan het hoofd staan van dat soort bedrijven om die weer te trainen en te coachen. Dus ik heb denk ik net een andere rol dan een standaard ondernemer of zo.
Bas: Maar doe je jezelf niet een beetje tekort als je zegt dat je zelf geen ondernemer bent?
Taco: Het hangt er een beetje van af wat je met het woord ondernemer bedoelt. Dus ja, ik heb heel veel ondernomen en ik zeg al, ik heb een hoop bedrijven gestart en een aantal daarvan waren mooi succesvol, maar ik vind het vooral leuk om met ondernemers te werken, ik vind ondernemers hele leuke mensen. Ik heb heel veel ondernemers die min klant zijn of die ik de afgelopen jaren geïnspireerd heb of getraind of gecoacht of op de een of andere manier heb kunnen helpen. Dat vind ik super leuk, maar daarin merk ik dus, en ik weet niet of dat tekort doen is, gewoon dat ik merk van oh ja, mijn echte doel is niet om een bedrijf heel groot te laten groeien, mijn echte doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen.
Bas: Ja.
Taco: En dat hoort natuurlijk bij elkaar of dat kan heel goed bij elkaar horen, maar dat is het leuke aan mijn vak, op het moment dat je aan het schrijven bent of dat je aan het vertellen bent of dat je aan het teachen bent of zo dan ja, dan kun je heel veel mensen helpen zonder dat die allemaal voor jou hoeven te werken of zo.
Wat zou je doen als je nog maar 3 maanden te leven had?
Bas: Ja, ik stel in het begin altijd een redelijk intense vraag Taco en dat is meer om te kijken van wat voor jou belangrijk is, en die vraag is: wat zou je doen als je nog drie maanden te leven hebt?
Taco: Joh, dat soort dingen kondig je niet even aan van tevoren.
Bas: Nee, welkom.
Taco: Dank je. Ja, ik zou normaal zeggen ik zou gaan reizen, maar dat is in Coronatijd een beetje lastig. Nee, ik denk dat ik als ik drie maanden te leven zou hebben, ik zou waarschijnlijk een soort inventarisatie maken van wat voor open loopjes zijn er nog in mijn leven die ik dan nu toch echt weleens even een keertje moet gaan zitten afronden.
Bas: En wat voor open loopjes heb je het dan over?
Taco: Nou ja, er zijn geheid zakelijke dingen die handig zijn om nog even iets beter te documenteren of, heb ik op zich aardig gedaan zeg maar, als ik morgen in het ziekenhuis lig dan weet mijn vrouw waar alle passwords zijn en hoe ze daarbij kan en die zijn allemaal helemaal geëncrypt en weet ik veel wat, maar zij heeft dan, zij kan bepaalde dingen die op bepaalde plekken liggen die kan ze bij elkaar halen en daarmee kan ze alle passwords bekijken. Weet je, dat soort dingen heb ik geregeld, ik denk dat dat handig is.
Bas: Ja.
Taco: Ik heb aardig gedocumenteerd hoe het zit met verzekeringen en met de regelingen en weet ik wat allemaal, maar daar kan ik vast wat puntjes op de i zetten dus ik zit vooral dan te denken oh, als ik drie maanden heb dan heb ik in ieder geval nog even tijd om te kijken of dat allemaal klopt weet je, daar samen doorheen te lopen. Super praktisch natuurlijk. Verder denk ik vooral dat ik tijd met mijn kinderen wil besteden, met mijn gezin wil besteden. Ja, dat denk ik.
Bas: Dus dat, ja, ik bedoel dat vind je het meest waardevol eigenlijk wat je bezit of wat je hebt en we hadden het in het begin ook al over–
Taco: Ja, ik denk het wel.
Bas: Je zei ook van ja, je hebt gewoon, jij zorgt ervoor dat je 26, niet 26 vakantiedagen hebt maar 26 vakantieweken.
Taco: Ja, per jaar.
Bas: Per jaar, ja, en dat is dan ook al bijzonder, dus eigenlijk spendeer je al de helft van de tijd sowieso hoe je het zelf wilt.
Taco: Ja, als je weekenden meerekent nog meer natuurlijk, dus dan heb ik, ik heb iets van 25, 26, 27 werkweken per jaar en dus dat is 27 keer 5 zeg maar, dat is het aantal dagen wat ik werk per jaar en dan heb ik, ik mag niet overwerken. Dus echt van 9, stiekem af en toe 08:30 uur tot 17:00 uur. Om 16:50 uur gaat mijn wekker op mijn telefoon en dan moet ik om 17:00 uur klaar zijn. Ik was gister was ik tien minuten te laat met afsluiten, dat voelt al een beetje als spijbelen of zo.
Bas: En dan was je wel met iets belangrijks bezig dan?
Taco: Ja, dat weet ik niet eens meer. Ik had gewoon iets wat ik af wilde maken. Weet je, ik ben niet wettisch of fundamentalistisch, ik hak niet mijn vingers af om 17:00 uur, maar in principe als ik na 17:00 uur nog aan het werk ben dat voelt niet ok.
Bas: Nee.
Taco: En zo ben ik helemaal niet, ik ben hartstikke in het moment en creatief en team quick start en ENFP voor mensen die Myers-Briggs kennen dus ik ben juist een creatieve chaoot, maar ik heb geleerd dat ik rust nodig heb en ik heb tijd nodig om afstand te nemen van het bedrijf en ik heb tijd nodig om bij te komen. Mijn lichaam werkt niet helemaal goed, ik heb een stofwisselingsafwijking dus dat dwingt me op een bepaalde manier nog wel om daar over na te denken. Maar dus een paar jaar geleden dacht ik nou, ik moet eigenlijk gewoon het jaar van tevoren gaan plannen dus ik heb een Excel spreadsheet en een hele procedure voor een van de teamleden om daar een nieuwe jaarplanning te maken dus we zijn nu een beetje bezig met die van volgend jaar en dat begint letterlijk met 25 vakantieweken inplannen.
Bas: Wow.
Taco: En dan die werkweken die over blijven splits ik in tweeën, in contentweken en in echte wat ik dan werkweken noem en dit is dus een werkweek en daarom hebben we deze week deze afspraak want in een contentweek ben ik eigenlijk alleen maar content aan het maken, af en toe nog eens een keer een webinartje aan het doen of zo maar anders gewoon artikelen aan het schrijven of boeken aan het schrijven of trainingen aan het bouwen, workshops aan het maken. En in die werkweken ben ik mijn klanten aan het coachen en vergaderingen aan het doen, afspraken met mijn team en dat soort dingen.
De jeugd van Taco
Bas: Wow, en als we teruggaan naar de wat kleinere taken, we gaan er meteen full force in natuurlijk, maar waar en hoe ben jij opgegroeid?
Taco: Ja, ik ben in Utrecht geboren in de Kerkstraat. Dat is een beetje raar want vlak om de hoek van de Kerkstraat zit de Kerkdwarsstraat en dat was eigenlijk veel logischer geweest voor mij als ik kijk naar de rest van mijn leven. Dat was voor mij een betere geboortestraat geweest zeg maar.
Bas: Je bent een dwars balletje of?
Taco: Ik ben een, zeker als het over de kerk gaat ben ik een dwars mannetje. Dus in de Kerkstraat geboren en daarna nog een keer verhuisd binnen Utrecht en daarna naar Amstelveen en toen naar Assen. Nee, eerst naar Assen, toen naar Amstelveen, toen naar Apeldoorn, toen naar een ander huis in Apeldoorn. Dus best wel veel verhuisd. Hoe ben je opgegroeid was je vraag hè? Dus ik heb de meeste herinneringen uit Apeldoorn, die twee huizen daar in Apeldoorn waar ik ben opgegroeid en ja, ik had het gewoon heel lastig op school. Ik had denk ik last van lichte, maar dat is lastig om te meten, maar ik denk dat ik een soort licht depressief was een groot deel van mijn jeugd en ik snap nu veel beter hoe dat komt want dat heeft met die stofwisselingsafwijking te maken, dus.
Bas: Die is aangeboren?
Taco: Ja, dat weten ze niet 100% zeker, maar die kans is heel groot en toen bijna 20 jaar geleden of zo toen kwam ik erachter wat dat was en toen ben ik wat meer vitamine B6 gaan slikken in de actieve vorm en toen dacht ik van het ene op het andere moment: shit hey, ik ben helemaal niet depri, mijn lichaam is depressief. Ik noem het nu chemisch depressief. Ik voel het verschil ook met dat ik sip ben of gefrustreerd ben want dat heb ik natuurlijk ook over dingen die werkelijk aan de hand zijn of die meer emotioneel zijn, maar chemisch depri is echt hopeloos. Dat is echt, ik heb weleens gedacht dat is het ergste wat je iemand kunt toewensen en ik heb het lang niet in de gradatie gehad waarin sommige mensen het hebben en toen later kreeg een van mijn dochters kreeg clusterhoofdpijn en toen dacht ik nee, dit is nog erger. Maar goed, ik denk dus dat ik, ik heb heel veel mooie momenten gehad in mijn jeugd, heel veel toffe dingen gedaan, maar als ik erop terugkijk, ik hoef het niet per se over te doen of zo. Ik vind school echt een drama en ik denk dat het vooral met school te maken heeft, ben ik echt mega-kritisch op.
Bas: Ja.
