Slippertje 1: Een intense (wereld)reis met Bas Urlings - Ondernemer op Slippers
06 april 2020 
48 min. read

Slippertje 1: Een intense (wereld)reis met Bas Urlings - Ondernemer op Slippers

Daar is die dan! De Ondernemen op Slippers Podcast Slippertje nummer 1! Uhh Bas, hoe bedoel je “slippertje”? Ik was aan het nadenken hoe ik mijn afleveringen eens zou gaan nummeren en bedacht me dat “aflevering” zo standaard zou zijn dus besloot geheel toepasselijk mijn afleveringen “Slippertjes” te noemen.

En zeker niet zonder rede! Toen ik zocht naar de definitie van het woord “slippertje” kwam ik de volgende definitie en synoniemen tegen: 1) Affaire 2) Avontuurtje 3) Escapade 4) Glippertje 5) Heimelijk verboden uitstapje 6) Liaison 7) Overspel 8) Relatie 9) Uitstapje 10) Verhouding. Buiten dat het ook als “slipper” gelezen kan worden, zijn deze synoniemen en definities ook nog eens toepasselijk voor deze podcast.

Zo maak ik met iedereen die ik interview een “uitstapje” in zijn of haar “avontuur”. De affaire en andere betekenissen kunnen achterwege gelaten worden maar klinken wel spannend genoeg om jou hopelijk vaker naar deze podcasts te laten luisteren :-)! Daarnaast draait naar mijn idee het hele leven over “relaties & verhoudingen” en is dat ook een onderwerp waarover we het meer zullen gaan hebben in deze postcast.

In deze eerste podcast vertel ik mijn eigen verhaal over mijn avonturen, businesses en escapades van de afgelopen 10-20 jaar!

Het was een bizarre “ride” kan ik je wel vertellen…..

  • Ik deed ontwikkelingswerk in Afrika
  • Bouwde een online business (en automatiseerde die)
  • Maakte een wereldreis van 2 jaar
  • Won de Crossborder Awards als snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland
  • Maakte een transitie van 30 man op kantoor naar een virtueel wereldwijd team
  • Kreeg een halve burn-out
  • Ging van 2000 producten naar 1 merk (Met maar 5 producten)
  • Werd vader van 3 kids!

Hopelijk genoeg triggers om mijn allereerste podcast te gaan beluisteren.

In de Podcast Ondernemen op Slippers kun je veel inspiratie & interviews verwachten van de meest inspirerende mensen van Nederland! Daarnaast deel ik met regelmaat mijn eigen learnings en de bizarre reis waar ik zelf nog in zit.

Graag inspireer ik jou in het bouwen van een (ecommerce) business en hoe je de winsten nuttig investeert voor een vrijer en rijker leven!

Mijn missie als ondernemer is dat ik iedereen een vrij leven gun!

Transcriptie van de postcast:

(Bas) Dames en heren, de allereerste podcast van de ondernemen op slippers podcast met de one and only Bas Urlings. Ik ben jullie host van deze podcast en ik heb er superveel zin in. Dit is een van de dingen die allang op mijn lijst is om een podcast te starten en, nou ja, het is super gaaf om alles met jullie te mogen delen en ja ik ga gewoon eventjes starten met de jingle van de ondernemen op slippers podcast en daar gaan we: (Jingle) Ik heb deze podcast (jingle) laten produceren om een beetje mooie start te hebben. Daar gaan we. Joehoe.

Wij gaan de code van het leven kraken dames en heren. En het is niet voor niets de ondernemen op slippers podcast. Dit is ook overigens op Youtube te kijken en dus mocht jij wat ondersteunend beeldmateriaal willen zien bij deze podcast ga dan zeker naar mijn kanaal op Youtube of check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl.

Poeh waar gaan we beginnen dames en heren. Ik ga in deze podcast ga ik jullie meer vertellen over mijn reis van de afgelopen van de afgelopen 10, 15 jaar. Wat er allemaal is gebeurd. En hoe je ook hier een voordeel uit kan halen. ik noem mezelf ondernemer op slippers omdat ik superveel reis terwijl mijn business doordraait en daar ga ik jullie dadelijk allemaal veel meer over vertellen. Ik heb ook een soort van presentatie tje gemaakt dus die ga ik ook in Youtube erdoorheen gooien. Dus mocht je de beelden willen zien kijk vooral naar Youtube.

Waarom heet deze podcast “Ondernemen op Slippers”?

Ik ga jullie dus meenemen op mijn reis. En hier zie je mij in de voorkant. Voor de mensen die dit op Youtube zien, hier zie je mij in Australië in een helikopter en daarnaast bij wat kangoeroes. Super lachen, dit was tijdens de wereldreis. Even kijken, ja ik ga jullie eventjes meenemen op reis dames en heren. Hoe mijn reis er uit zag. En ik ga jullie natuurlijk ook eerst wat vertellen over who the heck is Bas. Mensen die mij niet kennen dan ga ik natuurlijk even wat meer vertellen over mezelf omdat ja dat misschien handig is. Dat jullie weten wie de host is van de ondernemen op slipper podcast en ik ga jullie uiteraard meenemen op mijn business avonturen en reizen en alles wat ik heb meegemaakt de afgelopen tijd. Dus wie ben ik: ik noem mezelf nogmaals ondernemer op slippers. Omdat ik ontzettend van reizen hou.

Ik heb twee jaar lang rond de wereld gereisd terwijl mijn business doordraaide en daar zal ik later in de podcast ook nog wat uitgebreider over vertellen. Hoe dat allemaal precies  eruitzag en wat er allemaal is gebeurd. Hoe dat is gegaan en hoe jij dat ook voor elkaar kan krijgen om de wereld rond te reizen terwijl je business doordraait. Want dat is naar mijn idee, was dat echt het hoogst haalbare om een business te hebben die ervoor zorgde dat ik de wereld rondreisde. Ik ben eigenaar van inmiddels twee bedrijven. Eentje is de DisQounts group. Daarin verkopen we merkproducten over de hele wereld. Die we zelf ontwikkelen en ik ben eigenaar van Qommunity BV en daar valt plazatalk.nl onder waar ik andere mensen help ook te groeien in de e-commerce.

Digital Nomad Bas Urlings


Maar ik ben dus in hart en nieren eigenlijk een soort van digital nomad. Ik heb meer dan 50 landen bezocht en de meest elanden heb ik verreweg bezocht tijdens onze wereldreis terwijl ik samen met mijn huidige vrouw, zij was toen nog mijn vriendin twee jaar lang rond de wereld heb gereisd terwijl de business door draaide. En inmiddels zijn we terug van die reis en ziet het leven er wel ietsjes anders uit want hebben we inmiddels 3 kinderen en dat is ook super leuk en ook reizen we met de kinderen nog veel. maar inmiddels zijn we neergestreken in een mooie woonboerderij in het midden van het land. En hebben we de kinderen ook een mooie thuisbasis gegeven voor toch een beetje een thuisbasis te hebben voor de kinderen.

De droom….

Maar goed mijn reis ik ga jullie meenemen op mijn reis en dat begon natuurlijk allemaal met een droom en zelf had ik de droom, als kleine jongen had ik de droom om de wereld rond te reizen. met mijn laptop in mijn backpack. En ja weet je vroeger gingen wij ook veel op reis met de caravan samen met mijn ouders en gingen we de bergen in en in die bergen in de natuur voelde ik mij altijd connected met de natuur en voelde ik mij altijd een met mezelf en ook leerde ik daar dat je eigenlijk helemaal niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn. Hoe gek het ook klinkt als je dus in de natuur zit en je bent een met de natuur dat is het lekkerste wat er is.

Het corona virus is een bezinningsmoment

En in de westerse wereld is echt zoveel waanzin gaande met alles wat er gebeurt en inmiddels zitten we in een soort van corona-achtig spektakel op dit moment dat ik deze podcast opneem en zit de halve wereld zowat thuis en is er weinig activiteit in de wereld te ontplooien. Ik zie het ook als een bezinningsmoment. Ik denk juist dat het heel goed is dat dit gebeurt. Hoe gek het ook klinkt.  Buiten dat het natuurlijk ontzettend bizar is hoeveel doden hierdoor vallen en dat is natuurlijk idioot te noemen maar het is wel een beetje bezinningsmoment voor de wereld. Je ziet dat de c02 uitstoot eigenlijk wereldwijd afneemt. En ja je ziet dat het dus goed is voor de natuur. Goed is voor de c02 uitstoot. Maar het is eigenlijk een wereldwijd bezinningsmoment van jongens waar de F.#.$.%. zijn we nou allemaal mee bezig op de wereld? En weet je we drijven echt in de westerse wereld alles tot waanzin. Alles draait om geld verdienen. En dit is echt letterlijk een pas op de plaats voor velen. In dit tijdperk.

