Slippertje 67: Manisfesteren, vrijheid, geluk en mindset met Linda Dronkers
10 december 2021 
54 min. read

Slippertje 67: Manisfesteren, vrijheid, geluk en mindset met Linda Dronkers

YES! Slippertje 67 is een speciale editie van de Ondernemen Op Slippers podcast, ik ben namelijk geïnterviewd door Linda Dronkers namens het Manifestatie Magazine, onwijs tof!

In dit unieke interview geef ik volledige openheid over mijn mindset, hoe ik spiritualiteit ervaar, wat mij gelukkig maakt en wat mijn doelen waren voordat ik begon met ondernemen..

In Slippertje 67 vertel ik onder andere over:

- Het gevoel van vrijheid en wat ik hiervoor dagelijks doe
- Mijn burn-out en hoe ik dit verholpen heb
- Wanneer ik mentale rust ervaar en de habits die ik hiervoor heb om dit te bereiken
- Mijn tips voor een succesvolle mindset
- Én ik deel mijn dagelijkse routines voor mentale- en fysieke gezondheid

Laten we snel gaan luisteren naar het interview, LET'S GO!

Podcast transcriptie

Bas:    Ok, we zijn los.

Linda:    Top. Nou, leuk Bas, dank je wel dat wij hier mogen zijn van Manifestatie Magazine voor een interview met jou voor de tweede editie van ons magazine, super gaaf. Ja, je kwam eigenlijk nou ja, bij toeval, niks is toeval, op ons pad en ik ging eens kijken wat je doet en ik was best wel impressed wat je al allemaal aan businesses hebt opgezet, wat je neerzet en voor ons is dat dan heel interessant, ok, hoe doet hij dat? En ik denk ook vooral voor de lezers. Het magazine gaat over manifesteren over het creëren van je realiteit en het lijkt bij jou allemaal heel succesvol hè, hoe we in de Westerse wereld naar succes kijken.

Bas:    Ja.

Wat is manifesteren?

Linda:    Wat is voor jou, weet je, je bent ook wel bekend met manifesteren of met een stukje daarvan als ik het goed heb bekeken, wat is dat voor jou?

Bas:    Ja, manifesteren is natuurlijk een breed woord. Ik denk meer dat ik dan nadenk van ok, wat zou mijn definitie van succes zijn zeg maar. Ik zeg altijd tijd is leven dus ja, met die definitie gezegd hebbende dan wil je gewoon zoveel mogelijk tijd aan het leven spenderen en dan is natuurlijk de vraag van ja, wat noem jij het leven?

Linda:    Ja.

Bas:    En ja, dan kom je toch vaak op de ja, meer cliché dingen van tijd spenderen met je familie en vrienden. Dus ik heb het leven ook gedefinieerd als avonturen beleven met familie en vrienden dus daar spendeer ik het liefst zoveel mogelijk tijd aan omdat dat het meeste er is wat er toe doet hè. Ik probeer het vaak ook wat verder door te denken naar mijn sterfbed. Ik denk dan heel dramatisch, maar dan denk ik na van ok, waar denk ik dan aan op het moment dat ik daar lig en mijn laatste minuten tikken weg, waar ben ik dan trots op en waar kijk ik op terug en dat zijn toch de avonturen die je beleefd hebt met je familie en je vrienden en het zijn niet de momenten dat je keihard aan het werk was en ja, miljoenen aan het vergaren was zeg maar.

Linda:    Ja.

Bas:    Want die kan je niet meenemen in je grafkist.

Reizen met kinderen

Linda:    Nee. Hé, maar je zegt dus het spenderen van tijd met familie en vrienden. Je hebt voordat je kinderen kreeg heb je lange tijd over de wereld gereisd.

Bas:    Klopt.

Linda:    Nu heb je drie jonge kinderen. Je draait een gigantische business, hoe doe je dat dan nu?

Bas:    Ja, kijk, dus ik ben altijd een beetje in fases, dus ik ben vol aan of ja, een soort van vol uit zeg maar en mijn grootste droom was om met name vrijheid te creëren en dat heb ik gecreëerd door een e-commerce business op te zetten en tot dat op een bepaald niveau stond zeg maar dat ik dacht van ja, ok, als ik een wereldreis wil maken dan moet ik het nu doen en mijn droom was ook om dat samen met mijn vrouw te doen en ja, dus op een gegeven moment had ik de keuze ook van ja, ga ik nu nog twee jaar lang keihard werken aan mijn business en staat dat waarschijnlijk 10 niveaus hoger of ga ik nu gewoon twee jaar lang reizen en heb ik er vrede mee dat het niveau stabiel blijft of hoe je het ook noemt en heb ik gewoon heel veel mooie avonturen beleefd en ik heb uiteindelijk gekozen voor dat tweede. Maar goed, toen we terugkwamen van die reis nadat we twee jaar lang rond de wereld hadden gereisd ja, toen was ik weer vol aan in de business zeg maar, dus ja, daarna ben ik gewoon vol de schouders weer onder de e-commerce business gaan zetten wat resulteerde dat ik twee jaar later het snelst groeiende crossborder e-commerce bedrijf van Nederland ben geworden en heb ik de Cross Border Awards voor gewonnen en nou ja, een paar weken nadat we terug waren, ja, waren we ook meteen zwanger, inmiddels drie kinderen verder en natuurlijk met drie kinderen en alles wat er gebeurt is dat een beetje een balancing act van ok, ja, je moet een bepaald ritme vinden als familie zeg maar, maar ja, het scheelt al heel veel dat je allebei een soort van vrij bent en dat je ja, eigenlijk het enige waarvoor we ons hoeven te haasten tussen haakjes is dat de kinderen op tijd op school komen en voor de rest is het niet heel ja, is het minder stressvol omdat je zelf je tijd een beetje kan indelen en bepalen en dat scheelt ontzettend veel.

Wat is vrijheid?

Linda:    Ja, en je zei van hè, je hebt eigenlijk je eigen vrijheid gecreëerd. Wat is dan vrijheid voor jou?

Bas:    Nou, dat is ook ja, de definitie van vrijheid is eigenlijk dat je op elk moment zelf kan bepalen wat je doet, dat is wat mij betreft de definitie van vrijheid. En ja, dus nogmaals, als ik dat in fases bekijk dan is het bijvoorbeeld die hele wereldreis had ik de optimale vrijheid, laat ik het zo zeggen. Ja, en ook als je in business zit of ja, je bent weer met nieuwe avonturen bezig dan soms dan offer je daar een deel voor op in een bepaalde periode waardoor je daarna weer volledig die vrijheid kan genieten. Weet je, ik geloof er ook in in de tegenstellingen dat je er daardoor ook meer van kan genieten. Ja, en je zei net ook zo mooi van ja, weet je, van de buitenkant ziet alles er vaak heel succesvol uit, heb je ook heel vaak hè, op social media zie je niet vaak de huilende mensen van oh, het is allemaal mislukt. Maar ook zo’n reis kent gewoon ups en downs en ja, ik heb zelf ook een soort van ja, burn-out gehad in die fase toen ik mijn business helemaal aan het transformeren was, had ik 30 man in dienst en ja, ik had besloten dat ik naar een virtual team wilde, ik wilde alles lichter maken, ik had meer dan 2000 producten in mijn magazijn liggen met meer dan een miljoen aan voorraadwaarde en ik had echt geen idee hoe ik het allemaal ging verkopen en het was best wel een stressvolle periode. Doordat je dat meemaakt weet je eigenlijk daarna weer steeds beter hoe je het wel wilt en hoe je het wel wil inrichten dus ik leg ook altijd de relatie naar relaties hè, of ja, vriendschappen of relaties eigenlijk die je aangaat in je leven. Dus zo kijk je steeds naar heb je een, ja, kom je een man tegen of een vrouw en dan heb je daar iets mee en dan zijn er vaak positieve en negatieve dingen in de relatie en zo kom je erachter wat je wel wil en wat je niet wilt en vaak heb je dan ja, bij je tiende relatie heb je pas voor jezelf een soort van bepaald van ja, dit is een soort van de ideale lijst tussen haakjes, want kijk, de ideale man of vrouw is er naar mijn idee toch niet, maar dat komt wel steeds dichterbij in de buurt dus je gaat steeds dichter naar je eigen waarde leven hoe je het zelf wilt.

Burn-out verhelpen

Linda:    Ja, en je zei eigenlijk wel iets gaafs, je zat in een burn-out, wat heb jij dan of bijna tegen een burn-out aan, wat zijn dan de dingen geweest die jou hebben geholpen?

Bas:    Ja, goed, en dat advies dat breng ik heel vaak en ik heb zelf, ik bedoel ik ben heel blij met het netwerk en de mensen die ik om mij heen heb en een goede vriend van mij is Albert Sonneveld, is ook psycholoog, burn-out coach en hoe je het ook noemt, maar ja, weet je, ik bedoel eigenlijk heeft Albert een soort van gewacht tot ik hem ging bellen dat hij vast wachtte eigenlijk op het moment dat ik aan hem hulp ging vragen want ik wist gewoon dat hij me kon helpen. Maar hij wist ook dat het vanuit mij intrinsiek moest komen om die hulp te vragen dus ik zat er best wel een tijd diep doorheen en uiteindelijk heb ik hem gebeld en toen zei die ook van ja, ik was aan het wachten tot je ging bellen en ja, hij heeft me letterlijk, ja, met een paar sessies eigenlijk alweer iets meer op de rit geholpen en zo toch gaandeweg steeds meer. Maar goed, ik heb dat zwaar onderschat. Ik dacht altijd burn-out is ja, whatever, voor de zwakken en ja, hoe je het ook wil noemen, maar ik ben er achteraf gezien anders op gaan kijken en dat kwam ook wel een beetje door de business. Ik dacht altijd bij mijzelf wat is nou het ergste wat er kan gebeuren in een bedrijf, nou, dat is dat het failliet gaat en dan begin je weer opnieuw. Maar ik heb dus onderschat wat het betekent als wel een beetje de schoen begint te wringen en als het zeg maar een beetje spannend wordt qua mensen, qua cashflow en dat soort dingen dat heb ik gewoon heel erg onderschat wat dat met je doet en dat heeft gewoon heel veel stress opgeleverd in die fase en daar heb ik heel veel van geleerd.

