Slippertje 11: Ondernemen, verbinden en inspireren met Gerhard te Velde
21 juni 2020 
40 min. read

Slippertje 11: Ondernemen, verbinden en inspireren met Gerhard te Velde

Yes, daar zijn we weer! Een nieuwe week en een nieuwe podcast! Deze week heb ik Gerhard te Velde te gast in de Ondernemen Op Slippers podcast! In dit slippertje neemt Gerhard je mee door de reis die hij maakte als ondernemer door hoogte- en dieptepunten. Op dit moment heeft Gerhard 60 man in dienst en toch weet hij het voor elkaar te krijgen om slechts 1 uur per week te werken. Met recht een ondernemer op slippers die zijn zaken op orde heeft!

In dit Slippertje spreek ik met Gerhard over:

  • wat hij zou doen als hij nog maar 3 maanden te leven zou hebben
  • zijn basisschool- en studietijd
  • hoe succesvol werd als tuinman
  • hoe het voor hem als ondernemer allemaal begon
  • waarom hij 1 miljoen euro uitgaf aan leergeld
  • de diepte- en hoogtepunten gedurende zijn reis als ondernemer
  • het advies dat hij heeft voor bedrijven die software zoeken voor hun processen
  • zijn definitie van succes en geluk

Laten we gaan luisteren naar de verhalen en ervaringen van Gerhard, ik heb er weer enorm veel zin in, let’s gooo!

Podcast transcriptie

(Bas) Dames en heren, vandaag in de ondernemen op slippers show: Gerhard te Velde. Gerhard is eigenaar van Eager People en Goei voer. En runt de Mastermind de Groeiclub. Gerhard heeft 60 man in dienst en runt zijn business met 1 uur per week. We gaan starten met de ondernemen op slippers show. en Gerhard betaalde letterlijk 1 miljoen euro aan leergeld. Daar gaan we Gerhard. (Jingle) Je mag mee zingen. Ja Gerhard welkom in de Ondernemen op slippers podcast.

(Gerhard) Dank je wel Super vette intro heb jij man.

(Bas) Ja ik heb een mooie jingle laten produceren.

(Gerhard) Vet

(Bas) Nu moet ik Nederland nog zo ver krijgen dat ze allemaal meezingen.

(Gerhard) Daar gaan we aan werken toch?

Wie is Gerhard te Velde?

(Bas) Zeker, maar welkom man. Leuk dat je in de podcast wilt. We zitten in jouw mooie podcast studiootje hier. Dus we hebben mooi beeld materiaal ook. Dus dat is helemaal mooi. Laten we starten: wie is Gerhard te Velde?

(Gerhard) Nou geboren in 1983 in Enschede. Tegen de Duitse grens. Misschien is dat ook wel waarom mijn ouders mij Gerhard hebben genoemd. Op zijn Duits. In plaats van Gerard.

(Bas) Het klinkt een beetje als: je gaat hard

(Gerhard) Ik ga zeker hard. En zeker op Valentijns dag: Ger-HarT is natuurlijk ook mooi. Opgegroeid in kampen bij Zwolle. En verhuisd naar Utrecht. Ik heb een opleiding sociologie gedaan in Utrecht. Ook afgemaakt. en tijdens mijn studie ben ik mezelf als tuinman gaan aanbieden. En zo ben ik ook het ondernemerschap ingerold want ik begon in 2006 met tuintjes opknappen en in 2008 had ik 200 klanten. Was klaar met sociologie. En op dat moment zat niemand te wachten op een socioloog zonder werkervaring. En ja het was het begin van de crisis zeg maar zoals die in mijn geheugen staat. Ik had al 200 klanten en samen met twee vrienden hebben we toen besloten. Laten we in het diepe springen en een bedrijf oprichten. En dat hebben we gedaan.

(Bas) Supercool.

(Gerhard) Dus als je mij vraagt wie ben je. Ik noem mezelf ondernemer, investeerder en groei-expert. Nou ja zo kan je allerlei woorden op plakken. Maar dat ondernemen komen we waarschijnlijk nog uitgebreid over te spreken.

Wat zou je doen als je nog maar 3 maanden te leven had?

(Bas) Zeker te weten. Ik heb altijd een intense vraag te stellen aan de mensen die ik interview. En dat is wat zou je doen als je nog drie maanden te leven hebt?

(Gerhard) Sowieso een Ferrari rijden. Die staat heel erg hoog op mijn lijstje. Coke snuiven dat zou ik dan ook doen. Ja ik heb hier een keer over nagedacht.

(Bas)] Bucketlist gemaakt.

(Gerhard) Ik zou naar Parijs gaan denk ik met mijn vrouw en mijn dochter. Ik heb een dochtertje van tien maanden. Misschien zou ik wel fundraisen en dan een bus huren en dan met een groep mensen een week op reis gaan of zo. Toevallig was ik gisteren op een uitvaart. Vader van een hele goeie vriend van mij is overleden. En was 61 jaar  en ik zal niet zeggen dat ik graag naar uitvaarten ga. Maar ik kies er bewust voor omdat wel te doen als ik de kans krijg. Als ik kan en ik kan mijn agenda leegmaken dan ga ik altijd daar naar toe. En dan krijg je altijd even weer een wake up call. Van hey het kan zomaar over zijn.

(Bas) Ja en dat is misschien ook de reden dat ik die vraag stel. Precies wat je zegt. als je bij een uitvaart zit ga je nadenken over het leven. Dan denk je ja ok dit is dus het einde. En het stomme is dat je dan in 3 maanden tijd allemaal dingen zou doen en ik  stel altijd de vraag van wat weerhoudt je er nu van om de dingen die je net allemaal op noemde niet gewoon morgen te gaan doen?

(Gerhard) Ja precies.

(Bas) Die Ferrari die kunnen we nu boeken

(Gerhard) Dat is zo gefixt. Dat coke snuiven zou ik dan niet doen.

(Bas) Ik rij dan nog wel in ene Tesla naast je en dan haal ik je in

(Gerhard) Ok nou vooruit. (gelach) Gezellig doen we even een autobaantje samen.

(Bas) Maar reizen met de kleine zou je heel graag willen.

(Gerhard) Ja en toen ik dat zei dacht ik van ja ik heb nog meer familie dus op het moment dat ik ging trouwen hebben we  ook een hele mooie groepsfoto laten maken en iedere keer als ik daar naar kijk. Want hij hangt bij ons in het halletje als we naar buiten gaan. Dat is eigenlijk een foto van dit ben ik dit zijn wij en dit zijn alle mensen waar we van houden. En Ja het is allemaal theorie. ik heb geen idee hoe je dan op dat moment gaat reageren. Maar ik zou in ieder geval niet helemaal niks doen met business bouwen of dat soort dingen of zo. Dat zou heel raar zijn.

(Bas) Misschien kom je dan wel bij de essentie van wat je echt zou willen doen of zo. Het stomme is dat je dan nu heel druk bent waarschijnlijk met je business en alles wat je doet. Maar als je naar de essentie gaat dan denk je waar gaat het leven uiteindelijk over.Dat is iets war ik zelf ook best wel veel over nadenk maar als ik jou de vraag stel van waar gaat het leven voor jou over en dan soms is dat ook een soort van confronterend als je die vraag krijgt.

(Gerhard) Ja absoluut. Ja en hoe kan je daar dan toch regelmatig even de ruimte voor creëren zeg maar. Dus dan ga je naar zo een begrafenis en na een week ben je dat eer vergeten en dan ga je weer over tot de orde van de dag. Maar hoe kan je iets creëren waardoor je daar vaker mee bezig bent. Dus antwoord op je vraag

De jeugd van Gerhard

(Bas) Ja dus wat vaker. Nou we hadden het over, als we het over Gerhard hebben zeg maar de kleine Gerhard breng ons eens eventjes terug die zat op de basis school wat wilde je worden en wat waren je dromen toen je klein was.

