Slippertje 9: Van bloemenparadijs tot cosmetica koningin met Elma Maaskant
07 juni 2020 
49 min. read

Slippertje 9: Van bloemenparadijs tot cosmetica koningin met Elma Maaskant

Eindelijk, het is weer maandag, tijd voor een gloednieuwe podcast! Deze heb ik Elma Maaskant te gast in de Ondernemen op Slippers podcast. Elma is de eigenaresse van onder andere Creative Cosmetics, hiervoor ontwikkeld zij zelf haar producten op natuurlijke basis.

De omzet van Elma’s business steeg enorm door haar succes op Facebook met live video’s, dit was echter niet eenvoudig voor Elma door onder andere de negatieve reacties die ze kreeg en de impact die dit had op haar zelfvertrouwen.

In deze aflevering vertelt Elma hoe zij hiermee omging en wat dit betekende voor haar persoonlijke ontwikkeling. Verder vertelt Elma over:

  • wat zij zou doen als ze nog maar 3 maanden te leven had
  • haar schooltijd
  • haar bijbaantjes en de transitie naar haar eigen bloemenwinkel
  • de passie voor fotografie
  • haar deelname aan Masterminds
  • Facebook live video’s
  • hoe zij zich door moeilijke tijden vocht in haar business

Laten we gaan luisteren naar de inspirerende verhalen van Elma, ik heb er onwijs veel zin, let’s go!

Podcast transcriptie

(Bas) Ok, dames en heren, vandaag in de ‘Ondernemen op slippers’ podcast: Elma Maaskant. Elma Maaskant is eigenaresse van onder andere Creative cosmetics en Supercreme. Waarin zij natuurlijke cosmetica verkoopt. En zij maakte een bizarre groei door middel van het gebruik van video en ze wordt  ook wel de vrouw met de rode wangen genoemd. We gaan helemaal los Elma. (Muziek: Jingle) Het moet niet gekker worden (Gelach) yes nou we gaan helemaal de code kraken van de cosmetica vandaag. Want jij bent ook wel de cosmetica koningin. Elma, vertel eens even kort wat over jezelf. Zodat we nog iets meer over jou te weten komen.

(Elma) Wat heerlijk die muziek net, geweldig. Ja ik ben Elma Maaskant en ik ben ongeveer 7 jaar, nou nog geeneens 7 jaar geleden gestart met het verkopen van natuurlijke make up en verzorgingsproducten. En ik was nog fotograaf en ik deed het eigenlijk een beetje erbij dus het was eigenlijk ooit mijn bedoeling om een cosmetica bedrijf op te bouwen. Ik deed het gewoon erbij omdat ik een probleem had met mijn huid en ik wilde mezelf daarbij helpen en andere mensen daar ook bij helpen. Dus het is eigenlijk met een potje poeder begonnen en dat werd steeds groter eigenlijk.

Wat zou je doen als je nog maar 3 maanden te leven had?

(Bas) Wauw. Meestal probeer ik mijn eerste vraag een beetje intiem te stellen aan de luisteraars. Om te kijken wat belangrijk voor ze is. Voor de luisteraars, of voor jouw is eigenlijk. En meestal is die vraag: wat zou je doen als je nog drie maanden te leven hebt.

(Elma) Ik denk dat ik dan naar Canada ga, lekker reizen. Canada lijkt me een fantastisch land ben ik nog nooit geweest. Dat is het eerste wat in me opkomt eigenlijk.

(Bas) Ja lekker in zo een watervliegtuigje, beetje rond hoppen van het ene meertje naar het andere en een beetje chillen.

(Elma) Lijkt me fantastisch!

(Bas) En wat weerhoud je er nu van om daar niet heen te gaan?

(Elma) Nou ik ga nu eerst naar Amerika binnenkort.

Hoe het allemaal begon voor Elma Maaskant

(Bas) Ok precies dat is in de buurt. Ja mooi. Nee ik ben heel erg benieuwd want je had het net ook over dat jezelf een gevoelige huid hebt en dat eigenlijk daar je business uit is voortgekomen. Ja kun je wat meer vertellen over die beginfase want dan. ik ben erg benieuwd . Dan heb je zelf een gevoelige huid en denk je ok hoe kan ik dat fixen. En hoe ziet dat proces eruit dan hoe je dat dan zelf gaat aanpakken om die gevoelige huid toch mooi te maken.

(Elma) Ja dat zeg je mooi!

(Bas) Ja toch?

(Elma) Ik was dus fotograaf en ik deed dan de make up voor de klanten zodat ze dan mooi op de foto gingen. En om meer omzet te genereren gaf ik ook make up workshops. Vond ik ook hartstikke leuk om te geven. Wat mij altijd een beetje stoorde is dat ik zelf heel vaak geen make up op had. Omdat ik een gevoelige huid had. Dus tegen heel veel producten kon ik niet en ik liep met een blote billen gezicht andere mensen mooi te maken. Dus het klopte niet voor mijn gevoel. En ik dacht altijd dat ik de enige was want ja mijn zusjes, mijn vriendinnen, die hadden een mooie huid en toen ik echt die workshops ging geven toen merkte ik op een gegeven moment omdat je dan tuurlijk grotere groepen hebt. Kreeg ik zo tachtig klanten in een week. Verrek ik ben helemaal niet de enige , ik denk dat ongeveer wel 50% van de mensen ook een gevoelige huid heeft. Dus dan is het wel heel interessant om te gaan zoeken naar een make up die goed is en gezond is en daar ging ik ook op naar op zoek. Ik ging naar beurzen en beauty beurs in Utrecht in zo. En op zoek naar een make up lijn die gezond was en waar dus ik wel tegen kon. Op een gegeven moment vond ik een make up lijn maar daar hadden ze maar zes kleuren dus daar kan je gewoon niet een workshop mee geven en daar kan je ook geen fotoshoots mee doen. Dus misschien wat bijkleuren maar dat was het dan ook. Maar toen had ik wel zoiets van hey dit zijn wel ingrediënten die ik interessant vind dus ik wil er toch over lezen en meer over weten en dan ging ik ook zoeken, gewoon Google. Ja zoeken, zoeken, maar ik kon echt niks anders vinden. En toen dacht ik van nou laat ik dan maar zelf mijn eigen make up lijn beginnen ,maar dan wel met ingrediënten die goed zijn die ik dus voor ogen heb. Dus weer Googlen. En elke avond ongeveer Googlen. En ja dan kom je op een gegeven moment bij laboranten , fabrikanten terecht. Toen dacht ik van nou ik heb iets gevonden waar ik wel blij van kan worden. En dan ga je weer testen. En uiteindelijk denk je van dit gaat hem worden. En dan bestel je je eerste potjes. Dus ik heb ook helemaal niet mega geïnvesteerd in het begin. Ik denk een paar honderd euro en dat was het. En daarmee begonnen.

Elma’s schooltijd

(Bas) Wauw. Maar wat gebeurde er nog voor die tijd dan dat je met dat hele cosmetica verhaal eigenlijk bent begonnen. Waar heb je uberhaupt gestudeerd. Dat weet ik eigenlijk helemaal niet.

(Elma)O Ik heb helemaal niet gestudeerd.

(Bas) Nou dat zijn de beste toch?

(Elma) Ja, ik heb de MAVO gedaan.

(Bas) Dat is ook een studie af.

(Elma) Ik ging van de MAVO af want ik wilde eigenlijk nar de kunstacademie maar ik kom uit gereformeerde achtergrond. Mijn ouders zeiden ja dan moet je naakte mensen tekenen dus dat wordt hem niet. Ik dacht nou dan maar in een groentewinkel werken . Dat vond ik ook superleuk. Dus Ik heb in de groentewinkel gewerkt.

(Bas) Daar moest je ook banaantjes schilderen zeker

(Elma) Nou dat dan weer niet. Wel op de borden aanbieding opschrijven.

(Bas) Ja..

(Elma) Dus daar is het eigenlijk begonnen. Maar het is denk wel, want ik kom helemaal niet uit een ondernemersfamilie niemand in mijn familie,  ja ik heb een oom die heeft een autobedrijf maar die verkoopt occasions. Maar dat was niet dat ik daar echt onwijs contact mee had of zo. In die tijd en ik weet nog heel goed dat ik toen ik 18 was toen werkte ik in die groentewinkel wat ik echt super leuk vond hartstikke naar mijn zin. En mijn baas die had toen besloten dat ik naar een van de filialen toe moest waar het heel slecht ging,. Hij zei: met die filialen gaat het slecht. Ga jij er maar staan. En zorg maar dat het goed gaat lopen. En ja dat was wel een mega uitdaging want ik stond daar in mijn uppie de hele dag. Dus ik moest en de winkel natuurlijk p orde houden, klanten helpen, bestellingen doen. alles deed je natuurlijk in je uppie. En ja dan zorg je dat het groter gaat groeien en dat heb ik toen gedaan. In een jaar tijd ging het beter. Ik kon op een gegeven moment ook een nieuwe chef daar in werken en een nieuw meisje inwerken. Maar na een jaar moest ik dus weer terug naar waar ik daarvoor werkte. Dus want hij had vijf filialen ongeveer. En ik moest toen weer naar een andere chef gaan luisteren en dat was voor mij denk ik het punt van shit dat werkt niet meer. Ik moet hier weg, want ik heb nu een jaar zelf een winkel gerund voor de baas. En ik heb ook gezien dat ik dat ook kan en ik ben een soort eigenwijs daardoor.

