Slippertje 63: Van Burn-out tot Cocaïneverslaving naar Spiritualiteit met André van Kempen
09 augustus 2021 
40 min. read

Slippertje 63: Van Burn-out tot Cocaïneverslaving naar Spiritualiteit met André van Kempen

YES! André van Kempen is deze week te gast in de Ondernemen Op Slippers podcast! André van Kempen woont momenteel in Servië, maar is heel eventjes in Nederland. Hij was eigenaar van Techtwo en hierin bouwde hij als een van de eersten in Nederland Magento sites. Hij heeft zijn aandelen uiteindelijk verkocht om te gaan reizen en dat werd een hele spirituele reis.

Hij kende geen rem, kreeg hierdoor ook nog eens een burn-out en raakte verslaafd aan cocaïne. Daar herstelde hij van en hij helpt nu andere ondernemers die andere mensen helpen zich te ontwikkelen. Hij vindt eigenlijk dat mensen in de corporate wereld verslaafd zijn, maar niet gebruiken.

In Slippertje 63 vertelt André van Kempen onder andere over:

  • Hoe wonen in Servië hem bevalt en de Servische cultuur
  • De early days van Techtwo
  • De burn-out die hij kreeg en hij dit leidde tot een cocaïneverslaving
  • Zijn zoektocht naar innerlijke rust en spiritualiteit
  • Ayahuasca & Spiritual Bypass
  • Hoe hij experts en ondernemers helpt bij het digitaliseren van hun kennis
  • Én waarom hij vind dat mensen in corporatie wereld verslaafd zijn

Een onwijs toffe podcast, waar ik enorm naar uitkijk! Laten we snel gaan luisteren naar André van Kempen, let’s go!

Podcast transcriptie

Bas: Dames en heren, vandaag in de Ondernemen op Slippers podcast the one and only André van Kempen. Hij woont momenteel in Servië, maar is heel eventjes in Nederland. Hij was eigenaar van Techtwo en hierin bouwde hij als een van de eersten in Nederland Magento sites. Hij heeft zijn aandelen uiteindelijk verkocht om te gaan reizen en dat werd een hele spirituele reis. Hij kende geen rem, kreeg hierdoor ook nog eens een burn-out en raakte verslaafd aan cocaïne. Daar herstelde hij van en hij helpt nu andere ondernemers die andere mensen helpen zich te ontwikkelen. Hij vindt eigenlijk dat mensen in de corporate wereld verslaafd zijn, maar niet gebruiken. André, welkom!

André: Leuk man.

Je schuift je shit opzij, en voelt je vogelvrij, je runt je business op je slippers en dat maakt je blij.
Je droom is werkelijkheid, bent van de stress bevrijd. Je kraakt de code van het leven met zekerheid.

Bas: Yes! André, je kan nog niet meezingen helaas.

André: Nee, sorry, ik was me even spiritueel aan het voorbereiden.

Wat zou André van Kempen doen..?

Bas: Ja, dat snap ik, dat snap ik. Maar nou ja, de allereerste vraag die ik altijd stel in deze podcast André, hou je vast, wat zou je doen als je nog drie maanden te leven hebt?

André: Als ik nog drie maanden te leven had. Ja, misschien om eerlijk te zijn dat ik toch wel een beetje zou blijven doen wat ik aan het doen ben op het moment. Maar als het echt maar drie maanden, ja, ik ben dan blij dat ik het in Nederland heb te horen gekregen dat het nog maar drie maanden is. Dus ja, het is leuk dat ik hier nu ben en ja. Ik denk dat ik een hele grote lening bij de bank zou nemen om nog even een heel groot, cool project neer te zetten en ik denk het project gerelateerd tot wat je net een beetje oplas, om echt gewoon meer bewustwording te creëren bij ondernemers dat het allemaal niet zo snel hoeft te gaan. Dat hun misschien drie maanden erbij krijgen.

Bas: Ja, dus je wil eigenlijk mensen bewust maken van de essentie van het leven.

André: Ja, precies.

Bas: Dat zou je nog in drie maanden tijd de wereld willen meegeven, laat ik het zo zeggen.

André: Ja, dat zou mooi zijn.

Bas: Als je een video kan maken op je sterfbed dan zou het daarover gaan.

André: Ja, precies, dat zou dan de aftiteling zijn, van alle dingen die gebeurd zijn.

Bas: Van het leven. Ja, mooi, mooi. Ja, ik hoor veel verschillende dingen en toch, ik merk vaker dat de mensen die wat ouder zijn zeg maar soms een bepaalde rust hebben gevonden in zichzelf waardoor ze, ja, een heel ander antwoord geven zeg maar en sommige mensen die willen per se de ruimte in of zo of weet ik veel wat. Maar de meeste mensen zeggen ja, ik zou gewoon veel tijd spenderen met de mensen die ik lief heb en dat dan uiteindelijk het einde is.

André: Ja, precies.

Bas: Maar goed, als je veel geld mag lenen als je nog drie maanden te leven hebt van de bank die kans die acht ik vrij klein.

André: Ja, ik zou het niet zeggen tegen hun natuurlijk.

Wonen in Servië

Bas: Nee, nee, dan zou je de rest van de wereld, ja, mooi zeg. Hé maar je bent even in Nederland want je woont in Servië.

André: Ja.

Bas: Hoe ben je daar überhaupt beland?

André: Ja, soms wordt de journey geleid door de liefde en ik denk dat dat bij mij het verhaal is geweest.

Bas: Mooi.

André: Dus ik ja, op mijn reis een beetje de laatste bestemming is een mindful community in Thailand geweest waar ik vrijwilliger was omtrent marketing om hun eigenlijk te helpen om meer gasten naar hun verblijf te krijgen. Dat was een recovery of mensen die terugkwamen van een rehab die bleven daar nog een paar maanden, ja, eigenlijk om een beetje bij te komen. Dus ja, het was mindfulness based. Dus het was wel heel interessant. Je kon daar zeg op de akker werken maar je kon ook ja, mediteren, ik hoste nog bepaalde esthetic dances om toch een beetje een oude hobby qua dj-en er terug in te brengen.

Bas: Ja.

André: En ja, mijn vrouw was daar therapeut en ja, van het een komt het ander. Er was een leuke wandelroute langs het meer waar we eigenlijk dagelijks wel een rondje gingen lopen. En ja, uiteindelijk ja, Thailand, het visum hield op wat ons, ja, toch wel terugstuurde naar Europa en ja, we konden kiezen, of moeilijk doen om alle visums te regelen in Nederland of het een stukje makkelijker maken financieel, maar ook wel qua visa in Servië.

Bas: Cool.

André: En ja, daar is supercoole natuur waar je nog even lekker voor 25 euro een huisje in de natuur kan huren voor een weekend. Dus ja, we dachten waarom niet? En ja, toevallig was het ook de Youth Capital dat jaar, dus we dachten nou, we wilden ook een leuk programma maken, een educatieprogramma gerelateerd op mental health voor de jeugd dus we dachten gelijk dan kunnen we daar binnenkomen en kunnen we gelijk wat goeds doen.

Servische cultuur

Bas: Cool man, cool. En hoe is het leven dan in Servië?

André: Ja, ik denk dat het een beetje lastig is voor mij om te beschrijven hoe het echte leven is. Want ja, eigenlijk bijna de hele COVID-tijd dat ik daar doorgebracht heb, dus ja, ik denk van de ene kant eenzaam omdat het heel lastig was om met mensen te connecten, maar van de andere kant ja, we wonen zelf in Novi Sad, dat is misschien de capital Belgrado dat je die misschien wel kent, daar is het een uurtje vandaan, maar er is zoveel te zien daar, zeg met een uurtje rijden of twee uurtjes rijden zit je gewoon middenin de natuur waar je gewoon lekker met je laptopje en ja, je slippers lekker kan ondernemen.

