Slippertje 42: Verkopen op Amazon & Mindset voor succes met Ralph Oprins
08 februari 2021 
57 min. read

Slippertje 42: Verkopen op Amazon & Mindset voor succes met Ralph Oprins

Apple podcast

YES! Het is weer maandag en dus is het weer tijd voor een gloednieuw Slippertje! Deze week is Ralph Oprins te gast, Ralph Oprins en ik kennen elkaar al goed. Ralph Oprins is namelijk een succesvolle Amazon verkoper en hij helpt beginnende Amazon sellers bij het opzetten van hun Amazon business.

Maar hoe werd Ralph Oprins een succesvolle Amazon verkoper? Zonder de juiste mindset was dit hem niet gelukt, Ralph gaat je hier veel meer over vertellen in de podcast!

Daarnaast vertelt Ralph Oprins onder andere over:

  • Hoe hij een tijd lang leefde zonder een doel voor ogen te hebben
  • Investeren in vastgoed
  • De competitieve Amazon markt
  • Amazon PPC
  • Mindset voor succes
  • Cashflow & Financieringen
  • En hoe doelstelling hem helpen

Laten we snel gaan luisteren naar dit fascinerende verhaal van Ralph Oprins, Let’s go!

Podcast transcriptie

Bas: Ok, dames en heren, vandaag in de Ondernemen op Slippers podcast the one and only Ralph Oprins. Daar is hij. Ralph Oprins is ondernemer en investeerder. Maar goed, als kleine jongen liep hij een beetje doelloos door het leven. Hij ontmoette zijn huidige vriendin en ze doken samen de persoonlijke ontwikkeling in. Hij ruilde zijn kantoorbaan in voor een succesvolle Amazon business en hij verkoopt zijn producten inmiddels wereldwijd. Hij is ook nog eens continu bezig met het nieuwe Success, Habits and Mindset. Ralph, welkom!

Ralph: Dank je wel Bas, dank je wel! Tof.

Bas: Ja, meezingen ook hè.

Ralph: Ja, tof.

Je schuift je shit opzij, en voelt je vogelvrij, je runt je business op je slippers en dat maakt je blij.
Je droom is werkelijkheid, bent van de stress bevrijd. Je kraakt de code van het leven met zekerheid.

Bas: Yes, Ralph, welkom man in de Ondernemen op Slippers podcast.

Ralph: Dank je wel, dank je wel.

Bas: Wij kennen elkaar al wat langer. Ja, jij bent natuurlijk ook bezig op Amazon, aanwezig in onze community, etc. daar zullen we het later over hebben. Maar goed, laten we beginnen bij het begin want de kleine Ralph liep een beetje doelloos door het leven vertelde je me net.

Ralph: Ja, ja, dat klopt.

Doelloos

Bas: Hoe zag dat hele doelloze spektakel er dan uit?

Ralph: Ja, nou ja ik ben in Dongen opgegroeid zeg maar, dat is een klein dorpje tussen Breda en Tilburg.

Bas: Ja, ik ken het ja.

Ralph: Ja?

Bas: Ik heb een vriend van mij die woont ook in Dongen.

Ralph: Oh, serieus?

Bas: Ja.

Ralph: Bizar, grappig. Maar dus ja, op school was het al zo, ik was eigenlijk niet zoveel met school bezig maar vooral met basketbal, dat deed ik toen heel veel. En ja, daar was ik best wel goed in al zeg ik het zelf. Niet nationaal of zo, maar wel regionaal zeg maar en ja, daar ging mijn aandacht naartoe en op een gegeven moment moest ik een vervolgopleiding kiezen en mijn broer die zat op de MTS, ik dacht nou, dan ga ik daar eens kijken, gewoon puur omdat ik dacht hij zit daar dus dan doen we het zo maar. En zo zijn eigenlijk heel veel dingen gebeurd in mijn leven zeg maar waar je dan niet per se voor kiest hè. Als je zelf geen keuze maakt dan maakt iemand anders de keuze voor je hè, of dan maakt het leven de keuze voor je. Dus ja, ik denk dat het begin van mijn leven zeg maar tot aan mijn midden 30 of zo wel een beetje zo verlopen is. Maar goed, dus ik ging daar naar school en op een gegeven moment doorstuderen en toen zou ik eigenlijk gaan werken bij KLM, ik heb in de luchtvaartindustrie zeg maar heb ik een studie gedaan en dat was in 2001, World Trade Center, 9-11, heel de industrie op zijn gat en toen ja, toen moest ik dus op zoek naar iets anders. Een tijdje in de fabriek gewerkt op zoek naar een baan. Nou, uiteindelijk een baan gevonden en toen ben ik begonnen bij Ericsson.

Bas: Oh ja, cool, ken ik nog ja.

Ralph: In Rijen was dat. Ja, dus daar heb ik eerst gewerkt als support engineer en later, dus gewoon telecom hè, dus ik hielp klanten met hun dataverbindingen en later ben ik testmanager geworden daarzo en op een gegeven moment toen werkte ik veel met andere mensen samen bij Telfort en bij KPN en daar zaten heel veel freelancers bij die bedrijven als projectmanager of als testmanager. Op een gegeven moment dacht ik van ja, waarom zou ik dat niet gaan doen? Dus toen ben ik in 2011 voor mijzelf begonnen en omdat ik, ja, ook wel merkte bij zo’n bedrijf weet je, dan zit je ook een beetje in de, ja, in zo’n salarisgebouw, in zo’n functiegebouw en ik vond weinig doorgroeimogelijkheden en ik dacht van ja, die gasten die werken als freelancer, die cashen hier weet ik veel, 10,-15K per maand zeg maar voor die klus, voor hetzelfde werk als wat ik aan het doen ben en die zijn gewoon zelf verantwoordelijk voor hun succes zeg maar. Als zij niet presteren dan liggen ze eruit. Hè, en bij een baas zeg maar, ja, ik heb weleens de definitie gehoord: bij een baas doe je zo weinig mogelijk om zoveel mogelijk geld te verdienen zeg maar. Dat is een beetje hoe veel mensen erin zitten dus ik dacht ik wil het anders gaan doen. Ik wil mijzelf dan nog wel iets stretchen zeg maar en gewoon ja, hè, gewoon altijd mijn best doen zeg maar en daar ook gewoon goed voor betaald worden. Dus toen ben ik daarmee begonnen en op een gegeven moment dacht ik van ja, leuk, dat doelloze was toen eigenlijk een beetje vooral veel werken, vaak in de Randstad, veel reizen daar naartoe zeg maar en ook veel geld uitgeven. Weet je, ik was gewoon aan het leven en ik ja, ik ging op reis, lekker eten, mooie kleding kopen, mooi horloge kopen, dat soort rare fratsen zeg maar. Maar ik ging nergens naartoe. Weet je, ja, naar mijn werk elke dag.

Bas: Ja.

Zelfontwikkeling

Ralph: Maar geen doel van ok, wat wil je dan in dat werk bijvoorbeeld al of wat wil je in je leven de grotere levensvragen zeg maar, daar was ik helemaal niet mee bezig. Totdat ik op een gegeven moment mijn huidige vriendin leerde kennen en ja, die was al heel erg, zij had een droom zeg maar om naar het buitenland te gaan en dat had ik ook al heel lang. Nooit een stap genomen, zij ook niet, maar toen vonden we elkaar daarin zeg maar van hé, ja, dat willen we samen wel eigenlijk. En zij was al heel veel vanuit haar werk met persoonlijke ontwikkeling bezig geweest, heel veel trainingen gehad en zij werkte als sales manager en ja, toen heeft ze mij wat boeken aangereikt zeg maar dus toen ben ik gaan lezen in “Rijke Pa, Arme Pa”.

Bas: Ja, “Rich Dad, Poor Dad”.

Ralph: Ja, ja.

Bas: Van Robert Kiyosaki.

Ralph: Ja, “Rich Dad, Poor Dad”, ja, echt een topboek.

Bas: The one and only, the famous one.

Ralph: Ik kan het iedereen aanraden. Weet je, als je hier nog niet in thuis bent of als je nog niet bezig bent met investeren of met denken aan wat je kunt doen in je leven om jezelf en je naasten verder te helpen dan zou ik zeker dit boek lezen.

Bas: Ja.

Ralph: Maar ook boeken als “Think and Grow Rich” van Napoleon Hill.

Bas: Ja.

Ralph: En ja, gaandeweg zeg maar toen werd dat zaadje geplant en toen zijn we echt gaan denken ok, wat willen we dan eigenlijk? Willen we dit nog? Willen we 50, 60 uur in de week zeg maar op kantoor zitten ergens langs een A10 in een saaie sfeerloze omgeving, niet inspirerend? Of willen we het anders doen? Willen we zeg maar kunnen werken waar we willen en wanneer we willen, zeg maar op je eigen voorwaarden. En daar zijn we toen eigenlijk echt, dat zijn we serieus gaan onderzoeken en we gingen toen veel reizen ook omdat we dat hè, dat trok ons dus toen kwamen we op een gegeven moment zijn we naar Bali gegaan vier weken lang en toen kwam ik op het spoor, op Bali heb je Ubud, dat is zo’n dorpje zeg maar dat ligt iets hoger in het midden van Bali.

Bas: Ja.

Ralph: Daar heb je heel veel, daar heb je een co-working space.

Bas: Ja, Hubud.

Ralph: Hubud, ja, ja, in Hubud ja, en daar heb je heel veel coaches en zeg maar mensen die met ontwikkeling bezig zijn en heel veel digital nomads, dus mensen die eigenlijk geen vaste verblijfplaats hebben en freelance werken vaak en die reizen een beetje de wereld rond en daar werd een retreat gehouden. Dus ik geregeld dat ik dan in dat retreat kon zijn, dat was een week en nou, mijn vriendin Sophie die ging dan aan de rand van het zwembad liggen zeg maar en ik ging dan de hele dag daar naartoe naar die training. Ja, dat was echt top want daar kreeg je echt mogelijkheden aangereikt zeg maar. Weet je, het is vaak zo dat je, je bent aan het leven en je bent zeg maar hè, als je een beetje doelloos leeft heb je een beetje oogkleppen op en ga je één kant op en dan kom je dus ook niet achter die mogelijkheden die je hebt zeg maar. Er zijn altijd, er zijn opportunities weet je. Net als je zo’n boek leest van “Rich Dad, Poor Dad” of als je dus zo’n retreat doet dan gaan je ogen open en dan zie je dus wat er ook nog mogelijk is.

Bas: Ja.

Ralph: Dus ik heb daar met mensen gesproken die–

Retreat op Bali

Bas: En hoe was het retreat opgebouwd? Of hoe zagen die dagen eruit?

