Slippertje 6: Alex van Ginneken, de man van extremen en vrijheid: Van burn-out tot de marathon Des Sables
16 mei 2020 
48 min. read

Slippertje 6: Alex van Ginneken, de man van extremen en vrijheid: Van burn-out tot de marathon Des Sables

Ja, ja daar zijn we weer, het is tijd voor een gloednieuwe podcast! Deze week heb ik Alex van Ginneken te gast in de Ondernemen Op Slippers podcast. Alex is een digitaal ondernemer die op jonge leeftijd al begon. Zijn reis tot succesvol ondernemen bracht hem van het platteland in Friesland tot een bloed hete Sahara.

Alex liep de marathon Des Sables in de woestijn in 40 graden Celsius. Door hard te trainen, een goed slaapritme, voedingsschema’s en goed materiaal wist hij deze extreme toch van 230 km te volbrengen zonder kleerscheuren. Fantastisch toch?!

Naast het volbrengen van deze marathon is Alex ook nog vader van twee kinderen, hij was de grondlegger van 6 bedrijven en hij heeft een mindset waarvan de meeste mensen alleen maar kunnen dromen!

In alweer het zesde slippertje verteld Alex over:

  • Zijn jeugd in Brabant en Friesland
  • Hoe hij zijn schooltijd optimaal heeft benut
  • De bedrijven die hij heeft opgericht en deels verkocht
  • De marathon Des Sables en alles wat daarbij kwam kijken
  • Zijn burn-out
  • Én hij geeft aan het einde nog iets moois weg voor de luisteraars van deze podcast!

Laten we gaan luisteren naar de verhalen van Alex, ben jij ready?! Let’s go!

Podcast transcriptie

(Bas) Dames en heren, dit is voor het eerst dat ik een intro voor de intro inspreek. En dat is nodig voor deze speciale gast Alex van Ginneken. Ik kondig hem dadelijk in de podcast nog even goed aan. Alex ging van een moeilijke tijd en een halve burn-out naar 100% zichzelf zijn in zijn eigen kracht staan tot het rennen van 230 kilometer door de woestijn. Zijn burn-out verhaal deelt hij aan het einde. Zijn kracht deelt hij in het midden. ga er allemaal voor zitten. Dit is Alex van Ginneken.(Jingle)

Dames en heren vandaag in de ondernemen op slippers podcast hebben wij Alex van Ginneken. Hij staat lachend voor me maar Alex is iemand die houdt van extremen van vrijheid en van innovaties. Hij heeft  zes bedrijven mee opgebouwd waarvan in middels alweer 4 van verkocht en het meest extreme  wat hij in zijn leven heeft gedaan is geloof ik de marathon des Sables rennen. Dit is 230 kilometer door de woestijn rennen in 40 graden en 13 kilo bagage op je rug. Nou dit is mega extreem maar let op hij houdt ook van mensen ontmoeten reizen, epic dingen doen. Hij is een bio-hacker en een health freak. Reist de wereld rond voor de meest uiteenlopende seminars. (Jingle) Alex welkom man!

(Alex) Dank je wel voor je supermooie introductie man!

Wie is Alex van Ginneken?

(Bas) Jazeker, je bent een extreme vogel dus dat vergt ook ene extreme introductie natuurlijk ( gelach). Ja welkom, vertel eens wat kort over jezelf voor mensen die jou niet kennen. Want ja wij kennen elkaar inmiddels al een tijdje.

(Alex) Ja ik ben Alex van Ginneken ik noem mezelf altijd een online ondernemer. En de laatste 4-5 jaar doe ik heel veel business coaching. En ja ik wordt heel warm van bouwen, dingen uitvinden, dingen uitzoeken. Mensen ontmoeten.Mensen motiveren. IT, online, marketing, sales, dat zijn allemaal hele gave onderwerpen waar ik heel veel over praat en mee bezigheden.

(Bas) Ja cool man en hoe was jij als een kleine jongen?

(Alex) Ja mooie vraag, ik ben opgegroeid op een boerderij dus op jongere leeftijd. Eerste 8 jaar heb ik in Brabant gewoond.en ben ik met mijn ouders verhuisd naar Friesland en dat heeft in die zin wel veel impact gemaakt dus een grote verhuizing van eigenlijk ene klein dorpje in Brabant naar het echt platteland in Friesland, in een ander taal en ja in die tijd was ik toch wel heel graag op mezelf. Ik was heel veel aan het spelen met Lego. Ik was lekker aan het bouwen en daar kon ik heel veel plezier van hebben en al vrij snel leerde ik het magazine `Kijk´ ik weet niet of je dat kent?

(Bas) Ja zeker!

(Alex) Dus dat was een beetje half wetenschappelijk voor jeugd vond ik altijd superleuk. Ik keek echt uit naar dat magazine. En als ik het dan uit had gin g ik de artikelen die ik over had geslagen lezen. En in die tijd ontdekte ik ook, ik weet niet hoe die man heet maar die man had een soort stukje programmeer code in de kijk. Elke maand stond er weer een stokje programmeer code. Dat was in gewoon basic. Dat ging ik over typen en toen ik 10-11 was begin ik te programmeren. En dat raakte mij toen enorm. Ook weer bouwen uitzoeken. Dus ik heb een beetje nerdy jeugd gehad. Dus daarna veel op de boerderij, mijn vader helpen op het land. De trekker rijden en wat mij enorm geholpen heeft in die tijd was dat mijn ouders vrij vroeg ene computer aanschaften wat toen best wel uniek was . Nou als mijn vader niet op die computer hoefde te werken dan kaapte ik hem en kon ik programmeren of spelletjes spelen

(Bas) Ja, en wat was dat voor een computer een 1-86?

(Alex) het was een Philps MMS 8100

(Bas) Is dat dan met zo een bandje?

(Alex ) het was net na die bandjes, moet je je voorstellen in die tijd werden computers nog gesubsidieerd met 3000 gulden. Het was de eerste versie waar een diskette in kon.

Wat zou je doen als je nog maar 3 maanden te leven had?

(Bas) Gaaf. Ik stel iedereen altijd dezelfde vraag Alex. Ik stel eigenlijk maar 1 vraag altijd en dat is: wat zou je doen als je nog drie maanden te leven hebt?

(Alex) Ik zou alle sop alles zetten om naar de ruimte te gaan. Wij hebben het er vaak over gehad, maar het is mijn diepste en grootste wens. Als ik nog een ding mag doen op aarde , of dus juist niet op aarde dan zou ik echt naar de ruimte willen gaan en de aarde afstand te zien. En misschien hoef ik dan net eens meer terug ook.

(Bas) Al zou je sterven in de ruimte. Dan zou je vrede hebben.

(Alex) De aarde op afstand zien. Of dat binnen drie maanden is of nou ja in mijn leven dat zou ik dan echt wel heel gaaf vinden.

Een reis naar de ruimte

(Bas) Dat is wel heel tof. Want je hebt daar ook wel wat onderzoek naar gedaan hoe je naar de ruimte gaat enzo. We hebben het er laatst een keer over gehad. Je hebt natuurlijk dat Galaxy ding van Virgin, van Richard Branson. En onze vriend Elon Musk die ook aardig aan de weg aan het timmeren is om de ruimte in te schieten. Volgens mij wordt het steeds toegankelijker. Maar ook dat Virgin verhaal dat is dat je maar effetjes gewichtloos bent buiten de cirkel in een soort van vliegtuig. En dan ga je weer terug.

(Alex) Klopt. Ja we zijn er nog niet. Je hebt er voor 200.000 dan kun je net op de laag tussen de ruimte en de aarde vliegen. En dat is dan maar een paar minuten. En dan heb j e even de ervaring van gewichtloosheid. Dat is niet wat ik zoek Mijn echte doel is dat ik de aarde tussen twee vingers kan zien. En als ik dat heb gezien dan wil ik wel terug of dan is mijn leven wel klaar. En dan heb je ook nog ruimtereizen die kosten ongeveer 20 miljoen dollar. Nee 57 miljoen dollar en dan ga , dan kun je ter hoogte van de MIR station en dan kun je daar nog over nachten maar die overnachtingen kosten ook 36.000 dollar per nacht. Dus ik hoe de prijs in de gaten maar je hoort aan mij wel dat dat ook nog ene beetje ver weg voor mij is

(Bas) Maar het kan niet anders dan dat die prijzen naar beneden gaan.. met alles water gebeurt. En Elon Musk wil een kolonie op Mars starten of zo. En zou jij dan de eerste willen zijn die daar heen geschoten wordt.

(Alex) Nee, dat zoek ik dan weer net niet. Ik ben wel van extreem maar dat is ook dan wel een beetje te. Zolang het niet mogelijk is om van mars op te stijgen om terug te gaan hoef ik niet daarheen. Maar ik denk wel omdat ik weet dat ik dat heel graag wil is het voor mij superbelangrijk om mijn mentale en fysieke gezondheid goed te houden. En zolang mogelijk en de prijzen van de tarieven om naar de ruimte te gaan dalen en ik nog in goede gezondheid ben nou als die 2 bij elkaar komen dan zou ik heel graag gaan. 4 punt 1 zou ik willen zeggen. Op een gegeven moment ga je denken in versie nummers en 4.1 dat is nu het versie nummer. en in juni wordt ik 4.2

(Bas) Cool man dus eigenlijk heb je nog tijd genoeg om de ruimte in te gaan.