Linda:    En wat waren dan die hè, want Albert Sonneveld heeft jou daar dus doorheen geloodst.

Bas:    Ja.

De juiste vragen stellen

Linda:    Wat waren dan de inzichten of de momenten of de veranderingen, wat zou jij nu anders doen of hoe kijk je daar nu anders tegenaan?

Bas:    Nou, het stomme is dat de beste coach die vertelt je niet wat je moet doen maar die stelt de juiste vragen. Dus doordat hij mij de juiste vragen stelde ben ik op een andere manier naar dingen gaan kijken en ben ik meer gaan nadenken vanuit mijzelf wat de mogelijke oplossing zou zijn want ik ben ook van mening dat iedereen vaak de antwoorden al in zich heeft, alleen het moet er op een bepaalde manier uitkomen. Door zo de juiste vragen te stellen ben ik daar op een andere manier naar gaan kijken en ja, is dat eigenlijk ook een soort van het keerpunt geweest. Maar goed, je moet niet, ja, je moet ook niet onderschatten als je er echt nou, letterlijk helemaal doorheen zit dat het ook best wel een hele tijd duurt voordat je daar echt weer helemaal, ja, bovenop zit laat ik het zo zeggen. Ik heb echt, ja, gewoon een hele langere tijd best wel veel ja, hoofdpijn en fasestress en allemaal dat soort dingen dus ik dacht echt letterlijk van ja, ik kan nu gewoon omvallen, maar dat is gelukkig niet gebeurd. 

Mentale rust

Linda:    En doe je nu dingen anders in je business of hoe je, je levensstijl dan daarvoor?

Bas:    Het heeft, alles is mentaal dus het heeft puur te maken met tussen de oren en ik ben nu nadat ik dat allemaal heb meegemaakt tussen haakjes een stuk rustiger mentaal. Ja, veel meer vrede met als dingen ook ja, fout gaan. Ik denk ook dat dat, ja, weet je, natuurlijk, ik bedoel dingen gaan goed en gaan fout, maar de moeilijkheid is in zeg maar om je daar een beetje een soort van vlakker in te gedragen of zo en op zich ben ik nog steeds wel uitbundig en kan ik wel gewoon ja, ups en downs hebben, maar meer het accepteren van de dingen die fout gaan en dan ook realiseren van ja, dit hoort uiteindelijk bij het pad weet je. Ik bedoel uiteindelijk ben je ook gekomen waar je staat door juist de dingen die fout zijn gegaan in je leven, dus de dingen die, ja, uiteindelijk heb je daar het meeste van geleerd en zo gaat dat je hele leven verder totdat je ja, doodgaat.

Linda:    Ja, precies. En je zegt ok, eigenlijk gaat het allemaal om mindset.

Bas:    Ja.

Jezelf leren kennen

Linda:    Wat is dan, wat bepaalt je mindset?

Bas:    Ja,  het heeft ook te maken met jezelf. Dus uiteindelijk denk ik dat je gaandeweg jezelf beter leert kennen en ik denk dat het heel veel te maken heeft met dichter bij jezelf leven en jezelf 100% zijn. Hè, dus ik bedoel, als je ook kijkt in een bedrijf of ook in een relatie, de enige manier om het lang vol te houden tussen haakjes is door 100% jezelf te kunnen zijn en datzelfde geldt voor in een bedrijf. Als mensen de verkeerde pet op dragen dat is ook een formule voor een burn-out zeg maar dus dichter bij jezelf komen, 100% jezelf kunnen zijn en zijn is denk ik de beste ja, modus waar je eigenlijk in wilt komen.

Linda:    Ja, mooi.

Bas:    Ja.

Linda:    En jij hebt eigenlijk want dat hoorde ik je ook al ergens anders zeggen al een aantal jaren geleden had je al je jeugddromen gerealiseerd.

Bas:    Klopt.

Jeugddromen

Linda:    Wat waren die jeugddromen?

Bas:    Ja, ik was vrij jong en ik riep toen al zeg maar--

Linda:    Wat is jong?

Bas:    Ja, ik denk dat ik begin een tiener was zeg maar, begin, 11, 12, 13 of zo en toen dacht ik al van ja en ik word later miljonair want weet je, als klein kind dan denk je dat dat dan belangrijk is, maar goed. Dus en dan kom ik in mijn Porsche aanrijden en allemaal dat soort dingen, maar ja.

Linda:    Had je een voorbeeld toen op die leeftijd dan?

Bas:    Dat is een goede vraag, dat weet ik niet. Ik weet niet of ik op die leeftijd al echt met grotere ondernemers die ik later wel ben gaan bestuderen hè, dus ja, de Steve Jobs en Mark Zuckerberg en al die andere gasten, maar ik weet niet of ik echt een voorbeeld had. Een ding wist ik wel dat ik zeg maar, ja, mijn ouders hebben eigenlijk allebei ja, laten we zeggen voor de overheid gewerkt, zijn ambtenaren of hoe jee dat ook noemt en toen dacht ik van ja, ok, dit kan het niet zijn zeg maar. Dus ik keek daar van een afstandje naar en ik probeerde dan voor mijzelf te bedenken hoe kan het nou dat iedereen tot zijn 65e of whatever de pensioenleeftijd is werkt en dan daarna een beetje kreupel tot je dood het leven doorbrengt zeg maar. Dus ik was heel veel op die vrijheid en ik ben echt dus dat daar, die vrijheid was echt een soort van kernwaarde van me geworden dat ik dat wilde bereiken en dat was eigenlijk als ik helemaal als ik erop terugkijk ook als je de vrijheid hebt en je kan eigenlijk je hoeft niet na te denken over financiën of geld en je hebt gewoon leuke mensen om je heen dat is eigenlijk het hoogst haalbare in het leven als je het mij vraagt. Dus dat was een van de dromen die ik had om gewoon het liefst samen met mijn nou ja, toen was het nog mijn vriendin, inmiddels mijn vrouw, om daarmee een wereldreis te maken, dat was een van de dromen om dan terug te komen. Een woonboerderij is een van mijn dromen geweest. Nou ja, daar zijn we inmiddels in neergestreken en sterker nog daar gaan we ook een B&B in bouwen, een kleinschalige maar met twee kamers maar gewoon heel luxe zeg maar en dat die B&B was niet per se mijn droom maar ik sta er ook weer businesswise in, ook het eerste huis wat ik zelf kocht in Utrecht toen was ik 21 toen had ik een winkel middenin het centrum van Utrecht en toen heb ik daar een bovenwoning gekocht met twee verdiepingen en die heb ik eigenhandig gestript en heb ik twee appartementen van gemaakt. Ik woonde zelf boven en beneden die betaalde eigenlijk mijn huur zeg maar. Ja, tot op de dag van vandaag heb ik die appartementen nog steeds en verhuur ik die nog en dat zijn ook een soort van ja, ik keek overal wel met een businessoog naar en ik zorgde ervoor dat ik nooit boven mijn stand ging leven. Dus ook ja, weet je, ik bedoel op een gegeven moment heb je veel geld en sterker nog, ik heb nog steeds twee oude Volvo’s zeg maar op de oprit staan ondanks dat ik in een woonboerderij woon. Ik heb zelf nooit groot gewoond totdat ik zeg maar het echt kon veroorloven en er niet, ja, schuin voor hoefde te liggen zeg maar. Zo was ik ook, toen ik dit appartement ook aan het verbouwen was zat ik gewoon, heb ik een hele tijd in het stof geleegd en ik zorgde eerst dat ik iets verhuurde zodat ik zelf gratis woonde en dan weer door kon leven. Na de wereldreis hebben we zelfs vier jaar lang op een voormalige camping gewoond. Wel langs de Maarsseveense Plassen, was super leuk, in een chalet van 65 vierkante meter of zo daar zijn onze eerste twee kinderen ook geboren en dat was heel leuk. Dus aan het water dus ik ging elke dag het water in en een beetje die Wim Hof dingen in de winter en allemaal dat soort fratsen.

Linda:    Ja.

Bas:    Maar en dus dat is het mooie van toen ik daar woonde, dat vond ik heel mooi want ik woonde op een voormalige camping, een chalet, en toen won ik de prijs als snelst groeiende crossborder e-commerce bedrijf van Nederland dus toen dacht ik ook van ja, het heeft helemaal niks te maken met wat de buitenkant van je ziet dus duf het 100% te doen zoals jij het fijn vindt en hoe jij het wilt en je hoeft niet je Lamborghini’s, helikopters en je grote huis te laten zien om ja, om jezelf te zijn. En natuurlijk, kijk, met het verkopen dat doe ik ook, met het verkopen van cursussen of informatieproducten kan het de conversie verhogen als je het wel laat zien en dat is ook wat we heel veel zien op het internet. Maar ja, ik probeer ook daar gewoon 100% mijzelf te zijn en daar een draai in te vinden en bij de een slaat het aan bij de ander niet.

Linda:    Ja, dat is altijd ja.

Bas:    Ja.

Dromen uitspreken

Linda:    Ok, maar dus die jeugddromen die had je dus al op jonge leeftijd, zag je dat dan al voor je of sprak je dat uit? Hoe werkte dat dan voor jou?

