Slippertje 20: Het geheim van de eeuwige jeugd met Jesse van der Velde
22 augustus 2020 
56 min. read

Slippertje 20: Het geheim van de eeuwige jeugd met Jesse van der Velde

Het is weer maandag en dus is het weer tijd voor een hagelnieuw Slippertje in de Ondernemen Op Slippers podcast! Deze week heb ik Jesse van der Velde te gast en ik heb hem even goed aan de tand gevoeld. Jesse begon ooit als personal trainer, maar is inmiddels uitgegroeid tot voeding & fitness goeroe!

Je kent Jesse wellicht van zijn Youtube video’s over bijvoorbeeld superfoods of van zijn boek ‘Voor altijd jong’. Maar zijn kennis en expertise gaat verder dan dit, hij bewandelt namelijk ook het pad naar spiritualiteit.

Verder vertelt Jesse in deze podcast over:

  • hoe hij motivatie en ambitie wist te halen uit gepest worden
  • law of attraction
  • het geheim tot voor altijd jong blijven
  • en hoe spiritualiteit hem geholpen heeft op prive- en zakelijk vlak

Laten we gaan luisteren naar Jesse van der Velde, ik kan niet wachten! Let’s go!

Podcast transcriptie

Bas: Dames en heren, vandaag in de Ondernemen op Slippers podcast the one and only Jesse van der Velde. In 2005 op zijn 19e is hij begonnen als personal trainer, in 2006 publiceerde hij zijn eerste Nederlandstalige YouTube video over voeding en fitness. Hij schreef het bestseller boek “Voor altijd jong” en hij startte daarna een business in de superfoods. Uiteindelijk is hij ook het spirituele pad gaan bewandelen om zichzelf beter te leren kennen en uiteindelijk had dat ook nog eens een positief effect op zijn business. We gaan hem eens even goed aan zijn tand voelen dames en heren.

Je schuift je shit opzij en voelt je vogelvrij, je runt je business op je slippers en dat maakt je blij. Je droom is werkelijkheid, bent van de stress bevrijd, je kraakt de code van het leven met zekerheid.

Bas: Yes. Jesse, wij gaan de code kraken.

Jesse: Dat gaan we zeker doen.

Bas: We gaan het niet alleen van het leven kraken, maar van veel meer toch?

Jesse: Ik hoop het, ja. 

Bas: Welkom man in de Ondernemen op Slippers podcast.

Jesse: Ja, dank je wel, bedankt voor de uitnodiging.

Nog maar 3 maanden te leven..?

Bas: Ja, nou ja, ik begin altijd met een intensieve vraag. Wat zou je doen als je nog drie maanden te leven hebt?

Jesse: Wow. Dat is wel een intensieve ja. Ik denk dat ik vooral echt heel veel tijd met mijn kinderen en met mijn vrouw zou besteden. En ik denk dat ik iedere dag zou starten met wat wil ik mijn kinderen leren. Ik voel dat ik zoveel te leren heb, te brengen heb in hun levens en überhaupt wat zou ik willen overdragen. En ondanks dat ze nog zo jong zijn, misschien zou ik dat wel gaan opnemen, mooie dagen met hun hebben, veel kwaliteit samen besteden, kwaliteit. 

Bas: Mooi.

Jesse: En echt levenslessen aan hun gaan vertellen. Dat zou ik denk ik doen en vooral gewoon heel veel mooie momenten creëren samen met hun en met de familie.

Bas: Ja.

Jesse: Ik denk dat content produceren mij heel natuurlijk ligt en ik denk dat ik zoveel mogelijk zou gaan produceren dan, zoveel mogelijk zou gaan vertellen. Zulk soort vragen herinneren je er ook altijd aan wat wil je misschien nog wel meer doen op dit moment ook al heb je die dood nog niet voor ogen.

Bas: Wat wil je meer doen?

Jesse: Ja, meer content produceren.

Bas: Ja, precies. 

Jesse: Ja, meer vertellen.

Bas: Dus het is eigenlijk je produceert eigenlijk nooit genoeg content dus in jouw ogen.

Jesse: Denk ik ja, denk ik ja. 

Bas: En welke content heb je vandaag geproduceerd?

Jesse: Vandaag niet zoveel dus te weinig.

Bas: Ok, ja, mooi. Nou ja, we zijn nu…

Jesse: We zijn nu aan het produceren.

Bas: Ja, ik wou net zeggen, we zijn nu echt mooie content aan het produceren.

Jesse: Absoluut.

Bas: Ja, mooi man. Het is toch, ja, uiteindelijk zijn je kinderen toch een soort van afspiegeling van jezelf altijd.

Jesse: Ja.

Bas: En ja, dus dan krijg je ook de vraag van ja, hoe goed heb je het gedaan in het leven en dan zeggen de mensen altijd van ja, kijk maar naar mijn kinderen.

Jesse: Ja, dat is wel waar, ja. 

Bas: Dat is wel mooi. 

Jesse: Ja, er is uiteindelijk echt weinig wat echt telt hè. Ik ben wel gaan nadenken en ik denk gaan begrijpen, in ieder geval is op dit moment mijn perceptie dat er maar weinig is wat je echt moet doen in het leven en er is heel veel wat je wil doen. Maar ik denk als mensen, zodra mensen zeggen ik moet dit echt doen, ik denk dat dat A) een illusie is, maar B) ook dat het betekent dat je eigenlijk niet echt een keuzemogelijkheid hebt voor jezelf. Want als je zo wordt gedreven ik moet dit echt doen, ik kan dit niet niet doen dan ontbreekt de keuzemogelijkheid, dan ontbreekt de mogelijkheid in jezelf om het ook gewoon te kunnen loslaten. Hè, en vanuit welke intentie ben je dan echt aan het doen wat je wil doen en misschien wel uit angst voor falen of angst dat je het anders nooit hebt gedaan, maar dat is per definitie allemaal angst, dus eigenlijk ben je vanuit angst aan het handelen. Ik denk dat het een enorm mooie vrijheid is in het leven om volledig in eenheid te kunnen zijn met het moment, met plezier, met je hart, met je familie, nergens druk voelt van ik moet iets doen want dan ben je echt ook volledig keuzevrij, wat wil je eigenlijk doen. Je wilt graag een groot bedrijf bouwen, je wilt graag aanzien of een grote auto of weet ik veel wat voor andere mensen dingen doen. Je wilt dat graag en dat mag ook, maar dat is vanuit een intentie dat je het heel erg leuk vindt vooral.

Bas: Wow. En als je dingen moet dan ontstaat er vaak natuurlijk ook stress denk ik dan.

Jesse: Ja, voor mij is mijzelf opleggen dat ik dingen moet erg destructief en absoluut niet productief. Als ik een dag aan het werk ga bijvoorbeeld op vakantie en ik denk van ah, ik ga gewoon even lekker een paar dingetjes doen omdat ik het leuk vind dan ben ik plotseling ineens heel veel productiever als dat ik achter mijn bureau ga zitten en ga denken ik ga nu productief zijn. Ik denk dat we dat allemaal herkennen. Dus vanuit die vrijheid kunnen leven is denk ik het begin van een schitterende creatie, wat je ook wilt creëren, een bedrijf of een boek of weet ik veel wat.

Bas: Wow. Het is wel mooi ook wat je zegt over angsten denk ik. Weet je, ik denk dat heel veel mensen vanuit angst de keuzes maken. 

Jesse: Ja.

Bas: En dat je een transitie zou moeten maken als mens van angst naar vertrouwen zeg maar en soms duurt dat echt gewoon tientallen jaren voordat je überhaupt op het punt komt dat je vanuit vertrouwen gaat handelen.

Jesse: Ja.

Bas: Is dat iets wat je zelf ook herkent?

Jesse: Ik denk dat vertrouwen, dat het nog meer is dan vertrouwen. Ik denk dat het ook echt verbinding is, namelijk echt kunnen handelen vanuit verbinding met wat je diep voelt in je lijf, het onderscheid goed kunnen maken tussen wat je ego wil, die graag aanzien wil en bang is om te falen en bang is om niet goed genoeg te zijn en bang om niet geliefd te worden etc. en ego is gemakkelijk beschadigd en vanuit wat je echt heel erg blij zou maken en dat je voelt dat echt een verschil maakt voor jezelf en je eigen leven en misschien daarna ook wel in de wereld, verbinding daarmee en verbinding met het moment hè, met de mensen in je bedrijf, met de timing van de markt of wat de wereld misschien wel nodig heeft. Ik ontdekte dat ik veel motivatie verloor of in ieder geval op zoek moest naar een nieuwe bron van motivatie toen sommige van de waarheden over voeding, over gezondheid al naar buiten waren gekomen die mij in het begin heel erg dreven. Mensen moeten dit weten. Er is altijd een groot gat tussen wat wetenschap al weet over voeding en gezondheid en wat de mainstream, de meeste mensen weten. Hè, bijvoorbeeld ruim 15 jaar geleden of ongeveer 15 jaar geleden begon ik al te zien je kunt diabetes type II heel goed genezen en was dat voor mij een intrinsieke drijfveer. Ik wil die waarheid naar buiten hebben. En toen ik begon te zien hé, nu zijn er stichtingen die dit aan het verkondigen zijn, er zijn andere voedingscoaches en er zijn andere, het is vrij mainstream aan het worden dat je dat kunt genezen denk ik ok, dat is opgelost, dat is opgelost, dat hoef ik niet meer te doen. 

Bas: Wow.

Jesse: En dus vanuit die verbinding kunnen handelen, dat is echt het werk wat ik zou willen doen en wat ook nodig is, is denk ik als ondernemer een heel mooie vraag want als je mee kunt bewegen in een veel grotere beweging van dat wat zich aan het ontwikkelen is, een trend die zich aan het ontwikkelen is, een nieuwe innovatie die zich aan het ontwikkelen is, een nieuwe behoefte die mensen aan het krijgen zijn die ze nog niet weten dat ze willen of een bepaald bewustzijn dat zich aan het ontwikkelen is onder mensen dan kan je mee gaan bewegen met een heel grote nieuwe golf, met een grote nieuwe beweging en dat maakt ondernemerschap heel veel gemakkelijker ten opzichte van dat je iets heel moeizaams aan het doen bent waar je nog heel veel mensen van moet overtuigen waar ze helemaal nog geen interesse in hebben wat heel moeizaam zou zijn.

Bas: Ja, wow.

Jesse: En die beweging goed aanvoelen en herkennen is denk ik een intuïtie die we moeten ontwikkelen ook als ondernemers.

Kleine Jesse

Bas: Ja, nou ja, en ook dat soort bewegingen en patronen beginnen natuurlijk al op hele jonge leeftijd. Hè, dus hoe deed zich dat bij jou voor? Hoe heb jij je jeugd ervaren of hoe zag jouw jeugd überhaupt eruit? Ja, waar was je toen je klein was?