(Alex) Ja en wat je me ook een beetje hoort zeggen, je vraagt welke leeftijd ik heb. Ik ben software minded maar ik praat een beetje in versie nummers. je hoort me ook een beetje zeggen dat ik elkaar beter wordt.

(Bas) Ja dus het is geen binair het is niet 1 op 0.

(Alex) (Gelach) Het is niet aan of kapot. Nee precies.

Hoe bouwde Alex zijn eerste business op?

(Bas) Maar supergaaf. Jij bent iemand van extremen. Je bent ook een bio-hacker. Maar misschien is het leuk om te vertellen over je ride van welke opleiding je hebt gedaan tot de eerste business die je bouwde. Laten we daar eens mee beginnen.

(Alex) Jeetje mijn eerste opleiding. Ik ben echt op de Mavo begonnen.

(Bas) Mag ik lachen of niet. Niks tegen de Mavo. Ik denk dat het een hele goede start is.

(Alex) Daarna ben ik een MBO-opleiding gaan doen, technische informatica. En die was in die tijd hartstikke nieuw. Het was eigenlijk de 2e lichting , vrij experimenteel. Ik weet dat dat nog best een pittige opleiding was.Er waren wel boeken ,maar die kwamen dan van het HBO eigenlijk. Best wel bijzonder. Maar eigenlijk was die opleiding niet zo heel belangrijk. Want tijdens die opleiding was er een challenge. En dat heeft mij, ik praat graag in key moments in mijn leven. Wat zijn de key moments , belangrijkste momenten die je leven veranderd hebben. Dat was wel toen ik 17 was en toen was er een challenge uitgeschreven end at heette toen innovatie prijs. En de gedachte was dat je iets maakte en presenteerde. En dan kun je iets winnen. En dat deed ik toendertijd met een school vriend van mij. En toen won ik mijn eerste 1000 gulden en die kreeg ik ook gewoon cash in het handje. Dus dat was helemaal mooi. En dat het nachten gekost heeft en ‘s nachts met ene thermoskan koffie je software maken en een handleiding en een presentatie. Ja dat waren natuurlijk prachtige momenten. Dat vergeet je nooit meer.

Bas) Wat had je gemaakt?

(Alex) Ik had een software tool bedacht, in die tijd had je nog niet echt natuurlijk Windows en zo. In die tijd had je vanuit DOS dat je dan werkte en dan kon je heel snel software programma’s vinden en starten. En het tweede jaar was er weer zo een prijs. Dacht ik ga ik weer meedoen. Dacht ik nu heb ik het een beetje begrepen. En toen heb ik weer gewonnen, maar toen was 1500 gulden. Ik dacht dat was progressie. En toen had ik een beveiligingssoftware gemaakt. En dat zou je nu nooit meer gebruiken. Maar in die tijd was het wel uniek.Maar het pushte mij enorm. Het pushte mij om ondernemer te zijn. Voor het eerst eigenlijk,. Dus dat was echt een key moment en na de laatste fase van mijn opleiding, ik weet nog ik woonde in Friesland en ik wilde zo ontzettend graag weg uit Friesland. Ik woonde echt 5 kilometer vanaf het dichtstbijzijnde dorp bushalte. Dus ik woonde heel afgelegen en ik wilde heel graag weg. Eerst had ik kans om naar Namibië te gaan en ik moest een psychologische test doen. Ik werd derde maar er was maar plek voor twee. Dat ging niet door. Ik kon naar Engeland dat ging ook niet door. En toen was ik zo pissig. Ik zeg tegen die docent het maakt me nu niet meer uit . Ik wil weg uit Friesland. Ik zeg tegen die docent het maakt me nu niet meer uit. Ik wil weg uit Friesland. Toen kwam ik in Utrecht terecht en echt ongelofelijk, ik sta nu in Utrecht en ik kwam bij een heel klein bedrijfje terecht hier heel vlakbij en dat werd na twee maanden overgenomen door Oracle wat hier 100 meter vandaan zit. Dus ik sta naast mijn eerste werk plek moet ik zegen. En dat heeft mijn leven wel veranderd ook dat ik erna ging naar Californië, tijdens die tijd. Ik mocht overal mee naartoe. Ik werd ook opgenomen in het internationaal ontwikkeling team. Ik was toen software developer dus. Ja en dat waren wel echt keymoments. Zo ben ik begonnen.

(Bas) Wauw dus we zitten hier een beetje half back to your roots..

(Alex) Ja ik heb kippenvel. Want in die tijd. dat ik daar kwam te werken. Ja ik had IT opleiding gedaan en je kreeg echt alles een laptop een creditcard een mobiele telefoon een lease auto. Terwijl ik ween kilometer verderop woonde en nooit naar een klant hoefde.Ja het was echt bizar en ik was 21 en dat was prachtig. Maar toch om mijn carrière pad af te maken, na anderhalf jaar dacht ik: ik weet niet, dit is niet mijn ding hier. Ik kon mijn lijn uit tekenen. Het was niet spannend en ik dacht ik wil ook nog een beetje iets anders studeren. Dus toen ben ik communicatie marketing gaan doen. Ik heb al mijn spulletjes ingeleverd. En ik weet nog wel dat dat een van mijn grootste stappen toen was. 21 jarige jongen. Toch die lease auto al die shiny stuff in leveren en echt zonder geld terug de schoolbanken in . Dat was echt wel even een shock. Maar toch wel een hele mooie manier om op die leeftijd een gedwongen stap te maken in je carrière.

Zou Alex zichzelf omschrijven als nerd?

(Bas) Hey je was eerst programmeur. Ik zie programmeur altijd een beetje als nerds zeg maar dat is misschien een beetje prototype hoe ze worden afgestempeld. Was jij ook echt een nerd in die periode? en ben je door die marketing en communicatie opleiding wat beter communicatief geworden? of hoe moet ik dat zien?

(Alex) Nou ik had wel nodig dat ik wat beter communicatief werd. Eerlijk gezegd. Ik was wel verlegen eigenlijk. Maar ik was toch echt meer een, Ik vond het leuk om dingen uit te zoeken en uit te vinden maar ik ben de meest verkeerde persoon om software development aan over te laten. Ik zoek altijd de shortcuts en ik bij mij als het werkt was het klaar . Maar ze hebben het ook wel over de spaghetticode of netjes programmeren. Daar moest je bij mij niet voor zijn. Bij mij moest je vragen: Hey Alex kan dit? En kun je een prototype maken. Dar was ik heel goed in.

(Bas) Als ik op dit knopje druk dan moet dit gebeuren en dan regel jij dat.

(Alex) Ja. Maar als je dan zegt het moet nooit fout gaan dan moet je iemand anders vragen

HBO studie in Groningen

(Bas) Goed verhaal. Ja tof man. Ik vind het echt heel cool. Toen ging je dus die marketing communicatie opleiding doen en dat was,

(Alex)  in Groningen.

(Bas) Universiteit of HBO

(Alex) HBO en ik wilde altijd al ondernemen. Ik had al een KVK inschrijving voordat ik die job had aangenomen bij Oracle. Toen ben ik echt mijn onderneming begonnen. De studiefinanciering heeft de start van mijn bedrijf bekostigd. Daar heb ik ook nog jaren lang aan af mogen betalen.

(Bas) Zo hoort het!

(Alex) Ja precies, en na twee jaar begon het bedrijf te lopen en ik had mijn personeel aan genomen en ik had mijn propedeuse gehaald en toen dacht ik ja jeetje die opleiding loopt zo achter. Ze deden echt niks met online marketing of websites. Terwijl dat communicatie marketing dus was. Er was niks van online.

(Bas) Maar deze business was je dus aan het opzetten in je eerste jaar van deze communicatie marketing. En wat was de business?

(Alex) Ik maakte software programma’s voor bedrijven die monteurs in dienst hadden en onderweg voor zien moesten worden van informatie. Dus de koffie automaat monteur die moest onderweg zien van het waar moet ik naar toe wat  moet ik doen en dan kon hij daar opgeven welke materialen zijn gebruikt, welke tijd eraan besteed heeft en dan kon de backoffice automatische facturatie doen

(Bas) Wauw en wanneer?

(Alex) 2003-2004 ongeveer.

(Bas) Dat is 18 jaar geleden. Jeetje man,

(Alex) Dat was best innovatief. In die tijd was er nog geen 3G geen 4G er was net edge of GPRS heette dat toen volgens mij.

(Bas) Ja!

