Slippertje 60: Product sourcing, kwaliteitscontrole & Inkopen in China met Ties Coolen
YES! Deze week is Ties Coolen te gast in de Ondernemen Op Slippers podcast! Ties Coolen is gespecialiseerd in alles rondom het inkopen in China, hij heeft er zelfs gewoond!
In deze podcast neemt Ties Coolen je mee door de reis die hij doormaakte tot dit punt. Een aantal bizarre verhalen, waardevolle tips en interessante inzichten zal Ties Coolen met ons delen.
In Slippertje 60 vertelt Ties Coolen onder andere over:
– Wonen in China
– Onderhandelen met Chinese leveranciers
– Grote gevaren bij het importeren uit China
– De Chinese cultuur en gebruiken
Laten we snel gaan luisteren naar de interessante verhalen van the one and only, Ties Coolen, Let’s go!
Podcast transcriptie
Bas: Dames en heren, vandaag in de Ondernemen op Slippers podcast the one and only Ties Coolen. Hij zit lachend naast me, hij studeerde small business en retail management in Haarlem, werd daarna verliefd op China en hij verhuisde in 2003 naar Shanghai. Hij heeft 6 jaar lang in China gewoond en startte daarna een business in trading en quality control. Ties, welkom.
Ties: Dank je wel Bas:
Bas: En nou zingt iedereen mee hè.
Ties: Uit volle borst.
Je schuift je shit opzij, en voelt je vogelvrij, je runt je business op je slippers en dat maakt je blij.
Je droom is werkelijkheid, bent van de stress bevrijd. Je kraakt de code van het leven met zekerheid.
Bas: Yes Ties, leuk dat je er bent.
Ties: Dank je wel Bas, leuk.
Opgroeien in Schaik
Bas: Mooi. We hebben even kort met elkaar kunnen praten voordat de recording startte, maar ja, laten we bij het begin beginnen Ties, waar ben jij een beetje opgegroeid in de regio Nederland?
Ties: Oh, ja, ik ben geboren en getogen in het prachtige Schaik in Brabant dus tussen Uden en Oss.
Bas: Ja.
Ties: Wat breder genomen tussen Den Bosch en Nijmegen en ja, daar ben ik op gegroeid.
Bas: Nog extreme dingen gedaan in je jeugd of was het redelijk standaard?
Ties: Redelijk, ja, ik weet niet wat standaard of extreem is, maar nee, maar gewoon een vrolijk, gezond ondernemersgezin en ja, daar altijd goed gewoond en wat uitstapjes gemaakt naar, van Schaik naar Haarlem, hadden we het net al even over gehad, van Haarlem naar Shanghai.
Bas: Ja.
Ties: En toen van Shanghai weer terug naar Schaik en toen van Schaik weer naar Oss waar mijn vrouw vandaan komt en vervolgens weer terug naar Schaik dus uiteindelijk kom je weer terug waar je vandaan komt.
Ondernemersbloed
Bas: Cool man. Maar dat ondernemen zat er sowieso wel een beetje in de familie of hoe moet ik het zien?
Ties: Ja, ik heb een ondernemende familie in die zin. Ja, mijn vader heeft altijd bedrijven gehad en daar is mijn broer later ingerold en ik ben een ander pad gaan varen, maar ja, je kunt het wel een beetje zien als een soort ja, familiebedrijf gebeuren.
Bas: Ja, cool.
Ties: We zijn wel aan elkaar gelinkt op bepaalde vlakken.
Bas: Ja, toch helpt dat want als je dan niet die ondernemende achtergrond had van je ouders dan zou je misschien minder snel gaan ondernemen.
Ties: Ja.
Bas: Maar voor jou was het een vrij logische keuze om gewoon voor jezelf te beginnen.
Ties: Ja, ik weet niet want ik heb eigenlijk nooit echt voor een baas gewerkt in die zin, behalve dan preiplanten in Schaik. Van Schaik die luisteren die herkennen dit wel, tot de plaatselijke discotheek de Rockafellar waar ik achter de bar stond en glazen haalde en dat soort dingen. Maar ja, daarnaast heb ik eigenlijk tijdens mijn studie of zo of daarna ben ik eigenlijk gelijk gaan ondernemen. Ja, dat was eigenlijk, ja, ik weet eigenlijk ook niet, ja.
Bas: Cool.
Ties: Komt misschien een beetje, ze zeggen weleens beter een kleine baas dan een grote knecht. Hè, dus ja, zo ben ik een beetje opgegroeid. Overigens een grote knecht, niks tegen grote knechten laten we duidelijk zijn.
Bas: Dat is een mooie uitspraak.
Ties: Ja.
Studeren in Haarlem
Bas: Nou ja, we kwamen er ook achter dat we zelf in dezelfde stad hadden gestudeerd, in Haarlem. Jij hebt daar small business en retail management gedaan en we waren toevallig ook nog erachter gekomen dat we lid zijn geweest van dezelfde studentenvereniging.
Ties: Ja, ja.
Bas: Die inmiddels failliet is, maar goed, dat maakt niet uit.
Ties: Ik heb nooit in het bestuur gezeten hè.
Bas: Ik wel, ik heb in het sociëteitsbestuur gezeten. Nadat ik in China ben geweest heb ik daar de inkoop gedaan dus ik was verantwoordelijk voor de biertanks vol te gooien.
Ties: Ok, maar je hebt niet de kas leeggeroofd.
Bas: Nee, dat niet.