Maar goed mijn reis begon dus met een droom toen ik een kleine jongen was Ik dacht van ja ik wil de wereld rond kunnen reizen met een laptop in mijn backpack terwijl mijn business door draait en dat zag ik zelf als het hoogst haalbare wat ik überhaupt ooit zou kunne bereiken. Maar goed ik heb zelf ook veel in de horeca gewerkt en ik ben opgegroeid in het Zuid-Limburgse. Tot mijn zevende heb ik gewoon in een klein dorpje dat heette Reijmerstok en dat bestond echt maar uit een paar straten en toen ik zeven jaar was ben ik verhuisd naar Bunde dat ligt naast Maastricht. En daar ben ik eigenlijk opgegroeid en heb ik mijn basisschool en alles afgemaakt.

Hard werken in de horeca

En o.a. heb ik ook in de horeca gewerkt in Maastricht want dat ligt naast Bunde en dat is eigenlijk fietsafstand zeg maar dus ik kon in 20 minuutjes tijd kon ik door de Beatrixhaven zo heet het daar in Maastricht is een industriegebied kon ik door heen rijden en was ik op het Onze Lieve Vrouwenplein was café Charlemagne daar werkte ik het was super gezellig altijd daar werkten superveel mensen. Ik denk in de zomer wel een man  of 60-70 en dat was altijd super leuk om daar te werken en daar heb ik mij echt een klok in de rondte gewerkt soms maakte ik echt shifts van 12 uur Of in ieder geval maakte ik lange dagen daar om zoveel mogelijk geld te verdienen. En ik dacht op een gegeven moment waar ga ik dat geld aan spenderen. En zo had ik 2004 het idee gekregen om samen met 2 andere dames die ook bij café Charlemagne werkten dat waren twee zusjes van elkaar om naar Afrika te gaan om daar ontwikkelingswerk te doen.

Ontwikkelingswerk in Afrika

En zo ben ik in 2004 ben ik naar Afrika gegaan. Weliswaar naar Zimbabwe en Botswana Om ontwikkelingswerk te doen. En hier zie je mij, voor de mensen die het op Youtube zien, heb ik een foto van mezelf waar een olifant met twee poten op mij staat,. En dit echt zo een gaaf moment want ik heb dus op een olifantenkamp ook gewerkt in Afrika. En je kon letterlijk stoeien met deze baby olifant. En das echt een bizarre ervaring was dat. Baby olifanten die moesten ook een soort van flesjes krijgen dus je moest die letterlijk elke dag een soort van babyvoeding fles geven zodat ze konden overleven. Dit zijn vaak zwerf olifanten die zeg maar eigenlijk worden opgevangen in het olifantenkamp waar wij hadden gewerkt. Dus het was supergaaf. Maar ook heb ik daar o.a. ook les gegeven op kinderscholen. Dus we gaven wiskunde en Engelse les. En ja ik had een bizar grote koffer bij mee met kleren, pennen, stiften, stuiterballen, ballonnen, het hele spektakel wat ze eigenlijk in Afrika niet normaal is om daar te hebben. En hebben wij deze kleren aan de armste kinderen in het dorp uitgedeeld. En hier ging ging echt het kippenvel door me heen toen ik dit spektakel eigenlijk aan het doen was. Want ik besefte mij in een keer wat doen wij allemaal in de westerse wereld en hoe zit het leven er hier uit voor die mensen weet je het was zo bizar om te zien zeg maar.

Ik had ook kleine schoenen bij me dat soort dingen ik had echt van alles meegenomen en je ziet dat kinderen die lopen de hele dag eigenlijk vaak  de armste kinderen allemaal op blote voeten sommige hebben wel schoenen maar ja dat is wat al voor de rijkeren. En kwam er een kindje naar mij toe die wilde perse schoenen hebben omdat ze dat heel fijn zou vinden. En weet je ondanks dat die schoenen die waren veel te klein voor haar wilde ze perse die schoenen aandoen omdat ze dat zag als een soort van status.  Omdat ze dacht van yes ik heb nu schoenen en dat is echt bizar. En we hadden super veel kleren meegenomen en het begon van de armsten tot de rijksten tussen haakjes die dan in de rij stonden die mochten dan allemaal omstebeurt kledingstukken uitzoeken en we hebben ook heel veel pennen, schriften, stiften, allemaal dat soort dingen gedoneerd aan de kinderschool. Waarde kinderen mee konden spelen.

Mijn lessen uit Afrika


Dus super leerzame tijd in Afrika en ik heb daar echt echt echt veel geleerd. En als ik kijk naar de lessen die ik daar heb meegenomen zeg maar dan ben ik me echt gaan afvragen ja wat zijn nou eigenlijk problemen. Als je kijkt wat nou eigenlijk problemen zijn is het ontzettend moeilijk te zeggen want in de westerse wereld maken wij ons druk om de meest uiteenlopende zaken en als je dit relativeert naar de derde wereld landen dan begin je spontaan te janken want het is niet normaal waar wij ons in de westerse wereld druk om maken waar je in Afrika nog niet eens aan zou denken. En ik zie daar, ik heb de grootste armoede daar gezien en in de sloppenwijken en in de arme dorpen en het draait daar misschien meer om overleven in plaats van leven. Eten vinden en jezelf in leven houden in belangrijker.

En een mensenleven is misschien ook een stuk minder waard daar. Wij waren in Zimbabwe en op een gegeven moment was er een iemand, op een gegeven moment waren wij op een plek in Zimbabwe en toen zij we ergens anders heen gegaan zijn we teruggekomen en toen was er iemand dood, doodgeschoten, omdat ze dachten, letterlijk dachten ze wisten het niet eens zeker dat ie een kip had gestolen. Dus er wordt iemand vermoord omdat ze dachten dat ie een kip had gestolen. Allemaal dat soort taferelen dat is bizar te noemen en een mensenleven daar lijkt gewoon minder waard dan in de westerse wereld ondanks dat het natuurlijk om het zelfde mensen leven gaat. En de problemen zijn zo anders in zo’n een land. Het draait ook meer om veiligheid om over leven jezelf in leven houden met eten en dat soort dingen.

Materialisme is niks

Dus naar mijn idee is materialisme helemaal niks als je kijkt naar wat wij hier in de westerse wereld allemaal willen hebben , en hebben überhaupt. En streven naar meer en groter en duurder. En zoals ik ook eerder zei als je een met de natuur bent en je bent blij met jezelf ben je misschien wel de gelukkigste man op aarde zonder dat je iets hebt. En dat is misschien echt wel een goed besef wat ik mezelf heb leren beseffen in deze tijden. Dat het allemaal tot waanzin wordt gedreven in deze wereld van wat we allemaal willen.

Stage lopen in China

Maar goed na 2004 ik  kwam echt letterlijk terug. ik heb een maand lang in Afrika gezeten en ik kwam terug en een paar weken later ben ik naar China vertrokken en ik was toen 19 jaar en ik zat inmiddels in mijn derde jaar van mijn opleiding business engineering. Ik heb business engineering gestudeerd in Haarlem. Dat begon als de hogeschool van Haarlem is later In Holland geworden en business engineering was een studie die 70% bestond uit techniek. En 30% uit business. En het leek mij ontzettend gaf om stage te lopen in het buitenland. En zo had ik via via een stage geregeld bij Cosco logistics in China en dat staat voor Chinese ocean shipping company. En voor mensen die het misschien kennen je ziet af en toe wel eens COSCO heel groot op containers staan aan de zijkant. En ja volgens mij zitten ze in 130 landen over de wereld of zo. Een van de grootste shipping companies ter wereld.

En daar ging ik stage lopen, in Beijing en dit was nog allemaal voor de olympische spelen Dus in 2005. Super gave tijd gehad Het eerste wat ik deed daar in Beijing want je hebt niet voor niets het liedje 9 million bicycles in Beijing. Het ging er even om dat het eerste wat ik deed was een fiets kopen. En ik kocht letterlijk voor 20-25 euro omgerekend een nieuwe fiets in China. Dus ik dacht wow, wow, wow, mijn oogjes begonnen toen al langzaam open te gaan van wat de F is het goedkoop hier. En toen dacht ik hier zit wel een opportunity. Maar goed ik had een fiets gekocht en ik zat op de derde ring road. Voor mensen die Beijing een beetje kennen. Bij de 北 师大 oftwel Beishida dat is de Beijing Normal University. Zat ik op de campus omdat me dat wel tof leek om toch niet in mijn eentje ergens in een kamertje te zitten. En ik zat daar met allemaal studenten die chinees leerden van over de hele wereld.om me heen. En dat was ontzettend gaaf maar ik was een beetje een vreemde eend in de bijt want ik ging elke dag naar de stage.