(Alex) En dat was nog heel pril eigenlijk dat kreeg ik werkend zeg maar. En er waren ook nog geen PDA´s of mobiele telefoons dus ik werkte toen nog met die Nokia communicator. Ik weet dat ik software gemaakt had. Ja was allemaal nog heel early stage. En daar kon ik van leven. En op een gegeven moment kwamen er dus mensen bij. Toen dacht ik ook, ja die opleiding dat ging niet. Die lag niet in lijn. Dat was niet echt innovatief. Ik dacht ik ga er vandoor. En toen heb ik mijn bedrijf verder gebouwd.

(Bas) Toen heb je de hele klas aangenomen.

(Alex) Nou je kunt je wel voorstellen dat ik daar mensen uit die omgeving heb aangenomen. Zeker.

Hoe kijk je terug op deze tijd?

(Bas) Ja ok dus in je tweede jaar dacht je mijn business gaat goed genoeg laat die opleiding maar zitten. Ik bedoel je ziet natuurlijk de grootste drop-outs zijn uiteindelijk de meest succesvolle mensen. We kennen natuurlijk de grootste voorbeelden ervan zoals Steve Jobs, Mark Zuckerberg en al die andere gasten. Hoe kijk je daar zelf op terug? Is dat toen het beste wat je toen is overkomen. Dat je misschien werd weggestempeld als: hey weet je wel zeker dat je je opleiding niet gaat afmaken? en ik vraag mij sowieso af hoe je ouders daar naar keken. Hoe kijk je daar zo op terug?

(Alex) ja je maakt zo ongelofelijk veel meer mee als je voor jezelf gaat beginnen. En het grappige is al die kennis en ervaring die je nodig hebt die huur je in. Dat was mijn mindset toen ook. Ja ik heb nu genoeg marketing gezien en als ik het nodig heb dan huur ik het wel in. En ik zag mezelf niet als tool maar ik wilde een bedrijf bouwen. En ik wilde toendertijd een IT bedrijf bouwen. En daar heb ik programmeurs voor nodig en daar heb ik klanten voor nodig. En het was vrij simpel. Achteraf is het natuurlijk altijd simpel. Maar ik dacht ook wel vrij simpel. Ja je moet gewoon in actie. dingen doen. Ik ben niet gemaakt om heel lang in studie banken te zitten.

De groei van de business

(Bas) En neem ons even kort door die ride hoe die business zeg maar groeide of wat je er uiteindelijk meehebt gedaan of gekocht of gekilled of whatever.

(Alex) Dat bedrijf dat heette toendertijd Vivends. En dat groeide vrij snel op de een of andere manier. Ik was toen al aardig aan het netwerken, Veel onderweg. En ik viel op de een of andere manier ook op in die omgeving. Ik kreeg best wel veel klanten erbij. En ik kon programmeurs aan nemen. En twee jaar erna in 2004 kreeg ik een paar investeerders erbij. Want uiteindelijk zit ik met bepaalde kennis problemen. Uiteindelijk liep ik ook tegen een muur op en uiteindelijk wist ik toen ook niet hoe ik een bedrijf groot moest maken. Ik had wel een paar mensen in dienst, maar het was nog niet het niveau van een bedrijf. Maar ik wilde echt een bedrijf bouwen. En die mensen hadden heel veel ervaring met het bouwen van een bedrijf. Waren betrokken geweest bij de beursgang van een it bedrijf dus. Ben ik gaan samenwerken. Natuurlijk wel aardig wast aandelen ingeleverd in die tijd. Maar we zijn samen verder gaan bouwen. En toen kwam het echt los. En toen in 2004 , 2005, 2006 groeide het in een keer naar meer dan 25 mensen. En we deden eerst maatwerk software . Daarna deden we detachering. En eerst begonnen we met Php toen kwam er dot Net bij. En op een gegeven moment zijn we system integrator geworden van Salesforce. En dat was vrij vroeg. Een van de eerste Nederlandse partijen. Ja en toen begon het echt te vliegen.

Ondernemen of managen?

(Bas) Wauw. Maar dus eigenlijk je start zo een business je groeit door dan heb je 25 man zitten. Dan wordt je in een keer van degene die zelf achter zijn computertje zit te programmeren een manager. Hoe heb je dat ervaren?

(Alex) Heel slecht. Ik ben daar keihard tegen aangelopen, 25 mensen, ik dacht ja ik ben geen directeur. Maar dat vraagt dit bedrijf nu wel. Daar kwam ik echt wel achter. En dat was voor mij ook reden om eind 2006 mijn aandelen te verkopen en toch op zoek te gaan naar iets nieuws waar ik ook nog kon gaan bouwen. En ik dacht toen nog . Ik moet een ander format vinden . of met andere mensen samen werken. Of ik moet groeien als directeur. Ik ben er inmiddels achter, een paar bedrijven verder dat ik echt geen directeur ben.

(Bas) Ja geen manager of directeur.

(Alex) Daar hebben  we het vaker over gehad, werk je in je bedrijf of aan je bedrijf? Ik werk aan het bedrijf niet in het bedrijf. Ik wil nooit meer onderdeel zijn van het proces. Het kan wel even of adhoc. Maar niet structureel.

Aandelen verkopen

(Bas) en toen had je je aandelen van je eerste business verkocht en hoe heb je dat gevierd?

(Alex) Gevierd? Nou anderhalf jaar lang. Ik ben lekker op reis geweest. Eerst een paar maanden naar Ecuador gegaan. Daar Spaans geleerd. Toen naar Azië. Oost Europa. Veel tripjes gemaakt En dus heb ik zeker goed gevierd. En’ in die tijd ontdekt ik ook online marketing. Dat had echt mijn interesse. Dat was in 2006. En dat vond ik veel gaver dan de IT en de back end en die nerdy stuff. Ik vond die front end veel gaver. Echt iets in de markt zetten iets zichtbaars doen. Toen groeide de interesse voor online marketing. Dat was in Nederland.

(Bas) Wat gebeurde erna? Business verkocht. reis gemaakt. ontdekt dat je online marketing leuk vond en tijdens je reis vond je denk ik andere dingen ook wel leuk.

(Alex) niet veel IT en ook niet online marketing (gelach)

Participeren in bedrijven

(Bas) maar dat hoort er ook bij. Wat ging er toen gebeuren?

(Alex) Daarna begon ik met participeren in andere bedrijven. En toen zag ik ok ik moet dus niet die directeur rol hebben. Ik ga  participeren in andere bedrijven. Ik kwam een bedrijf tegen dat vrij jong was. Die deden design en techniek. Ik dacht als we daar online marketing aan toevoegen dan kunnen we snel groeien. Dat was een clubje van 3-4 man toen. En dat is ook gebeurd. Jaren daarna. Tot twee jaar geleden heb ik daaraan meegebouwd. Dus dat was 2008-2018. Toen heb ik mijn aandelen daar van ook verkocht. En inmiddels is dat bedrijf uitgegroeid tot 50 man dus een heel toonaangevend e-commerce bureau geworden. Met een hele goede focus. Hele goed dienstverlening op hoog niveau. Voor het bouwen van webwinkels voor grote partijen.

(Bas) Magento waarschijnlijk?

(Alex) Alleen Magento. En in diezelfde tijd 2008 hadden we ook een startup. Gingen we participeren met dezelfde aandeelhouders als dat andere bedrijf. En dat was een software oplossing live chat en ja ook dat hebben we de afgelopen 10 jaar enorm laten groeien en in 2018 heb ik ook daar mijn aandelen van verkocht. En dat is ook een clubje van 20 man of zo.

Chatbots

(Bas) Ja wauw, dus je was ook een beetje de voorloper van de chatbots aan het bouwen.

(Alex) Ja we deden echt chats voor grote partijen. Bol.com werkt nog dagelijks met onze oplossing van toen met ik denk meer dan 100 mensen of zo. En zo zijn er veel banken verzekeraars die met onze oplossing werken. En dat vind ik wel gaaf. Uiteindelijk gaat het ook wel weer om welke impact maak je als bedrijf wat ben je aan het doen in al die tijd ook met mijn eerste bedrijf toch altijd wel grote klanten kunnen bedienen. Toch altijd wel grote impact kunnen maken.

(Bas) Gaaf hey en je bent 6 bedrijven verder.En 4 verkocht zeg maar. En op een gegeven moment ging je participeren. Dus op een gegeven moment ging je meerdere bedrijven tegelijkertijd participeren. Hoe heb je jouw eigen rol gedefinieerd binnen die bedrijven?

(Alex) Dat blijft tot de dag van vandaag nog wel eens zoeken om eerlijk te zijn en waar ik heel sterk in ben is denk ik de eerste fase door. Dus van nul tot het eerste miljoen zeg ik altijd. En daarna ga ik meer afstand nemen. En dat moet ik heel goed bewaken. Ik moet goed weten wanneer doe ik nu een stap terug en wanneer laat ik het nu aan anderen over. EN dat zit hem toch wel in het moment. Want  uiteindelijk zoek ik zo snel mogelijk naar structuur en processen en standaardisatie en vereenvoudiging versimpeling. En alle dingen in het bedrijf een plek geven bij de juiste persoon of automatiseren. Dat is altijd het eerste wat ik doe en optimaliseren En voor alles een proces hebben. En als dat allemaal in die processen en structuur zit dan zoek je ook andere mensen erbij. Die ook daar weer van houden. Dus ik zeg ook de mensen met wie je begint zijn niet de mensen met wie je eindigt. En wanneer de juiste personen op de juiste plek zitten dan moet ik ook echt stoppen. Dan moet ik weer naar het volgende.