Taco: En ik denk dat mijn leven vooral daarna pas een beetje leuk werd.
Studietijd
Bas: En wat ben je op een gegeven moment gaan studeren dan? Of wat heb je gestudeerd?
Taco: Ik heb theologie gestudeerd, godgeleerdheid.
Bas: Ja?
Taco: Ja.
Bas: Oh, wow.
Taco: En nooit afgemaakt, dat was echt ook een gebed zonder eind bij mij. En ik heb, ik zou op een gegeven moment zou ik gaan afstuderen in theologische economie. Ja, dat vind ik echt een super vak, dat vond ik echt heel, heel stoer om te doen en dat gaat eigenlijk over twee vragen, aan de ene kant: heeft een kerk of een religie of een godsdienst iets te zeggen over de economie en moeten we dat dan serieus nemen ja of nee? Maar ook andersom, waarom behandelen wij de economie alsof het een god is? Want wij zeggen dat we offers brengen voor de economie en we richten eigenlijk ons hele leven in naar de economie en dat is eigenlijk heel raar. Het is heel anders dan 200 jaar geleden of zo of in wat meer traditionele samenlevingen. Het is best een enorme switch. Dus ik vond dat heel leuk en ik vond filosofie heel leuk om te doen en ja, ik ben wel blij dat ik een academische opleiding heb gedaan en ik ben eigenlijk ook wel blij dat dat theologie was omdat ik me dan niet zo heel snel om de tafel laat bullshitten door mensen die vinden dat ze van alles weten over dingen.
Bas: Ja.
Taco: Maar het had ook IT kunnen zijn of economie of psychologie. Ik zei al ik ben een pionier, dus ik ben heel breed in mijn interessegebieden.
Bas: Maar ben je dat gaan studeren omdat je zelf heel erg gelovig was of je uit een gelovig gezin kwam of was het gewoon pure interesse en ik denk van ja.
Taco: Nee, ik kom wel uit, zeg maar mijn ouders zijn gelovig dus ik ben zo opgegroeid, maar op een gegeven moment is dat voor mij zelf wel echt een ding geworden dat ik dacht van oh ja, dit is ook wat ik wil, niet per se helemaal de stijl van mijn ouders of helemaal de vorm van de kerk waar ik in groot werd zeg maar, maar ik wilde eigenlijk wel daar heel veel meer over weten en ik wist verder niet zo goed wat ik moest studeren en ik had vrienden die hadden theologie gestudeerd, ik paste op hun dochtertje dus zij waren al een stuk ouder dan ik en ik dacht nou ja, dat kan ik dan ook gaan doen en dat was echt een heel domme keus denk ik. Maar ja, dat heeft dan weer te maken met school. Ik denk echt, hoeveel gesprekken heb jij gehad met een decaan over jouw studiekeuze?
Bas: Ik heb echt geen idee meer, dat zal een handjevol zijn geweest.
Taco: Dat is niet heel inspirerend geweest in ieder geval.
Bas: Nee.
Taco: Weet je, en ik ook niet. Dus ja, ik denk dat we echt zo slordig omgaan met kinderen, die sluiten we 24 jaar op in allerlei lokalen en ondertussen maken we er echt een potje van en dat gaat mij niet over de inzet van de docenten voor de helderheid, maar het hele systeem deugt gewoon niet of in ieder geval het rammelt aan alle kanten en ik denk dat met name ondernemers of andere pioniers, mensen die juist van die afwisseling houden dat die daarachter komen van oh, dit past niet bij mij.
Bas: Ja, ja, dat ben ik zeker met je eens. Ja, ik bedoel, het schoolsysteem loopt sowieso achter de feiten aan, is verouderd, het gaat niet mee, het is niet agile, het beweegt niet.
Taco: Het is raar, en er wordt natuurlijk van alles geprobeerd vanuit de regering.
Bas: Ja.
Taco: Maar twee van mijn dochters die hebben, ik heb drie dochters en een zoon en twee van die dochters die hebben op de universiteit ook vakken gehad van onderwijskunde. Dus niet dat ze dat specifiek studeren, ze krijgen vanuit heel veel verschillende faculteiten krijgen ze les en zij zeiden: de docenten van onderwijskunde zijn de allerslechtste docenten die we ooit voor de, zeg maar les van hebben gehad in een college, allebei zeiden ze dat, los van elkaar, niet hetzelfde jaar of zo. Nou, dat slaat toch al nergens op?
Bas: Nee. Ja, dat was altijd, vroeger zeiden mensen altijd van ja, leraren zijn eigenlijk een beetje, ik weet niet of ik dit mag zeggen, maar dat zijn een beetje de mensen die mislukt zijn in het bedrijfsleven.
Taco: Ja, ik denk niet eens dat dat waar is. Ik heb ook leraren als vriend en ik denk dat het vaak heel toffe mensen zijn die echt met hart voor kinderen iets willen gaan doen, maar daarna worden ze opgesloten in een systeem. Dus een van mijn dochters die was de academische pabo aan het doen en die is na een jaar gestopt, die zegt ja, ik word gewoon helemaal gek van hoe ze dit aanpakken hier en dat krijgen wij niet in 5 minuten gefixt samen, maar je vroeg hoe ik opgroeide en dit is wel echt een major ding.
Bas: Ja.
Padvinderij & Leidinggeven
Taco: Ja, verder, opgroeien, ik heb padvinderij gedaan.
Bas: Scouting?
Taco: Dat heet tegenwoordig scouting ja, maar in mijn tijd niet.
Bas: Oh ja, ik wou net zeggen.
Taco: In mijn tijd was het nog met bruine ribstoffen broeken tot net boven je knie of zo.
Bas: Oh, fantastisch.
Taco: Dat was echt heel tof. Daar heb ik een beetje leren leidinggeven want dan heb je binnen zo’n groep, de verkenners heb je dan de patrouilles en daarbinnen heb je dan zeg maar de verkenners zelf maar ook de assistent patrouilleleider, patrouilleleider en dan de staf en ik vind dat wel mooi want ik denk dat dat in mijn leven, in mijn jeugd de enige plek is waar ik ooit iets heb geleerd over leidinggeven. Lagere school: niet. Middelbare school: niet. Studie: ook niet. Raar. Net alsof het niet belangrijk is of zo.
Bas: Ja, dus daar zijn voor wat mij betreft twee mega onderbelichte topics dus überhaupt in het onderwijssysteem en dat 1) wat jij nu zegt, leidinggeven en dat is 2) überhaupt geld.
Taco: Ja, geld verdienen, geld uitgeven, geld beheren.
Bas: Ja, dat wordt je ook niet geleerd. Dat is misschien nog wel, ja, dat is eigenlijk–
Taco: Maar informatie verzamelen, planningen maken, je leven op orde houden. Ik heb jaren lesgegeven in getting things done, een briljant systeem van David Allen en daarbij dacht ik ook op een gegeven moment shit, waarom heb ik dit niet op school geleerd?
Bas: Ja, bizar.
Taco: Dat is toch gek?
Bas: Ja.
Taco: Of vrienden maken, relaties, hoe werkt dat dan precies? Of levensvragen. Ja, dan heb je misschien afhankelijke van de school waar je zit heb je een vak godsdienst, maar ik weet niet hoe dat bij jou was, maar over het algemeen ben je dan aan het leren wat andere mensen vroeger ooit gezegd hebben over een bepaald onderwerp in plaats van dat je gedwongen wordt om nu in het moment na te denken over wat jij ervan vindt en zo zit volgens mij heel school voor 80% in elkaar.
Geloof in het leven van Taco Oosterkamp
Bas: Hoe kijk je nu naar godsdienst dan? Omdat je daar toch best wel mee bezig bent geweest?
Taco: Ja, voor mij is het wel echt heel belangrijk. Ik denk dat, ik geloof dat God de wereld heeft gemaakt en mensen heeft gemaakt en dieren en allerlei andere organismen. Ik denk dat–
Bas: Jij gelooft in God of in een god? Of er is maar één god?
Taco: Ja, ik geloof dat er één god is.
Bas: Ja.
Taco: Ik geloof dat, ik heb het dan over vader, zoon en de heilige geest, dus God de vader, Jezus Christus en de heilige geest. Ik geloof dat hij op de een of andere mystieke manier die ik niet helemaal snap dat dat eigenlijk drie persoonlijkheden in één zijn. Ik denk dat er een geestelijke wereld is en dat daar nog veel meer entiteiten in leven dan alleen maar God en dat je daar als mens ook mee te maken kunt hebben, dus dat maakt je leven heel verwarrend als je dat niet door hebt dat dat ook nog speelt denk ik.
Bas: Ja.
Taco: Ik denk dat er een afgelopen 100, 200 jaar of zo een enorme splitsing is geweest tussen wetenschap en godsdienst die helemaal nergens op slaat. Ik denk dat we daar weer bruggen tussen moeten bouwen of zo.
Bas: Ja, je bedoelt dat de wetenschap de godsdienst onderuit haalt met alle theorieën die er zijn, die staan in de bijbel bij wijze van spreken.
Taco: Eén voorbeeldje, heb je les gehad in evolutietheorie op school?
Bas: Uh, vertel?