En ik ging naar de stage van Cosco logistics en ik stapt elke ochtend op mijn fiets en ik reed een deel van die derde ringroad af naar Cosco logistics en ze zaten volgens mij uit mijn hoofd. links boven in ie ringroad. Dat maakt ook niet zoveel uit. En daar zat ik in een soort van traditioneel chinees kantoor waar allemaal van die hokjes zeg maar wat je ook wel eens in de film ziet waar dus al die mensen achter elkaar zitten en ik zat ook in een zo een hokje. En uiteindelijk heb ik een heel rapport geschreven en heb ik ook chinees geleerd en weet ik nog dat ik, ik had een bandje gekocht met een boek erbij om chinees te leren. toen waren het nog bandjes. En toen ging ik dat bandje afspelen en zo kon ik zeg maar. Het is een tonen taal dus het maakt uit of je ha hi of whatever. Het zijn in ieder geval 4 verschillende tonen uit mijn hoofd . Dat dus een woord op 4 verschillende manieren uitgesproken kan worden. En dan betekent het dus ook 4 keer wat anders. En dus ik zat daar met een boek en een schrift zat ik chinees te leren. Dus ik kan dus een klein beetje chinees: “我说一点中文,我叫巴斯

Chinees leren

Voor de mensen die een beetje chinees spreken dus ik heb nu gezegd dat ik een beetje chinees spreek en mijn naam Bas is. Maar goed dat terzijde het was ook supergaaf om sowieso een beetje taal te leren en zo wie zo toendertijd voor de olympische spelen sprak daar bijna nog niemand engels. Nou nog steeds niet echt heel veel mensen denk ik. Maar het was superhandig om wel iets te kunnen bestellen als ik in een bar zat met een biertje of  een portie rijst of wat dan ook. Inplaats van alleen maar naar de McDonalds te gaan. maar goed China stage. Super gave tijd gehad. En toen ik uit China toen was het tijd om te gaan afstuderen en het was in 2006.

Mijn eerste bedrijf: wijnhandel

En het internet stond in de kinderschoenen. Het begon echt een flinke hype te worden. Ik dacht hier zit ook wel een kans en ik besloot tijdens mijn afstuderen samen met iemand waarmee ik op de studentenvereniging zat een bedrijf te starten. Dat bedrijf heette Wijn en later bezorgen.nl. Dus wij bezorgden flessen wijn en je kon online een etiket ontwerpen en dit is in 2006 er was nog geen enkel systeem standaard systeem dit is allemaal vanaf scratch opgebouwd met programmeurs en het hele spektakel en mijn huidige compagnon die was handig erin die had een soort bedrijfje ook in het programmeren van sites en die was er al mee bezig en ik had wat meer een commerciële blik dus we dachten dit is een ideale combinatie. En dit was een super gave tijd want we hadden we gingen dus flessen wijn verkopen. Waar je een etiket op kon ontwerpen dat drukten we dan af op een printer. Dus we hadden letterlijk een printer geïnstalleerd bij een slijterij en die drukte een etiket af. Voor mij toendertijd zelfs nog een inktjet printer en die drukte een etiket af en die plakte vervolgens op een fles wijn en naast die slijterij zat een postkantoor en vervolgens deed die slijterij dat pakket op de post. En dat was eigenlijk de hele business en zo zijn we gestart. En het was supergaaf om dit hele project te starten.

Alleen toendertijd had ik nog niet bijzonder veel focus. Ik had zelfs nog steeds altijd de droom om de wereld rond te reizen terwijl mijn business doordraaide en blijkbaar is dat niet zo een hele goeie formule als je compagnons hebt die vol gas door willen knallen. En dit jouw salaris door willen gaan betalen op het moment dat ik zou gaan reizen. Dus daar kom ik dadelijk nog even wat verder op terug. Hoe dit nu allemaal is gelopen. Maar ik was niet zo heel goed met compagnons. En uiteindelijk is dit ook een beetje gestrand en ben ik zelf verder gegaan.

Mijn tweede bedrijf: een winkelformule

Ik ben verder gegaan weliswaar en mij werd aangeboden om een winkelformule te starten en de vrouw die mijn stage in China had geregeld die belde mij  die zei : Bas ik heb een idee ik wil een winkelformule starten. Ik zei : Leuk idee.

Ze zei: Maar Bas ik zoek iemand die het wil runnen en die er echt enthousiast over is en ik dacht van goed idee. maar toendertijd zat ik nog in de wijn business. Maar ik zat dus al met een half oog te kijken van hey nieuwe dingen zijn altijd shiny objects. Zijn als ondernemers altijd super interessant. En toendertijd was ik  22-23 jaar toen we de winkel openden. En ik heb een winkel geopend die heette: ‘Toyz and Giftz’ midden in het centrum van Utrecht op de Lijnmarkt. Voor de mensen die Utrecht kennen, dat is om de hoek bij de Domtoren. En dit was een supergave tijd.

Wonen met koorknapen in het centrum van Utrecht

En overigens hoe we in Utrecht terecht komen is ook echt een mooi verhaal want ik woonde in Haarlem en ik was klaar met mijn opleiding ik dacht waar ga ik nu naartoe En mijn neefje belde mij op een gegeven moment die zei: ‘Bas ik heb een kamer voor jou gevonden in Utrecht en jij gaat volgende week verhuizen’. Ik zei: ‘Uh , Ok’.

‘Ja en vanavond hebben we een hospiteeravond bij hospiteren het was blijkbaar in een Koorhuis op de Nobelstraat nummer 1 en dat was midden in het centrum van utrecht en daar woonden 8 koorknapen en er waren twee die op reis waren. Dus daar waren tijdelijk twee kamers vrij. en hij zei we gaan vanavond erheen en we zien wel hoe het loopt. Dus wij erheen gegaan. Patatje gegeten met die boys. Nou we hadden op zich wel een klik. Zei die nou prima jullie mogen de kamers hebben. Dus wij zaten met zijn tweeën in dat koorhuis met al die koorknapen. En nou het was een heel groot spektakel want de eerste avond stonden we al in de Woolloomooloo echt helemaal lazarus te gaan. En de eerste avond heb ik dus letterlijk uit het raam moeten overgeven. Om het maar even netjes te zeggen. En stond menigeen vriendinnetje van huisgenoten op de tafels te dansen en allemaal dat soort spektakel.

Opening van de winkel: ToyzAndGiftz

Maar goed wij zaten daar ook weer als een vreemde eend in de bijt in dat huis in Utrecht. Totdat het voor mij tijd was om dus die winkel te gaan openen. En op een gegeven moment ik was op zoek naar winkelpandjes vanaf die plek op de Nobelstraat nummer 1 en is overigens boven de copyshop voor mensen die Utrecht een beetje kennen. Je hebt zo een copyshop daar op Janskerkhof daar op zo een hoekje en das daarboven is het huis waar ik zat dus echt super tof. Dus ook dicht bij de kneus en al die tenten waar je dus goed kon door trekken. Maar in ieder geval het was tijd om een winkel te gaan openen en ik ging eigenlijk vanaf daar zoeken naar winkelpanden in Utrecht totdat ik uiteindelijk op de lijnmarkt uitkwam en een pand had gevonden waar we konden starten. En in ieder geval dat pand was in ieder geval geschikt om te starten en de grap was ik kon erboven wonen. Daarboven. Boven de etalage zeg maar was een raam . En dat was een slaapkamer. En het was een relatief klein pand met een soort van zig zag trappenhuisje erin. En ik woonde dus midden in het centrum boven de winkel op mijn 23ste en ik voelde me echt toen wel redelijk het mannetje want ik vond het echt gaaf om een eigen winkel te hebben en ook om midden in het centrum van Utrecht te wonen.

Mijn vrienden wisten dat ik daar woonde en die kwamen regelmatig midden in de nacht langs en die trokken me uit bed en dan Moest ik weer op stap en ja was echt supergaaf. Op een gegeven moment ben ik ook geïnterviewd door de pers. Heb ik paginagroot in De Pers gestaan. Het was een krant ik weet niet of die inmiddels nog bestaat maar daar stond ik paginagroot in met een grote foto hoe ik in de etalage naar buiten kijk in mijn ToyzAndGiftz winkel, En ToyzAndGiftz verkocht van alles en nog wat. Educatief, speelgoed, relatiegeschenken. Maar voornamelijk hippe gadgets. En een beetje innovatievere dingen.

En ik weet nog een van de coolste dingen die we toen hadden geïmporteerd. Was een soort van apparaat waarin je een fles kon laten zweven. Dus met een soort van magnetisme ding kon je een fles laten zweven Zo hadden we ook fotolijstjes die konden zweven. en da was een van de hardlopers en toen was het hip ook. Silverlit die had van die afstand bestuurbare helikoptertjes toendertijd gelanceerd. Die verkochten wij voor 25 of 40 euro uit mijn hoofd. En wij zaten in de winkel de hele tijd te demonstreren hoe dat werkt dus wij waren continu aan het vliegen met die helikoptertjes en dat vonden mensen zo gaaf dat die dingen ook als warme broodjes gingen.

En we bezochten ook beurzen in Duitsland. gingen we naar de Spielen-ware-messe. Dat was de grootste speelgoedbeurs. ter wereld volgens mij. En ja daar kwamen eigenlijk leveranciers vanuit de hele wereld en vanuit daar gingen we nieuwe spullen zoeken voor de ToyzAndGiftz winkel. En kochten we daarna in over de hele wereld.