(Bas) Ja en dan hou je je share of zo. Of hou je nog een adviserende rol?

(Alex) Ja een coachende rol, of share en dan ben je er vaak in momenten dat er iets is. Als je een volgende stap moet maken of er zijn issues of er staat iets in de fik of iets dergelijks. Dan ben ik altijd degene die heel rustig is. En dan denk ik wie uit mijn netwerk kan dit oplossen en dan los je dat op.

Marathon Des Sables

(Bas) Hey zoal sik al eerder zei: je bent een extreme vogel. Daar wil ik het even over hebben. Want op een gegeven moment kwam jij naar ons toe en zei: Ik ga de marathon des sables rennen. Dat is 230 km door de woestijn. Ik viel bijna flauw van de gedachte. Maar jij dacht dit is een leuke uitdaging. Hoezo? Waarom?

(Alex) Dat is wel interessant. Ik doe het laatste jaar heel veel business coaching. En ik weet nog in 2013 mocht ik een keer spreken in Stockholm. En toen was er een man voor mij, die kwam op het podium en vertelde wat hij allemaal in zijn leven had gedaan en had de marathon Des sables gedaan en daarna kwam ik. Je kunt je voorstellen dat ik mij zo ontzettend klein voelde en ik dacht shit man wat prachtig wat een mooi verhaal en dat was de eerste keer dat ik echt iemand overhoorde. Dat is altijd een beetje bijgebleven. Eind 2016 heb ik ontzettend veel dingen veranderd in mijn leven. Op persoonlijk vlak. Eind 2017 had ik op Facebook uitgesproken dit is wat ik ga doen. Maar goed dat was eind 2017 en als je iets publiek maakt dan moet je het ook doen. Dat heb ik heel sterk. Follow through dat vind ik hele belangrijk. En in 2018 kwam ik een paar mensen tegen die mij daar bij konden helpen in de vorm van trainen begeleiden en toen ben ik in mei 2018 echt naartoe gaan werken. en in April 2019 heb ik hem gelopen.

(Bas) Mei 2018 dus binnen een jaar heb je je helemaal voorbereid op die taak?

(Alex) Ja en dat is echt prachtig. Eigenlijk is dat ook weer een startup. En ik heb het ook aangepakt als een startup en wat je mag je weten ik heb die marathon uitgelopen ik heb geen blessures gehad ook niet op de weg ernaar toe.

(Bas) Ja dat hoorde ik. Als ik een wandelingetje in de bergen maak dan heb ik al blaren achter op mijn hielen staan. en jij doet 230 kilometer door de woestijn. Zonder blaren.

(Alex) En vergeet niet er zijn ongelofelijk veel mensen die daar wel blaren hebben gehad. Die blaren post ik heb mensen zien lopen het leek wel een oorlogszone. Ongelooflijk. Dat ik daar dan heelhuids zonder issues uitkom dat vind ik wel heel mooi. Want ik heb het aangepakt als een startup. Ben ik eerst gaan netwerken wie heeft dat ding eerder gelopen . Daar ben ik mee af gaan spreken. Ik heb letterlijk van top tot teen gevraagd wat heb ik nou nodig Wat moet ik doen et cetera. Ik heb drie mensen die mij begeleid hebben. Een op het gebied van voeding> ander op het gebied van trainingsschema hardlopen en iemand, een personal trainer die binnen traint op specifieke onderdelen. En ik heb me  heel coachable opgesteld. Aan materiaal mag het nooit liggen. Dus ik ben naar de beste store gegaan. De beste producten gekocht. Dan is dat in ieder geval goed. Want je wil niet in de woestijn staan en denken shit had ik toch maar andere schoenen gekocht.

(Bas) Wat voor producten heb je het dan over?

(Alex) Nou inderdaad goede schoenen bijvoorbeeld. Maar ook dat je je rugzak of dingen die essentieel zijn. Je wilt niet dat onderweg je voeding niet goed genoeg is . Eigenlijk alles wat je onderweg nodig hebt.  Goed verband. Goede medische spulletjes et cetera.

(Bas) Cool man, post effe wat fotootjes op www.ondernemenopslippers.nl

(Alex) Ja ik heb heel veel mooi foto materiaal van die week. Maar het is echt een startup eigenlijk hoe je het dan aan pakt.

(Bas) Ja en dat is super fascinerend. Maar een startup je moet ook nog eens de discipline hebben, kijk in die voorbereidingstijd kun je op elk moment zeggen ik ga het toch niet doen. Maar jij bleef doorrennen, je bleef door trainen, je bleef strak eten. Je bleef strak slapen in hoeverre dat kan met kinderen.Maar dat is toch een discipline die je nodig hebt om uit eindelijk bij die, überhaupt bij de start op te dagen.

25% haalt de start van de marathon niet

(Alex) Ja dat is voor mijn niet zo heel moeilijk. Ik heb best wel veel discipline denk ik. Dat heb ik wel. En opgeven is ook niet echt iets wat veel bij mij voorkomt. Maar wel leuk om te weten, 25% van de mensen haalt de start van de marathon Des Sables dus niet. Hoor je dat, die haalt de start niet..!

(Bas) 25% Die zich opgeeft?

(Alex) Ja!

(Bas) Die geven zich op en in het traject dan haken ze af.

(Alex) Dat vond ik zo bijzonder

(Bas) Ik vind het nog weinig. Ik zou zeggen dat de helft van de mensen afhaakt. Als ik nu in een impuls actie na 10 bier op zeg: we gaan die marathon rennen.

(Alex) Dat lukt niet want je moet echt inschrijven en betalen. Als je een blessure hebt , ja ,maar het idee dat je halverwege denkt toch maar niet doen dat zou niet in mij opkomen.

Voorbereidingsfase

(Bas) Maar hoe zag een week in voorbereiding eruit een jaar lang totdat je die marathon gaat rennen

(Alex) Het begon ermee dat ik eigenlijk moest leren langzaam te lopen. Klinkt heel tegenstrijdig maar eerste training weet ik nog werd ik ingehaald door bejaarde mensen. Maar ik ging dat schema aanhouden. Het gaat er niet om hoe snel je loopt. Maar kun je de duur die lengte volhouden. Dus eerst ging ik langzaam lopen. En dat begon met 20-30 km per week en dan ging ik 3 of 4 keer per week hardlopen. Ik trainde nog twee keer binnen met een trainer. Dus dat waren de eerste maanden zeg maar. Er kwamen steeds meer kilometers bij. En tegen het einde liep ik ongeveer 90 kilometer per week. 90-100 per week. En daarnaast trainde ik nog twee uur binnen. En tegen het einde moest ik ook anders gaan trainen. Dus de laatste 3 maanden ben ik met een gewichtsvest gaan rennen. Eerst 6 kg toen 8 kg  toen 12 kg. En dan eerst 10 km dan 20km.

(Bas) 20 kg?

(Alex) Nee 20 km maar dan heb je ongeveer 10-12 kg denk ik.

(Bas) Dus dan doe je een half marathonnetje met 12 kg. in de regen op je blote voeten..(gelach)

(Alex) En de laatste maanden  vooraf moest ik mij acclimatiseren. Dan ging ik ook sauna trainingen doen. Dus dan ging ik Bikhram yoga doen. Puur om te acclimatiseren voor die hitte daar. En ik moest heel veel op blote voeten lopen thuis. Om te zorgen dat die voeten hard werden. En dan had je nog speciaal spul om je voeten te harden. Dus je moest best wel veel dingetjes doen zeg maar.

Eetschema

(Bas) Dus je ging leren doseren dat je die duur aankon. En hoe zag het eet schema eruit?

(Alex) Nou dat was wel mooi. Ik kon letterlijk een halve marathon lopen op 2 glazen water. Dus voordat mensen ontbijt ophadden had ik soms al een halve marathon gelopen en twee glazen water. En op een gegeven moment was ik in staat om een hele marathon te doen zonder te eten vooraf of onderweg. Dus mijn lichaam was helemaal gewend om op vetverbranding te kunnen lopen. Dus dat is ongelofelijk krachtig als je lichaam zo ver getraind kan krijgen. En daarnaast deed ik heel veel kleine dingen. Mijn voedingscoach zei bijvoorbeeld: elke keer als je dat gedaan hebt moet je een gember thee nemen. Want dat is goed voor spierherstel. En een goed eiwit poeder. Andere supplementen. Ik ben vegetarisch dus ik moest omega aanvullen. In de winter vitamine D3 , veel groente eten natuurlijk veel biologisch. En ja gezond eten.

(Bas) En wat mag je niet eten wat je dan mist? Of is dat ´nicht im frage´?