(Bas) Ja..

(Elma) En dat is denk ik voor mij het punt geweest dat ik dacht van hey ik moet iets anders doen en toen heb ik 20 banen gehad en dat werkte niet en op mijn 22ste dacht ik ik begin mijn eigen winkel.

Bijbaantjes

(Bas) Neem ons even mee wat voor baantjes je allemaal gehad hebt. Even kort. Ik ben wel benieuwd.

(Elma) Vanaf mijn 18e Ik heb nog in andere groenten winkels gewerkt. In de snijkeuken gewerkt. Ik heb op de A4 wegrestaurant op de A4 gewerkt in de horeca. Ik heb bij een cactus kwekerij gewerkt. Ik heb bij Groenwijk gewerkt. Bij Intratuin gewerkt. Bij de gemeente een week. Bij van Gent en Loos een dag. En ja zo heb ik echt heel veel baantjes gehad.

(Bas) En wat was de drijfveer van die baantjes toendertijd? Was het gewoon om geld te verdienen. En daar maar gewoon je leven mee te leiden en een beetje op vakantie te kunnen af en toe. Of was het meer overleven

(Elma) Nee ik ging altijd met veel frisse moed opnieuw beginnen want Groenrijk vind ik geweldig alleen ja na een maand was ik het alweer zat. Dat ik dacht van dit klopt niet . Hier ben ik het niet mee eens. Bij Intratuin hetzelfde. Ik mocht daar op de kamerplanten afdeling werken bij Intratuin. Te gek ik hou van planten dus dat vond ik hartstikke leuk alleen na een maand had ik zoiets van ja ik moet planten gaan verkopen die beschimmeld binnen komen ja dat doe ik niet. Dus ik gooide heel veel weg en ja ik was het gewoon nooit ergens mee eens.

(Bas) Ja ik zie dat ook we zitten hier natuurlijk in jouw prachtige boerderijtje in The middle of nowhere. Veel natuur eromheen

(Elma) Ja heerlijk .

(Bas) Dus de natuur en planten is wel een mooi thema in jouw leven.

(Elma) Ja zeker weten.

(Bas) Maar dus 4, 5 jaar lang  van alles en nog wat gedaan.

(Elma) Ja echt van alles

Ondernemersbloed?

(Bas) En toen begon het ondernemersbloed een beetje te stromen?

(Elma) Niet eens het was meer zo van : ok ik kan blijkbaar dus niet voor een baas werken, wat nu. Dus toen ik 22 was woonde ik bij mijn ex boven een leegstaand pand. En ik had toen volgens mij mijn laatste baan bij een cactuskwekerij. En ik was dus blijkbaar

(Bas) ‘Ik denk daar is weinig actie’ ( gelach) , cactussen

(Elma) Nou dat is ook wel weer grappig. Ik had op een gegeven moment toen ik daar ging werken. Moest ik daar een soort nieuwe bakjes ontwerpen met verschillende cactus erin en steentje erbij, kruikje erbij zodat het dan een leuk geheel werd en dat moesten we dan gaan verkopen. Maar goed dat was wel leuk, dan sloeg dat aan dus ik mocht wel naar de veiling en zo dus daar maakte ik wel voor het eerst kennis met de veiling. Maar dat sloeg aan dan moest ik er daarna 1000 gaan maken. Tsja na 100 ben ik het spuugzat.

(Bas)  Ja.

(Elma) En toen was het moment dat ik zei van ja waar moet ik nu weer gaan solliciteren? Want ik heb de tuincentra al gehad, kwekerijen en ik vond het op de veiling wel leuk dus ik had zoiets van ik wil wel een winkel beginnen met planten potten cadeau artikelen.

(Bas) Ja.

(Elma) En daar ben ik toen op mijn 22ste mee begonnen.

(Bas) Wauw en hoe zag dat proces eruit dan? Want waarschijnlijk, had je een start kapitaal? Of had je zoveel gewerkt dat je iets van geld had om dat voor elkaar te krijgen?

(Elma) Ik ben nooit echt van de mega investeringen geweest. Ik weet mijn ex toen geholpen heeft. Dank je wel nog ex!

(Bas) Vraag maar niet wat hij er nu aan heeft (gelach)

(Elma) Niks. Ik weet nog wel, hij had een schildersbedrijf en ik weet nog wel dat hij toen zei van voordat je met die winkel begint, ga het uitproberen, ga een paar keer op de markt staan en kijk of überhaupt de producten aanslaan. Dus ik ben toen op de zomermarkt in Alphen aan de Rijn gaan staan met potjes met cadeau artikelen laten we maar zeggen. Nou ik verkocht wel wat op die markt . Maar het op en afbouwen vond ik wel een drama. Dus toen had ik zoiets van een markt is voor mij niks, maar een winkel lijkt mij wel erg leuk. Want ik weet wel dus wat mensen leuk vinden .Dit verkoopt wel. Dus dat was eigenlijk mijn test fase en dus een beetje marktonderzoek, op de markt staan en daarna ging ik dus die winkel openen. En ik denk dat het 10.000 euro bij elkaar is geweest. Ik denk het nog niet eens. Want meubels werden gewoon van spaanplaten gemaakt dus. het was niet een mega investering

Het hebben van een eigen winkel

(Bas)Ik heb zelf ook een winkel gehad in het centrum van Utrecht. Ik weet ook dat het niet heel makkelijk is om daar geld mee te verdienen. Hoe heb jij dat ervaren?

(Elma) Nou ik zat in Alphen in de Hoofdstraat en het verpauperde best wel. Er zaten twee coffeeshops in de straat. En Turkse bakkertjes en dat soort dingen

(Bas) Daar verkopen ze andere planten..

(Elma) Dat kwam ook regelmatig voor dat soort dingen. Ik ben wel na twee jaar naar een pand aan de overkant verhuisd waar eerst een bloemen winkel zat. En ik was ondertussen ook met bloemen begonnen. En ja ik heb er zeven jaar gezeten. Alleen het was bij mij pech hebben. Want eerst had je best wel een aanloop van klanten van een wijk daarachter. Alleen op een gegeven moment  Werd de straat daar afgesloten. Gewoon definitief. En je had veel minder klanten. En ik betaalde op een gegeven moment iets van bijna 3000 euro huur bijna elke maand dus daar moet je veel bloemen voor verkopen want vooral de huur was echt dat nekte je gewoon.

(Bas) En je stond zelf 6 á 7 dagen in de week bloemen te verkopen.

(Elma) Zeven dagen in de week , zes dagen ja.

(Bas) Ja die zevende dag zat je waarschijnlijk je administratie te doen.

(Elma)Ja ook dat, ja het is super leuk maar het is zo fucking hard werken.

(Bas) En hoe lang heb je die winkel gehad?

(Elma) Zeven jaar

(Bas) Zeven jaar? Zo dat was ook een hele aanloop en toen op een gegeven moment dacht je van ok dit is het niet meer. Als ik echt wil groeien moet ik geen winkel beginnen

(Elma) Nou zo dacht ik eigenlijk niet eens want ik vond het veel te leuk ook eigenlijk. Maar ik ben zo een ondernemer die alles leuk vind. Maar ik was vroeger aan het fotograferen en schilderen. En eigenlijk  na 1 jaar bloemenwinkel miste ik fotograferen en schilderen al. Toen ik dus ging verhuizen na twee jaar ging ik dus in die nieuwe winkel muurschilderingen maken. En dat soort dingen  zodat ik in ieder geval wel kon schilderen. En daarnaast ging ik ook in de bloemenwinkel van die fotorollen ophangen en ging ik ook fotograferen in die winkel.

(Bas) Slim!

(Elma) En omdat ik het leuk vond. En toen op een gegeven moment na een paar jaar gingen die fotootjes ook wel lopen. Dus ik had boven de slaapkamer het magazijn helemaal omgetoverd tot een fotostudio. En na zeven jaar was het contract afgelopen dus ik dacht van ja of ik kies dat ik nu verder ga met de bloemen winkel, maar ik mis natuurlijk heel veel klanten en de straat is afgesloten en ik betaal gewoon heel veel huur. Toen dacht ik van nou fotograferen gaat nu ook lekker. Ik kies ervoor om met fotografie verder te gaan. als fotografe. En dan geen hoge huur meer te hebben.

Van bloemenwinkel naar fotoshoots

(Bas) Wauw dus van de bloemen winkel ging je de fotografie in en je deed fotoshoots voor mensen die communies deden of mensen die fotoshoots met familie wilden of?

(Elma) Nou ik was in die bloemenwinkel ik had van die egale achtergronden zwart wit, grijs, paars en zo en op een gegeven moment ging ik steeds meer platen erbij pakken.met die plant op de foto en dat vond ik eigenlijk wel heel leuk en op een geven moment had ik  in mijn slaapkamer/magazijn.het was niet zo luxe in die tijd had ik daar behangetjes tegen geplakt en toen dacht ik van hey dat is ook wel heel leuk met andere achtergronden werken en dat in mijn nieuwe fotostudio had ik echt thema achtergronden. Ik had een jungle een strand een moderne hoek, een Italiaanse hoek dus ik was eigenlijk een van de fotografen die met achtergronden en ondergronden werkte.