(Gerhard) Het eerste wat je te binnen schiet boswachter. Ik weet ook niet waarom. Ik was altijd buiten. Altijd de hort op overal aanbellen. Dat had er ook mee te maken dat wij vroeger geen TV hadden thuis. Dus  plekken waar wel een Tv was en daar lulde ik mij vervolgens naar binnen. Een jochie dat altijd buiten was en altijd op pad. En heel sociaal. Dus overal met mensen praatje smaken en babbelen. Ja dan koppel ik dat ook wel aan wat ik later ben gaan doen. Dus ook naar buiten connecties maken met mensen en deuren openen. Dus echt meer sales. En inmiddels heb ik niet echt meer een sales rol als het gaat om Eager People. Dat bedrijf heb ik nu min of meer los gezet van wie ik ben als ondernemer.Mara met groeivoer moet ik alsnog ook de boer op. Want dan begeef je je toch weer in een nieuw speelveld. Bekend maakt onbemind. Dus met online marketing kan je heel vele dingen doen. Maar je moet toch ook wel echt met mensen praten. Uiteindelijk is dat waar je je geld aan verdient ook en waar je je business op bouwt. Problemen van mensen oplossen.

(Bas) Maar dat is mooi om te horen. Dus de natuur is echt een soort van topic. In ieder geval een leidraad geweest in jouw bestaan heb ik zo een idee zeg maar en kun je vertellen waar dat vandaan komt of hoe dat is ontstaan.

(Gerhard) Ja we gingen elke zondag dan of minimaal een keer per weekend gingen we altijd het bos wel in. Ja mischien is dat wel waar dat vandaan komt

(Bas) Maar niet je ouders zelf hebben niet perse echt een beste connectie met de natuur gingen veel de natuur in de bergen. De weet ik veel wat

(Gerhard) Nee mijn vader was wel echt ook een buiten mens. En qua karakter lijk ik ook best wel op mijn vader.  Die is nu gepensioneerd. Maar dan gaat ie weer.  Hij is heel erg geïnteresseerd in kloosters. en dan gaat ie een gek kloostercomplex wat net leeg komen is gaat ie dan bezoeken. Met die mensen praten daar. maar die moet ook continu nieuwe  ervaringen opdoen. Dus buiten is niet zozeer alleen de natuur. Maar buiten is ook gewoon op reis zeg maar nieuwe dingen ontdekken. En dat hoeft dus niet eens een verre buitenlandse reis te zijn. Maar dat kan ook gewoon in de Achterhoek zijn.

Studietijd

(Bas) Ja op avontuur. Ok en nou dan wat heb je gestudeerd uiteindelijk daarna toen je een beetje klaar was met de basis school.

(Gerhard) Nou ik ben begonnen, ik heb de HAVO gedaan en daarna een HBO opleiding personeel en arbeid. Net als heel veel andere middelbare scholieren geen flauw idee wat ik wilde. Ik heb daarvoor ook nog een jaartje management economie en recht gedaan. Ook een HBO opleiding. Nou vooral hele veel gezopen en gefeest zeg maar. Dus van studeren kwam niks.

(Bas) Heb je daar ook vele van geleerd van het zuipen of niet?

(Gerhard)Nee vooral heel veel hersencellen

(Bas) Geleerd hoe het niet moet

(Gerhard) Ik weet niet het is een soort energie. dat ziek nu ook weer bij mijn neefjes terug ja dat is een soort energie die je overhebt die eruit moet weet je wel. Ja je kan beter gaan sporten maar nee dus heb ik wel die switch gemaakt naar een andere studie die vervolgens afgemaakt. Toen was ik klaar met HBO toen dacht ik ja. Ik was ook zeker niet toe aan een echte baan. Toen ben ik die master sociologie gaan doen Utrecht. En Vraagstukken van beleid en organisatie. Lekker saai. En je kon dan beleidsmedewerker worden. Dus ik ging op al dat soort banen solliciteren. Dus junior beleidsmedewerker . Maar ik kreeg overal. ik kreeg regelmatig terug van hey je bent een beetje te ondernemend of we zien in jou geen onderzoeker. Ik had wel dat beeld in mijn hoofd van ja Ik heb toch een wetenschappelijke opleiding dus ik moet wel een serieuze baan hebben. Ondernemen stond eigenlijk helemaal niet op mijn radar als zijnde een optie.

Klaar met studie, hoe nu verder?

(Bas) Ok en toen was je klaar met die hele Master en dat hele studie spektakel zeg maar . Wat ben je toen gaan doen?

(Gerhard) Ik verdiende toen al mijn centjes zeg maar als tuinman. Naast mijn studie. En in het begin deed ik alleen tuintjes. Toen gingen we ook verhuizen schilderen. Schoonmaken, klussen. Nou ja allerlei klusjes in en om het huis. En dus dat bleek echt een gat in de markt. En dat zijn we vervolgens ook voor bedrijven gaan doen. Dus zo kwamen we in de facilitaire branche terecht. Onze allereerste grote klant was een verzorgingstehuis in Utrecht en die hadden een grote interne verbouwing en daar hebben we voor meer dan 200.000 euro verhuis werk gedaan. En toen dacht ik van hey wacht even. Een omzet van gemiddeld 100-150 euro bij ene particuliere klant versus een omzet van meer dan twee ton bij een zakelijke klant. Dat is natuurlijk interessant Dus daar zijn we opgedoken. En vanaf 2012 alleen nog maar voor zakelijke klanten gewerkt en dat heb ik dus verder laten groeien en in 2018 zijn we naar een nieuwe naam gegaan we heette eerste Mijn student en later hebben we het omgedoopt naar Eager people. En die naam die valt heel goed samen zeg maar waarom wij altijd gevraagd werden. Want wij waren super gedreven. Dus als je het gemiddelde verhuis bedrijf belt dan komen er een paar gasten die zijn super kundig maar die doen dat ook al heel lang .Dus die komen zo van we gaan weer een verhuizing doen. Wij hadden verhuisstudenten en die gasten waren super energiek. Die kwamen binnen. Die hadden ook even een leuk praatje met de klant. Weet je wel. Die konden het ook hebben over de Vaderlandse geschiedenis of over de politiek. Of over Natuurkunde ik noem maar wat maar en vooral de gedrevenheid. Niet zo van we moetende dag nog even volmaken tot 5 uur maar ja als we om twee uur ‘s middags klaar zijn mooi dan gaan we weer naar huis. Dus Eager people : Gedraven mensen dat is nu de bedrijfsnaam

(Bas) Ja top. En dus eerst even: ‘Mijn student’. Nu Eager people. In de basis is het dan facilitaire dienstverlening voor bedrijven. Ja we hebben verschillende dingen . We hebben een facilitaire flexpool en daar kan een bedrijf adhoc capaciteit van weghalen. Dus van hey we hebben morgen even twee gasten nodig om te helpen bij een interne verhuizing. Of  we hebben in de zomer vakantie zes weken iemand voor de receptie nodig. Dus een beetje de flexibele opvang van facilitaire diensten. en we doen ook projecten. We hebben nu net een zorginstelling weer voor achterstallig onderhoud van ouderen zorginstelling van regio Den Haag. En die mogen 3.5 miljoen verspijkeren. Aan achterstallig onderhoud. En van die 3.5 krijgen wij een half miljoen om allerlei kleine klusjes op te knappen. Dus daar gaat dan een ploeg studenten. Onder aanvoering van vaklieden en een ´project manager dus we verkopen zeg maar het totaal pakketje daar zo. Gaan die klusjes doen. Dus dan maken we weer gebruik van de kracht van die slimme studenten die heel fijn communiceren. Dus dat is zeg maar niet de gemiddelde bouwvakker. Die nogmaals met alle respect voor het vakmanschap en de goeie intenties maar net dat stukje communicatie dat maakt voor veel klanten het verschil.Dus dat doen we. En een stukje recruitment Iemand zoekt ene facility manager wij hebben die in de kaartenbak zitten en die detacheren we dan.