Bas: Nice, ja.

André: Dus ja, dus ik moet zeggen het is ik denk een beetje een verborgen pareltje, dat het wel, ja, de meeste mensen gaan misschien naar Kroatië, maar Servië, ja.

Bas: Is mooier, ongerept.

André: Ja, ja.

Bas: Minder bekende vakantiebestemming ook.

André: Minder bekend inderdaad ja, en er zijn zoveel, ja, de dynamiek, je hebt het, ja, op zich Belgrado is meer een beetje de stad, meer een beetje het rijke, maar als je echt naar het andere puntje gaat, ja, daar is nog redelijk wat armoede en ja, dat je toch wel denkt het zit ook best dichtbij.

Veiligheid in Servië & Verschil met Nederland

Bas: Ja, en ervaar je het als een veilig land ook?

André: Ja, ja.

Bas: Jawel, niet, en hoe verschillen die Servische mensen van de Nederlanders dan?

André: Als je daar ’s ochtends naar je werk loopt dan zit het terras lekker vol. Dan drinken ze daar lekker een kopje koffie. Ja, op zondag gaat men naar familie.

Bas: Is het een gelovig land ook?

André: Ja, ja, het is meest orthodox en het leuke is ook, wat ik in het begin niet begreep, je hebt familie, voor ons is dat zeg je vader, je moeder, je broer en je zus en opa en oma.

Bas: En opa en oma.

André: En dat is je familie, maar daar is het ja, achterneven, nichten, broer, familie is heel erg gerespecteerd. Ik vond dat wel heel interessant om te zien dat het hier is van ja, oh, op zondag even snel langs ons ma om even mee te eten, als het ervan kwam door het drukke werken, maar daar is het wel gewoon ja, op zondag ga je gewoon naar je familie en dan ga je daar gewoon gezellig lunchen met zijn alle en in de zomer lekker barbecueën of je huurt ergens, of meestal hebben ze ook een weekendhuisje waar je dan lekker naartoe gaat met zijn allen. Dus ja, ik denk wel de value familie dat we daar nog wel iets van kunnen leren ja.

Bas: Cool, cool. Ja, dat zie je ook in elke cultuur is het familiebestaan anders hè. Je ziet ook in ja, whatever, in Afrika of in India of in Mongolië, het heeft een hele andere betekenis. Ik denk ook in de Westerse samenleving is het veel individualistischer en egocentrischer dan in veel andere landen in ieder geval, ja, ver buiten Europa zeg maar.

André: Ja.

Bas: Dat is ook ja, ik wou zeggen het heeft voor- en nadelen, maar ik bedoel, ja.

André: Nee, precies, want het leuke is ook dat–

Bas: Meer een mentaliteit weet je waar je in wordt gezogen.

André: Ja, precies, want vanuit daar hebben ze wel weer van dat er ook zoveel controle ligt op net als ja, de zoon of dochter blijft langer thuis wonen, de moeder is overbeschermend. Dus ik denk dat het wel, ja, ik denk dat ze van de Nederlandse cultuur en de Servische en we doen het een beetje samen, ik denk dat we dan wel een leuke balans hebben.

Bas: Precies.

André: Dus misschien gaan wij die balans creëren ik en mijn vrouw, dus.

De jeugd van André van Kempen

Bas: Precies, precies. Maar misschien even ja, even in korte vogelvlucht dor je jeugd of zo, wat heb je daar allemaal uitgespookt?

André: Ja, ik denk dat dat voornamelijk toch wel in het teken stond ook van ondernemen. Ik kan me nog herinneren dat ik bij de boer werkte in de vakantie.

Bas: Ja.

André: En ja, dan een beetje prei planten en dan zie je wel dat je, ja, je eigen kratje, je eigen bedje en die prei erin, als je dan misschien toch iets verder na gaat denken en je bent daar al met zijn vijven dat misschien eentje die kratjes op kan halen en weg kan brengen, die andere doet de prei erin en die andere doet nog iets anders. Meestal dat ik dan het makkelijkste deed, maar op het einde hadden we meer geld verdiend als dat we het allemaal individueel deden.

Bas: Juist.

André: Dus ik denk dat dat al wel een beetje, het ondernemen dat in mijn bloed zat.

Bas: Een beetje system hacking. Dat je gewoon abstracter gaat nadenken over het proces.

André: Ja, precies, ik denk wat ze nu allemaal, ja, de growth hacking dat deed ik al op de akker inderdaad.

Bas: Ja, cool.

André: Dus ja.

Oprichting Techtwo

Bas: Cool. En uiteindelijk ben je na je studie, of heb je überhaupt gestudeerd?

André: Ik ben nog wel een beetje aanwezig geweest ja. Nee, ik denk dat dat ook een beetje, ja, wat je ook zei, de burn-out inderdaad.

Bas: Want daarvoor, zit daarvoor nog die Techtwo wat je was gestart?

André: Ja, ja.

Bas: Ja toch?

André: Ja.

Bas: Dus Techtwo daar begon de burn-out of hoe moet ik het zien?

André: Ja, nou, ging ook een paar jaar gewoon lekker, gewoon ondernemen op het zolderkamertje en meer ja, ik denk ons motto was samen mooie dingen maken, dus echt coole projecten doen en–

Bas: Want leg even voor de leken uit wat Techtwo is en deed?

André: Dat was Techtwo internet diensten. Dat deed ik samen met Wim La Haye, later werd het een onderdeel van de E-sides groep dat nu Handpick Agencies heet en Techtwo is nou Bluebird Day en ja, die gasten die knallen als een dolle nou tegenwoordig volgens mij al twee keer uitgeroepen tot beste e-commercebedrijf van Nederland.

Bas: Nice.

André: Dus nee, maar ik denk daarvoor met de studie, ik heb St. Jozef gedaan in Breda, dus meer gerelateerd tot grafisch creatief en ja, dat werd toch een beetje te veel waardoor ik denk ik mijzelf het mantra ingeprent had van ok, als je het niet gaat maken op school dan ga je het maken in het business leven een ja, ik denk dat daar ook een beetje de fout lag want ik had hem niet echt smart gemaakt, ik had niet er echt een tijd, plaats en eindgoal aan geknoopt. Dus het was echt van ja, misschien had ik het al gemaakt, misschien ook niet. Ik was gewoon maar in mijn hoofd van ik moet het gaan maken, ik moet het gaan maken, school is niet gelukt dus ik moet het gaan maken en ja, ik denk dat dat op een gegeven moment, ja, ik denk van mantra naar dat het niet echt positief werd waardoor het gewoon maar door bleef gaan en ja, niet kunnen stoppen. Dus ja, daar ook een beetje de eenzaamheid bij, de cocaïneverslaving en ja, dat is dan niet echt fair ten opzichte van mijn compagnon.

Bas: Ja, dus het was tijdens die business raakte je echt in die burn-out en was je eigenlijk gewoon jezelf voorbij aan het rennen.

André: Ja, het was als ik er nu aan terugdenk dan denk ik echt van jongen, ten eerste hoe heb je het zo ver kunnen laten komen of hoe heb je het zo goed verborgen kunnen houden want mensen dachten ook steeds dat ik gewoon ja, lekker aan het ondernemen was, maar ja, als die deur op kantoor dicht ging dan ging die deur naar dat zwarte hok ging open en ja, dat was normaal wat mensen vrije tijd noemde, maar voor mij was het, ja, af en toe misschien een festivalletje dat was leuk, maar ja, dat ging dan weer gepaard met mijn andere hobby, dus ja.