Ralph: Ja, nou, dat was echt van ’s morgens ging je ontbijten samen om een uur of 9 en dan had je de hele dag had je oefeningen zeg maar, dus je had echt een werkboek, het was een hele week en je had een aantal, ja, activiteiten, zeg maar buitenschoolse activiteiten.

Bas: Ja, ja.

Ralph: En ja, je deed dan opdrachten zeg maar en daar zat een beetje de structuur in dat je dus eerst een beetje zelfonderzoek ging doen. Dus dat je ging kijken van ok, wat, hè, wat kan ik, waar liggen mijn talenten, waar liggen mijn competenties, maar ook wat zijn mijn skills zeg maar, wat heb ik echt, hè, wat zijn mijn harde skills zeg maar en wat vind ik leuk, wat vind ik interessant, waar gaat mijn hart sneller van kloppen. Maar ook wat zijn mijn angsten. Weet je, wat houdt je tegen en waarom doe je bepaalde dingen niet. Dus je gaat heel erg kijken naar jezelf en op een gegeven moment krijg je dus ook mogelijkheden te zien, dan zie je mensen die, er was een vrouw bijvoorbeeld die vond hoelahoepen heel leuk en die heeft daar gewoon echt een business van gemaakt.

Bas: Lopen?

Ralph: Hoelahoepen, weet je, met zo’n hoepel.

Bas: Ja, ja, zeker.

Ralph: Dus die ging, die had een YouTube channel en die gaf workshops en dat was gewoon haar business zeg maar en ja, dat kan je niet verzinnen vind ik, dat je denkt hoelahoep, dat is iets wat je op het schoolplein doet hè als je op de basisschool zit. Maar zij had er dus een bedrijf van gemaakt. Maar ik kwam daar ook gasten tegen en die hadden een Amazon onderneming.

Bas: Ja.

Ralph: En een van die gasten die had een, die was echt zeg maar voordat de wave kwam van yogamatjes was die daarmee begonnen.

Bas: Ja.

Ralph: Die heeft onwijs lopen cashen natuurlijk want die yogamat was echt denk ik een van de best verkopende producten op Amazon een jaar of 10 geleden denk ik.

Bas: Ja, nog steeds, maar dat zijn er nu inmiddels 100.000 per land.

Ralph: Precies, ja, dat is zwaar competitief geworden, ja, maar die, ja, dus dat was een mooi verhaal om naar te luisteren en die andere gast die zat net in het begin zeg maar van het traject dus die was nu bezig met productonderzoek en om te kijken ok, wat ga ik dan verkopen en die was het echt helemaal aan het opzetten zeg maar. Ja, dat was echt super mooi en die woonde daar op Bali en die had zeg maar zijn, ja, die had zijn huur opgezegd, die kwam uit Engeland, had zijn baan opgezegd en die was gewoon op Bali gaan wonen van zijn spaarcenten zeg maar en die was ondertussen dat aan het opzetten. Dat gaf ook wel een ander perspectief dat je denkt van ok.

Bas: Holy shit, dit kan gewoon!

Starten met verkopen op Amazon

Ralph: Ja, want wij leven hier in Nederland en we hebben allerlei vaste lasten, we hebben allerlei dingen die we willen doen en ons leven kost gewoon geld hè. Maar als je nou kijkt wat je echt nodig hebt dan kun je het vaak zeg maar tot de bare minimum afpellen en denken van ok, om financieel vrij te worden of om meer vrijheid te ervaren zeg maar, want het gaat toch vaak om geld hè, heb ik eigenlijk niet zoveel nodig.

Bas: Nee.

Ralph: Dus als je daar echt goed naar gaat kijken van ok, wat heb ik nou eigenlijk echt nodig? En dat was dus daar ook weer dat werd heel duidelijk, ja, wat heb je dus hier nodig is iets anders als wat heb je nodig als je op Bali woont of in Thailand woont bijvoorbeeld want daar is het leven natuurlijk veel goedkoper. Dus dat was ook wel weer een eyeopener dat je denkt van oh, ok, hoeveel heb ik eigenlijk nodig? Ja, ik heb niet per se een ton nodig per jaar weet je, ik kan ook met minder doen, maar dan moet ik misschien dit en dit en dit aanpassen. En ja, dat geeft ook weer een ander perspectief en dat je denkt van oh, het is toch best wel bereikbaar eigenlijk. Weet je, je hoeft geen miljonair te zijn om vrij te zijn. Dus nou, goed, die retreat daar afgerond, helemaal enthousiast teruggekomen van dat Amazon idee.

Bas: Ja.

Ralph: En volgens mij dit was in 2016, ja, toen hebben we ons bedrijf opgezet, zijn we als een dolle gaan zoeken naar producten. Echt dagen en avonden tot diep in de nacht zeg maar zitten zoeken en sourcen en foto’s maken en op een gegeven moment hadden we dan twee producten gelanceerd tegelijkertijd in alle landen. Dus echt, tenminste, toen hadden we nog zeg maar in Europa had je vijf landen, Nederland en Polen en Zweden zat er nog niet bij toen en Amerika. Dus in die zes landen zeg maar gelijk live gegaan en toen duurde het eigenlijk heel lang want we deden geen PPC, we vertrouwden er gewoon op dat het op een gegeven moment ging lopen zeg maar en dat ging na een maand of 6 pas zag je echt dat er een hele harde stijgende lijn in kwam, gewoon puur organisch.

Bas: Ja, de PPC zijn inderdaad de advertenties op Amazon zeg maar, dat je op zoekwoordniveau kan adverteren voor de mensen die het niet weten.

Ralph: Ja, de sponsored products zeg maar, ja, dus dat je inderdaad betaalt voor je advertenties dat hadden we nog niet en dat hebben we de eerste anderhalf, twee jaar ook helemaal niet gedaan en later kwamen er ook meer concurrenten bij en toen zijn we wel daarmee begonnen omdat je anders niet meer boven komt zeg maar. Maar toen zijn we ermee begonnen en ja, moet zo’n drive ook en ja, echt een aantal producten zeg maar gelanceerd, ook weer een aantal producten afgeschreven want we hadden op een gegeven moment een heel tof product en daar zat, dat was best wel duur om in te kopen zeg maar, zat een redelijke marge op, maar ja, daar zat elke keer zoveel geld vast in inventory weet je wel. Op een gegeven moment hebben we gezegd ok, is leuk, maar het was ook redelijk seasonal zeg maar, seizoensgebonden en toen hebben we gezegd kill your darlings want we gaan ons focussen op producten die makkelijker te managen zijn voor ons zeg maar. Maar zo zijn we eigenlijk begonnen en onze droom was dus om een locatie ongebonden business op te zetten.

Bas: Ja.

Ralph: Waarmee we dus gewoon ons laptopje onder de arm, het vliegtuig in stappen en–

Bas: Ja, iets met ondernemen op slippers.

Ondernemen op slippers

Ralph: Precies, ja, en dan ergens naartoe waar de zon altijd schijnt en een drankje met een parasolletje erin en ja, en dan werken zeg maar. En ja, en toen kwamen de kinderen.

Bas: Ja, maar wat betekent dat dan?

Ralph: Ja, nee, die momenten hebben we ook, we hebben echt zeker, we hebben best wel veel gereisd en dan ja, dat geeft dan wel een gevoel van rijkdom dat je dan zeg maar ergens op het terras zit van je hotel bijvoorbeeld en je bestelt een drankje en je klapt je laptop even open en je doet een order bij je leverancier in China en je weet gewoon ok, over een paar dagen wordt dit verstuurd naar Amerika en je doet je laptopje weer dicht en neemt een slokje van je drankje en zo.

Bas: Ja, aan je piña colada zo, nou ja, de producten zijn weer gekocht, we kunnen voorlopig weer vooruit.

Ralph: Ja, ik ben echt, ja, ik was toen al heel enthousiast over dit bedrijfsmodel zeg maar en ja, dat enthousiasme, die kick zeg maar van het ondernemen dat je dus van eigenlijk de Amazon FBA business, ja, die voel ik nog steeds elke dag.

Bas: Ja, je ogen gaan nog steeds een beetje glinsteren inderdaad.

Ralph: Ja, het is zo gaaf, want in Europa verkoop je dan in vijf landen, gedurende de dag kun je zeg maar elke keer je apps checken hoeveel orders je hebt, maar ja, in Amerika is het natuurlijk een andere tijdzone dus als je ’s morgens wakker wordt en je scrollt je app even, je ververst je app en dan zie je oh, ting.

Bas: Ting, ja.

Ralph: Ja, dan heb je gewoon liggen slapen weet je, dat is wel tof.

Bas: Ja, dan moet Japan eigenlijk er nog aan toe worden gevoegd zeg maar zodat je echt letterlijk een soort van in drie totaal verschillende tijdszones zit want Japan is ook een grote, en dat je gewoon ting, ting, ting en dan zo’n dashboard voor je neus met allemaal getalletjes.

Ralph: Ja, dat is geniaal weet je. En dit is ook een beetje wat ik, ja, je moet gewoon, dit is ook zeg maar wat in “Rich Dad, Poor Dad”, dat je gewoon je geld moet voor je werken. Dus je investeert in die producten, maar terwijl jij ligt te slapen verdien je die investering gewoon driedubbel terug en dat is gewoon ja, dat geeft zo’n kick als je ziet dat het gewoon werkt weet je en dat het lukt en ja, dat is gewoon heel gaaf en dat geeft je energie om ook weer door te pakken want het is natuurlijk niet altijd leuk, ondernemen is niet altijd successen hè, het is ook dingen verliezen en ja, producten moeten killen of als je out of stock gaat dat je, net weer meegemaakt, dat je dan ja, dat beschadigt je dan en dan denk je ja, shit weet je.

Bas: Ja, zakt je ranking weer weg.

Ralph: Ja, precies.

Opstart problemen

Bas: Maar inderdaad, dat wilde ik net zeggen, het klinkt alsof je eens even zeg maar zomaar eventjes een businessje start, ja, in Europa en Amerika, je producten aan het verkopen bent en dat je dan kan gaan ondernemen op slippers, wat zijn nou in die early stages zo echt jouw obstakels geweest dat je denkt van holy schmek weet je, ik bedoel, waar ben je echt tegenaan gelopen?

Ralph: Ja, ik denk waar heel veel mensen ook wel tegenaan lopen is analysis paralysis.

Bas: Buiten jezelf, daar loop je natuurlijk elke dag tegenaan.

Ralph: Ja, daar loop je elke dag tegenaan, precies, ja. Nee, ik denk analysis paralysis, dus dat je echt overanalyseert en zeker bij productresearch hè, als je naar nieuwe producten zoekt dan denk je ja, is dit hem nou? Ja, is dit echt goed? Weet je, hoeveel concurrentie is er? En je blijft ernaar kijken en je blijft ernaar kijken en je blijft twijfelen en je maakt geen keuze. Dat zijn wel dingen denk ik waar meer sellers mee worstelen.