Bas:    Ja, ik denk wel dat ik het uitsprak dat ik graag de wereld rond wilde reizen. 

Linda:    Maar daar had je niet een voorbeeld, dat kwam echt puur uit jezelf.

Bas:    Ja, nou, dat voorbeeld, is wel goed dat je het zegt, ik denk wel dat ik ergens in die weg het boek van Timothy Ferriss heb gelezen 4-Hour Workweek wat we allemaal denk ik wel kennen.

Linda:    Ja.

Bas:    Ik denk dat dat mij ook mede aan het denken heeft gezet van ja, het kan gewoon. Je kan gewoon met je laptop in je backpack de wereld rondreizen en je business draaien.

Linda:    Ja.

Bas:    En toen ik de wereld rondreisde was het minder normaal om een digital nomad te zijn. Inmiddels wordt het steeds normaler en helemaal met Corona kan iedereen bijna overal werken. Dus ik denk dat ik, ja, dat is een super goede ontwikkeling want ik zie ook dat mensen daardoor meer hun droom kunnen leven en kunnen werken en daar een veel betere balans in kunnen vinden dus dat is mooi, maar ook het hebben van kinderen was ook absoluut een droom en een gezin en een familie en ja, weet je, kippen en hutten bouwen en allemaal dat soort dingen, ja, dat hoort er ook bij, ja. 

Bewust zijn van wat je wilt

Linda:    En het magazine gaat echt over hè, over het manifesteren dus over eigenlijk we zijn allemaal op een bepaalde manier geprogrammeerd en dat is wel hoe we vanuit die conditionering bij wijze van manifesteren, onze realiteit creëren en als je je daar bewust van wordt en bewust van wat je wilt kun je ook bewust dingen manifesteren, maar was jij daar zo bewust van of niet? 

Bas:    Ja, goede vraag. Ook tijdens de wereldreis hebben we bijvoorbeeld drie maanden op Bali gezeten, hebben we elke ochtend yoga gedaan, deden we ashtanga yoga, we raakten wat meer in aanraking met spirituele mensen deden we meer mediteren en allemaal dat soort dingen. Werd ik toen in die tijd weet ik nog heel erg aangetrokken ook door een organisatie die heet dalma.org, dat zijn de zogenaamde Vipassana meditaties, dat is echt gewoon een 10-daagse meditatie retraite.

Linda:    Ja.

Bas:    Nou ja, lang verhaal kort, we wilden hem eigenlijk in Nieuw-Zeeland gaan doen, we hebben hem niet gedaan, was toch wel een beetje eng, maar nog steeds trekt het me heel erg en ik ben van plan om die ook, ja, ik had eigenlijk hem al geboekt in Rusland, maar toen kwam Corona, ik zou eigenlijk naar Sint Petersburg gaan om daar 10 dagen dus stil te zitten en Vipassana wordt ook vertaald als dingen zien zoals ze echt zijn en dat kun je door op een bepaalde manier spiritueel met jezelf te verbinden door in een bepaalde rust te gaan en er zijn heel veel ja, shortcuts voor zeg maar weet je. Ik bedoel een vriend van mij die doet truffelceremonies, Jesse van der Velde, daar heb ik ook een paar keer gezeten en dan lig je een hele dag in een soort van tipi tent met een kampvuur en er wordt gezongen en gedaan en neem je een natuurlijk medicijn noemen ze dat eigenlijk, dat is een beetje de shortcut naar dingen meer zien zoals ze echt zijn en jezelf ook antwoorden geven.

Truffelceremonie

Linda:    Want die truffelceremonie die opent iets?

Bas:    Ja, die geeft je eigenlijk een soort van misschien wel onbewust, kijk, dus de coach die stelt je de juiste vragen om de antwoorden eruit te krijgen en de truffels die laten je in je hoofd eigenlijk een bepaalde film afspelen die antwoord op je vragen geeft. En vaak soms zie je daar hele bewuste dingen en je moet het ook durven, je moet je open durven stellen voor het natuurlijke medicijn zoals ze dat een soort van noemen. Nou ja, en wat ik daar ook uit een van die sessies heb gehaald is letterlijk dat ik een soort van, nou, er is ook vuur en dan heb je houtjes en daar blaas je dan je dingen in en dat kun je dan verbranden en ik weet nog heel goed dat ik voor het vuur zat en toevallig was Albert ook bij die sessie en als mensen bij het vuur zitten en ze verbranden dan dat houtje dan staat er vaak iemand achter je zeg maar met de handen omhoog om die ander te ondersteunen en ik weet heel goed dat ik na aan het denken was dat ik mijn ego aan het verbranden was en dat als ik bewuster zou nadenken over wat mijn ego doet en hoe die is en reageert dat je dat een veel beter mens zou maken en dat je dat ook, nou, misschien wel minder agressief in je leven zet of zo, ik weet het niet. Dus ik was helemaal aan het nadenken van ja, als je dus gewoon zonder ego kan leven en daar naar handelt en ook gewoon ja, daarover nadenkt, ik bedoel stap 1 is er bewust over nadenken en wil ik nou zeggen dat ik totaal geen ego heb, waarschijnlijk niet, maar ik ben er bewuster over aan het nadenken en soms denk ik ook na sommige situaties van ja, is het nou mijn ego dat ik dit wil of ja, laat ik het maar gewoon zo en ga ik verder of zo weet je, dus maakt je een stuk rustiger.

Ego

Linda:    Ja, want die ego is dat dan het stukje ja, succes of materiële of buitenkant?

Bas:    Ja, het moeilijke is wat ik zelf heb ervaren is dat je jezelf een soort van gek maakt totdat je een bepaald level van succes hebt bereikt en whatever dat niveau ook is en je kan heb ik denk ik ook wel tegen mijzelf gezegd hiervoor dat het heel moeilijk is om te accepteren dat je zelf goed genoeg bent. Dus als je niet accepteert dat je zelf goed genoeg bent dan ben je eigenlijk niet voor jezelf goed genoeg, maar ook niet voor je omgeving en als je vanuit dat perspectief leeft, ja, is onwijs lastig want dan wil je alleen maar meer presteren en als je jezelf na al die prestaties de vraag stelt voor wie heb je het eigenlijk gedaan dan is die vraag vaak heel moeilijk te beantwoorden. En ja, soms kom je op je omgeving of ik wilde me bewijzen of voor je ouders of voor wie dan ook weet je. Ik bedoel, dat is super lastig. 

Linda:    Ja, geldt deze niet voor heel veel mensen?

Bas:    Nou, dat geldt, ik denk dat het bijna voor iedereen geldt dat iedereen een bepaalde bewijsdrang heeft om het te bewijzen, maar als je heel diep naar binnen kijkt en je beseft je dan al eigenlijk ik bewijs het alleen maar voor eigenlijk helemaal niemand en als je er vanuit dat punt dan naar kan leven dat maakt het wat mij betreft een stuk eenvoudiger en dat is het stomme en heeft ook weer te maken met 100% jezelf kunnen zijn en je vrijgevochten voelen en bij wijze van spreken een eenvoudiger leven leiden dan de rest, maar wel een gelukkiger leven want ja, van de buitenkant kan het er niet zo heel succesvol uitzien en het heeft vaak met geld en status en macht te maken, terwijl dat niks te maken heeft met geluk.

Wat is geluk?

Linda:    Nee, want wat is geluk voor jou? Weer die vrijheid.

Bas:    Ja, dan kom ik terug op tijd is leven en gewoon tijd spenderen, avonturen beleven met familie en vrienden, dat kan ik eigenlijk niet vaak genoeg doen. Weet je, ik bedoel ja, die wereldreis gemaakt en met twee kids drie maanden op Bali gezeten en een maand in een chalet in Oostenrijk en gewoon, ja, eigenlijk reizen, avonturen beleven vooral. Dus we zijn vorig jaar zijn we een maand lang met de caravan weg geweest, zijn we helemaal met drie kleine kinderen tot de Algarve gereden, Zuid-Portugal. Wel echt supertof, maar ook op de terugweg was de auto kapot gegaan dus we stonden in Porto met een kapotte auto en twee dagen later moesten de kinderen naar school. Dan denk ik dan staan we op de vluchtstrook met de hele familie dan denk ik van ok, nu begint de uitdaging. Dus daar kan ik wel van genieten om dan oplossingen te bedenken zeg maar, daar ga ik heel goed op.

Linda:    Ja, dus als je dus op zo’n moment zit dan kan je dus ook helemaal gefrustreerd of in de angst van redden we het dan om op tijd, maar dan ga jij in de oplossingen.

Bas:    Dan ga ik in de oplossingen, dan ben ik juist heel relaxed en dan denk ik ook gewoon van ja, ik ga dat gewoon fixen, we doen een paar belletjes en er komt dadelijk iemand ons ophalen en ik bel de ANWB, die boeken wel een ticket. Ja, letterlijk een dag later zaten we in het vliegtuig, hebben we een nachtje in het hotel gezeten bij het vliegveld en waren we terug in Nederland. Ja, de auto en de caravan kwamen zes weken later of zo of misschien wel twee maanden later, maar ja, prima weet je, dus dat, daar ga ik wel goed op om juist oplossingen te creëren om op zo’n manier, ja, dat heb ik gaandeweg denk ik geleerd. Ik denk dat dat een hele belangrijke skill is eigenlijk in het leven maar ook in business om gewoon problemen vanaf een bepaald punt te relativeren en zo op te lossen.

In oplossingen denken

Linda:    Ja, want je bent wel, je bent gewoon succesvol qua business wat je doet en dat deel je ook met mensen, je hebt een eigen boek, je hebt een platform, je deelt kennis via online cursussen, maar je zegt hier nu wel een paar mooie dingen hè, dus ook die mindset misschien die jij jezelf hebt getraind of al, wat is nog meer, wat is voor jou nog meer die succesvolle mindset? Je zegt nu al van ja, als je in de, als je een probleem tegenkomt of als er iets niet gaat dan in oplossingen blijven denken en eigenlijk dus niet in die ja, lagere energie?