(Alex) Wat niet zo goed werkt is brood en rijst en pasta’s. Koolhydraten. En dingen als tomaten. Tomaten werkt anti spierherstel. Dus daar gaan je spieren weer stuk van. En ook eten binnen het golden hour. Dus als je thuis komt moet je ook binnen dat uur voeding toevoegen. Want anders is je training bijna voor niets geweest. Timing zit erin. En ook slapen natuurlijk. Ook heel belangrijk. We kennen allebei Floris Wouterson. Die heeft mij daar ook heel veel bij geholpen. In die zin je slaap ruimte inrichten. Ik ben eerder gaan slapen. Ik ging toen om 10 uur slapen. Terwijl het ervoor altijd om 12 uur was. Ik zag ook de kracht van rust. Veel trainen is goed, prima. Maar je moet ook echt die rust pakken.

(Bas) Ja voor je spierherstel en het hele lichaam zijn proces te laten doen zeg maar. Wauw dat is echt wel extreem maar ok dan heb je strak eten een trainingsschema een jaar  lang heb je discipline gehad om dat te volgen. maar waar ik benieuwd naar ben is : waar komt die discipline vandaan? Heb je dat geleerd vroeger? Ik denk namelijk dat veel mensen problemen hebben met discipline en zeker langdurige discipline.

(Alex) Ik heb ene bepaalde drive. Ik denk ook niet zo goed at je moe of kapot bent of ziek . Dara heb ik nooit echt last van of zo. En ik ben natuurlijk opgegroeid op een boerderij. Ik heb mijn vader  gezien die altijd 70-80 uur per week werkte. En hij was altijd ‘s ochtends om 4-5 uur eruit. En ging aan het werk. Pas ‘s avonds laat terug. Misschien dat het daar vandaan komt. Ik heb altijd geleerd om door te gaan.Ook als het even niet gaat of een kut is dat je dan toch doorpusht.

(Bas) Wat zit erin jou die dan toch doorgaat Dat moet  een soort altijd licht aan einde van de tunnel zijn.

Maak jouw doel publiekelijk

(Alex) Ja je werkt ergens naar toe. En wat ook mee speelt, je maakt een doel publiekelijk bekend. En ja dan heb ik heel erg de neiging om daar consistent in te zijn. Ik niet de luchtfietser zijn met mooie plannen maar er komt niks van. Daar heb ik echt een hekel aan. Dus uiteindelijk helpt die externe druk ook.

(Bas) Dus buiten dat je die marathon rent, die ruimte reis komt er ook nog aan Want dat heb je al publiekelijk gemaakt.

(Alex) Ja klopt

(Bas) Ja das wel mooi om te zien. Ik denk dat die discipline heel erg inspirerend is. Ik zeg altijd focus en discipline zijn de twee grootste succesfactoren. Uiteindelijk voor wie dan ook. Of zie je dat anders wil je daar iets aan toevoegen. Goed eetpatroon? Goeie slaap?

(Alex) Je moet goed voor jezelf zorgen dat is het belangrijkste. En ik heb ene tijd in mijn leven gehad dat ik dat minder heb gedaan. Misschien zijn het ook fases. Maar in deze fase dan zit dan heel erg hoog qua discipline en focus en ja je weet zelf ook wel als je een gezin krijgt en kinderen erbij dan leer je ook weer hoe je betere keuzes kunt maken in termen van prioriteit en waar ga ik tijd en energie in stoppen.

Gezin, werk en trainen

(Bas) Want mensen die denken dan ook Alex die is vrijgezel en die kan lekker veel hardlopen maar je hebt ook nog eens 2 kinderen en een vrouw. Je moet ook maar net de ruimte krijgen om je trainingsschema en het hele spektakel af te kunnen wikkelen.

(Alex) Wat ik natuurlijk we veel heb is vrijheid in die zin hoe ik mijn week indeel. Dus wat ik toen wel gedacht heb het is beste en ego tool. Als je dan zegt ik ga iets groots doen en ik ga de marathon Des Sables doen en ja je kunt natuurlijk als je echt een day job hebt en je moet die trainingen erin gaan squeezen dat gaat natuurlijk ten kostte van het gezin dan,. Want dan moet je het ‘s avonds doen of in de weekenden. Maar ik heb eigenlijk heel veel overdag kunnen trainen. Een van de mooie dingen was ik had een douche abonnement dat was eigenlijk gewoon een basic-fit abonnement. Maar wat ik dan deed als ik een afspraak had in Amsterdam, of tussen twee afspraken in dan ging ik naar een basic fit dan kleedde ik me om ging ik naar buiten even rondje rennen. Ging ik terug ging ik douchen en dan ging ik weer weg. Dus douche abonnement dat was ook wel handig. Maar ik probeerde wel echt op te letten dat het goed in balans was. En het is ook wel gaaf als ik nu terug kijk. Zeker vorig jaar maart vlak voordat ik vertrok naar Marokko hoeveel energie ik had. Het was ongelofelijk. Ik kon echt alles hebben. Er kwam nog een verhuizing bij. Er kwamen nog andere dingen bij. Maakte niet uit . Ik kon alles aan. En het fitheid niveau was fantastisch geweldig.

(Bas) En dat komt toch omdat je gewend bent om die extremen aan te kunnen. En omdat je die extremen aan kan denk je kan je de rest van de wereld ook aan.

(Alex) beiden denk ik. Je bent natuurlijk super fit das 1. En 2 omdat je al op zo een hoog niveau zit qua energie in die periode kun je ook vele meer hebben denk ik.

Voorafgaand aan de marathon

(Bas) Over dat douche abonnement gesproken, wij hebben in Mongolië een rondreis gemaakt en daar hebben we 18 dagen door het binnenland gereisd en daar zijn geen douches etc. En toen heb ik voor het eerst in mijn leven 16 dagen niet fatsoenlijk gedoucht tot we in ene dorp kwamen dichtbij de hoofdstad en daar was dan een soort van badhuis. Dus dat was letterlijk een gebouw met alleen maar douches. Vroeger was dat normaal dat mensen naar een badhuis gingen. Dus toen heb ik ervaren om te kunnen douchen na 16 dagen en de boel weer even goed schoon te maken. Maar neem ons eens even mee op die reis. Jij stapte in het vliegtuig naar Afrika was het.

(Alex) Ja Afrika is het continent. Marokko, Ourasanaat heette die plaats in het zuiden van Marokko. En  ik weet nog de eerste avond dat we aankwamen dat ik dacht we gaan lekker slapen. Ik dacht paar dagen ervoor erheen reizen lekker slapen ervoor. EN geloof het of niet inde hotel kamer. Je hebt er niet veel luxe hotels. Ik had een kamer best wel groot. Ik dacht nou top. Maar toen ik er heen liep dacht ik al: huh is hier een feest of zo? En ik kwam aan en tot 2 uur ‘s nachts hebben ze hard lopen feesten. Ik kon niet slapen. Ik was de volgende dag kapot.

(Bas) Je bent niet mee gaan feesten?

(Alex) Nou ik voelde me nog niet helemaal thuis daar denk ik. Ik dacht dat feest gaat wel over maar het hield niet op.Maar goed de volgende dag beetje rustig aan gedaan Een beetje acclimatiseren. Dat was de reden dat we eerder kwamen. En na twee dagen vertrokken we in bussen. Zes uur nog zuidelijker. En op een gegeven moment heb je ergens een lunch stop en dan krijg je nog een keer een beetje normale lunch met een broodje en dat is dan eigenlijk je laatste normale lunch en dan kom je aan en dan heb je koffer nog bij je en dan mag je al naar je tent. Je tent moet je niet teveel bij voorstellen dat is een doek met twee stokken ertussen. En dan maak je je op voor de eerste nacht, heb je je koffers een al je spullen nog bij je. Ik weet nog eerste nacht het was maar 4 graden. En een open tent eigenlijk.

(Bas) En hoeveel mensen liggen in de tent dan?

(Alex) Je ligt met 8 mensen in de tent

(Bas) Oh dat valt mee. Maar goed die tenten staan dicht bij elkaar dus als een van die 8 snurkt dan kun jij niet slapen.

(Alex) Je slaapt met 8 mensen in 1 tent je ligt schouder aan schouder zeg maar. Je hebt dan ongeveer 100 tenten staan. 800-900 mensen doen er mee. Ja sommige mensen snurken sommige mensen doen oordoppen in. Ik snurk. (Gelach)

(Bas) Dus jij hebt er geen last van

(Alex) Nee ik heb er niet zoveel last van. En als het dan koud is op de een of andere manier, ik weet niet hoe het lichaam werkt maar ik moest midden in de nacht plassen.

(Bas) Ja precies. En dan moest je over 8 man heen kruipen?