Ties: Het faillissement–
Bas: Nee, net niet, net niet, nee, was het maar zo’n feest. Maar heb je wel een mooie tijd gehad daar in Haarlem of?
Ties: Ja, ik moet, ja, ik ben wel blij, maar goed, het past een beetje, ondernemen op slippers, ik ben blij dat, ik heb nog steeds mijn beste vrienden komen nog steeds uit Schaik en die ontmoet ik ook regelmatig en sommigen hebben een uitstapje gemaakt en sommigen niet. Ik ben heel blij dat ik wel wat dingen van de wereld heb gezien hè. Dus ik was voor small business Haarlem studeerde ik of ja, mag je geen studeren noemen geloof ik, maar toen deed ik mbo detailhandel in Den Bosch en toen ben ik rond mijn 18e, 19e ben ik al, 17 geloof ik zelfs ben ik, nee, dat was nog voor mij, voor small business ben ik ook naar, of voor mbo detailhandel ben ik ook nog een maand ooit naar Australië geweest en dat vond ik al heel verrijkend zeg maar. Maar ik vond van Schaik naar Haarlem wonen vond ik ook al–
Bas: Een hele stap.
Ties: Vond ik ook al een hele stap en later naar Shanghai weer een hele stap.
Bas: Ja, ja, want je bent daar small business en retail management, hoe lang heb je in Haarlem gewoond?
Ties: Ja, ik denk uiteindelijk een jaar of 2.
Bas: 2, toen had je het wel gezien.
Ties: Ja, nee, toen kwam eigenlijk dat China verhaal toevallig op mijn pad en dat heb ik eigenlijk met ja, twee handen aangenomen.
Interesse voor China
Bas: Ja, en hoe kwam dat op je pad? Vertel daar eens wat meer over?
Ties: Ja, we hadden het er net al over, maar een stukje terug, ik vond al, ik vind altijd de handel heel leuk en interessant. Alleen in die tijd zag ik ook wel veel ondernemers die hun business haalden bijvoorbeeld uit Polen. Ik weet niet, daar schelen wij niet zo heel veel qua leeftijd, maar misschien kun je dat nog wel terughalen van dat mensen hun eerste stap naar Polen gingen om hun spullen in te halen en toen dacht ik van hé, dat is eigenlijk wel heel cool als je eigenlijk voor in die trein zit om je daar op te zetten. Nou, ga je in die tijd naar Polen, ja, dan ben je eigenlijk al te laat. Dus toen dacht ik van ja, eigenlijk zou je met China moet je eigenlijk vooraan in de trein zitten. Dus ik had toen, small business heb jij ook gehad, je had toen de POP hè, je persoonlijk ontwikkelingsplan.
Bas: Ja.
Ties: En dan had ik gewoon China, handel, dit of dat had ik erin gezet. Toen kwam ik een relatie tegen en die zat in, of die zit nog steeds in de textiel en dergelijke en die gaf me eigenlijk de kans om een keer mee naar China te gaan om over zijn schouders mee te kijken. Nou, toen kwam ik in het land China, jij gaf net al aan dat ik verliefd was op China, maar inderdaad, ik werd eigenlijk verliefd op een land en dacht van ja, hier gebeurt het, hier wil ik zijn. Nou, toen eigenlijk via een omweg ben ik daar toch mijn business eigenlijk gestart. Ik had toen eigenlijk niks, maar ik had wel twee klanten dus dat gaf ook een beetje de burger moed om ergens aan te beginnen. Ja, en gaandeweg ben ik eigenlijk dus tijdens mijn studie ben ik in China terechtgekomen en ja, nu zijn we bijna 18, 20 jaar verder en ja.
Bas: Maar was je echt bewust van plan om naar China te gaan om daar een business op te zetten toen je erheen ging of was het meer een–
Ties: Nee, ik wilde wel iets met business en handel hè want dat stond in mijn, in de POP, in mijn POP.
Bas: Ja.
Ties: Alleen ik sprak wel, omdat ik uit een ondernemersgezin kom ging ik ook veel met ondernemers om en ik zag wel dat er heel veel pioniers waren in China, maar dat waren allemaal groothandelbedrijven die al in de business zaten en die kochten dingen. Toen dacht ik eigenlijk van ja, je hebt heel veel agenten, maar dat zijn eigenlijk allemaal Chinezen. Of je had heel veel commissieboeren om het zo maar te zeggen hè, die gingen, die reisden mee en die pakten dan een commissietje en die regelden het. Ja, hoe mooi is het eigenlijk als je daar gaat wonen en dat je gewoon een Nederlands aanspreekpunt hebt. Nou ja, en dan ben je wat jong en dan denk je van ja, dat is het gat in de markt en misschien vind ik wel het hè, zoals heel veel denk ik luisteraars die in de e-commerce zitten je bent altijd op zoek naar het product waar je je business mee kan maken.
Bas: Juist.
Ties: Dat heb ik overigens nooit gevonden in China terwijl dat wel eigenlijk een beetje mijn hoop was destijds.