(Bas) Ja dat kan ik me herinneren. Ik ben een keer volgens mij bij jou geweest in dat pand . Ik weet niet of dat hetzelfde pand is waar je het nu over hebt.

(Elma) Nou dat is een ander pand.

(Bas) Dat was een hele waterval en een vijver. Dat soort dingen om een fotoshoot van te nemen. Echt fantastisch!

(Elma) Nu denk ik van had ik het maar gehouden want nu zie je natuurlijk iedereen met Instagram dat soort fotos maken overal. Ik was gewoon voorloper.

(gelach)

(Bas) Iedereen doet dat nu met een green-screen dat is iets makkelijker.

(Elma) Dus ja ik deed van alle kinderen huisdieren gezinnen, beauty shoots. Op een gegeven moment ging ik dan de make up en de haarstyling erbij doen. Zodat echt mensen het totaalplaatje konden krijgen. Dat vond ik echt superleuk om te doen. En ja dat was echt de fotografie tijd

Van fotoshoots naar cosmetica

(Bas) Wauw, ja dus na die fotografie tijd kwam de cosmetica. Of zit er nog iets tussen?

(Elma) Nou eigenlijk tijdens, want ik ben in 2013 heb ik mijn eerste potjes besteld met poeders en eind 2015 ben ik pas gestopt als fotografe. Dus ik ben eigenlijk zo een onderneemster die dan een business heeft en daarnaast andere dingen erbij gaat doen en die worden dan ineens groter. Ja En nou dan stop ik maar met het eerste.

(Bas) Ja en je ziet toch veel ondernemers die in de poeders gaan. Of dat nou cosmetica is of supplementen. Dat dit een heel interessante markt is omdat de marges  relatief groot zijn. Tenminste als je goed je branding doet.

(Elma) Daar zeg je wat!

(Bas) Ligt eraan hoeveel je verkoopt natuurlijk. Maar ik vind het wel een interessant traject want dan koop je dus eerst een zak poeders in en dan sta je gewoon ergens in een kamertje allemaal potjes af te vullen

(Elma) Ja in het begin deed John dat, mijn man.

(Bas) Jullie zaten gewoon aan de kook, aan de keuken tafel de potjes te vullen en te verkopen.

(Elma) Ja in het kantoor deden we dat. We hadden echt zo een ruimte die dan schoon moest zijn. Hygiënisch moest zijn en daar deden we dan potjes vullen.

(Bas) Want en de ingrediënten van de cosmetica ik denk dat je daar uniek bent. Of in ieder geval dat dat je Unique Selling Point is. Dat het dus voor een huid is die niet standaard is die gevoelig is zoals die van jou.

(Elma) Ja en het leuke van deze make up is dat het inderdaad heel erg goed voor de gevoelige huid is en zelfs een genezende werking heeft. Dus heel veel mensen met eczeem gaat het eczeem zelfs weg.

(Bas) Wauw!

(Elma) En het leuke is het zijn natuurlijk allemaal natuurlijke producten het zijn eigenlijk vermalen stenen dus het is eigenlijk gewoon stenen die je op hebt. En dan het mooie ervan is die stenen zijn dan vermalen. Dat is dan de make up die smeer je op en die smelten samen met je huid e normaal gesproken ligt er bij mensen dus een make up lag op de huid en dat is gewoon lelijk, dat ziet er viezig uit vaak. En deze make up smelt samen. Dus je ziet bij heel veel mensen helemaal niet dat ze make up op hebben. terwijl ze het dan wel op hebben en dat is gewoon een van de grote voordelen van onze make up.

(Bas) Juist omdat het dus een volledig natuurlijk product is.

(Elma)Ja das echt vet!

De vrouw met de rode wangen

(Bas) Ze noemen jou dus de vrouw met de rode wangen maar hoe komt dat dan?

(Elma) Nou ik begon met video’s en eerst ging ik andere mensen op maken in de eerste video’s en op een gegeven moment dacht ik van nou ik ga zelf een video maken. Dan moet ik wel mijn gezicht laten zien. Ik ben toen video’s gaan maken  dat ik mijn huid laat zien zonder make-up dus ja dan zie je adertjes lopen in mijn gezicht, allemaal bultjes dus ja dan zien mensen opeens het blote billen gezicht en dat sloeg heel goed aan. Mensen dachten van wauw jij hebt ook een huid probleem ik ook dus als jij het kan weg werken moet ik het ook kunnen.

Deelname aan Mastermind

(Bas) Want wij zaten samen in een soort van Mastermind-achtige club waar we elkaar hebben leren kennen. En ik kan me nog herinneren toen ik jou in het begin tegenkwam zeg maar toen voelde je nog niet echt als een vis in een vijver want je zag allemaal ondernemers om je heen die best wel in ieder geval grotere business hadden dan dat jij zelf had.

(Elma) Ja absoluut.

(Bas) Hoe voelde dat in die tijd?

(Elma) Nou ik voelde me geen ondernemer. Ik voelde me meer van ik doe maar wat. En dat duurde best wel lang voordat ik dat een beetje kon omturnen en ja dat was voor mij, ja , jullie hadden een business staan en daar keek ik heel erg tegenop en had zoiets van ja ik ben lekker met de make up bezig en ik doe maar wat. Ja Ja omdat ik iets creatiefs deed zag ik het ook niet als een business.

(Bas) Maar waarom niet

(Elma)Geen idee, dat zat toen in mijn hoofd

(Bas) Dit is mijn hobby en af en toe komt er wat geld op mijn rekening

(gelach)

(Elma) Ik was eerst bloemist, toen was ik creatief maar toen had ik nog een winkel dus ja voelde je je toch wel meer ondernemer. Fotograaf deed ik wat ik leuk vond. En daarna met de make up deed ik ook wat ik leuk vond. Dus ja er kwam af en toe gel dop de rekening en voor de rest deed ik maar wat. ja zo zag ik dat inderdaad.

Facebook Live

(Bas) En ik kan me nog herinneren , op een gegeven moment kwam Facebook met iets nieuws: dat je dus live video’s kon doen en video’s kan opnemen. En volgens mij wat dat voor jou wel een beetje een turning point in je business dat het in een keer super hard ging.

(Elma) Ja door die video’s ging het natuurlijk al best wel hard. Want we hadden al een paar video’s die al een paar miljoen mensen hadden bereikt

(Bas) Wauw En dat zijn dus de video’s waar je het net over had dat je dus..

(Elma)Dat waren een beetje de eerste video’s.

(Bas) Dat je jezelf of mensen ging op maken voor de camera

(Elma) Allebei ja vooral ook andere mensen maar ook mezelf en ook door middel van adverteren heb ik mega veel mensen bereikt maar dat was zo een beetje de eerste. Dat was in 2016. Toen ging video op Facebook vanzelf eigenlijk

(Bas) Dat was een beetje van het billen gezicht naar de prinses look zeg maar en dat in een video

(Elma) En toen met Facebook live wat er toen gebeurde is dat mensen je opeens konden praten met . Want als je met een paar video’s viral gaat, ga je toch herkent worden en dan hebben mensen zoiets van wauw ik kan haar spreken. Dus live konden mensen vragen aan me stellen. En dat vonden ze helemaal geweldig. Dus ja je had zo honderden mensen live zitten en die kon je dus overhalen om te gaan kopen.

(Bas) Wauw. En dat ging echt gewoon als een trein?

(Elma) Ja zeker absoluut. Dat was vet.

Groei

(Bas) Maar dat waren de begintijden. En hoe zag die groei eruit dan? Hoe groot werd je? Mensen aantallen getallen wat je ook maar wilt delen

(Elma) Heel veel getallen. Nou het enige wat ik nog, ik weet geen klanten aantallen in die tijd. Dat weet ik niet meer uit mijn hoofd.  Ik weet nu dat we iets van 40.000 klanten hebben maar toen van weet ik niet. Ik weet wel van in 2015 ik was toen nog wel fotografe en deed ik de make up erbij. Toen had ik 200.000 euro omzetten in 2016 ging het naar 1.2 miljoen. Dus dat

(Bas) Keer zes in een jaartje

(Elma) Een leuke groei in een jaar

(Bas) Door even een paar video’s te posten Wauw. Ja Das toch gaaf. Maar das ook een .. proces van die video’s wat toch al sik ook een beetje naar mezelf kijk als je de eerste keer van die video’s gaat opnemen zeg maar . Dan denk je van ja wie zit hier nou op te wachten en hoe was dat voor jou.

Het perfecte plaatje

(Elma) Ik had in het begin heel veel belemmerende overtuigingen want in die tijd had je allemaal van die mooie bloggers, Youtube bloggers die jong waren met zo een babyhuidje en hele mooie looks konden maken. Dus ik had zoiets van en ik ben niet de beste visagist. Ik kan niet de mooiste looks maken. Ik ben niet een slank poppetje . Ik ben al oud vergeleken met de anderen. Ik heb geen mooi huidje. Wat moet ik doen wie zit er op mij te wachten. Ja, nee ik had heel veel stemmetjes in mijn hoofd hoor/

(Bas) En wat was dan het turning point dat je dat toch bent gaan doen. En wat zou je andere mensen adviseren die in die fase zitten?