(Bas) Hoe lang bestaat het bedrijf al?

(Gerhard) Nou: ‘ Mijn student’ is begonnen in 2008 en het heet nu Eager People.e maar het bedrijf  de machine zoals je het kunt noemen bijna 12 jaar.

(Bas) Ja dat is toch wel een hele tijd en het is toch uiteindelijk als je naar de statistieken kijkt dan is het  sowieso al een hele prestatie als je bedrijf langer dan 10 jaar bestaat geloof ik want volgens mij is het nou Meer dan 90% die dat niet eens haalt. Dus chapeau daarvoor.

(Gerhard) Thanks man!

De uitdagingen gedurende reis

(Bas) Ik ben nog wel benieuwd in de ride zeg maar tussen dan toch 12 jaar terug en nu. Ja je begint natuurlijk super enthousiast in een tijd dat je heel veel zelf doet. Creatieve geest. We hebben net ook een podcastje opgenomen met zijn tweeën waarin jij mij interviewt daar hadden we het ook over dat je een ideale start-up man bent. Dat betekent dat je in die beginfase heel erg goed bent en dat later misschien wat afzwakt maar kun je daar wat meer over vertellen hoe dat dan in het begin was. En hoe je later op verschillende uitdagingen bent gestuit in de business.

(Gerhard) In het begin waren we met zijn drieën. Dus ik had twee compagnons. Jarn en Jochem. Zijn echt als vrienden uit elkaar gegaan. Ben ik nog steeds heel trots op. Want het is altijd leuk om met champagne een samen werking te beginnen. Maar kan je ook met champagne afsluiten. Das altijd maar de vraag. Maar dat hebben wij echt heel mooi gedaan. Joran was zeg maar de strateeg en de man van de cijfers. En van de juridische zaken. Jochem was echt de People manager Die goed heel goed met team leden en met persoonlijke Aandacht voor medewerkers. En ik was voor mezelf altijd zeg maar de sales hond van het groepje zeg maar > Dus ik ging over al blaffen en aan de deur krabbelen om binnen te komen. Dus de eerste van mijn student zoals het toen nog heette zat ik vooral in de sales rol. En dat is heel lang zo geweest en omdat je steeds grotere klanten kreeg had je iedere keer weer die uitdaging dus dan bleef ik geboeid in die zin.We zijn vanaf het vrijwel het allereerste begin ook begonnen met een raad van advies. dus daar zaten echt wel zwaar gewichten ook in maar die deden dat onbezoldigd , dus gewoon gratis en ik denk dat we daar wel punten hebben laten liggen want doordat het gratis was namen we hun advies ook for granted. ik zeg altijd ondernemers zijn eigenwijs. Het kan twee kanten op gaan . het kan dus betekenen dat je je eigenwijsheid hebt en dan is het goed , Maar het kan ook beteken dat je continu perse jezelf op je bek wilt gaan en dat is lang niet altijd nodig Mara voor mij is er veel veranderd en ik vind het ook belangrijk om dat altijd te adresseren zeg maar. Aan wie je dingen te danken hebt. Ik ben in 2016  naar een seminar van Taco Oosterkamp geweest, die jij ook kent en daar heb ik pas echt kennis gemaakt met het ja met het delegeren.

(Bas) Het event: ‘ Schaamteloos delegeren’

(Gerhard) Hij zij ook, je hebt vijf versnellingen in je bedrijf. En het begint met je bent gewoon een medewerker dan heb je meewerkend voor man dan heb je manager dan heb je directeur en dan heb je aandeel houder. Hij zei eigenlijk het hoogste goed is als je gewoon aandeel houder van je bedrijf bent en verder niks doet. Dus  dat, zo een dimensionaal is het natuurlijk niet, want er zijn hele veel succesvolle bedrijven waar de eigenaar ook volop aan de bak moet meewerken en dat heel leuk vind. Mara ik dacht dat spreekt mij wel aan en pas vanaf dat moment ben ik. Dus kun je gaan ben ik 2008 begonnen. 2016 ben ik pas

(Bas) 8 jaar later.

(Gerhard) Heb ik pas bedacht van hey ik moet eigenlijk als aandeelhouder naar mijn bedrijf gaan kijken want de facto ben ik ook de grootste aandeel houder van het bedrijf want al mijn geld zit erin. vele meer dan mij lief is. Al mijn tijd zit erin. Mijn hele reputatie zit je in en vooral die tijd, dat merk ik ook al sik nu ouder wordt dan denk ik van nou fok het gaat wel snel. Dus wees heel bewust van waar besteed je je tijd aan en door meer als aandeel houder te gaan denken. Op een gegeven moment heb ik daar uit de conclusie getrokken van hey ik ga mezelf terug trekken uit het bedrijf dus dat is in 2016 begonnen. En vanaf januari 2018 heb ik het ook echt over gedragen aan twee team leden. En met elkaar zeg maar vanaf dit jaar hebben we elke week een Skype call op vrijdag en een keer per maand zien we elkaar live. En dat is ook bewust want als ik er ben ga ik me toch weer tegen alles aan bemoeien gaan mensen ook naar mij toekomen met vragen en dan gaat het bedrijf toch weer aan mij hangen .

(Bas) Ja hoe ziet het team er nu uit dan wat daar zit of werkt. Dat zijn nu tien mensen. Tien FTE  zeg maar. Twee gasten die dan in de lead zijn. Met name commerciële rol en de andere de achterkant. Dus HR finance IT. En de acht anderen hebben zeg maar een commerciële rol . Dus account manager of recruiter. En de rest van de medewerkers zitten gedetacheerd bij klanten of ze lopen in het veld zeg maar. En vanuit daar want we hebben een soort dipje gehad in de winstgevendheid. Toen we van Mijn Student naar Eager People gingen. vlak voor we de naam wijzigden hadden we  flink geïnvesteerd in mensen En er zaten op een gegeven moment bijna 20 man FTE op kantoor Twee kantoren er ging iets van 90k per maand aan overhead uit . Dan gaat het best wel hard . En toen gingen we naar een andere naam. Dus daar heb ik een stukje omzet verlies. Achteraf kun je ook zeggen had ik die naam Mijn Student moeten houden en gewoon iets er naast moeten zetten,. Maar geo dop dat moment vond ik het de beste keuze om te zeggen : OK schoon schip en we gaan helemaal over. Toen zijn we weer terug gegaan en nu is de winstgevendheid weer op orde zeg maar en dan kun je weer gaan denken over verder groeien en weer door schalen. En ik heb altijd in mijn hoofd gehad Eager People een Engelse bedrijf naam dat moet ook in Londen kunnen of in Berlijn. Dan denk ik nog binnen Europa maar een business. Een bedrijf is überhaupt pas schaalbaar vind ik als er genoeg geld verdien wordt. tenzij je een enorme investeerde r achter je hebt . Ik denk even aan Zalando. Er zijn natuurlijk verliesgevende bedrijven maar even de gewone sterveling ondernemer zoals ik het dan even noem. De self made man. Laat ik zeggen de 50.000 bedrijven in Nederland die tussen de 5 en de 50 miljoen omzet zitten maar voor de middenklasse zorg gewoon dat je lekker geld verdiend en van daaruit kun je hele mooie dingen doen. Dus ik geloof ook nog zeker in de potentie van Eager People om verder door te groeien. Alleen ik ben niet meer zelf aan boord. Elke dag.