Mijn eerste vastgoed project

Toen dacht ik ook weet je Bas je kan wel al je geld in bier stoppen en dat soort dingen, maar dat leek me niet een hele slimme investering. en op een gegeven moment had ik bedacht van laat ik gewoon een huis gaan kopen en dat zelf gaan opknappen. En het leek mij slim om een huis te vinden waarin ik twee woonlagen zou kunnen hebben. Waarvan ik twee zelfstandige appartementen van zou kunnen maken. Om vervolgens eentje te verhuren en zelf praktisch gratis te wonen. Nou zo gezegd zo gedaan. Nou niet helemaal. Echt op een gegeven moment heb ik tientallen huizen bezocht en uiteindelijk mijn budget was niet groot. Ik heb uiteindelijk een pand gevonden die ik volgens mij voor 160.000 euro toendertijd gekocht heb. van een 80m2 . Waar ik een beneden woonlaag had van een 30m2 en boven een woonlaag van 50m2. En daarbovenop kon ik nog theoretisch een dakterras bouwen. Nou daar ben ik begonnen dus zo gezegd zo gedaan. Ik had die helemaal gestript van boven tot onder. Dit was echt.

Hier had een oud vrouwtje in gewoond en ik trok daar vloerbedekkingen uit en daar zaten nog kranten van voor de 2e wereldoorlog in over de oprichting va de NS dat ging over Hitler allemaal dat soort zaken. Het lag daar nog onder de vloerbedekking. Dat is echt bizar.  Maar ik heb dat hele pand eigenhandig gestript. En ik heb zelfs draagmuren eruit geklapt, draagbalken gelegd, ik heb alles zelf gedaan. Ik heb elektra aangelegd. Ik heb de verwarming  aangelegd. Behalve het stucen heb ik niet zelf gedaan want dat vind ik toch een vak apart maar ik heb ook badkamers gebouwd waar ze nog niet zaten overigens ook En toiletten, wcs.

Op een gegeven moment was ik een dakterras aan het bouwen en ben ik met mijn decoupeerzaag een gat in het dak gaan zagen raam erop geknald heel terras erop gebouwd.; En tot op de dag van vandaag leveren deze twee appartementen nog geld op. En ik zag ook vastgoed is de slimste investering die je zou kunnen doen in deze tijden. Ja ook omdat het long term cash flow is. En je hebt er relatief weinig voor te doen. En het is een slimme investering Vastgoed wordt als het goed is meer waard en vaak over long term gezien is dat zo. En de huurinkomsten zijn de meest stabiele inkomsten die je eigenlijk kan hebben.

Huurinkomsten: zo betaal je weinig belasting

En bovendien is huurinkomsten ook nog een het minst getaxt. Dus je betaalt bijna geen belasting. Je betaalt alleen maar vermogensrendement, 1.2% Kijk om nou ene beetje perspectief te brengen als jij een beetje veel verdiend betaal je vaak meer dan 50% belasting. Ik vraag altijd mensen waar geef jij het meeste geld aan uit. Nou en geloof mij je geeft niet het meeste geld uit aan bier ook niet aan andere zaken maar je geeft het meeste geld uit aan de belasting. Omdat de helft van jouw salaris en zo zie je het misschien niet, maar de helft van jouw salaris als je een beetje verdiend gaat naar de belastingdienst. Dus de grootste uitdaging is hoe jij je belastingen kan verlagen. Want daar zit de winst uiteindelijk. maar goed dat terzijde. Ik had dus een supermooi vastgoedproject. 1: ook omdat de inkomsten 1.2% belast zijn.  Althans je betaalt alleen maar 1.2 % vermogens rendement.  Dat is dus zeg maar, beter dan dat wordt het niet. En ik dacht ook in die tijd dacht ik al en dit is in 2008 dus dit is inmiddels weer 12 jaar geleden dacht ik heb 10 van dit soort appartementen nodig en dan over 20-30 jaar is er niks meer aan het handje dan heb je het beste pensioen wat je maar kan voorstellen. Toendertijd heb ik niet doorgepakt . Ik was nog met allerlei businesses bezig maar tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds aan het kijken om meer vastgoed te gaan kopen en dat ga ik ook zeker doen.

De dip

Toen heb ik echt in een flinke dip gezeten. Ik had een bouwval en ToyzAndGiftz zeg maar  was het ook niet helemaal geworden en de wijn business heb ik ook mot gekregen met een compagnon en ToyzAndGiftz heb ik uiteindelijk  doorgestart zeg maar samen met een dispuutgenoot van mij. En toen heb ik eigenlijk anderhalf jaar in loondienst gezeten terwijl ik ToyzAndGiftz nog op aan het bouwen was want ToyzAndGiftz heb ik doorgestart dus de winkel sloot en ik ben daarna door gegaan als webwinkel want ik dacht ook als je een vrij leven wilt hebben heb je een webwinkel nodig en niet een winkel want in een winkel moet je altijd zijn en dat kan alleen als je in een winkel zodanig veel verdiend en zeker in deze tijden zie je dat winkels echt met de bosjes omvallen. En als je online geld kan verdienen heb je een veel vrijer leven.

Rechtszaak

Maar ik heb dus anderhalf jaar in loondienst gezeten. Ik heb o.a. bij de online marketing groep gewerkt en daar verkocht ik marketing campagnes. Ook een goede ervaring overigens. Want ik zat met de top 500 adverteerders van Nederland aan tafel om marketing campagnes te verkopen. at ook wel tof was. Maar goed ik had ToyzAndGiftz dus door gestart samen met een dispuutsgenoot En dat is ook een beetje vervelend geëindigd. Omdat van de ene op de andere dag veranderde deze beste vogel al mijn wachtwoorden en die zei Bas zoek het maar uit. Ik dacht wat de F? Ik zat daar in mijn bouwval. Ik had eigenlijk net ontslag genomen ook om full focus op ToyzAndGiftz te kunnen zitten en zo veranderen deze vogel al mijn wachtwoorden van de ene op de andere dag. Die zei zoek het maar uit. Die zei wat de F . Dat eindigde dus in een halve rechtszaak. En uiteindelijk is het schikken en is het uiteindelijk huilen. Heeft veel tijd en energie in gezeten ook. Maar ik dacht ook  ik laat het niet zomaar over me heen lopen. Uiteindelijk is er geschikt en heeft hij mij betaalt. Gelukkig alleen ja dat is natuurlijk altijd veel te weinig.

Opnieuw beginnen met 300 euro in een bouwval

Maar goed als ik erop terugkijk is het misschien wel het beste wat me overkomen is. Omdat ik daarna echt veel mooiere dingen ben gaan doen. En dat komt dadelijk uiteraard. Maar ja ik zat dus in mijn bouw valletje met 300 euro over en ik had een rechtszaak en ik had geen baan en ik had niks.  Dus terug aan de keukentafel. Ik zat weer aan de keukentafel en ik moet gaan bedenken van wat ga ik opbouwen wat ga ik nou weer neerzetten. En hoe ga ik nu hier uitkomen. Toen heb ik besloten om met behoud van uitkering, je kan dus blijkbaar een uitkering aanvragen bij het UWV en als je een uitkering hebt kun je ook een business opzetten. Dat leek me wel een goed idee. Dus ik schreef me in als eenmanszaak. En dat heette toentertijd GiftCadeau. En ik had dus een uitkering . En met die uitkering kon ik dus met de tijd die ik had een eigen bedrijf opzetten.

Niche webwinkels opzetten

Ik begon met het bouwen van niche webwinkels en dit was wel de tijd dat de webshop systemen opkwamen. En toentertijd heette het SEOShop en ik kende eigenaar van SEOShop hele goed. ik ben een klant van het, een van de eerste klanten van SEOshop. En ik heb urenlang ook aan de lijn gehangen en inmiddels ben ik bevriend geworden met de meeste van die gasten die het hebben opgericht. Maar toen kon je een soort van plug en play kon je een webshop starten. En als ik me goed herinner was SEOShop in de begintijd alleen op een commissiebasis. Wat betekent dat ze alleen maar een percentage pakten op het moment dat jij een sale deed en dat was volgens mij 1,2,3% of zo. Dus eigenlijk kon ik onbeperkt webwinkels openen zonder dat dat me geld kostte als initiële investering en alleen als ik verkopen had moest ik wat afdragen. Nou dat klonk mij wel goed in de oren. En zo ben ik niche webwinkels gaan bouwen. Dus ik begon met het verkopen van, ik dacht ik moet eerst super niche gaan. Dus ik importeerde zogenaamd samurai horloge En een samurai horloge is een soort horloge met leds erop wat je kan wisselen. En dat was toendertijd superhip. Dus ik registreerde samurai-horloge.nl en het enige wat erop stond wat het samurai horloge. Nou dat begon een beetje te lopen. En ik kocht toen op Aliexpres een paar samurai horloge sin en vervolgens verkocht die voor het 3-4 dubbele op mijn site www.samurai-horloge.nl

Door in de telefoonaccessoires

Toen ik zag dat dat aan het lopen was toen dacht ik ik moet meer dingen gaan verkopen. Dus toen ben ik de Iphone accessoires ingegaan of in ieder geval de telefoonaccessoires ben ik hoesjes  gaan verkopen, daar maakte ik allemaal niche webwinkels voor dus ik deed Iphone hoesjes shop. Iphone oordopjes shop. allemaal dat soort sites was ik aan het maken. En dat deed ik een soort van, toendertijd was het heel cool, want Coolblue was toen ook net begonnen en die deed allemaal , die was zeer succesvol in het opzetten van niche webwinkels en dus dacht ik dat leek mij ook wel wat en zo begon iedereen van die niche webwinkels. En ja de hoesjes ook de iphonehoesjes die gingen ook door het dak want toendertijd was de Iphone super populair. En die kocht ik in rond een dollar en die kon je zo tussen de 15 en de 25 euro verkopen. Ik hoef de som niet voor jou te maken dat daar genoeg marge tussen zit. En toen begon ik zelf ook mijn adwords te doen en kon ik mijn marketing doen op mijn eigen site en begon dat te lopen.