Bas:    Ja, het stomme is ik zit vol in business weet je en ook, ja, ik heb dus eerst zelf mijn e-commerce business opgezet en daarna ben ik andere mensen gaan uitleggen hoe ze een e-commerce business opzetten, heb ik Plazatalk gestart waar meer dan 26.000 mensen in zitten dus dat kun je ook bestempelen als een bepaalde vorm van succes, maar hoe het ook klinkt, en daarna heb ik mijn eigen e-commerce business verkocht en ben ik andere businesses gaan aankopen die ik weer onder een dak groot wil maken en daar hebben we ook ja, een succesvolle, veel geld voor opgehaald. Maar als ik het allemaal relativeer zeg maar dan zit er ergens een stemmetje in mijn hoofd dat ik weet dat alles businesswise er at the end of the day niet toe doet en dat ik het naar een spiritueel level wil terugbrengen, dat daar uiteindelijk het geluk zit, dus dat je echt van binnen gaat leven in plaats van van buiten zeg maar. Dat heeft ook te maken met de omgeving. Hè, dus ik bedoel, ik heb best wel veel vrienden die ook bedrijven hebben en die zijn ook, ja, veel zijn er succesvol laat ik het zo zeggen, dus het heeft allemaal te maken met de omgeving. Doordat je in die omgeving zit is het ook normaler tussen haakjes dat succes wordt bereikt, verkoop je business voor x-miljoen, dat is dan normaal want dat heeft Pietje en Jantje ook gedaan, terwijl we ons ook wel ergens beseffen dat we misschien wel bij de 1% of minder dan 1% van het land of de wereld whatever, hoe je het ook noemt bevinden, maar. 

Omringen met succesvolle mensen

Linda:    Heb je je bewust dan omringd met mensen die dus eenzelfde mindset of zelfde succeslevel--

Bas:    Zeker, ik denk dat daar, dat het de beste stap is om als je zelf succes wil bereiken dat je begint met mensen te omringen die ook succesvol zijn op wat voor manier dan ook, of die in ieder geval verder zijn dan jezelf. Zo trek je jezelf een soort van omhoog en leer je, ja, leer je dat succes opbouwen eigenlijk. Ja, maar goed, nogmaals, dat succes is ook een beperkt succes. Ik bedoel je kan heel succesvol zijn, maar ongelukkig. Er zijn genoeg miljardairs of hele rijke mensen die uiteindelijk niet gelukkig zijn met hun leven. Dus ik heb het liever andersom dat ik misschien financieel minder succesvol ben maar wel een gelukkig leven heb. Dus het is continu een soort van spagaat dus tussen de spirituele en de ja, de normale wereld eigenlijk, ja.

Spiritualiteit

Linda:    Wat is die spiritualiteit voor jou?

Bas:    Poeh, wat dat is. Nou, sowieso na die wat moeilijkere periode gewoon jezelf ja, in je hoofd met name op een lagere frequentie proberen te zetten, dus mediteren voor het slapen, rustig slapen, ja, proberen rustig te zijn, veel tijd te spenderen met mensen die ertoe doen. Maar ik weet ook nu ik, ja, in een soort van scale-up bedrijf zit die ook wel weer ja, misschien in een bepaalde fase iets te veel tijd van je opslokt zeg maar dat daarna als dat ooit, ja, verkocht wordt of een bepaald succes weer heeft bereikt dat er dan weer een rustigere periode komt. Maar als ik diep van binnen kijk zou ik misschien eerder het spirituele pad nog verder willen bewandelen dat je echt ja, whatever, mensen noemen dat verlicht zijn, ik geloof niet dat er heel veel mensen verlicht zijn en de mensen die dat naar buiten schreeuwen die zijn naar mijn idee juist niet heel erg verlicht, maar dus daar, ja, dat is een beetje de challenge tussen het succesvol zijn voor jezelf of de buitenwereld en het echt van binnen het geluk voelen en leven zonder dat je het deelt met anderen. 

Linda:    Ja.

Bas:    En dat, maar goed, als we kijken, Into the Wild heb je misschien ook wel gezien die film en dan schrijft die jongen zo in zijn boekje voordat hij dood gaat nadat hij dat plantje heeft gegeten schrijft hij “No happiness without sharing” dus en daar denk ik heel vaak aan. Dan denk ik ook van ja, het is ook heel saai als ik in mijn eentje zit en ja, whatever, je kan je misschien wel gelukkig voelen, maar ik ben ook wel een, we zijn ook allemaal sociale dieren dus je wil het ook weer delen. Dus als je het niet kan delen dan is het weer ja, dan ben je ook weer minder gelukkig of zo. Dus die omgeving waar je het mee kan delen is net zo belangrijk.

Linda:    Ja, heel mooi. En je zegt net van dat het voor jou misschien nog meer die richting, richting die spiritualiteit, daar die balans, hoe ziet dan de Bas eruit die nog steeds zijn business draait, maar misschien nog op een spiritueler level? Wat doe je dan anders?

Bas:    Ja, geen idee weet je, ik denk dat ik dan misschien wel een relatief kleine groep ondernemers ook zou helpen zichzelf te bevrijden van hun business of van hun denken of van hun patronen of wat dan ook. Ik denk dat dat grote impact heeft als je mensen op dat niveau kan bevrijden. En vaak zijn het ondernemers dat ze ook bij wijze van spreken een bepaald financieel succes hebben gedaan dat als ze dat eenmaal zijn dat ze ook weer met hun geld een bepaalde, ja, dat ze goede dingen gaan doen voor de wereld eigenlijk of dat ze dan weer een boodschap gaan uitdragen of iets in die geest of dat ze in ieder geval mooie dingen doen en daarom ja, is het ook een soort van mijn missie om dan mensen te bevrijden en dat zij weer mooie dingen voor de wereld doen. dus dat is eigenlijk dat is ook wel een beetje mijn drijfveer om meer te delen hoe je het voor elkaar kan krijgen om vrij te leven. Er zijn natuurlijk veel methodes of manieren voor om dat te kunnen doen. Nou ja, ik probeer mijn reis te delen om andere mensen te inspireren om ook die vrijheid te vinden en dan uiteindelijk om mooie dingen te doen voor de wereld. Ja, op welk niveau dan ook.

Wanneer ben je vrij?

Linda:    Ja, want er zitten veel nog mensen in een bepaald hè, wanneer ben je vrij of wanneer--

Bas:    Ja, ik denk dat 99% van de mensen absoluut niet vrij is of ja, in ieder geval van binnen niet vrij. Geen idee hoe je dat echt kan omschrijven. Ja, weet je, tuurlijk, ja, dan denk je meer aan hippies of zo zeg maar die dan gewoon maar het leven allemaal prima vinden en ja, geen idee, maar dus ja, het is super moeilijk om dat echt om daar echt de vinger op te leggen, maar ik denk dat veel te veel mensen niet echt vrij zijn. Het is ook onwijs moeilijk hè want om vrij te zijn het eerste waar mensen over nadenken is oh ja, geef mee dan maar genoeg geld om die vrijheid te kunnen ja, leven. En goed, ik ben er ook van overtuigd dat iedereen alles kan bereiken wat ie wil, alleen de vraag is wat ie ervoor wil opgeven. Dus weet je, of je nou een business start of wat dan ook, als je iets echt wil, iedereen kan het en je kan het ook bereiken, de kracht zit al altijd, alleen de vraag is wat je ervoor wilt opgeven. Dus is dat in de vorm van kleiner wonen, whatever, een bepaalde tijd minder luxe dingen doen, een andere auto rijden of misschien wel geen auto rijden. Dus als je iets wil opgeven dan ben je ook meer bereid om uiteindelijk je successen te bereiken en ook dan, ook al geef je heel veel dingen op is er nog steeds geen formule dat het succes bereikt gaat worden. Dus ergens neem je daar ook een soort van risico en ook dat hoort weer bij een bepaald als je succes wilt bereiken hoort dat erbij. Maar goed, ja, nogmaals, misschien is het succes bereiken ook wel ergens een ego-dingetje en hoef je niet eens succes te bereiken, maar kun je wel succesvol zijn.

Linda:    Ja, ja.

Bas:    Ik denk dat dat het mooiste, ja, dat dat de mooiste manier is om succesvol te zijn als je jezelf succesvol voelt zonder dat je echt nou ja, whatever, een miljoenen exit hebt gemaakt of zo.

Mindset voor succes

Linda:    Ok, en je zei van ik geloof dat iedereen kan bereiken wat ie wil, is dat dan ook weer puur die mindset?

Bas:    Ja, dat begint, alles begint, alles begint met mindset. Ja, mindset, de juiste mensen om je heen creëren dus die peers zeg maar. Uiteindelijk ben je het gemiddelde van de vijf mensen war je het meest mee omgaat dus als jij je gemiddelde op wil krikken moet je die vijf mensen moet je dan, ja, moet je veranderen als je een bepaald succes wilt bereiken dus ja, ik bedoel ja, geen idee, als jij gewoon vijf mensen hebt die ja, die alleen maar voor een baas werken dan is de kans heel klein dat jij een ondernemer wordt. Maar als je vijf mensen bent die ondernemer zijn en jij bent de enige die dat niet is, is de kans heel groot dat je het wel wordt. Het is ook weer, uiteindelijk is het ook weer een beetje, ja, kuddegedrag, maar dat hoort er ook wel bij dat je een bepaald succes kan bereiken door je omgeving te veranderen. Als je wil afvallen dan gooi je alle snoepjes, koekjes, chips en chocola het huis uit en dan haal je alleen maar gezonde dingen naar binnen.