Ondernemen en managen

(Gerhard) Maar dat is interessant, want eigenlijk zeg je ik probeer het nu los te laten. Dat is toch wel een beetje wat ik hoor. Welke dingen zijn er gebeurd waardoor je die keuze hebt gemaakt. Ja hoe sta je daarin. Wat voor dingen zijn er gebeurd? Ik heb een paar arbeidsconflicten mee gemaakt. Achteraf denk ik voor een deel pech gehad. verkeerde mensen op mijn pad gehad. Voor een ander deel denk ik aan de quote van onze grote vriend Tony Robbins die zegt ergens ongetwijfeld heeft hij het niet zelf verzonnen maar hij zegt: You get what you tolerate. Dus als jij in dtt geval ging het om mensen die out of line gingen en min of meer over mij heen liepen omdat ik een hele aardige jongen ben. Dus als je over je heen laat lopen op ene gegeven moment als jij iemand niet terugfluit. Of als jij verzuimt om iemand te ontslaan of zijn contract op te zeggen. ja dan creëer je dat mede zelf zeg maar. Dus dat heeft me wel geraakt. In die periode dat was 2014, toen was ik net in mijn eentje ook. Dan moet je dat allemaal nog onder de knie krijgen. Dus tot 2014 had ik twee compagnons. en ik hoefde maar een ding te doen dat is sales. Daarna moest ik echt allround ondernemer zijn . Dus personeel aansturen. Dus ik denk nou ik ga het proberen en ik zie wel war het schip strand. Maar dat schip strandde dus toch wel. En ik ha dook wel zoiets van hey ik heb nu acht en een half jaar dit gedaan. Misschien is het goed als nu andere mensen er eerder meegaan. Dat is waar je net ook refereerde. Wat voor soort onder nemer ben je. Nou ik ben denk ik echt best wel een start up entrepreneur in die zin waar is mijn zoon of genius. Dat is creatie dus iets uit de grond stampen iets moois neer zetten en daarna natuurlijk vooral mensen erbij zoeken die het verder kunnen brengen.

(Bas) Ja daar kun je je heel erg tegen verzetten en ik moet dat ook kunnen want anderen kunnen dat ook, maar nee. Blijf bij jezelf. Dat is ook een van jouw lessen volgens mij. Ik zeg altijd de beste ondernemers zijn de slechtste managers. Is dat ook iets wat jou is tegengevallen. Om zo wie zo een groep mensen aan te kunnen sturen en je had het net over to tolerate dat je te zacht bent dat je over je heen laat lopen. En dat een beetje de cultuur wordt. En dat daardoor veel te veel dingen vrijblijvend blijven of zijn of. Maar is dat managen jou heel erg tegengevallen., waarschijnlijk en vond je het leuk?

(Gerhard) Nou als je bijvoorbeeld de boeken: ‘ How to win friends en influence people´ leest of zo. er zijn nog veel meer boeken over beïnvloeding. Dus Robert Childini met : ‘Invloed’  en noem ze allemaal maar op. Maar wat ik heel leuk vind is het, dat woord zet mensen altijd op een verkeerd been, het manipuleer zeg maar het bespelen beïnvloeden je hebt ook zo ene boekje hoe krijg ik ze zover van Jan van Zetten, die komt op de podcast op e  Groeivoer podcast dan. Maar dat vind ik heel leuk. Dat spel zeg maar de Tango dansen met iemand, en Naar iemand luisteren want ook echt oprecht naar mensen luisteren dat is heel waardevol. Teamleden als groep zie je de totale werkelijkheid. En als ondernemer denk je altijd van ik ben slimmer dan de rest dus ik misschien net iets meer dan anderen. Maar het ik vind wel het is bruikbaar en nuttig om te luisteren naar mensen en dan toch vervolgens weer tegen gas te geven  en toch wel je lijn te volgen en je strategie.  Maar Uiteindelijk denk ik dat ik niet consistent genoeg ben om  5 jaar lang op een heel geduldige manier leiding te geven. Want ik ben zeg maar van pieken en dalen. Dus zeg maar kort gas geven en daarna iets anders doen en voor het bouwen van een team en voor leiding geven heb je volgens mij veel meer die gelijkmatigheid nodig. En Structuur en regelmaat daar geloof ik heel erg in. En dan heb je typisch van die dingen, wij werkten met Scaling up en ik hoorde je ook iets zeggen over de cash conversion cycle. Dat soort inzichten hebben we ook toegepast.  Wat wou ik nou zeggen?

(Bas) Geen idee

(Gerhard) Het ging over gelijkmatig

(Bas) Over het aansturen van mensen en of je dat leuk vond.

(Gerhard) Ik ben de waarde gaan zien van regelmaat structuur, nu weet ik het weer, in de scaling methode heb je de daily hurdle.

(Bas) Juist

(Gerhard) Nou dat is iets wat wij zes keer hebben ingevoerd en daarna stopgezet. Dat lukt je niet. Iedereen begon je enthousiast van: ‘Ja fuck we moeten het ook doen’ En dan iedere keer weer op een andere manier> het is heel makkelijk om een nieuw initiatief te lanceren intern weet je wel. En er is ook een hele mooi boekje over geschreven dat heet stapelen of zo. Stop met stapelen. Want dat is wat veel managers doen die stapelen iedere weer een nieuw initiatief of een nieuw plan op het bordje van hun medewerkers. Maar ze vergeten om dingen weg te halen. En dan had ik weer vond ik zelf een briljante ingeving van nu moeten we dit gaan proberen. Iedereen enthousiast maar na drie maanden dan ebte dat weer weg. Dus ik creëerde in die zin ook onrust in mijn eigen organisatie. De melkkoe. er was dus een investeerder die zei dat tegen mij. Die zei: kijk nou naar je bedrijf als melkkoe.Wat doen die koeien. Die doen de hele dag hetzelfde. Die gaan naar buiten om te grazen. Dan moeten ze weer naar binnen worden ze gemolken gaan ze slapen . Dan gaan ze weer naar buiten. Ja super saai natuurlijk. Maar dat is wel hoe je geld verdiend en hoe je een stabiele basis creëert voor de rest van je leven.

De definitie van succes

(Bas) Ja interessant. En vooral dat je dan nu ook ergens het lef hebt om het heft in eigen handen te nemen en je business te runnen met een uurtje in de week of in ieder geval en overleg in de week als ik het zo hoor. En twee mensen die dat dan runnen. Daarvoor moet dat wel stabiel zijn. Want ik zeg ook altijd als je meerdere bedrijven hebt of een bedrijf hebt en dat gaat slecht dan ga je daar toch wel weer meer uren instoppen en meer mee bemoeien maar zo lang het goed gaat is het eigenlijk top en als die mensen hun werk doen dan is het nog beter.  . Maar ik ben ook wel benieuwd eigenlijk wat jezelf nastreeft en wat is jouw definitie van succes. Of succesvol zijn.

(Gerhard) Ja dat zit aan twee kanten. Aan de ene kant aan de buitenkant , dus de dingen die je ziet: een huis een auto. Geld, spullen, dingen die je vast kunt pakken. Achievements. Overwinningen. Beter zijn dan een ander. Dus de competitieve zaken alles wat met ego samen hangt dus zeg maar de aardse of platte zaken is misschien niet altijd van toepassing. En aan de andere kant die spirituele kant van zingeving iets betekenen voor een ander dus ja ik bedoel wat is het verdien model wat is de return on investment van naar een begrafenis gaan. Die is heel laag.