Bas: Ja.

Ralph: En ja, het is gewoon wel veel weet je, als je begint, het kan best wel overweldigend zijn want het is gewoon wel een bedrijf. Dus je zult een entiteit moeten oprichten, je zult je belasting moeten regelen, ja, je moet gewoon echt wel veel dingen ervoor doen die je misschien minder leuk vindt.

Bas: Ja.

Ralph: En zeker als je begint dan doe je het allemaal alleen dus dan ja, dan heb je gewoon, dan moet je echt van alle markten een beetje thuis zijn eigenlijk en je kunt natuurlijk heel veel informatie vinden op internet, maar het is gewoon veel en het is niet allemaal heel moeilijk, sommige dingen zijn misschien wat lastiger, maar het is gewoon veel dus je moet gewoon doorpakken en je moet gewoon elke dag weer in die actiemodus zitten. Wat mij toen ook heel erg geholpen heeft als een soort van credo is dat je elke dag een actie moet ondernemen die je dichter bij je doel brengt.

Bas: Oh ja, mooi.

Ralph: Dus je stelt je doel vast van waar wil ik naartoe he, je wil met je laptop onder je arm de wereld rondreizen en kunnen werken en je geld verdienen.

Bas: Ja.

Ralph: Financieel vrij zijn, maar ook vrij zijn van dat je niet naar een of ander kantoorpand langs de A10 hoeft.

Bas: Ja.

Ralph: En elke dag doe je iets wat je dichter bij die droom brengt zeg maar.

Doelstelling

Bas: Ja, mooi. Ja, een tijd geleden had ik het boek van Mark Tigchelaar gelezen “Focus AAN/UIT” zeg maar en dat is ook een van de dingen die ik daar ook uit gehaald heb is zeg maar gewoon je hebt dan een, twee of max drie doelen of zo en dan kijk je naar je agenda en dan bedenk je eigenlijk van ok, wat heeft nou wel of niet met deze doelen te maken? En eigenlijk alles wat niet met die doelen te maken heeft moet je gewoon eruit vegen.

Ralph: Ja.

Bas: En als je elke dag iets doet om dichter bij die doelen te komen, ja, je hoeft maar elke dag een klein stapje te zetten, een procentje beter, meer en dan beweeg je. Dus mooi dat je dat zelf ook zo ervaren hebt en die techniek bent gaan toepassen.

Ralph: Ja, het is ook heel krachtig want dan heb je gewoon elke dag het gevoel dat je nuttig bezig bent.

Bas: Ja.

Ralph: Weet je, en dat motiveert dan weer zeg maar om de volgende dag ook weer nuttig bezig te zijn en dan doe je niet één actie, dan doe je meerdere acties. Maar je hoeft je niet per se slecht te voelen als je dan één dag een andere focus hebt gehad omdat je bijvoorbeeld, ik zat toen ook nog in een freelance klus dus dat kostte ook heel veel energie en tijd, maar als je dan één dingetje doet die dag wat bijdraagt, weet je, dan heb je er toch nog een goed gevoel over zeg maar.

Bas: Ja, ja, zeker.

Ralph: En don’t break the chain weet je. Dus dat je de dagen aaneen rijgt dat je dus acties doet die je dichter bij je droom brengen en dat is volgens mij heel belangrijk.

Bas: Ja, ja, tof.

Ralph: Consistent actie.

Zou Ralph Oprins het nu anders aanpakken?

Bas: Tof, en als je nou terugkijkt zeg maar van waar je nu staat en als je terugkijkt hoe je je business hebt opgezet zeg maar, wat zijn echt de grote dingen die je nu anders zou aanpakken of anders zou doen?

Ralph: Denk ik wel naar mijn gevoel luisteren. Wij hebben twee producten via een andere partij zeg maar laten zoeken dus die hebben product research voor ons gedaan en die kwamen toen met een productvoorstel en toen zijn wij zelf een beetje onderzoek gaan doen en dachten we van nou, ik weet het niet. Maar weet je, zij weten het, zij zullen het wel bij het juiste eind hebben dus let’s go with it. Ja, toen hebben we die producten gelanceerd en het was echt gewoon echt een dud zeg maar. Dus ja, dat was echt jammer, terwijl we van tevoren al dachten van ja, ik twijfel er gewoon over weet je. En dat was niet eens analysis paralysis, maar gewoon van ja, volgens mij klopt het niet helemaal. Ja, dat bleek dus ook zo te zijn dus toen, daar hebben we van geleerd dat we echt als het niet goed voelt zeg maar, als wij zelf twijfel hebben dan moeten we het niet doen. Dat hebben we wel geleerd en ook dat je ja, echt vooral altijd gewoon in actie moet komen. Weet je, dat je, en dan kom je vanzelf in een soort flow zeg maar dat je gewoon lekker gefocust bezig bent en want het is soms ook natuurlijk dat je andere dingen, hè, ik heb net bijvoorbeeld een appartement gerenoveerd drie maanden lang. Daar gaat al je aandacht of heel veel aandacht gaat daar naartoe zeg maar want ik was er best wel bij betrokken.

Bas: Ja.

Ralph: En dan zie je gewoon dat de aandacht op andere gebieden verslapt zeg maar en dan op een gegeven moment is dat ook ja, dan kom je een beetje zeg maar in een ja, dan raak je een beetje uit die flow en uit de, ja, uit de focus zeg maar met het bedrijf. Ja, en dan gaan dingen mis weet je. Dan dat is, ja, dan gaat zo’n product out of stock bijvoorbeeld en dan ja, dan moet je dat dus beter hebben geregeld of er dichter op zitten zeg maar.

Bas: Ja.

Ralph: Dus als je die actie continu neemt zeg maar dan dat is toch wel echt ja, de grootste learning, dat je gewoon altijd actie en dan blijf je, dan kom je in een flow en dan zit je er lekker in en dan lopen dingen fijner en dan ga je het gewoon regelen en dan is geen berg te hoog weet je wel, dan geloof je er meer in zeg maar.

Virtueel team

Bas: Ja, ja, en uiteindelijk gaat het er ook natuurlijk om dat je het goed om jezelf heen organiseert zeg maar zodat je daar headspace van krijgt. Maar aan de andere kant weet je, je zegt net ook je investeert dus ook in vastgoed en knapt appartementen op eigenlijk die je verhuurt dus het kan ook heel goed zijn om juist te zeggen van ok, nu deze drie maanden ben ik alleen maar gefocust aan dit bezig en ik laat het andere eventjes voor wat het is want dat geeft je misschien ook weer mogelijk rust in de chaos zeg maar.

Ralph: Ja, en ik was al wel bezig zeg maar want ik ben nu net sinds bijna drie maanden of zo ben ik bezig met een virtual assistant, dus ik heb iemand gevonden zeg maar op de Filippijnen die voor mij assistenttaken doet zeg maar.

Bas: Juist.

Ralph: Ja, die huur ik in voor wat is het, 8 dollar per uur of zo en die maakt allerlei processen binnen mijn bedrijf. Het was net iets te snel zeg maar dat ik er zelf helemaal uitstapte, dus ik had haar wat meer moeten geven zeg maar, maar daar leer je dan ook weer van dat dus de kritieke dingen die heb ik nu op een lijstje staan dus die moeten we nu eerst gaan aanpakken en dan die goed regelen weet je en dan kun je daar weer, dan kun je dat weer loslaten zeg maar.

Bas: Juist.

Ralph: En dat is, ja, met die appartementen, ja, ik wist van tevoren van ok, hier gaat veel aandacht in zitten zeg maar dus ik had al met haar die start gemaakt, maar er zijn toch een paar dingen die ja, die hadden beter gekund en die gaan we nu dus gewoon zo snel mogelijk regelen. Ja, daar leer je ook weer van.

Bas: Nou, dat is altijd mijn grootste leerschool geweest. Weet je, ik bedoel ik ben natuurlijk ook van het reizen, maar als je juist afstand neemt van je business en je zou je er een paar weken niet mee bemoeien dan zie je eigenlijk wat er nog fout gaat en dan weet je ook wat je moet fixen zeg maar.

Ralph: Ja.

Bas: En ook de vragen die je krijgt in de periode dat je er zelf niet aan werkt zeg maar zijn meteen de dingen die je daarna gewoon anders moet regelen zodat het gewoon, dus dat is wel, dat is wel mooi om te zien dat je die stappen neemt.

Ralph: Ja, ja.

Investeren in vastgoed

Bas: Maar en dat hele vastgoedspektakel dat is ook meer uit de filosofie van passief inkomen en dat je ook gewoon, ja, ervoor kan zorgen dat je basis, whatever hoe je het noemt weet je, ik bedoel, ik zeg altijd het hoogst haalbare is dat je gewoon een vrij leven hebt en je niet druk hoeft te maken over het geld weet je, en of dat nou een paar duizend euro per maand is of 100.000 euro, dat ja, dat is voor iedereen anders zeg maar. De vrijheid zit hem uiteindelijk zeg maar heel dichtbij. Dat is ook wat jij zegt en dat vind ik altijd wel mooi om te zien. Mensen overdenken dat hele proces veel te erg.

Ralph: Ja, die denken ik moet echt een paar miljoen op de bank hebben om vrij te zijn, maar dat is helemaal niet zo en er zijn ook andere manieren en jij hebt natuurlijk heel veel, ineens staan er heel veel van die vastgoedgoeroes op zeg maar die je leren hoe je–

Bas: Ja, hoe je dat even handelt.

Ralph: Ja, zoals een Martijn van den Berg bijvoorbeeld, ja, die hè, die ook weer je ogen openen zeg maar voor de mogelijkheden die er zijn.

Bas: Ja.

Ralph: Dat is wel te gek. Ik bedoel ja, iedereen die zeg maar de ander wil helpen om meer vrijheid te bereiken daar heb ik heel veel respect voor.

Financiering van vastgoed

Bas: Maar jij werkt voor jezelf ook en toch moet je dan dat vastgoed kopen dus mensen zien natuurlijk, misschien interessant om te weten van hoe, heel veel mensen zien het krijgen van de financiering als de grootste drempel, maar misschien kun je daar nog wat waardevolle tips over geven?

Ralph: Nou ja, as je drie jaarcijfers hebt zeg maar en er zit goede groei in dan zijn er echt wel mogelijkheden bij financiers weet je. En er zijn banken, maar er zijn ook andere financiers zeg maar. Er zijn ook heel veel mensen die via crowdfunding bijvoorbeeld een lening regelen voor een investeringspand. Bijvoorbeeld laatst had ik in mijn appartement, ik had iets te koop gezet op Marktplaats, ik had een verkeerde trap besteld.

Bas: Oh ja, handig.