(Elma) Nou ik ben het toch gaan doen omdat iedereen zei het zou goed zijn voor je business. Nou ja ik denk als iedereen dat zegt dan ga ik het maar doen.En dan ben ik ook wel iemand die denkt als ik het niet doe dan weet ik het ook niet. Dus ja proberen kan altijd. En Ja ik ben ook  wel iemand  van gewoon doen. En ik kan wel naar zoveel stemmetjes in mijn hoofd luisteren maar wat heb ik eraan dat brengt me ook nergens. Dus ja toen ben ik het gewoon gaan doen. Ja en in het begin vond ik het echt verschrikkelijk. het was echt niet dat ik dacht wat is het leuk om een video te maken. Absoluut niet.

(Bas) Met heel veel dingen is het fuck it gewoon doen en dan zie je vanzelf wel wat er gebeurt.

(Elma) Ja en vind je het niks kan je altijd weer van online af halen.

Negatieve comments

(Bas) En bij social kreeg je ook wel eens negatieve reacties op de video’s?

(Elma) Tuurlijk!

(Bas) En hoe ging je daar in het begin mee om, want soms krijgen mensen 99 positieve reacties en hebben ze die ene negatieve

(Elma) Ja en daar kun je dan niet van slapen

(gelach)

(Elma) Had ik ook. Ja tuurlijk. Dat was in het begin ook echt moeilijk Ja dat is het ook. Je krijgt echt de mooiste reacties. Ik krijg bijvoorbeeld van klanten als je ze op straat tegenkwam ban: wow je make up heeft echt mijn leven veranderd en blablabla. En dan toch ga je die ene negatieve onthouden en dat is gewoon echt funest. Dat gaat je tegenhouden. En op een gegeven moment heb ik toen een review gekregen. Of eigenlijk een klant die heeft een bericht op Facebook gestuurd  van ik ben die en die en ik durfde mijn huis niet meer uit omdat ik zo een lelijke huid heb en door jouw video’s te kijken en door je make up te gebruiken durf ik mijn huis niet meer uit. En toen dacht ik echt van : ik heb gewoon een leven veranderd. En die review tenminste review het was gewoon een berichtje, die heb ik toen als screenshot op mijn telefoon gezet. En elke keer als ik video’s ging maken ging ik even naar dat bericht kijken en dacht ik o ja ik doe het voor dit soort mensen die er wel wat aan hebben. en lekker boeien dat de rest dan negatief is  Ik doe het voor deze mensen die er echt wat aan hebben

(Bas) Wauw

(Elma) En op een gegeven moment kan je het gewoon loslaten.

(Bas) Je uiteindelijk geloof ik er ook in dat je business impact moet maken op mensen en dat is letterlijk wat je doet met je business en verkopen van cosmetica Dat je mensen ene mooier leven geeft, een rijker leven.

(Elma) Ja das fantastisch!

(Bas) Je zelfvertrouwen of hoe je het ook allemaal maar wilt noemen

(Elma) En toen besefte ik ook eigenlijk van weet je, want ik ben  het zelf beginnen omdat ik mezelf onzeker voelde door mijn huid en toen dacht ik van andere mensen hebben dat natuurlijk ook. En je verandert echt levens en dat is dan bizar,. Ja dat is gaaf.

Goede tijden, Slechte tijden in de business

(Bas) Gaaf. Want hoe lang bestaat de Creative cosmetics nu?

(Elma) Nou echt vanaf de eerste potjes dat was geloof ik mei 2013. Dus dat is dit jaar 7 jaar

(Bas) Ja wauw wat je hebt natuurlijk altijd goede tijden en slechte tijden in een business.

(Elma) Ja zeker

(Bas) Daar kunnen we elkaar een hand mee schudden. Maar de goede tijden waren natuurlijk die video tijden. Dus toen je keer zes over de kop ging en naar mijn idee is dat ook eigenlijk de mooiste fase, in het begin daar ben je zelf super creatief . ne je ziet in een keer iets ontploffen. Je hebt geen idee wat er gebeurd en elke dag supercool en het is een mooi avontuur. Na een tijdje loopt die business een beetje denk ik en dan neem je wat mensen aan. Noem eens in zes wat was je dieptepunt en kun je daar nog lessen overleden.

(Elma) Nou ja zo wie zo heb je je diepte punten met verkeerde investeringen. Dat doe ik ook aan de lopende band.

(Bas) En wat was je slechtste investering?

(Elma) Vorig Jaar een manager.

(Bas) Ja precies.

(Elma) Ja je gaat op een gegeven moment personeel aannemen omdat je zo hard groeit en dan is het ook nog eens, wij zitten in Noordwijkerhout dus dat is niet de meest makkelijk plek. Zeker niet voor  mensen die met het OV komen. en je zit toch een beetje op een uithoek natuurlijk. En wat op een gegeven moment heb je sollicitaties en heb je met drie sollicitanten. Want je hebt toch een vak apart. Je vraagt om visagisten of schoonheidsspecialisten die dan ook wat moeten kunnen. En als je dan drie sollicitanten hebt neem je maar de beste van die drie. En je bent niet even 50 mensen waar je uit kunt kiezen. En dan loop je er toch tegenaan van ok: ze past niet in het team of die doet haar werk niet goed. Of ze heeft geen goede energie of  nou ja dat soort dingen. En vorig jaar was het dat we een iemand in dienst hadden die, hoe zeg je dat netjes,  dat bleek echt iemand te zijn die niet bij ons paste. Dus dat heeft echt heel veel impact. Absoluut.

(Bas) Ja ik heb daar zelf ook ervaring mee. maar voelt dat dan een beetje alsof je zeg maar een relatie hebt met iemand maar dat je eigenlijk al heel lang weet dat je het uit gaat maken maar niet durft.

(Elma) Nou dat wat bij mij dus op dat moment niet. Bij mij  wa s het juist in shock kwam ik achter heel veel dingen en toen wat ik juist  meer in shock van oh ik doe heel veel op gevoel en blijkbaar klopt mijn gevoel dus helemaal niet. Dus dat was juist wat als donderslag bij heldere hemel kwam.

(Bas) Dus je ging ook heel erg aan jezelf twijfelen?

(Elma) Ik ging heel erg aan mezelf twijfelen. Ik denk hoe kan ik nu verder nog functioneren als ik niet meer op mezelf op mijn eigen gevoel kan vertrouwen.

(Bas) Dus je had eigenlijk een soort van mol in je business.

(Elma) Ja zoiets. Mooi gezegd.

(Bas) Wie is de Mol is nu een heel trending topic(gelach)

(Elma) Dat was echt heftig. Dat heeft natuurlijk impact op mij. Op thuis maar ook op personeel op iedereen. En dat is heel heftig. En daarmee kun je business ook helemaal vallen.

Conflicten en verlies van energie

(Bas) En mijn ervaring is ook dat conflicten met mensen je de meeste energie kosten. En dat het je helemaal een soort van leegzuigt. Maar hoe kan jij daar mee omgaan?

(Elma) Ik kan dat best makkelijk relativeren. Dus ik ga lekker door en ik heb dan een rotsvast vertrouwen dat alles weer goed komt.  Dus ik heb geen een moment getwijfeld dat het niet goed zou komen of wat dan ook. Ik heb ook geen slapeloze nachten ervan gehad of zoiets. Misschien helemaal in het begin ,maar ik heb zoiets van het komt wel weer goed. Het zal wel weer een les zijn van het universum.

(Bas) Ja dat vind ik wel heel knap als je dat kan Dat je in een hele moeilijke tijd zit en denkt van hey dat komt wel weer goed en je hebt vertrouwen nodig in jezelf. In jezelf blijven geloven dat is denk het belangrijkste.

(Elma) Ja En ook al op dat moment omdat  ik even het geloof in mezelf kwijt was. Dus ook het vertrouwen in mezelf. Dacht van nou ja hou ik in ieder geval wel vertrouwen in het universum. het zal wel weer ergens goed voor zijn Ik zal er wel weer van leren. Du s het komt wel weer goed.

(Bas) Ja en wat was je wijze les uit die moeilijke fase dan en die je dan nu uit de toekomst anders gaat aanpakken.

(Elma) Nou eigenlijk meerdere lessen dus natuurlijk nog veel beter voelen weetje voor dat je bij iemand . voordat je iemand in dienst neemt.

(Bas) En hoe voel je? Doe je dan een ritueel met stenen en rare gelukspoppetjes? Of is het gewoon je legt je hand op je buik en je weet het?

(Elma) Nou het is nu heb je wel eens gewoon en dat was niet eens perse met haar maar dat we met andere personeelsleden dat je een soort onderbuikgevoel hebt maar dat je dat eigenlijk met woorden gaat beredeneer. Ja maar ze kan toch wel goed dit, ze kan toch wel goed dat.

Dus eigenlijk weet je diep van binnen dat het niet goed zit En dan ga je toch jezelf wijsmaken dat het wel goed is. Tenminste dat heb ik bij anderen gehad. Nu bij haar was het dan wat vorig jaar dan een beetje escaleerde dat ik dat gevoel totaal niet had dus ik heb er best wel verschillende lessen uitgehaald. Natuurlijk goed kijken past iemand bij je bij je business. Ik weet wel dat naar andere mensen geluisterd had. Andere mensen hadden tegen mij gezegd nou je hebt denk ik een manager nodig. Want je team word nu zo groot en je groeit zo hard en blablabla. terwijl ik zelf op dat moment niet echt perse had. Ja ik weet dat ik een slechte manier ben ik ben een ondernemer maar ik geen manager.