Linda:    Ja.

Bas:    En dan op die manier ga je ook een bepaalde commitment met jezelf aan en zo kun je ook je omgeving veranderen door als je wil daarmee een bepaald succes wil bereiken, ja.

Linda:    Ja, daar zijn onze spiegelneuronen ook voor hè, dus dat we eigenlijk ook gewoon door onze spiegelneuronen kopiëren wat een ander doet.

Bas:    Ja, 100% en we spiegelen heel vaak, dat is dodelijk eigenlijk, of niet dodelijk maar dat is heel gevaarlijk. Als je niet helemaal in jezelf zit dan is er altijd iemand met, met spiegelen kom je altijd bedrogen uit. Er is altijd iemand met meer, grote of beter, whatever. Dus als je vanuit dat perspectief gaat leven dan ben je jezelf eigenlijk altijd voor de gek aan het houden. Dus ja, hoe moeilijk dat ook is, we doen het automatisch. Ik wil niet zeggen dat ik nooit spiegel, maar ik denk als je er bewuster over nadenkt en misschien denkt van ja, ok, prima, het hoeft niet of het is ook goed zo, maar als je continu blijft spiegelen dan kom je dus altijd bedrogen uit.

Mindset trainen

Linda:    Ja, en concreet, heb jij, doe jij iets om die mindset te trainen of te ontwikkelen of verder te brengen?

Bas:    Ja, heeft allemaal met habits te maken, gewoontes die je dus dagelijks doet. Ik ben er heilig van overtuigd dat als je een bepaald patroon hebt van gewoontes of ik heb nu toevallig net Atomic Habits ook gelezen, maar je hebt er tig boeken over, over habits, dat als jij die gewoontes structureel kan volhouden of in ieder geval op een bepaald niveau in je leven kan brengen dat je daardoor echt wel mentaal veel succesvoller wordt al, dat je rustiger bent van binnen en dat je je meer in controle voelt. Nou ja, dat uit zich bij mij in elke ochtend een koude douche, ik heb zelfs een vriezer omgebouwd tot een ijsbad.

Linda:    Oh ja? Hoe vaak doe je dat dan?

Bas:    Nou, hij is toevallig nu leeg want ik heb hem laatst verplaatst, of ik moest hem verplaatsen van de vrouw, zo moet ik het zeggen. Maar ik deed het toen elke dag. Dus ik doe nu, maar ik doe nu elke ochtend gewoon ijskoud douchen, maar toen ging ik elke ochtend in het ijsbad en ik heb een trainer die komt drie keer per week dus er is gewoon een ritme in sporten. Het liefst zou ik elke ochtend sporten, dat heb ik nog niet helemaal erin weten te krijgen, maar gewoon de gewoontes die je daarin hebt met, ja, ook met eten, bepaalde patronen met eten dus ja, ik ontbijt nooit maar ik neem wel elke ochtend kokoswater of een groen dingetje die ik oplos in een halve liter water. En dat zijn al mijn gewoontes die uiteindelijk ervoor zorgen dat je beter performed en mentaal beter in je vel zit zeg maar. Dus als je, ja, als je de juiste gewoontes aanleert en de truc is eigenlijk dat je die gewoontes zo makkelijk mogelijk moet kunnen maken. Kijk, als jij gezond wil eten, het is super veel werk om groentes te snijden en dingen te doen, maar ja, weet je, je kan ook gewoon een vriezer kopen en je kan gewoon 40 gezonde maaltijden prepareren die in de vriezer stoppen en er elke dag een uithalen. Dan is de drempel, het ongezond eten veel lager geworden en zo kun je die gewoontes eigenlijk verbeteren.

Linda:    Ik vond het heel mooi ik hoorde jou een keertje zeggen van ja, op zondag, of ja, mijn vrouw doet dan de inkopen, de boodschappen, maar op zondag kook ik dan worteltjes, bloemkool, broccoli, allerlei groenten en die doe ik dan in bakjes.

Bas:    Klopt.

Linda:    En dan neem ik elke dag zo’n bakje mee voor de lunch. Toen dacht ik oh, dat is echt een goeie. Misschien moet ik die ook, ja.

Bas:    Ja, we hebben ook kippen dus dan kook ik ook gewoon 10 eieren of whatever hoeveel eieren.

Linda:    Ja, je moet het eigenlijk gewoon, dus jij zegt ook, eigenlijk hoor ik jou een beetje zeggen rituelen, patronen eigen maken zodat je ook het jezelf makkelijker maakt om die succes, want daar is sport en voeding en mindset gewoon belangrijk in.

Bas:    Ja, sport, voeding en slaap is eigenlijk, die drie zijn de belangrijkste om die, ja, te masteren zeg maar. Je moet genoeg uren slaap hebben en rustige slaap, genoeg sporten en je voeding moet op orde zijn. Dus een soort van ja, de ondergrens van je mentale gesteldheid eigenlijk die drie dingen.

Linda:    Maar ook hè, je mind, je hebt het al meerdere keren over je mindset, dus je wordt gevoed door je omgeving dus dat zei je ook al hè, de mensen waar je mee om gaat word je ook een soort van mee besmet of dat zijn je spiegels, hè, televisie kan je beïnvloeden, maar ook je eigen gedachten.

Bas:    Ja.

Affirmaties & Visualisatie

Linda:    En weet je, als je kijkt in die wereld van manifesteren zijn er tools, ok, je maakt een vision board of visualiseren waar je naartoe wil of affirmaties of intenties, maak jij daar gebruik van?

Bas:    Absoluut. Nou, als ik bijvoorbeeld een tijd wat minder ben aan het eten of zo dan heb ik voor mijzelf op mijn koelkast schrijf ik dan, dan maak ik een soort van sheet eigenlijk op een soort van whiteboardachtig dingetje en daar schrijf ik dan boven bijvoorbeeld geen suiker, geen koffie, geen alcohol, soms geen koolhydraten en dat soort dingen en dan heb ik rode en groene stiften en elke dag kleur ik dat dan in en dan heb ik ook vaak nog een kolommetje met mijn gewicht, elke dag ga ik me dan wegen en dan vul ik elke dag mijn gewicht in. Het zorgt ervoor dat je er actief met je hersenen mee bezig bent en het liefst wil je die kaart helemaal groen hebben zeg maar en baal je ervan als je, tussen haakjes, als er een rood vakje is. Ook heb ik wel geleerd om dan weer niet te streng voor mijzelf te zijn en als je whatever, twee weken lang geen koolhydraten hebt gegeten en je doet het wel, ja, prima, maak het vakje gewoon rood en denk gewoon ja, dit hoort er ook bij weet je, we zijn ook mensen. Dus je moet ook weer niet te streng voor jezelf zijn want dan krijg je weer stress van ja, het niet doen van het, of het wel doen van de gewoonte die je liever niet doet.

Linda:    Ja.

Bas:    Maar ja, ik ben de laatste tijd wat meer, ik heb het nog niet gedaan, maar ik wilde eigenlijk een lijst maken van alles wat ik doe uit gewoontes en dan dat staat ook in Atomic Habits trouwens deze, die heb ik net gelezen dus dat is de reden waarom ik het ook wil doen, dat je een lijst maakt van al je habits die je op een dag doet, dus vanaf je opstaan, dus je tanden poetsen, whatever, boterhammen maken voor je kinderen en naar school brengen, dat soort dingen, en dan zet je erachter of het een goede habit is, een slechte habit is of dat het eigenlijk een neutrale habit is. En zo kom je dus eigenlijk ook, zo breng je eigenlijk, het belangrijkste is dat je je slechte habits in kaart brengt en dat je daar eigenlijk een goede habit voor in de plaats gaat zetten.

Linda:    Ja.

Bas:    Hè, dus ik bedoel op een gegeven moment zat ik in een wat mindere fase, toen had ik er een gewoonte van gemaakt als ik gewoon ja, onderweg was op de snelweg dat ik ging stoppen bij een tankstation en dan ging ik een appelflap kopen. Weet je, dat was gewoon een gewoonte.

Linda:    Ja, ja.

Bas:    En dan denk ik ook van ja, waarom koop ik die appelflap nou? Dus op een gegeven moment dacht ik ja, wacht, ik kan wel stoppen bij het tankstation, maar laat ik dan maar gewoon een smoothie kopen of wat anders, dan draai je die habit een soort van om, in plaats van dat je die appelflap koopt, koop je gewoon een gezond drankje. Maar dat is een voorbeeld van.

Habits tijdens reizen

Linda:    Mooi, mooi. Al die goede habits, hou je die dan ook vast als je gaat reizen?

Bas:    Ja, dat is een goede vraag, dat is echt voor mij oprecht het allerlastigste want als ik in mijn huidige patronen zit dan is het heel makkelijk om die habits vast te houden, als ik ga reizen, nou ja, ik train met een trainer, dat is ook omdat ik discipline koop zeg maar en op reis heb ik vaak geen trainer. Nou ja, bijvoorbeeld toen we drie maanden op Bali zaten ben ik wel gewoon weer ben ik naar een crossfitplek gegaan en heb ik ook weer een trainer genomen en ook gewoon drie keer per week met een trainer aan het trainen ben, maar als ik echt aan het reizen ben, aan het verplaatsen is het super moeilijk om die habits vol te houden. Wat ik wel probeerde en ik zie me nog daar, toen waren we in Vietnam, hadden we van die motors gekocht zijn we samen door Vietnam helemaal gereden en zo, maar toen had ik een springtouw gekocht ook. Toen dacht ik oh, ik ga gewoon elke dag een kwartiertje, half uurtje springtouwen. Maar ik stond letterlijk als de hoogte van de hotelkamer het toeliet of van waar we sliepen ging je gewoon letterlijk, ja, gewoon elke ochtend ging ik gewoon springtouwen. Maar het is moeilijker om op reis die patronen vast te houden, is moeilijker. Dus daar, dat zijn ook de momenten waar je die gewoontes weer loslaat en weer wel wat meer gaat eten en wat minder beweegt en al dat soort dingen. Maar ja, ook daarin weet je, dat heeft ook weer te maken met de tegenstellingen. Je kan er ook weer meer van genieten als het een tegenstelling heeft. Dus als je altijd streng voor jezelf bent, nou, ben je op vakantie minder streng voor jezelf en ja, neem je wel een biertje en een zak chips en nou, doe je normaal niet dus.