Ralph: Dus die moest eruit dus die heb ik op Marktplaats gezet en toen kwam er een elektricien, gewoon een eenpittertje zeg maar, freelance of eenmanszaakje die kwam die trap kopen en die zei ja, dat is voor mijn pandje wat ik heb gekocht ergens in een of ander gat. Maar weet je, ik dacht hè, dat is tof. Weet je, heb jij gewoon een pand gekocht? Weet je, dat is slim. Een jonge gast nog en ja, ja, en ik zeg oh, ok en heb je daar een hypotheek voor geregeld of? Ja, nee, via Collin Crowdfunding, is dat Collin’s Crowdfunding zo’n platform?

Bas: Ja.

Ralph: Ik zeg oh, via crowdfunding, oh, dat is tof, weet je. Ja, want dat is voor mij, ik kende het principe wel, maar ik vond het heel stoer dat zo’n gast zeg maar hè.

Bas: Ja, gewoon even een pandje bij elkaar crowdfund.

Ralph: Ja, ogenschijnlijk zeg maar ja, gewoon een elektricien, ja, weet je, niks ten nadele van elektriciens, echt vaklui en top, maar ik vond het heel tof dat hij zoiets had onderzocht en dat hij dat gewoon ging doen zeg maar met crowdfunding ook.

Bas: Nice.

Ralph: Dus er zijn manieren om dit te financieren zeg maar. Ja, en ik heb wel een beetje het voordeel dat ik, ik heb net zeg maar de overstap gemaakt naar fulltime Amazon en daarvoor werkte ik nog als freelancer. Ja, en dan maak je wel mooie jaaromzetten zeg maar dus op basis daarvan was het ook vrij makkelijk om een financiering te regelen. Maar ja, weet je, er zijn gewoon meer mogelijkheden en ja, onderzoek het vooral voordat je heet afvuurt zeg maar, voordat je zegt van nou, dat is niet voor mij weggelegd of dat lukt me toch nooit, je moet het wel onderzoeken want weet je, nee heb je.

Bas: Ja, waar een wil is, is een weg zeg ik altijd maar, of je het nou via crowdfunding, banken of via je schoonmoeder doet, het maakt uiteindelijk niet zoveel uit. Je kan altijd wel een puzzeltje maken.

Ralph: Als je maar zorgt dat de business eerst klopt zeg maar, dat je alles kunt betalen en dat je kunt afbetalen.

Bas: Ja, en begin vooral met een appartementje van een of twee ton of zo weet je, koop niet meteen een pand van een miljoen.

Ralph: Als die nog te vinden zijn.

Bas: Ja, nee, is ook zo. Maar ja, goed, we hebben het dan over steden weet je, maar ik bedoel ik weet nog dat ik tien jaar geleden of zo in Maastricht was ik ook aan het kijken, ja, ik ben daar zelf opgegroeid en hebben ze die A2 hebben ze een hele tunnel van gemaakt dus dat is nou één groot park, ik dacht van ja, die appartementen die nu langs die A2 liggen die liggen dadelijk aan een park en die gaan dadelijk sky high weet je, dus ik was ook aan het kijken, die kosten letterlijk een ton en daar kon je dan gewoon drie slaapkamers kon je gewoon drie studenten in kwijt of gewoon een jong gezin of zo of wat dan ook, dus dat, ja, daar zat ik toen ook al naar te kijken. Maar goed, uiteindelijk heb ik wat in Utrecht gekocht en daar aan de slag gegaan wat uiteindelijk een mega goede stap is geweest want dat is nog steeds een van de markten die een soort van overspannen is tussen haakjes.

Ralph: Ja, ja, dat is Breda ook, ja.

Bas: Ja, dus dat is top, ja.

Ralph: Ja, dat is wel leuk.

Bas: Ja, jij bent in Breda opgegroeid inderdaad, dat is mooi.

Ralph: Ja, in de buurt van Breda, ja, en we hebben dus inderdaad die appartementen in Breda en ja, dat is gewoon, ja, en weet je, het is ook een beetje organisch gegaan zo, maar op dit moment hebben we dus drie appartementen waarvan we er in eentje leven en er zijn heel veel mensen die, vrienden van ons bijvoorbeeld die wonen in mooie huizen, vrijstaand of weet je wel, en ja, wij maken andere keuzes. Dus wij wonen met onze twee kinderen zeg maar in een appartement. Maar ja, het is ruim genoeg voor ons weet je, we hebben gewoon genoeg slaapkamers en zo, maar ja, weet je, als we nou alles zouden verkopen dan zouden we ook een mooi vrijstaand huis kunnen kopen maar ja, weet je, wij kijken echt naar de langere termijn zeg maar en we kijken echt naar ok, we doen dit nu en we nemen nu de pijn zeg maar, het is een shortterm sacrifice voor longterm profits. Weet je en dat is wat we nu doen en als je dat voor ogen houdt dan is het alleen maar, dan is het prima, dan kun je er goed mee leven zeg maar.

Bas: Ja, naar mijn idee is het niet eens een pijn. Ik herken het wel, ik denk dat je zo lang mogelijk een soort van ja, misschien wel beneden je stand moet leven zeg maar om op de longterm zeg maar gewoon alle vrijheid of whatever je wil dan ook maar te hebben. Dus het is ook maar net hoe je het van binnen voelt want ja, je kan inderdaad wel denken van hé, die vriend van mij die woont wel in een idioot groot huis en dat wil ik ook, maar ja, zo zou ik het zeker niet zien weet je. Ik bedoel je denkt juist bij die andere gast denk je van ja, deze vogel die geeft gewoon zes keer zoveel uit aan zijn huis en dat spendeer ik aan het leven. Ik denk dat dat juist veel slimmer is zeg maar om op die manier te denken.

Ralph: Ja, dat denk ik ook ja, maar ja, heel veel mensen die vergelijken zichzelf inderdaad met anderen van oh, ja, mooi huis en goh, nieuwe auto voor de deur. Ja, die wil ik ook wel weet je wel, maar ja, als je op de lange termijn kijkt van ja, wat heb je eraan weet je, een fijn huis is sowieso fijn, maar ja, ik heb een appartement nu van 100 vierkante meter en dat is ook heel fijn. Ik heb gewoon een hele fijne plek gecreëerd daar.

Comparison game

Bas: En dat hele vergelijkingsspelletje is toch altijd een beetje een gevaar in de samenleving zeg maar hè. Ik bedoel, was je daar voorheen wel gevoelig voor of ben je daar nog steeds een beetje gevoelig voor of denk je van nou, ik wil ook wel een Tesla en een villa?

Ralph: Ja, ja, weet je, ik denk dat, ik wil sowieso succesvol zijn en me geen zorgen hoeven te maken zeg maar over geld. Dus ja, ik wil wel miljonair worden, ja, dat ambieer ik wel. Maar als ik dan kijk naar wil ik miljonair worden om heel veel dingen te kopen die eigenlijk niet bijdragen dat is het ook niet zeg maar, maar het is meer om de rust zeg maar, de vrijheid en de peace of mind te hebben zeg maar dat je gewoon, weet je, dat als er iets gebeurt in je leven waardoor je niet meer kunt werken of als je iets gebeurt in je leven waardoor je zeg maar bij je ouders wil zijn omdat het daar niet goed mee gaat of in je gezin zeg maar dat je hè, ervoor wil zorgen dat je gewoon zeg maar even achteruit kunt stappen en je daarop kunt richten weet je, terwijl je business doorloopt of je je geen zorgen hoeft te maken over of er nog wel geld binnen komt.

Bas: Ja, en toch heb ik een paar mensen die zeg maar ook hun business hebben verkocht die ik ken zeg maar die dus een soort van overnight van de overlevingshussle modus in een business gaan naar over, nou ja, niet overnight miljonair, maar wel een grote cash out op hun bankrekening zeg maar. Ja, en toch als je dan zeg maar dat geld op je bankrekening hebt staan en je denkt van ok, en dan weet je. Je gooit die fles champagne even open, je neemt even een paar sipjes en daar zit je dan, ok, wat ga ik morgen doen? Wat ga ik overmorgen doen? Ja, toch ergens val je in een soort van gat zeg maar omdat je dan nadenkt van ok, dit is wat ik altijd wilde, er staat echt de wereld op je bankrekening, maar dan heb je dus je bent dus gewoon zo gewend om in die hussle modus te zitten dat je daar dus eigenlijk heel moeilijk uitkomt en eigenlijk verlang je dan weer terug naar die hussle modus terwijl als je in die hussle modus zit denk je van oh, wat zou het chill zijn als ik al dat geld had dan hoef ik me niet meer druk te maken.

Ralph: Ja, maar ja, het een hoeft het ander niet uit te sluiten denk ik. Ik denk dat als je het geld op je bank hebt maar je mist zeg maar de actie dan kun je alsnog zeg maar je kan gewoon opnieuw beginnen weet je, maar je hebt wel gewoon zeg maar een veilige haven om het zo te noemen.

Bas: Ja, ik snap wat je bedoelt, ja.

Ralph: En het is natuurlijk super tof ook, ja, heel veel mensen zijn op zoek denk ik naar een, ja, naar fulfilment zeg maar, naar zeg maar een gevoel van hoe kan je bijdragen. Weet je, en dat is misschien niet in de fase dat je zeg maar tussen de 20 en de 35-40, maar daarna komt wel zo ok, weet je, ik heb nu dat huis en die auto en een mooie baan maar wat hè, kan ik nog meer doen.

Bas: Ja.

Ralph: Ik denk dat als je zo’n fase bereikt dat je een goede cash out op je business hebt gedaan en dat je andere mensen wil gaan helpen zeg maar, hè, dat doen wij nu ook, daar krijg je gewoon heel veel voldoening van en een goed gevoel over zeg maar.

Bas: Ja.

Ralph: Dus en dan kun je altijd andere mensen ook nog helpen met hun hussle weet je.

Bas: Ja.

Ralph: Die hussle die heeft jou heel veel lessen geleerd en die kun jij andere mensen ook leren.

Bas: Ja.

Ralph: Dus ik denk dat je dan meer naar dat soort dingen toegaat, dat je dus meer wil toevoegen aan de samenleving of toevoegen aan ja, aan succes van andere mensen zeg maar in hun leven.

Bas: Ja, en het opzetten van een Amazon business of een e-commerce business of whatever dan ook is eigenlijk ook een grote hussle.

Ralph: Ja.

Cruciale tips voor verkopen op Amazon

Bas: Als we het over al die hussles hebben zeg maar, wat zie jij als de grootste hussle waar je in je hoofd het meeste mee, ja, mee zit of zo of mee speelt? Is dat–

Ralph: Nou, je moet echt best wel on top blijven weet je, het is echt zeker in Amerika een zwaar competitieve markt.

Bas: Ja.

Ralph: Dus als je even niet oplet dan word je links en rechts ingehaald door allerlei mensen die exact jouw product gaan introduceren met een andere naam erop.

Bas: Ja.

Ralph: Wat, ja, dat kan hè.