(Bas) Ja ik zeg altijd de beste ondernemers zijn de slechtste managers

(Elma) Nou dat geldt voor mij dus absoluut. Ik kan echt niet managen. Dus ik had mezelf wijsgemaakt van ok ik kan niet managen dus ik heb een manager nodig maar ook door dat andere mensen zeiden van ok je hebt een manager nodig want je kan wel failliet gaan want dit en dat kan er allemaal misgaan. en daar ben ik naar gaan luisteren en ik denk dat dat ik ook wel gewoon een hele wijze les is van: ok zeggen anderen dat je iemand nodig hebt of voel je echt van ok ik heb nu echt iemand nodig en ik denk dat dat ook gewoon heel belangrijk is want ik heb toch best wel veel naar andere mensen geluisterd op dat moment.

Ja dus heel dicht bij jezelf blijven staan en je eigen kernwaardes.

(Elma)Dus ik had een manager nodig omdat anderen lieten zien hoe het zou kunnen escaleren. Ja en nu is het juist met die manager geëscaleerd.

Hoe ziet succes eruit?

(Bas) Want heb je voor jezelf bedacht hoe het plaatje succes eruit ziet?

(Elma)Succes?

(Bas) Ja wat is voor jou success? Ik vind dat heel lastig. Ik zie dat ook bij mezelf. Je bent aan het ondernemen en je denk tik wil groeien en ik wil groter maar wat is nou succes. Dat is een heel abstract begrip natuurlijk..

(Elma) En voor iedereen anders..

(Bas)Dat is de grap ook. Al ik aan iedereen vraag van wat is voor jou de definitie van succes. Als je 100 mensen vraagt krijg je 100 verschillende antwoorden.  Ik vind het wel interessant om te zien zeg maar succes  en ook tevredenheid en geluk en allemaal dat soort dingen hangen allemaal een beetje met elkaar samen. Vind het heel interessant om daar een soort van de vinger op te leggen. Dat je ik weet niet hoe je erover denkt Al je weet van wanneer ben ik succesvol. En het lijkt me heel interessant als je dat voor jezelf kunt definiëren

(Elma) Ja nou het is denk verschillende dingen. Inderdaad Voor mij is het zeker na vorig jaar dat het escaleerde en dat ik nu een team heb waar ik heel erg blij mee ben en dat iedereen Sommige mensen zie je groeien daar ben ik heel erg trots op. En dat is ook succes Dus ook al ging het vorig jaar niet zoals het zou moeten gaan en heb je dan een zware tijd gehad dan is voor mij ook bijvoorbeeld succes dat je nu je team ziet groeien en waarmee band hebt met elkaar en voor elkaar klaar staan en klanten op hun allerbeste helpen en dat je denkt van wauw dat ook succes en daarnaast natuurlijk ook je privé dingen. Mijn droom was altijd een woon boerderij met heel veel dieren en heel veel land eromheen. Ja dat heb ik.

(Bas) Daar ook geen gebrek aan hier.

(Elma) Nee, land genoeg ( gelach) Dus ja wat is succes ik denk meerdere dingen. Dus En dan heb ik het niet eens over omzet of winst of miljoenen op de bank. Nee die zijn er niet

(Bas) Is het heel moeilijk om succes los te koppelen van de tastbare materialistische dingen dat succes dat je succes van binnen definieert naar jezelf . Dat je zegt van ok ik ben succesvol als ik een volledig vrij leven kan leiden. En kan doen wat ik wil En wat jij voor een deel kan, maar is het moeilijk want kijk soms denk ik ben succesvol als ik tesla rijd en een groot huis heb en de mooiste vrouw ter wereld heb. Weet ik veel wat ik noem maar iets

(Elma) Voor sommigen is dat zo inderdaad

Ja nee ik heb meer met succes wat wou ik nou ook alweer zeggen. Wat zei je nou ook alweer als eerste

(Bas) Nou of je succes los kan koppelen van materialisme zeg maar.

(Elma) Ja dat ja want wat ik al zei dat mijn team gewoon lekker gaat na wat we vorig jaar allemaal meegemaakt hebben vind ik ook succes. En daarnaast is het ook. Ja tuurlijk dat ik mijn droom huis heb dat voelt voor mij ook als succes. Maar goed ons droomhuis is bij lange na niet klaar weet je wel. Het is niet dat ie miljoenen waard is of zo. Maar toch voelt het al als succes omdat het wel de plek is waar ik van gedroomd heb altijd. En naast het materialistisch is het denk ik ook . O je had het over vrijheid. dat was het. Ik moest even terugdenken maar ik had denk een paar jaar geleden wel vrijheid inderdaad als succes gezien en ik ben heel goed in delegeren dus daar ben ik heel blij mee en dat vind ik ook echt tof om te doen juist om mensen te zoeken die beter zijn in iets dan ik. Maar waar ik nu ook achter ben gekomen juist omdat het vorig jaar allemaal escaleerde op de zaak en dat het zwaar was gaf het mij ook weer een kick en heel veel energie om toch weer even vol in die business te zitten .Dus ja wat is dan die vrijheid weet je wel? En dat vond ik ook wel weer heel leuk om te zien vorig jaar. Ik moest opeens weer gewoon vijf keer zo hard werken en dag en nacht bezig zijn met creative om alles weer recht te trekken en op poten te zetten. Maar dat gaf mij juist weer heel veel energie en heel veel voldoening en dus ja dan heb je op dat moment niet de vrijheid die ik eerst dacht te willen maar nu denk ik wilde ik dat eigenlijk wel want nu voelde ik me wel weer veel meer verbonden. Dat gaf mij ook weer zoveel voldoening dus ja wat is dan die vrijheid? Ik kan die vrijheid hebben. Want ik kan gewoon veel delegeren want ik kan eigenlijk alles delegeren. Ik hoef eigenlijk alleen maar ja of nee te zeggen. Maar wil ik dat eigenlijk nog wel. Dus ja wat is dan het succes van vrijheid?

(Bas)Ja de vraag is ook wat je met die vrijheid doet?

(Elma) Ook ja.

(Bas) Dus ja als jij dadelijk alle tijd van de wereld hebt maar je hebt geen idee wat je met je tijd moet doen. Dan wordt je ook niet gelukkig.

(Elma)Dan wordt je ook niet blij. nee daarom.

(Bas) Dus dan is wel de vraag van ok, ja dan heb je succes maar waar is dan het geluk.

(Elma) Dat is het denk wel want vorig jaar toen het echt zwaar ging toen zei mijn man ook nou hoe slecht dat het gaat en hoe meer tegenslagen hoe meer energie jij krijgt. Ja das ook een vorm van geluk. Tegenslagen kan je ook zo zien.

(Bas) Ja bizar dat is wel mooi als je daar kracht uit kan putten want voor menigeen is het andersom. Dan is er een tegenslag en dan

(Elma) zien ze het niet meer zitten of zo. Ja. Ik ging er juist goed op

(Bas) Ja cool, vooral mooi om te zien ook dat je hier in de rust eigenlijk woont en leeft zit en dat dat ook wat doet dat ook. Mentaal ook gewoon veel helpen voor jezelf.

(Elma) Dat helpt zeker net als vorig jaar ik het natuurlijk zwaar heb en dan kun je hier wel tot rust komen en dat is zo fijn. en nog steeds ja weet je elke dag weet je bent zo druk bezig met een bedrijf runnen en als je gewoon naar buiten kijkt dan heb je rust. Ik zie natuurlijk mijn paard  voorbijlopen. Gelukkiger maak je mij niet

(Bas) Nee Klopt ik zie er ook een paar rondlopen en want jij gaat niet heel veel op reis. In ieder geval niet maanden lang of jaren lang ga je reizen of heb je dat wel gedaan in het verleden

(Elma) Nee,maar dat  komt nu ook omdat John die wil niet de hondjes alleen laten. Dus John wil max 5 dagen achter elkaar weg. Dus maar ik heb afgelopen jaar , ik ben nar Lapland geweest, naar Duitsland , Ierland, Barcelona.

(Bas) Lapland om met van die hondjes..

(Elma) Ja met van de die slede rijden.

(Bas) Ja wauw.

(Elma) Dus ik reis wel  alleen ik maak niet hele lange reizen . Toevallig ga ik nu wel naar Amerika, naar een event.

(Bas) Ja daar ga ik naar toe ja. En daar ga ik samen met Manouk heen die bij mij e commerce manager is en we maken er ook gelijk ene werkvakantie van dus 3- daags event maar we gaan

(Bas) 6 dagen aan het strand liggen

(Elma) En dan gaan we daarna nog door naar New york en dan komt mijn man . En dan komt mijn man ook 5 dagen naar New York, dus hij laat dan wel 5 dagen de hondjes alleen en dat is voor hem gewoon prima.Dus we ontmoeten elkaar , we daten in New York dan

Zelf ontwikkeling

(Bas) Dan zie je ook de persoonlijke ontwikkeling is denk ik heel belangrijk en ik hoor ook een beetje in je verhaal vanaf een bepaald punt heb je dat echt serieus opgepakt om jezelf vooral te ontwikkelen. En hoe zorg je ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen?:

(Elma) Ja eerst ging ik wel naar events en seminars en zo dat soort dingen Dat heb ik afgelopen jaar niet gedaan. iK ha dal genoeg aan mezelf en mijn business. En ik merkte ook vorig jaar dat ik er geen behoefte aan had. Dat ik dacht van ok, ik moet nu alle focus bij Creative hebben op mezelf hebben thuis hebben en daar heb ik mijn handen vol aan. Du sik kon even geen prikkels van buitenaf erbij hebben. En wat ik voor mezelf altijd heel belangrijk vind Ik leefs heel veel. Dus dan doe ik veel aan persoonlijke ontwikkeling.