Linda:    Het is echt een beetje in fases dus.

Bas:    Ja, ja.

Zelfvertrouwen combineren met ambitie

Linda:    Ja, en ik wil toch nog even nog steeds terug want ik ben nog steeds heel nieuwsgierig, je hebt zoveel eigenlijk al bereikt hè of neergezet, en je hebt al heel veel met ons gedeeld over hè, rituelen, over patronen, over gezondheid, ook over hoe je omgaat met tegenslagen, maar zie jij, eigenlijk wat je zei heb je al je jeugddromen al gerealiseerd, zag jij dat dan voor je?

Bas:    Ja, het stomme is dat ik zeker toen ik kind was had ik heel, nog steeds wel, maar ik had gewoon heel veel zelfvertrouwen denk ik. Ik denk gewoon dat ik wel altijd van binnen voelde dat het ook daadwerkelijk ging gebeuren en ik denk dat dat sowieso al de allereerste stap is naar het bereiken dat je al van binnen voelt dat het gaat gebeuren en dat je al bij wijze van spreken uittekent van deze stappen ga ik nemen en daar sta ik over drie jaar. Dat vergroot je kans op succes 100%.

Linda:    En wat als je nu ziet waar je nu staat, wat zet jij dan neer nu voor de toekomst?

Bas:    Hoe bedoel je dat?

Linda:    Nou, je zag dus al ook al wel voor je dat je het ging bereiken en dat je eigenlijk ook al wist dat je dat ging bereiken, wat zijn nu wat je wil bereiken over 3 jaar of 5 jaar?

Bas:    Dat vind ik onwijs lastig. Het stomme is, en ik noem het ook altijd ik leef in een soort van achtbaan of zo of in een sneltreinvaart omdat je eigenlijk relatief snel best wel veel dingen hebt gedaan en ja, gewoon je dromen op relatief, nou ja, jonge leeftijd tussen haakjes hebt verwezenlijkt. Ik vind het heel moeilijk om ja, om er echt bij stil te staan van wat droom ik nu nog echt weet je, en ik denk ik kom dan toch weer terug op mijn avonturen met familie en vrienden beleven, maar of dat nou echt, dat is toch iets wat ongoing is, het is niet per se een droom en ik droom niet van materialisme en grote auto’s of helikopters of vliegtuigen, daar droom ik helemaal niet van. Ik droom alleen maar van mooie momenten met mensen en dat moet ik voor mijzelf misschien nog beter definiëren of zo, maar het is onwijs lastig, het is onwijs lastig want vaak, ik ben altijd ben ik naar een punt toe gegaan hè, dus dan denk ik van ok, heb ik een bepaald iets bereikt, denk ik ok, ja, nu is het wel gedaan, nu wil ik een boerderij kopen, heb ik een boerderij gekocht. Ja, weet je, een business, wil je een business verkopen, ja, business verkocht. Ok, ja, weet je, en dus wereldreis, ok, heb je wereldreis gedaan. Het klinkt allemaal, op een gegeven moment dan denk je van ja, wat is dan nu nog verder het hogere doel of de droom of zo.

Linda:    Ik hoorde jou een keertje zeggen dat ook tijdens die truffelceremonie dat ook bij jou indaalde ok, ik heb mijn jeugddromen gerealiseerd, dat heeft mij ook vrijheid gegeven en dat is misschien wel dat geluk, niet zozeer dat realiseren van wat je zegt die materiële zaken, inderdaad helemaal niet, maar dat innerlijke geluk, innerlijke rust en de vrijheid om te kiezen wat ik op elk moment kan doen, dat je dat ook mogelijk met de wereld wilde delen.

Bas:    Nee, zeker, dus het delen van de reis van wat je doet, wat je meemaakt en hoe je er in elke fase van je leven naar kijkt is denk ik ook iets heel moois. Dus en puur door andere mensen daarmee te inspireren om ook in een bepaalde, ja, een bepaalde stap te zetten of in beweging te zetten of te laten zien dat het mogelijk is, weet je, in het begin dacht ik altijd van ja weet je, is het niet het ego wat spreekt als je alleen maar wil laten zien wat je successen zijn, maar ik ben er later anders naar gaan kijken. Ik laat andere mensen gewoon zien wat er mogelijk is als je gewoon, ja, als je gewoon dat doet wat, ja, wat je heel graag wil doen en waar je gewoon naartoe wilt. Dus het is meer inspireren en vooral andere mensen proberen in beweging te zetten en ja, dat lukt aardig, maar goed. Ja, het is ook, het is dan is het ook weer stom weet je want je komt dan weer in een soort van spagaatje met je ego en ja, whatever, de spirituele wereld of hoe je het ook wil noemen want je hebt het over je wil dan weer zoveel mogelijk mensen bereiken en dan wil je een podcast met zoveel mogelijk luisteraars en dan wil je zoveel mogelijk volgers op YouTube of je wil een grote e-maildatabase, maar al dat ben ik gaandeweg steeds meer gaan loslaten of zo en dan denk ik gewoon van ja, ik gooi het erin en uiteindelijk, ja.

Linda:    Wie het oppikt die het kan gebruiken die, ja.

Bas:    Ja, ja.

Linda:    Mooi.

Bas:    Ja.

Je weet niet wat je wilt

Linda:    Je zegt heel duidelijk inderdaad het gaat over het inspireren van bereiken wat je wil. Wat nou als je nou niet weet wat je wil?

Bas:    Ja, dat is een hele goeie. Dat is een hele goeie. Ik denk sowieso dat je eerst voor jezelf naar binnen moet kijken wat je echt wil. Ik denk het enige advies daarin is gewoon ga de stilte in met jezelf en probeer jezelf antwoorden te geven daarop. Want ik bedoel, als je in een bepaald stramien leeft en zit en een bepaald ritme dan denk je vaak niet bewust na met wat je, wie je bent of wat je echt wilt. Dus dat zou mijn eerste tip zijn.

Meditatie

Linda:    En wat is, hoe zoek je die rust op? Mediteer jij elke dag?

Bas:    Ja, voor het slapen. ’s Ochtends iets te hectisch met de kinderen.

Linda:    Ja.

Bas:    Dat zou ik het liefst ook doen, dus ik zou het liefst echt ja, whatever, ik ben niet echt een vroege vogel dus ik zou wel het liefst echt om half 6 opstaan of zo om even een half uurtje te gaan zitten, maar dat moet er nog inkomen dus.

Linda:    Ja.

Bas:    Ja, als je niet weet wat je wil, het stomme is weet je, ik bedoel ook met studies en zo, als kind wist ik ook niet per se waar het zou eindigen, maar dat is een uitspraak van Steve Jobs weet je, je kan de punten niet als je vooruitkijkt met elkaar verbinden, maar wel als je terugkijkt. Dus soms moet je gewoon hele logische, die voor jou logisch voelen dingen aanpakken en doen zodat je dan terug kan kijken en zeggen van ah ja, wacht even, hier zat ik in een diep dal, maar daardoor ben ik dit gaan doen en dat gaan doen en nu sta ik hier weer op de top weet je. Dat kun je alleen doen als je terugkijkt, maar niet als je vanaf dat dal vooruitkijkt denk je ja, ok, de wereld is klote en ik stop er maar mee of zo. Dus continu de logische dingen doen die voor je liggen en daar stappen in zetten is denk ik wel een goeie en denk ik ook veel je laten inspireren door ja, podcasts te luisteren, boeken te lezen, andere mensen te volgen. Weet je, er zijn hele kanalen op YouTube met inspirational video’s. Als je elke ochtend in de auto zit en je luistert zo’n inspirational video, ja, als je daardoor niet geïnspireerd wordt zeg maar, ja, dat kan gewoon niet eigenlijk dus en dan word je vanzelf geïnspireerd en dan leer je steeds meer beseffen alles is mogelijk en wat als alles mogelijk is wat ga ik dan doen en dan krijg je in een keer heel veel energie en ja, dus dat, het begint ook weer met die mindset maar het is ook gewoon je laten inspireren door anderen in je omgeving, door podcasts, boeken, YouTube filmpjes whatever. Daar zou ik starten en misschien ook wel je naaste omgeving om raad of hulp vragen en gewoon kijken van hoe kunnen jouw mensen in je omgeving jou daarmee helpen. Ja, ik denk ook gewoon dat in deze tijd iedereen, zeker door Corona misschien nog wel meer, dat je dus steeds egoïstischer voor jezelf bent gaan leven en dat het minder een ja, een community is of zo die elkaar echt helpt dus ik denk dat daar, ja, dat is gewoon een uitdaging om dat voor jezelf in te richten eigenlijk. Maar vaak heb je maar, ja, whatever, een paar goede vrienden of een handjevol vrienden, weet je, ik bedoel als ik je zou vragen van als je echt in de put zit en je huilt, geef me dan een lijst met mensen waar je dan op dat moment zou bellen of naartoe zou gaan. Misschien is het wel niemand. Ja, en dat is gewoon ja, dat klopt niet altijd bij mensen zeg maar dus dat is heel lastig. Dus echt, het echte geluk zit hem uiteindelijk in de echte connectie, niet alleen met jezelf, maar ook met je omgeving en dus ja, dan moet je ook die connectie al is het maar met één iemand en met jezelf, of het kan ook alleen, dat begint met jezelf. Als je geconnect bent met jezelf dan ben je ok, maar het is ook leuk als je dan dat geluk kan delen om daar nog meer geluk uit te halen met iemand anders.