Burn-out als ondernemer

Bas: Maar dus ik denk altijd van ok, het stomme is, weet je, ik bedoel ik heb zelf ook best wel een moeilijkere periode gehad en een soort van burn-out fase, maar ik weet niet hoe jij er tegenaan kijkt, nu kijk je er misschien achteraf op terug van ja, weet je, ik dacht altijd van ja, een burn-out is voor mensen die niet snappen wat ze doen, totdat je er zelf middenin zit. Het gaat mij niet overkomen.

André: Nee.

Bas: Hoe heb jij dat ervaren dat je dat misschien ook altijd dacht, maar dat je er wel dus eigenlijk een soort van in werd gezogen? Dus waar zit de–

André: Ja, precies wat je zegt, van ja, dat is voor mensen die ja, ik weet waar ik mee bezig ben, gaat mij niet overkomen, ik heb al zoveel gedaan.

Bas: Ja.

André: Ja, en maar het was ook gewoon echt van ik deed een beetje coaching ernaast en op een gegeven moment moest ik een formulier invullen van ja, volgens mij de een beetje persoonlijke tevredenheid of zoiets wat dan de uitslag was en ik dacht van oh, volgens mij had ik een 8 of een 9 of zo en ik denk nou, nice, maar als je een 1 had dan was je totaal tevreden.

Bas: Ok.

André: Dus dat was voor mij echt gewoon, ja, een slap in the face en na dat moest ik naar een begrafenis van een vader van een vriend van mij. Ik zat daar in de kerk en ik dacht echt van waar the fuck ben ik mee bezig. En ik denk dat dat wel echt de shift heeft gemaakt dat ik dacht van nee, ik moet hieruit springen uit deze trein, als ik hier blijf zitten dan weet ik niet waar ik terecht ga komen.

Bas: Dus bij die begrafenis gingen je ogen eigenlijk nog verder open dat je dacht van waar de F gaat het leven nou eigenlijk echt over.

André: Ja, precies, het was zo bizar, het was gewoon ja, als je Pasen hebt, de week erna was het Pasen, toen echt gewoon helemaal die bewustwording kwam, ja, toen op wat is het, volgens mij zwarte donderdag toen ja, kwam het allemaal naar boven en toen dacht ik van ik moet een besluit gaan maken en toen eigenlijk alle Paasdagen gebruikt en ik denk aan het einde van het Paasfeest bij mijzelf denk ik die steen weggerold, eruit gestapt en een paar dagen later zat ik in het vliegtuig naar Thailand.

Cocaïneverslaving

Bas: Wow. Maar dus die burn-out en ook de verslaving, was dat voordat je die reis ging maken?

André: Ja, ja.

Bas: Dus je zat middenin dat startup Techtwo ding.

André: Ja, nee, we draaiden daar, even kijken, volgens mij rond de 4 jaar of zo dat we al aan het draaien waren. Ja, echt een supercool pand, een beetje die Google droom dat je denkt van wow.

Bas: Ja, vet. Van de buitenkant ziet het er mooi uit.

André: Capeje om en niks kan ons kapot maken, maar ja, toen kwam hij toch.

Bas: En dan burn-out en hoe kom je aan die cocaïneverslaving dan? Is dat gewoon dat je denkt van ja, ik zoek middelen om me beter te voelen?

André: Ja, het is om eraan te komen is het niet zo moeilijk, het is moeilijker om ervan af te komen.

Bas: Ja.

André: Nee, het was meer ja, redelijk in de feesten ook, mijn uitlaatklep was lekker naar feestjes gaan, lekker dansen en ik denk dat dat niet het probleem was, maar het was ook, ja, die stille momenten thuis zijn en ja, ik denk dat het ook misschien een stukje ja, hoe zeggen ze het, uiteindelijk als je bepaalde drugssoorten gaat teruganalyseren waar het eigenlijk voor gebruikt kan worden en ja, ik denk dat ik misschien ook een beetje op het randje van misschien een depressie zat of zo. Dat het toch wel lastig was om met beide benen, en als ik nu ook mijzelf zie, ja, ik ben in een keer een hele gevoelige jongen geworden en daarvoor was het gewoon ja, gewoon en maar gas geven.

Bas: Ja, doorbeuken en niet zeiken.

André: Ja, precies, dus nu denk ik ook wel dat het meer, ja, toch het stukje camoufleren van ik denk mijn eigen ik, mijn eigen werkelijkheid omdat die persoon denk ik niet op mijn positie paste. Dus vandaar mijzelf zo aan te passen en ik denk ook zo te misbruiken denk ik dat ik eigenlijk in die positie paste. Dus ja, ik denk dat het daar eigenlijk wel vandaan kwam.

Bas: Wow. Maar goed, dus bedrijf, op een gegeven moment heb je aandelen gekocht, had je een burn-out achter de rug en een cocaïneverslaving, toen dacht je ik moet het leven anders gaan inrichten en toen heb je het vliegtuig gepakt.

André: Ja, en dat was echt gewoon in een, ja, volgens mij in een overbrugging van 1,5 week, twee weken dat ik eigenlijk in het vliegtuig zat en ja, ik denk dat dat ook een beetje het ondernemen is van ok, als ik merk er gaat iets mis dan gaan we ook gewoon actie ondernemen. Dus ik dacht ook van ok, ik kan nu mijn eigen zielig gaan vinden, maar uiteindelijk dat gat niks oplossen, we moeten gewoon actie ondernemen. Dus toen een vlucht geboekt naar Thailand, er was een, ja, 10-daagse watervast gedaan om eigenlijk heel mijn lichaam een beetje terug in balans te brengen gecombineerd met yoga, reiki, andere healing methodes. Je snapt vast wel een beetje de, ja.

Bas: Ja.

Spiritualiteit in Thailand & Bali

André: Eigenlijk van verslaving bijna naar spiritual bypass, dat het ja, even in die ja, het leek daar onderhand wel een fantasiewereld. Ayahuasca gedaan en echt een beetje al die dingen die wel voorkomen in de spirituele journey.

Bas: Dit heb je allemaal in het buitenland gedaan of?

André: Ja, ja.

Bas: En waar begon die reis dan?

André: Ja, die begon in Thailand, dus daar heb ik toen dat, daar zou ik eigenlijk volgens mij 21 dagen naartoe gaan, maar dat is toen 3 maanden geworden en ik dacht ook van ok, als ik, ik moet een besluit maken voordat ik terugkom, wat ga ik doen, ga ik mijn bedrijf verkopen, ga ik het behouden. Als ik het behoud, hoe ga ik het in godsnaam doen? Dus toen de keuze gemaakt van ok, we gaan het verkopen en we gaan gewoon het opnieuw proberen.

Bas: Wow.

André: Ja, toen even in Nederland terug geweest en toen 9 maanden op Bali gewoond.

Bas: Nice.

André: Dus ik dacht als we het dan goed gaan doen dan gaan we het ook gewoon goed doen. Dus Bali en nog Australië en nog ja, Maleisië, Singapore nog, dus ja, wel leuk wat landjes aangetikt en van tevoren dat ik eigenlijk nooit een persoon was, ja, misschien een weekendje weg of zo, een stedentripje, dus ja, dat was wel cool om die andere culturen te zien.

Spiritualiteit & Keuzes maken

Bas: Ja. Maar neem ons even door die spirituele reis die je gemaakt hebt toen je die eerste trip naar Thailand neemt, want daar heb je dus eigenlijk de grootste shift gemaakt dan of hoe moet ik het zien? Daar heb je de spirituele dingen om voor jezelf te beseffen van ja, welke keuze je gaat maken?

André: Ja, ik denk dat het een beetje wel echt tweezijdig is. Ik denk dat je, dat de spirituele journey mijn eerste stap was.

Bas: Ja.