(Alex) Nou ja tent was aan de andere kant open dus dan kruip je eruit inderdaad en dan strompel je erheen en dan ben je een beetje ver weg van andere tenten en er is geen toilet natuurlijk. Je loopt maar een beetje de woestijn om te plassen. Je hebt natuurlijk totaal geen zin om eruit te gaan maar je weet ook dat je het niet gaat redden tot de volgende ochtend. En de volgende dag dan lever je je koffer in dan krijg je een kaartje. Dan heb je nog de laatste medical checks, die heb ik vooraf ook gedaan sport medische test, hart rate test en dat soort dingen. Dan krijg je nog ene soort zender mee dat als je verdwaalt dan kunnen ze je oppikken. Is in het verleden weleens misgegaan. Er is iemand tien dagen verdwaalt geweest in de woestijn. Die leeft overigens nog, is ook een documentaire over gemaakt. Mauro heet hij. Ter ternauwernood overleeft. Maar goed de dag erna dan ga je inchecken om 7 uur en dan gaat het echt los. je wordt op een hele bijzondere manier wakker gemaakt. Wat ze doen is, de mannen die de tenten opruimen die beginnen alvast. Dus dan ben jij je nog aan het aankleden en dan opeens is het tentdoek weg en dan kijk je om je heen en dan zie je allemaal mensen midden in de woestijn zitten. Dat is echt hele bijzonder. En dan om 7 uur verschenen we aan de start. Het was de 34ste keer en de man die het bedacht heeft die stat ook bij de start en er vliegt een helikopter overheen en er worden filmpjes gemaakt. En wat ook gaaf is er wordt enorm hard muziek gedraaid van ACDC Highway to hell. Nu weer kippenvel maar je kunt je voorstellen die sensatie die adrenaline. die helikopter om je heen en muziek en dat is zo imposant. En je weet niet wat er gaat gebeuren. Je hebt heel veel getraind. Je weet dat je heel veel aankan. Maar eerlijk gezegd ik had nog nooit een extreme loop gedaan.Ik had nog nooit verder gelopen dan een hele marathon en dat was ook maar een paar keer. En ik had ook bijna nog nooit  off road gelopen. En ik wist gewoon ik ben fit en we gaan het wel zien. Maar toch is het heel spannend dan en daar ga je. Met zijn allen ga je los en dan ja, is het de eerste dag.

De uitrusting

(Bas) Ik heb die uitrusting weleens gezien, het ziet er heel erg spectaculair uit dus een soort van maanmannetje eigenlijk. Letterlijke voorbereiding op je maanreis dadelijk. De speciale dingen om je voeten dat er geen zandkorreltjes inkomen en allemaal dat soort dingen toch?

(Alex) Ik had speciale schoenen ook twee maten groter, als je in de winkel staat denk je komt dat wel goed? Het gaat schuiven en baren. Normaal had ik maar 43 nu 45 of 46 echt enorme grote schoenen. Dan heb je van die gaters die lat je erop naaien en plakken en dan kun je die gaan ongeveer tot je enkels  en dan komt er geen zand bij  want dat wil je niet. Want dan is het echt exit en over.

(Bas) Komt er zand in de machine.

(Alex)Dan loopt de boel vast. Ja precies. Dus dan heb je dat en je voetverzorging je hebt bepaalde zalf die je erop doet. Dus ik was s´ochtends echt bijna 3 kwartier bezig om echt alles goed te verzorgen aan te kleden en die rugzak goed gepakt, en ontbijt.

(Bas) Bizar en in hoeveel dagen ren je de 230 kilometer?

(Alex) Dat is 6 dagen waarin 5 dagen dat je echt hardloopt.

De eerste en tweede dag

(Bas) En hoe voelde je je na de eerste dag hardlopen?

(Alex)De eerste dag hebben ze toch wel goed gedaan. Hadden ze niet meteen extreme heuvels en extreme duinen en extreme bergen erin gedaan.

(Bas) Beetje lafjes inwandelen

(Alex) Eigenlijk wel. Dat je denkt als dit het is nou dan moet het lukken (gelach)

Dat was  dan 27 kilometer of zo. Maar dag 2 dat was echt wel toen brak de hel los.

(Bas) En dag twee is?

(Alex)Dag 2 is elk jaar anders, dit jaar hadden ze de duinen erin gegooid. En al vrij snel. Misschien hebben we het wel eens over gehad als je bij het strand bent en een duin omhoog rent. Dat is zwaar he?

(Bas) Ja zeker das extreem.

(Alex) Das 1 duin. en dit waren 23 kilometer achter elkaar duinen. Dus dat zijn niet 23 duinen maar dat is echt heel vaak een duin oprennen. En dan met dat zand je zakt de hele tijd weg Het is echt heel zwaar. Op een gegeven moment heetst van de dag 40 graden. Je tas zit nog vol. Al het eten heb je nog en achteraf was das wel de zwaarste dag denk ik. Terwijl eigenlijk de echt zware dag nog moest komen.

(Bas) Dus voor de duidelijkheid je had 13 kilo bagage bij je daar zat al je eten in voor de hele week. De hele tocht.

(Alex) De hele week. Daar zit je rugzak in, je matje, je matje heb je dan om gewicht te sparen afgesneden tot je heup want je wilt niet te veel gewicht meenemen. En je hebt een slaapzak die is zo klein mogelijk en  je denkt ook voor af. Er is niets te koop in de Sahara en als het wel te koop is is het niet te betalen dus, maar toen heb ik toch teveel eten meegenomen want je denkt toch in schaarste. Dus ik heb best wel veel uitgedeeld aan mijn ‘tent maten’.

(Bas) Kon je daar verkopen voor 40 euro…muesli reepje (gelach)

(Alex) Ja precies ik had daar goud geld kunnen verdienen. Maar goed op dat moment ben je blij dat je er vanaf bent want je denkt alles wat ik niet mee hoef te sjouwen. Maar ik weet nog, elke ochtend was het bijna traditie en dan zei ik wie wil er nog en dan was het altijd dezelfde gozer die reageerde. En op een gegeven moment zei ik: wie wil er behalve… Ik had echt een kilo teveel eten mee ja.

Dubbele marathon

(Alex) Wow ja sas toch fors als je daar 6 dagen mee moet reizen. En wat was dan. Na de eerste dag dacht je nou het gaat en toen kreeg je die duinen en was het auw. Toen dacht je gaat het nog wel goed komen. ja want dan denk je o het is de tweede dag nog maar en die derde dag  dat zag erop programma ook goed uit 30-40 kilometer of zo ook prima. maar die dag erna dat is de dag war je eigenlijk het hele jaar tegenop gekeken hebt. Die dag noemen ze de langste dag die is bijna 80 kilometer. Wow. Dubbel marathon!

(Alex) In de Sahara ja

(Bas) Met duinen of zonder?

(Alex) Er zaten wel duinen tussen maar niet zoveel.

(Bas) 40 graden. Je gaat dus dubbel marathon rennen door het zand in de sahara.

(Alex) Het is echt extreem. Ik  weet nog die avond ervoor. Ik was echt zenuwachtig. ik had het er met mijn maten over gehad. Hij had hem eerder gelopen. Toen gaf hij nog even een tip. Toen dacht ik ok als ik het zo ga aanpakken moet het gaan lukken. Maar je kijkt er tegen op . Ik had nog nooit zoiets gedaan. Ja ik was gewoon zenuwachtig. Klaar.

Gouden tip

(Bas) Wat was die gouden tip dan?

(Alex) Die gouden tip was eigenlijk heel simpel. Want je hebt checkpoints want je loopt na 30-40 kilometer loop je naar een checkpoint. Dan vragen ze hoe gaat het met je en je moet antwoorden. Antwoord je niet dan wordt je net zo lang achtervolgt tot je wel antwoord. En je krijgt er water. Flessen uitgedeeld. En die langste dag had 6 checkpoints. Eigenlijk is het heel simpel Alex zei hij. Loop maar gewoon van checkpoint naar checkpoint. En zie niet die 80 kilometer. Zie dit is checkpoint 1. Als je daar bent is het checkpoint 2. En zo heb ik het gedownbreaked.; Opeens werd het overzichtelijker Klein gemaakt. In plaats van o ik ga 80 kilometer. En uiteindelijk. Was het de mooiste dag ooit. Ende reden was wel na 50 kilometer ontstond er iets in het lichaam weet niet wat het was maar een nieuwe energie. Ik ging steeds een beetje sneller lopen. Koelde en beetje af. En tegen het einde gooide de organisator nog even een hoge berg erin van een paar honderd meter hoog. Toen was het ook ‘s nachts die hoofdlamp op en het werd steeds kouder. En op een gegeven moment was ik boven aan die berg en toen draaiden we een hoe k om en toen zag ik in de verte  een oplichtende finish zeg maar. En toen dacht ik, ik kon het niet zien. Maar ik had zo een enorme glimlach op mijn gezicht. Ik was zo blij en daarna kreeg ik weer een nieuwe soort energie, want ik wilde naar die finish toe en ik ging steeds harder rennen. En dat is ook een mind fuck. Op een gegeven moment zie je die finish dichterbij komen en 10 -15 minuten denk je: heh hij is nog steeds even ver. En nog 5, nog 10 minuten en toen kwam hij dichterbij. En toen in een paar minuten was ik opeens binnen. En dan na het finishen, 5 minuten later lig je in je tent en dan het diep intens geluk dat je dan kan ervaren. Die ik toen ervaarde dat is magisch.