(Bas) Dat hoeft niet, maar ja als het jou na zet te denken over het leven en je denkt waar ben ik nou allemaal mee bezig en je maakt rigoreuze keuzes en in een keer ziet je leven er anders  uit dan kan het heel erg waardevol zijn om naar een begrafenis te gaan.

(Gerhard) Precies. Dat is zeker waar maar überhaupt al de transactionele manier van denken. Toepassen op dat soort dingen. Dat heb ik ook met een kind. Ik bedoel wat is de return van investment op een kind.

(Bas) veel poepluiers!

(Gerhard) Ja, ik heb toevallig ene podcast interview gehad met de billen boetiek. Wasbare luiers. Maar goed dat terzijde. Maar wat ik ermee wil zeggen is van en dat heb ik ook niet allemaal zelf bedacht maar dat kwam ik op een gegeven moment ergens in een boek tegen en daar stond ook van de meest waardevolle dingen maken je bijvoorbeeld niet gelukkiger . Maar ze zijn wel super waardevol. Dus bijvoorbeeld Mantelzorg. Wij zijn fit en het gaat goed met ons en blabla. Maar er zijn super veel mensen die mantelzorg doen . Ik zou het niet eens weten hoe dat is maar dat je gewoon elke dag uren lang iemand zijn kont Moet afvegen of overal naar toe slepen of zo. Ik hoop het nooit mee te maken maar En dan gaat het in podcast gaat het over geluk en succes, dan denk ik van er is nog meer en er is een andere kant.  en vanuit de happyness en geluk en werkgeluk en het kan ook doorslaan dat het te oppervlakkig wordt. Van we willen ons zelf verwezenlijken en kijk mij eens en met mijn personal brand. Natuurlijk ben ik onderdeel van die gekte, maar anyway wat ik probeer is het combineren van aardse en spirituele zaken. Dus eigenlijk van je mag gewoon als jij een dikke vette BMW of een Tesla of whatever wil kopen fucking enjoy it. Als je maar weet dat het je niet gelukkig maakt of in ieder geval ook al maakt het je gelukkig maar koop die shit die je wil hebben en vergeet niet er is ook een andere kant.  En die is misschien nog veel waardevoller. Of En misschien ook beyond words want dat schiet me ook te binnen . Ik denk van ja er is zoveel wat we niet in woorden kunnen vatten. Is ook wat Eckhart Tolle zegt van ja de allerdiepste dingen die kunnen wij niet bevatten. We proberen om ons brein eromheen te manoeuvreren om iets te snappen

(Bas) Ja en dat lukt niet!

(Gerhard)Nee.

(Bas) Maar ik vond het wel interessant wat je net zei want. Je had het ook over mantelzorg en het zijn toch vaak mensen die daarbij niet of nauwelijks voor betaald krijgen. Iets doen voor een ander zonder dat je daar zelf belang uit haalt dat zie ik steeds minder gebeuren in deze wereld iets dat iets wat je bij jezelf ook herkent van eigenlijk doe ik heel veel dingen waar ik zelf een upside op heb of een eigen belang. En hoe ik het namelijk zie als jij een bosje bloemen stuurt naar iemand dan is dat een transactie. Dat is eigenlijk de makkelijkste vorm van iemand iets geven. Door tien euro te betalen of 20 , 30 whatever hoe groot de bos bloemen is en iets af te laten leveren en al sik tegen jou zeg Gerhard  ik heb net een huis gekocht kom je mij even een weekje helpen met de boel schilderen. Snap je wat ik bedoel.  Dus ik vraag me af hoe jij daar naar kijkt zeg maar of je dan echt een commitment hebt naar anderen die je dan echt verder helpt of echt op weg helpt door jouw tijd te investeren want dat is toch het waardevolste bezit wat we hebben. Of dat je vaak denkt in transacties. Dat je denk t van ok ik heb nou iets goeds gedaan want ik heb voor 20 euro een bosje bloemen laten afleveren.

(Gerhard) Nou dan ga ik terug naar die begrafenis. Ik wil niet iedere keer een grafstemming creëren op jouw podcast.

(Bas) Ga dadelijk naar de hemel toch.

(Gerhard) Ja uiteindelijk wel. Ga ik vanuit. Ik was laatst op het vliegveld in St. Maarten en toen vroeg die vrouw van ja wat is uw eindbestemming. Toen moest ze keihard lachen. O nog nooit gehoord. Maar anyways Zelfs als ik zo een begrafenis in gedachten neem o ja ik ga er naar toe en dan maak ik ook een goeie beurt. Ja Gerhard dat was die vriend die er ook was. Ik merk gewoon  dat dit misschien gek overkomt, het boeit me eigenlijk gene zak hoe het overkomt maar dit is  wij zijn zo gewend om te denken en te redeneren in transacties dat het bijna dat is de taal die we spreken. Voor wat hoort wat. Dat ik soms zelfs daarin doorsla. Dat ik denk van oeh,

(Bas) Krijg ik hier wel voor betaald of wat is de upside eraan?

(Gerhard) Ja maar ik bedoelde eigenlijk de andere kant ook van ik ga er dan teveel over nadenken. Of zo dan denk ik van ok ik ga naar die begrafenis boem weet je wel klaar niet over nadenken niet denken whats in it for me of  zelfs als ik dat denk dat ik me dar dan schuldig over ga voelen. Je ging er naar toe je was er. Dus dit is dan ook waar Eckhart Tolle het over heeft. Het over thinking.

(Bas) Ja daar ben je erg goed in zo te zien.

(Gerhard) Nee precies dus dat is een van mijn krachten en de valkuil is dus.

Emotioneel bankieren

(Bas) Ja interessant maart uiteindelijk een investering in een vorm van tijd is natuurlijk ook een transactie. Zeg maar als jij in loondienst bent dan verruil je eigenlijk je energie of je tijd voor geld. Daar komt het eigenlijk een beetje op neer. Ik zie dat dat steeds minder gebeurd terwijl daar veel meer naar mijn idee veel meer kracht in zit of waarde in zit als jij iets voor een ander doet zonder dat dat iets hoeft te betekenen. Soms denk ik ook van ja dan help je een vriend en die help je dan met verhuizen. En dan ga je er ook vanuit dat hij jou helpt met verhuizen. Als die dan afzegt bij wijze van spreken dan ben je teleurgesteld.

(Gerhard) Maar iedereen doet toch aan emotioneel bankieren. Ik bedoel  je gaat toch altijd denken van ja die gast die belt nooit terug dus na drie keer dan haak ik ook af maar . Dus ik denk ook niet dat het fout is. Het zou wel een leuke sport kunnen zijn om te denken van hey kan ik zoveel mogelijk zonder geld doen. Ik bedoel ik heb hier in de groei club in Utrecht heb ik ook van alles gehosseld. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk te barteren enerzijds om mijn opstartkosten laag te houden. Anderzijds ook dat het een sport is.

(Bas) Wat het is het coolste wat je hebt gebarterd.

(Gerhard) Dit pand zeg maar. Ik mag hier een jaar gratis zitten en in ruil daarvoor maak ik twaalf podcast afleveringen en de huur is denk ik wat is het 1500 euro of zo. Ja dus dat heb ik. Ik ben er zeg maar 4 maanden mee bezig geweest om een goeie kantoor ruimte te zitten waar ik met Groeivoer kon gaan zitten.Ik werkt een tijdje vanaf de keuken tafel. Maar dat ging niet meer. Dus ik ben er ook wel even mee bezig geweest maar dat kan gewoon. Maar niet iedereen staat er voor open. Dus als we geen tijd hebben om na te denken. Nou doe maar gewoon geld want dat is lekker makkelijk.