Bas: Dat is het spel.

Ralph: Ja, dat is het spel en in Europa ook steeds meer. Dus je moet on top blijven en je moet gewoon kijken hoe kan ik waarde blijven toevoegen, hoe kan ik zeg maar zorgen dat ik vooraan blijf, dat ik de eerste ben, dat ik bovenaan blijf zeg maar, dat kost best wel veel headspace en veel focus weet je, daar moet je gewoon wel bij zijn en als je dat even niet doet, ja, dan zie je het gewoon tussen je vingers doorglippen zeg maar.

Bas: Ja.

Ralph: Dus dat is wel de hussle zeg maar zoals ik die ervaar.

Bas: Ja, dus ik kijk heel vaak Shark Tank en dan zie je ook op een gegeven moment zo’n Mark Cuban die zegt dan eigenlijk is de hele wereld er om jou out of business te krijgen dus die willen jou een schop onder je reet geven van ok, ik ga jou eventjes verslaan, dus dat is ook wat jij zegt, je moet gewoon freaking wakker blijven want ben je gewoon eventjes ingedut zeg maar dan word je dus links en rechts ingehaald en dan ja, dan ja, is het niet per se einde oefening, maar je moet wel weer–

Ralph: Je moet er wel weer even aan trekken dan.

Bas: Je moet erbij zijn.

Ralph: Ja, ja.

Cashflow Amazon business

Bas: Maar goed, weet je, ik bedoel e-commerce business is ook voorraadhoudend hè, je liquiditeit en je cashflow is volgens mij ook altijd wel een uitdaging in je e-commerce business zeg maar.

Ralph: Ja.

Bas: Kun je daar wat over zeggen of?

Ralph: Ja, nou ja, inderdaad, ik bedoel als je wil groeien zeg maar dan kost dat geld en dat gaat ten koste van je bottom line zeg maar want je investeert alles terug in je, tenminste, je gaat alles terug in je business stoppen. Dat ja, die cashflow is wel een uitdaging ja en ja, wat ik dan een hele slimme strategie vind is dat je als je zeg maar een aantal producten hebt en je hebt een aantal bestsellers waarvan je gewoon weet ok, weet je, die verkopen gewoon en die doen het gewoon goed, dat je zeg maar die inventory financiert met other people’s money.

Bas: Juist.

Ralph: Dus dat je op zoek gaat naar investeerders of naar een lening of een krediet, weet ik veel. In deze tijden is dat vrij makkelijk te krijgen zeg maar bij banken en dat je die inventory zeg maar financiert omdat je weet ok, dit product loopt gewoon en als ik daar, weet je, als ik zorg dat het bestelbaar blijft of dat het niet out of stock gaat dan komt er gewoon geld binnen en dan kan ik die lening aflossen en dan heb je weer andere cash zeg maar heb je voorhanden om nieuwe producten te introduceren.

Bas: Ja.

Ralph: Dus dat is denk ik de belangrijkste tip die ik dan zou meegeven.

Bas: Ja, ik voel deze wel weet je. Ik heb echt letterlijk mijn eerste 7 jaar van mijn business of zo heb ik gewoon op eigen zak gerund zeg maar, hebben we gewoon een idiote groei meegemaakt ook, maar ja, toen ik uiteindelijk snapte van nee, je kan beter andermans geld gebruiken om harder te groeien zeg maar, voorheen, het is altijd toch als je een schuld aangaat voel je je ergens ook schuldig.

Ralph: Ja, ja.

Bas: Dat je denkt van fuck, ik heb nu een verantwoordelijkheid.

Ralph: Ik kan mijn eigen broek niet omhoog houden.

Schuld aangaan

Bas: Ja, ik moet dat geld terugbetalen zeg maar en dat is toch een soort van drempel waar je dus een soort van overheen gezet moet worden als ondernemer. Had jij dat ook? Voelde jij je ook een soort van schuldig toen je de schuld aanging of viel het wel mee?

Ralph: Ja, toch wel, ja, je went er snel aan wel dat het geld er is zeg maar, maar ja, toch wel, je wil eigenlijk zo lang mogelijk investeerders of andere mensen buiten de deur houden omdat je het gewoon zelf wil doen en om gewoon zelf zeggenschap te houden ook zeg maar. Als je gewoon een krediet aangaat dan is er natuurlijk niemand die zegt wat jij moet gaan doen, als je geld leent bij een bank. Maar ik had wel, ja, wel zoiets van ja, shit, weet je. Het moet wel een keer terugbetaald worden zeg maar dus je moet wel zorgen dat het er is, ja.

Succesvol verkopen op Amazon

Bas: Ja, ok, en nou misschien toch een beetje Amazon in of zo, wat zou voor jou, wat zijn voor jou de grootste drivers geweest die jouw business hebben doen groeien zeg maar naar het niveau waar het nu staat? Heb je daar een paar tips of key elementen voor die echt belangrijk zijn om je business op Amazon een kickstart te geven?

Ralph: Ja, ik denk zorgen dat je de mooiste listing hebt zeg maar, dus dat je echt altijd mooie fotografie, goede content, dat je conversie goed is en ik denk ook als je kijkt naar weet je, je kan alles zelf doen, maar je wil ook gewoon, je kunt in het begin alles zelf doen, maar op een gegeven moment wil je ook gewoon mensen zeg maar mee laten kijken of mee laten helpen die meer verstand van zaken hebben dan jij want ja, je bent zelf zeg maar jouw business groeit tot het niveau als wat je zelf groeit, wat je zelf persoonlijk zeg maar bent en er zijn gewoon mensen die hebben meer verstand van bepaalde dingen dan jij. Als je van A tot Z naar een bedrijf kijkt zeg maar dan zijn er een aantal dingen die je goed kunt en heel veel dingen die je minder goed kunt zeg maar dan anderen. Dus de juiste mensen erbij betrekken, echt gewoon professionals die gewoon weten wat ze doen.

Bas: Ja.

Ralph: Dat is denk ik heel belangrijk en die jou ook kunnen laten zien van hè, jou meenemen en jou adviseren zeg maar. Ja, en je producten ook, er zijn producten die, ik zou niet heel erg in de mainstream producten gaan zeg maar die zwaar competitief is, denk ik niemand, maar er zijn verschillende strategieën die je kunt volgen zeg maar. Er zijn mensen die hebben weet ik veel, jij hebt natuurlijk ook 2000 producten gehad ooit in je bedrijf maar er zijn mensen die hebben bijvoorbeeld 20 producten en als die 5 producten per dag verkopen per product zeg maar dan heb je best wel een leuk inkomen, maar dat kost ook veel tijd om te managen zeg maar.

Bas: Ja.

Ralph: En dan kun je denk ik minder hard gaan en je hebt ja, toch wel veel producten die je dan moet introduceren dus dat kost allemaal tijd en aandacht en goed. Dus ik zou inderdaad ook wat jij doet hè met je private label gewoon één klant bedenken en dan 3 tot 5 producten daaromheen verzinnen en die aan dezelfde klant zeg maar doorverkopen of terugverkopen, die customer lifetime value waar jij het vaak over hebt. Dat is denk ik een hele goede strategie, ja, en het gaat ook veel meer zeg maar op Amazon naar private label, dus naar echt een merk bouwen en een brand asset echt, dat is gewoon een asset zeg maar dan naar zomaar wat verkopen zonder merk en dat is gewoon een ja, een doodlopende weg. Dus ja, ik denk dat die dingen, dus dat je de juiste mensen benadert zeg maar om je te helpen, dat je de juiste strategie moet voeren qua producten zeg maar, dat je niet de markt overspoelt met allemaal producten maar dat je gewoon een aantal producten hebt die je aan dezelfde klant kunt verkopen.

Bas: Ja.

Ralph: Ja, dat zijn wel belangrijke dingen denk ik.

Amazon PPC

Bas: Ja, mooi. Heb je nog één ding waar je je vinger op kan leggen, een soort van hack, truc, dingen waardoor je zegt van nou, dit heeft echt het grootste verschil gemaakt in mijn business of is dat niet per se één ding? Of als je er één maar zou mogen noemen, welke zou dat dan zijn?

Ralph: Ja, ik denk toch wel ja, PPC is gewoon een belangrijk ding in de business.

Bas: Ja, dat is een pay to play platform geworden als je het mij vraagt. Dus het is als je niet adverteert op het platform Amazon dan ben je al, ja, dan sta je op pagina 500 en dan zal er nooit aandacht, dan komen er nog geen eyeballs op je listing.

Ralph: Nee, precies, ja, ik denk dat dat wel inderdaad heel belangrijk is geworden want de eerste jaren, zoals ik je vertelde hè, hebben we helemaal geen PPC gedaan, hebben we geen advertenties betaald en groeiden we gewoon organisch zeg maar.

Bas: Ja, lekker.

Ralph: Maar je ziet ook wel als je wel investeert in die advertenties dan zie je ook dat het organisch zeg maar ook weer aantrekt weet je. Het een trekt het ander aan zeg maar.

Bas: Ja.

Ralph: Ja, en nu is het gewoon wel ja, gewoon gangbaar dat je gewoon PPC draait zeg maar want anders dan kom je niet boven. Dus dat is, ja, en dat moet je gewoon blijven optimaliseren want je kan er helemaal los op, helemaal leeg op lopen.

Bas: Zeker.

Ralph: Dus je moet daar echt wel mensen hebben die verstand van zaken hebben om dat te regelen voor je.

Bas: Ja, een goede partij voor hebben, mooi.

Ralph: Ja, ja.

Bas: Tof man. Je bent ook continu bezig met een beetje nieuwe succes habits te bedenken, hacks, allemaal dat soort shizzle zeg maar.

Ralph: Ja.

Succes habits

Bas: Welke habits heb je nu? Waar ben je mee bezig?

Ralph: Ja, nu, ja, weet je, het is een beetje, het is een beetje, ik kom net weer zeg maar uit een soort van dalletje. Dus met zo’n verbouwing weet je wel die gaat dan niet in je koude kleren zitten en dan ga je wat meer koolhydraten eten en wat ongezonder leven en dan laat je wat dingen gaan en zo, maar normaal, nu ben ik weer een beetje zeg maar erin aan het stappen, ik sta op tijd op, dus half 6, 6 uur en dan–

Bas: Ja, voor sommige mensen is op tijd om 9 uur hè, maar.

Ralph: Ja, ja. Dan ga ik zeg maar mediteren en ik ga ook visualiseren, dus ik ga voor me zien zeg maar hoe mijn leven eruitziet. Dus ik kijk dan naar bepaalde doelen die ik heb voor bijvoorbeeld eind van het jaar of over 5 jaar en dan ga ik me indenken zeg maar hoe ziet mijn leven eruit als ik daar ben.

Bas: Wat visualiseer je nu dan? Of heb je vanochtend gevisualiseerd?