André: Dan denk ik ook het aan mijzelf toe te mogen geven en ja, daar ook weer in contact gekomen met het concept van zelfcompassie waardoor je toch eigenlijk, ja, op een bepaalde manier compassie en respect voor je oude ik weet te creëren.

Bas: Ja.

André: Want ja, als ik nu naar mijzelf terugkijk denk ik, krijg ik bijna medelijden met die jongen in het verleden, maar van tevoren was het eigenlijk dat ik echt boos op hem was. Ik dacht van ja, gast, hoe heb je nou, hoe heb je dit nou kapot kunnen laten gaan? Je had alles, alles, tenminste, qua materiële dingen en qua succes, maar ik denk door die spirituele journey, ja, dat startte met een tiendaagse water fast. Dus het was echt 10 dagen water drinken met een klein beetje supplementen en volgens mij één kokosnoot per dag. Dus dat was wel, ja.

Bas: Dit was de eerste detox in Thailand.

André: Ja.

Bas: Alleen maar water drinken, een kokosnootje en zitten een beetje in het water. Tien dagen.

10 dagen niks eten

André: Ja, en dat was in een centrum wat helemaal begeleid was en ja, iedereen die begon allemaal in energie af te nemen, maar bij mij, ja, ik denk dat alle oude rotzooi eruit ging en de hele mindset was aan het shiften waardoor ik wel gewoon energie kreeg en volgens mij op de zevende dag van de water fast wakker worden om 6 uur ’s ochtends, naar het strand gaan, lekker gaan zwemmen, even baantjes trekken in de zee en dat ik denk van aha.

Bas: Toen heb je dus 7 dagen lang niks gegeten toch?

André: Nee, 10 dagen in totaal.

Bas: 10 dagen niks eten.

André: Ja, dus het is een aanradertje onder goede begeleiding.

Bas: Ja, precies, ik wou net zeggen is het ook gevaarlijk, maar als je er begeleiding bij hebt, die gasten die checken waarschijnlijk elke dag even een paar dingen of hoe werkt dat?

André: Ja, dan heb je bepaalde meetings en ook meer een stukje ja, omtrent bewustwording. Er zaten ook wat reikisessies bij om ook bepaalde, de energieën weg te nemen en dat soort dingen. Voor mij was het totaal nieuw dat ik denk van wat gebeurt hier.

Bas: Wat gebeurt er allemaal.

André: Van die healing kristallen op de grond dat ik denk jezus, waar ben ik nou weer terecht gekomen?

Bas: Ja.

André: Maar ja, het heeft me wel echt wel goed gedaan en dan is het ook grappig dat het ene rolt weer in het andere. Dus het startte met die 10 dagen, dan was het nog 10 dagen yoga en alleen maar volgens mij vegan food om ook inderdaad weer rustig–

Bas: Een beetje op te starten.

André: Rustig terug te komen en ja, toen kwam ik in aanraking met de baas waar ik mee aan het praten was en die zei oh, we starten ook reikitraining dus ik dacht nu, waarom niet, het is toch goed om de tools zelf ook te hebben. Dus daaraan begonnen. Nou, toen omdat ik met hem bevriend werd zei die van ja, we hebben nog een ja, ergens een verborgen Ayahuasca sessie hebben we nog gepland, als je wil kan je wel meedoen. Dus daar nog meegedaan, ja, dat was een huis bijna totaal van glas ergens op het strand. Ja, het leek wel die wat is het, die 1000 nachten, een beetje als je naar de Efteling gaat, dus ja, dat was interessant.

Bas: Wow.

André: Maar wat ik wel echt wil meegeven dat was denk ik het stukje, ja, bewust worden, maar ik moet zeggen daarna, omdat mijn vrouw ook meer een beetje in de therapeutische setting zit ben ik ook echt in therapie gegaan. Dus ben ik ook echt ok, het is leuk om dat spirituele aan te gaan, ik denk dat het goed is om bepaalde lagen eraf te krijgen, maar daarna moest ik ook wel echt van ok, maar even weer beide boots, voetjes op de grond, wat is nou eigenlijk gebeurd? Waarom is het gebeurd en ja, door middel van TRE, dat is Tension Stress Release Exercising waardoor je eigenlijk je lichaam in een bepaalde ja, trilling brengt dat je eigenlijk ook je zenuwstelsel, ja, alle stress ervan af kan schudden. Ja, en dat heeft echt wonderen gedaan.

Bas: Wow.

André: Dus ja, dat heb ik allemaal mee kunnen pakken.

Ayahuasca

Bas: Dus bedrijf, aandelen, je wist niet wat je moest doen, je gaat drie maanden naar Thailand, je begint met die water fast, toen heb je yoga gedaan, wat kwam daarna?

André: Ja, toen die Ayahuasca hebben we toen nog gedaan.

Bas: Ayahuasca even tussendoor. Nou, goed, dat is natuurlijk ook een hele experience waarschijnlijk en ja, dat is een drankje toch? En dan is het veel kotsen waarschijnlijk.

André: Ja, dus het is ook de vraag van ja.

Bas: Je gooit alles eruit.

André: Ja, wat hielp, ik denk dat het gewoon, ja, op een gegeven moment kwam ik in een bepaalde stroom terecht wat me denk ik gewoon gaf wat nodig was. Dus ja, het is ik denk de combinatie dat het gewoon–

Spiritual Bypass

Bas: Maar dus yoga, Ayahuasca, wat heb je nog meer gedaan? Ging je gewoon drie maanden achter elkaar dit soort dingen doen of hoe moet ik het zien?

André: Ja, het was denk ik ook een beetje van een bepaalde verslaving naar een andere verslaving.

Bas: Ja.

André: Maar dus daarom denk ik ook dat die therapie uiteraard ook gewoon echt geholpen heeft.

Bas: Exact.

André: Want ja, dat op een gegeven moment kwam het wel echt op het randje van ja, dat noemen ze spiritual bypass, wat uiteindelijk is dat je alleen nog maar daar bent. Dus uiteindelijk het materiële is slecht en.

Bas: Ja, dat je het helemaal loslaat.

André: Maar uiteindelijk denk ik van ja, dat is leuk, maar we zijn hier en dus we moeten ook ons aanpassen aan hier. We kunnen wel zeggen van ja, we zijn tegen corporate en we zijn tegen alles, maar uiteindelijk pak je wel het vliegtuig om naar Thailand te gaan. Ik bedoel ik denk van ja, daar moeten we weer even terugkomen, mijn vrouw heeft daar gewoon echt bij geholpen. Ik denk de nuchterste Servische lady die me even teruggebracht heeft.

Bas: Ja, mooi.

André: Dus ja, ik denk dat dat een beetje, dat verhaal is.

Bas: Mooi. Het is wel inspirerend denk ik wel, kijk, het moeilijke is altijd als je in zo’n fase zit dat je jezelf laten we zeggen een soort van kwijt bent, om jezelf weer te vinden.

André: Ja, precies.

Bas: En wat daarvoor nodig is en dat onderschatten veel mensen. Nu praat je er redelijk open over, maar waarschijnlijk als ik je in die burn-out fase had gevraagd dan had je het verhaal waarschijnlijk ook niet verteld en helemaal niet op deze manier.

André: Nee, precies.

Bas: Dus dat is wel, ik denk dat het goed is dat je dat als je dat besef hebt dat je dan die stappen kan nemen om er wel uit te komen.

André: Ja, en ik denk ook wat ik ook echt wel de mensen mee wil geven dat er tegenwoordig zoveel manieren zijn om jezelf te helpen en ik denk dat er ook helemaal geen schaamte meer hoeft te zijn. Net als ja, ok, ik had een burn-out en ik ben verslaafd geweest, maar uiteindelijk heeft me dat wel de kracht gegeven om de persoon te zijn die ik nu ben.