(Bas) en jij maakt er een sport van om zoveel mogelijk te ruilen.

(Gerhard) Ja is wel leuk en ik ben ook echt bereid om waarde toe te voegen om er iets voor terug te geven. Ik zit niet zo cheap ass van ik wil daar beter van worden zonder dat iemand er iets voor terug krijgt. Overigens ik wil ook niet onbeperkt barteren. ja dan ben ik de hele week ook aan het werkt.

(Bas) Gaan we een beetje terug naar de middeleeuwen dat de ruilhandel erin zit dat je de die kandelaar ruilt voor een kip.

(Gerhard) Ja dat gaan we maar niet doen. Alhoewel het natuurlijk interessant is voor de toekomst want hoe ga je dan transacties doen.

Dieptepunten als ondernemer

(Bas) Hey je gaat al een tijdje mee in business en ik ben sowieso al benieuwd naar een absoluut dieptepunt in die carrière. We gaan dadelijk naar de hoogtepunten maar ik start met de dieptepunten.

(Gerhard) Ja eerste die mij te binnen schiet is toch wel het arbeidsconflict waar ik het over had. Ik plan even het label arbeidsconflict erop zeg maar . Maar je moet een medewerker aansturen en je voelt een fysieke weerstand om naar kantoor te gaan. Want dan moet je die persoon weer onder ogen komen. Dus heeft me echt geraakt. En toen heb ik ook een half jaar in een soort van depressieve klachten. Ik kwam thuis ik was doodmoe. Eerste wat ik deed was het gordijn dicht en op bed liggen en eerst twee uur slapen om een beetje normaal te worden.

(Bas) Bizar, je zie toch dat conflicten met mensen die je helemaal leeg slurpen. Maar als je erop terug kijkt zat er dan een punt dat je een veel krachtigere keuze had moeten maken in plaats dat het te lang energie van je bleef slurpen?

(Gerhard) Ja absoluut ja. Nou ja you get what you tolerate dus achteraf ben ik pas gaan zien van hey dit lag want ik heb een interlocus of control zoals dat in de psychologie ook wel genoemd wordt dus als er iets goeds gebeurd ben ik eerder geneigd om te zeggen ja ik heb geluk gehad, ik heb ook hulp gehad en blablabla. Dus ook een beetje die bescheidenheid die ik van huis uit heb meegekregen. En aan de andere kant, als er iets slechts gebeurd dan zoek ik het bij mezelf. Je hebt ook mensen die doen het andersom. gebeurd er iets slechts dan heeft de hele wereld het gedaan. En als er iets goeds gebeurd dan hebben zij het gedaan. Voor mij, mijn neiging is altijd als er iets slechts gebeurd om meteen te denken van het was mijn schuld. Dus toen die arbeidsrelatie verkeerd ging

dacht ik van nou het zal wel aan mij liggen want dan gingen ze ook nog eens dingen roepen van ja dat is van jou dus ik ging nog meer aan mezelf twijfelen en op een gegeven moment heb ik dat, toen het echt te verging heb ik dat echt van me afgeworpen en toen dacht ik echt van fuck you dit ligt echt niet meer aan mij en ging ik ook met mensen van buiten praten en die gingen ook zeggen van ja  Gerhard volgens mij ligt dit niet aan jou. Jij hebt vast wel een deel van dit probleem veroorzaakt maar een heel groot deel ook niet. En nu denk ik aan een gesprek dat ik met mijn vrouw had aan de keuken tafel want die zei op een gegeven moment ook ja er zit bij ons iemand op de afdeling die heeft altijd ruzie met iedereen. Die persoon denkt dat het aan iedereen ligt. Iedereen denkt ja het ligt toch aan die persoon. Mijn theorie is. Je hebt de standaard normale verdeling zeg maar. Dus whatever curve, maar in ieder geval ik denk dat 1% van de populatie van alle medewerkers of een x percentage is gewoon een rotte appel. Misschien lelijk om het zo te zeggen.

(Bas) Zuurpruimje

(Gerhard) Net goed in zeg maar niet. Hoeft niet bij een psychiater of zo. Dus net nog net managable. Ja ik weet niet misschien heb jij ook wel zo iemand gehad in je team of in je historie met teams van dat je echt fysieke klachten kreeg.

(Bas) Ja ik kan zeggen dat het mega herkenbaar is. Ik heb een team van 30 man letterlijk terug gebracht naar 1 en een virtueel wereld wijd team en het letterlijk uit de tent werken van het hel spektakel. En mijn hoogte punt zat toen ik een CEO aan nam die ik dat ik zo dom was geweest om meteen een jaar contract te geven. Die 100ktjes per jaar verdiende. Nou dat doet redelijk pijn als je na 3 , 4,5 maanden erachter komt dat dat niet de juiste persoon is en dat je weet dat je uit elkaar moet. Ja dat kost je dan 30 k en heel veel stress en gesprekken en misschien wel spektakel Het is een heel spel uiteindelijk. Maar als ik erop terug kijk, ja misschien sneller je verlies nemen daadkrachtige keuzes maken , je verlies likken en door. Wat mij betreft mijn les dat ik veel sneller krachtige keuzes moet maken om daar na weer in mijn kracht te komen te staan. Om niet dat slurpende effect te hebben. je gaat er helemaal opleg. Je zegt net ook van ja je zit te tollen je zit in bed je zit wakker je krijgt er heel veel stress van en dat is toch waar je misschien wel een burn-out van kan krijgen.

(Gerhard) Ja ik ben heel blij dat dat me bespaart gebleven is. Ik heb er wel iets anders aan overgehouden .Dat is een onwrikbaar zelfvertrouwen. Blijkbaar had ik dat dan voor die tijd nog niet. Maar ik dacht echt wel I am the good guy hier. Dat Hoor je wel vaker van mensen die een burn-out hebben gehad: Achteraf is het mijn grootste cadeautje.Van een crisis komt iets heel moois. het zijn allemaal klassiekertjes maar ik had het liever niet meegemaakt.

(Bas) Je zegt letterlijk het heeft ene deuk in je zelf vertrouwen op gelopen eigenlijk.

Verkrijgen van zelfvertrouwen & software bouwen

(Gerhard) Nee, nee, het heeft me juist heel veel zelf vertrouwen gegeven. Dus voor die tijd dacht ik blijkbaar van nou ja ja ik weet het ook allemaal niet. En na die tijd dacht ik van ja fuck it dit ligt echt niet aan mij . Dus het heeft me heel strijdbaar gemaakt en veel kracht gegeven.En mijn andere conflict dat was software bouwen.  Dat heb ik dus twee keer gedaan. En dat heeft me 4 ton.

(Bas) Wat voor software?

(Gerhard) Hoeveel tijd hebben we?

(Bas) Vertel de korte versie. Jij dacht ook met software dat er veel geld te verdienen was en was je een Saas oplossing aan het maken of?

(Gerhard) Mijn denkfout was mijn bedrijf is uniek. Dat is ook een klassieker zeg maar en dus moet ik software hebben die precies aansluit op wat wij doen want wij zijn uniek en dan ook nog eens erin trappen, het was een bedrijf dat zei wij zijn heel goed in slimme software na bouwen en zonder verder in details te willen treden maar dat had ik nooit moeten doen.