Taco: Nou, ik denk dat de meesten van ons als we op een school zitten dat we les krijgen in de evolutietheorie en die bestaat uit deel 1 en deel 2, zoals ik het uit zou leggen en deel 1 van de evolutietheorie is random mutations en deel 2 van de evolutietheorie is survival of the fittest. Ik vind echt heel interessant, en dat is iets waar ik mij een paar jaar nu van überhaupt bewust ben, is dat we voor survival of the fittest heel veel bewijs hebben, wetenschappelijk bewijs. Dat is eigenlijk waar Darwin mee begon, met het onderzoeken van oh ja, maar dit vogeltje op dit eiland en dan op dat eiland en dan weet je, hoe, hoe werkt die hele evolutie? Random mutations is een theorie, hebben we nul bewijs voor. We hebben ik denk al 50, misschien 100 jaar in allerlei labs hebben we geprobeerd om met bestralingen en weet ik veel om random mutations te bewijzen, dat hebben we niet. Als je Wikipedia nakijkt dan zijn er een stuk of 5, 6 methodes waarop een organisme zijn DNA kan muteren, bijvoorbeeld door een beetje DNA bij een ander organisme te lenen of door zijn eigen DNA te optimaliseren of door nou ja, 5, 6 methodes.
Bas: Ja.
Taco: Die weten we, die hebben we bewezen, daar zijn Nobelprijzen voor uitgereikt. Dat is allemaal niet random. Dus als je nu in de evolutiewetenschappen gaat kijken, gewoon anno vandaag en de afgelopen jaren dan zie je dat het hele idee van random mutations eigenlijk al achter ons ligt. We hebben aangetoond dat dat er niet is, of dat dat niet klopt, maar op school krijg je nog steeds hetzelfde verhaal te horen, in de media nog steeds hetzelfde verhaal, in de economie hebben we het nog steeds over hetzelfde verhaal want op het oment dat alles random is dan is dus alles zonder betekenis. Toch? Dan is het random, dan is jouw leven random, is min leven random want het is, ja, toevallig. En ik vind het zo raar dat we over dat soort dingen op die manier praten zonder daar dan, weet je, er is zoveel wetenschappelijke kennis beschikbaar die op de een of andere manier nooit bij ons binnen komt en dat we gewoon de oude theorieën blijven napraten. Dat vind ik raar.
Leven in een simulatie
Bas: Leven wij in een simulatie Taco?
Taco: Ja, ik denk van niet, en waarom dacht ik dat ook alweer. Ik heb een paar vrienden die dat denken.
Bas: Ja, dat is vooral Elon Musk volgens mij ook die daar vaker uitspraken over doet.
Taco: Nou ja, dus ik heb een paar vrienden die uit die scene komen zeg maar, uit Amerika, maar ik heb niet helemaal helder waarom ik denk van niet, maar ik denk ook het idee van dat er een multiverse, dus dat er veel meer universa zijn denk ik ook ja, dat is eigenlijk een cop out zodat je niet, want dan is alles nog steeds random, is eigenlijk een cop out om niet de wetenschappelijke feiten in de ogen te kijken en daarmee te dealen. Dat vind ik veel interessanter.
Bas: Jij gelooft er niet in dat er meerdere universe stelsels zijn met leven?
Taco: Je kunt zeggen in dit universum waar wij in leven daar staat de aarde op een exacte afstand vanaf de zon en daardoor is er leven mogelijk en hij is o peen bepaalde manier gedraaid, echt zoveel graden, daardoor is er leven mogelijk. We hebben de zware atoomkracht en de lichte atoomkracht, die hebben een exacte, echt tot 13 cijfers achter de komma of zo zijn die, kloppen die met dat er leven op aarde is. Als er ok maar iets daarin zou afwijken zouden we allemaal poef, weg zijn.
Bas: Ja.
Taco: Als jij dan denkt dat alles toevallig is dan is dit een beetje raar want hoe kan het nou dat het toevallig, toevallig, dat alles toevallig opeens ertoe leidt dat er leven is? Ja, dan zeg je dus ok, ja, maar er zijn natuurlijk een miljard universa die allemaal naast elkaar bestaan tegelijkertijd en heel toevallig leven wij dan in het universum waar er op aarde leven mogelijk is. Ik denk dan: dat mag je denken, natuurlijk mag je dat denken, iedereen mag alles denken, je mag het ook zeggen en we kunnen het er ook over hebben, maar je hebt er nul wetenschappelijk bewijs voor dus het is puur geloof.
Bas: Ja, totdat er een planeet komt die zeg maar, waar leven is.
Taco: Niet per se, want dan kijk je in ons universum op die planeet opnieuw van wat zijn daar de omstandigheden. Ik zeg niet dat de aarde de enige bewoonde planeet is, maar mijn punt is dat, nou ja, goed, ik vind dit soort vragen interessant. Ik vind levensvragen interessant, ik vind wetenschap interessant, ik doe in mijn werk doe ik heel veel oorzaak-gevolgredeneringen, dus we zijn heel veel bezig met de wetenschappelijke methode. Waarom draait jouw bedrijf nou niet? Of waarom doet je marketing het niet goed? Of waarom heb je nooit tijd om überhaupt vakantie te nemen? Weet je, gewoon heel simpele, praktische vragen, dat is waar ik met mijn klanten meestal mee bezig ben, dit doe ik dus in die andere 25 weken in het jaar.
Bas: Dat dus.
Taco: Ben ik hierover aan het lezen, maar ook daar gaan we zoeken: maar hoe komt het dan? En hoe komt dat dan en hoe komt dat dan en hoe komt dat dan? En dat is eigenlijk de wetenschappelijke methode, gewoon oorzaken analyseren en dan een hypothese formuleren en die gaan testen.
Werken na studietijd
Bas: Ja, interessant man, maar die studie heb je uiteindelijk niet afgemaakt zei je?
Taco: Nee.
Bas: Nee, dus toen ben je gaan werken?
Taco: Ja, ik denk dat ik tijdens mijn studie al ben gaan werken en toen werd onze oudste dochter geboren en mijn vrouw is Z-verpleegkundige, daarom kan ze ook aardig met mij overweg zeg maar en dus zij was de zwakzinnige zorg wel een beetje–
Bas: Is dat nodig ja?
Taco: Ja, dat weet ik niet, dat moet je haar vragen. Maar zij merkte dat ze dan, daar had ze dan 12 of 15 bewoners op een groep en ze dacht, ze vond het lastig, dan ben ik thuis en dan heb ik echt alle tijd en energie voor onze dochter en dan ben ik op mijn werk en dan kan ik dat niet doen. Dus zij wilde eigenlijk stoppen met werken, dus ik dacht nou, dan moet ik gaan werken en toen ben ik bij het academisch ziekenhuis gaan werken in Utrecht, systeembeheer gaan doen naast mijn theologiestudie, want dat is een logische combinatie, en daar ben ik ook steeds meer software gaan bouwen.
Bas: Maar we hebben het hier over jaartal ergens achterin de ’80 of zo?
Taco: Nu ja, dat zal 25 jaar geleden zijn zo’n beetje.
Bas: Ja, en toen deed jij iets met IT in een ziekenhuis.
Taco: Ja. Ja, nee, toen deed ik systeembeheer voor de logistiek technische dienst.
Bas: En hoe zag dat eruit? Want dat was natuurlijk, ja, dat is way back.
Taco: Ja, dat was, ik denk dat we net Windows 95 hadden in die tijd en dus ik was servers aan het installeren met Windows NT server of 3.1, nee, nou ja, daar in die buurt zeg maar. Echt fysiek ook computers aan het openschroeven en die server aan het openschroeven, harde schijven bij aan het pluggen en zo, mensen aan het helpen met problemen, dus dan beklaagden ze weer dat een computer te traag was en dan stond ik daarbij en dan zei ik ja, maar die past zich ook aan aan de gebruiker en alle standaard systeembeheerder grapjes zeg maar. Maar dat was wel tof. Het is heel leuk om in een organisatie met 6.000 mensen te mogen werken en dan ook een beetje gevoel te krijgen voor hoe dat werkt en hoe eigenwijs die hoogleraren, die professoren zijn. Dat is echt ongelooflijk.
Bas: Ja.
Taco: En maar ja, je leert er een hele hoop van.
Starten met ondernemen
Bas: Ja, cool man. En dat deed je een tijdje en wanneer begon je, hoe lang had je nodig voordat je ging ondernemen?
Taco: Nou ja, ik was toen al eerder een bedrijfje begonnen met een vriendje van me en daar had ik heel veel in geleerd en nooit een cent verdiend en toen verkochten we hardware en een beetje software en ik denk dat ik 2 jaar bij het ACU heb gewerkt, want dat heette toen nog het ACU en toen in die tijd heb ik een training gedaan om, een train de trainer om les te geven aan computerprogrammeurs, want daar was ik dus ook mee bezig in mijn, ik was software aan het bouwen in die tijd ook en toen ben ik eens gaan uitzoeken of ik daar niet een bedrijfje in kon beginnen want dat leek me heel leuk en dat ben ik gaan doen toen naast mijn studie ook weer en dat was eigenlijk het eerste bedrijf wat echt serieus succesvol werd zeg maar. Dus ik heb jarenlang heb ik computerprogrammeurs geleerd om software te bouwen en hoe moet je onderhoudbare software maken en dan leer je nog wel meer systematisch nadenken. Super tof, ja.
Bas: Wow.
Taco: Ja, ik vond dat echt wel heel cool, ja.
Bas: En dat was tijdens je opleiding dat je dat bedrijf was begonnen of?