Jesse: Ja, mijn jeugd was enerzijds heel intens en bijna verdrietig en heel stabiel en goed, heel goed en stabiel naar mijn ouders die altijd geweldig goed voor me hebben gezorgd en ook gelukkig nog steeds bij elkaar zijn en heel veel van me houden en dat ook altijd hebben meegegeven. Anderzijds enorm intens was, ik ben jarenlang gepest, een enorme outsider geweest en heel eenzaam geweest op school, weinig vrienden en daardoor alleen nog maar meer bang om afgewezen te worden en daardoor moeilijker vrienden kunnen maken en dat soort dingen en dat was in de eerste jaren als ondernemer echt een enorme drijfveer want eerlijk is eerlijk, min grootste drijfveer as om gewoon een grote Porsche te kopen en naast de jongens die mij hadden gepest voor het stoplicht te kunnen staan en een dikke middelvinger op te kunnen steken zo van ik heb het gemaakt en dat was ook gewoon lang mijn drijfveer. Weet je, ik ga wel laten zien wie ik ben en wat ik kan en dat was een heel fijne drijfveer want dat gaf me enorm veel snelheid van implementatie, het gaf me heel veel urgentie en ik denk dat die urgentie voelen helemaal in een startup enorm belangrijk is. Het gaf me heel veel drive om mijzelf heel snel te ontwikkelen, veel seminars te volgen, veel boeken te lezen, maar het was natuurlijk ook gigantisch destructief want het was, die hele identiteit van ik heb het nodig om gezien te worden als succesvol had ik alleen maar nodig omdat ik dat niet in mijzelf kon ervaren. Hè, ik wil succesvol zijn zodat andere mensen mij kunnen zien als succesvol heb ik nodig omdat ik dat zelf graag wil voelen. Ik wil mij succesvol voelen. Dus wat ik over mijzelf voelde was afhankelijk van hoe een ander mij zag. 

Bas: Ja.

Jesse: En dat is heel complex, dat is heel destructief eigenlijk. En op een gegeven moment begon dat nieuwe pad een veel innerlijker pad om naar mijzelf te gaan kijken en te beseffen ok, ik ben 20 jaar lang niet gezien, daarna had ik het 10 jaar lang extreem nodig om door anderen te worden gezien en nu wordt het tijd om mijzelf echt te leren zien en dat is zo’n 4, 5 jaar geleden nu en dat is waar het innerlijke pad voor mij echt begon.

Bas: Wow, je gaat er even in vogelvlucht doorheen zeg maar, maar het is wel een hele mooie reis die je gemaakt hebt, dus eigenlijk vanaf ja, kind toch dat je het moeilijk had en dat je misschien wel een ja, en heb je daar later over nagedacht waarom je werd gepest en dat soort dingen? Of is dat ook gewoon dat het zo was en dat is dan gewoon ja, had het een bepaalde reden of zo? Ik bedoel, had je een rare vlek op je been of had je een grote neus of?

Jesse: Een groot hoofd en grote oren.

Bas: Of waren het gewoon alleen maar bijnaampjes die je kreeg of zo of was jij gewoon een makkelijke prooi of zo?

Jesse: Ja, ik denk dat het eerste belangrijke antwoord is dus dat het misschien wel niet zo heel relevant is om daar later nog daar echt over na te denken omdat het toch alleen maar de betekenis is die we er zelf aan willen geven en onze mind die wil altijd betekenis geven, die wil begrijpen en veel van onze realiteit is onze eigen perceptie van de dingen, dus het is heel mooi om vooral te voelen het is goed en dat heeft me ergens gebracht en ik hoef het verleden niet meer te veranderen, ik hoef vooral geen perceptie te hebben van boosheid op hun die me hebben gepest of ik hoef geen verdriet er meer over te hebben of ik hoef geen onzekerheid meer te hebben over toen kon ik het niet dus nu kan ik het niet. Weet je wel, ik hoef dat verleden niet naar de toekomst te brengen hè.

Bas: Nee.

Jesse: En maar ik denk ook dat het gewoon, ja, ik denk dat de belangrijkste perceptie is acceptatie en een zachtheid voor jezelf en dat de rest niet meer zo heel veel relevant is.

Bas: Ja, mooi gezegd.

Jesse: Ja, echte heling is acceptatie en daarna is het klaar.

Zelfvertrouwen terugkrijgen

Bas: Ja, mooi gezegd. Ja, vooral die acceptatie en dat heeft natuurlijk veel tijd nodig. Kijk, dat duurt, uiteindelijk is het natuurlijk ook een zelfvertrouwen ding want het doet natuurlijk een enorme deuk in je zelfvertrouwen en op een gegeven moment dan ga je je afvragen van hoe krijg ik nou wel meer zelfvertrouwen? En dat gebeurt vaak doordat er bepaalde dingen dan weer gaan lukken waardoor je weer denkt van wow, yes, tsjakka. 

Jesse: Ja.

Bas: En waar was die transformatie voor jou dat dingen gingen lukken en dat je weer dacht van hé, ik ben Jesse en what the fuck, ik ben een bad ass motherfucker en ik laat de wereld eens even zien wie ik ben.

Jesse: Ja, ik denk dus toen, ik denk dat toen ik voor de tweede keer in Havo 3 zou blijven zitten dacht ik dat het wel tijd zou worden om er een beetje wat van te maken en toen ging ik naar het SIOS en toen besloot ik wel nou ga ik hier echt een succes van maken. Maar dat was ook omdat het me gewoon heel veel plezier gaf en ik er echt enorm veel zin in had en toen begon de gedachte in mij te sluipen misschien kan ik deze vierjarige MBO-opleiding wel in drie jaar doen. Toen begon ik dat ook uit te spreken. Op de een of andere manier leefde dat in mij, misschien kan ik dit ook wel in drie jaar doen. Alsof ik voor de tijd wilde inhalen. Dat begon ik aan docenten uit te spreken, kan ik dit ook in drie jaar doen? En ze zeiden nou, de opleiding is nu net geherstructureerd, het is voor het eerst vier jaar geworden sinds een paar jaar en sindsdien heeft nooit meer iemand dit in drie jaar gedaan en dat kan ook eigenlijk niet meer. Maar ik geloofde daar gewoon heel erg in en ik geloof enorm in de kracht van geloof. Ik geloof enorm in de kracht van het onderbewustzijn, ik geloof enorm dat we ons leven creëren vanuit onze innerlijke werkelijkheid en dat onze buitenwereld een reflectie is van onze binnenwereld. En terwijl ik dat geloof vasthield begon een paar maanden later vroeg een docent aan mij, die vroeg hé, volgens mij vind je het wel vrij gemakkelijk of niet? Ik zei ja. Hij zo zou je misschien ook al een beetje stof willen doen van het tweede jaar? En toen zei ik ja, dat is goed, maar kan ik dan ook de examens doen van het tweede jaar? Zei ik tegen hem. Dat was mijn trainingsleerdocent. Hij zei nou, dat weet ik niet, dat is nog nooit gebeurd zei hij, maar we kunnen het ontdekken. En toen is dat balletje gaan rollen en toen gaven de docenten mij enorm veel vrijheid om zelf mijn rooster in te delen en om de tijd te plannen en te bepalen welke praktijklessen ik wanneer wilde gaan volgen en toen heb ik echt een geweldig cool eerste jaar gehad en de grote grap was dat ik daardoor ook weer een enorme outsider was en dat ik daardoor ook weer niet echt werd geaccepteerd want ik zat niet meer in één klas. Hè, ik was gewoon zo hard bezig om het eerste en tweede jaar te combineren dus daardoor kreeg ik eigenlijk weer alsnog wat ik in de basisschool en de middelbare school ook had, dat ik weer die outsider was. Maar ik denk dat ik daardoor ook leerde om er gewoon echt geen fuck van aan te trekken. Ja, en zulk soort dingen kunnen we volgens mij niet plannen in ons leven, dat is echt het volgen van je intuïtie en het pad. Ik geloof heel erg dat wanneer je gewoon echt volgt wat je voelt in je buik, wat je voelt in je hart, waar je intuïtie je naartoe leidt dan is dat voldoende reden om dat te doen. En meestal willen we in ons hoofd dat ook begrijpen. Hè, we willen meer zekerheid, maar wat als het dan niet lukt. Hè, wij als ondernemers en de meeste ondernemers die hebben wel een mindset van gewoon doen en just fucking do it en gewoon gaan. Veel andere mensen willen misschien eerst meer rationaliseren, meer uitdenken etc. Ik geloof gewoon heel erg als je het voelt, just do it, gewoon het pad bewandelen.

Bas: Ja, mooi.

Jesse: dat is toch de dynamiek van het leven ook? Gewoon de verrassing. Als je alles al weet, alles hebt uitgedacht is het allemaal fucking saai.

Bas: Ja. Maar zijn ondernemers in het algemeen niet überhaupt zeg maar al de outsiders? Al helemaal, ja, of je nou kleine of grote ondernemer bent, ik zeg sowieso, kijk, als je denkt aan de hele grote ondernemers, Mark Zuckerberg, Steve Jobs of Bill Gates of wat dan ook, ja, dat zijn toch ook allemaal, eigenlijk zijn het ook allemaal zwarte schapen want het zijn ook fucking outsiders.

Jesse: Ja.

Bas: Die het leven anders zien dan de rest van de wereld en daardoor juist de verandering in elkaar brengen en dat is toch gaaf om te zien toch.

Jesse: Ja, klopt. Ja, dus omarm dat, ja.

Bas: Ja, tof.

Jesse: Omarm per definitie wie je bent.

Studie

Bas: Ja. Hoe heette die MBO-opleiding nou die je had gedaan?

Jesse: Het SIOS.

Bas: Het SIOS, oh ja, en daarna ging je?

Jesse: Daarna ben ik in Antwerpen gaan wonen en ik, terwijl ik op school zat en mijn fitness trainer A, fitness trainer B opleiding en dat soort dingen deed en sportmassage. Toen moest ik natuurlijk stage lopen en was ik al gaan werken in een fitnesscentrum en daarom deed ik om te beginnen als personal trainer en wij gingen in Antwerpen wonen, mijn toenmalige vriendin, nu mijn vrouw, we gingen daar wonen omdat zij daar diergeneeskunde ging studeren en ik ging met haar mee. Helemaal uit het noorden van Nederland 300 km verderop in Antwerpen wonen en toen heb ik me direct ingeschreven bij de kamer van koophandel want ik wilde gewoon personal trainer worden en gewoon direct gaan met die banaan en ben ik ook weer in Antwerpen gaan studeren, heb ik nog een jaar bedrijfskunde gedaan en toen wilde ik gewoon mijn bedrijf bouwen. Dit was in 2006-2007. Toen was mijn ambitie om een franchiseformule op te starten voor personal trainers.