(Bas) Eigenlijk voor jou na dag drie was het mooiste wat je ooit gedaan had. Want het was bloody extreem en je lag daar als de gelukkigste man op aarde. Dat je de halve wereld had verplaatst.

(Alex) Ja die medaille daar ging het niet meer om. Dit was het ding. Het waar je tegen op zag. Ja gelukservaring. Echt een overwinning op jezelf.

(Bas) Maar dubbele marathons rennen in de Sahara. Jij voelde je als een koning daar. Er waren dus ook mensen die zich minder goed voelden. Kun je iets vertellen over mensen die daar dus half aan het creperen waren zeg maar

Blaren

(Alex) Ja sommige mensen hadden, het begon met een paar blaren en op een geven moment waren het 13-14 blaren. Dan een blaar onder een blaar. En dan was er een jongen die moest de nagel van zijn duim laten doorboren om het blaar vocht los te laten. En elke dag waren zij ook met voetverzorging bezig het was echt een bloederige massa zeg maar. En mensen die toch iets hadden aan de knie of zoiets. En niet meer konden hardlopen. je kunt hem namelijk ook lopen. Dus ja wat dat betreft was het voor mij een eitje dan. En dan die blaren posten. Elke dag wordt de rij ervoor langer. Ja daar kwam mensen bij, ik zal je een keer een filmpje laten zien maar dan denk je : gebeurt daar iets in slow motion. Nee daar komt net iemand uit de post heel zachtjes schuifelend. En je ziet de pijn in alles. En ironisch dan moeten de mensen die in die tent moeten langs die mensen die er uitkomen.. O man man man. Dat is mij  bespaard

(Bas) Door je goeie voorbereiding. kan niet anders.

(Alex) Ik denk het.

(Bas) Dag 3 is dan het extreemst?

(Alex)Dag 4

(Bas) Dag 4 o ja.

(Alex) Na die lange dag heb je een rust dag. En daar na heb je nog een full-marathon. Eigenlijk is dat de tweede langste dag van de week.

(Bas) Das tot de finish?

(Alex) Bijna. Dan heb je de dag erna nog een charity walk. Die is 7 kilometer. Dus na die lange dag heb je een rust dag. En het rare was ik werd ‘s ochtends wakker. Het was 6 uur ochtends. Ik dacht nou ik kan wel weer lopen prima. Kom maar op. Maar toen hadden we een rustdag. Dus maar die dag erna ging je een marathon lopen. Hele vaak in het verleden keek je op tegen ene marathon. Das echt ver weg en zo. Of een heel stuk.; En die dag dacht ik ja nog even een marathonnetje doen. Het perspectief van 80 kilometer naar een marathon dacht ik ja. maakt allemaal niet meer uit gaan we nog wel wel even doen. Dus die loop je in 5 uur of zo. Met een paar klims erin nog een paar pittige stukken.

Het maakte niet mer uit. En dan kom je aan en dan krijg je de medaille. En dat is een heel gaaf moment maar dan heb je de overwinning al lang gehad.

(Bas) Het gaat toch om het genieten van de reis in plaats van de medaille. en champagne. En die charity walk, daar zitten 100.000 mensen die klappen aan de zijlijn, van waar is iedereen

(Alex) Nou dat is wel slim. Wat ze dan doen is delen allemaal shirts uit. Want ja de hele week niets gewassen dus de geur daar hoef ik niet teveel over te zeggen denk ik.

Maar iedereen krijgt een vers shirt met iets en dan loop je nog zeven kilometer. Maar die loop je dan met zijn allen. Die loop je dan voor de goede doelen. En daarna moet je je zender teruggeven. kom je in de bus.  Heb ik nog een prachtige foto van en dan zit iedereen in de bus. en je kunt je voorstellen ondanks dat verse shirt das ongelofelijk stinken met elkaar. En dan nog 7-8 uur in de bus terug naar de stad. En da zie je dat mensen nog aan het slapen zijn. Echt kapot zijn. En daar heb ik fotos van gemaakt want ik was wel wakker natuurlijk (Gelach)

(Bas) Ja jij dacht kan ik hem nog een keer rennen of..

(Alex) Precies.. zijn we al klaar. Ja is ongekend. En achter af. Door de week wordt je competatief met je tent maten. Ja ik ging heen om gezond te finishen. Maar goed gaande weg ik wil bij de eerste helft zitten. Toch eerst bij de eerste 20% , ja ik wil toch bij de eerste 200 zitten. Zo zit ik dan in elkaar. Ik ben echt onder de 200 geëindigd. van 900 mensen of zo. Dus ik dacht nou prima. Maar als ik hem nog een keer zou doen zou ik weten wat ik zou moeten doen om het wat sneller te lopen. Zo ben ik dan ook wel weer

Hoeveel mensen halen de finish?

(Bas) Ik snap hem. Een strevertje.. Want 900 mensen zijn gestart. Eigenlijk hadden zich al 1250 mensen in geschreven. 25% valt dan af. En hoeveel van die 900 mensen haalt de finish?

(Alex) Ja volgens mij zijn er 60-70 mensen afgevallen.

Het verschilt per jaar maar wat we toch pover het algemeen zien is dat een groot deel van de mensen zijn veteranen. Die hebben hem eerder gelopen. Die willen hem nog een keer doen. En je ziet dat mensen beter voorbereid zijn dan 10-15 jaar geleden.

(Bas) En als je hem niet haalt. Lig je midden in de woestijn. Wordt je dan weer met een chopper naar het vaste land gebracht?

(Alex) Ik heb er nooit naar durven vragen.

(Bas) Als dat dan de exodus die in je hoofd zit . Ik kan door een helikopter worden opgehaald.

(Alex)Misschien moet je dat dus niet vragen..

(Bas) Nee dat moet geen optie zijn.

(Alex) Maar ik heb wel mensen aan de kant zien liggen die, zijn echt opgepikt met de helikopter. En A: dat zag er niet goed uit en B: die hebben het wel overleefd maar die zijn echt naar het ziekenhuis gegaan.En de medische checks die zijn veel ook beter dan vroeger. Dus als nu je hart rate niet goed is. Dat was ook aan het begin ze twijfelden bij een paar mensen. Die hebben ze twee keer een nieuwe check gedaan om zeker te zijn.

En toen hebben ze 2 of 3 mensen alsnog weggezonden. Die organisatie dat zit echt supergoed in elkaar.

(Bas) Maar ik heb eerder al gezegd waarom je dit gedaan hebt dat is meer een ego dingetje of zo. Wat is dan die grootste drijfveer. je zegt als ik iets de wereld inslinger dan ga ik het doen. Zo ben ik.

(Alex) Moet ik dus wel een beetje oppassen wat ik zeg.

Bewijsdrang

(Bas) is het ook een beetje bewijsdrang naar de rest van de wereld van jezelf. Of hoe moet ik het zien?

(Alex) Een paar dingen wat ik ontdekte dat ik echt wel fijn vond. Als je aan het onder nemen bent, als je met andere mensen aan het ondernemen bent dat is hele mooi. Mara het is natuurlijk ook hele fijn dat je iets voor jezelf hebt waar je zelf aan kan werken. Wat 100 % waar niemand aan kan zitten. Wat je eigen doel is. Dat is heel fijn. En het tweed eis, ik denk altijd wie ben je als je business coach wilt zijn en je wilt mensen verder helpen wie ben je als je zelf nog nooit een onderneming hebt gehad of zelf nooit ondernomen hebt of wie ben je als je zelf niet echt iets extreems hebt gedaan of wie ben je als je zelf niet jezelf kunt pushen. Zoals een vriend van ons wel eens zegt. Als je dat allemaal niet doet ben je een ondernemer zonder repertoire.

(Bas) Ondernemer zonder onderneming.

(Alex) Ja precies en dat heeft ook allemaal een beetje met legacy te maken. Als ik kijk naar mijn kinderen, je wilt ook daar weer een voorbeeld voor zijn. Wie wil je zijn? En ik vind het gewoon gaaf. Ik hou van diepe intense ervaringen. Dat zoek ik ook echt op.

(Bas) Als jouw kinderen deze extremen doortrekken dan wil ik niet weten wat zij allemaal doen.

(Alex) Nee, maar een van mijn mooiste momenten vorig jaar was want ik douche elke dag koud net als jij volgens mij. Dat mijn oudste, Valentijn zei, hey ik wil ook wel koud douchen.

(Alex)Ik denk nou dat wil ik wel even zien, dus hij onder de douche. Op een gegeven moment stond ie zijn haren te wassen. Das een supermooi moment.Ik had vroeger een afschuw van kou bij wijze van spreken. Dus ik vind het al heel mooi.