Taco: Nou ja, op een gegeven moment krijgt dat bedrijf natuurlijk veel meer tijd dan de studie.
Bas: Ja.
Taco: En ik heb in die tijd toen dat bedrijf eenmaal draaide heb ik ook nog een tijdje een beetje hier in de kerk in Driebergen meegedraaid, wat leidinggegeven en zo. Ik stond hier regelmatig te preken.
Bas: Wow.
Taco: Dat hoorde dan weer, of dat paste dan weer een beetje bij die studie zeg maar en af en toe hoorde ik nog bij een webinar iemand die zegt joh Taco, het lijkt wel een preek. En dan denk ik oh ja, zit dat er nog in dan? Dat doe ik al jaren niet meer.
Bas: Ja, fantastisch zeg? Maar tof, maar dus programmeurs trainen, allemaal dat soort dingen en hoeveel bedrijven had je dan nodig voordat je een bedrijf had waar je een beetje geld mee verdiende?
Taco: Nou, dat was het tweede bedrijf denk ik.
Bas: Het tweede bedrijf al, ah ok, dat is redelijk snel.
Trainingen software bouwen geven
Taco: Ja, dat ging best goed. Ja, maar ik ben daar wel in een gat in de markt gevallen, dus dat was vanaf 1997 dat ik echt die trainingen ging verkopen. Dat was net de tijd dat we tegen het jaar 2000-probleem aanliepen, economie liep goed, we hadden heel veel software ontwikkelaars nodig. Ik heb op een gegeven moment ook biologen en historici zitten omtrainen zodat ze software konden bouwen want voor hen was geen werk en iedereen was nodig, alle hens aan dek om dat jaar 2000-probleem op te lossen.
Bas: Oh ja.
Taco: En toen op een gegeven moment was die hoos over, kwam er een beetje recessie, kwam er een nieuwe technologie en toen had ik echt de ballen idee meer wat ik aan het doen was. Ik wist gewoon niks van marketing en verkoop. Ik had natuurlijk wel iets aan marketing gedaan, ik was denk ik vanaf ’96 of zo begonnen met mijn eerste website, dat was al niet eens op het internet, dat was op Compuserve.
Bas: Ja.
Taco: En dan later kon je via het internet kon je de Compuserve website van mij benaderen en dan adverteerde ik echt in Computerbol, zo’n IT-krant en dan met een Compuserve adres erin, die weet ik nog.
Bas: Vet.
Taco: Echt gek man.
Bas: Wat kon je op die site doen dan?
Taco: Ja, lezen waar de trainingen over gingen.
Bas: Ja, ja, precies.
Taco: En op een gegeven moment kon je dan je aanmelden met je e-mailadres toen mensen op een gegeven moment e-mail kregen en dan ging elke twee weken ging ik je een tips and tricks mailtje sturen of misschien in het begin nog elke maand en later elke twee weken, maar alle aanmeldingen kwamen nog binnen per fax of soms echt in een enveloppe in de postbus joh.
Bas: Ja, met geld.
Taco: Echt niet te geloven. Ja, nee, volgens mij dat niet dan, maar ja, goed, alle facturen gingen dus ook per post er weer uit. Echt, dat kun je je niet voorstellen nu hè?
Bas: Nee, echt hè. Ja, dat is echt way back.
Grappen schrijven voor Dolf Jansen
Taco: Maar ja, dat was wel tof. En toen heb ik dat bedrijf op een gegeven moment verkocht en toen heb ik nog een half jaartje actuele grappen geschreven voor Dolf Jansen voor Vara Laat. Hij had een avondshow.
Bas: Actuele grappen geschreven?
Taco: Ja, dus dan kreeg ik ’s ochtends kreeg ik een mailtje van de redactie en dan zeiden ze nou, wij denken dat vandaag de hot topics dat, dat en dat gaan zijn en dan liep ik naar de boekhandel en dan haalde ik zoveel mogelijk kranten en daar ging ik dan lezen waar het over ging en ik denk niet eens dat er toen heel erg nu.nl was of zo, nou dat moet wel, maar ik ging in ieder geval kranten kijken en hoe smeuïger hoe beter want dat zet je dan aan het denken en dan was ik 2, 3 uur alleen maar grappen, alleen maar jokes aan het schrijven en daar werd ik voor betaald.
Bas: Is dat iets wat je ambieerde?
Taco: Ja, ik was daarvoor, ik merkte dat toen ik training aan het geven was aan die computer programmeurs, maar vooral bij grotere seminars, ik weet nog dat in Londen stond ik een seminar te geven voor 400 internationale bezoekers, allemaal software ontwikkelaars, ik was een heel ingewikkelde nieuwe techniek aan het leren en eigenlijk kende niemand dat. Ik kende het toevallig omdat ik op de een of andere manier betrokken was bij de bouwer en iedereen wilde dat leren en ik kon ze dat leren maar ja, ik kende die techniek al, zit voor mij niet zoveel, ja, leuk om over te dragen, maar ik weet het wel.
Bas: Ja.
Taco: Dus mijn spelletje werd om te kijken hoe goed en hoe vaak en hoe lang ik die mensen aan het lachen kon krijgen. Dat lukte als een speer en dat was mijn spel, daar werd ik blij van, een zaal met 400 Engelsen aan het lachen krijgen dat is best wel leuk.
Bas: Dat is super grappig man.
Taco: Toch?
Bas: Kun je je nog überhaupt een grap herinneren of–
Taco: En toen dacht ik nou, hier moet ik eigenlijk maar eens even mijn vak van zien te maken, kijken of ik niet stand-up kan gaan doen en cabaret kan gaan doen en zo.
Bas: Ja, echt.
Taco: Ja, ik heb hele lijsten met grappen uit die tijd.
Bas: Ja? Maar is er nog een grap die in een keer, van dit was de grappigste of?
Taco: Ja, die vertel ik je zo meteen als we klaar zijn met de opnames, die kan echt in jouw podcast Bas.
Bas: Ok nou ja, goed verhaal.
Taco: Dat was ook het leuke, ik kon heel ongecensureerd grappen schrijven want het was Dolf zijn probleem of die hem dan wilde gebruiken of dat hij hem gebruikte als springplank om nog een betere grap te verzinnen of dat hij hem een beetje wou redigeren of zo. Nul selectie, dat was ideaal.
De huidige business van Taco
Bas: Ja. Poeh, man, en dan heb je die hele ride erop zitten en op een gegeven moment, kun je iets vertellen over je huidige business of businessen waar je mee bezig bent? Want volgens mij ben je echt een wandelende encyclopedie, jij leest volgens mij bizar veel boeken en dat zorgt er ook voor dat je veel kennis vergaart en die weer gebruikt om anderen te helpen.
Taco: Ja.
Bas: Ja, brand los.
Taco: Ik heb eigenlijk twee actieve bedrijven nu. Eentje die staat een beetje op pauze en een ben ik aan het opbouwen. Nou, delegeren.nl dat is er een van en daar helpen we mensen die professioneel leidinggeven om beter, slimmer, handiger, sneller te gaan delegeren. Ik denk dat delegeren misschien wel 70%, 80% is van leiderschap en daarnaast heb je dan nog missie, visie, strategie ontwikkelen en zo, dat doen we ook, maar het delegeren is natuurlijk de praktische kant ervan, hoe zorg je nou dat je de juiste mensen aanneemt en dat ze dan ook het werk doen wat je wilt dat ze doen. Online trainingen, webinars, super tof. Heel cool om mensen te helpen. Weet je, als er dan een ondernemer komt die zegt joh, na twee maanden hoefde ik nog maar één dag in de week te werken dan heeft hij het dus nog beter voor elkaar dan ik hè, één dag in de week.
Bas: Ja.
Taco: Ja, dat is toch super stoer?
Bas: Dat is de 8-hour work week.
Taco: Ja, zoiets ja.
Bas: Dat is er nog 4 meer dan Timothy Ferriss, maar.
Taco: Nou ja, ik had dat bij Meereffect toen ik dat bedrijf geoptimaliseerd had toen kon ik dat in 2 uur per week draaien.
Bas: Ja, dus dat is een ander bedrijf wat je had, Meereffect.
Taco: Ja, dat ha dik daarvoor, dat ging over time en stress management en Tim die vertelt zelf ook dat hij eigenlijk zijn bedrijf in 2 uur per week kon draaien, maar dat dat ongeloofwaardig was om dat op de cover van zijn boek te zetten. Dat is wel een mooi verhaal. Dus dat is delegeren bij bedrijfsgroei, bedrijfsgroei.nl daar werk ik met ondernemers en dat gaat echt vanaf mensen die een bedrijf willen beginnen of starten of die als ZZP-er freelancer zijn tot en met wat zal het zijn, 50 miljoen euro omzet per jaar of zo, dus een hele brede scope. Dus dat idee dat je je moet nichen, een niche moet zoeken en zo, ja, ik vind dat zelf niet zo heel interessant, ik denk dat het heel goed kan werken voor je marketing vooral als je dat naar buiten goed doet, maar ik vind het veel leuker om met heel veel mensen te werken. En daar is de crisis natuurlijk nu een interessante vraag van hoe helpen we ondernemers om goed door die crisis heen te komen? Mijn punt daar is dat ik vooral heel praktische tips en trucs wil geven, maar ook dat ik die ondernemers wil helpen om na te denken over hun strategie en dat mis ik vaak.