Bas: Ja, tof. 

Jesse: Ik durfde denk ik wel groot te denken want ik las toen een boek van Donald Trump wat nu wel geestig is, dat is denk ik Groot heette dat boek of zo.

Bas: Ja.

Jesse: Dus ik dacht van ja, ik moet gewoon veel groter denken dan alleen maar zelf personal trainer zijn, ik moet gewoon een franchiseformule hebben voor personal trainers.

Bas: Ja.

Jesse: Maar ik had zelf helemaal nog niet echt veel klanten toen en die stappen kan je niet overslaan. Dus ik was bezig om een franchiseformule op te richten voor personal trainers en toen vroeg een vriend van mij die wat rationeler en wat meer down to earth was die zei: maar wat ben je dan de hele dag aan het doen? Ja, ik dacht ik ben een marketingstrategie aan het uitdenken en het franchiseconcept en blablabla. Hij zei ja, maar ja, als je een franchiseformule wilt dan heb je toch gewoon vooral heel veel klanten nodig? Oh ja, inderdaad ja.

Bas: Shit.

Jesse: En dat bracht me wel weer met mijn voeten op de grond en toen ben ik gewoon keihard aan de slag gegaan om te gaan adverteren en media te benaderen voor wat ik deed en toen ging het heel snel, toen kreeg ik heel veel klanten en had ik ook een half jaar later 200 personal trainers voor me werken al.

Personeel in dienst

Bas: Wow, 200? Je had een ding gemaakt met 200 personal trainers?

Jesse: Had ik twee andere personal trainers voor me werken.

Bas: Oh, twee, ik dacht dat je 200 zei. En maar waar kwam die drive vandaan om personal trainer te worden? Was dat ook zoiets van ja, dat esthetische, ik laat ze even zien hoe je lichaam eruit moet zien?

Jesse: Ik denk dat ik altijd intrinsiek ben gedreven door mensen te helpen met hun gezondheid. Dat is uiteindelijk denk ik waar ik gewoon, waarvoor ik hier ben, wat ik wil doen in dit leven. Dat kan je niet verklaren, dat is bijna op zielsniveau dat je dit gewoon doet hè, dat is gewoon wie ik ben en wat ik doe. 

Bas: Ja.

Jesse: Dus dat uitte zich toen denk ik al om te gaan werken als personal trainer.

Bas: Tof, en hoe begon je te trainen dan? Gewoon in een sportschool en dat je mensen ging helpen of had je meteen je eigen ruimte en dat soort dingen?

Jesse: Ja, ik werkte toen in een sportschool, en toen daarna begon ik te lezen over de kettlebell die nog helemaal niet bekend was destijds hè, dit is 2006-2006, de kettlebell bestond nog helemaal niet in Nederland, werd nog niet verkocht in Nederland. De meeste personal trainers, er waren bijna nog geen personal trainers, de meeste sportscholen hadden er nog nooit van gehoord en toen zag ik die kans en ik weet nog dat ik checkte of kettlebell.nl vrij was en die was nog vrij, maar ik registreerde nog niet. 

Bas: Wat? Niet?

Jesse: Inderdaad, en toen echt twee maanden later checkte ik weer en toen was hij natuurlijk geregistreerd door iemand anders. Ja. En toen heb ik nog kort samengewerkt met die mensen en daarnaast voor mijzelf begonnen, ja.

Bas: Tof, maar uiteindelijk dus personal trainer had je, ging je mensen trainen en daarna ging je dingen verkopen.

Jesse: Ja. Ja, ik was al personal trainer en ik wilde gewoon echt wat met die kettlebells gaan doen, dat was ook echt intuïtie en toen heb ik een personal training klant van mij gevraagd of hij me geld wilde lenen om een container te kopen wat eigenlijk een tweede container was. Ik was toen, ik heb kort samengewerkt met een paar andere mensen wat niet echt op iets uitliep en hij leende me dat geld, hij leende me iets van 20, 25.000 euro om die container te kopen met kettlebells en toen ben ik dat gewoon gaan doen, gewoon beginnen, gewoon gaan en toen heb ik een garagebox gehuurd vlak buiten Antwerpen om die kettlebells in op te slaan, dat was een groot drama want ik had een heftruck gehuurd om die container uit te laden maar ik had niet zo’n pallet, zo’n pompwagen weet je wel, dus ik kon alleen maar de eerste pallets eruit halen. Ik had geen pompwagen om die andere pallets naar voren te trekken en ik had ook nog eens een gewone heftruck voor binnen gehuurd en het was buiten en het was een beetje zo’n grintterrein en het begon gigantisch te regenen en die heftruck zat op een gegeven moment vast voor in de garagebox, dat was één groot drama. Maar dat was hilarisch. Zo beginnen we als ondernemer, gewoon do it.

Bas: Ja, maar die dingen zijn natuurlijk tyfuszwaar, als je daar dan met een pallet zit.

Jesse: Die waren super zwaar. Dat waren nog allemaal Chinese pallets en de helft van de pallets was gebroken tussen China en Rotterdam. Ja, hilarisch.

Bas: Ik geniet ervan, maar dan ging je ook zelf als er een kettlebell werd besteld of zo, of wat verkocht je dan? 

Jesse: Ja, toen ben ik een dvd-box gaan maken met en dat werd de kettlebell workout en dat is het eerste product waar ik ooit een miljoen omzet mee heb gedaan door de jaren heen. Dat is een heel belangrijk product geweest jarenlang voor mijn bedrijf. Een dvd-box met 5 trainingsschema’s, of 5 dvd’s, 10 trainingsschema’s met kettlebell oefeningen, kettlebell workout, jarenlang verkocht. Maar ik had die container vol met kettlebells en ik had nog niet echt een methode om die dingen ook echt te gaan verkopen, dus dacht ik ja, laat me maar een dvd gaan maken. Dus daarom ben ik een dvd gaan maken om van die kettlebells weer af te komen en toen heb ik inderdaad de eerste maanden nadat ik de productlancering had gedaan heb ik de orders zelf verwerkt, maar dat was maar heel kort, twee maanden lang en daarna gaan uitbesteden bij een fulfilmentbedrijf en vooral heel erg gaan focussen op ads, gewoon op Google Adwords. Facebook bestond toen nog niet, toen hadden we nog Hyves, deed ik een beetje Hyves ads en Google ads. Zo mijn mailinglijst opgebouwd en zo begonnen met een following te bouwen online, ja. 

Bas: En was dat toen ook al jessevandervelde.nl of zo?

Jesse: Ja, dat was jessevandervelde.com al en ik had kettlebelldvd.nl en strakkebuikspieren.nl. 

Bas: Ik zal je niet vragen om je strakke buikspieren te laten zien.

Jesse: Ja, mag hoor. 

Bas: Mooi man.

Jesse: Die zijn er nog steeds, ja.

Bas: Vet, lachen joh, dat je dus gewoon kettlebells gaat verkopen, dan heb je die dvd workout en op een gegeven moment zag je ook in dat voeding natuurlijk een belangrijk onderdeel was of zit daar nog wat tussen voordat je die superfoods…

Jesse: Ja, ik had al veel opleidingen gevolgd over voeding. Ik was al als personal trainer op zoveel plaatsen in de wereld geweest, in Amerika geweest, in Schotland en Zweden. Ik volgde het meeste van mijn opleiding bij Charles Poliquin heette die man, die is ondertussen overleden helaas, een van de beste krachttrainers ter wereld misschien wel, zo wordt hij gezien. Enorm veel kennis over voeding en hormonen. Dat deed ik allemaal toen ik 20 was, 21 was en veel van die kennis ging ik inderdaad toen online verkondigen. Ja, dat was echt in de tijd van Sonja Bakker, dat mensen nog echt calorieën aan het tellen waren en ik was een beetje de eerste die ging vertellen over hormonen. Hè, je moet je hormonen in balans krijgen want dat is het probleem. Dat was toen nog een beetje gekke praat. Mensen geloofden dat nog niet in het begin.

Bas: Ja.

Jesse: Maar ik denk dat dat enorm belangrijk is in je bedrijf. Ik geloof dat er dus een heel mooie balans tussen waar je enerzijds misschien veel te mainstream bent, hè, als je gaat vertellen wat iedereen vertelt, ja, dat hebben ze al gehoord, dat is niet meer interessant, en als je iets gaat vertellen wat nog te ver in de toekomst is, wat ze nog helemaal niet kunnen begrijpen dan word je een beetje als de gek gezien. Hè, daar kunnen ze niet mee verbinden en je moet precies tussen die twee in zitten. Je moet net 1, 2 stappen verder zijn van mainstream, maar niet zo ver daar vandaan dat mensen je zien als ja, whatever weet je wel.

Bas: Ja.

Jesse: Dat moet je zien te vinden voor je bedrijf altijd, in je marketing. 

Positie in de markt

Bas: En wat was dat voor jou toentertijd?

Jesse: Nou, dat was dus de stap waar calorieën tellen heel mainstream was en dat ik ging zeggen het is leuk dat je calorieën telt, maar het maakt niet uit hoeveel je eet, het maakt enigszins uit hoeveel je eet, maar het maakt veel minder uit hoeveel je eet dan wat je eet. Wat je eet is veel belangrijker want wat je eet bepaalt wat er gebeurt met je bloedsuikerlevels, wat er gebeurt met je hormonale balans en daardoor bepaalt wat je eet of je lichaam in een modus raakt van vetopslag of in een modus van vetverbranding. En tegenwoordig is dat vrij normaal hè, we kennen het ketogeen dieet en we kennen intermittent fasting, allemaal dat soort principes. Tien jaar geleden was dat niet.

Bas: Nee.

Jesse: Dus dat was net één stapje verder dan mainstream, ja.

Bas: Tof. Dus toen ging je, ja, je hebt altijd heel veel bestudeerd over voeding en dat soort dingen zeg maar, en wat zijn nou de concrete dingen die je bij heel veel, nou ja, laten we zeggen mainstream mensen als je dat überhaupt mag zeggen fout gaat bij die hormoonhuishouding en wat ze dan naar binnen stoppen en wat er dan anders zou moeten om het beter in balans te krijgen?

Jesse: Ja.

Leven in balans

Bas: Eigenlijk hoe krijg je het beter in balans, met welke voeding?