Bas: Juist, juist.

André: En ik had erin kunnen blijven hangen, ik had, ja, ik had mijn eigen erover kunnen schamen, maar uiteindelijk denk ik door te spreken dat misschien andere mensen die nu luisteren toch wel het idee hebben van ja. Vooral nu met COVID, ja, heel de tijd thuis zitten, die druk, niet weten wat er morgen gaat gebeuren. Ja, gelukkig dat het nu wel weer een beetje terug in balans is, maar ja, als je dan met een nou, misschien even lekker biertje of misschien dan de volgende dag twee biertjes of ja, blijf je misschien toch nog net even wat langer liggen want gisteren hebben we toch een biertje op. Uiteindelijk is het zo makkelijk om ja, ik denk jezelf kwijt te raken en ja, ik denk COVID is ook zo’n mooie tijd om jezelf te vinden.

Bas: Ja, absoluut.

André: En ja, er zijn zoveel manieren qua, het kan spiritueel zijn maar het kan ook meer praktisch zijn. Therapie, ik kan het ook iedereen aanraden, doe het gewoon. Je hebt niks te verliezen, je kan alleen maar–

Bas: Screw it just do it.

André: Ja, precies. Je gaat zoveel interessante dingen over jezelf te weten komen en ja, dus hopen dat ook dit COVID een beetje dat taboe wel weg gaat nemen.

Materialisme of vrijheid?

Bas: Maar je had het net over materialisme ook even. Het is natuurlijk mooi, de bekende uitspraak is het bezit van de zaak is het einde van het vermaak en ik voeg daar vaak aan toe van vrijheid zit hem in het hebben van zo min mogelijk eigenlijk en dan zeker in de materialistische sfeer. Hoe kijk jij daar tegenaan? Als je je nou optimaal vrij wilt voelen, hoe ziet dat eruit volgens jou?

André: Ik denk voor mij optimale vrijheid ik denk dat het niks te doen heeft met wat je hebt of wat je niet hebt.

Bas: Precies.

André: Ik denk dat ik dat ook wel echt geleerd heb in Servië waar je gewoon ja, super bizar een onderwijzer verdient daar 600 euro per maand en dus ja, 600 euro per maand.

Bas: Ja, het ligt eraan wat je huur, ik bedoel, dat is een bepaalde standaard natuurlijk. Als je voor 200 euro per maand een huis kunt kopen dan is het veel, maar dat is niet de case denk ik.

André: Nee, helaas niet.

Bas: Maar het is inderdaad, dat is gewoon weinig.

André: Maar dat is dan een onderwijzer, iemand die echt gewoon ja, geïnteresseerd is in de studie, dus voor mij dat hele concept van minimalism, ja, super interessant, maar ik denk dat het alleen maar besteed is aan rijke mensen.

Bas: Ja, om de rust te vinden in de minimalism omdat je dan de andere kant hebt gezien of zo?

André: Precies.

Bas: Ja, ik snap wel wat je bedoelt. Het is heel makkelijk om te zeggen tegen iemand die nooit iets heeft gehad van ja, eigenlijk heb je alles.

André: Ja, precies.

Bas: Degene die niks heeft die wil alles hebben.

André: Precies, of zeg ik heb 100.000 euro besteed aan mijn kleine huisje, ja, is dat dan minimalism of is het ja.

Bas: Is het maximalism.

André: Ja, precies, of gewoon het maximale uit iets kleins halen of zo. Dus ja, ik denk voor mij op het moment, ja, al mijn werk is online, ik werk samen met mijn vrouw, wij kunnen gaan en staan waar we willen. In de laatste 2 jaar hebben we het mogelijk gemaakt om in Servië met internationale klanten te werken waardoor we eigenlijk, ja, gewoon een internationaal salaris hebben. Dus uiteindelijk voor ons het maakt niet uit waar we zijn en ik denk dat dat voor mij wel het ultieme vrijheidsgevoel geeft.

Bas: Exact, dus eigenlijk heb je de ondernemen op slippers code al gekraakt.

André: Ja, precies, omdat het ook is van ja, de ene morgen worden we om 9 uur wakker, de andere om 10 en de andere om 6. Dus ja, het is, we richten het zelf in.

Bas: Juist.

André: Ja, en het is nou, ja, mijn moeder werd 70 dus we konden eindelijk weer terugkomen vanuit Servië. Ja, dan is het laptopje gaat mee en ik werk nog wat voor klanten in Amerika, ik werk nog voor wat klanten in Servië en ik denk dat dat wel gewoon vrijheid is.

Mensen helpen

Bas: Ja, mooi hoor. Ja, want daarover gesproken, dus je hebt die hele reis gedaan en ja, je hebt jezelf een beetje gevonden. Daarna ben je andere mensen gaan helpen om ja, andere mensen ook te helpen, vertel daar eens wat meer over?

André: Ja, ik denk op een gegeven moment kwam wel een beetje die drang en ik denk dat het ook ja, volgens mij als je dat wat is het, 12-stappenprogramma, volgens mij ook de laatste stap is ook daadwerkelijk dat je iets terug gaat doen voor de mens of voor de community.

Bas: Ja, de stappen naar verlichting of zo of?

André: Ja, nee, meer in volgens mij is het stappenprogramma voor verslaafden. Voor mij, ik denk dat ook wel een beetje die urgentie is net als ik heb zoveel kennis opgedaan gedurende mijn reis en ja, sommige dingen werken misschien voor anderen of niet, maar dat het toch wel is van ja, het is zonde als dat gewoon alleen maar voor mij beschikbaar is, waardoor ik in het begin ook meer 1-op-1 coaching gedaan heb waardoor ik ook ja, gewoon gasten die een beetje in mijn staat waren waar ik zat wanneer ik vertrok.

Bas: Ja, die ook gewoon verslaafd zijn en het even niet meer zien zitten.

André: Ja, om die eigenlijk ook te helpen en niet van de verslaving af, maar meer eigenlijk even dat duwtje in de rug te geven om te zeggen van hé, je kan eraan werken. En want ik ben geen therapeut, ik ben niet gecertificeerd voor die dingen dus ik ga daar ook niet mijn vingers aan branden, maar wel om, ja, het stukje empowerment, om ze gewoon te laten zien van ja, het kan en je kan er een hele mooie reis van maken. Dus en dan is het grappige wel weer dat ik dus echt hoor van ja, maar voor jou was het super gemakkelijk, jij hoefde alleen maar je bedrijf te verkopen en dan had je geld en je kon die reis maken. Maar ja, ik denk jij als ondernemer, alleen maar je bedrijf verkopen, ja, dat is aardig wat. Ik denk dat dat iets meer is als bijvoorbeeld je baan tijdelijk opzeggen. Dus ja.

Bas: Zeker. Ik zeg ook altijd niks is wat het lijkt. Dus veel mensen zien niet de reis die je überhaupt hebt afgelegd voordat je laat ik zeggen dat succes, hoe je het ook bestempeld, bereikt hebt zeg maar.

André: Ja, precies.

Bas: Hè, ja, dat is vooral iedereen maakt zijn eigen reis, alleen niks is wat het lijkt en op social media al helemaal niet want vaak worden alleen maar de succesvolle verhalen gedeeld.

André: Ja, precies.

Bas: Terwijl het juist gaat om de niet succesvolle verhalen hè en de pivot zeg maar. In dit geval heb jij die ook gewoon super hard gemaakt en heb je er kracht uit gevonden om daarna in te zien dat je er iets mee kan doen voor andere mensen en dat is denk ik wel heel mooi.