(Bas) Dat hij er mee bezig is

(Alex) En een paar maanden later moest hij afzwemmen. En toen na het afzwemmen waren alle douches bezet, behalve de koude. En hij zei oh dan pak ik de koude wel. En ik weet nog er stonden een paar vaders bij van huh. Hij staat gewoon koud te douchen. en ik dacht ja das mijn zoon. Dat is gaaf.

(Bas) Ja dan voel je je wel even het mannetje

(Alex) Ik weet niet of het een goed antwoord is maar dit is wel mijn beste antwoord denk ik. En ik hou van nieuwe ervaringen nieuwe belevenissen.

Verandering in het leven

(Bas) Ja en je eigen verhaal creëren, gaaf man. Ja man we hebben zoveel de revu gepasseerd, Je zei dat in 2016 je leven veel veranderd was. Ik was wel benieuwd wat die verandering was.

(Alex) Wij hebben elkaar ontmoet begin 2016 en er kwam toen een tijd dat ik echt vastzat met mezelf. Bedrijf wat moest ik ermee. En burn out achtige dingen zag. Dat was een paar jaar ervoor. Business op orde brengen ik moest het structureren. Ik moest het veel meer vorm gaan geven.Hoe ik het wilde hebben. Dat was eind 2016. toen had ik het eigenlijk allemaal staan zoals ik het wilde hebben staan. Toen ben ik twee maanden naar Bali geweest met mijn gezin. En dat hebben we jaren ervoor ook wel gedaan. Altijd veel gereisd. Maanden  weg in de winter.Ik was altijd van het zomer sporten niet van het wintersporten zeg maar.

(Bas) Lekker

(Alex) Ja en toen kwam ik aan op Bali en ik was ongelofelijk moe. Ik had hoofd pijn. Er waren heel veel muggen. het regende. Ik had echt geen energie. En ik had echt zoiets van jeetje hey wat moet ik hier op Bali. Wat een weer en muggen en ik had hoofdpijn en jetlag en kinderen waren ‘s nachts wakker. Nou je kent het wel. Ik dacht ik ga nu lekker een vlucht boeken naar Gran Canaria. Zoek het maar lekke ruit op Bali Op dat punt was ik echt. Ik had zo op mijn business gefocused omdat allemaal goed neer te zetten en ik was eigenlijk gewoon op. Ik had wel een beetje gesport door die tijd heen, maar ik was te zwaar. Toen dacht ik dit moet ik veranderen. Toen heb ik een paar radicale keuzes gemaakt niet eens heel groot. 1: structureel sporten. Twee stoppen met drinken.Niet dat ik heel veel dronk maar ik wilde daar mee stoppen. Toen heb ik die koolhydraten eruit gegooid. Ik denk twee maanden later toen ik terug ging naar Nederland was ik 15 kilo lichter. En ik weet nog mijn grootste angst was kom ik in Nederland dan val ik terug in mijn oude patroon. Op de een of andere manier heb ik dat toch gelukkig kunnen voortzetten. En daar na begon ik meer dingen te veranderen. begon ik dingen toe te voegen dingen te verwijderen. Stoppen met koffie drinken. Nou dat vindt het gezin de eerste 3 dagen ook niet echt grappig. Niet bij mij in ieder geval. Ik was niet echt de vrolijkste. Koud douchen geïmplementeerd. Vegetarisch gaan proberen. Veganistisch zelfs nog geprobeerd. Du sik ging heel veel van dat soort dingen doen.

(Bas) Ja, op een gegeven moment ben je ook naar zo een bio hacker summit geweest in Helsinki was dat geloof ik en daar wordt je geïnspireerd door dit soort fratsen allemaal te doen om een nog betere versie van jezelf te worden.

(Alex) Ja uiteindelijk is dat wel wat we willen zijn denk ik. En mentaal en fysiek super sterk zijn.

(Bas) Ja en inderdaad genoeg tips hoe je dat dus kunt zijn . Alles wat jij net opnoemde.

(Alex)Ik denk dat ik de laatste 2.5 jaar meer dan 100 dingen heb veranderd.

(Bas) En als je er een mag noemen die het grootste verschil maakt.

(Alex) Ik vind koud douchen wel nummer 1. Dat  het zo een krachtige start is van je dag. Daar na is ook niks meer moeilijk zeg maar. Als je dat geïmplementeerd hebt. Dat heeft heel veel gezonde bij werkingen. Het is de eerste overwinning op de dag.

Burn out

(Bas) Ja vet. En je had het ook over een burn out tijd . Dus je hebt ook een tij d met meer stress gehad van ik heb het niet onder controle.Wat is de snelste weg uit zo een situatie komen?

(Alex) Dat hoor ik vaker die vraag. Het juiste antwoord weet ik daar ook niet op. Als ik kijk hoe ik het heb aangepakt dat is niet perse heel goed. Want ik heb gedacht eerst mijn business fixen en daarna kom ik wel. Maar het had ie ook in een andere volgorde gekund. Misschien was het antwoord dan ook goed geweest. Dus ik weet het niet.  Dit is mijn route geweest. Het heeft voor mij goed gewerkt Misschien wel een beetje lang geduurd maar aan de andere kant ik heb ook superveel geleerd.

(Bas) Ja als ik zelf kijk, er komt veel stress vandaan als je dus het idee hebt dat je geen controle hebt of geen overzicht en dat soort dingen zeg maar dat je denkt dat je het niet zelf in handen hebt en dat andere mensen de keuzes voor jou maken en dat levert veel stress op. En als je al die factoren op een rijtje hebt staan en die kloppen allemaal dan valt de stress in een kijker ook weg. En als je financieel er ok voor staat dan heb je minder stress.

(Alex) Ja in die tijd wist ik niet waar ik heel goed in was. O wat ik hele graag wilde doen.of bepaalde samen werkingen die niet goed zaten. Inderdaad het gevoel dat je geen keuze hebt. Financieel stond ik echt heel diep. Ik heb me uit al die shit gelanceerd.

Misschien mijn beste advies is wel. Wat ik wel had moeten doen eerder in 2014-2015 Eerder iemand of mensen moeten zoeken die mij er bij konden helpen. Ik heb alles zelf uit gezocht. In 2016 hebben we natuurlijk hetzelfde programma gevolgd.   Ik denk dat  dat programma en investering misschien 20-25k of zoiets. Maar dat was wel de eerste grote stap om met externen verder te gaan bouwen.

(Bas) Ja ik denk dat dat ook de belangrijkste les is. Zo snel mogelijk mensen erbij zoekende je erbij kunnen helpen.We hebben natuurlijk ene gezamenlijke vriend. Albert Zonneveld. Ik denk dat die mentaal coach gezien wel echt in de top van het land zit zeg maar . En dat soort mensen heb je nodig om uiteindelijk uit zo ene soort situatie te komen.

(Alex)Je kunt het niet alleen doen,. Ja het kan maar dan duurt het langer.

(Bas) Gaaf man. Waar kunnen mensen meer over jou lezen Alex?

(Alex) www.alexvanginneken.com Ook naar het Engels geswitcht met de coaching business. En volgens mij vroeg je nog van een giveaway.

(Bas) Ja we gaan www.ondernemenopslippers/alex bouwen. Daar gaan we alles uitleggen wat jij nu gaat vertellen.

(Alex) Ja wat ik gedaan heb. Laatste 4-5 jaar business coaching. Maar ook in mijn eigen bedrijf. Ik heb super veel meegemaakt. Hele veel cases. En op een geven moment ben ik gaan nadenken, hey welke cases heb ik nu. Welke verhalen heb ik nu. Het zijn er echt heel veel. Maar ik stel een paar criteria. Dus een case moet minimaal 50.000 euro extra winst opleveren. Of zoveel productiviteitsverbetering. Of zoveel efficiënter whatever. Een case moet serieus veel waarde toevoegen. Dus wat ik wil doen voor jou is, ik ben een case boek aan het schrijven met alle verhalen die ik heb meegemaakt. Een of twee A4-tjes maximaal per case. En ik wil voor jou de eerste 10 cases van mijn nieuwe boek weg geven.

(Bas) Wauw supervet!

(Alex)En dat worden de vetste cases natuurlijk.

(Bas) En dat wordt digitaal formaat neem ik aan. Het is 100% een trigger om natuurlijk jouw boek te kopen. Supergaaf. Hey bedankt Alex. Heel inspirerend gesprek.

(Alex)Leuk dank je wel voor je uitnodiging. En vond het super tof om het verhaal met jouw en je publiek te delen.

(Bas) Ja zeker ik heb ook wat nieuwe dingen gehoord. Dus ik denk de luisteraar zeker. Dank je wel man.(Jingle)

Damn wat was dat een verhaal van Alex van Ginneken.Ik vind het nog steeds bizar hoe je 230 kilometer door een woestijn kan rennen en een paar business opzetten, participeren, de wereld rondreist. je gezondheid op nummer 1 zet. Ja ik moet nog even bijkomen. Maar goed wil je meer over Alex lezen ga dan naar www.ondernemenopslippers.nl/alex daar gaan we even mooie cases van hem weggeven. Nou ja tot de volgende keer maar weer.

Place comment