Jesse: Ja, er is gewoon heel veel onwetendheid nog steeds over voeding. Mensen denken veel te gemakkelijk na over een broodje eten is toch helemaal niet zo heel slecht, of die yoghurt is misschien toch helemaal niet zo slecht. En nee, een keer een boterham eten of yoghurt eten op een voedingspatroon dat in de basis heel erg goed is, waar je vooral heel veel groentes eet, waar je eet wat heel erg dicht staat nog bij de natuur en groentes die gewoon nog net uit de grond komen hopelijk en fruit en noten en zaden en als je dan een keer een boterham eet bovenop een voedingspatroon dat in de basis heel goed is dan is dat niet zo’n issue. Als je echter een voedingspatroon eet waarbij je ’s ochtends een boterham eet en misschien wel een bak yoghurt met cruesli en die cruesli daar zit suiker in en fructose, glucose, fructosesiroop en weet ik veel allemaal wat voor rommel en dat komt uiteraard uit een fabriek dan begint dat heel erg op te tellen. En die granen bijvoorbeeld, vooral tarwe in die grotere hoeveelheid en dat de basis van je voedingspatroon laten zijn en dat ook nog eens doen voor 20 jaar of misschien wel 30 jaar dat begint heel erg op te tellen. Dat brengt schade aan aan de darmwand, brengt de darmflora uit balans en alle, 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen en je hormonale balans begint in je darmen. Alle ziekte en gezondheid begint in je darmen en de meesten van ons die beginnen al met dat heel erg te verstoren met veel te veel granen en te veel gluten. Daar zitten daadwerkelijk in dat soort verhalen heel veel waarheid in dat we dat meer moeten vermijden in ons leven. Om nog maar niet te spreken over alle bewerkte voeding die we eten. 

Bas: Interessant. Ik heb laatst een detox gedaan, 6 dagen lang heb ik allemaal van die shakes genomen en zo en toen kwam letterlijk een soort van, ja, die ja, ik noem het de darmwand, maar er zit een soort van vlies in je darmen of zo die je blijkbaar los kan weken, dat gebeurde met die detox, dus er kwam echt een soort van–

Jesse: Een slijmvorming van troep wat zich had opgeslagen.

Bas: Ja, ik zal de details sparen, maar het was een heel spektakel wat naar buiten kwam.

Jesse: Ja, gelukkig.

Bas: Ik zag het een beetje als een reset van mijn darmen of zo, is dat ook iets zeg maar als je dan bij wijze van spreken een hele tijd lang bij wijze van spreken wat je zegt, te veel gluten, granen, dat soort fratsen vreet en je doet dan zo’n detox, wat letterlijk dus even het systeem opschonen is en je gaat bij wijze van spreken daarna alleen maar broccoli en noten, zaden en de dingen die dan beter zijn voor je eten.

Jesse: Ja, een detox moet je goed voorbereiden omdat het lichaam kan nog niet klaar zijn om te detoxen. Veel mensen hebben zonder dat ze het weten tekorten aan voedingsstoffen. We hebben tekorten aan vitamine D omdat maar de helft van het jaar de zon sterk genoeg is überhaupt om voldoende vitamine D in je huid om te zetten vanuit zonlicht. Veel mensen hebben een tekort aan magnesium omdat we zoveel stress hebben en dan meer magnesium verbruiken want magnesium ontspant het zenuwstelsel dus compenseert feitelijk voor stress, dus hoe meer stress we hebben hoe meer magnesium we verbruiken, hoe sneller we een tekort hebben en we eten niet voldoende de groentes en de noten en de zaden om dat voldoende uit onze voeding te halen. En daardoor, dat zijn tekorten die veel mensen hebben om nog maar niet te spreken over tekorten aan andere mineralen, simpelweg omdat we A) niet eens voldoende groente eten voor wat wordt aanbevolen, want je eet niet 200, 300 gram groente per dag, de meeste mensen doen dat niet. Volgens de nationale voedselconsumptiepeiling doet maar 2% van de Nederlanders komt dagelijks aan de norm voor voldoende groente en fruit. Ga maar eens na, 300 gram groente op je bord leggen is behoorlijk veel en dat dan vervolgens ook iedere dag doen. Dus we komen daar niet aan en daardoor hebben we geen levensbedreigende tekorten, als je naar de huisarts zou gaan en je zou vragen heb ik een tekort aan vitamines of mineralen dan gaat hij, als hij dat dan al zou testen dan zit je waarschijnlijk niet onder de norm die de huisarts stelt of die in Nederland wordt gesteld, maar je zit waarschijnlijk ver onder de norm voor optimaal en dat is een heel groot verschil tussen die twee en daardoor kan het lichaam minder goed ontgiften, je lichaam heeft, je hebt vitamine C, vitamine E, B-vitamines nodig, je hebt calcium, ijzer, zink, andere mineralen nodig voor de lever om goed te kunnen detoxen en omdat de lever minder goed kan detoxen, maar je wel veel wordt blootgesteld aan toxische stoffen in je shampoos en verzorgingsproducten en in onze leefomgeving en de rook die je inademt of weet ik veel wat gaat het lichaam die toxische stoffen opslaan in vetcellen omdat ze ze niet goed kunnen afbreken. Dus voordat je gaat detoxen moet je zorgen dat je eerst die voedingsstoffen weer goed aanvult, dat je zorgt dat je lever klaar is om te gaan detoxen en daarom kan je beter ook gewoon geleidelijk gezonde voeding opbouwen in de eerste maanden. Groene smoothies gaan drinken, meer salades gaan eten, meer groentes misschien gaan stomen of in de oven doen, maar gewoon veel meer groentes in je voedingspatroon brengen, dagelijks noten en zaden en dan bereid je je lichaam goed voor. En dan een keer een detox doen is een geweldig idee omdat dat je lichaam zo’n enorme reset geeft die je nodig hebt, want dan word je weer veel intuïtiever voor de signalen van je lichaam. Het grootste probleem is dat we de signalen van ons lichaam verdoven doordat we heel erg in ons hoofd zitten, we hebben veel stress, we eten niet gezond. Daardoor luisteren we niet naar de signalen die ons lichaam ons geeft en daardoor moeten we steeds sterkere signalen krijgen voordat we er überhaupt een keertje naar luisteren, in plaats van dat je al luistert naar dat je een paar dagen achter elkaar hoofdpijn hebt en je kunt afvragen wat is nou echt de oorzaak daarvan? Kan ik naar mijn lichaam gaan luisteren? Moet ik misschien meer ontspannen, beter voor mijzelf gaan zorgen. Laat me naar dat signaal luisteren. De meeste mensen nemen een paracetamol en die gaan gewoon door en die doen dat 5 jaar, 10 jaar, 15 jaar lang, helemaal ondernemers, en dan worden de signalen worden steeds groter. We worden steeds zwaarder, krijgen meer overgewicht, we krijgen steeds dikkere wallen onder onze ogen, we slapen steeds slechter, weet ik veel wat voor problemen, ons libido daalt. Dat zijn allemaal signalen van het lichaam. Totdat op een gegeven moment zijn we 40, 45, 50, misschien 60, krijgen we hoge bloeddruk, krijgen we hoog cholesterol en als we dan nog niet luisteren dan krijgen we kanker, etc. De signalen worden steeds zwaarder van het lichaam, steeds grotere signalen. Ik denk dat het heel belangrijk is om in diepe verbinding te zijn met die subtiliteit van het lichaam en dat heel erg te voelen. 

Bas: Ja, en dan denk je ook, ik denk vaak na over dat zorgsysteem en hoe de ziekenhuizen werken zeg maar, maar je lost dat helemaal niet in het ziekenhuis op, maar je lost dat wat jij net precies zegt, je lost dat eigenlijk tien jaar voordat je in het ziekenhuis zit los je het eigenlijk op met precies wat jij net zegt.

Jesse: Exact, want de periode tussen het moment dat kwaadaardige cellen zoals kankercellen zich beginnen te ontwikkelen en het moment dat mensen een diagnose daadwerkelijk krijgen, heb je enig idee hoeveel jaar dat is?

Bas: 5, 10?

Jesse: Ja, zeker weten, ja, dus daar zit een enorme lange periode tussen en dan denken mensen ineens ik heb kanker. Ja, je bent al 10 jaar lang geleidelijk kanker aan het krijgen en dat betekent ook dat je de tijd hebt om dat te herstellen. Dat je niet in plotselinge stress hoeft te schieten als je zo’n diagnose krijgt, welke diagnose dan ook want het lichaam heeft een geweldig, krachtig zelf-genezend vermogen en kanker is natuurlijk een voorbeeld wat misschien wel een van de grootste ziekte is waar we de meeste angst mee associëren, maar er zijn wereldwijd honderden zo niet duizenden voorbeelden van mensen die zijn afgeschreven, namelijk ik kan niks meer voor je doen, je gaat dood over 3 maanden of over 6 maanden en die weten te herstellen. Die besluiten ik geef niet op en die dan hun voedingspatroon gaan verbeteren, op zoek gaan naar een holistische arts, naar de kwaliteit van leven gaan kijken, gaan aarden, gaan koud douchen, gaan zorgen dat ze vitaminetekorten aanvullen, zorgen dat ze hun immuunsysteem versterken op alle mogelijke manieren die daarvoor bekend zijn en die dat weten op te lossen.

Dichterbij de natuur

Bas: Wow, dat is wel tof, maar kunnen we eigenlijk gewoon stellen dat we allemaal veel meer uit de natuur moeten eten of dichter uit de natuur moeten eten?

Jesse: Ja, natuurlijk, je komt uit de natuur, je komt toch niet uit een fabriek?

Bas: Precies, nee, dat klopt. Maar ja, als ik naar mijzelf kijk, ik bedoel, jij zit natuurlijk een beetje in die supplementen business ook maar ik denk dan altijd supplementen zijn ook niet gemaakt als oermens zeg maar toen we aan het jagen en het verzamelen waren gingen we ook niet denken van laten we eventjes–

Jesse: Onze hele levensstijl is niet gemaakt hoe wij als oermens waren.

Bas: Nee, dat is absoluut waar.

Jesse: De passiviteit waarmee wij leven, het gemak waarmee we voeding kunnen kopen en in overvloed kunnen eten, de manier waarop wij onze voeding bereiden, de elektrische apparaten waar we onszelf aan blootstellen, de koffie die we nemen om onszelf wakker te houden, de medicijnen die we nemen om symptomen te onderdrukken, niks is meer in de buurt van hoe het was als oermens.

Bas: Dat zou interessant zijn om eens een tijd als een oermens te leven dan.

Jesse: Dat is het enige wat je hoeft te doen. Als je ziek wordt, ga de bergen in, ga in de zon liggen, ga je aarden, ga eten wat moeder aarde je geeft, maar wacht vooral niet totdat je ziek wordt om dat te gaan doen.

Bas: Nee.