(Bas) Je had software laten bouwen voor 4 ton en uiteindelijk een pakket gekocht dat al in de markt was.

(Gerhard) Ja precies, nee daarom. En dat is ook mijn tip aan de ondernemer zijn van zeker er is zoveel software beschikbaar. Er zijn zoveel slimme pakketjes. Maar pas je proces aan je software aan. En niet andersom. En zeker dit zie ik wel als een valkuil voor mensen die heel erg van IT houden. Je hebt een soort superdeal van ik kan alles automatiseren. Maar goed dat is even een zijspoortje..

Wat is het hoogtepunt?

(Bas) Ja ok, dus diepte punt veel geld verloren in software conflicten met mensen en dan na die conflicten verlies vaneen klein miljoentje. Dan komt het hoogtepunt.

(Gerhard) Ja het hoogte punt. Even kijken wat komt erboven? Ja waar i nu sta. Dat het toch gelukt is en echt niet van de een op de andere dag. en echt niet geheel vlekkeloos. Mara ik heb een bedrijf wat runt waar tevreden klanten zitten, waar tevreden medewerkers zitten, waar geld verdiend wordt. We komen ze maar uit een wat moeilijkere periode, toen we naar Eager People gingen, ging de winstgevendheid ook omlaag. Zelfs een paar verlies jaren gehad en nou het was managable , maar hier zijn heel veel ondernemers, misschien ben ik te transparant maar nu is het een opgaande lijn. Dus van wat heb ik nou gepresteerd dan vind ik dit er wel een. Ik vind Eager People ook een hele goeie naam, dus dat was ook  een goeie stap om van Mijn Student naar Eager People en een hogere propositie te gaan. Wat is nog meer een hoogtepunt?

(Bas) Ja dus je bent heel blij met de situatie waarin je nu zit en waarin het loopt. Dat je jezelf dingen kan doen die je hart sneller laten kloppen. Dat je meer jezelf kunt zijn. Het echte leven leidt dat je wilt leiden

(Gerhard) Ja absoluut en er zijn altijd doelen die je nog wilt nastreven ik merk dat ik toch wel gevoelig ben vor vergelijken met anderen. Als ik dan een beetje probeer te schatten of her en der hoeveel luisteraars hij heeft Denk ik oh shit ik wil ook zoveel op mijn Groei voer podcast maar als ik tegen mensen verteld dat ik nu meestal tussen de 300 en 500 luisteraars heb dan zijn er ook weer heel veel mensen die zeggen van wow nou goed gedaan en eer zijn ook heel veel podcasters die er mee stoppen na een half jaar.

(Bas) Ik was laatst bij een event en daar was Guido Wijers. Die had een slide in zijn presentaie en dat gaat precies over dit spelletjes getal met spelletjes. het ging om geld en wanneer maakt geld nu gelukkig.Het is misschien wel vergelijkbaar met het aantal podcast luisteraars want je zegt ja ik heb 300-500 luisteraars . het stomme is het zelfde met geld. het is een supergrote valkuil want er zijn altijd mensen met meer. En er was een stapel gel dop de slide en de rijkste man ter wereld is Bill Gates zeg maar. Die wisselt wel af en toe stuivertjes met al die andere rijke gasten. En heb je onderaan die stapel staat het armste vrouwtje in Afrika die heeft letterlijk helemaal niks. Ok nu ga ik Bill Gates tien dollar geven. Wordt ie daar blij van ja of nee?

(Gerhard)Nee

(Bas) Nu ga ik het allerarmste vrouwtje die niks heeft tien dollar geven . Wordt ie daar blij van ja of nee?

(Gerhard)Ik denk het wel. ´As long as it lasts´ zeg maar

Geluk en succes in perspectief

(Bas) Om het in perspectief te zetten. Als je van helemaal niks naar en beetje gaat. Er zijn onder zoeken gemaakt dat geld gelukkig maakt tot een niveautje van 80.000 euro per jaar Ik noem maar iets.l Maar dat is het zelf de dat als je dus de comparison game gaat spelen zeg maar dat je continu gaat vergelijken. Die verlies je dus altijd want er is altijd iemand met meer. Altijd iemand met een groter huis een dikkere auto. Een mooiere en snellere. En ik denk dat dat dus heel veel onrust met zich meebrengt. Ik herken dat zelf natuurlijk ook wel. Want je wilt gaan voor fucking goud. Je wilt alleen maar de beste de grootste de dikste. Dat is waar je voor gaat. Maar misschien vind je pas rust en geluk als je accepteert dat het een leuk proces is en dat de reis al een gewonnen race is voor jezelf. Als je zo denkt . Zo ben ik iets meer gaan denken .Ik ben er nog lang niet maar als ik denk dat als je zo denkt dat je veel meer rust vind. En dat je niet de winnaar hoeft te zijn en de meeste luisteraars moet hebben en alleen maar volle zalen moet hebben. En niks is wat het lijkt ik bedoel Thijs Tintel is een goeie vriend van mij dus ik ken hem persoonlijk en iedereen heeft zijn persoonlijke uitdagingen kijk je ziet ook eigenlijk is het een soort van balans spelletje want ik zie het ook je hebt dan ook een dochtertje weet je je wil ene familie stichten> je wilt eigenlijk een business hebben. Je wilt een vrij leven> Dat zijn allemaal soort van dingen die heel vele mensen nastreven. En ja soms zijn een van die factoren mist dan en daar kun je dan ook letterlijk mee inzitten dat je dat dan niet hebt. Dus ik zie ook. het stomme is ik zie ook  mensen van in de 30-40 die ook vrijgezel zijn. Die zeker niet lelijk zijn die super ambitieus zijn maar nog steeds alleen zijn. Dan vraag ik me af waarom dan. Dat heeft toch met hen zelf te maken Hoe het tussen de oren dat spel gespeeld wordt van wat is nou voor jou genoeg. Of wat is voor jou, waar wordt je dan blij van dat je hebt en blijk baar is dat een heel moeilijk spel dat je speelt. Hoe kijk jij daarnaar?

(Gerhard) Ja wat me net te binnen schoot. Eigenlijk moeten we vaker oogkleppen opzetten. Voor mezelf zou ik dat wel nuttig vinden. En vroeger had je natuurlijk iedereen  kent de oogkleppen wel maar van de paarden die niet de hele tijd afgeleid moeten zijn. Die moesten gewoon lopen lopen lopen. En ik werk nu meteen virtual assistent. En ik heb haar gevraagd wil jij elke dag mijn linked in bijwerken zodat ik minder op Linked in hoefde zitten. Want ik word gewoon helemaal para als ik iedere keer weer Lees wat er allemaal gebeurd. Dan denk ik oh kut ik loop weer achter de feiten aan Ik moe dat ook gaan doen of ik moet ook een boek ik moet ook een event. Dus en zeker met kinderen je hebt maar een x aantal uur per week. Je hebt maar een leven je hebt maar een jij. Maak dr wat moois van . Ik zag net ook een beeld van noem het even God of iets anders maakt niet uit. Stel dat je vanuit het heelal vanaf de maan naar de aarde kijkt en je kijkt naar jezelf en je denkt van ja o dar is Gerhard oh leuk wat ben je allemaal aan het doen oh leuk. Prima waarom moet het allemaal die stardom. Ik denk dat het toch te maken heeft wat er allemaal in de afgelopen 5 tot tien jaar gebeurd is op social media en met alle Gurus en zeg maar het feit dat er nu zoveel kennis beschikbaar is zo snel en zoveel en zo intens dat geeft heel veel kracht en heel veel short cuts. EN je kan nu heel veel sneller succesvol worden als ondernemer dankzij alle kennis. Maar die veelheid fuckt je up . Dus als je daar niet tegen gewapend bent en sommige mensen zijn misschien wat onverstoorbaarder en wat zelfverzekerder en wat, ja die laten zich minder afleiden maar jongens zoal sik die heel gevoelig durf ik bijna niet te zeggen. Dat is dan weer zo soft.