Ralph: Nou, bijvoorbeeld een belangrijke stap voor mij afgelopen jaar was, of in 2020 was om een team zeg maar te gaan inhuren, dus om met een virtual assistant te gaan werken dus toen heb ik heel veel visualisaties gedacht ok, hoe gaat dat zijn weet je, hoe ga ik met hem of haar communiceren? Wat gaat ze doen en welke processen gaan we laten doen en hoe gaan we dat regelen. Dus ik ben daarover aan het nadenken zeg maar en dan zie ik voor me zeg maar dat hè, hoe de infrastructuur is waar we die processen opslaan, dus dat soort dingen. Maar het kan ook zijn op langere termijn hè dat ik door mijn droomhuis loop bijvoorbeeld, dat ik gewoon mijn ogen dicht doe en dan van ruimte naar ruimte in dat huis loop zeg maar en voor me zie wat er voor accessoires staan of hoe het eruitziet als ik naar buiten kijk of hoe mijn dag is zeg maar als ik opsta, wat ik dan doe en ja. Zeg maar je dag van uur tot uur zeg maar uitplannen eigenlijk.

Bas: Je visualiseert zo’n Dagobert Duck geldpakhuis waar je zo lekker loopt te badderen in je muntjes en er zit iemand naast je die muntjes de hele dag aan het poetsen is.

Ralph: Ja.

Bas: Ja, tof, tof.

Ralph: Dus dat zijn dan dingen die ik visualiseer zeg maar en vaak schrijf ik die dan ook op omdat ik dan, dan kan ik later teruglezen en dan denk ik van oh ja, dan kan ik het weer finetunen of en dan duik je er weer heel snel weer in zeg maar en als je dan je ogen dicht doet zie je het beeld weer voor je.

Bas: Mooi.

Ralph: Dus dat vind ik wel tof. En ja, vaak schrijf ik ook mijn doelen op voor de dag, dat is ook echt, dat is eigenlijk een beetje een actiepuntenlijstje zeg maar van belangrijkste dingen die ik die dag moet doen. Dat helpt ook heel erg omdat het een goed gevoel geeft als je die aan het einde van de dag allemaal kunt afstrepen dus dat is een belangrijk onderdeel. Ik ga koud douchen. Dus ik, nou, ik douche koud af, laat ik het niet groter voordoen dan het is zeg maar.

Bas: Oh, je start warm.

Ralph: Ja, ik start warm.

Bas: Ja, ja, dat is voor de beginners is dat.

Ralph: Een beetje lam, ja. Een beetje lafjes. Ik start warm inderdaad en dan daarna douche ik twee of drie minuten koud en ja, dan voel ik me echt helemaal energized zeg maar, dat is echt zo lekker. Dus dan stap ik met een tintelende huid zeg maar stap ik onder de douche uit en dan op dit moment vandaag ben ik weer begonnen met intermediate vasting, dus dan drink ik een bulletproof koffie, dus zeg maar koffie met kokosolie en een klomp boter erin en daar kan ik dan de hele ochtend op door zeg maar en dus ook weer letten op mijn voeding nu. ’s Avonds zet ik vaak zo’n blauw lichtbril op.

Bas: Ja.

Slapen en mediteren

Ralph: Ik heb echt een topbrilletje, ik weet niet, volgens mij ken je Somnoblue ken je ook?

Bas: Ja, zeker, ja, ja.

Ralph: Ja, echt een super fijne bril en die zet ik dus een uur voordat ik ga slapen ongeveer zet ik die op en dan ja, dan slaap ik ook echt beter en ik ga voordat ik ga slapen lig ik 15 minuten op een soort shaktimatje, dat is een soort accupunctuurmatje.

Bas: Ja.

Ralph: Die leg ik gewoon op mijn matras en dan ga ik in bed liggen en dan ga ik 10 minuten, 15 minuten liggen, soms mediteer ik dan en door die, ja, die prikken zeg maar in je huid maakt je lichaam endorfine aan en dan val je ook lekker in slaap zeg maar. Dus na 10-15 minuten als ik niet in slaap gevallen ben dan haal ik dat matje onder me vandaan.

Bas: Soms word je ook wakker ’s ochtends met dat matje?

Ralph: Nou ja, soms word ik een uur later wakker en denk ik oh, what the fuck? Ja, dat is niet prettig, maar ja, goed, zo ga ik slapen.

Bas: Ok.

Ralph: En vaak, ja, evalueer ik dan ook nog met mijn vriendin zeg maar, nemen we de dag even door dus dan hebben we een aantal punten van hè, wat vond je het leukste moment van de dag, wat vond je het stomste moment van de dag of wat heb je geleerd vandaag en wat verwacht je van morgen en wat heb je het meest aan mij gewaardeerd, dat vragen we ook aan elkaar.

Bas: Wow.

Ralph: Ja, en waar ben je dankbaar voor en wat wens je de kinderen toe. Dat doen we ook zeg maar, dat is de laatste vraag.

Bas: Elke dag?

Ralph: Elke dag, ja.

Bas: Wow, mooi.

Ralph: Ja, dat is een minuut of 10 of zo en het is niet altijd makkelijk want soms zijn we echt gewoon zo moe. Weet je, je kent het waarschijnlijk als je kinderen hebt en je ligt ’s avonds op bed dan ben je gewoon afgedraaid. Dus zijn we zo moe, maar dan doen we nog een paar vragen of zo, twee, drie vragen en maar ja, elke dag besteden we hier wel aandacht aan voordat we gaan slapen, ja.

Bas: Mooi, en dat geeft ook ja, toch ook een mooie connectie met elkaar lijkt me als je die vragen elke dag bespreekt. Je krijgt minder snel ruzie omdat je het gewoon elke dag wel bespreekt van ja, dit vond ik minder en dit vond ik mooi.

Ralph: Ja, en weet je, het is echt, ik bedoel de ene dag heb je minder energie dan de andere dag en als je minder energie hebt dan is misschien de diepgang wat minder zeg maar tijdens zo’n gesprekje.

Bas: Ja, precies.

Ralph: Maar als je wat lekkerder gaat slapen zeg maar zonder dat je heel moe bent dan kan je er wel een mooi gesprekje uithalen ja, ja.

Bas: Ja, tof man.

Ralph: Ja.

Miracle morning routine

Bas: Ja, dus eigenlijk is het een hele riedel aan habits of gewoontes eigenlijk die je doet, maar soms is het ook niet, denk je bij jezelf soms niet van ik overdenk dit allemaal veel te veel, ik ben aan het tweaken en dingen toevoegen, ik ben heel streng voor mijzelf en als het dan niet goed gaat voel ik me shit of hoe zie jij dat?

Ralph: Ja, ja, zeker, ja, en ik heb vorig jaar of zo toen ben ik begonnen met miracle morning routine en toen was ik echt zo heel fanatiek weet je wel, dat zijn zes onderdelen hè.

Bas: Ja, “Miracle Morning” is een boek geschreven door hoe heet die gozer ook alweer.

Ralph: Hal Elrod of zo?

Bas: Ja.

Ralph: Ja, maar het is dus savers zeg maar, dus silence, dat is dus mediteren, A is voor affirmations, de V is voor visualiseren, de E is voor exercise en de R is voor reading en de S is voor scribing. Dus dat deed ik toen heel braaf 10 minuten per onderdeel zeg maar en dan ben je echt een uur of misschien een uur en 10 minuten bezig met tussenpauzes en dan heb je daar een heel fijn gevoel over, maar uiteindelijk, ja, dat soort dingen hou je niet vol weet je wel. Tenminste, bij mij werkt dat zo. Dus dan sta je om half 6 op en dan om half 7, kwart voor 7 stap ik dan onder de douche en dan heb ik dat allemaal gedaan en dan voel ik me echt helemaal top, maar ja, uiteindelijk hou je dat niet vol want het is gewoon te veel.

Bas: Too much.

Ralph: Ja, en dan moet je inderdaad niet te hard voor jezelf zijn en gewoon een paar dingen eruit halen die wel voor je werken en die je makkelijker kunt volhouden.

Bas: Ja, precies.

Ralph: En dan kun je vanaf daar kun je wel doorbouwen zeg maar.

Bas: Ja.

Ralph: En ik merk wel als ik het niet doe dan is mijn energieniveau wel anders ja. Ik merk wel echt dat als ik gewoon op tijd opsta en ik start mijn dag goed zeg maar dan verloopt mijn dag ook echt veel beter.

Bas: Ja.

Ralph: Maar als ik blijf liggen totdat mijn kinderen wakker worden bijvoorbeeld en dan moet ik in een keer moet ik zeg maar in touw en dan moet ik mijn kleren aan en moet ik, weet je, dan heb ik het gevoel alsof je de hele dag achter de feiten aanloopt.

Bas: Ja.

Ralph: En dan heb ik minder energie zeg maar en minder rust ook en dus voor mij is die start wel belangrijk in de dag en ook eten is heel belangrijk want ik heb nu van jou die tip gekregen voor die stoomtoren.

Bas: Ja, is echt briljant.

Gezond leven

Ralph: Wat een top ding. Maar weet je, dat je gewoon gezond eet en dat je dus veel groente eet en niet zoveel koolhydraten, geen biertjes drinkt en zo en gewoon ja, echt goed op je, ja, op jezelf letten zeg maar.

Bas: Precies, ja, want een beetje context geven, ik vind het echt een mega goede tip ook om hier te kunnen delen weet je. Op een gegeven moment ik bereidde altijd op zondag mijn maaltijden voor, voor de hele week. Dus ik wilde de lunch voorbereiden en op een gegeven moment was ik zeg maar in grote pannen was ik allemaal groentes aan het koken en deed ik dan in bakjes en al dat soort dingen. Toen ben ik tot de stoomtoren gekomen, is van Russell Hobbs of zo heet dat merkt, kost echt maar 36 piek, is echt helemaal niks en daar kun je dus gewoon eieren in stoppen, rijst, groente, vlees, vis, alles in een soort van toren, letterlijk, stoomtoren. Dat zet je dan even 20-25 minuutjes stomen en vervolgens verdeel ik dat over vier bakjes en dan heb ik van maandag t/m donderdag mijn lunch klaar. Dus daar zit dan kip in, ei in, groente in en vaak doe ik iets met kidneybonen of al dat soort dingen eroverheen zeg maar en ja, dan ben je gewoon helemaal het mannetje.

Ralph: Ja, dat is echt top, ja, en het smaakt ook veel beter. Ik ben er ook heel enthousiast over ja, het is echt heel lekker.

Bas: Ja, het is gewoon ook gewoon koken voor ja, voor whatever, zelfs voor studenten is dit ook top.

Ralph: Ja, zeker, ja.

Bas: Dit ding plus een airfryer is eigenlijk je hele keuken wat je nodig hebt als student.

Ralph: Dan ben je helemaal klaar.