Jesse: En dit is ook ondanks dat een groot deel van mijn bedrijf supplementen is, is dat absoluut niet de volgorde waarin ik de boodschap verkondig, prioriteit is absoluut altijd eerst zorg voor je darmgezondheid door veel groentes te gaan eten en meer weer gefermenteerde voeding in je voedingspatroon te gaan brengen en zorg dat je veel meer water gaat drinken, zorg dat je koud gaat douchen, zorg dat je gaat trainen, gaat bewegen en met je blote voeten op de aarde loopt en dat je tot rust komt, dat je leert om die spanning die in je lijf zit om dat los te laten. Dieren hebben een heel, hebben een systeem om hun fight or flight mechanisme, hun stressmechanisme uit te schakelen. Als een kudde zebra’s op de vlucht moet omdat ze worden aangevallen door een leeuw en het gevaar is geweken dan zie je die zebra’s zie je een paar minuten later gewoon weer staan grazen en wij hebben als we een heel stressvolle dag hebben gehad dan kan je die spanning nog zo lang in je lijf voelen. Hè, dan weet ik veel, hebben we misschien wel een biertje of een wijntje nodig om een beetje te ontspannen, gaan Netflixen of misschien wel heel veel gaan vreten om maar een beetje weer tot rust te komen. Wij hebben minder, wij hebben niet zoals dieren een switch waarmee we ons fight or flight systeem in een keer uit kunnen zetten. Wij moeten dat gaan doen. Voor ons is die switch is je ogen sluiten en naar binnen gaan kijken, gaan mediteren, diep gaan ademen en weer in verbinding komen. Misschien wel een sauna doen of gewoon lekker met je rug in het gras te liggen en je in overgave weer te komen. Lekker bovenop de grote moeder aarde te liggen.

Bas: Ja.

Jesse: Ontspannen bovenop de grote moeder. 

Bas: Ja, lekker. 

Jesse: En dat dienen we bewust te doen, maar de meesten van ons die maken onbewust de keuze om ongezond te gaan eten, alcohol te consumeren, om te gaan roken, om tv te gaan kijken, dingen die juist, die heel, heel veel worden gebruikt om te ontspannen, maar juist zo destructief zijn en doordat zoveel mensen het doen denken we dat dat gewoon is, neigen we er naartoe, kennen we geen alternatieven en het echte werk is ook ietsje moeilijker, namelijk om niet naar die drang te luisteren van tv kijken, roken, alcohol of wat dan ook, maar om te gaan zeggen nee, laat me de tijd nemen om min ogen te sluiten, naar binnen te gaan, diep te ademhalen. Dat is heel erg tegen de intuïtie in, maar dat is wel de controle en de volwassenheid die je moet nemen, het leiderschap dat je moet nemen over jezelf. 

Kuddedieren

Bas: Ja, dit is denk ik heel krachtig wat je zegt want ik geloof er ook in dat we allemaal kuddedieren zijn en dat iedereen denkt van ah ja, iedereen drinkt toch bier? Iedereen neemt toch Mars en Snickers en chips?

Jesse: Ja, en dan word je dus een statistiek.

Bas: Ja.

Jesse: En wat zijn de statistieken?

Bas: Ja.

Jesse: 30% kans op hart- en vaatziekte, 50% kans op overgewicht want 50% van de mensen heeft overgewicht. Het grootste gedeelte van de mensen is de laatste 10, 20 jaar van hun leven ziek.

Bas: Ja.

Jesse: Toen mijn boek “Voor altijd jong” uitkwam zeiden heel veel mensen tegen mij ja, maar ik hoef helemaal niet zo oud te worden. Daar begreep ik helemaal geen bal van. Toen begon ik later te begrijpen wat je eigenlijk zegt is je wilt niet oud worden met een lage kwaliteit van leven. 

Bas: Ja.

Jesse: Je wilt niet de laatste 10 jaar van je leven medicijnen moeten nemen en dat het steeds slechter wordt. Wat je wilt is een gezondheidsduur die gelijk is aan je levensduur. Gezond blijven totdat je sterft. 

Bas: Ja.

Jesse: Dat is waar het uiteindelijk heel erg over gaat en dat kan. Dat kan 100%.

Bas: Ja, want ik kan me iets herinneren met iets wat je meet waardoor je ziet hoe oud je bent tussen haakjes volgens mij?

Jesse: Klopt, telomeertesten, ja.

Bas: Ja, daar heb ik jou een keer over, kun je daar iets over vertellen? Want dan heb je het over voor altijd jong en dan ga je toch meten wat–

Telomeren

Jesse: Ja, al onze cellen bevatten onze genetische informatie en het uiteinde van ons DNA moet je zien als een schoenveter. DNA wordt beschermd door dat plasticje wat de schoenveter ook beschermt en dat noem je een telomeer en telomeren wordt van gesteld, maar daar is twijfel over want er is ook ander bewijs dat ze wel langer kunnen worden, maar lang werd gesteld dat telomeren kunnen niet langer worden. Het enige wat je kunt beïnvloeden is het tempo waarin ze verkorten. Je kunt je voorstellen dat als je veel rookt of veel stress hebt, allemaal zijn we weleens jaren later weer iemand tegengekomen en dat we die helemaal raar aankijken en denken jeetje, wat ben jij oud geworden. En dat is vaak overmatig alcoholgebruik, overmatig roken of misschien wel een heel stressvolle periode hebben gehad en dat soort factoren die versnellen veroudering omdat ze leiden tot meer ontstekingen in het lichaam, meer processen in het lichaam feitelijk die veroudering versnellen en dat komt omdat al die processen versnellen celdeling. Iedere keer als een cel deelt dan wordt het uiteinde van je telomeren wordt iets korter. Dus hoe meer celdeling er is hoe sneller de telomeren verkorten, hoe sneller je veroudert. Hoe gezonder je leeft, je kunt het tempo waarop je telomeren verkorten kan je beïnvloeden. Hoe gezonder je leeft hoe langzamer ze verkorten en feitelijk dus hoe langer je te leven hebt en daarom is de telomeerlengte en de snelheid waarop je telomeren verkorten is een heel belangrijke indicator voor hoe oud je eigenlijk echt bent, ja.

Bas: Ja, en je hebt dit laten testen geloof ik?

Jesse: Ja, ik heb het getest en toen heb ik het twee jaar later nog een keertje getest en toen waren mijn telomeren niet verkort. Ja. Dus dat betekent dat ik in die twee jaar niet was verouderd feitelijk, voor de wetenschap niet was verouderd.

Bas: De tijd stond stil even twee jaar.

Jesse: Feitelijk wel ja, ja.

Bas: Wow. Ja, dat is interessant. 

Jesse: Ja, en daarom zeggen veel anti-aging artsen ook dat de mensen die 150, 200 jaar worden nu al geboren zijn omdat we zoveel kennis hebben over hoe we ons tempo van verouderen kunnen beïnvloeden en daarnaast terwijl we 50 jaar verder zijn of 100 jaar verder zijn, zoveel technologie zullen gaan hebben om nog veel meer de snelheid waarop we verouderen te beïnvloeden. Dat de mensen die 150 worden nu al geboren zijn. 

Bas: Ja, en dan krijg je natuurlijk een soort van de Robocopverhalen dat de technologie zo ver gaat dat je gewoon je hart kan vervangen door een of ander pompje, en dat kan nu al, alleen het zijn superlompe apparaten met accu’s die je moet meeslepen en dan heb je dus geen hartslag maar dat wordt natuurlijk ook steeds kleiner, dat is bizar.

Jesse: En dan zullen we gaan zien wat er dan gebeurt. Want dat hart is nog heel veel meer dan een pomp voor het lichaam. Ik ben een enorme, ik geloof enorm dat het hart de grote bron is van intelligentie in je lichaam. Dat klinkt heel cliché, maar dat klinkt cliché omdat we zo weinig ons dat realiseren, maar we wensen nooit iemand toe: luister naar de onzin in je hoofd, toch? Als iemand met levensvragen bij je komt dan zeg je altijd: luister naar je?

Bas: Ja, naar je hart.

Jesse: Naar je hart. Waarom zeggen we dat? Wat betekent dat? Dat is denk ik een pad van ontdekking om dat voor onszelf te gaan begrijpen.

“Voor altijd jong”

Bas: Tof. Mooi boek geschreven “Voor altijd jong” en daarna ben je ook meer de superfood hype trein ben je opgestapt.

Jesse: Ja, dat was een leuke reis.

Bas: Hoe zag dat spektakel eruit?

Jesse: Nou ja, een jaar later, in 2012 kwam mijn boek “Voor altijd jong” uit en in 2013 bracht ik mijn tweede boek uit, “Superfood recepten” wat ook heel snel een nummer 1 bestseller werd. Toen begon de superfood hype een paar maanden later enorm los te barsten, die kunnen we ons allemaal wel herinneren waarschijnlijk.

Bas: Toen ging iedereen in een keer vogelzaadjes eten.

Jesse: Heel Nederland schrijven over vogelzaad en weet ik veel wat. En dat was in de eerste maanden heel goed natuurlijk voor mijn business totdat heel het Nederlandse retaillandschap dat ging verkopen, een Kruidvat, een HEMA, een Action en dat soort winkels allemaal. Toen lagen de producten waar ik in mijn boek over schreef en waar mijn business deels uit bestond lagen ineens overal en daar ging mijn bedrijf, daar ging mijn omzet want ze hoefden niet meer bij mij te kopen en je kunt altijd als ondernemer heel gemakkelijk de markt de schuld geven en ik denk dat er heel veel zwakte in zit. We dienen altijd naar onszelf te kijken en de grootste les was gewoon voor mij ik had heel goed vooruitgezien op dat die superfoods trend er ging komen, maar ik had niet goed vooruitgezien op wat als die er is en andere mensen springen daarop. Hoe kan ik nu alweer innoveren om een stap verder te zijn. En daardoor was ik dus heel erg in reactie op de marktomstandigheden en moest ik nog gaan innoveren toen het probleem er al was en ik denk dat er enorm veel kracht zit in anticipatie, dat we dat altijd moeten doen, altijd wakker moeten blijven. Dat was een grote les op dat moment en toen heb ik best wel een paar jaar gestruggled met mijn onderneming, financieel heel erg gestruggled, maar daar zaten denk ik nog veel meer lessen in verscholen dan wanneer het gewoon goed was blijven gaan. Hoe kan ik een bedrijf bouwen dat intrinsiek duurzaam is, dat een lange termijn visie heeft, maar het ging voor mij over nog veel meer omdat ik denk dat uiteindelijk ondernemerschap heel erg een spiritueel spel is en de reden waarom ik dat denk is omdat als je iemand vraagt die succesvol is geweest, wat zeggen ze meestal? Dan zeggen ze ok, het is fijn dat wat ik heb bereikt, maar wat vinden ze meestal nog veel waardevoller dan wat ze hebben? Dat is de leerervaring, wat nog veel waardevoller was, het proces daar naartoe, wat ik heb geleerd in het moment.

Bas: Ja.