(Bas) Wat is het laatste boek dat je gelezen hebt?

(Elma)…reset Bordet

(Bas) Kijk dat zijjn de klassiekers

(Elma) Ja en ik was laatst focus van Mark Tiggelaar aan het lezen en die boeken. En daarnaast ook , weet je je doet zoveel dingen in je leven wat anderen leuk vinden en wat anderen van je verwachten en ik ben  het afgelopen jaar ook veel bezig geweest van ik wil afgelopen jaar ook doen waar ik gelukkig van wordt net als dat we nu in Limburg wonen we kennen hij niemand . Nu de buren ondertussen maar hartstikke mensen

Weet je we zijn hier gaan wonen niemand begrijpt het. Lekker boeien wij willen hier wonen Daar ben ik ook mee bezig dat is persoonlijke ontwikkeling van wat wil je zelf wat wil je echt?

(Bas) Ja want er is ook een tijd dan is dat anders geweest. Dan ben je iemand anders leven aan het leiden.

(Elma) Ja je bent natuurlijk je familie, je mensen om je heen, je personeel. Iedereen verwacht wel wat van je. Ik merkte dat afgelopen jaar, mijn ouders waren 40 jaar getrouwd. Toen gingen we met de hele familie naar de Ardennen. Toen bleek dat mijn moeder een huis had gehuurd voor iedereen. Toen had ik zoiets van oh, ok. Mijn zusje heb 3 kinderen. Een ander zusje heeft 4 kinderen. Ja ik heb nog een broertje en nog een zusje. Allemaal aanhang. Dus het was een huis met 19 mensen dan alles bij elkaar.

(Bas) Het huis was wel groot genoeg of moest iedereen met matjes op de grond slapen.

(Elma) Toen ik dat hoorde heb ik ook tegen mijn moeder gezegd Ja mam ik vind het hartstikke leuk maar ik om niet 5 dagen dan slapen daar. Want dat ga ik niet trekken.

Oh nou prima dan kom je gewoon 2 dagen’ zegt ze. Ok ik ben er twee nachtjes dan geweest. Nou John die had zoiets van ik ga het helemaal niet trekken. Dus die is 1 dag geweest. Zonder te slapen. Maar ik ben eerlijk geweest. Van joh ik vind het hartstikke maar niet langer dan dat. En daarna zien dan dat je zusje en zwager die hadden op een gegeven moment zoiets van tis eigenlijk net even teveel die 5 dagen weet je wel.  Maar hun hebben dat gedaan om mijn ouders te pleasen. Terwijl ik zoiets had van ja ik trek dat niet dan moet ik daarna drie dagen bijkomen.

(Bas) Ja en jij doet het op je eigen manier en wat goed voelt voor jezelf.

(Elma) Vorig had  ik ook gezegd van ok dan ga ik maar 5 dagen weet je wel. en nu is het van nu ook geen smoesjes meer van ik moet werken nee het is van ok ik vind twee nachten genoeg. Weet je dus als je ook veel eerlijker kan  worden en ja voor jezelf weet van ok als ik daar 5 dagen zit dan ben ik helemaal oud. Dat wil ik niet Dus ik kies voor mezelf.

En puntje bij t paaltje vond mijn moeder het ook prima. Dus het is voor jezelf durven kiezen en niet dingen doen die mensen van je verwachten.

Wat maakte jou het meest compleet?

(Bas) En als je terugkijkt , je leest vele boeken je gaat naar seminars dat soort dingen wat heeft nou uiteindelijk het grootste verschil gemaakt misschien in je business of voor jou als persoon?

(Elma)Dat is een goede. Mij als persoon ik denk toch wel echt ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen.

(Bas) En hoe?

(Elma) Eigenlijk Ook wel door mijn klanten. Want ik ging video’s maken en Ja ik had eigenlijk weinig zelfvertrouwen.Ik had wel zelf vertrouwen qua business maar niet qua persoon. Ik vond mezelf niet mooi genoeg en te dik te oud en weet ik het allemaal. Voor de video’s dan. En juist door de klanten heb ik daardoor veel zelfvertrouwen gekregen. Dus dat was wel heel erg leuk.

(Bas) Door de positieve reacties van klanten. neem ik aan.

(Elma) Dus eigenlijk en dat werkt in je privéleven natuurlijk ook weer door. Dat is wel erg tof om te zien

(Bas) Wauw maar dat maakt toch alle verschil. Ik bedoel als iemand weinig zelfvertrouwen heeft . Die daaraan in een keer heel veel zelfvertrouwen heeft.

(Elma) Ja das een mega verschil.

(Bas) Dat zet je zo anders in het leven.

(Elma) Ja en ook dat je ziet wat een impact je op klanten kan hebben. Dat je denkt van huh ik heb alleen maar een videootje gemaakt en ik veranderd mensen het leven Hoe dan weet je wel. Ja dat is bizar! Mensen blij maken.

(Bas)Dat zie je ook wel eens bij die talentenshows dat mensen dan als een klein verlegen meisje binnenkomen bij zo een, bij The Voice of Holland of zo. En dan in een keer groeien ze in zo een hele show en dan echt in een keer zijn ze een rockster en hebben ze alle zelfvertrouwen bij elkaar Dat is echt bizar. Maar dat heb jij dus eigenlijk ook een beetje meegemaakt in business dus.

(Elma) Voordat ik met de video’s begin. Ik durf de niet eens een foto van mezelf online te zetten.

Werken aan zelfvertrouwen

(Bas) Jeetje. En weet je ook waar dat vandaan komt dan. Dat je minder zelfvertrouwen had.

(Elma) Ja ik ben van kinds af aan altijd ik geweest. Dus ik wilde ook nooit op foto´s en dat is achteraf jammer want ik heb van tien jaar lang geen foto´s. Al ik op vakantie was ik heb niet eens een foto van mezelf.Maar dat wild eik nooit. En ik weet nog heel goed in 2015 kwam ik Ria Kaashoek daar heb ik toen een traject afgenomen. En zij  was degene die tegen mij als eerst zei van joh je moet je profielfoto op je Facebook zetten. Want je hebt een verhaal.  Ik had zoiets van joh doe normaal ik ga niet mijn foto op mijn Facebook zetten. En dus dat durfde ik toen nog niet eens kun je nagaan. Daar na met video´s.

(Bas) Wauw

(Elma) Dat was echt een mega verschil.

(Bas) En wat voor traject was dat van Ria Kaashoek.

(Elma) Ja dan ging ze een website bekijken en dan kijken wat je beter kon doen. Was wel 250 euro was in die tijd heel veel voor mij om te investeren. Maar zij was wel degene die als eerste tegen mij zei je moet zichtbaar gaan worden. En ik had zoiets van ja het draait om mijn make up en niet om mij. dus wat wil je nou. En toen vond ik het echt heel moeilijk om ene profiel foto online te zetten van mezelf

(Bas) Jeetje maar ik denk dat heel veel mensen daar mee struggelen dat ze niet tevreden zijn met hoe ze eruit zien of hoe ze zelf in hun vel zitten. Of wat dan ook. Wat zou je tegen die mensen willen zeggen?

(Elma) Ben zoals je bent en dat is prima. Als je de beste versie bent van jezelf dan hou van jezelf.Ja want weetje je kan je hebt natuurlijk het ideaal plaatje Op Instagram is alle sneu bewerkt en gefotoshopped. En maar wat vindt iemand mooi? Kijk Maar eens als je naar de Voice gaat luisteren. De een vindt iemand heel mooi zingen en de ander vind het niet mooi. Ja het is ook smaken verschillen. Je kan toch nooit aan het ideaalbeeld voldoen.

(Bas) Want op een gegeven moment dan vind je jezelf misschien wat forser of wat dikker en dan zeg je dan ook tegen jezelf ik moet er iets aan doen.

(Elma) Ja ook. Dat zeg ik heel mijn leven tegen mezelf. Dat doe ik ook. Ik ben vaak gezond met gezond eten bezig. Ik ben nu alleen nog niet echt aan het sporten. Dus dan moet er nog wel veel veranderen. Maar voor de rest is het dan als je natuurlijk jezelf goed voelt van binnen en al je zelfvertrouwen hebt Dan straal je dat ook uit naar de buitenwereld en dan ga je dus ook heel andere reacties krijgen en dat is ook een mega verschil. Dus Ja als jij trots bent op jezelf jezelf mooi vind . Dat kan op wat voor manier dan ook.

(Bas) Dus de schoonheid van binnen.

(Elma) Ja maar dat straal je wel uit. Als je hele onzeker bent dan straal je dat ook uit.

(Bas) Mooi ik vind het heel mooi dat je zo een reis met jezelf hebt meegemaakt dat je daardoor een veel zelfverzekerder persoon bent geworden.

(Elma) Ja, absoluut.