Bas: Jij wilde toen een product vinden in China wat je–
Ties: Ja, iedereen hè, ik ging ook de Kanton ver afstruinen, ja, daar kwam heel de wereld. Ja, daar vind je niet het unieke product zeg maar, maar goed, naarmate je ouder wordt valt het kwartje, maar uiteindelijk dacht ik van ja, maar ik moet helemaal niet in die handel zitten, waarom niet, mijn klanten, die snappen de handel, die weten van hé, dit product kan ik verkopen, ik weet hoe ik het moet vermarkten, alleen China is wat, is complex. Dat hoef ik jou niet te vertellen, dat is een andere cultuur, heel veel verschillen. Hè, of het nou taal is of tijdsverschil of kwaliteitsbesef of de manier van onderhandelen, allemaal verschillen die je allemaal moet overbruggen. Dus toen dachten we eigenlijk van weet je wat, we slaan eigenlijk de business gewoon helemaal plat en we gaan gewoon, wij worden gewoon dienstverlener, we gaan helpen met die verschillen en daar vragen we dan ook een bedrag voor. Dus bij ons neem je een dienst af, dus echt geen product af maar een dienst af. Hè, dus als ik bijvoorbeeld morgen Coolen, Duitsland zou beginnen, ja, dan zou ik de hele dag niks te doen hebben want dat kunnen we allemaal zelf zeg maar.
Bas: Ja.
Ties: Dus zo ben ik er eigenlijk een beetje, hè, erin gerold om met Coolen China te beginnen en later ook met de kwaliteitsinspecties.
Verhuizen naar China
Bas: Ja, en hoe zag dat dan eruit dan? Want je pakte in 2003 geloof ik het vliegtuig richting China?
Ties: Ja.
Bas: Richting Shanghai, en toen had je nog helemaal niks.
Ties: Nee, toen had ik niks.
Bas: Dus je landde daar en je dacht gewoon ja, je zat even een paar nachten in een hotel of zo?
Ties: Ik kreeg dus die kans om een keer meer naar China te gaan en toen werd ik als het ware een soort verliefd op het land.
Bas: Ja.
Antidumpregelingen
Ties: Toen hadden we wel het idee om dat daar op te richten. Dat liep toen eigenlijk spaak omdat China toen, of Europa toen net begon met bepaalde antidumpregelingen op bepaalde producten, dat waren net die producten waar wij in wilden beginnen.
Bas: Leg even uit wat dat is?
Ties: Antidumpregeling, eigenlijk een Europese regeling om import zeg maar af te remmen. Dus je had jaren terug had je bijvoorbeeld met zonnepanelen, hè, dat werd in volgens mij in Duitsland en in Italië of Spanje werd dat heel veel gemaakt, maar ondertussen ook in China. Maar wat China vaak doet is een soort tax return policy, met andere woorden, je betaalt in China ook belastingen alleen dan krijg je je belasting terug waardoor, plus de overheid subsidieert heel erg die handel, dus op een gegeven moment werd Europa eigenlijk overspoeld met zonnepanelen waardoor de producenten in Europa zeg maar, in ja, in zwaar weer terecht kwamen.
Bas: Geen kans kregen.
Ties: Ja, maar China kan natuurlijk heel snel schakelen hè, die kan morgen zeggen van ja, we gaan taks return policy doen voor kaarsen, ik noem maar iets.
Bas: Ja, ja.
Ties: Alleen Europa is vrij traag, dus die hè, die moeten overleggen en vergaderen etc. en toen op een gegeven moment zeiden ze van ho even, dat willen we niet, wij willen antidumpregels op dat product hebben, met andere woorden, bijvoorbeeld zonnepaneel, ik importeer een zonnepaneel maar dan moet ik in een keer, ik noem maar iets, 40% invoerrechten betalen.
Bas: Ja, het is de antidumpregeling–
Ties: Dan is het niet meer interessant.
Bas: Nee, dus de antidumpregeling is meestal gewoon het verhogen van de invoerrechten.
Ties: Ja, dat is het hem eigenlijk.
Bas: Ja, je moet gewoon, en dan is het duurder om het uit dat land te halen.
Ties: Ja, eigenlijk gewoon puur om de import zeg maar af te remmen. Nou, dat gebeurde toen ook dus ja, dat was natuurlijk wel zuur en toen had ik daar wel relaties waarvan ik wel een kantoortje kon huren en ik had twee klanten die in tandenborstels zaten en scheermesjes.
Bas: Oh, cool.
Ties: En die zochten ook nieuwe fabrieken voor tandenborstels en ja, toen begon ik eigenlijk met 2 mensen en binnen een half jaar zat ik met 8 man op kantoor alleen toen was ik nog zo gek dat ik echt elke fabriek zelf ging bezoeken om te onderhandelen. Dus ik was dan bijvoorbeeld op een gegeven moment kregen we ook tuinmeubeltjes of zo voor in de zomer. Ja, dan ging ik gewoon een maand lang elke dag de fabriek bezoeken zeg maar.
Bas: Ja, zo begint het.
Ties: Dus ja, dus zoeken, zoeken, met een tolk erbij, dit en dat, en dan kwam je met hele Excel sheets kwam je terug naar de klant en die betaalde er niks voor want ik dacht van ja, als hun dadelijk een deal hebben dan krijg ik mijn commissie. En maar dan zeiden ze ja, sorry, seizoen is voorbij. Of ja, die prijs, dus was ik eigenlijk voor piet snot aan het werk en toen heb ik gezegd van ja, ik wilde hee die commissie dat is alleen maar gezeik, want de fabriek die vindt de prijs altijd te laag, de klant vindt hem altijd te hoog en als ik dan een goede deal maak moet ik ook nog achter mijn centen aan lopen rennen. Dat doe ik niet, dus ze moeten voortaan gewoon vooraf betalen voor de diensten, alleen ik moet ervoor zorgen dat ik die diensten beter doe dan een ander.
Bas: Juist.
China expert..