Intuïtie of hoofd?

Linda:    Maak jij jouw beslissingen op basis van intuïtie, je hoofd, een combi?

Bas:    Ja, ik ben wel, ik luister naar binnen of zo of ik kijk gewoon wat op dat moment logisch is en dat doe ik. Het is niet altijd het beste, maar ja, ja, dat gewoon ook. Ja, alle beslissingen die ik een soort van neem op de grotere momenten dan luister ik gewoon naar mijzelf of wat goed voelt of ja, of ik er op dat moment achter sta en achteraf blijkt dat het toch niet het beste is dan verander ik het later wel weer voor zover dat kan. Maar ja, soms, en dat zie ik zelf ook in business, soms maak je het onnodig moeilijk voor jezelf. Hè, dus alles wat je doet in je leven is een opstapeling. De moeilijkheden die ontstaan is een opstapeling van de keuzes die je hebt gemaakt daarvoor hè, in business is het heel erg verleidelijk om meerdere businesses te hebben want wat als er nou eentje fout gaat? Ja, dan heb ik die andere nog. En zo ga je nooit eigenlijk all-in in iets wat uiteindelijk weer, dus ik zeg altijd focus en discipline is een formule voor succes en dus dat die focus die heb ik echt veel te lang in mijn leven niet gehad, die focus leer je ook weer te krijgen door te mediteren en door naar binnen te gaan, door die focus wel te hebben. Zo leer je dat ook in business dan om je te focussen op één ding. Hetzelfde met relaties, weet je, ik bedoel ja, de helft van de relaties geloof ik gaan uit elkaar als ik de statistieken mag geloven. Ja, heeft ook met een bepaalde focus te maken en ook een bepaald gemak waarmee het kan of zo en allemaal dat soort dingen dus ja.

Linda:    Alles wat je aandacht geeft groeit eigenlijk ook.

Bas:    Zeker, absoluut.

Bron van inspiratie

Linda:    Ja, ja. Je zei ook net van hè, als je elke dag inspirerende YouTube video’s bekijkt dan kan je bijna niet niet geïnspireerd raken. Door wie word jij geïnspireerd?

Bas:    Ik moet ook eerlijk zeggen toen ik dus bijvoorbeeld die moeilijkere fase had toen heb ik mij onwijs laten inspireren door Steve Jobs en hij heeft ook een bekende speech die heeft hij op Harvard gegeven en, poeh, ik word er een beetje emotioneel van zelfs, ik ging altijd sporten en ik luisterde altijd diezelfde speech, altijd. 

Linda:    Nu ben ik heel nieuwsgierig.

Bas:    Ja, het gaat ook over liefde en verlies zeg maar, dat je, ja, uiteindelijk dat alles wat wij het leven noemen ook dat dat bedacht is door andere mensen die niet veel slimmer zijn dan onszelf. En als we dat gezegd hebben, kijk, nu ook met alle regels die er uit de lucht komen vallen zeg maar hè, het wordt allemaal bedacht door anderen en uiteindelijk moeten wij in een bepaald stramien leven zeg maar. Ja, en ook het leert je ook beseffen dat, en Steve Jobs is natuurlijk uiteindelijk aan een soort van kanker overleden, dat ja, dat je daar, dat dat je kracht moet geven zeg maar, de gedachte dat je ooit dood gaat moet je uiteindelijk kracht geven om te leven en daar het maximale uit te halen, maar ook, wat hij weer later eigenlijk toen hij op zijn sterfbed lag letterlijk dan vertelde van al die welvaart of dat geld kun je niet meenemen in je graf zeg maar dus dn kom je weer terug op eigenlijk van shit, ik had eigenlijk meer avonturen met familie en vrienden moeten beleven of whatever, het leven op een andere manier moeten leven en niet alleen maar me volledig te focussen op ja, meer creëren zeg maar.

Linda:    Ja, mooi.

Bas:    Soort van hebzucht of zo. Ja, het waren drie dingen wat hij in die speech, maar ja, die speech kan ik zeker iedereen aanraden, dat is op Harvard geloof ik.

Het beeld van kinderen

Linda:    Ja, en wat zou jij als Bas, je kinderen, hoe wil jij dat je kinderen naar je kijken of wat je meegeeft?

Bas:    Ja, dat is een goede vraag, met name dat je je eigen regels schrijft of kan schrijven. Ik denk dat dat de belangrijkste is en ik zie het ook nu zeg maar dan gaan ze naar school en het heeft ook weer met die omgeving te maken. Ze zitten daar in een klasje en dat klasje beïnvloedt hun weer en ze komen thuis en in een keer doen ze allemaal soms rare dingen of hebben ze weer allemaal nieuwe woorden geleerd en zo, weet je, dat is, en ja, vooral je wilt ze leren dat ze zichzelf mogen zijn en dat dat ok is en dat ze niet continu een ander schaap in de kudde moeten zijn of hoeven te zijn en ja, whatever als ze andere kleren willen aantrekken dan doen ze dat. Vooral dat ze leren 100% zichzelf te zijn, dat ze snappen dat dat ok is, dat ze veel zelfvertrouwen krijgen en dat ze gewoon hun eigen keuzes maken, whatever die keuzes ook zijn en dat ze daar dan gelukkig mee zijn en dat is uiteindelijk denk ik wel dingen die ik wil meegeven. En dat ze ja, dat als ze iets willen dat ze dan dat zelf kunnen leren, wat het dan ook is. Hè, ik bedoel, ja, ik denk 80% van de mensen doet totaal iets anders dan waarvoor ze gestudeerd hebben en ja, ik bedoel whatever, het vak e-commerce dat volg je ook niet op school zeg maar en dan doe je dus, dus dat zijn gewoon dingen dus en zeker met de middelen die er in deze tijden zijn met alle e-learnings en dingen die er gewoon ja, wide in the open zijn kun je gewoon alles leren wat je wilt en daar je vak van maken een soort van of in ieder geval je leven mee leven of je geld mee verdienen.

Linda:    Ja, alles wat jij wil bereiken is mogelijk.

Bas:    Ja, ja. Maar ja, ik bedoel het heeft ook weer met, kinderen kopiëren altijd gedrag. Dus ze kopiëren niet alleen het gedrag van de kinderen, maar ook van hun ouders dus soms kan dat heel erg confronterend zijn.

Linda:    Zeker, ja.

Bas:    Dus maar soms dan hebben ze ook een bepaald gedrag en dan zegt mijn vrouw, Claudia die zegt ja, dat hebben ze echt van jou. Soms begin ik dan gewoon te lachen en denk ik gewoon van ja, ok, ja, dat is dan zo, ja.

Linda:    Ja, voor persoonlijke groei zijn kinderen eigenlijk het meest handig om te hebben.

Bas:    Ja.

Linda:    Als je er bewust, ja.

Bas:    Ja, het is een soort van spiegel naar jezelf zeg maar van oh, ja, dus.

Linda:    Ja, lekker dan, ja, mooi.

Bas:    Ja.

Linda:    Heb jij nog?

Ondernemerschap

SP3.    Ja, wat ik mij wel afvraag inderdaad is wat je andere ondernemers zou meegeven of mensen die zouden willen gaan ondernemen wat is dan de eerste belangrijkste stap?

Bas:    Ja, een paar dingen die we ook eerder hebben besproken denk ik. Ik zou je zoveel mogelijk omringen met andere ondernemers. Het stomme is, vaak begint dat ook met een transactie om je een bepaalde groep in te kopen tussen haakjes. Als ik daarop terugkijk heb ik zelf ook in het verleden soms aan Masterminds deelgenomen die ja, in mijn geval dan best wel duur waren.

Linda:    En Masterminds zijn dan dus een soort van communities of bijeenkomsten waar jij met andere ondernemers je mind inzet om met elkaar te sparren.

Bas:    Ja, exact, ja, en er zijn ook mensen die dat soort Masterminds organiseren waarvoor je kan betalen en dan kom je in een groep van 10 mensen of zo en zo heb ik een paar van dat soort clubjes gehad in het verleden en als ik daar, ja, dat zijn ook stuk voor stuk goede ondernemers geworden en nog steeds veel contact mee dus ik denk dat dat, dat vaak dat het met een transactie begint en je in zo’n groep inkopen waar het normaler is dat je een e-commerce business aan het bouwen bent of whatever, beleggen of wat het dan ook is, dat je je daarmee omringt met mensen die daar al succesvol in zijn en dan is de kans op jouw succes weer groter. Ik zou ook heel veel mindset boeken lezen, ja, podcasts luisteren, een beetje die dingen ook. Je laten inspireren. Ja, en vooral je innerlijke rust vinden. Ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is. Ik poeh, de eerste 5 of misschien wel 10 jaar van mijn hele ondernemersbestaan, ik vond de innerlijke rust eigenlijk niet om de reden dat je misschien denkt dat je niet goed genoeg bent, dat je moet presenteren, dat je een bepaald niveau van succes moet bereiken. Pas als je daar echt innerlijke rust in vindt, ik denk dat je dan, ja, ik denk dat is misschien het grootste succes wat je bereikt, dat je een beetje vanuit je innerlijke rust kan creëren en dat was echt een groot ding bij mij in ieder geval. Ik denk dat dat veel mensen ook, dat dat moeilijk is en zeker als je naast je baan een business gaat starten en dat je 80 uur per week aan het werk bent en dan maar rustig blijven en innerlijk vertrouwen hebben in jezelf en verder gaan, hè, dat is onwijs lastig, maar ja, als je gewoon dat zelfvertrouwen krijgt en hebt en weet dat je de juiste stappen zet en je laat inspireren of helpen door de juiste mensen die het al succesvol gedaan hebben dan is de kans op succes voor diegene ook het grootst, ja.