Bas: Ja.
Nadenken
Taco: Nadenken kost tijd en kost energie. Een gemiddelde ondernemer, heb je op school leren nadenken?
Bas: Denkpatroon misschien, maar leren nadenken?
Taco: Heb jij les gehad in goed nadenken?
Bas: Is het niet als je geboren wordt dat je al begint met nadenken?
Taco: Ja, dus heel veel ondernemers denken er gaan gedachten door mijn hoofd dus ik ben aan het nadenken. Dat is complete bullshit.
Bas: Ok, wanneer denk je wel na?
Taco: Nou ja, volgens mij wat heel goed helpt is dat je weet waar je over na wilt denken en vragen stellen kan daar heel goed bij helpen, maar bijvoorbeeld je hebt vast weleens een SWOT-analyse gemaakt, strenghts, weaknesses, opportunities, threats. Nou, dat is eigenlijk zijn dat vier vragen, vier vragen die jou dwingen om over één ding na te denken waar je het antwoord op wil weten.
Bas: Ja.
Taco: Nou, ik heb een strategiemodel waar ik ondernemers mee help en daar doen we hetzelfde, maar dan uitgebreider en echt kijken naar wie ben jij, wat is je missie, wat is je visie, ook voor je team en waar wil je naartoe en hoe zou dat er over 5 jaar uit moeten zien? Maar dan ook: wat staat er nou in de weg? Hoe gaan we dat oplossen? Hoe kom je daar? Ja, dat vind ik sper leuk om te doen en dus ik denk dat dat nadenken, maar het kan net zo goed nadenken over je marketing of over je verkoop zijn en ik had een klant zij heeft het allersnelst groeiende tech-bedrijf van België en zij deden dan beurzen in Tokyo toen dat nog kon en dan was de vraag ja, ik neem dan een team mee of ik neem een aantal mensen uit min team mee en we willen daar afspraken maken, maar ik heb het idee dat het eigenlijk niet goed genoeg gaat.
Bas: Ja.
Taco: Nou, dan gaan we eerst nadenken. Hoe komt het dan?
Bas: Ja, precies.
Taco: Waarom gaat het niet goed? Wat wil je eigenlijk als je daar op die beurs zit? Wat is je ideale uitkomst?
Bas: Precies.
Taco: Wat zit er dan nu in de weg? Hoe zou je dat kunnen fixen in plaats van dat we gewoon een boekenkast met tips over je uitstorten en zeggen nou.
Bas: Maar jij definieert nadenken misschien meer bewust nadenken over een vraagstuk of is–
Taco: Ja, dat denk ik wel. Bewust nadenken over je team, bewust nadenken over je bedrijf, bewust nadenken over je producten, bewust nadenken. En ik denk dat heel veel ondernemers dus eigenlijk de hele week vooral brandjes aan het blussen zijn en de boel draaiend aan het houden zijn en dat we, wat ik merk is dat nadenken dan ook een beetje een vervelend woordje is. Het is gewoon niet zo sexy net als delegeren is niet zo’n sexy woord.
Bas: Ja.
Taco: Dus ik heb het tegenwoordig dan maar over brainstormen want dat klinkt dan aantrekkelijker of zo.
Bas: Ja, dat is wat hipper.
Taco: Ja, nou, dat klinkt gewoon van oh, we gaan brainstormen. Weet je wel, dat vinden we leuker. Het maakt mij niet uit, als je uiteindelijk maar dat plan hebt.
Slechts 26 weken per jaar werken
Bas: Ja. Maar jij doet dus 26 weken per jaar denk je na, die andere 26 niet.
Taco: Ja, als ik vakantie heb mag ik niet over het bedrijf nadenken, dan heb ik nog geen vakantie.
Bas: Dan denk je na over andere dingen.
Taco: Ja, bijvoorbeeld over de zin van het leven of zo of over nou ja, inderdaad, over andere vraagstukken. En dan ben ik dus ook niet continu echt aan het nadenken, maar dat ben ik in mijn werk ook niet. Ik heb niet het idee dat ik nu heel erg denkwerk aan het doen ben, ik zit nu lekker met jou te ouwehoeren.
Bas: Ja.
Taco: Dat is ook waardevol of tof weet je wel.
Bas: Ja, zeker.
Taco: Hopelijk kunnen we daar ook mensen mee helpen of mee inspireren. Dus het is ook niet dat je alleen maar denkwerk moet doen, maar als je een uurtje per dag even serieus zou kunnen nadenken over de troubles die je wil oplossen dan heb je misschien ook kans dat je ze echt opgelost krijgt.
Bas: Dat is mooi dat je dat zegt. Ik ben benieuwd naar jouw habit patroon of jouw gewoontes.
Taco: Ja.
Bas: Die ervoor zorgen 1) dat jij dus maar 26, of dat je 26 weken per jaar vakantie hebt, maar ook die ervoor zorgen dat je die tijd dat je wel werkt dus super efficiënt bent en volgens mij heeft dat denken wat je nu zegt of dat bewust nadenken daar heel veel mee te maken.
Taco: Ja, dat denk ik ook. Dus even denken hoor–
Bas: Dus, wacht even.
Taco: Ja, maak je vraag iets concreter.
Het ochtendritueel
Bas: De wekker gaat, wat doet Taco in de ochtend, in de middag, in de avond als hij aan het werk is?
Taco: Nou, de wekker gaat niet want ik ben al wakker voor de wekker.
Bas: Ok.
Taco: Dat is meestal vrij vroeg, vanochtend was het wel een beetje te, om 4 uur, maar meestal ben ik om een uur of 6 of zo wakker.
Bas: Maar jij staat ook om 4 uur, als je wakker wordt 4 uur sta je op.
Taco: Nou, vandaag wel. Ik was om 3 uur al eventjes wakker en toen om 4 uur en toen ik dacht ook ja, ik kan nu een half uur erover doen om weer in slaap te vallen of ik kan mijn bed uitgaan, toen heb ik dat gedaan. Maar in principe slaap ik liever tot 5 uur, 6 uur of zo. En dn word ik wakker en dan ga ik mijn bed uit, trek ik een trui aan en een sportbroek over mijn pyjama, dan pak ik een espresso, dan ga ik 10 minuten, een kwartiertje mediteren.
Bas: Dat doe je in de kleermakerszit, liggend, staand?
Taco: Kleermakerszit op de bank.
Bas: Ogen open, ogen dicht?
Taco: Ik doe vaak een koptelefoon op, ogen dicht. Ik heb een tijdje geprobeerd met de Muse 2, die probeert dan in de gaten te houden hoe je hersengolven lopen en je daar auditieve feedback op te geven. Dat werkte als concept heel goed, maar toen had ik voor de tweede keer dat zo’n device kapot ging, hij wilde niet meer opladen en ik had de vorige al een keer heen en weer gestuurd naar Parijs en dat is gewoon, nou, ik weet niet, ik werd er niet blij van. Dus ik dacht nou, bekijk het maar. Dus ik heb nu, ik gebruik nu Soundly, dat is een nieuwe app van Pzizz en daar kun je geluidseffecten mee samenstellen zelf en dan doe ik elke dag een andere en dat werkt op zich wel.
Bas: Ja, ok, dus je mediteert met een koptelefoon op met iets.
Taco: Ja, met iets van geluiden uit het bos of de zee of zoiets.
Bas: Ja.
Taco: En het mooie aan de Muse is dat hij je dan teruggeeft en alert maakt op het moment dat je afgeleid bent met je gedachten en dat vind ik qua concept heel tof, maar hij deed dat niet betrouwbaar genoeg en toen die batterij dus ermee uitscheed toen dacht ik nou, bekijk het maar. Maar misschien dat we over 3 jaar of 5 jaar dat dat beter werkt en preciezer werkt vooral. Dat zou wel tof zijn. Ik ben heel erg van directe feedback en van ja, dingen hacken en optimaliseren.
Bas: Ja, vet. Ok. En dan heb je gemediteerd.
Taco: Ja, dan pak ik–
Bas: Maar je mediteert bij de espresso?
Taco: Ja.
Bas: Gaat dat goed?
Taco: Ja, die komt pas na een half uur komt die binnen, dus dat is geen probleem.
Bas: Ok, ok.
Taco: Even denken hoor, dan pak ik mijn schrijfboekje en mijn Kindle en waarschijnlijk nog een decaf espresso voor de smaak en dan ga ik zitten bidden en bijbel lezen en dan, ik lees altijd elke dag een stukje uit het nieuwe testament, een stukje uit het oude testament, dus het eerste deel en het tweede deel van de bijbel en teksten die me echt aanspreken of die me raken die schrijf ik over met de hand schrijf ik die zeg maar in mijn boekje en ik schrijf vaak gebeden uit. Dus ik heb een lijstje met dingen waar ik regelmatig voor bid, voor bepaalde mensen. Jij staat al tijden op mijn bidlijstje bijvoorbeeld, dus ik hoop dat je je heel gezegend voelt sinds die tijd.
Bas: Zeker, ja, om hier met jou te zitten voel ik mij ook heel gezegend over.
Taco: Ah, dank je wel.
Bas: Ja.
Taco: En dus dat doe ik dan. Ik heb wat rek- en strekoefeningen die ik elke dag doe. Ik pak de afwasmachine uit ’s ochtends. Ik heb echt zo’n soort standaard patroontje.
Bas: Ja.