André: Ja, precies, want ik dat jij dat ook wel merkt als we dit gewoon individueel doen dan is de impact toch best wel klein die we kunnen creëren, dus nu werken we eigenlijk samen met grotere non-profits om daar eigenlijk samen te kijken net als eentje in Amerika, Centrum voor mindful zelfcompassie, gefound by Kristin Neff en Chris Germer en ja, die hebben hun hoofdproduct is een 10 weken programma om eigenlijk meer compassionate te worden en met hun hebben we een 30 weken programma gecreëerd voor psychotherapeuten om eigenlijk zelfcompassie in hun werk te integreren. Dus ik heb hun geholpen met eigenlijk de hele strategie van ok, wie gaat onze doelgroep worden, een stukje doelgroepanalyse, maar ook de hele launch gecreëerd, ok, hoe kunnen we die buzz creëren, hoe kunnen we inderdaad die therapeuten overtuigen om aan dit programma mee te doen. Dus ja, was wel supercool want hun hebben, ja, zoveel bekende namen waar ze mee samenwerken. Tenminste, bekende namen in dat wereldje. Die waren bij ons zeg op de Nord Star van ja, het zou zo cool zijn als we met hun iets samen kunnen doen en ja, nu host ik voor hun de brainstormsessies en de meetings om te kijken van ja, hoe kunnen we dat het best samenstellen.

Bas: Cool.

Digitalisering van kennis

André: Dus ook een heel platform gecreëerd, dus eigenlijk van de e-commerce meer naar e-learning, een hele coole, ja, online journey van 30 weken met ook ja, hun hadden meer echt het idee van ok, dit is graag wat we zouden willen, bepaalde meetingstructuur en mijn rol was echt van ok, maar hoe kunnen we dat eigenlijk digitaal neer gaan zetten? En ja, we gaan nu binnenkort de tweede ronde beginnen dus volgens mij hebben we het goed neergezet.

Bas: Cool. Ja, dus je helpt mensen ook daadwerkelijk met het vermarkten van zichzelf eigenlijk of van hun producten.

André: Ja, ja.

Bas: Ja, en je noemde net ook al die lancering al zeg maar. Wat is dan daar vaak de key in of wat zijn een beetje de stappen die in zo’n lancering zitten? Is dat met name van ja, hoe pak je dat aan?

André: Ja, meestal dat we daar de PLF-structuur voor gebruiken van Jeff Walker.

Bas: Ja.

André: Daar zitten we ook–

Bas: Product Launch Funnel.

André: Ja, ja, dus daar zitten we ook in de launchclub, zijn we ook onderdeel van. Dus ja, is een coole formule. Het start eerst met eigenlijk bepaalde awareness te creëren waardoor je toch even vraagt van ja, wat heb je eigenlijk nodig? In plaats van wat vaak gedaan wordt ja, ik denk dat ze dit nodig hebben dus dit gaan we gewoon aanbieden. Dus eerst rustig starten met ja, wat heb je nou eigenlijk nodig? Dus dat past echt super goed bij zelfcompassie omdat dat ook gewoon echt is van ja, wat zou je zelf nodig hebben? Dus daarin kunnen we ook echt goed die launchformule eigenlijk integreren, waarna we eigenlijk bepaalde educatievideo’s hebben. Dus we combineren een beetje de product launch formule gecombineerd met meer, ja, education based marketing waardoor we wel echtbepaalde specialisten, bepaalde educatie omtrekken waardoor we eigenlijk al zoveel, zelfs als ze niet het programma gaan deelnemen dat we al wel een bepaalde mindset shift bij die persoon hebben kunnen creëren waardoor ze misschien eigenlijk, ja, de tweede ronde mee gaan doen.

Bas: Ja, ja.

André: Dus ja, het is echt een beetje de combinatie between of tussen een impact maken, maar uiteindelijk, ja, moeten we er ook wel iets bij verkopen. Dus ja, het is wel cool dat het niet gewoon keiharde sales is. We noemen het zelf ook meer, ja, sales met meer consiousness en confidence.

Bas: Ok, ja.

André: Dus dat is eigenlijk een beetje onze slogan, tagline. Dus ja, en nu meer grotere NGO’s beginnen zich aan te melden om samen dingen te doen.

Mooie resultaten

Bas: Cool. En heb je een bepaald resultaat waar je super trots op was waar je mee aan hebt gewerkt?

André: Ja, ik denk dat we er twee hebben. Eentje was super cool eigenlijk toen we net in Servië kwamen wonen, tenminste, ik, mijn vrouw woonde daar al en het was Youth Capital, Novi Sad. En wij dachten van ja, we willen daar echt iets voor gaan doen want Vesna, mijn vrouw, die doet al redelijk wat. Die heeft mindfulness naar Servië gebracht en ook zelfcompassie, TRE. Dus die is meer eigenlijk in de zeg therapeutische setting en dus we dachten wat kunnen we doen voor de jeugd om eigenlijk om daar meer bewustzijn te creëren? Dus we hebben een 10 weken programma gemaakt wat echt helemaal, ja, zeg blended learning was waardoor we sommige meetings hadden we live, andere meetings waren online met bepaalde sprekers die geïnterviewd werden, wat weer door veel meer mensen bekeken kon worden, bepaalde kennissessies, reflectiesessies en dan ja, over een tijd over 10 weken en 50% van de jeugd is daarna naar psychotherapie gegaan. Dus dat was voor ons wel echt supercool. We wilden eigenlijk niet echt het promoten, maar toch bij bepaalde bewustzijn te creëren dat ze dachten van hmm, misschien moet ik daar toch eens over gaan praten en ja, ik denk dat dat wel voor ons een van de coolste resultaten was.

Bas: Cool.

André: En ja, dat programma, dat 30 weken programma met de Center of Mindful Zelfcompassie dus het programma heet SCIP, Self Compassion in Psychotherapy. Ja, dat is cool gewoon helemaal vanaf scratch iets maken waar ik eigenlijk toevallig terecht kwam en toen zeiden ze ook kan je ook een e-learning platform maken? Ik zeg nou, dat is geen probleem een uiteindelijk, ja, de hele launch gedaan, de technische ondersteuning, helpen met de video-editing dus eigenlijk echt ja, zoveel creatieve dingen. Dus ja, dat was wel echt cool.

Impact maken op anderen

Bas: Wow, en ja, wat is nou het grootste verschil, want dus eigenlijk wil jij mensen die impact maken helpen zodat ze anderen, impact kunnen maken op anderen, toch?

André: Ja, ja, want ik denk nu een beetje met het nieuwe, zeg influencer landschap dat het toch wel ja, er zijn twee verschillende scenario’s. Je hebt een scenario net als mij, ik ben van de IT, van de marketing en van de sales. Ik besluit iets anders te gaan doen en dat is misschien meer gerelateerd tot persoonlijke ontwikkeling. Nou, als ik mij daar echt in ga verdiepen dan weet ik zeker dat ik zo een hele grote volging kan creëren, dat ik super slicke landingpagina’s kan maken, lead magnets, alles erop en eraan.

Bas: Ja.

André: Alleen ben ik echt de expert? Nee. Want ik ben daar net mee bezig, het is misschien meer een hobby, maar vanwege mijn marketing background kan ik daar wel echt gewoon een business uit maken. En je hebt die therapeut met al hun titels voor, achter, erbovenop, eronder, die eigenlijk totaal geen kennis hebben van online.

Bas: Juist.

André: En wat wij echt proberen te doen is ja, toch een beetje dat contentlandschap beschermen want uiteindelijk, ja, ik denk dat daar echt de kennis zit en meestal zijn het ook oudere specialisten die niet echt weten hoe het werkt online, die nog nooit gehoord hebben van een launchstrategie, die denken, we hebben een specialist uit Servië, ja, die heeft een pamflet gemaakt en die denkt dat ze daarmee de wereld gaat veroveren. Maar misschien 20, 30 jaar geleden dat dat zeker mogelijk was.