Linda:    In een ideale wereld is iedereen dan aan het ondernemen?

Bas:    Nou, kijk, ik geloof erin dat ondernemers oplossingen brengen voor heel veel problemen in de wereld dus vanuit dat perspectief is het goed dat er zoveel mogelijk ondernemers zijn, maar als iedereen zou ondernemen dan ziet de wereld er misschien ook wel anders uit. Kijk, het is ook ja, jij vindt het ook fijn dat als de trein rijdt dat iemand die trein voortbeweegt of whatever, als je een supermarkt in gaat, ja, veel kan met technologie geautomatiseerd worden, maar dus er zijn steeds minder mensen nodig in dingen die mainstream zijn, maar dus die ondernemers die brengen heel veel oplossinge voor de wereld dus in die zin zou het top zijn als er zoveel mogelijk mensen ondernemen, maar ik denk als iedereen onderneemt dat het dan fout gaat.

Linda:    Ja.

Bas:    Ja.

Creativiteit vanuit innerlijke rust

Linda:    En in die innerlijke rust ontvang jij dan ook de creativiteit of de ideeën of?

Bas:    Ja, 100%. Dus ook als ik terugkijk naar toen ik twee jaar lang met een soort van vrije mind rond de wereld aan het reizen was, ja, dan pas komt echt die creativiteit vrij en het is heel moeilijk als je in een bepaald stramien zit en 80 uur per week werkt en jezelf allemaal dingen oplegt om dan echt creatief te zijn. Ik denk niet dat dat echt de goede formule voor creativiteit is. Ik denk juist dat als je de hele dag aan het mediteren bent dat dan de  mooiste dingen naar boven komen van oh ja, dit moet ik doen of die keuze moet ik maken of whatever weet je. Dus ik denk, en die rust die gunnen we onszelf vaak helemaal niet weet je. Ik bedoel ja, ik kan zo een hele dag in mijn eentje in een sauna rondlopen en gewoon saunaatje in, uit, beetje relaxen. Ja, dat vind ik echt heerlijk.

Linda:    Ja, en dat brengt je ook verder dus.

Bas:    Dat brengt me verder ja. Je voelt je daarna ook een soort van ja, gereinigd letterlijk en figuurlijk en ja, dat is gewoon heel lekker.

Linda:    Dus ik hoor jou eigenlijk zeggen weet je, het succes, het gaat eigenlijk om het innerlijke succes, die innerlijke vrede, die innerlijke, het vanuit daar de dingen kunnen doen, de reizen met familie, de ervaring, de avonturen beleven waar je later mooi op terug kan kijken.

Bas:    Ja.

Linda:    En dat eigenlijk met de juiste mindset de rituelen inbouwen, zelfzorg, omringen met inspirerende mensen of mensen die jou  ook verder brengen.

Bas:    Juist, ja.

Linda:    Discipline, geloof in jezelf.

Bas:    Focus en discipline, geloof in jezelf, dat geloven in jezelf is ook zeker in de moeilijkere momenten is dat, dat kan heel moeilijk zijn en ook zeker voor, ja, weet je, het is we zijn ook mensen dus je moet dat geloven in jezelf moet je op een bepaalde manier ontwikkelen. Als er alleen maar dingen fout gaan dan ga je steeds minder geloven in jezelf. Dus er is een bepaalde formule voor, ik weet hem niet meer uit mijn hoofd, maar stel er gaan, ze zeggen wel vaak van er moeten vijf dingen goed gaan zeg maar om één ding wat fout gaat te kunnen verwerken of zo weet je, zo’n bepaalde ratio. Dus als jij alleen maar ziet dat er dingen fout gaan of dat dan in de praktijk ook zo is, het kan alleen maar van binnen zijn dat je alleen maar gaat focussen op de dingen die verkeerd gaan en dan ja, de mindset shift die je wil maken is dat je dan meer energie gaat geven aan de dingen die goed gaan en dat je de dingen die fout gaan of zo op een andere manier leert relativeren of zo, anders kom je in zo’n soort van negatieve spiraal en dan ja, dat eindigt meestal niet heel erg goed zeg maar.

Linda:    Nee. Ook weer eigenlijk wat je aandacht geeft groeit.

Bas:    Ja, 100%. Ik zeg altijd you need to water the plant, dus je moet de plant water geven anders gaat ij niet groeien. Dat is in relaties zo, met kinderen zo, met jezelf zo, business zo, alles, alles wat je echt aandacht kan geven dat groeit, ja.

Linda:    Ja, met dus bepaalde focus.

Bas:    Ja, focus en discipline, belangrijk.

Linda:    Mooi.

Bas:    Ja.

Linda:    Is er nog iets wat wij gemist hebben wat we wel echt nog van Bas moeten weten of wat we mee kunnen geven?

Bas:    Poeh, ik denk dat veel de revue gepasseerd is, ja, dat we veel gezegd hebben dus nee, nee, ik bedoel ik kan het wel herhalen, maar dat het gewoon mega belangrijk is om van binnen te leven in plaats van van buiten en daar, dat doen veel te weinig mensen. Ik durf ook niet te pretenderen dat ik 100% van binnen leef. Er is altijd wel een factor van buiten, maar dat je een bepaalde mentale rust vindt van binnen en vanuit daar kan creëren en doen is gewoon heel fijn en dat heeft soms tijd nodig of een bepaalde reis die je moet doormaken waarin dingen goed en fout gaan. Nou ja, dat hoort er ook bij. Maar goed, vooral dat vertrouwen dan in jezelf houden en gewoon ja, doorgaan.

Dankbaarheid

Linda:    Doorgaan. Ik heb er nog wel eentje, waar ben je het meest dankbaar voor?

Bas:    Goede vraag. Ik heb daar laatst, dat is alweer een tijd geleden, zat ik ook met een groep ondernemers, toen hadden we het over dankbaarheid dat ook dankbaarheid eigenlijk heel simpel kan zijn. Ja, dat je, ik bedoel, dat je dankbaar bent dat je gezond bent en dat je kinderen gezond zijn en dat je mag doen wat je doet en dat is ook een bepaalde mindset zeg maar dat als je elke dag wakker wordt dat je dan bedenkt van ok, dat je iets simpels bedenkt, of iets minder simpels whatever, waar je dankbaar voor bent. Alleen dat vind ik nog heel moeilijk. Ik ben ook misschien wel een beetje streng voor mijzelf of minder streng geworden, maar wel streng voor mijzelf dat je dan niet heel per se nadenkt over alles wat er wel is en dat je daar dankbaar voor bent. Een tijd geleden had ik draaiduizeligheid. Ik weet niet of je dat kent maar ik zou het je niet aanraden. Op een gegeven moment lag ik op bed ik kon niet meer opstaan omdat de hele wereld begon te draaien en ik dacht echt van ja, dit is niet goed, ik heb een tumor in mijn hoofd of zo en uiteindelijk was het iets met mijn evenwichtsorgaan, maar toen heb ik echt bijna een week op bed gelegen met die duizeligheid en als ik een beweging met mijn hoofd maakte begon alles weer te draaien en toen ging ik wel meer en meer beseffen van ok, stel dit zou nou echt het einde zijn, en toen was ik aan het nadenken van ja, shit, had ik dan niet nog meer tijd moeten spenderen met eigenlijk familie en vrienden om dan als dit het einde zou zijn. Dus dan ga je daar weer over nadenken en, maar.

Linda:    Wat was toen het antwoord?

Bas:    Nou, het antwoord was wel, kijk, dat is een beetje niet het gevaar, maar dat is ook wat ik eerder zei, ik zit in een bepaalde fase sta ik echt volledig aan in business of volledig aan in genieten en avonturen beleven. Dus waarschijnlijk als ik na een fase avonturen beleven dat had gehad dan had ik gezegd van ok, prima. En nu als je dan in een fase zit van je bent weer misschien iets meer aan het werk of dingen aan het creëren en zo dan denk je daar misschien anders over terwijl ja, goed, dat. Maar dankbaar, ik ben voor heel veel dingen ben ik dankbaar. Ik bedoel ik ben ook heel erg dankbaar voor mijn ouders en mijn opvoeding en het stomme is dat heeft ook weer met die omgeving te maken, uiteindelijk ben jij ja, voor een heel groot deel zeg maar het resultaat van jouw ouders en hoe zij jou hebben opgevoed en wat zij jou hebben meegegeven en op een bepaald punt ga je dat natuurlijk zelf ontwikkelen en dan ga je op kamers en dan ga je een beetje iets meer je eigen weg en dan leer je je eigen omgeving om je heen creëren. Dus ik ben heel erg dankbaar daarvoor dat ze me zo ver hebben gebracht en nog dankbaar ook voor de mensen die ik daarna heb leren kennen en waar je gewoon met elkaar de wereld eigenlijk mooier hebt gemaakt en vooral veel avonturen en ja, dingen hebt gedeeld met elkaar, ja.

Linda:    Mooi. Fijn.

Bas:    Ja.

Linda:    Dank je wel voor jouw inspiratie.

Bas:    Ja, graag gedaan.

Linda:    En jouw verhaal.

Bas:    Top.

Linda:    Wij gaan er ook weer wat moois van maken.

Bas:    Ja, heb je genoeg materiaal zo?

Linda:    Nou, ik denk het wel. 

Bas:    Mooi.

Linda:    Dank je wel.

Bas:    Ja, graag gedaan.

Place comment