En uiteindelijk heb ik zelf de eerste zendingen met postzegels zitten versturen en dat hebben we nog een hele tijd volgehouden en het was een super bijzondere tijd ook, want ik had eigenlijk een uitkering, ik was een business aan het opzetten maar toch het ging wel goed en ik had veel orders en ik ging elke dag als een soort van zwarte piet naar de post. Want ik had een jutte zak van post.nl die ik steeds vulde met al die enveloppen. En ging op mijn rug. En ik had nog geen auto en ging zo op mijn rug naar de post om de post af te leveren.  En super gave tijd en uiteindelijk ging dat zo goed dat ik dacht nu moet ik ook gaan doorpakken en heb ik mijn eenmanszaak GiftCadeau omgezet naar een BV en die heet Disqounts International BV, is toen in 2011 opgericht.

Van de keukentafel naar een kantoor met 6 stagiaires

Ik dacht ook van ik heb een kantoor nodig en ik heb mensen nodig. Hoe ga ik dit nou zo goedkoop mogelijk aanpakken. Dus vanaf mijn keukentafel en mijn appartement die uitpuilde inmiddels van de dozen. heb ik een antikraak kantoor gehuurd in Utrecht. En we hadden een hele verdieping volgens mij was het 500m2 betaalden we 300 euro per maand voor. En ik dacht misschien heb ik ook mensen nodig. Laat ik een vacature op stageplaza zetten. Dus ik zette een factuur op stageplaza en er reageerde iemand Dus ik dacht nou nice kom maar langs. Dus ik een gesprek met de stagiaire nou die wilde wel beginnen. Super. Kreeg nog een reactie , ik denk hey misschien kan ik ook twee stagiaires aannemen. Nou je hoort het al. Uiteindelijk heb ik 6 stagiaires aangenomen. Out of the blue. Ik kocht 6 buros een tafeltennistafel een voetbaltafel en we waren up and running. We hadden toendertijd best wel een relatief groot kantoor dus wat weinig kostte en ineens had ik 6 stagiaires achter een bureau zitten. Toen begonnen we een beetje met de Dagdeal sites en groupon was toen echt super populair. groupdeal vakantieveiling allemaal dat soort sites begonnen wij zaken mee te doen wat naast de niche webwinkels ook super goed draaiden. We deden echt grote volumes. We verkochten gekleurde horloges, hoesjes, oordopjes het hele spektakel en het ging in duizenden ging dat er doorheen. en ik noem dit een beetje de gouden tijden want ik kon bizarre marges maken op die platformen en je kon bizarre volumes wegzetten en als je kijkt naar nu is de concurrentie zo moordend geworden dat je met dit soort handel eigenlijk niet meer wegkomt. Iedereen weet de weg naar China en naar Aliexpress en naar al die andere kanalen. Waar je supergoedkoop al die dingen kan inkopen.

The Fist of Holland


Maar goed zo gezegd zo gedaan. Ik had het kantoor zes mensen in dienst en die waren aan de lopende band aan het inpakken de telefoon aan het opnemen er gebeurde van alles. het was een supergave tijd en we hadden een openings- party ook op dit kantoor. Het was super lachen om uiteindelijk met mensen op kantoor te zitten en die handel uit de grond te stampen. Ander cool project ook zaten daar samen met andere ondernemers zaten wij op die verdieping en zij kwamen eigenlijk met het idee om de Fist of Holland te introduceren. althans de naam  is meer mijn idee geworden. maar toen was de Voice of Holland super populair. En iemand die was naar een of andere rugby wedstrijd geweest en die had een foam vuist daar gekocht of meegenomen ergens uit Amerika en die dacht dit is vet . Die foamen vuist had een soort van gat waar je een biertje in kon zetten. En toen die gasten dachten laten we dit nou introduceren in Nederland en hoe gaan we dit noemen. En ik kwam dus met de Fist of Holland. Dat het de vuist van Nederland is omdat het toendertijd konden we nog wel voetballen in Nederland en was het 2012. En in 2012 deden we nog mee met het EK en dachten we wij gaan de fist of Holland introduceren.

EK Gadget van het jaar

En de grap was bekende Nederlanders stonden op een gegeven moment op social media met de Fist of Holland in hun handen. en we hebben uiteindelijk meegedaan bij RTL Boulevard met de EK gadget van het jaar nominatie. En het bizarre is dat wij uiteindelijk de publiekswinnaar waren van de EK gadget van het jaar. Dus je hebt alle supermarktketens . Je hebt Ahold je hebt c1000 je hebt al die gasten die dus EK gadgets de markt inslingeren en die denken dat ze het meest briljante gadget hebben en wij hadden een containertje van die vuisten. Uit mijn hoofd volgens mij waren het er een paar duizend ik denk 2000-3000 die we gingen verkopen en hebben we uiteindelijke EK gadget van het jaar gewonnen als publiekswinnaar. En het mooie was ook het was toen nog Koninginnedag het was voordat het EK was en toen gingen we allemaal teams alloceren die door steden aan het lopen waren met van die rol karren die je ook in een magazijn hebt of bij een supermarkt. Die zaten helemaal vol met vuisten. Er zat een grote kroon achter met koop je vuist voor 10 euro.En die gasten zaten allemaal cash op straat die vuisten te verkopen.  En daarnaast hadden we ook een webwinkel waar de vuisten gingen. En het was echt een supergaaf project om in ieder geval te doen en de fist of   is helaas niet meer te koop. maar toch zit ik toch nog na te denken van als er weer en voetbal event is zal  ik ook weer zo een vuist importeren. Het was echt een supergaaf project. En voor mensen die de Fist of Holland hebben. Het is echt een collectors item want naar mijn idee kan je hem nergens anders meer kopen of krijgen.En daarna ook begin ik meer weer te verkopen online en, ik had een beetje een goed neusje gekregen voor producten te vinden.

Voor miljoenen aan zaklampen verkopen

En op een gegeven moment probeerde ik ook hypes te maken rondom producten en ik dacht van ja hoe kunne we een zaklamp nu echt goed hypen> en besloot ik om een militaire zaklamp te introduceren. Althans het was iets wat ik ook in Amerika zag wat heel goed werkte. En daar heb ik natuurlijk super goeie marketing teksten bij verzonnen. Want op de salespage stond dat deze zaklamp criminelen desoriënteert en dat er LED technologie van het Amerikaanse leger in zit en het is legaal om deze zaklamp te kopen ook. En het bizarre was wij kochten de zaklamp in voor een paar dollar natuurlijk en er zat een stroboscoop functie op en een zoom functie en dat soort dingen. Niks bijzonders maar we verkochten deze in eerste instantie voor 40 euro. En het bizarre was dat ding liep als een tierelier. En we hadden zoveel ads gespendeerd dat we zelfs bij editie.nl omdat zij bang waren dat de zaklamp misschien wel als een wapen gezien kan worden. Dus de titel was: super felle zaklamp als wapen. Mensen waren bang dat als jij in de auto zat en jij scheen bij iemand anders in de ogen met je super felle zaklamp, wat natuurlijk theoretisch ook gevaarlijk is, dat dat dan gevaarlijk zou zijn. Dus ik heb toendertijd met de pers gesproken . Die zeiden is dit wel verantwoord en lalala , heel verhaal. het was echt briljant maar we hebben echt letterlijk zonder grap miljoenen van deze zaklamp verkocht.

Zwarte piet en het Blackhat Masker

Andere dingen die we ook deden, ik had een soort van masker was een, daar kon je mee-eters mee wegtrekken. dat noemden ze een blackhatmasker. Dat was een soort van masker dat je op je kon wrijven. Dat trekt dan in en dat kon je dan weg trekken en dan kun je al je mee eters wegtrekken en de zwarte piet discussie die laait natuurlijk elk jaar weer op wat natuurlijk helemaal nergens op slaat maar ik dacht ok ik ga een grap uithalen met dit masker en ik ga een campagne live gooien op Facebook en die ik noem ik zwarte piet trekt zijn maskers en zijn mee-eters eraf. Op die advertentie zag je een zwarte piet die dat mee-eters masker eraf trok omdat die zwarte pieten dus tegenwoordig witte pieten of roetveegpieten of wat dan ook moeten worden. en Ja deze zakjes kocht ik in voor 10 cent geloof ik en die gingen per 1 stuks voor 9 euro over de balk en dit was echt een instant hit.