Bas: Ja, serieus, meer dan dat heb je eigenlijk niet nodig.

Ralph: Dan ben je helemaal klaar, ja, ja. Maar het is echt, ja, dus dit soort dingen helpen heel erg om zonder al te veel moeite zeg maar dat je heel efficiënt zeg maar gewoon dit soort gezonde dingen kunt doen en dan hou je het ook vol weet je. Dus als je er inderdaad allemaal heel veel moeite voor moet doen dan op een gegeven moment heb je daar geen tijd voor of je hebt andere prioriteiten en maar als je dit soort hacks eigenlijk kunt toepassen in je leven dan is het makkelijker om gezonde ja, gezonde habits vol te houden.

Bas: Ja, want het volgende niveau voor mij, daar hadden we het even over voordat we de podcast begonnen op te nemen, dat je gewoon echt voor, dat je gewoon 40 maaltijden maakt en die gooi je gewoon in je vriezer en je pakt er gewoon elke dag pak je er twee uit en dan hoef je eigenlijk maar een keer in de 40 dagen of maak er 30 van, dan doe je het een keer per maand, hoef je maar een keer per maand gewoon een hele zooi shizzle voor te bereiden en dan gooi je het in je vriezer en dan haal je er elke dag een bakje uit. Of als je het ook voor je avondeten doet hoef je een maand lang niet te koken.

Ralph: Ja, nee, maar weet je, er zijn ook mensen die hebben wel behoefte aan iets meer variatie misschien dus je moet wel echt gevarieerde maaltijden maken dan.

Bas: Ja, dat snap ik, dat snap ik, dan zet je die stoomtoren zet je dan vijf keer aan of zo en dan verschillende dingen.

Ralph: Dan kun je allerlei verschillende dingen maken, ja. Maar die smaak is ook echt zo goed dan van die gestoomde groente, is veel lekkerder ja. Ik ben er heel blij mee, ja. Maar goed, dat soort dingen zijn dus belangrijk om goed in je energie te zitten en ook zeg maar die exercise van he, die gewoon oefeningen doen, ja, ik ga graag hardlopen zeg maar en dat doe ik niet lang, gewoon een half uurtje, maar dan even je state, vooral even je hartslag omhoog en ja, dan voel je je ook lekker weet je wel, een beetje fris en een leeg hoofd en ja, dat soort dingen probeer ik dan drie keer in de week te doen.

Bas: Mooi.

Ralph: En elke dag wel oefeningen zeg maar, sit-ups, push-ups, gewoon simpele dingen en ja, dat hoort dan wel bij mijn morning routine zeg maar.

Bas: Ja.

Ralph: En als ik dat doe, ja, dan voel ik me echt, ja.

Bas: Het mannetje.

Ralph: Ja, dan voel ik me echt tot veel meer in staat dan wanneer ik ja, al die dingen weglaat weet je. Het is gewoon echt, het maakt echt verschil.

Bas: Ja, en eigenlijk de morning routine die je dus hebt in je habits die je nu zegt zeg maar, dus wat voor mij het grote verschil in mijn business maakt is dat je ook in zo’n routine in je business kwam, van ok, bedenk je habits, wat moet ik elke dag in mijn business doen die op de longterm alle verschil maken en doe die elke dag. En als je daar zeg maar, ja, constructief in bent ook, hier de podcast is natuurlijk een goed voorbeeld, elke week een episodeje live, op maandag, boem, klaar, constructief gewoon elke week doen en dat is eigenlijk een vergelijkbare habit, tussen haakjes, dan al die habits die jij nu noemt maar die gewoon megakrachtig zijn om je mind gewoon goed op orde te houden.

Ralph: Ja, en ik denk dat het ook wel belangrijk is dat je dat zo regelt want weet je, het is veel.

Bas: Ja.

Ralph: Dus zo’n business is gewoon nogal veel knoppen waar je aan moet draaien zeg maar, dus en ja, weet je, ik kan dingen best wel structureren, maar ik heb gewoon echt heel erg behoefte aan die structuur want anders dan ben ik niet on top zeg maar en dan weet ik niet wat ik aan het doen ben.

Bas: Ja.

Ralph: Dus die structuur is wel heel belangrijk ja, ja, en dat merk ik nu ook zeg maar nu in die afgelopen drie maanden dat de focus ergens anders ligt, ja, dan ben je gewoon maar wat dingen aan het doen en dan op een gegeven moment kom je gewoon in een soort modus van brandjes blussen zeg maar en daar wil je niet zijn want als je daar zit zeg maar dan is het proberen het schip drijvend te houden zeg maar, maar je wil juist bouwen naar groei weet je.

Bas: Ja, naar een groter zeil zodat je harder kan varen.

Ralph: Ja, precies, ja, ja, precies. Dus dit soort structuren en principes helpen daarbij ja.

Bas: Ja, mooi, mooi.

Ralph: Ja.

Nu of nooit op Amazon & Amazon Kickstart Event

Bas: Hé, ja, we doen dus, je verkoopt veel op Amazon en je hebt, ik bedoel ik heb natuurlijk ook een boek geschreven dat heet “Nu of nooit op Amazon”.

Ralph: Zeker, topper, bestseller.

Bas: Ja, sowieso een bestseller. We hebben er inmiddels meer dan 13.000 volgens mij verzonden. Het is nog steeds gratis claimen, je betaalt alleen de verzendkosten op gratisamazonboek.nl, hè, om gewoon eventjes een schaamteloos reclametje erin te gooien Ralph. Nee, maar waarom ik dat zeg ook is ik bedoel ik doe ook het Amazon Kickstart Event natuurlijk en daar ben jij eigenlijk een soort van mijn host of hoe wil je het noemen.

Ralph: Ja, co, een beetje de sidekick.

Bas: De sidekick, ja, dat wilde ik dan niet zeggen maar het zijn jouw woorden. Dus nee, maar dat is heel tof dus daarin leren we van A tot Z hoe je het hele spektakel kan aanpakken zeg maar op Amazon dus dat is wel tof.

Ralph: Ja, is echt super interessant, echt een heel leuk event ook.

Bas: Ja, vorige week hadden we het ook weer en ik zie dan toch weet je dat het verschil die je maakt in al die mensen, dat die oogjes open gaan. Toch voor veel mensen is het ook wel, het is megaveel informatie op één dag altijd. Ik bedoel, dat weet ik gewoon, en zeker als je nog niet bent gestart in de e-commerce is het bizar veel hè, maar wel de feedback is zo overweldigend weet je. Mensen snappen echt van ok, deze stappen moet ik exact gaan nemen om succesvol te zijn. Ik ben erachter gekomen, of erachter gekomen, ja, het is eigenlijk gewoon, het is gewoon een blueprint om je merk succesvol neer te zetten en het zijn echt daadwerkelijk, nou ja, bewezen stappen gewoon die je moet volgen. Ik bedoel een merk dat ik twee jaar geleden begonnen ben en daar hebben we het over gehad, heb ik nu inmiddels een bod op, ja, tussen de 1 en de 1,5 miljoen zeg maar en is gewoon bizar om te noemen weet je, en datzelfde pad binnen twee jaar kan iedereen letterlijk nemen, daar ben ik gewoon van overtuigd, ik heb hier de blueprint, dit zijn de stappen, je kan binnen twee jaar je merk opzetten en voor meer dan een miljoen verkopen. Wil je dat, wil je het dan voor een miljoen verkopen of wil je nog 5 jaar doorgaan en wil je het voor 10 miljoen verkopen, weet je, het kan allemaal. De mogelijkheden zijn zo eindeloos zeg maar.

Ralph: Ja, ik denk wel dat jij ook echt wel een supertalentje bent zeg maar in, je hebt een neus voor goede business denk ik.

Bas: Ja.

Ralph: Maar weet je, in principe met zo’n blueprint kan iedereen dit.

Bas: Ja.

Succes

Ralph: Weet je, succes hangt af van of je alle stappen uitvoert zeg maar.

Bas: Ja.

Ralph: Maar ik denk dat het ook wel een klein, of nou, wel een onderdeel daarvan is hoe je zelf zeg maar er tegenaan kijkt en hoe jij producten ziet en of je kansen ziet om je heen of in de markt weet je, dat is, en daar heb jij natuurlijk wel echt, ik bedoel je hebt 15 jaar ervaring?

Bas: Ja, is ook zo, zeker, nee, absoluut, en je probeert dat neusje of hoe je het ook noemt zeg maar probeer je ook een soort van over te brengen en dan daar ook een soort van formule voor te maken dat je zegt van ok, deze data vergelijk je, dit kijk je, als dit allemaal op groen staat dan is de kans van slagen groot en zo proberen we dat een beetje te standaardiseren, maar dat is wel het moeilijke inderdaad.

Ralph: Ja, dat is wel het mooie ook aan deze business zeg maar. Ik bedoel, het hele verkopen op Amazon draait gewoon om getallen weet je, dus je kan alles analyseren, er zijn tools voor waarbij je alles kan analyseren dus je kan best wel een calculated risk nemen zeg maar. Het is eigenlijk, het is niet echt een risico, het is gewoon je kan het helemaal uitrekenen.

Bas: Ja.

Ralph: En als je dan vervolgens zorgt dat de basis goed is van je bedrijf.

Bas: Exact.

Ralph: Weet je, dan kan het niet anders dan goed gaan weet je en dat is wel, als je dat ziet dan ja, dat is zo’n kick weet je wel. Als je ziet dat het werkt. Wat ik je eerder zei, dat je ’s morgens opstaat en je app even ververst van Amazon dat je gewoon al die sales binnen ziet komen, ja, dat is gewoon vet.

Bas: Ja, dat is bizar, ja. Ja, goed en toch, in Nederland heb je natuurlijk bol.com weet je, de meest logische start zou zijn als je helemaal start op Bol en investeer daarna je winst in Amazon. Kijk, Bol is gewoon de grootste speler van Nederland, Amazon is sinds dit jaar ook aanwezig dus die beginnen wel echt meters te maken ook, maar ja, Amazon is meteen de grootste van de wereld zeg maar.

Ralph: Ja.

Jeff Bezos

Bas: Dat is idioot. Trouwens het is gister aangekondigd dat Jeff Bezos weggaat.

Ralph: Ja, bizar hè?

Bas: Dat is natuurlijk wel bizar. Ja, misschien zoekt hij nog werk.

Ralph: Of een opvolger.

Bas: Ja, nou ja, volgens mij stond er al een opvolger in, dus je bent net te laat Ralph.

Ralph: Ah, jammer.