Bas: Ja.

Kennis delen via platformen

André: Dus die helpen we ook echt van ok, maar hoe kunnen we een strategie creëren, want het interessante is die hebben zoveel kennis. Je zet ze voor een camera en die beginnen gewoon te praten.

Bas: Ja, precies.

André: Dus ja, we proberen echt die kennis eigenlijk te boosten waardoor we toch, ja, want net als voor een leek, net als voor mij wanneer ik in die burn-out kwam, ja, wat ga je doen? Je gaat Googelen, je gaat een beetje op Instagram kijken en uiteindelijk vertrouw je in een bepaalde authority of volging en de vraag is van ja, maar wat hebben die echt te bieden? Ik denk zeker tot een bepaald level dat er een heel stuk, ja, awareness gecreëerd kan worden en dat is helemaal top. Ook niet dat ik daar tegen ben, maar ik denk daar is een bepaald moment net als nu met COVID, ik denk we komen in zo’n kritische tijd waar echt gewoon de kennis nodig is want misschien de infecties zijn over nu, maar burn-out, depressie, verslaving.

Bas: Ja, sociaal, ja.

André: Zelfs al wij gingen vliegen, ja, dan ben je op het vliegveld en je ziet een rij met mensen, je schrikt van een rij met mensen.

Bas: Ja, precies.

André: Dus ik denk dat het nu belangrijker dan ooit is om echt die specialisten in de spotlight te zetten om inderdaad ook, want het mooiste is ook als we die specialisten in de spotlights zetten dan worden ze ook meer bekend bij de influencers en als de influencers hun starten te interviewen dan hebben we natuurlijk een mooie mix. Dan hebben we echt de knowledge en inderdaad het bereik. Dus daar willen we wel echt naartoe.

Bas: Ja, ja. Het is mooi dat je dat ziet, ik zeg altijd het enige wat je, ja, eigenlijk nodig hebt is dat je een goede marketeer bent hè want je zei het net zelf ook al van ja, je hoeft niet per se de kennis te hebben, maar als je het goed kan vermarkten kun je het verkopen.

André: Precies.

Bas: Maar het mooie is wat jij zegt is dat je wel echt een specialist zoekt en dat je die juist alle handvatten geeft zeg maar hoe ze wel datgene wat ze weten of waar ze echt mensen mee helpen de wereld in kunnen brengen. Dat is wel een mooi bruggetje wat je daar maakt want er zijn echt genoeg infomarketeers die echt vaak of de ballen verstand hebben van iets, maar wel gewoon succesvol informatie–

André: Ja, en vaak ook dat die echt gewoon naar content aan het zoeken zijn.

Bas: Ja.

André: En ik denk dat er zoveel specialisten zijn die gewoon de content bezitten, maar niet weten hoe ze die content kunnen uitdragen en ja, nu dat alles naar online educatie gaat, je merkte in het begin waren ze daar ook wel tegen, maar dat ze nu ook wel beginnen te merken van ja, dit is een kans om inderdaad ook bepaalde dingen vast te leggen die ook gewoon blijven. Dus we werken met een dokter in Servië, een vrouw die in Noorwegen gewoond heeft. Ja, dat is echt gewoon een prachtig persoon. Volgens mij is ze al, ja, volgens mij over de 70, maar nog steeds rocking en ja, dat is echt zo mooi. Maar ook die verhalen die ze heeft. Altijd als ze iets uitlegt zit er weer een bepaalde anekdote of een verhaal aan vast van een gebeurtenis. Ja, en ik denk dat dat wel echt, dat is authentiek en ik denk dat zijn wel echt dingen die we gewoon moeten bewaken.

De CPA code kraken

Bas: Precies. En voor het vermarkten van die dingen. Ik zie het ook, ik help natuurlijk veel mensen ook in de e-commerce en ik zie ook gewoond at zeg maar de social media ads dat dat allemaal steeds moeilijker wordt en het is natuurlijk logisch dat over time alle CPA’s omhoog lopen, dat het duurder is om te adverteren, dat het moeilijker is om e-mailadressen te verzamelen, hoe kraak jij die code voor je klanten?

André: Dat is een goede vraag, dat ga ik natuurlijk niet vertellen nou anders gaat iedereen dat doen of als ik het niet zeg dan denken ze van hé, shit, hij weet die code niet eens. Nee, ik denk dat wij echt gebruik maken van educatie based strategie. Dus dat we echt gewoon value, value, value.

Bas: Ok, je brengt de value, maar als je de value hebt moet je nog de mensen bereiken. Dus de grote vraag is hoe bereik je de mensen laat ik zeggen op een kostenefficiënte manier omdat het steeds moeilijker wordt om er tegenaan te adverteren zeg maar.

André: Ja, meestal voor dat gedeelte dat wij andere specialisten gebruiken want ik moet zeggen ik zit niet in de ads, ik zit niet in, voor mij is het meer van ok, als ze op die pagina komen dan neem ik het over. Dus we hebben bepaalde mensen die adcampagnes inregelen, maar bijvoorbeeld die partij in Amerika, ja, die had al een lijst met 170.000 man waar we dan wel echt een goede segmentatie in creëren.

Bas: Precies.

André: Van ok, het is leuk dat je een hele hoop man hebt, maar wie zijn er echt geïnteresseerd.

Bas: Ja.

André: Dus ik denk dat we meer een beetje op het list building, op segmentatie, ja, on page optimalisatie. Dus meer op die kant van ok, als je bezoekers er naartoe stuurt dan kunnen we er iets mee doen, maar anders wordt het ook een beetje te groot denk ik om alles mee te pakken.

Bas: Ja, ok, dus je zit meer aan de achterkant eigenlijk.

André: Ja, dus meer echt het stukje strategie, stukje content en ja, we kunnen een heel mooi plan neerzetten wat we inderdaad ook op een sustainable manier kunnen uitrollen. Dus dat het ook wel is van ok, we zetten het neer en daarna kan je er zelf mee draaien.

Bas: Juist.

André: Dus net als voor die vrouw in Servië hebben we een masterclass opgenomen en die masterclass die promoten we eigenlijk continu.

Bas: Juist.

André: Waardoor er continu nieuwe aanvoer is en vanuit daar dat ze eigenlijk weer bepaalde weekendtrainingen vult en vanuit die weekendtrainingen dat we een beetje geholpen hebben met scripting wat ze doet aan het einde van die training dat ze het eigenlijk weer in haar langere certificeringsprogramma kan zetten.

Bas: Juist. Ja, Russsel Brunson noemt dat de value ladder. Dus het is gewoon je begint iets gratis, goedkoops, iets duurder, iets duurder, iets duurder.

André: Ja.

Bas: Tot de master training van 100.000 euro.

André: Ja, die hebben we niet, dan moeten we misschien inderdaad meer een beetje in die andere kant van de personal development, maar.

Onderdeel van Mastermind?

Bas: En zit je zelf ook veel in een soort van mastermind groepjes of andere clubjes waar je zelf je inspiratie en informatie uithaalt?

André: Ja, de launchclub waar we onderdeel van zijn.

Bas: Dus dat is allemaal online nu? Ja, neem ik aan, of ga je vaak ook naar de States?

André: Nee, nee, dus ja, we dachten het is nou ook totaal online dus ik denk dat is wel een mooie manier om in te stappen. Dus ja, daar kunnen we wel heel veel, ja, ideeën delen en hele coole feedback van de mentors. Dan nog de scale-up club van dat boek, Scaling Up. Dus daar zijn we ook onderdeel van.

Bas: Dat is Vern Harnish toch?

André: Ja, ja. Dus ja, ik denk dat dat het een beetje is.