(Bas) Ja dat is soms hele lastig voor mensen die dan in een periode zitten waarin ze weinig zelfvertrouwen hebben.Omdat die reis te maken naar veel zelfvertrouwen en ja het ligt er net aan hoe groot die deuk is. Hoe lang zo een reis duurt

(Elma) Ja en wat je net ook zei over toen ik voor het eerst in de Mastermind kwam Dat ik mezelf niet als een ondernemer zag. Dus je hebt altijd mensen waren tegen op kijkt en die in jouw ogen doen het beter. Maar ik had toen wel een jaartje  2015 2 ton omzet gehad dus ja ik deed al wel iets goed Want er zijn ook ondernemers die pas een halve ton omzet hebben die kijken, keken dan misschien tegen mij weer op weet je wel dus. Ja je kan wel weinig zelfvertrouwen hebben doordat je altijd naar anderen kijkt. maar ja andere mensen kijken weer tegen jou op. Dus ja het heeft ook gewoon geen nut.

(Bas) Ja ik zeg zo vaak als je het vergelijkingsspelletje gaat spelen dan kom je altijd bedrogen uit. Of je dat met geld schoonheid of wat dan ook doet. Er is altijd iemand met meer.of groter of dikker of beter of whatever je kan noemen en dat is daar kan je letterlijk zo onrustig van worden als je dat spel continu met jezelf blijft spelen.

(Elma) Ja dat is zeker zo.

Vergelijken met anderen

(Bas) Dus eigenlijk is het vergelijkingsspelletje moet je meteen aan de kant leggen want ja ook al doe je een ton omzet en je bent daar heel trots op maar ja er is altijd wel iemand doet en jij wilt ook een miljoen maar ja. tenminste mijn ervaring is ook op welk niveau je in je business zit het veranderd in iedere geval je leven niet dermate dat het zo een impact maakt. Dus heel veel mensen denken als ik miljoen omzet of zo dan heb ik in een keer een heel ander leven en dan ziet alles er in een keer anders uit. Maar mijn ervaring is juist dat het er veel slechter uitziet eigenlijk op het moment dat je business zo groot wordt want je krijgt hele andere problemen.

(Elma) Ja tuurlijk, grotere problemen.

(Bas) Ja precies.

(Elma) Ja weet omzet zegt ook niet alles. Je kan met een halve ton omzet kan je meer winst hebben dan iemand met 5 miljoen die een ton verlies heb ik noem maar wat.

(Bas) Ja zeker!

(Elma) Ik weet nog heel goed dat Mediamarkt bij ons in Alphen aan de Rijn kwam. En dat ik toen hoorde dat ze eerste 5 jaar geen huur moesten betalen. Dat ik dacht van huh waarom niet. En toen hoorde ik ook dat hun de eerste vijf jaar dus verlies draaiden Toen had ik zoiets van ok. Dus zo een Mediamarkt die gaat eerst een paar jaar verlies draaien juist en dan pas gaan ze geld verdienen

(Bas) Juist zeg jij tegen jezelf ik doe twee ton omzet. Ik Maak meer winst dan de mediamarkt. Hoppa( gelach)

(Elma) Ja toen had ik die bloemenwinkel. Toen had ik wel een moment waarop ik dacht ok zo werkt het dus. Ja omzet gaat het niet eens om. het gaat erom wat je overhoudt en of je er inderdaad gelukkig mee bent en of je er een succes gevel bij heeft. Ja want dat is sowieso een heel spektakel. In E-commerce.Dus als je voorraadhoudend bent en je moet je voorraad financieren als je hard groeit heb je meer voorraad nodig,. Misschien ook financiering nodig om je voorraad te financieren. helemaal als je internationaal gaat om eerder continenten gaat verkopen Of meerdere landen. het wordt veel complexer. En ook als ik kijk naar de twinkel 200 bedrijven van Nederland. Dan zijn er wel bedrijven die winstgevend zijn maar als je kijkt naar de cijfers dat gaat vaak om maar een paar procent van de bedrijven die al winstgevend zijn en de rest van de bedrijven maakt simpelweg verlies.

(Elma) Ja inderdaad.

(Bas) En als je al winst maakt dan zit minimaal een equivalent in je voorraad. Wat resulteert in niks op je bankrekening of een lening  heb je voorraad om je werk kapitaal te kunnen financieren.

(Elma) Ja en kijk maar bij ons we hebben natuurlijk cosmeticaproducten en als een laborant voor ons een nieuw product gaat maken ben je vaak al een paar duizend euro kwijt voordat het  en dan moet het product gemaakt worden. Daar zijn ze een jaar mee bezig. Dus als ik bijvoorbeeld zes producten wil laten maken ben ik zo 15.000 euro bijvoorbeeld kwijt of 10.000.Tussen 10 en 15 duizend euro kwijt. Ligt eraan wat ze gaan maken. En pas na een jaar kunnen ze dan in productie genomen worden. Dan ga je het product gewoon betalen. Dus dat zijn gewoon pure ontwikkelingskosten

(Bas) Wauw hoe gaat zo een proces in zijn werk dan? Dan bedenk jij van ik ga nu, noem eens ene product wat je aan het ontwikkelen bent?

(Elma) We hebben bijvoorbeeld een lipscrub en eenlipbalm vorig jaar gelanceerd. En hand balm dit jaar. Nou daar betaal je dan geld voor. De lipproducten waren zes producten nou was ik meer dan 10.000 euro voor kwijt. Dus je betaalt veel geld voor de ontwikkelingskosten . EN dan gaat zo een laborant ermee aan de slag. op een gegeven moment natuurlijk testen Ok is die fijn voelt die goed werkt ie goed. Dan nog eens de geuren. Dus je bent vaak al een jaar of maand verder voordat ie op de markt komt en dan ga je pas voor de producten betalen.En dan die moet je natuurlijk inkopen en dan pas ga je geld verdienen.

Lipbalsem ontwikkelen

(Bas) Wauw. Sus stel je gaat een lipbalsem ontwikkelen, zeg maar. Hoe bepaal je überhaupt wat er in komt?

(Elma) Dat laat ik ook vaak over aan de laborant. Dat ik zeg weet je ik wil een hele goeie lipbalm die beter is dan de lipbalms die er nu op de markt zijn. En dan komt jij natuurlijk met ideeën van ok ik kan er dit in doen ik kan er nieuwe mozer dan is het, nou dat is echt een goed product, dan heb je echt iets wat onderscheidend is en, nou ja ok ga maar maken dan en dan gaan wij natuurlijk kijken of het lekker genoeg is. En dan ga je door de hele molen en dan ben je een jaar verder voordat je hem pas kan lanceren. Ja ik ben nu een nieuwe geur laat ik ontwikkelen echt een parfum maar dat weet nog helemaal niemand eigenlijk

(Bas) Nee. Bij deze. Primeurtje jongens!

(Elma) Zelfs het personeel niet (gelach) Dus. Ja maar ik heb nu dus al behoorlijk wat geld neergelegd en dat gaat een jaar duren en dan pas ga je kijken van ok wat ga ik ermee doen en gebeurt natuurlijk ook  wel eens dat er producten ontwikkeld worden waar je gewoon wat geen succes wordt en ja dan ben je wel dat geld kwijt.

(Bas) Das een beetje risico van het vak.

(Elma) Das het risico van het vak ja.

(Bas) Ja ik vind het wel een interessant proces. Toevallig kwam ik, zat ik laatst in Miami in een Mastermind in Amerika en dan ging ook iemand die had een artificial intelligence tool ontwikkeld  die aan de hand van influencers zeg maar bijvoorbeeld op Instagram konden ze het hele algoritme scrapen en dan konden ze aan de hand van data points gingen ze dus ook cosmetische producten ontwikkelen. Misschien ook wel een interessant kontakt voor je. Want zij hadden dan bijvoorbeeld een bepaalde influencer met een paar miljoen volgers. Die wilden ze dus aanschrijven om onderdeel te maken van hun business en dan gingen ze al hun haar contacten en dat points bij elkaar brengen en de fotos deiie ze post. Alle comments die ze krijgt wat die mensen liek en en dat hele spektakel gooien ze in een grote databank en aan de hand daarvan gingen ze dus bepalen wat het beste product zou zijn cosmetisch uds, cosmetica of beauty producten om te lanceren aan haar publiek zeg maar. Dus haar volgers. En daar kwamen echt hele specifieke dingen uit. Ze konden zeg maar op ingrediënt niveau zelfs bepalen wat er dan uiteindelijk verkocht moest worden aan haar ´publiek.

Dat ging dan stel je hebt het over een lip balsem.Nou dan moet het een lipbalsem worden met watermeloen en kruidnagelsmaak. Ik noem maar iets, maar dat ging echt heel erg diep. En of het dan al een lipbalsem moet zijn niet een lippenstift moet zijn of iets anders. Ik ga je in contact brengen met die persoon die dat doet. Want dit is wel heel cool voor jou. Ja gaaf

(Elma) Ja heel interessant!

Airbrushen en kunstwerken

(Bas) Jij bent ook heel creatief  ik heb net even een rondje door je huis gelopen Je hebt ook overal, ja ik vind het super fascinerend. omdat we het nu niet kunnen laten zien maar het is je doet ook veel met airbrushen dat is een techniek waar je dus kunstwerken meemaakt. Zo noem ik het dan toch.