Taco: En op een gegeven moment dan, ik doe nog wat gewicht heffen, niet elke ochtend, maar af en toe en dan op een gegeven moment ga ik naar kantoor en dan hangt het er dus van af of het een werkweek is of een contentmaakweek. Ik heb twee takenlijsten, de ene hou ik bij in Outlook, dat zijn alle praktische regeltaakjes. Ik doe zoveel mogelijk mijn best om die niet aan te raken in de ochtend en zoveel mogelijk ’s ochtends alleen maar van mijn andere takenlijst te werken, dat is een Kanban bord. Ik doe dat in Excel waarin je dus een lijst hebt met dingen die je zou willen doen, een lijst waar je nu mee bezig bent en een lijst met dingen die gedaan zijn en ik hou dus die creatieve, die contentdingen hou ik los van die regelklusjes. Want ik heb echt geleerd dat ik als ik ’s ochtends inhoudswerk doe, creatief werk doe A) ligt het tempo veel hoger, B) word ik daar blijer van en die regelklusjes komen wel en uitzonderingen bevestigen de regel. Maar dat werkt voor mij prima en dan ben ik dus ’s ochtends ben ik, in werkweken staan er dan vaak afspraken zoals nu vanochtend dat wij elkaar ontmoeten, maar ik had vanochtend had ik al een uurtje contentwerk gedaan en dan in, dus in contentweken kan ik echt aan content werken en in de werkweken is het vaak afspreken.
Verdelen en delegeren
Bas: Ja, en wat zorgt er nou voor dat je dus uiteindelijk die tijd zodanig efficiënt verdeelt of delegeert of hoe je het ook inricht waardoor je dus die vrijheid hebt dat je maar de helft van het jaar werkt?
Taco: Ja, ik denk dat dat inderdaad heel veel met delegeren te maken heeft.
Bas: Ja.
Taco: En ook met nadenken over wie jij bent. Ik noemde dat eerder al van ik ben heel geïnteresseerd in wie mensen zijn, wie ze tot in hun hart zijn en een van de dingen die wij dan doen met de ondernemers die we coachen is dat we uitzoeken van wie is Bas nou eigenlijk? Want jij moet niet je leven gaan inrichten zoals ik het doe, je moet zelfs niet eens je bedrijf gaan inrichten zoals ik het doe want wij zijn niet elkaar en datzelfde geldt voor al mijn andere klanten natuurlijk. Dus hoe beter je weet wie je bent, hoe beter je erachter komt waar jij van nature lekker veel waarde toevoegt en ik doe dat denk ik bijvoorbeeld door les te geven. Dus morgenochtend doe ik een training over ondernemen in een crisistijd. Ja, ik kan ook morgenochtend de boekhouding gaan zitten doen, de debiteuren bijwerken, maar ja, dan voeg ik minder waarde toe voor de wereld en voor mijn klanten en voor ondernemers dan dat ik doe als ik die training zit te geven.
Bas: Ja.
Taco: En als het goed is, als je dat een beetje handig uitkient dan kun je dus dingen doen die je echt leuk vindt om te doen, die echt bij jou kloppen, die heel veel waarde opleveren voor andere mensen waar ze ook nog voor willen betalen en ja, dan kun je gaan delegeren.
Bas: Ja, en die stap terug, hoe zou jij, of ij leert mensen erachter komen wie ze zelf zijn en hoe ze vanuit hunzelf gaan handelen.
Taco: Ja.
Bas: Wat zou een logische, ja, stap zijn voor mensen die zichzelf willen leren kennen en dan vanuit zichzelf gaan handelen? Buiten dan naar tacooosterkamp.nl gaan.
Taco: Nee, maar dat is het enige wat je moet doen natuurlijk, bedrijfsgroei.nl. Nee, geintje, maar ik denk de meeste mensen die hebben ooit wel een keer een persoonlijkheidstest gedaan. Dan heb je een keer bij een bedrijf gewerkt waar je een keer zo’n DISC test moest doen of een weet ik veel wat voor test, Belbin of zo. Dus ik zou dat weer eens afstoffen. Dat is het eerste wat ik zou doen en dan met een gele stift door dat rapport heen gaan en aanstrepen wat je denkt oh, dat is eigenlijk interessant. Dus ik moet af en toe, ik heb het nu al een tijdje niet gedaan, maar ik had op een gegeven moment een soort regelmaat dat ik elk half jaar of zo even een of twee van die testrapporten weer opnieuw doorlas en dan er weer achter kwam van oh ja, crap, ik ben toch weer in die valkuil gestapt dat ik dingen aan het doen ben die eigenlijk niet zo goed bij mijn profiel passen. Nou word ik er wel beter in, in de loop van de jaren, maar ik denk dat ik dat binnenkort maar weer eens in mijn agenda moet zetten om dat weer eens even te doen.
Bas: Ja.
Eigenwijze ondernemers
Taco: Dus nou, wij, wat ik merk bij ondernemers is dat ze vaak eigenwijs zijn. Dat is leuk natuurlijk, dat vind ik leuk aan het werken met ondernemers dat ze eigenwijs zijn.
Bas: Ja, logisch, dat zijn de meeste toch?
Taco: Ja ondernemers zijn altijd eigenwijs. Maar dat is, die hebben dan soms ook het idee ja, ik ga niet zo’n persoonlijkheidstestje doen want dan word ik in een bepaald vakje geplaatst. Nou, dat hebben we heel simpel opgelost voor je: doe gewoon vijf van die testen tegelijkertijd, bijvoorbeeld Kolbe, Belbin, MBTI, Marketing DNA en Enneagram of zo of weet ik veel.
Bas: Ja.
Taco: Maakt niet uit, doe er gewoon vijf want dan heb je geen hokje meer, dan heb je eigenlijk vijf dimensies.
Bas: Nee, dan heb je correlaties.
Taco: En het grappige is dat al die testen hebben hun eigen invalshoeken. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat ze je taal geven om, daar komt hij weer, om over jezelf na te denken. Dus ik ben bijvoorbeeld in de Kolbe test, K-O-L-B-E, niet de test van Kolb, maar Kolbe.com scoor ik 10 op quick start.
Bas: Ja.
Taco: Dat betekent dat ik heel erg hou van afwisseling en van risico’s nemen en van nieuwe dingen doen en net als heel veel ondernemers, alleen bij mij is het super extreem want ik scoor een 10. Dat hele woord quick start kende ik niet voordat ik die test ooit gedaan had. Het heel woord fact finder ook niet en ik scoor 2 op fact finder dus ik moet heel erg uitkijken dat ik zo min mogelijk fact finder werk moet doen in mijn werk. Dus weet je, dat soort dingen die geven je al een begin om te kijken van welk werk moet ik nou wel doen en welk werk kan ik beter gaan delegeren.
Bas: Ja, interessant. Ja, sowieso denk ik dat hier ook de meeste burn-outs door ontstaan, door mensen die dit niet goed hebben onderzocht want die doen namelijk veel te lang iets wat niet bij hen past of gewoon wat ze niet leuk vinden. Hè, dus dat tweede, ik bedoel, je kan ook iets doen wat niet bij je past maar wat je heel leuk vindt, dan hou je het waarschijnlijk ook nog lang vol maar ik weet niet of dat–
Taco: Ik denk dat dat überhaupt niet zo vaak voorkomt.
Bas: Nee, nee.
Taco: En ik zie dus heel veel ondernemers juist die quick start ondernemers die veel te lang blijven managen, Die zijn een bedrijf begonnen en op en gegeven moment is dat gaan groeien, een team erbij en zo en dan hebben zij in hun hoofd dat ze dat ook moeten kunnen en dat slaat gewoon helemaal nergens op want dat is niet waar zij de meeste waarde toevoegen en het is ook niet wat ze leuk vinden en iedereen heeft dat door en het hele team, iedereen lijdt daaronder.
Bas: Ja, goed, daar kan ik over meepraten natuurlijk.
Taco: Ja? Heb je dat weleens bij de hand gehad?
Bas: Ja, weet je, ik bedoel, het stomme is als je begint met ondernemen dan denk je van ah, ik heb een team nodig, ik wil 100 mensen en groot denk je en als je het dan hebt dan denk je oh, fuck, wat is dit voor een prutzooi wat ik allemaal moet aansturen hier? Maar dat is ook wat jij zegt–
Taco: Maar dat komt omdat je het zelf wil aansturen.
Bas: Ja, precies, precies, dat moet je eigenlijk dus helemaal niet willen.
Taco: Je kunt perfect kun je een team met 120, weet je wel, ik heb een klant die doet 6 miljard euro omzet per jaar. Ja, die hebben weet ik veel, 20.000 mensen in dienst of zo, dat kan prima, alleen als dat niet bij jou past moet je het niet gaan managen. Dan moet je wel leiding geven als ondernemer, maar niet managen, dat zijn twee verschillende dingen.
Ondernemen op slippers bij een multinational
Bas: Maar een andere vraag dan over deze persoon die dan zo’n grote business heeft, is het überhaupt mogelijk voor hem om de helft van het jaar niet te werken? Of werkt die veel en–
Taco: Joh, mensen die een multinational leiden die zitten in een compleet andere comfort zone denk ik. Dus ik zou denken ja, natuurlijk is het mogelijk. Als je 20.000 mensen hebt.
Bas: Ja, die doen het werk.