Bas: Cool. Ja, dat zijn denk ik al twee, ja, vaak grotere en ook goede partijen die snappen wat ze doen, laat ik het zo zeggen.

André: Ja, precies, de een is meer gerelateerd tot van ok, hoe kan je die business doorgroeien of opbouwen en andere meer ok, hoe kun je een goede launch creëren om inderdaad eventjes die piek te creëren en daarna meerdere keren hoogst waarschijnlijk.

Verslaafd aan de rat race

Bas: Tof, ja, ja, tof. Voordat we gingen praten, en dat is een zin die ik het laatst in de intro noemde, je vindt dat mensen in de corporate wereld verslaafd zijn maar niet gebruiken. Laten we daar mee afsluiten om daar eens over te bomen want wat zie jij in die corporate wereld en waarom denk je dat die mensen verslaafd zijn maar niet gebruiken?

André: Ja, ik denk op het moment zie ik er helaas niet zoveel van, dus maar vooraf dat het toch wel, ja, al is het niet aan bepaalde supplementen is het misschien wel aan het stukje en maar door gaan, stukje ego, stukje ja.

Bas: Dat noemen ze vaak de biggest dick show in de corporate wereld.

André: Ja, precies. Maar ik denk dat dat voor mij ook wel het stukje mindfulness dat er echt bij geholpen heeft. Dat het gewoon af en toe eens even dat stapje terug doen. Gewoon, en ik denk in de corporate dat het als je even eens tapje weg doet dan is je plaats alweer ingenomen.

Bas: Precies, dus je hebt die ruimte niet om een stapje terug te doen dus je blijft eigenlijk maar in de–

André: Ja, of je denkt dat die ruimte er niet is.

Bas: Ja, exact.

André: Want ik denk uiteindelijk als je een stapje terug doet dan zie je misschien ook drie, vier andere vrije plekken.

Bas: Ja, ja.

André: In plaats van alleen maar waar je staat.

Bas: Ja, ja. Ja, dus het is puur iets wat tussen de oren zit.

André: Ja, precies.

Bas: Uiteindelijk.

André: En ik denk ook wel dat is gewoon de Nederlandse mentaliteit. Zo van ja.

Bas: Ja hoe kom je dan uit die rat race letterlijk?

André: Ja, ik denk dat ik er echt letterlijk en figuurlijk gewoon uitgestapt ben.

Bas: Ja.

André: Ik denk dat het misschien ook wel op een mindere manier zou kunnen, maar ik denk dat dat, dat ben ik ook gewoon van ja, als ik ergens voor ga, ga ik ervoor.

Bas: Juist.

André: Dus ik denk dat dat ook misschien die burn-out en verslaving gebracht heeft.

Bas: Cool.

André: Maar ja, ik denk op een gegeven moment, ja, ik denk als je al begint met misschien na je lunch ga je gewoon even lekker een rondje lopen zonder telefoon. Gewoon die kleine dingetjes die toch wel–

Bas: Ja, dat las ik ook laatst dat het brein continu aan staat omdat je de telefoon bij je hebt. Zelfs als je aan het schieten bent zeg maar wat ben je aan het doen? Ja, dan zit je gewoon door je tijdlijn heen te scrollen.

André: Precies, dan worden volgens mij de meeste Facebook posts gemaakt over hoe goed het gaat.

Bas: Ja, ja, precies.

André: Maar het is gewoon, ja.

Bas: Ja, nee, ik snap wat je bedoelt. Mooi man, mooi. Tof. Poeh, waar kunnen mensen meer over je lezen, vinden, zien?

André: Ja, ze kunnen me op LinkedIn vinden bij André van Kempen of bujoo.io en ja, zoek André van Kempen, volgens mij zijn er niet zoveel.

Bas: Mooi, en je vindt wat.

André: Ja, volgens mij vinden ze wel wat en anders, ja.

Bas: Cool. Heb ik nog iets niet gevraagd wat ik had moeten vragen André? Wil je nog iets toevoegen? Wil je nog een laatste kreet de wereld in gooien?

André: Nou, volgens mij hebben we alles wel behandeld. Nee, ja, ik zou zeggen tegen mensen ja, misschien na deze podcast doe gewoon even lekker niks.

Bas: Ja, en wat ik mooi vind aan jouw verhaal is gewoon leef je fucking droom, er is niks anders weet je. Ik bedoel, je bent jezelf gewoon teniet aan het doen als je je tijd te veel spendeert aan iets wat er uiteindelijk, ja, niet toe doet tussen haakjes.

André: Ja, precies. En ik denk uiteindelijk ook van ja, ik denk als je mijn verhaal hoort, uiteindelijk komt het wel goed en ik denk ja, wat zeggen ze, als het je niet kapot maakt dan maakt het je wijzer of zo, dus.

Bas: What doesn’t kill you makes you stronger.

André: Precies. Dus ja, en ik denk ja, ik denk ook nu met het thuiswerken en met alle veranderingen omtrent COVID, ik denk er zijn zoveel kansen om inderdaad net wat dingetjes anders te doen. Dat zeg ik al, ok, het eerste uur van thuiswerken, nou, zeg ik sta een half uurtje eerder op een misschien een half uurtje is van de baas en dat ene uur ga ik gewoon echt iets doen waar mijn passie ligt. En ja, als je nog niet eens dat ene uurtje aan jezelf wil besteden dan moet je misschien echt maar eens even na gaan denken.

Bas: Ja, klopt, weet je, heel veel is angst gedreven hè, niet alleen door COVID maar ook door mensen zelf. Ik zeg altijd geef iemand 10.000 euro per maand en je hoeft niet meer ervoor te werken, dan pas gaan ze vaak echt doen wat ze echt leuk vinden.

André: Ja, precies.

Bas: Omdat het toch vaak een soort van financieel gestuurd is waar ze mee bezig zijn.

André: Ja, inderdaad. Maar bij mij ook, ja, na die hele reis, ik had geen rooie rotcent meer op mijn bank, maar ik had zoveel energie en kennis om het weer overnieuw te doen.

Bas: Ah, mooi.

André: En ik denk dat ik nou ook de waarde van geld door heb.

Bas: Ja.

André: Want eerst was het van ja, hé, hoppakee, alles wat er is kan er weer uit.

Bas: Precies.

André: En ja, dat we nu wel door krijgen wat de echte value ervan is.

Bas: Ja, dat het de grootste illusie ter wereld is.

André: Ja, precies, dat we weten van ja, als het nodig is dat we het kunnen maken en ik denk dat dat misschien wel de ultieme vrijheid is.

Bas: Ja, zonder Centrale Bank te zijn.

André: Precies.

Bas: Want uiteindelijk wordt het uit het niks gecreëerd en doe jij er alles voor, toch?

André: Ja, inderdaad ja.

Bas: Abstract, maar.

André: Ja, als we dan toch maar drie maanden te leven hebben dan doen we het gewoon lekker op die manier.

Bas: Top, top. Nou, dank voor je komst André.

André: Ja, thanks man, was gezellig!

Bas: Ik vond het een inspirerend gesprek, zeker! Ja, dank voor je verhaal, mega inspirerend en ja, dank je wel.

André: Ja, precies, hoi.

Bedankt voor het luisteren naar de Ondernemen op Slippers podcast. Check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl. Tot de volgende keer!

Bas: Ja, nice, een inspirerend verhaal van André hoe die gewoon, ja, zijn hele leven eigenlijk na zijn burn-out een cocaïneverslaving heeft omgegooid en daar op een mooie manier andere mensen nu mee helpt door andere mensen te helpen, ja, dat andere mensen te empoweren om andere mensen weer te helpen.

André: Precies, mooi gesproken.

Bas: Super mooi verhaal. Dank je wel André nogmaals en ik zeg allemaal tot de volgende keer!

Place comment