Niet normaal hoe dit als een laaiend vuurtje. Iedereen reageerde natuurlijk, omdat het natuurlijk een soort van super knipoog was naar dat hele zwarte pieten spektakel. En dat was supergaaf. En ik kreeg ook echt de meest uiteenlopende reacties. En er was nog een uitspraak van Geert Wilders in die tijd willen we nou meer of minder   en ik had bedacht willen we nou meer of minder mee-eters dus dat had ik ook nog eens in de advertentie gezet dus het was alles wat toendertijd hot was in het nieuws had ik gebruikt in mijn advertentie met een knipoog naar alles. En mensen reageerde zelfs met: ik wil minder mee eters maar meer zwarte pieten. Sommige mensen vonden de tekst in de advertentie geniaal. En anderen vonden hem weer smakeloos. En sommige mensen vonden de reclame heel raar en te ver gaan, maar ik vond het heel grappig en ik hou er wel van om een beetje geluid te maken in een markt.

Start van de wereldreis met een enkeltje Moscow

Maar goed toen de business helemaal stabiel genoeg draaide en ik had echt een klein team op kantoor zitten een paar stagiaires en ik had twee vaste mensen besloot ik om op wereldreis te gaan ik dacht ok als ik nou voordat ik kinderen krijg op wereldreis wil gaan. Dan is het nu.~De business liep stabiel. Het geld rolde eigenlijk naar binnen want de deals gingen allemaal door het dak en tussen 2012 en 2014 heb ik 2 jaar lang rond de wereld gereisd samen met mijn huidige vrouw die toendertijd mijn vriendin was en dit was natuurlijk de meest bizarre en bijzondere tijd die we dan ook maar hadden. We hadden een enkeltje Moskou geboekt en daar begon onze trip en hebben de transmongolië expres gedaan. Dus helemaal door Rusland China Mongolië en we zijn ook nog heel Azië doorkruist over land. Maar hebben deze trans Mongolië expres gedaan wat echt bizar gaaf was.

Auw een Adwords Penalty

En Dus we hebben twee jaar lang gereisd maar eigenlijk na een paar maanden dat wij in die reis zaten kreeg ik een zogenaamde adwords penalty. En Adwords zijn de betaalde advertenties in Google . En ik deed ze eerst zelf en ik dacht slim te zijn om zeg maar, op het woord Iphone mocht je niet adverteren dus ik dacht laat ik het woord L-phone gebruiken. Hoofdletter L ziet er exact hetzelfde uit. En dat ging als een tierelier . Mijn advertenties gingen echt door het dak. En op een gegeven moment ging een waarschuwing van Google: Het Bas dit is tekstmanipulatie. Dit mag niet. Ik zei ok sorry. Ik heb al die advertenties op verborgen gezet in mijn account. En toen ging ik op wereldreis. Ik dacht ik moet die advertenties niet zelf doen. Al sik wil reizen en relaxen moet ik het uitbesteden. Dus toen heb ik het uitbesteed. En het bizarre was ene jaar later werd mijn account geherwaardeerd door een algoritme van Google en ze zagen de niet zichtbare advertenties en daardoor werd ik van Google afgeslapt. En dit was even een: auw- momentje.

Ik was een paar maanden op reis en 80-90 % van mijn inkomsten was afhankelijk van deze advertenties. Dus in een keer van veel geld verdienen en er comfortabel bij zitten ging ik naar eigenlijk geen geld verdienen sterker nog geld verliezen. Dus ik dacht nee dit gaat niet beteken, dit kwam nooit in mij op, maar ik ga naar huis. Ik dacht alles wat ik hier kan aan de andere kant van de wereld kan ik thuis ook. Ik heb alleen maar een laptop nodig. En ik heb mensen in Nederland nodig die eventueel wat kunnen doen, mocht er operationele iets moeten gebeuren en thats it. Zo begon ik vanaf mijn hotelkamer een nieuw concept op te zetten en dat heette Gratiskoop.

Gratiskoop

En op Gratiskoop, we hadden natuurlijk super veel voorraad van de meest uiteenlopende producten die relatief goedkoop waren in inkoop. Zeg dat de meeste producten tussen de 10 cent en de 1-2 dollar inkoop waren. Ik dacht hoe ga ik hier nou vanaf komen En toendertijd was het hip om op deal-sites dingen gratis aan te bieden. Alleen tegen verzendkosten. Ik dacht ik ga hier wat moois van maken. Toendertijd was er nog Hyves en Twitter en Facebook wat allemaal super goeie algoritmes waren. Dat als jij iets deelde dat ongeveer de helft van je vrienden het zag. En zo ben ik dus uiteindelijk Gratiskoop gestart. En bij: Gratiskoop,  kon je iets in je winkel mandje toevoegen. Maar voordat je het in je winkelmandje toevoegde moest je het delen via Facebook of Twitter of Hyves. En dan kon je het gratis kopen. Dus je betaalt alleen maar de verzendkosten. En je het maar 1x per product doen dus je betaalde 5.95 euro en vervolgens deed je delen via Facebook of Twitter. En dat zorgde natuurlijk voor een huge sneeuwbaleffect.

En ik weet nog heel goed. Ik heb dit uit de grond gestampt in China toen ik in mijn hotelkamer zat en ik weet nog heel goed dat ik op het treinstation zat en dat ik een van de eerste versies van de Iphone in mijn handen had en dat ik hem opende en zag dat de mails bleven maar doorstromen. Betaling binnen, betaling binnen, betaling binnen, en het waren allemaal betalingen van 5.95 euro maar het waren er honderden en op een gegeven moment duizenden. En ik dacht yes ik heb mezelf gered en we kunnen op reis blijven gaan. We kunnen de reis afmaken. We kunnen in ieder geval zo lang mogelijk reizen als we willen. En toendertijd heeft ‘Gratis koop’ letterlijk mijn business gered. En dat was gewoon echt wel tof om het op die manier te redden. Ook nog eens vanuit China in mijn hotelkamer. Ik heb echt daar videos zitten opnemen en allemaal dingen zitten inspreken. Dat was echt super gaaf.

Op een gegeven moment werd dit ook door de pers opgepakt door Adformatie. die schreef onder andere Gratis weggeven levert geld op en allemaal dat soort dingen. Tussen 2014 en 2017, we hebben dus eerst de wereldreis gedaan. En we zijn echt door huge-veel landen gereisd. uit mijn hoofd begonnen we in Rusland en Mongolië toen gingen we China in, Hong Kong Filipijnen, Japan Korea toen zijn we helemaal door China weer gekruist naar het zuiden. En zijn we daar Vietnam ingegaan Laos Cambodja Thailand Maleisië Singapore. Zijn we naar Indonesië gegaan via Indonesië naar Australië toen naar Fiji, toen naar Amerika en zo zijn we een beetje rond de wereld gereisd was echt een bizar mooie tijd.

En de mooiste landen, ik vond Japan echt super bijzonder. hebben we ook gesnowboard en Mongolië vond ik ook echt bijzonder, hebben we een reis gemaakt door het binnenland 18 dagen. En die steppes daar het is echt bizar. je kan urenlang rijden zonder iets tegen te komen. Er zijn niet echt fatsoenlijke wegen. Echt een heel bijzonder land met van ronde Gers en van die witte tenten. Echt bijzonder dingen meegemaakt. Supergaaf maar goed ik kwam terug in 2014 toen dacht ik ok laat ik nou eens een beetje serieuzer voor de business gaan zitten. Ik heb nu echt me helemaal opgeladen door 2 jaar lang rond de wereld te reizen en ik ga nu eens even die business schalen En zo gezegd zo gedaan.

Van 350K naar 7 Miljoen & winnaar van de CrossBorder Awards

Tussen 2014 en 2017  ben ik gegroeid van 350.000 omzet naar 7 miljoen. En met die groei uiteindelijk heb ik ook de Cross border Award gewonnen in 2018 als snelst groeiende cross border e-commerce bedrijf van Nederland. En dat was echt supergaaf. en ook tussen 2014 en 2017 heb ik ook superveel mensen aangenomen. het kantoor werd steeds groter de loods puilde uit en nou ja op een gegeven moment had ik zeg maar 30 man op kantoor zitten en dat was echt supergaaf. Maar goed dat klinkt ook super gaaf zo hard groeien zoveel mensen zoveel omzet maar er kwam ook een tweede dip aan.

De “2de dip” & Burnout….