Taco: Dan zijn er dus 19.999 mensen aan wie je jouw werk zou kunnen delegeren.
Bas: Ja.
Taco: Hij heeft een managementteam, een raad van bestuur van super toppers, ja, die mensen kunnen allemaal heel veel doen weet je wel. Met hem waren we dat schemaatje aan het maken om te kijken hoe alle projecten in zijn leven nou in elkaar zitten en met elkaar gelinkd waren en hij, opeens zit hij daarnaar te kijken, dat hadden we op zo’n whiteboard gedaan, zit hij in de stoel, opeens klinkt er een knallende vloek door de kamer, springt hij op en was hij een bedrijf vergeten met een omzet van 100 miljoen. Weet je wel. In zijn hoofd is dat een klein bedrijfje.
Bas: What the fuck.
Taco: Dus ja, natuurlijk kan hij dat delegeren.
Bas: Ja.
Taco: Dat doet hij niet.
Bas: Nee, dus in de praktijk is hij altijd druk en is hij aan het denken, of ja.
Taco: Ja, hartaanval.
Bas: Hartaanval?
Taco: Ja.
Bas: Overleden?
Taco: Nee, gelukkig niet, maar weet je, ja, en weet je, op het moment dat hij wel zou overlijden zou de rest van het bedrijf ook doordraaien.
Bas: Ja.
Taco: Misschien niet zo goed,
Bas: Ja.
Taco: Maar dat zou, ik bedoel–
Bas: Nee, maar goed, na die hartaanval moest hij herstellen dus dan heeft hij een paar maanden plat gelegen en–
Taco: Precies, dus op de een of andere manier is het een fabeltje in je eigen hoofd dat jij nodig bent en dat het team eigenlijk te slecht is om jouw taken over te nemen. Of je moet slechte mensen in dienst hebben of je moet nog helemaal geen team hebben, dat kan natuurlijk ook, dan moet je daar langzamerhand naartoe groeien.
Rust ervaren
Bas: Ja, ik denk pas als je leert delegeren dat je dan zelf pas rust kan ervaren. Toch? Of ben ik gek?
Taco: Nee, denk ik ook.
Bas: Ja.
Taco: Want het is ook gewoon heel praktisch. Weet je, daarom mopper ik erover dat ik dat op school nooit geleerd heb, het zijn gewoon heel praktische tips and tricks en tools en technieken die je moet toepassen want op het moment dat jij wel e juiste mensen hebt zitten en je wil proberen om dat management over te dragen eerst maar eens aan je team en later misschien een keer een manager erbij te halen maar je pakt het verkeerd aan, ja, dan werkt het ook niet. Het is net als met fietsen, er zijn wel een paar technische dingen die je even handig moet doen weet je wel. Dat is met delegeren ook.
Bas: Ja. Wat is dan de klassieke fout die de meeste ondernemers maken ook die jij coacht of ziet?
Taco: Te veel loslaten.
Bas: Te veel loslaten?
Taco: Ja, te veel vertrouwen hebben in je team.
Bas: Ja.
Taco: En dus dan heb ik een online training over delegeren en dan vraag ik aan mensen wat gaat er mis? Waarom ben je niet nog meer aan het delegeren en zo en wat zou je willen en dan–
Bas: Maar delegeren is toch ook een vorm van loslaten?
Taco: Maar 3 van de 10 zeggen dan ik wil mijn team meer vertrouwen.
Bas: Ja.
Taco: En dan denk ik nou, ok, maar goed, we kunnen een uur praten over je team vertrouwen, maar op het moment dat je het gewoon over de muur dondert alles wat er moet gebeuren en je team zo erg vertrouwt dat je zegt van nou, dat komt wel goed, ik laat het los, dat is volgens mij de grootste fout.
Bas: Ja.
Taco: En dat slaat helemaal nergens op. En dat werkt ook helemaal niet lekker voor je teamleden want dan, het is ook een soort onverschilligheid, een nonchalance die erin zit. Ja, als het dan niet gaat zoals jij dacht dat het ging dan moet je niet zo gek staan te kijken want je was vergeten om erbij te vertellen wanneer je wil dat het af is of je was vergeten om te vertellen hoeveel budget het mag kosten of je was vergeten om erbij te vertellen hoe vaak jij bijgepraat wil worden over de voortgang of een miljoen dingen weet je wel. Dan nemen we er genoegen mee dat je dingen delegeert en dat ze nooit gebeuren want niemand heeft zijn werk, in 80% van de bedrijven hebben mensen niet een heel duidelijk overzicht over alles wat ze moeten doen of wat ze toegezegd hebben dat ze zullen doen, daar is getting things done dus geweldig voor. Maar ja, dan vallen er dingen van tafel of die komen onder het tapijt terecht of weet ik veel, maar niet eens heel bewust, het is geen kwaadaardigheid, maar ja, als je dat laat bestaan dan krijg je dus een heel slordige werkcultuur waarin je heel erg loslaat maar dat het toch niet werkt en dan ga je toch niet je team vertrouwen.
Bas: Ja.
Taco: Dat is hetgeen wat ik het meest fout zie gaan.
Bas: En nu ga je uitleggen hoe je dat dan voorkomt of hoe het wel weer gaat werken?
Taco: Eén van de dingen die voor mij heel goed werkt is de “wachten op lijst” van David Allen. Dus op het moment dat ik iets delegeer dan schrijf ik 2, 3 steekwoorden op, ik doe dat in mijn computer maar mensen die daarmee beginnen om het te proberen zou ik aanraden om gewoon pen en papier te gebruiken want dat is makkelijker en dan hoef je er niet aparte lijsten voor te maken of een programmaatje voor in te regelen of zo, gewoon pen en papier, hoek van je bureau en gewoon opschrijven “Inge – voorstel begroting”. Gewoon dat jij snapt waar het over gaat. “Hans – reactie offerte”. Gewoon alles wat je gedelegeerd hebt en dan vrijdag begin van de middag loop je even door het lijstje heen, streep je alles door wat gedaan is en alles wat niet gedaan is besluit je mag het tot volgende week blijven wachten of moet ik er nu achteraan? Weet je wat er gebeurt? Binnen twee weken heb jij door wie van jouw teamleden super betrouwbaar is en zijn afspraken nakomt.
Bas: Ja.
Taco: En die mensen die dat niet zijn, ik weet niet of ze dan per se lopen te slacken, misschien zijn ze wel heel hard aan het werk, maar hebben ze gewoon niet helder wat ze hebben toegezegd. Maar daarmee heb je opeens een soort toetssteen voor betrouwbaarheid, van betrouwbaar gedrag is dat als je toezegt dat het vrijdag klaar is dan is het dus ook vrijdag klaar en als het toch niet gaat lukken dan ben je dus op woensdag kom je even aan de bel trekken en zeg je ik had beloofd dat ik het vrijdag klaar zou hebben, het spijt me want dit en dat en dat is ertussen gekomen, vind je het goed dat ik het dinsdag inlever?
Bas: Ja.
Taco: En dan kun je er tenminste een beslissing over nemen.
Bas: Ja, dus het begint al met het delegeren, uit handen geven, dat moet zo specifiek en meetbaar, SMART zijn eigenlijk, specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijd gebonden. Als dat dan de case is, ik zeg Taco, wil jij mij vrijdag een kopje koffie brengen stipt om 12 uur.
Taco: Ja, ik denk eigenlijk dat het de taak van je medewerker is om jou uit te horen om die specificaties helder te krijgen.
Bas: Ja, dat ben ik met je eens.
Taco: Want dan is het helemaal leuk.
Bas: Wanneer wil je het af hebben? Wat is de gewenste uitkomst?
Taco: Wanneer wil je dat ik je tussenrapportages geef voor grotere klussen? Hoeveel geld mag ik eraan uitgeven? Mag ik misschien nog andere mensen inzetten om hierbij te helpen? Heb je toevallig al learnings van de vorige keer dat we dit gedaan hebben? Is er ergens nog documentatie? Weet je, net wat iemand nodig heeft om het goed te doen.
Bas: Ja.
Taco: Maar dan hoef jij er als ondernemer niet over na te denken, dan is het de taak van je medewerker om jou uit te horen, te interviewen. Nou, dat vind ik niet zo erg want dan kan ik iemand helpen. Helpen vind ik leuk.
Bas: Ja.
Taco: Maar een checklistje afwerken–
Bas: Ja, ik zou zeggen zet je niet ook nog een persoon tussen die “wachten op lijst” en de rest?
Taco: Ja, na verloop van tijd wel, natuurlijk, ja.
Bas: Precies.
Taco: Dus ik heb eigenlijk maar twee mensen die voor mij werken en met die twee heb ik ook overleggen een keer per week en verder met niemand. Zij hebben weer hun eigen team. Zij overleggen met hun teamleden.
Bas: Ja, dat werkt het best.
Taco: Voor mij werkt dat heel goed.
Bas: Ja. Interessant.
Taco: Ja man.
Boek schrijven
Bas: En je hebt twee boeken uitgebracht.
Taco: Ja, “Elke dag je hoofd en inbox leeg” en “Schaamteloos delegeren”.
Bas: Ja.
Taco: En ik had daarvoor nog een paar geschreven maar dit zijn zeg maar de twee boeken.
Bas: De twee meest noemenswaardige boeken.