Ties: En wij denken dat we dat ook beter doen. Dus en toen is het eigenlijk een beetje op en neer gegaan die business, maar binnen een half jaar zaten we met 8 mensen, hartstikke leuk. Ik had overigens voordat ik vertrok alle boeken, alle workshops die er waren gelezen dus ik dacht ook dat ik al China expert was.
Bas: Oh ja.
Ties: Maar uiteindelijk heb ik in de praktijk alles meegemaakt wat in die boeken stond want ja, dat team van 8, ja, dat bleek na anderhalf jaar, ja niet helemaal zuivere koffie te zijn want ja, mijn partner die gewoon in loondienst was die ging zich aan mij meten en die had ik ook een keer meegenomen naar Nederland en ja, uiteindelijk bleek dat die hele andere plannen had en daar heel mijn team allemaal gewoon neven, nichten, kennissen, vrienden waren.
Bas: Ja.
Ties: Dus toen na 2 jaar heb ik wel gezeten van ja, ok, dit is einde verhaal Ties Coolen in China, wat moet ik nu.
Bas: Ja.
Ties: Toen hebben we eigenlijk een omslagpunt gemaakt van ok, gewoon afscheid nemen van heel dat team, we gaan wat dingen structureren, registreren en hè, we hebben veel leergeld betaald en nu gaan we met de flow en dat maakt je wel wat, ja, door schade en schande word je zeg maar verstandiger in die business.
Bas: Maar je ging echt met olifantenstappen, je had dus een soort van Chinese partner toen je daar in China zat.
Ties: Nee, ik had geen partner, ik had een rechterhand zeg maar.
Bas: Een soort van manager, ja.
Ties: Ja, een soort manager die tolkte en dat was, dat liep heel goed en maar ik was de baas hè want ik had er centjes in zitten en ik moest gewoon hun salaris betalen. Maar gaandeweg mijn team, mijn office team bestaat voornamelijk uit dames omdat ik vind dat Chinezen, hè, door het 1-kind beleid die gedragen zich vaak ook wel als keizertjes, dus dat zijn best wel mannetjes, terwijl dames in China, nu wat minder hè, maar ik praat over 15 jaar terug, die moesten best wel knokken om zichzelf te bewijzen. Dus mijn team in Shanghai zijn allemaal mensen die niet uit Shanghai komen. Dus ik probeer mensen weleens uit te leggen, je moet je voorstellen dat iemand werk zoekt en die woont in Italië maar die is wel bereid om in Amsterdam te gaan wonen. Ja, dan moet je best wel wilskracht hebben om dat te doen. Ja, en zo heb ik mijn team uiteindelijk samengesteld.
Bas: Oh, cool.
Ties: Even terug want je had al over ik ging inderdaad te ver, die jongen die had ook wel hele goede bedoelingen, maar die had te veel, die verwachtte te veel zeg maar. Ik wil, ik ben ondernemer geworden omdat ik zelf vrij wil zijn zeg maar, maar niet om hem vrij te maken. Dat is een beetje ook het Chinese denken wat je gaandeweg moet leren.
Handelen in China
Bas: Ja, juist. Maar bizar dus dat op een gegeven moment dat je dan, nou, wat ik veel heb meegemaakt en dat is ook ja, ik heb natuurlijk ook al aardig wat jaartjes draai ik mee, ik heb zelf ook een half jaar in China gewoond, maar wat ik daarna veel heb meegemaakt is dat ik er vaak achter ben gekomen dat die hele handel eigenlijk een aaneenrijging is van allemaal commissies die allemaal via het achterdeurtje worden betaald. Dus dan denk je dat je rechtstreeks zaken doet met een fabriek of in ieder geval er zit misschien een partij tussen die dat pretendeert en vervolgens wordt er via het achterdeurtje zeg maar een of andere kickbackfee naar zo’n partijtje teruggestuurd en jij betaalt rechtstreeks aan de fabrikant, maar dan pakt die “tussenpersoon” die krijgt dan nog eens 20% van de fabrikant. Dus tot schofterige marges aan toen kan ik je vertellen.
Ties: Ik zal geen namen noemen, maar ik heb echt een voorbeeld van gister en ook die heb ik meerdere in het verleden. Kijk, wat wij doen met Coolen China, hè, jij noemde net trading, maar wij zitten eigenlijk niet in de tradingen, wij zijn geen handelaren, nee, wij zijn dienstverlener. Wij zoeken voor onze klanten geschikte producenten waarbij uiteindelijk de opdrachtgever direct zaken doet met de fabriek in China. En wij ondersteunen met diensten om dat proces zo goed mogelijk te begeleiden. Dus of jij nou voor 10.000 dollar inkoopt of voor een half miljoen dollar of een miljoen dollar of whatever, dat maakt ons niks uit zolang wij onze diensten maar vergoed krijgen. Dat is ons verdienmodel zeg maar.
Bas: Ja.
Gevaren..
Ties: En over die commissiefabrieken, we hebben natuurlijk heel veel klanten die zeggen van ja, ik kan jou wel een sourcingstraject laten uitvoeren, maar daar hangt een prijskaartje aan, weet je wat ik doe, ik ga gewoon zelf even op Alibaba zoeken en dan vind ik ook wel een fabriekje waarvan wij zeggen dat is goed hè, dan heb je dadelijk een database van fabrieken en bij 3 heb je een goed gevoel, stuur die naar ns toe dan gaan wij door borduren op de fabrieken die je hebt gevonden en dan gaan wij gewoon screenen. Wij bellen op vanuit kantoor Shanghai, wij vragen de business license op, wij gaan in het online systeem kijken of ze echt zijn wie ze zeggen dat ze zijn dus dan proberen wij zoveel mogelijk zeg maar risico’s te minimaliseren en te achterhalen, doe ik nou zaken met een producent of met een handelaar. Nou, voorbeeld van gister, wij moesten een kwaliteitscontrole uitvoeren eergisteren bij een fabriek. Ik vertel even niet het product de naam want dat vind ik niet fair.