Bas: Nee, maar dat is wel merkwaardig te noemen want wat die heeft neergezet dat is natuurlijk bizar en idioot zeg maar. Gewoon die longterm visie continu houden en ik was gisteren weer een soort van documentaire over Amazon aan het kijken en het is echt gewoon zo indrukwekkend zeg maar dat je die filosofie van het begin af aan vasthoudt, gewoon letters schrijft naar je aandeelhouders: jongens, we gaan gewoon tientallen jaren verlies maken, maar geloof nou maar in mij, dit gaat helemaal goed komen, wij worden de grootste speler op de wereld en we gaan dit hele spel masteren zeg maar. Dat is echt gewoon insane te noemen.

Ralph: Ja.

Bas: Maar wel mooi weet je. En het creëert ook veel miljonairs. Dus eigenlijk zeg maar op het moment zeg maar dat je je merk verkoopt of ja, wat ik mogelijk binnen een paar maanden ga doen zeg maar, ja, dan heb je dus ook een som geld op je bankrekening staan weet je. Dan zou je eigenlijk letterlijk Jeff even een kaartje moeten sturen met een taart van hé, Jeff, bedankt voor deze infrastructuur waar ik nu ja, whatever, zeg maar de rest van mijn leven me niet meer druk hoef te maken over geld.

Ralph: Ja, het is echt, het creëert heel veel kansen inderdaad.

Bas: Exact.

Ralph: Het creëert heel veel werkgelegenheid zeg maar. Er zijn natuurlijk wel wat negatieve geluiden geweest over werkomstandigheden.

Bas: Altijd, hoge bomen vangen veel wind weet je, ik bedoel.

Ralph: Dat is ook zeker zo, maar weet je, er zijn zoveel mensen die hier beter van worden en ja, dat is bizar weet je en die mensen die hè, wij komen natuurlijk veel in Azië in dus ja, daar indirect zeg maar maak je daar ook weer verschil in levens want die mensen hebben gewoon een fabriek waar ze naartoe kunnen gaan en waar ze hè, die elk jaar weer meer omzet maken omdat er meer sellers zijn die producten nodig hebben zeg maar.

Bas: Ja, ja, ik krijg soms weleens kritische mensen die dan aan mij vragen van ja, Bas, hoe zie je dat nou dan duurzaamheid en Amazon en gaat dat wel samen en zijn ze wel goed voor hun mensen en allemaal dat soort dingen weet je, ja, ik zeg vaak van ja, kijk gewoon naar je eigen kracht en kijk hoe je je producten duurzaam kan produceren, recycled plastic kan gebruiken, je arbeidsomstandigheden goed zijn en whatever weet je en kijk vanuit je eigen kracht, maar gebruik het platform wel om je producten wereldwijd kenbaar te maken want jij wil dat jouw duurzame producten juist over de hele wereld worden verkocht en de makkelijkste manier daarvoor is via Amazon.

Ralph: Ja, ja, zeker, ja.

Hulp bij Amazon

Bas: Ja, tof. Ja, ik was nog aan het nadenken inderdaad. Jij helpt ook mensen met Amazon dingen, praktische zaken, allemaal dat soort zaken. Laten we even een landingspaginaatje maken ondernemenopslippers.nl/ralph. Ralph is met ph toch?

Ralph: Zeker.

Bas: Ja, dus ondernemenopslippers.nl/ralph.

Ralph: De rijke tak van de familie.

Bas: Ralph is de prins, oh nee, de Oprins.

Ralph: Oprins, ja.

Bas: Maar goed, dus check ondernemenopslippers.nl/ralph en nou ja, vertel even wat je voor mensen kan betekenen en hoe ze dus via die website met jou in contact kunnen komen.

Ralph: Ja, nou ja, ik ben natuurlijk dit al een aantal jaren aan het doen dus ik heb al best wel veel gezien zeg maar en veel geleerd van hoe je met Amazon omgaat en hoe je producten live zet en hoe je met de seller support van Amazon discussie voert zeg maar. Dus ja, ik kan mensen op een heel breed scala helpen want ik kan bijvoorbeeld listings aanmaken, live zetten, listings troubleshooten, conversie verhogen, je hebt A+ content maar ook keyword research, PPC, dus er zijn heel veel dingen, of een storefront maken. Er zijn heel veel zeg maar services of acties zeg maar die ik voor je kan doen om je te helpen om je, ja, je merk uit te bouwen of je product zeg maar beter onder de aandacht te krijgen. Maar ik kan ook gewoon heel goed met je sparren want heel veel mensen die zijn bezig en die zien door de bomen het bos niet meer. Je hebt heel veel informatiebronnen en maar weet je, wat ga je nou doen? En het kan best eenzaam zijn zeg maar om hè, als iemand zeg maar net begint naast zijn baan bijvoorbeeld en ’s avonds alleen zit en het even niet meer ziet zeg maar, ja, dan kunnen we sparren en dan kun je me vragen stellen van joh, hoe zou ik dit nou aan moeten pakken? Of een beetje meer, ja, strategisch, maar ook wel mindsetachtig weet je wel. Dus ja, heel breed eigenlijk. Dus praktische dingen, het managen van je Amazon account, het helpen met issues die je hebt met Amazon.

Bas: Cool.

Ralph: Maar ook het managen van je listings, het managen van je reclamecampagnes tot aan zeg maar jou gewoon vertellen wat je het beste kunt doen in bepaalde situaties.

Bas: Ja, dus gewoon hele praktische Amazongoeroe.

Ralph: Ja, en er zijn natuurlijk heel veel bedrijven die nu Amazon in Nederland actief wordt–

Bas: Wakker worden.

Ralph: Ja, die denken van ho, we moeten dat kanaal toevoegen aan onze business weet je. Dus ja, daar kan ik gewoon bij helpen.

Bas: Ja, tof man, tof. Check ondernemenopslippers.nl/ralph.

Ralph: Yes.

Bas: Nou Ralph, top, leuk man. Ja, zijn er dingen die je nog wil toevoegen? Tips, heb ik dingen niet gevraagd die ik had moeten vragen? Whatever?

Ralph: Nou, ik denk dat ik ben echt superblij dat ik hier sta.

Bas: Ja.

Ralph: En dat ik jou heb leren kennen.

Bas: Cool.

Ralph: En dat we samen die kickstart events doen en mensen gewoon echt helpen om hun toekomst te verbeteren zeg maar. Super vet. Het is echt heel gaaf om mensen te kunnen helpen met dit soort dingen en ja, weet je, dat je wil gewoon dat iedereen die vrijheid kan ervaren zeg maar en dat zeg jij ook volgens mij altijd hè.

Bas: Zeker, ik gun iedereen een vrij leven.

Ralph: Je gunt iedereen een vrij leven ja, en dat vind ik ook heel belangrijk en ja, ik wil ook mensen zeg maar de opportunity laten zien die Amazon is weet je, dat je dus weer zo’n mogelijkheid hebt van ok, dit kan je ook nog doen met je leven. Je kan ook zeg maar hier geld mee verdienen. Het geld ligt gewoon op straat, maar je moet opbukken om het op te rapen en soms zie je, ja, je kijkt niet naar de straat naar wat voor mogelijkheden er allemaal zijn en dit is gewoon ook weer een van die mogelijkheden die gewoon ja, weet je, dit spel werkt gewoon en dus als je hiermee begint en je hebt het door, je hebt het proces een keer doorlopen zeg maar dan is het gewoon herhaling van zetten en doorbouwen.

Bas: Ja, tof.

Ralph: Dus iedereen kan dit, echt iedereen kan dit.

Bas: Ja, ja, geloof ik ook, ben ik heilig van overtuigd, tof.

Ralph: Ja, dus ja.

Bas: Mooie toevoeging. Dus je zegt eigenlijk aan de andere kant degene, ja, dus als jij nou denkt van hé, ik voel me aangesproken, ik wil een Amazon business starten, boem. Just go for it.

Ralph: Ja, en check sowieso zeg maar dan Plazatalk en Ondernemen op Slipeprs en ja, weet je, er zijn gewoon mogelijkheden. Oh, en het boek hè “Nu of nooit op Amazon”.

Bas: Ja, gratisamazonboek.nl.

Ralph: Er is opportunity en grijp het en doe er wat mee.

Bas: Ja, ja, mooi, mooi gezegd. Ja, ik zie het ook weet je, de verandering die ik zie bij de mensen die ook in de community zitten en de mensen die ik coach en help ook is echt bizar te noemen zeg maar. Dus dat is ook, ja, dat is uiteindelijk ook waar ik het voor doe, dat je die impact maakt, dat je meer mensen een vrij leven gunt en dat zij weer mooie dingen gaan doen met hun vrije leven, dat is wel de eerste en tweedegraads effecten die je hoopt te bewerkstelligen.

Ralph: Ja, en dat is ook rijkdom hè, dat je dat–

Bas: Dat is ook rijkdom, absoluut.

Ralph: Dat je dat kunt bieden, ja, is echt top. Weet je, al dat geld op de bank is mooi, maar dit is gewoon ook rijkdom, ja.

Bas: Ik voelde me altijd heel erg oncomfortabel als er veel geld op mijn bankrekening stond. Dus wel heel goed als er veel geld op mijn bankrekening stond dan ging ik altijd bedenken van ja, hoe kan ik dit nu zo snel mogelijk uitgeven.

Ralph: Ja?

Bas: Ja, ja. Maar goed, ja, goed. Maar het is wel mooi trouwens om nog te vertellen aan het einde en dat hadden we eigenlijk aan het begin moeten doen, hoe wij elkaar kennen. Want een vriend van mij Mitchel van Duuren heeft een airbnb in een van jouw appartementen gehuurd en toen kwam je hem tegen, hij zei ja, ik heb een vriend van mij die doet ook wel wat op Amazon en bol.com en zo ja, en moet je maar een keer een bakje mee drinken.

Ralph: Ja, Mitch heeft ons geïntroduceerd.

Bas: En zo zaten wij een keer op een terrasje in Utrecht toen het wel nog mocht.

Ralph: Ja, precies, ja, precies, ja, tof.

Bas: Tof man.

Ralph: Ja, leuk.

Bas: Ralph, dank je wel voor je gesprek, was een mooi verhaal.

Ralph: Dank je wel.

Bas: En ja, wij zien elkaar snel en voor mensen die jou willen zien, check ondernemenopslippers.nl/ralph.

Ralph: Top.

Bas: Thanks man.

Bedankt voor het luisteren naar de Ondernemen op Slippers podcast. Check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl. Tot de volgende keer!

Bas: Ja, mooi man, dit was Ralph Oprins dames en heren, supervet. Nou, wil je meer weten, praktische hulp Amazon, check ondernemenopslippers.nl/ralph. Wil jij meer weten over Amazon, mijn boek claimen, dat kan nog steeds op gratisamazonboek.nl en dan word je doorgelust naar de juiste site. Je hoeft alleen maar de verzendkosten te betalen. Ik deel graag gratis mijn content uit net zoals deze podcast. Heb je hiervan genoten, laat het me weten en tot de volgende keer maar weer! Ciao ciao!

Place comment