Jesse: En wat zegt iemand die misschien wel net uit een enorm moeilijke tijd komt? Misschien wel een scheiding, problemen met het bedrijf, wat het dan ook is. Wat zeggen mensen altijd, het was zwaar, maar ik heb wel veel geleerd, toch?

Bas: Precies, ja.

Jesse: Dus wat is veel belangrijker dan het resultaat, of het resultaat nou positief is of negatief, dat is wie we worden in het proces, hoe we ons weten te ontwikkelen. En daarom denk ik dat het leven is een proces van creatie, het is een spel van creatie, van onbegrensde mogelijkheden en het is een pad dat we bewandelen van wording, van ontwikkeling en dat is heel erg een innerlijk pad omdat wat we tegenkomen in ons bedrijf is altijd een reflectie van dat wat we in ons leven, onze buitenwereld is altijd een reflectie van onze binnenwereld.

Bas: Ja.

Jesse: De eerste medewerker die je aanneemt en de struggles die je daarmee hebt zijn altijd omdat we zelf weer dienen te groeien naar een volgende stap en hoe doen we dat? Dat doen we door naar onszelf te kijken, ok, wat is dat in mij waardoor ik in conflict ben met die persoon, hè, de angst om controle te verliezen wat we hebben als ondernemers of wat het dan ook is. Het is een pad van naar onszelf kijken, onze innerlijke ontwikkeling en een paar jaar voordat ik het bedrijf Superfoodies kocht in Engeland wat toen niet zo heette, een paar jaar voordat ik dat bedrijf kocht toen begon ik aan vrienden, waaronder aan jou en aan gezamenlijke vrienden zoal Albert Sonneveld uit te spreken, ik zou graag een mentor willen, ik zou graag een mentor willen die een bedrijf heeft opgebouwd van 100 miljoen omzet om van te leren omdat ik begreep dat de snelste manier om eigenschappen te ontwikkelen is om naast iemand te staan die die eigenschappen al heeft ontwikkeld, het is een mentor hebben en daar heel dicht naast kunnen staan en te zien hoe beweegt die, hoe denkt die, hoe handelt die. Daarom omdat mijn ambitie was om een groot bedrijf te bouwen begon ik te zeggen ik wil graag een mentor die een bedrijf heeft opgebouwd van 100 miljoen omzet en ik heb in januari 2012 heb ik superfood.nl gekocht en een paar maanden daarvoor, in oktober 2011 was ik bij Business Mastery van Tony Robbins in Londen en ik stond vooraan om als eerste naar binnen te gaan en keihard naar voren te rennen om vooraan te zitten.

Bas: Om tsjakka te schreeuwen.

Jesse: Tsjakka te schreeuwen en naast mij stond een vrouw, ik had een shakebeker bij me met een hele donkergroene spirlina smoothie erin, iets wat de meeste mensen nu nog steeds niet zouden drinken en toen helemaal niet en zij zei oh, wat zit er in je smoothie? Ik zei ah, spirulina, chlorella en andere superfoods. Zei ze oh, cool, doe je iets met superfoods? Ik zeg ja, ik ben bezig een superfoodsbedrijf over te nemen zei ik en zij zei oh, dat is leuk, ik heb een superfoodsbedrijf hier in Engeland, Detox your World en we waren de eerste in 2000 om superfoods te gaan importeren naar de UK. Ik zei oh, leuk, zullen we straks gaan lunchen? Wij met elkaar lunchen en ik merkte tijdens het gesprek dat ze afstand begon te nemen van het bedrijf en ik zei hé, zou je je bedrijf niet willen verkopen aan superfood.nl wat ik aan het overnemen was. Dat was gewoon een webwinkeltje, was gewoon een handel, hè, voorverpakte goederen doorverkopen feitelijk. Maar zij had al een biologisch gecertificeerde productie-unit waar ze de grondstoffen inkocht en zelf verpakte en produceerde en ik zag natuurlijk perfect die combinatie. Dus ik vroeg aan haar, wil je je bedrijf verkopen? En zij zei nou, nog niet verder vertellen, maar we hebben het al in de stille verkoop gezet en toen dacht ik nu heb ik iemand nodig om dit bedrijf over te nemen want dat bedrijf was veel groter dan dat mijn bedrijf was en ik had het bedrijf nog niet eens overgenomen op dat moment.

Bas: Nee.

Jesse: Nu heb ik iemand nodig om het te financieren en dat was ook een moment dat ik dacht ok, als de law of attraction werkt, als we inderdaad zo’n wet van aantrekking hebben, laat me dat dan nu gaan testen, laat me gaan testen of ik kan visualiseren en aan het universum kan overgeven, kan loslaten, help mij om iemand te vinden. En via Albert Sonneveld, die had een vriend van hem waarmee die uit eten was en Albert die zei ja, ik ben ook begonnen in de superfoods want Albert en ik zijn oorspronkelijk zelf het bedrijf, samen het bedrijf begonnen en toen zei die vriend van hem maar superfoods, dan moet je deze man ontmoeten want die heeft net een bedrijf in biologische levensmiddelen verkocht en die is eigenlijk met pensioen, maar misschien kan die je wel helpen. Zo ontmoette ik mijn latere zakenpartner en toen kwam ik erachter dat die een bedrijf had opgebouwd van 100 miljoen omzet, precies dat wat ik had uitgesproken waar ik naar op zoek was en samen met hem heb ik een bedrijf overgenomen en de reden waarom ik dit vertel is omdat dat een heel mooie start was, maar zo’n mentorschp en dus hetgeen wat we aan het doen zijn in het leven, voor mij was dat dat mentorschap en dat bedrijf, dat gaat over zoveel meer dan wat we formuleren als doel. We zeggen we starten een bedrijf op voor die en die reden, hè, financieel vrij worden of succesvol worden of iets moois bouwen of wat dan ook. Ok, prima. Dat zijn de uiterlijke doelen hè, je zegt ik verkoop dat product of ik verleen die dienst, wat dan ook. Dat zijn de uiterlijke doelen, maar het gaat dus omdat het een pad is van wording en een pad over ontwikkeling gaat het over zoveel meer dan dat product dat we verkopen, dan dat wat uiterlijk vorm krijgt en we dienen ons dat te beseffen, de problemen die zich voordoen in het bedrijf zijn een reflectie over waar wij te groeien hebben, waar wij te leren hebben als mensen en dat hele mentorschap was dat ook. Dat hele mentorschap en de periode dat het zo moeilijk ging in de bedrijven was voor mij de grootste leerschool en kan je daadwerkelijk 100% je aandacht geven aan wat nu op dit moment in je leven gaande is. Want ik was altijd zo ambitieus, zoveel dingen willen doen, zoveel dingen tegelijkertijd doen, overambitieus, te veel projecten tegelijkertijd starten wat natuurlijk het typische ondernemerssyndroom is. Maar waarom? Waarom doe je dat? Hè, uit angst dat het niet snel genoeg gaat? Uit angst dat het allemaal niet genoeg is? Uit angst waarvoor? Waarom heb je een probleem met focussen? Je kunt wel zeggen ik moet meer focussen, maar vanuit waar doe je zoveel dingen tegelijkertijd? Opnieuw, innerlijk pad. En al die problemen waren natuurlijk een reflectie van niet kunnen focussen, maar ze waren ook een enorme gelegenheid om echt te leren focussen. Kan je met je volle aanwezigheid zijn bij wat zich nu voordoet in je leven in plaats van te denken ah, dat los ik later wel op weet je wel. Of ja, we moeten, we hebben meer geld nodig, we hebben een nieuwe investeerder nodig of een nieuwe investering nodig en het probleem maskeren met geld. Wat is het in mij wat ik dien te ontwikkelen?

Bas: Wow. 

Jesse: En ik haatte het proces, ik vond het vreselijk. Ik had het bedrijf overgenomen en er moest geld bij en ik verzette me er alleen maar tegen. Ik vond het niet leuk. Ik ging harder werken met mijn informatie-business en mensen helpen met hun gezondheid want daar verdiende ik geld, maar tegelijkertijd ging ik daar mijn focus naartoe leggen en was ik het probleem wat in het superfoodbedrijf was aan het negeren. Kan je dat allemaal loslaten? Dat wat je denkt wat je moet doen, de ambities die je daar hebt, kan je dat wat gaande is in je leven je volle aandacht geven? En dat kwam precies samen met het begin van mijn spirituele pad, dat een vriend me meenam naar een oude sjamaan dat later mijn sjamanistisch mentor werd en mijn hele leven stond op zijn kop toen dat begon en ik besefte me het meest spirituele om te doen is gewoon met je poten in de klei staan, je schouders eronder zetten, het volle aandacht geven en just fucking do it. Niet met je hoofd zitten in de toekomst en ah, als we dit doen en we bereiken dat doel hebben we al onze problemen opgelost en blablabla. Just aandacht, presence. Dat is wel een belangrijke skill. Warren Buffet die zegt most of man’s problems derive from the inability to be alone, quiet alone in a room.

Bas: Oh ja, zeker.

Jesse: Dat is zo waar, zo waar, en daarom doen zoveel oude tradities doen dingen als een fishing quest of een [00:48:53]. Daarom sturen de mensen die in de Amazone leven, de oude tribes die sturen mensen voor een week, twee weken, drie weken gewoon die jungle in, zetten ze in een hok met een spin en een slang, ga daar maar zitten, ga maar een worden met die spin en die slang. Ga maar in stilte komen, ga jezelf maar leren kennen, ga maar naar binnen kijken.

Bas: Wow.

Jesse: Dat is een van de meest waardevolle skills die we denk ik als mensen kunnen ontwikkelen die we ook altijd enorm respecteren en waarderen als iemand dat kan. Als je een monnik in zijn ogen kijkt of een oude, wijze man en de diepte en de wijsheid in die ogen ziet, dat is een pad van becoming, van wording. 

Bas: Dus dat is, ja, dat is toch een, uiteindelijk een reis naar jezelf denk ik.

Jesse: Ja.

Bas: Dus een innerlijke reis maak je altijd.

Jesse: Exact.

Bas: En je kwam met die sjamaan in aanraking en ook dat heeft eigenlijk ook wel je hele spirituele deur geopend een soort van te zeggen.

Jesse: Absoluut. 

Bas: En daarna, wat, ja, hoe heb je daarna vorm eraan gegeven en hoe zie je zelf zeg maar wat het spirituele jezelf heeft gebracht? Want ik geloof er altijd in ook dat het spirituele een onderdeel van je, ja, balans überhaupt moet zijn.

Jesse: Absoluut.