Bas: Nee, dat hoeft ook niet, nee, ik snap het.
Ties: En uiteindelijk krijg ik van de inspecteur door van ja, we moesten voor die klant hadden wij twee opdrachten bij twee leveranciers en een was in mei gedaan en een eergister. Maar wij zijn in dezelfde locatie hebben wij die inspectie uitgevoerd. Met andere woorden, ze hebben twee leveranciers, geen producenten, maar die twee leveranciers die kopen direct in bij die fabrikant. Ja, hoe gek is dat zeg maar hè, je hebt toch het gevoel van ja, ik heb mooi, als hij niet functioneert dan ga ik naar hem toe maar uiteindelijk is er maar eentje en dat is die fabrikant die bepaalt. Nou, dan moet je gaan denken ok, hoe gaan we dat doen? Kunnen we toch proberen bij die bron erachter te komen, maar goed, voor hetzelfde geld is die ene handelaar een neef of zo van de fabriek. Hè, met die Wang Shi en alles, ja, dan kom je er ook nooit meer tussen.
Bas: Ja.
Ties: Dus het is heel lastig als leek zeg maar, als niet China ervaringsdeskundige om te achterhalen hoe zuiver is mijn bron nou eigenlijk en wat zijn de risico’s. want je hebt hele goede agenten. Nou, zodra er iets mis gaat zijn ze bereid om het probleem op te lossen, heb je gewoon een goede agent, daar betaal je voor. Maar het merendeel zegt van ja, die geven dan niet thuis.
Van bordje wisselen..
Bas: Maar dus hier zaten twee verschillende traders die van dezelfde fabriek gebruik maken, is dat de case?
Ties: Ja, terwijl de opdrachtgever het idee had met twee fabrieken zaken te doen.
Bas: Ja, maar het was dezelfde fabriek, maar er zaten gewoon twee verschillende tussenpersonen tussen.
Ties: Ja, en wij doen dat ook weleens met factory audits hè, dus dan moeten we de fabriek doorlichten en dan krijgen wij twee opdrachten van oh, die fabriek en die twijfel ik tussen, ok, gaan wij de fabriek bezoeken, gaan we kijken of het echt een fabriek is en of het geen kinderarbeid is, of het machinepark goed is of alles deugt zeg maar. En dan spreken we af en dan zeggen ze ja, wij komen jou wel ophalen in het hotel, dat vinden we altijd een beetje gek, maar we hebben hele formulieren die ze in moeten vullen welke locatie, maar sommigen zijn een beetje afhoudend daarin en dan weten we al van hmm, waarom? En wij hebben al eens gehad dan gingen we naar de fabriek toe, dan hing er daar een bord bedrijf X en dan deden we een audit dit en dat en weer terug naar het hotel en de volgende dag moesten we die andere audit doen, dat was toevallig in dezelfde regio en die zei ja, we komen jou ophalen. Hè, wat gebeurt er dan, dan worden wij opgehaald en wordt door een ander persoon, we kwamen precies bij dezelfde fabriek alleen er stond geen bedrijf X, nee, er stond nou bedrijf A.
Bas: Nee joh, hebben ze gewoon bordje gewisseld.
Ties: Ze verwisselen gewoon de borden zeg maar. Ja, maar dat zijn wel extreme voorbeelden.
Bas: Ja, maar het gebeurt wel.
Sourcen op Alibaba
Ties: Maar dat wil dus zeggen dat als ik daar iets dieper op in kan gaan, als je op Alibaba gaat sourcen dan moet je er eigenlijk van uitgaan dat 9 van de 10 zijn gewoon handelaren, maar een handelaar is niet per definitie verkeerd.
Bas: Nee, dat klopt.
Ties: Zit je bij die producent dan moet je toch nog wat stappen maken om echt te weten of je ook echt bij die bron zit.
Bas: Ja.
Ties: En daar zien wij vaak dat daar toch wel wat mis kan gaan omdat wij heel erg als westerlingen varen op van communiceert het een beetje lekker, heeft die Chinese fabriek een mooie website, komt die met goede prijzen. Nou, als het allemaal te mooi is voor een westerling dan kun je eigenlijk al je vraagtekens zetten want in die Chinese fabriek, of het moeten echt multinationals zijn die echt groot zijn, maar gewoon een fabriekje die hebben helemaal geen gelikte website, daar hebben ze helemaal geen tijd voor. Die willen gewoon net als in Nederland als je hier gewoon een goed fabriekje hebt die hebben geen gelikte site, die willen gewoon werken. Dus dat, maar dat is wel, je moet vanuit je onderbuik wordt er vaak gesourced zeg maar en ik zeg weleens kijk op marktplaats en als jij de nieuwste iPhone voor de helft krijgt aangeboden in een of andere stad en eventueel van een wijk waar je je vraagtekens bij kunt zetten, ja, dan zeg je ook van ja, dat klopt niet.
Bas: Nee.
Ties: Maar ondertussen zijn wij wel bereid om voor een godsvermogen in China te bestellen.