Ik had een CEO aangenomen. Ik dacht Bas ik heb hier niet meer zoveel zin in. Ik had minder energie in de business. het aansturen van mensen lag mij totaal niet eigenlijk en ik dacht ik ga een CEO aannemen die deze tent gaat runnen en zo gezegd zo gedaan. Ik had een CEO aangenomen en ik was zo dom geweest om meteen een jaar contract onder zijn neus te schuiven van een tonnetje 100.000 eurootjes voor een jaartje. En na drie maanden stond ik op mijn hoofd te krabben ik denk shit dit gaat eigenlijk niet werken. Ik zag de omzet wat terug lopen ik ging mezelf weer met de business bemoeien. Ik kreeg twee kapitein en op 1 schip. Lang verhaal kort. Dit was een super dure periode. En zo heb ik uiteindelijk de deur uit moeten werken. Heeft me veel geld gekost en stond ik zelf weer aan het roer terwijl ik dat eigenlijk niet wilde. Dat was best wel pijnlijk. Want ik was super gestresst ook.

De business ging achteruit ik had overhead kosten volgens mij mijn operationele kosten waren ongeveer 150.000 euro per maand dus dat  was wat ik minimaal winst moest maken om de tent draaiende te houden. En toendertijd deden we wel 500.000-700.000 per maand maar dat liep terug en op een gegeven moment maakten we veel veel verlies. En was echt een moeilijke periode. Om deze dip door te maken. Ik besloot om een transitie te doen.

Definieer je kernwaardes

Ik ben naar mijn eigen kernwaardes gaan kijken ik denk Bas wat vind ik nou belangrijk. Ik vind het belangrijk om digital nomad te kunnen zijn. En om de wereld rond te kunnen reizen. En om vrij te zijn. En hoe ga ik dat doen.  Daarvoor heb ik geen kantoor nodig. Dus ik besloot om 30 man allemaal een voor een te gaan ontslaan en te transformeren naar een virtual team. En de transformatie is inmiddels gelukkig achter de rug maar 2018  en 2019 waren twee zware jaren voor mij. Super super stressvol ook en ik heb hulp gehad van een super goede vriend en tevens mental coach: Albert Sonnevelt die mij echt door deze tijd heeft heen getrokken. Door wat sessies met hem te doen zag ik het licht weer een soort van branden maar ik zag het niet meer zitten. Ik had een halve burnout en ik wilde niet meer opstaan ik had echt geen zin meer om aan de slag te gaan .En dan moet je toch door. Weet je ondernemers die hebben altijd een halve burnout want die gaan altijd toch wel door. En ik had waarschijnlijk een hele burnout.

In die tijd had ik ook net een woonboerderij gekocht . Ik zat de business in transformatie. De woonboerderij moest ook nog voor een deel verbouwd worden en daar kwam ook nog een derde, inmiddels hebben we drie kinderen. En de derde werd toen geboren dus het was echt een super pittige tijd voor mij. En inmiddels zit ik weer veel beter in mijn energie en ben ik weer echt het mannetje geworden en ben ik voor mezelf gaan definiëren wat ik echt leuk vind. Dus zo heb ik ook een transformatie gemaakt van de producten die we verkopen heb ik een transformatie gemaakt van 2000 producten die echt van alles en nog wat zijn naar eigen merken. Ik ben nu zelf producten aan het ontwikkelen. Ik heb een technische opleiding gedaan dus ik vin het super gaaf om zelf ook producten te ontwikkelen. En nou ja dus ik heb eigenlijk alle rotzooi in deze afgelopen twee jaar allemaal uitverkocht om het zomaar te zeggen en met de winst of het geld wat nog over was ben ik nu merken aan het bouwen.

3 Factoren voor succes

Dus er zijn eigenlijk drie factoren die bepalen naar mijn idee waar de sweet spot zit. 1: wat vind je leuk. 2. waar ben je goed in? en 3: waar kan je geld mee verdienen?  Als je die over elkaar legt zit er in het midden de sweet spot. Dus in het midden zit de sweet spot en denk voor jezelf na welke factoren dat zijn. Ik vind het superleuk om te reizen. Ik ben het growth hacker, online marketing en dat soort dingen en waar kan ik geld mee verdienen dat is handel en dat zijn voor mij de drie dingen die in het midden samen komen want ik kan reizen omdat ik goed ben in marketing en geld kan verdienen met handel. Ja dat is gewoon ontzettend gaaf om op deze manier de business te kunnen regelen.

Andere mensen helpen te groeien in de E-Commerce met Plazatalk

Na het winnen van de cross border award voor het snelst groeiende e-commerce bedrijf van Nederland heb ik ook besloten om mensen te gaan helpen in de e-commerce en zo ben ik uiteindelijk Plazatalk gestart en op Plazatalk.nl heb ik eigenlijk een online community gemaakt. Inmiddels zitten er meer dan 4000 mensen in deze community en heb ik trainingen hoe je moet verkopen op Bol.com en hoe je kan verkopen op Amazon, hoe je kan inkopen in China hoe je je eigen brand kan bouwen, hoe je product sourcing kan doen en allemaal dat soort dingen. En inmiddels zijn wij aardig flink aan het schalen op Amazon geef ik ook online events op het gebied van Amazon en ja hier zitten zoveel kansen en ook wat mij betreft de perfecte kans om uiteindelijk een ideaal vrij leven te krijgen is deze stappen te zetten waardoor je eigenlijk overal ter wereld je business kan runnen.

Bas als Spreker (Altijd in een zwart TH-Shirt)

Maar goed dat terzijde af en toe wordt ik ook gevraagd als spreker wat ook super leuk is en op de meeste events draag ik eigenlijk altijd een zwart t-shirt. klinkt een beetje raar maar dit heb ik van Steve Jobs. Ik had zoiets van ik wil eigenlijk mijn headspace gebruiken voor de dingen die er wel toe doen. En het uitkiezen van kleren elke ochtend is iets waar je niet je headspace voor wilt gebruiken. Dus ik heb letterlijk een paar stapels zwarte t-shirts in mijn kast liggen en ik heb elke dag een zwart t-shirt aan. Mensen die op Youtube kijken ik heb nu ook een zwart t-shirt. Maar goed ik word regelmatig gevraagd op de webwinkelvakdagen heb ik gestaan en het IMU event en Shopping today heb ik het staan. Het is echt super gaaf om spreker te zijn. Dus ik ben ook spreker. Maar goed mijn lessen die ik nog met jullie wil delen.

Mijn lessen (tot slot)

We zijn bijna aan het einde van deze podcast maar ik wil nog even wat lessen met jullie delen die mijn reis met zich meebrengt en waar je mogelijk iets aan hebt. Weet je, niet elke fase in een business is leuk te noemen en als ik ook terug kijk naar mezelf je moet heel dicht bij jezelf blijven en bij je kernwaardes en daar je business op inrichten. Ik dacht van: een business moet groot zijn, veel mensen achter een bureau veel omzetten, maar uiteindelijk moet je het gewoon op je eigen manier doen. En vooral doen waar je jezelf comfortabel bij voelt. Natuurlijk jezelf stretchen en het volgende niveau opzoeken maar met je eigen kernwaardes. Dus en blijven doen wat je leuk vind is hier absoluut key in en je moet vanuit je hart kiezen en niet vanuit je hoofd. Dus je hoofd zegt alsmaar ik wil meer geld groter, dikker, dat maar als je naar je hart kijkt denk je nee, ik wil een epic leven als ik rond de wereld kan reizen terwijl mijn business doordraait is dat het hoogst haalbare wat er überhaupt bestaat en als ik gelukkig ben met mezelf is er niks meer. En uiteindelijk moet je niet bang zijn om hulp te vragen. Want je bent sowieso nooit alleen en ook in de fase dat ik een beetje burnout achtig verhaal kreeg heb ik eigenlijk net te lang gewacht met hulp vragen en dus zoek altijd de juiste specialisten die jou kunnen helpen. En geld is secundair aan geluk is absoluut ook een les. En hoeveel geld ik ook verdiende in mijn business belangrijkste is dat je gelukkig bent dat je lekker in je vel zit en dat je dat voelt van binnen en dat je in balans bent. Dat is misschien een beetje cliché maar veel geld hebben. Ik ken genoeg mensen die veel geld hebben, althans ik ken ook coaches die hele rijke mensen coachen uit de de top 500 en het is ook hoge bomen vangen veel wind en hoeveel geld, hoe meer geld je hebt hoe groter je businesses zijn of je belangen dit kan ook super stressvol zijn.