Bas: En heel veel mensen denken ja, what the fuck voor een zweverig gedoe, mediteren en weet ik veel allemaal, hou eens op weet je. En dat zijn, nou, misschien zijn het ook vaak mensen die juist het heel lastig vinden om in het hier en het nu te zijn en die zitten altijd met hun hoofd in het verleden of in de toekomst. Hoe heb je dat zelf ervaren die reis en hoe heeft dat je veranderd?

Jesse: Ik denk dat het me veel eerlijker vooral heeft gemaakt, dat het me veel, het heeft me eerlijker gemaakt in de dingen echt te kunnen zien zoals ze echt zijn en ik denk dat daar veel diepte in zit. Ik denk dat we, we kijken naar het leven door onze eigen lens van werkelijkheid. Het is een kwestie van perceptie hoe wij ons leven ervaren en ik denk dat het heel gemakkelijk is om iets te rooskleurig te zien als ondernemer, dan zien we de kansen en we denken ah, dat komt wel goed en dat doen we gewoon en dan denken we achteraf oh, shit, Keith Cunningham die zegt altijd most problems start with a good idea. Weet je wel?

Bas: Ja.

Jesse: Dus we zien het heel rooskleurig. Andere mensen zien het misschien wel te pessimistisch en die erkennen daardoor hun eigen krachten en hun mogelijkheden en hoe het echt zit niet goed. En ik denk dat ik het meer, dat ik het heel reëel ben gaan zien en reëel zien voor mij is ook dat je daadwerkelijk echt een leven hebt van onbegrensde mogelijkheden, uiteindelijk dat je heel groots kunt dromen en dat je dat vooral niet moet doen omdat je denkt dat dat moet of dat dat nodig is of om iets te compenseren voor wat je niet in jezelf kunt voelen, dat is de eerste weg, kan je het ook helemaal niet nodig hebben? Kan je ook helemaal ok zijn met niks doen. De meeste ondernemers kunnen dat niet. Maar kan je tegelijkertijd ook gewoon echt heel erg dromen en zien waar wil ik dit naartoe brengen? En kan je in jezelf vinden dat je dat puur doet vanuit plezier, gewoon omdat je het wilt want je hebt keuzevrijheid, er is maar heel weinig wat je moet doen. We zijn er net mee begonnen. Het enige wat je eigenlijk echt moet doen in het leven is zorgen voor je kinderen want dat kunnen ze nog niet zelf en misschien wat praktische zaken. Want we hebben nou eenmaal misschien wel een hypotheek en we moeten eten kopen, dat is hoe ons economisch systeem werkt. Maar wat moet je nou voor de rest echt doen? Wij denken ja, ik moet een miljoen omzet doen. Ok, waarom? Geen keuzemogelijkheid. Ja, je wilt het graag omdat je het leuk vindt en ik denk dat wanneer je echt kunt gaan handelen vanuit het plezier, het hebben van plezier van in de reis, het maken van de reis, de ontdekking, het gewoon gaan doen, die onbegrensde mogelijkheden, dat je heel groot kunt denken en doe dat vooral met de intelligentie, het strategisch inzicht van wat is stap 1? 

Bas: Ja.

Jesse: En ik forceerde altijd te veel, zoals in het begin ik in een keer een franchiseformule wilde voor personal trainers terwijl ik zelf nog niet eens cliënten had en dat heeft zich jarenlang op heel veel manieren voortgezet. Ja, we moeten nu deze stap zetten en dit risico nemen. Te grote risico’s nemen in plaats van dat ik echt met geduld strategisch kon schaken, maar ook met groots te kunnen denken. Dat is denk ik de balans waar we naartoe kunnen groeien.

Bas: Ja, tof.

Jesse: Ja. 

Bas: Ik had toevallig laatst een interessant gesprek en dat ging over meer dat je eigenlijk niet gebonden moet zijn aan het resultaat. Dat je dat heel veel vrijheid en rust geeft hè. Want je zegt ook zelf, ik moet dit, moet dat, miljoen dit, groot bedrijf, veel dingen tegelijk, maar als je jezelf überhaupt losweekt van wat de F het resultaat ook mag zijn goed of slecht hè.

Jesse: Ja, gewoon doen omdat het leuk is.

Bas: Ja, als je er los van komt dan ben je dus gewoon leuke dingen aan het doen en dan zie je vanzelf wel wat die leuke dingen ontstaan. Er kunnen mooie dingen of minder mooie dingen uit ontstaan.

Jesse: En in een bedrijf moet dat niet doorslaan in naïviteit, je kunt daar niet mee je problemen gaan goedpraten.

Bas: Nee, dat snap ik. 

Jesse: Dingen hebben altijd een balans, maar dat klopt, het is wel de kernemotie, vanuit welke intentie doe je dit? Dat is zo’n belangrijke vraag om jezelf te stellen want intentie maakt een heel groot verschil. Ga maar eens na in het voorbeeld van geld, als je geldproblemen hebt en iemand komt naar je toe en die zegt hier is 2.000 euro, ik heb gehoord dat je het slecht hebt en ik hou van je, ik doe dit vanuit mijn hart, ik wil gewoon echt dat je dit hebt en hier is het, nou, dan ben je misschien wel diep geraakt van de intentie die iemand heeft en wat diegene je aanbiedt. Maar als diezelfde persoon twee maanden later weer bij je aanklopt en zegt ja, ik heb een nieuw huis gekocht en er moet verbouwd worden en ik heb hulp nodig, ik heb je net twee maanden geleden 2.000 euro gegeven en morgen begint de verbouwing en je komt maar gewoon dan is de handeling van het geven van dat geld precies hetzelfde, maar de intentie die erachter zit is compleet verschillend en het is die intentie die erachter zit dat de beleving bepaalt, dat alles bepaalt, helemaal in dit geval. Het is zo belangrijk om te vinden wat die intentie voor jou is. Die sjamanistische mentor die vroeg de eerste keer vroeg die aan me Jesse, wat is je waarheid? Ik dacht wat is je waarheid? Wat bedoelt die man daarmee? Wat is je waarheid? Dat is zo’n grote vraag. Wat is je waarheid? Jarenlang had ik geen enkel idee wat hij überhaupt bedoelde met die vraag, maar ik wist wel één ding, namelijk dat ik dat echt wilde gaan ontdekken wat dat is. En volgens mij zijn we daarvoor nog veel meer op aarde dan per se echt iets te bereiken. Het mag wel, het mag wel, maar vergeet je innerlijke pad ook niet daarbij.

Materialistische dromen

Bas: Heb je je materialistische dromen als ik het zo mag stellen een stuk vrijer gelaten nadat je dit spirituele reisje bent begonnen?

Jesse: Veel vrijer, veel vrijer.

Bas: Ja.

Jesse: Want het was zo belangrijk voor mij om–

Bas: Want je had een Porsche, je had een huis, je had een business.

Jesse: Zeker, en het hebben van die Porsche dat was zo belangrijk voor mij om me mee te identificeren en het was daarna zo goed dat het weer slecht ging met mijn bedrijf om daar echt heel erg van te kunnen detoxen, om gewoon echt van mijzelf te houden, hoe cliché dat ook is en gewoon te kunnen genieten van het leven zonder dat.

Bas: Ja, ik zeg altijd materialisme is niks, wat het ook feitelijk is als je het mij vraagt.

Jesse: Ja. 

Bas: Misschien is het praktisch hè, maar.

Jesse: Ja, en als je het daarna gewoon weer kunt kopen vanuit plezier zonder dat je het echt nodig hebt in plaats van dat het een verhaal is ja, maar ik heb dat eigenlijk niet echt nodig, ja, inderdaad, wees maar gewoon eerlijk. Tegelijkertijd als je dat inderdaad echt kunt bereiken dan is het denk ik een schitterend punt om te zijn.

Eerlijk zijn..

Bas: Ja, mooi. En wat zou je mensen aanraden die ja, zeg maar nu denken van ok, dit klinkt allemaal leuk maar hoe begin ik die reis naar binnen? Hoe word ik eerlijker naar mijzelf toe? Hoe begin je die spirituele tocht naar jezelf? Ja, heb je daar… 

Jesse: De realiteit is dat je al bent begonnen. 

Bas: Ja, eigenlijk ben je begonnen toen je geboren was toch?

Jesse: Je bent begonnen voordat je was geboren.

Bas: Ja, ook dat ja, ja. 

Jesse: Ja. Blijkbaar heb je je weg hierheen gevonden en ook praktisch ben je al begonnen hier, want je bent dit aan het luisteren, je bent al een pad aan het ontwikkelen van, aan het bewandelen van persoonlijke ontwikkeling.

Bas: Ja.

Jesse: En als je dan dat pad verder wilt verdiepen dan denk ik dat dat gaat over stilte, dat het gaat over vaker de natuur in wandelen, je ogen sluiten en het simpele principe beoefenen van geef het je adem. Simpelweg kan je gewoon alleen zijn met je adem. Niks nodig hebben, gewoon ademen, gewoon stil zijn, wat gebeurt er dan? Kan je dan, het gaat niet over je meditatie, over dat je niks mag denken, het gaat er niet over dat je niks mag voelen, maar kan je gewoon zijn met dit moment en komen o dat punt dat je daar helemaal ok mee bent. Het is niet vreemd dat het je misschien wel een paar jaar kost voordat je daar bij kunt zijn. Kan je helemaal ok zijn met de problemen die er misschien zijn in je leven? Want dan pas is er volledige acceptatie. Dat is niet het negeren, want dat betekent niet dat je daarna niet meer handelt, maar dat je emotioneel ok kunt zijn met hoe het nu is. Dat je niet versneld uit hoeft te vluchten, dat je het niet negeert, dat je niet als een stresskip gaat lopen vechten en doen, maar gewoon echt present ermee kunt zijn.

Bas: Ja.

Jesse: En daarna echt kunt besluiten wat is strategisch en ook op korte termijn de juiste stap om daaruit te handelen. Dat is het leren genieten van het proces. En toen ik dat voor de eerste keer hoorde toen iemand dat tegen me zei dacht ik: fuck you, genieten van het proces. Weet je wel, ik haat het proces.

Bas: Dat zijn van die hoe-ha uitspraken.

Jesse: Maar dat is zo waar, het is zo waar. 

Bas: Ja.

Jesse: Want je kunt niks veranderen in je leven waar je je tegen verzet. Dat werkt gewoon niet, dat werkt niet, dat is onmogelijk. 

Bas: Ik kwam laatst een mooie uitspraak tegen, dat sluit hier ook precies op aan, daar stond silence gives answers. Dus weet je, als je die stilte ingaat dan krijg je eigenlijk alle antwoorden terwijl je totdat je die stilte opzoekt zeg maar ben je eigenlijk als een soort van, ja, een kip zonder kop misschien wel aan het rennen of zo en als je die stilte wel durft te vinden dan krijg je de antwoorden en ik denk ook in jouw reis is dat misschien ook wel zo dat toen je de stilte durfde te omarmen dat je toen de antwoorden kreeg die je misschien zocht of de reis naar jezelf.