Zaken doen in China
Bas: Ja, maar is mooi dat je dat verhaal vertelt want dit was mijn, de eerste keer dat ik naar China ging toen ik mijn fabrieken ging bezoeken was dit mijn grootste eyeopener. Ik dacht ook dat ik met alle fabrieken zaken deed en ik kwam bij mensen op kantoor die mij ook dus van het treinstation afhaalden en dan ja we gaan even naar kantoor of zo en dat was dan gewoon een hokje waar dan, ja, 8 Chinese dames achter MSN in die tijd nog of whatever, gewoon met al die westerlingen zaten te tikken en ja, je hebt WeChat en al die andere, en QQ en al die andere tools wat ze nu gebruiken, maar.
Ties: Dat was in de Hyves tijd.
Bas: En hij zei dan ook inderdaad van ja, nee, de fabriek die is van mijn ook, daar kunnen we niet naartoe of zo. Dus dat heb ik ook dat ik helemaal geen fabriek heb gezien dus alleen maar de persoon en ja, je weet hoe dat gaat, dan ga je vervolgens uit eten en dan moet je een paar biertjes erin tikken en dan schud je elkaar weer een hand.
Ties: Dan denk je oh, goede relatie, ja.
Bas: En een andere keer wat ik heb meegemaakt inderdaad dus toen wilde ik nog de ledverlichting in, toen had ik heel veel, ik had echt al voor 10.000 euro aan ledverlichting gekocht, ik denk ik ga die gast ook eens bezoeken en die liet me dus wel een fabriek zien, maar die haalde me dus ok ergens anders op en precies zo, taxi in en dan even eens tukje rijden en dan kwam je bij een fabriek uit en daar kreeg ik een rondleiding. Ja, maar uiteindelijk zei hij ook van ja, deze fabriek is van mijn neef of zo, weet je, dan krijg je zo’n verhaal.
Ties: Ja, ja, want je ziet het vaak aan het visitekaartje en wij zeggen altijd, wij checken ook altijd invoices dus we zien ook van ok, hiermee is gecommuniceerd, hier staat de, hier staat op waar je het geld naar over moet maken. Ja, als dat niet matcht, als je naar een privépersoon in Hong Kong moet overmaken dan gaan bij ons alle alarmbellen af want dat is hè, of dat je het naar Singapore moet overmaken of dan weet je al van hè dit is niet helemaal zuiver.
Bas: Ja.
Ties: Maar ook, wij hebben ook als, wij hadden best, nou is dat lastig natuurlijk door de Coronatijd dat je niet naar China kunt reizen, dat is voor mij ook een groot gemis dat je niet met grote regelmaat je team en je vrienden daar lokaal kunt bezoeken, maar we hadden best wel wat klanten die een keer in het jaar bijvoorbeeld naar zo’n Kanton fair gingen en die gingen daar lekker shoppen, deden onderhandelingen en weet ik veel wat en die gooit het dan vervolgens over de schutting naar ons toe en dan moesten wij het oppakken en dan zei ik van ja, ok, je hebt die fabriek ben je geweest, ja, het was in de buurt, we hebben zelfs die fabriek bezocht, echt super, helemaal top, helemaal geweldig. Maar ja, dan gingen wij ze bellen van ja, mogen we even een kopie van de business license en mogen wij ook even komen bezoeken? En dan gingen wij op bezoek en dan zeiden we ja, maar dit is helemaal niet het adres. Ja, nee, mijn fabriek zit hier een straat verderop maar die is niet zo mooi als deze dus wij laten deze zien.
Bas: Ja.
Ties: Dus ik zeg maar dat, dus dat moeten we echt gaan uitleggen van vertel gewoon hoe het is. Jokken dat is, dat moet je niet doen, maar ze zeiden ja, maar we proberen voor jullie ook iets moois te laten zien wat jullie graag willen zien. Hè, ik noem altijd als voorbeeldje, ja, het is net als een Chinees restaurant, het ziet er allemaal mooi en gelikt uit.
Bas: Ja, maar je wil de keuken niet zien.
Chinese cultuur
Ties: Dat ruitje wat altijd omhoog en omlaag gaat dat moet je eens een keer kijken. Hè, dat wil ik zien, dat is ons werk. Dat wil ik zien, dat is ons werk. Wij willen zien wat er onder dat luikje gebeurt. Maar in China, maar dat is helemaal niet, hè, dat zit ook een beetje in de–
Bas: In de cultuur.
Ties: Soms denken ze dat Chinezen dat dat allemaal boeven zijn, maar dat is helemaal niet waar maar dat zit gewoon in die cultuur hè. Tsun Tzu ken je misschien ook wel, hè, de strategie van het oorlog voeren dat boek. Voor de liefhebber, koop dat boek.
Bas: Welk boek is dat? Ik heb het niet gelezen.
Ties: Tsun Tzu.
Bas: Tsun Tzu.
Ties: Tsun Tzu en dat is een boek over de strategie van het oorlogsvoeren, zo ver gaat het al. Dat is wel een boek moet ik zeggen daar is eigenlijk niet doorheen te komen want het zijn allemaal spreuken, maar dat geeft wel aan hoe een Chinees denkt en hoe die onderhandelt. Hè, dus een voorbeeld, hè, als je veraf bent zeg dat je dichtbij bent. Als je dichtbij bent, zeg dat je veraf bent. Mensen die zaken doen in China die zullen het weleens herkennen dat je bijvoorbeeld op een sample zit te wachten en dat je dan zegt van ja, ik zit op mijn sample te wachten. Ja, die komt morgen verwacht ik hem. Uiteindelijk ben je twee weken verder en dan denk je ja, waar blijft die sample? Hij zegt elke keer morgen. Dus dan zeggen ze ja, het komt morgen terwijl het nog heel lang duurt, dat weten ze. Maar soms is het ook wel van ja, maar ik zit op een sample te wachten ja, sorry, duurt twee weken. En dan bellen ze en de volgende dag krijg je een mail ja, de sample is ready.