Je bent namelijk al naakt. En is een uitspraak van Steve Jobs: you are already naked. Het is een speech die ik veel heb gekeken van Harvard University of Stanford was het volgens mij. En wat hij daarmee bedoelt is dat je niks te verliezen hebt. Dus doe gewoon je fucking ding.En je wordt naakt geboren en je gaat naakt van deze wereld en wat daar tussen zit dat heb je volledig zelf in de hand je hebt niks nul te verliezen. Ben niet bang heb het lef om in ieder geval je eigen pad te volgen en geloof me. Business-wise hou je organisatie zo clean en gezond mogelijk. Ook echt super belangrijk, Wil jij je business echt goed schalen dan moet je business model sowieso kloppen moet je echt schaalbare systemen hebben en ook voor al processen. Daar is mijn eerste business misschien wel op stuk gelopen dat er geen goede processen in plaats waren en zoeken waar je klanten zijn en voor mij dat de market place: ol.com en Amazon en ik ben daar al in gegaan en ik heb daar alles geleerd en ik kan je daar alles over vertellen. Hoe jij daar ook al in op kunt gaan. En een systeem bouwen wat je business sis. En bouw geen lanceer business. Wat ik daarmee bedoel bouw geen business die afhankelijk is van lanceringen en zorg dat je dan in een keer veel geld binnen krijg. Maar bouw een systeem dat consistent geld voor je binnenhaalt.

Wat ik doe op Bol.com en Amazon als mijn producten eenmaal hoog in de ranking staan, ik weet precies hoe ik dat moet doen, dan is dat een sustainable business. Omdat je elke maand ongeveer kan prognotiseren hoeveel je verkoopt. Cultuur is ook super belangrijk weet je  tuurlijk ik was ook altijd zelf van de cultuur, pingpong-tafel, tafeltennis, we gingen disco, bowlen, uitjes, etentjes, alles ging door het dak toen we geld verdienden totdat we minder geld verdienden en de schoen begon te wringen. De cultuur is super belangrijk en nu bouw ik een virtueel cultuur met ons virtuele team. We hebben mensen over de hele wereld zitten die nu werk voor ons verrichten en ook daar hebben we een Whatsappgroep binnen. De een post een foto dat ie in Bulgarije op de piste staat de andere zit in de Filipijnen de ander zit in Amerika de ander zit in Duitsland. Supergaaf om ook die virtuele cultuur te bouwen en te hebben. En andere belangrijke les die ik heb is dat je je eigen zwaktes in moet laten vullen door specialisten. En dat betekent dat je uiteindelijk moet gaan delegeren naar deze specialisten. En ik zie als ondernemer heb je eigenlijk maar drie taken. Je waarborgt de cultuur. Je zorgt dat de missie de visie en de strategie door iedereen gedragen wordt dat is nummertje twee en nummer drie is de juiste mensen bij elkaar zetten.  En zorg ook dat je die als ondernemer voor jezelf geformuleerd hebt. En het boek: Scaling up , kan ik je daarvoor aanraden. Stel je wilt ook een digital nomad worden. Wat is dan de snelste weg?

Dus creëer een systeem buiten jezelf wat geld genereert voor je basisbehoeften. En je basisbehoeften kunnen super simpel zijn.  Als jij naar Azië gaat of een land waar het leven goedkoop is kun je voor  een paar honderd euro leven en als jij een business hebt die een paar honderd euro oplevert wat naar mijn idee niet heel erg moeilijk moet zijn, kun jij in zo een land al een beter leven leiden want je zit onder een palmboom in een superwarm en kun je mij vanaf een supermooie plek aan het strand je business bouwen. met je laptop. En dat is dan de basis.

Wat zou ik doen als ik opnieuw moest beginnen….

Als ik nu opnieuw zou moeten beginnen zou ik naar een land gaan waar de levensstandaard super laag is. Waar je goedkoop kan leven waar het lekker weer is.  We hebben, zelfs met de kids, 3 maanden op Bali gezeten. En Jamboe is volgens mij nummer 1 ook op nomadlist.com Dit is de plek waar je kan zien waar je het beste kan werken. Als digital nomad. Belangrijk is ook je mindset die moet je creëren je moet er echt in geloven wat je dat je het kan en dat je de juiste mensen om je heen verzamelen is ook super belangrijk. En je moet je kosten zo laag mogelijk houden totdat, eigenlijk altijd ten alle tijden ook als het super goed gaat dat is de grootste fout die ik heb gemaakt . Toen mijn business door het dak ging ben ik geld gaan spenderen als water en dacht ik oh neem ik die aan neem ik dat aan, koop ik dit koop ik zus koop ik zo investeren, maar nee ten alle tijden moet je super goed op de kosten blijven letten. En in mijn idee, in mijn geval schaal ik veel in e-commerce en via platformen. Bij Amazon en Bol en daar help ik andere mensen mee via plazatalk.nl.

En een ander belangrijk ding is dat winnaars altijd blijven opstaan. Ook bij tegenslagen. Opgeven is het makkelijkste. Dat is bizar. In deze tijden gaan mensen zo uit elkaar scheiden ze van elkaar omdat ze het even niet zien zitten of wat dan ook. Zelden is een business, als jij een business wilt starten moet je re 100.000% voor gaan. het is net als topsport. Je bent er pas goed in als je 10.000 uren hebt gemaakt. Dus 10.000 uren in een business stoppen dan pas kun jij world class zijn of de beste in jouw markt. dus alle dingen hebben tijd nodig. Ook het bouwen van een business. Learning curves zijn natuurlijk alles Het is heel belangrijk dat je dit snapt En specialisten inhuren ook belangrijk. Ik heb een virtual team. Ik hier superveel via kanalen als FreeUp, Upwork dat zijn dingen wil je hier meer over weten dan kun je me eventuele op Linkedin een berichtje sturen maar in ieder geval huur specialismen in en ik doe dat virtueel. Ik zie al dat ik meer dingen gaan doen die ik leuk vind en dat is o.a deze podcast. ondernemen op slippers heb ik hem genoemd , omdat ik mezelf een ondernemer op slippers noem. Ik vind het supergaaf om te doen. Ik heb er superveel plezier in.

Verder in de Ondernemen op Slippers Podcast

En wat kunnen jullie van de ondernemen op slippers podcast verwachten. Mijn idee is om elke week een interview te posten in de podcast en om elke week een podcast zelf op te nemen over de reis die ik zelf aan het bewandelen ben. Over mijn learnings op Bol, Amazon en e-commerce. Hoe ik zelf groei als business, als persoon. Waar ik mee bezig ben en al dat soort dingen. Zo heb ik vorig weekend een ijsbad gebouwd van een oude vriezer op wielen. En ga ik daar in ieder geval een paar keer per week in. En normaal neem ik een koude douche in de ochtend maar nu wissel ik het af met een ijsbad. Dat soort dingen probeer ik te delen en waarom ik dat doe en waarom mij dat ook veel oplevert. Maar goed ook op het gebied van e-commerce ga ik superveel delen in de ondernemen op slippers podcast om jullie ook op weg te helpen. Voor een beter en een vrijer leven. Ik gun iedereen een vrijer leven. Ik heb ook recentelijk een boek geschreven nu of nooit op Amazon. En daarin kun je lezen hoe je wereldwijd verkoopt zonder grote investeringen of vaste werkplek. En het leek mij tof voor degene die dit luistert om dit boek gratis weg te geven. En dat kun je doen. En je kan zien hoe je die kan claimen op www.ondernemenopslippers.nl/bas en daarin zal ik even wat uitleg geven hoe jij dit boek kan bemachtigen. Je kan hem gratis bemachtigen en je betaalt alleen maar de verzend kosten.Waar kun je meer over mij lezen?

www.ondernemenopslippers.nl

www.burlings.nl

www.plazatalk.nl

Ik ben vrij actief op Linkedin. Zoek mij daar even op. Bas Urlings met de U van Utrecht moet ik altijd zeggen omdat je ook EU hebt van Camiel Eurlings. Maar goed dat terzijde. Ik hoop dat jullie een beetje genoten hebben van dit verhaal en volgende week komt mijn eerste interview live met iemand en ga ik ook mijn tweede lonely podcast opnemen met de learnings die ik de afgelopen tijd heb gedaan. Dus, daar gaan we weer, dit is de auto jingle, oh dit is de verkeerde jingle die ik nu start, lekker Bas. Maar goed. Goed nu gaan ze allemaal door elkaar. Ik doe hem even uit, ik heb een soort van mengpaneel gekocht waar ik meerdere microfoons op aan kan sluiten waar ook allemaal jingles inzitten en ik drukte dus de verkeerde jingle. Maar deze jingle duurt nog 17 seconden en daarna kan ik de juiste jingle starten van het einde van de podcast en dan doe ik een klein autootje en dan hoop ik jou natuurlijk de volgende keer weer live of half live  bij deze podcast te hebben zodat ik mooie dingen met jou mag en kan delen. Wil je sowieso meer weten of mij spreken dan kan dat altijd:

bas@ondernemenopslippers.nl

en ik hoor graag wat je van de podcast vind, abonneer of subscribe je ook op de podcast dat kan hier waar je het ook in luistert. Weet je de reviews helpen altijd en ik ben echt super dankbaar als je het luistert en het zou echt super gaaf zijn als je een review voor mij achter zou willen laten. Allright nu wel de goede jingle. wil jij het gratis boek claimen ga dan naar www.ondernemenopslippers.nl/bas en ik hoop jou de volgende keer weer te zien of te mogen verblijden met een nieuwe podcast.

Place comment