(Elma) Ja het zijn schilderijen ja .

(Bas) Het is bijna levensecht hoe je dat op papier krijgt met dus airbrush dus een soort van  spuitbus of zo of een spray.

(Elma) Ja het gaat op luchtdruk dus je hebt echt een spray inderdaad. Compressor sluit je er op aan.

(Bas) Hoe ben je daarmee in aanraking gekomen?

(Elma) Nou schilderen doe ik echt al vanaf mijn , daar ben ik op de middelbare school mee beginne. Ik denk dat ik 12  was of zo of 11 was dat ik opeens dat ik opeens ontdekte dat ik tekenen leuk vond en dat was eigenlijk meer schetsen wat ik dan toen deed. En dat ik opeens ontdekte dat ik tekenen leuk vond. En het was eigenlijk meer schetsen dat ik dan toen deed. En toen  op een gegeven moment ontdekte ik dat ik daar goed in was en dat ik mijn tekenleraar dus ok zei van je moet de kunstacademie gaan doen. Ja dat mocht dus niet van mijn ouders. En toen is het eigenlijk wel nadat ik van school afging. Heb ik een tijdje niet getekend Toen dacht ik ook van nou ik kan het niet meer. Weet je wel dan heb je geen support meer van je leraar. En dan ben je opeens weer onzeker daarin. En Ik had de mazzel dat hij ook in Alphen woonde en da hij op een gegeven moment bij mij in de groentewinkel kwam en zei van nou hoe is het met je schilderen,. Ik zei ja ik doe het niet meer. En hij heeft me toen weer gestimuleerd om te gaan schilderen Dus toen heb ik een atelier gehuurd. Bij iemand op zolder dat wat mijn atelier. Daar Schilderde ik toen. en ja da is eigenlijk wel een rode draad in mijn leven gebleven. En ja dan dat realistische maar ook abstract . Abstract is gewoon het realistische  wat je net hebt gezien. En daar moet ik ook echt over nadenken want als ik dieren schilder moet de anatomie kloppen . Weet je die neus moet niet scheef zijn en hij moet normaal uit zijn ogen kijken. En met abstract dat doe ik dan ook. Maar dat is gewoon puur op gevoel. Dus dat is gewoon kleuren uitkiezen en lekker schilderen. En dat stelt natuurlijk niks voor. Maar dat is gewoon heerlijk. gewoon af en toe lekker schilderen.

(Bas) Ja bizar dat vind ik dus echt het mooie aan jou dat je zoveel dingen doet die je blij maken. Wat je gewoon superleuk vind om te doen. En ik denk dat daar heel veel kracht uit te halen is. Ik zie ook veel ondernemers die alleen maar gaan voor de getallen de nummers en een grote business hebben of wat dan ook voor de buitenwereld maar dat ze zichzelf vergeten. Dat ze denken ben ik nu eigenlijk wel aan het doen wat ik leuk vind. En ze hebben mega veel stress en denken dat ze met een grote business succesvol zijn voor de buitenwereld.

(Elma) Ja dat is jammer ik vind het heel erg leuk om met de dingen die ik leuk vind. daarvoor is het natuurlijk ook wel dat ik zei van dat ik vroeger  altijd dacht ja ik doe maar wat. Ik ben geen ondernemer ik doe maar wan. Want ik deed altijd de dingen die ik leuk vond. De fotografie. De visie en de haarstyling. De make up. En ik heb ook nu dan van een paar van mijn schilderijen, drie van mijn schilderijen heb ik ook shawls laten maken. Dus daar heb ik nog niet zoveel mee gedaan maar de website staat er . Ik heb er een aantal verkocht. Dus ja ik verkoop dan dingen die ik gecreëerd heb en waar mijn hart  ligt. Waar mijn passie ligt. Dus ja dat is gewoon vet.

(Bas) Supervet. Ik denk ook heel krachtig als je dingen doet wat je superleuk vind en dat je daar uiteindelijk nog eens je geld mee kan verdienen is natuurlijk super meegenomen. Supergaaf. Ik denk dat we wel eindeloos door kunnen lullen Elma. Ja nog iets ik ga je nu voor het blook zetten ,maar heb jij iets waar jij de luisteraar misschien nog gelukkig mee kan maken. Kunnen mensen een testertje krijgen op jouw site of heb je een mooie boekje of iets in die richting. Ik weet het niet,. ( gelach) Komt er iets in je naar boven. als het niet zo is dan moet je het ook zeggen.

(Elma) Ja bij Creative kun je testers van de verzorgingsproducten bestellen en van sowieso kunnen mensen natuurlijk altijd appen. En voor de ondernemers die kunnen een spreekuur bij mij afnemen dat is echt een stukje wat ik ook echt heel erg leuk vind om ondernemers te helpen.

(Bas) Ja.

(Elma) Ja dat kan je gewoon vinden op elmamaaskant.nl.

(Bas) Ja.

(Elma) En weer wat ik leuk vind. Ook een rode draad door mijn leven. Ik doe de dingen die ik leuk vind. Dus is ook bij mij niet perse het ondernemen is ook nooit bij mij zo geweest van o ja ik ga ondernemer worden want ik wil vrijheid of zo.

(Bas) Ja en kun je nog een exclusief aanbod maken voor de podcast luisteraars.

(Elma) Ja verzin eens wat leuk.

(Bas) Ja ik ben ook aan het denken. Testers zijn wel relevant.

(Elma) Ja dan moet je echt helemaal kleuradvies krijgen dat is lastig. Maar jouw luisteraars zijn denk ik ondernemers ook.

(Elma) Kan ik ook iets leuks doen met de Elma Maaskant pagina misschien.

(Bas) Ja.

(Elma) Ja. Verzin even snel iets..

(Bas) Nee we gaan iets moois bedenken. Ik denk dat heel veel mensen dat is wel een goeie. Dat ze met jou in contact kunnen komen. Ik maak ene mooi paginaatje ondernemnopslippers.nl/elma. en daar gaan we iets mooi op zetten. Hoe mensen met jou in contact kunnen komen. en hoe ze eventueel ook van jouw spreekuur gebruik kunnen maken door mensen dus dat jij mensen letterlijk kan helpen. Want ik geloof dat jij echt een grote impact hebt niet alleen met je business maar ook met jou als persoon. En als mensen dat aanspreekt kunnen ze daar meer informatie vinden en gaan we iets moois in elkaar zetten.

(Elma) We gaan iets moois verzinnen.

(Bas) Supercool.Nou en check ook vooral:  elmamaaskant.nl uit En daar staat eigenlijk alles wat je doet op.

(Elma) Ja het is een hele korte website. Kort maar krachtig. Overzichtelijk en daar kan je sowieso in contact komen met mij.

(Bas) Heb ik nog, is er nog iets wat we hier hadden moeten bespreken. Wat we niet hebben besproken. Zijn er nog wijze lessen die je wilt delen. Of dingen die je nu in je hoofd hebt van shit dit wil ik nog niet

(Elma) Nou niet eens perse maar wat ik wel altijd zie bij heel veel andere ondernemers is dat ze het gewoon allemaal voor zichzelf heel moeilijk maken En kijk afgelopen jaar was het voor ons best een zwaar jaar maar doordat ik het allemaal voor mezelf heel makkelijk maakte de struggles niet nog moeilijker maakte dan het is. niet van een muis ene olifant maken daardoor is het ook gewoon nu allemaal weer goed gekomen en ga je nu  weer lekker verder en lig ik er niet wakker van. Want het bij heel veel dingen als je in bed ligt en je ligt wakker van de zorgen  van je business. Als je in bed ligt kun je toch niks meer aan doen dus kan je beter lekker gaan slapen en zorg dat je het weer heel makkelijk gaat maken voor jezelf.

(Bas) Ja dat is zeker wel herkenbaar Keep It fucking simple. Want alle problemen die ontstaan die veroorzaakt ook zelf. Zeker In business. En dat is een hele stomme spiegel die steeds voor je neus komt te staan. Maar door dus superwijze dat je door het eenvoudig te maken en simpel te houden dat je daardoor weer terugkomt naar de basis. Ja vertrouwen hebben dat het goedkomt. Dan komt het altijd goed. Klinkt simpeler dan het is in de praktijk.

(Elma) Maar het is ook simpel.

(Bas) Maar het is wel het vertrouwen is heel belangrijk.

(Elma) Absoluut.

(Bas) Supercool  Ja bedankt zeker. Bedankt Elma dat ik ja ik vond het een superleuk gesprek. en ja..

(Elma) Ik vind het ook superleuk. Dank je wel voor de uitnodiging.

(Bas) Super Bedankt we gaan nog even een stukje op een paardje rijden denk je buiten.

(Elma) Ja gezellig.

(Bas) En de honden even gek maken.

(Elma) Dat sowieso.

(Bas) Hey super bedankt Elma. Daar gaan we: (Jingle)

Ja supercool dat was Elma Maaskant . Wil je nou meer weten over Elma of wil jij van haar spreekuur gebruik maken voor een ontzettende klappige prijs. Ga dan naar ondernemenopslippers.nl/elma. Daar gaan we wat meer informatie zetten of hoe je met Elma in contact kan komen. Of ga gewoon naar elmamaaskant.nl daar vind je alles wat ze doet. ik zeg tot de volgende keer. Elma Bedankt

(Elma) Doei.

Place comment