Bas: Oh ja.
Onderhandelen
Ties: Dus ja, en al dat soort trucjes van hoe je, die zien echt het zaken doen, het onderhandelen is voor hun echt een spel. Wij gebruiken ook inkoopcontracten, nou, ik zou hem zelf nooit ondertekenen zo scherp, dat is gewoon omdat ze willen altijd iets te onderhandelen hebben en als je dat weet, ja, dan onderneemt het ook fijner.
Bas: Ja, maar veel is dus niet wat het lijkt in China. Dus je krijgt een mooie fabriek te zien terwijl de andere fabriek drie straten verder ligt en er minder mooi uitziet. Dat is ook een van de dingen die ik zie want ze zeggen altijd yes, dus het maakt niet uit wat je vraagt, yes, yes, yes.
Ties: Ja, dus je moet je vragen op zes methodes stellen, het liefst open vragen en niet in de zin van ja en nee want dan kom je geen stap verder. En daarom zeggen we ook vaak van laat ons kantoor Shanghai, we hebben een team van 30 mensen daar zitten, die gewoon even bellen, even bezoeken en dat komt ook veel professioneler over want hè, met alle respect, wij zijn Nederland hè, er wonen 17 miljoen mensen, nou, in Shanghai wonen er geloof ik 24 miljoen en soms zeggen wij van ja, wij bestellen een container voor 50.000 dollar, dat is voor ons, voor iedereen veel geld hè, voor mij, maar voor Chinezen is het allemaal peanuts, zeker met de wetenschap dat een gemiddelde fabriek, wat zal het zijn, 10-15% marge heeft. Dus die zijn niet zo snel onder de indruk over de ambities en dat soort dingen. Maar goed, wel als ze natuurlijk weten dat ze met Dwarfs te maken hebben want die gaan natuurlijk, de sky is the limit hè?
Bas: Interessant. Je liet net tussendoor het woordje Guanxi vallen hè en als ik het me goed herinner betekent dat vriendschap.
Ties: Ja, Guanxi is een soort, ze noemen dat weleens een soort, een voorbeeld is een ui hè, de kern dat ben je zelf en dan de familie, je vrienden, je moet proberen in een van die schillen terecht te komen, maar ik ben van mening dat dat eigenlijk niet kan of je moet trouwen of je moet echt 10 jaar een goede vriendschap hebben, maar als je er al een beetje tegenaan leunt dat is al zeg maar, dat is al heel fijn zeg maar.
Bas: Ja, ja. Maar want kun je misschien dat uitleggen wat de Chinezen dan doen en hoe de manier van zaken is, hoe ze die Guanxi een soort van opbouwen zeg maar.
Ties: Ja, dat gaat vanuit geboorte hè, dus je hebt je ouders en dan krijg je familie en dan meestal de betere vriendschappen in China zijn vaak toch in hun studietijd hè, als ze naar de middelbare school volgens mij gaan zitten ze vaak met een man of 4 of 6 op een kamertje en dan groeit die vriendschap zeg maar en dat zit allemaal in elkaar verweven hè. Dus je moet nog maar zien, hak een ui doormidden en dan zie je eigenlijk het hart en die kringen, maar die kringen die gaan ook weer over naar andere kringen en zo zit dat helemaal in elkaar zeg maar. Dus dat is heel lastig om dat heel goed uit te leggen.
Bas: Maar het is ook dat de band heel belangrijk is met de mensen waar ze zaken mee doen hè.
Ties: Ja, want ik geef weleens lezingen over China in de praktijk.
Bas: Oh ja.
Ties: En het is wel het verandert wel in de loop der jaren, maar wij zijn, in China zijn ze eigenlijk gewend op basis zaken doen relatie-relatie, terwijl in het westen kijken we heel erg naar win-win. Hè, dus stel je voor wij doen zaken Bas:
Bas: Ja, ik betaal jou, jij levert dit.
Ties: Het is leuk als we elkaar leuk vinden en dat we een potje bier drinken, maar als jij mij, als je denkt van ja, wat moet ik met die Coolen, ik vind het een verschrikkelijke vent, maar goed, hij doet zijn werk goed, toe maar, dat is win-win.
Bas: Precies.
Ties: Nou, en in China is het meer relatie-relatie. En daarmee kom je veel verder, al moet ik wel zeggen, de Hong Kong Chinees of de Taiwanese Chinees of de Shanghainese Chinees of je ziet wel de nieuwe generatie, zeg maar een beetje van onze leeftijd en jonger die hebben wel wat meer dollartekens in hun ogen terwijl de oude generatie nog wel meer op relatie-relatie vaart. Dus dat, die tendens verandert ook wel echt hè. Dus ik vind ook altijd dat je China eigenlijk moet zien als Europa. Hè, iemand uit Zweden doet op een andere manier zaken dan iemand die uit Italië zaken doet. Je kunt China ook helemaal niet over een kam scheren. Hè, in Shenzhen moet ik net, zijn net wat andere dingen belangrijk dan bijvoorbeeld in Ning Bo, in Shenzhen zijn ze alweer anders dan in Shanghai zeg maar.
Gekke dingen in China
Bas: Ja, en wat zijn nou een beetje, heb je, ik bedoel, je hebt vast wel wat gekke dingen meegemaakt daar in China, kun je daar eens een voorbeeld van noemen?