Jesse: Exact.

Bas: Dichter bij jezelf bent gaan staan.

Jesse: Exact.

Bas: Beter hebt gezien waar je mee bezig bent. Gaaf om te zien man.

Jesse: Ja, het is het vermogen om te kunnen uitzoomen om echt afstand te kunnen nemen, om echt perspectief te kunnen krijgen ten opzichte van ergens helemaal in zitten.

Bas: Ja.

Jesse: En dat geeft je de gelegenheid om goede beslissingen te nemen en daarom hoor je succesvolle mensen ook altijd zeggen dat ze zoveel lezen of mediteren of wat dan ook doen wat voor hun heel goed werkt.

Bas: Tof man.

Jesse: Ja.

Bas: Thanks voor dit, ja, een mooi verhaal toch.

Jesse: Graag gedaan. 

Bas: Ja, ik hoop echt dat, ja, dat veel mensen er iets aan gehad hebben. 

Jesse: Wil je nog wat weten? Wil je nog wat weten voor jezelf?

Bas: Nou ja, sowieso, ik ben altijd wel…

Jesse: Kom op man, wees een beetje kwetsbaar.

Bas: Ja, kwetsbaar, ik zit zelf ook wel meer in het spirituele pad weet je, ik probeer ook steeds meer te mediteren en ja, het lukt me toch wel om een half uurtje, drie kwartier stil te zitten zeg maar op mijn meditatiekussentje en ik merk dat dat mijzelf ook heel veel brengt en dat ik het steeds, nou ja, niet weet je dat het minder eng is om met jezelf te zitten en te zijn en nou ja, ik stond laatst onder de douche ook en het was zo, ik kreeg gewoon kippenvel onder de douche en ik denk dat water valt over me heen weet je, ik zat helemaal in het moment in de douche zeg maar dat ik gewoon echt zo kon genieten dat ik denk van oh, man, dit is gewoon schitterend zeg maar, terwijl je normaal elke dag onder de douche staat, maar het was meer de bewustwording zeg maar, dat je normaal even praktisch de douche neemt zeg maar en dat je dan denkt van nee, ik ben hier in de douche and that’s it weet je, dus in het hier en nu proberen te zijn of te zijn eigenlijk, niet proberen te zijn maar te zijn, dat is uiteindelijk denk ik waar ja, waar veel mensen misschien mee struggelen en zo en waar je wilt zijn. 

Jesse: Ja, en die vragen die je mij een half jaar geleden stelde, hoe schakel ik mijn mind uit en hoe maak ik het verschil tussen intuïtie en ego, heb je daar een antwoord op kunnen vinden?

Verschil tussen intuïtie en ego

Bas: Hoe je het verschil vindt tussen intuïtie en ego?

Jesse: Ja.

Bas: Ja, het is ook…

Jesse: Herinner je je dat je dat vroeg?

Bas: Nee, niet meer, nee. Nou ja, gewoon ook het ego leren loslaten weet je en allemaal dat soort dingen weet je. Dus ook en ook wat ik net zeg, je loskoppelen van het resultaat hè, want dat is veel meer zijn dan zeg maar jezelf groter of dikker of anders voordoen dan dat je bent weet je. Op een gegeven moment ben je op dat punt dat je tegen jezelf zegt ik ben gewoon, punt, en je hoeft je niet meer te bewijzen, tegenover niemand niet want jij bent gewoon, punt en ik denk dat vanaf dat punt zeg maar wordt het mooier en als je nog in die bewijsdrang zit en dat je nog gewoon, weet ik veel wat, je moet laten zien aan de buitenwereld dat is super onrustig, heb ik zelf ook ervaren weet je, natuurlijk, ik bedoel, we hebben allemaal als je een bedrijf bouwt…

Jesse: Welke bewijsdrang was dat dan?

Bas: Nou ja, weet je, niet, ik bedoel, als iemand tegen jou zegt dat het niet kan of dat jij het niet kan of niet wilt dan ga je drie keer harder hè, dat, tenminste, ja, dat was mijn drijfveer dat ik gewoon dacht van ja, ik wil gewoon misschien wel de buitenwereld voor wie de fuck je het dan ook doet, laten zien dat ik het kan zeg maar.

Jesse: Ja, exact.

Bas: En zo bouw je een grote business, voor je het weet heb je veel mensen zitten, maar wordt het ook misschien wel stressvol en alle problemen die in die business ontstaan die heb je zelf veroorzaakt hè, daar hebben we het ook over gehad hè, want die business is gewoon een afspiegeling van jouzelf hè, dus.

Jesse: Ja.

Bas: Hoe het erbij zit, hoe de bureaus eruitzien, hoe de business gaat, of de administratie een puinhoop is zeg maar, alles is een fucking afspiegeling van jezelf.

Jesse: Ja, zeker.

Bas: En pas als je daarachter komt dan begin je dat, nou ja, dan moet je dat eerst beseffen, dat is al stap 1, want als je het niet beseft dan doe je het nog een keer verkeerd zeg maar en dat is wel, dat is gewoon een mooi proces en ja, nogmaals, als je dan leert om eerlijker te zijn naar jezelf en naar binnen te kijken denk ik dat dat echt een schitterende reis is zeg maar die je kan maken en die, en toch, ja, weet ik niet ook of mensen nou jong of oud zijn die dit luisteren zeg maar, voor iedereen is een eigen spirituele reis of zijn leven of hoe je het ook wil noemen zeg maar die, ja, zal dat op een andere fase van die reis zijn en ik zie toch dat de reis die, ja, nu wij zijn halverwege de 30 ongeveer, ja, dat dat voor elke levensfase anders is hè, dus misschien als je de Jesse van 20 had, dit gesprek had gevraagd hadden we een heel ander gesprek gevoerd.

Jesse: Hoogstwaarschijnlijk.

Bas: Ja, dus het is ook weer de levenservaring die uiteindelijk vertelt dat je mag zijn en mag, dat je je niet meer hoeft te bewijzen en dat dat je uiteindelijk die innerlijke rust geeft die je misschien altijd zoekt of zo weet je wel. Iedereen is op zoek naar de optimale vrijheid hè, of het nou is dat je financieel onafhankelijk wil zijn of vrij wil zijn van alles, je bent pas optimaal vrij als je dood bent denk ik want voor die tijd ben je misschien helemaal nooit optimaal vrij, maar toch is dat die, dat streven naar vrijheid in welke vorm dan ook is denk ik ja, vind ik wel iets heel moois. 

Jesse: Ja, mooi.

Bas: En als je je van binnen vrij kan voelen en zijn dat is, ja, dat is gewoon, ja, dat is denk ik het hoogst haalbare hè, dus als je je van binnen vrij, dat bent, en dan heb je niks nodig. 

Jesse: Exact.

Bas: Hè, dus dan geef mij maar een speer en dan ga ik wel achter een everzwijn aanrennen, ja, maar dan…

Jesse: Succes ermee.

Bas: Ja, maar dat is wel tof. Dat is wel tof.

Jesse: Mooi.

Bas: Ja, mooi man. Waar kunnen mensen meer over jou lezen, vinden, doen, whatever? Heb je nog boeken die je wil promoten, gooi even je salespagina erin.

Jesse: Ja, omroepjesse.tv, daar kan je mijn blog vinden.

Bas: Ja.

Jesse: Op superfood.nl wat binnenkort superfoodies.nl wordt, onze producten en dat is een beetje wat we doen, ja, op Instagram of Facebook. Facebook jesse.tv, ja.

Bas: Tof.

Jesse: Ja, absoluut. 

Bas: En wat kunnen mensen zien op jesse.tv?

Jesse: Niet zo heel veel. Nee, ik ben, wat ik tegen jou voor het interview zei, ik vind het belangrijk om dingen de juiste, in de juiste volgorde te doen, te zorgen dat we hier in het bedrijf, het bedrijf wat onafhankelijker is van mij en het goed kan, het niet alleen maar kan draaien, maar ook vooruit kan gaan zonder dat het, met iets minder van mijn input nodig heeft en dat wil ik eerst goed neerzetten voordat ik mijn focus weer verleg. Hè, mensen, succesvolle mensen weten nee te zeggen en supersuccesvolle mensen zeggen bijna overal nee tegen.

Bas: Zeker. 

Jesse: Dus dat wil ik hebben staan voordat ik jesse.tv verder ga doen opbouwen. Maar ik wil heel graag wat ik de laatste jaren heb geleerd in mijn eigen pad en wat ik leer in de tipi en in de ceremonies die ik daar doe met de paddenstoelen en wat voor mij echt het medicijn van de paddenstoelen is naar de buitenwereld brengen en dat is wat ik zal gaan doen op jesse.tv.

Bas: Tof.

Jesse: Ja.

Bas: Ja, dat is misschien ook wat voor jou, ik heb net bij mij in de straat, ik wil alles dicht bij huis, heb ik nu een pand gehuurd van 750 vierkante meter en daar ga ik dus een studio bouwen. Dus ik ga een green screen room maken, maar ik ga ook een soort van De Wereld Draait Doorachtige tafel maken. Dus dadelijk ga ik deze podcast daar ook opnemen. 

Jesse: Leuk, cool.

Bas: Dat is toch tof dat je zo’n, dat je gewoon zo’n content creation building hebt zeg maar waar jij gewoon op je knop kan drukken, je gaat live en je doet allemaal camera’s en dingen, dat is tof.

Jesse: Ja, mooi.

Bas: Dat vind ik ook wel wat voor jou.

Jesse: Heel leuk. Goed idee. Nou, wie weet.

Bas: Ja, lachen.

Jesse: Ja, waarschijnlijk, cool.

Bas: Tof man. Nou, super bedankt man.

Jesse: Graag gedaan. 

Bas: We gaan hem afronden en nou, we gaan nog eens even lekker een hapje eten en nafilosoferen over dit hele spektakel.

Jesse: Mooi, veel plezier. 

Bas: Yo, thanks Jesse.

Bedankt voor het luisteren naar de Ondernemen op Slippers podcast. Check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl. Tot de volgende keer!

Bas: Yes, wow, dat was Jesse van der Velde, een heel verhaal van personal trainer tot een bestsellerboek, tot een heel spiritueel pad wat hij bewandeld heeft. Ik heb ervan genoten. Ik heb er veel van geleerd en iedereen zit in zijn eigen reis, dus haal, hopelijk heb jij je dingetjes ook eruit gehaald. Check jessevandervelde.com, jesse.tv en alle dingen de hij heeft gezegd, superfoods.nl. Nou, in ieder geval dat allemaal en in ieder geval tot de volgende keer. Dank je wel voor het luisteren en hopelijk tot snel. Ciao-ciao! 

Place comment