(Bas) Je durft je kwetsbaar op te stellen of zo.

(Gerhard) Ja precies dus oogkleppen dat heb ik in ieder geval weleens nodig,

(Bas) Ja je moet de ruis eruit halen. Dat is ook wat ik net zeg niets is wat het lijkt dus jij scrollt door je social media. Ieder heeft een perfect leven behalve jij. Zo zit je door die lijnt te scrollen. O hier die zit aan de andere kant van de wereld Oh die heeft net succes gevierd. Zeker als je dat op Linkedin doet wat vaak alleen maar over zakelijke successen. En alles wat er speelt. En daar wordt ik ook, dat is wel herkenbaar. Super onrustig van. Oh dat moet ik ook en dit moet ik ook. Maar hoe ga je er dan mee om dat is dan de vraag. Uiteindelijk moet je dat masteren dat je r dan mee omgaat en dat je dus overal dat je je eigen  plan hebt je eigen visie en dus die oogkleppen op van dat paard. Tis echt heel toevallig letterlijk want ik heb gisteren letterlijk een foto met die oogkleppen van het paard naar een maat van mij gestuurd. Want ik heb zo een app die heet Calm.com die ken je misschien wel Daar was ik zo een verhaal aan het luisteren over een basketbal speler en de wedstrijd duurde nog anderhalve seconde en ze stonden een punt achter zeg maar en hij moest die bal in dat ding gooien in anderhalve seconde tijd. En daar heeft ie uiteindelijk ten minuten over gepraat. Toen had ie het er ook over als je mega focus wilt dan zit je in een arena  dan hoor je geen geluid om je heen terwijl het publiek hard loopt te schreeuwen dan zie je alleen maar de finish in zicht net zoals een paard die de kleppen op heeft die alleen maar vooruit kan kijken en weet waar die naar toe gaat. Ik vond het mega fascinerend.

Ja en hoe maak je dat dan concreet?

(Gerhard) Kijk ik heb op een gegeven moment tegen mezelf gezegd dat is drie maanden geleden zo van ok ik ga mij nu gewoon focussen op mijn klanten want ik raar veel te afgeleid van al die andere succesverhalen ik heb maar een doel en dat is ondernemers die met Groeivoer werken die wil ik helpen.  En dus in plaats van dat je gaat scrollen over je timeline kan je ook even op Whatapp een appje sturen naar een van je klanten van hey hoe gaat het daar mee. Of en ook toch genoegen nemen nemen met minder. In plaats van meer..

(Bas) Tevreden zijn

(Gerhard) Ik denk dat het een thema is waar heel veel mensen wel mee worstelen en je hoort alleen maar succesverhalen. Er zijn nu ook mensen die bewust hun fouten uitlichten om te laten zien hoe menselijk ze zijn. Er is een  iemand een of ander business coach persoon die veel via Instagram doet ik noem geen namen maar ik denk dat die persoon en ik voel me dan bespeelt en dat vind ik het verneukte van die hel business coach wereld dan zit ikzelf  goeie mensen die ik hoog zie zitten zoals Taco Oosterkamp die die er aan mee van die psychologisch spelletjes als jij voor de lunchpauze een ticket boekt dan krijg je 50% korting . We hebben maar 20 plekken.

(Bas) Ja, ja een beetje booking.com praktijken. Er zijn maar drie kamers beschikbaar

(Gerhard) Ja precies maar ook toen in Loorbach en noem ze allemaal maar op. Iedereen die doet aan diezelfde game mee. Let op nog maar zoveel tijd. Ik vind dat eigenlijk immoreel eigenlijk als je het zo bedenkt. We hadden het net even over mensen manipuleren en beïnvloeden dat doen we allemaal het leven is een grote beïnvloedingsdans maar bewust knoppen drukken bij mensen kan afbraak doen aan de integriteit naar je klant toe Dus als ik een klant kan helpen voor 1000 euro voor een ochtendje Groeisessie. Waarom moet ik dan 25000 euro voor een jaar aan die persoon verkopen? Waar ligt de grens ,misschien ben ik te ouderwets daarin of zo.

(Bas) Nee, ja ik snap je wel in deze tijden is het gevecht om aandacht. Hoe krijg je de aandacht van mensen en als iemand dan ben dekt van oh dat krijg ik dus door alleen maar kwetsbaar op te stellen en het echte verhaal te vertellen en ik heb huilend in de auto gezeten en ik voelde me zo slecht, oh en ik krijg in een keer 1000 reacties erop. Oh das leuk dat gaan we nog een keer doen. Maar ik snap wel wat je zegt.

(Gerhard) Ja dan snappen we elkaar

Iets voor de luisteraars

(Bas) Hey Gerhard we zijn alweer bijna een uur aan het lullen. De tijd gaat hard. Heb jij nog iets moois wat we aan de luisteraars kunnen gaan weggeven in de ´Ondernemers op slippers´ podcast?

(Gerhard)Absoluut ik moest even het liefst zou ik ene boek weggeven

(Bas) Die ga je even snel schrijven

(Gerhard) Ik ben nu een boek aan het lezen hoe schrijf ik een management boek dus dat vond ik wel een goed start punt. En ik ga ook echt een boek schrijven. Ik heb een manuscript liggen van een boek maar waarvan ik niet weet of het goed genoeg is dus daar ben ik nog mee aan het stoeien

(Bas) Oogkleppen op!

(Gerhard) Ja ik moet oogkleppen opzetten. Ik heb wel een boekje en dat is het zak kompas voor persoonlijke groei en die kost €7.95 op Bol.com en ja ik durf dat dus geen boek te noemen want het is nauwelijks groter dan mijn smartphone maar.

(Bas) Het is een soort van paspoort

(Gerhard) Ja het is eigenlijk een nou het is wel heel persoonlijk. Het is eigenlijk een soort invulboekje waarmee je aan de hand van een aantal modellen vragen na kan denken over je eigen persoonlijke groei en ik wilde er graag 10 weggeven aan de luisteraars.

(Bas) Super mooi, leuk man. Nou mooi!

(Gerhard) Zak kompas voor persoonlijk groei

(Bas) Degene die het wil zakkompas voor persoonlijke groei 10 stuks we gaan even een mooi paginaatje maken www.ondernemenopslippers.nl/gerhard/

En we moeten je naam effe spellen want Als ik Gerhard zeg snapt niemand het. Dus Gerhard dan zeg ik het goed

Nou ondernemenopslippers.nl/gerhard en dan gaan we mooie zakkompasjes weggeven Super man. Hey ik vind het een superleuk gesprek.

(Gerhard) Insgelijks!

(Bas) Bedankt dat ik hier ook mag zijn in jouw super mooie studie en dat we twee hier twee hele mooie gesprekken hebben gevoerd , ik denk dat we redelijk diepgaand de stof in zijn gegaan en ja ik vond het echt een mooi gesprek man (Jingle) Jazeker dames en heren, dat was Gerhard te Velde. Nou zoals je net ook hebt gehoord wil je het mooie zakkompas voor persoonlijke groei bemachtigen laat dan je email adres even achter op ondernemen op slippers.nl/gerhard. Bedankt voor het luisteren en als je het tot hier hebt gehaald ben ik heel erg blij want dat betekent dat je dit allemaal ontzettend interessant vind. Dank je wel en tot de volgende podcast!

Place comment