Taco: Nou ja, die daarvoor die gingen dan over software bouwen bijvoorbeeld. Ik had een boek geschreven over het werken met multi-tier distributed database systems en dat hebben we wereldwijd verkocht, maar dat is op dit moment niet meer zo relevant voor mijn huidige doelgroep.
Bas: Outdated. Maar waarom gebruik jij je boeken? Ik heb recentelijk ook een boek uitgebracht, ik ben benieuwd wat voor jou de functie van het boek was.
Taco: “Elke dag je hoofd en inbox leeg” heb ik in de tijd van Meereffect geschreven en die is laatst nog een keertje door iemand geüpdatet, dat was echt een manier om contact te maken met de markt.
Bas: Ja.
Taco: Maar ook om heel veel mensen te helpen. Dus daarin leg ik uit hoe je je e-mail kunt verwerken in de helft van de tijd in Microsoft Outlook en die techniek die werkt overal, maar ik heb specifiek echt stapje voor stapje uitgelegd hoe je dat in Outlook doet, ik werk zelf nog steeds met Outlook. Ik werk met Outlook 2010, het is nu 2020 geloof ik hè? Omdat ik 2016 en 2020 ie nieuwe versies van Outlook vind ik veel te traag dus het gaat mij echt om tempo, doorwerken en er moet gewoon productie gedraaid worden als het over e-mail gaat. Ik heb een hekel aan e-mail dus hoe sneller hoe beter. “Schaamteloos delegeren” was ook wel bedoeld om mijzelf een beetje anders te positioneren in de markt want ik kwam toen net uit die tijd van time en stress management en een hoop mensen kenden me daarvan en ik dacht ja, maar ik wil eigenlijk nu met leiders gaan werken en langzamerhand du ook steeds meer met ondernemers, maar delegeren is voor directeuren, managers, ondernemers. Dus dat heb ik wel echt als positionering geschreven, ja. En nog steeds ook daar help ik heel veel mensen mee.
Bas: Want je hebt allebei die boeken wel via een uitgever uitgegeven?
Taco: Ja, “Elke dag je hoofd en inbox leeg” hadden we eerst zelf uitgegeven naast een ander boekje “Getting things done in de praktijk”, dat hadden we toen ook zelf uitgegeven en dat was toen alleen maar voor deelnemers aan de training. Dus dat was leuk, dan hadden we een exclusief boek wat je alleen maar bij ons kon krijgen als je de training ook deed.
Bas: Ja.
Taco: En toen op een gegeven moment toen was “Elke dag je hoofd en inbox leeg” niet meer te krijgen op de markt en ook een beetje outdated, oudere versies van Outlook en zo, dus toen heb ik mijn uitgever gevraagd of ze zin hadden om die ook nog een keer uit te geven en die kwam toen op 1 op Managementboek dus dat was heel tof.
Bas: Ja, nice.
Taco: Ja.
Bas: Ja, cool. Ja, ik zie zelf ook dat het voor mij is de start van de funnel zeg maar dat het belangrijk is dat je de data van je klanten krijgt of in ieder geval de mensen die jouw boeken lezen, dus daarom vandaar de vraag ook van wat zou de functie van je boek moeten zijn, uiteindelijk om meer klanten te krijgen of om jezelf in de picture te zetten of whatever weet je.
Taco: Ja, dus wat ik, ik hou er heel erg van om mensen te helpen met praktische tips and tricks. Ik vind het schrijven van een boek best wel veel werk. Het schrijven zelf gaat wel, dat doe ik in een week ongeveer. Ik geloof dat ik 40, 45 uur bezig was met het schrijven van “Schaamteloos delegeren”, maar dan daarna moet het redactieproces nog en dat kost dan nog veel tijd en daar heb ik een hekel aan. Daar voeg ik denk ik ook niet van nature de meeste waarde toe, maar ik ben te eigenwijs om dan zo’n redactor maar zijn gang te laten gaan en mijn mooie teksten te laten verpielen. Dus dan moet ik me er toch tegenaan bemoeien.
Bas: Ja.
Taco: En maar van delegeren bijvoorbeeld hebben we de eerste hoofdstukken beschikbaar gemaakt als e-book, dus daar kun je je voor aanmelden en dat is dan het begin ook van onze funnel natuurlijk.
Bas: Ja, ja, tof.
Taco: Ja.
Bas: Mooi man, Taco.
Taco: Ja joh.
Bas: Ja, ik vond het echt een inspirerend proces. Ik ben even aan het terugdenken, toch de belangrijkste les misschien wel uit het gesprek die ik zelf eruit heb gehaald is dat je toch beter moet weten wie je zelf bent en dat je daarna volledig alles inricht op jezelf en ik denk dat dat ook, dat dat echt een goede boodschap is geweest voor wat jij heb verteld.
Taco: Tof.
Bas: Om die testen te doen om dichter bij jezelf te komen. Weet je, ik ben inderdaad wat jij zegt veel ondernemers zijn eigenwijs en zelf, ik weet dat die testen bestaan en ik denk ook altijd van ja, dan doe ik die test, daar krijg ik een formulier van, 20 kantjes hoe ik zelf functioneer of wie ik ben.
Taco: Ja, ik weet het allemaal wel denk je dan toch?
Bas: Ja, en dan lees ik dat en dan denk ik oh ja, is wel herkenbaar, is wel herkenbaar, is wel herkenbaar, maar vervolgens doe je er dan niks mee, dus het is belangrijk denk ik als je al die testen hebt en je hebt alles geanalyseerd en dat je dan gaat denken hoe kan ik nou mijn omgeving en alles zodanig inregelen mijn bedrijf, alles zo–
Taco: Ja, je moet het heel praktisch maken, ja.
Bas: Ja.
Taco: Dat is een van de leuke dingen die wij doen, mijn collega Marleen is daar ook super goed in, dus en dat maakt het ook uniek, het werk wat wij doen met onze klanten, met elke klant is het net anders omdat die mensen allemaal net anders zijn.
Bas: Ja.
Taco: Maar ik noemde aan het begin om het even rond te maken dat ik het heel leuk vind om modelletjes te bouwen, dus ik heb voor delegeren heb ik een delegeermodel gebouwd, voor hoe je een bedrijf opbouwt en laat groeien heb ik een groeimodel gemaakt. In november hebben we een tweedaags seminar gegeven over focus en prioriteiten stellen en zorgen dat je je leven inricht op een manier die bij jou past. Maar al die, daar heb ik een model voor gebouwd, al die modellen die beginnen bij wie ben jij?
Bas: Ja.
Taco: En zo wil ik graag denken.
Bas: Ja.
Taco: En dat vind ik dus ook mooi omdat ik werkelijk geloof dat God ons gemaakt heeft, dat hij jou gemaakt heeft zo grappig als je bent en dat hij mij gemaakt heeft zo lang als ik ben, denk ik dat het ook heel interessant is om te zoeken van wie ben je dan eigenlijk? Weet je wel. Heel veel mensen kunnen denk ik nog heel veel meer lol hebben in hun leven en hun werk door dieper te kijken naar wie ben ik eigenlijk in vredesnaam?
Bas: Ja.
Taco: Er zit gewoon een enorme schat in jou verborgen.
Bas: Ja, je moet gewoon super dicht bij jezelf leven en dan komt al het goeds naar boven zeg maar.
Taco: Ja, in ieder geval veel.
Bas: Ja, prachtig, een mooie, ja.
Taco: Ja man
Meer over Taco
Bas: Een mooie afsluiter Taco. Hé waar kunnen mensen meer over jou lezen, vinden, doen? Gooi er even reclame in van 30 seconden of zo?
Taco: Ja, nou, ik denk dat voor ondernemers is bedrijfsgroei.nl is eigenlijk mijn website. De DRIVE podcast zouden ze kunnen kijken, vijf sterren in iTunes dus dat zit blijkbaar ook goed in elkaar en wat ik noemde dat boek, op delegeren.nl kun je–
Bas: Kun je leren delegeren.
Taco: Ja, maar daar kun je ook de eerste 5, 6 hoofdstukken uit dat boek krijgen.
Bas: Ja, tof.
Taco: En een van die hoofdstukken gaat over hoe je in no-time heel veel tijd bespaart. Ik dacht die zet ik aan het begin van het boek, dan zit hij in de gratis versie en dan kunnen we daar een hoop mensen mee blij maken.
Bas: Ja, slim man.
Taco: Dus dat.
Bas: Super gaaf man. Taco, super bedankt.
Taco: Ja, leuk dat je hierheen kwam man.
Bas: Ja, ik vond het ook lachen.
Taco: Tof om met je te ouwehoeren hier.
Bas: Ja, ik heb weer veel dingen geleerd dus ik vond het echt een leuk gesprek.
Taco: Ja, leuk man, dank je wel.
Bas: Ja, zeker man en tot snel.
Taco: Wij spreken elkaar weer.
Bedankt voor het luisteren naar de Ondernemen op Slippers podcast. Check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl. Tot de volgende keer.
Bas: Ja, dat was de one and only Taco Oosterkamp, ik vond het echt een super vet gesprek, ik heb weer mooie dingen geleerd, hopelijk jij ook dus wat mij betreft is de boodschap: ga wat testen doen over jezelf, persoonlijkheidstesten en kijk wie jij zelf bent en richt de rest van je omgeving daarop in. Ik vind het echt een mooie boodschap, ik ga er wat mee doen en hopelijk jij ook. Ik zeg: tot later!