Ties: Ja, gekke dingen, ja.
Bas: Ja, voor jou is het waarschijnlijk normaal, dat is het moeilijke altijd.
Ties: Ja, ik had het er laatst met iemand over die zei Thies, hè, jij doet sourcing en inkoopbegeleiding en specs, maar ik moet eigenlijk wat meer input hebben hoe ik nou eigenlijk met die Chinees moet dealen. Ja, toen kwam ik er eigenlijk achter dat het eigenlijk zo vanzelfsprekend is. Hè, dat is hetzelfde als ik met mijn business online ga, je denkt van ja, sowieso, terwijl ik denk van ja, waar heb je het nou over? Dat is hetzelfde ook als je de stap naar China maakt, van ja, maar hoe ziet het met het inkoopcontract en het verschil tussen EverB en CIF en hoe zit het met inklaren en hoe, dus eigenlijk zijn dat ABC’tjes, dat moet je twee, drie keer uitleggen en dan weet je dat. Dus de gekke dingen, ik heb best wel wat blogs geschreven 10 jaar terug en dat ging altijd over wat ik meemaakte. Dat was altijd gerelateerd aan reizen. Of ik nou in een taxi zat of in een bus zat of in een trein zat of in een vliegtuig zat, daar gebeuren zeg maar de raarste dingen van nagel knippen tot boeren. Het is niet dat ze allemaal boeren, tot–
Bas: Spugen.
Ties: Tot spugen, tot eten wat je voorgeschoteld krijgt dat je denkt van hmm. Dus ja, dus ja, ik vind daar moet ik even over nadenken om een heel mooi verhaal te vinden, ja.
Bas: Wat ik ook wel een keer heb meegemaakt is dat een leverancier dacht dat die mij een plezier zou doen zeg maar om mij in een of ander luxe hotel te trekken en in een keer een zooitje dames op te lijnen met een nummertje op hun buik en dan kon je er eentje uitkiezen zeg maar. Hij zei letterlijk: you can choose the girls and you can do everything you want. Precies zo zei die het.
Ties: Maar dan zit je wel best ver in de relatie, maar ik ben, kijk, ja, dan moet ik opletten wat ik zeg, maar er zijn best wel inkopers die graag dat soort snoepreisjes willen om wat voor reden dan ook.
Bas: Precies, ja, ja.
Ties: Maar ik heb vooral een team van dames dus dan wordt het al een ander verhaal natuurlijk.
Bas: Ja.
Ties: Maar als ik zelf ga dan zeg ik van ok, wat ik in mijn vrije tijd doe dat bepaal ik zelf wel, ik heb die drang niet. Dus ik betaal liever zelf mijn hotel en in China moet alles yin-yang zijn hè, dus dat weet jij zelf ook, als je met jouw vrienden of zakenrelatie een hapje gaat eten dan moet je zo 10 minuten voordat je vertrok moet je zeggen oh, ik moet even naar het toilet en dan ging ik snel die rekening betalen. En dat vindt de Chinees gevoelsmatig klopt dat niet. Dat moet yin-yang hè, dus dat moet altijd in balans zijn, dat moet je niet altijd willen betalen want dan klopt die verhouding niet. Maar dat geldt ook andersom. Hè, je moet die Chinees niet je hotel laten betalen en je moet niet die KTV hè, die karaokebarretjes waar je kwam en waar je meisjes kunt uitkiezen en bla, dat moet je allemaal niet willen want dan kloppen de verhoudingen niet meer en zeker als je de dag erop nog moet gaan onderhandelen. Maar dat is niet handig zeg maar.
Bas: Nee, nee, ik zal geen namen noemen maar om het verhaal af te maken, ik was er met een collega die was vrijgezel ik zeg ja, ik ben getrouwd dus he can pick two en dat heeft hij ook uiteindeijk gedaan. Maar goed, maakt niet uit.
Ties: En kreeg hij waar voor zijn geld.
Bas: Kreeg hij waar voor zijn geld ja.
Ties: Dat doen we wel na deze podcast.
Bas: Ja, maar laten we wat dieper op de materie ingaan. We hebben sowieso ook nog wel wat mensen online die mogelijk ook wel vragen willen stellen.
Ties: Heel goed.
Bas: Laten we door de stappen heen gaan zeg maar. Stel, want je doet ook sourcing.
Ties: Ja.
Product ontwikkeling
Bas: Je doet ook, doe je ook productontwikkeling?
Ties: Daar kunnen wij bij helpen, maar in principe, kijk, wij hebben verstand van hoe kun je een fabriek vinden in China.
Bas: Juist.
Ties: Hoe kun je de import hè en de communicatie en dergelijke organiseren en de kwaliteitsuitvoer, maar uiteindelijk zijn onze klanten, opdrachtgevers, die hebben de kennis over het product. Dus er komen weleens mensen bij ons die zeggen van ja, ik heb een half schetsje en dat soort dingen, daar kan ik eigenlijk niet zoveel mee.
Bas: Ok.
Ties: Wat ik daar wel mee kan is van oh, je moet eens naar dat bedrijf gaan of naar dat bedrijf.
Bas: Oh ja, ja.
Ties: Dus hè, ik krijg ook heel veel aanvragen voor wij willen graag ons product vermarkten in China. Dat doen wij niet. Wij hebben gezegd sourcing, inkoop, kwaliteit.
Bas: Juist.
Ties: Dat is onze focuspunt en daar wijken wij niet van af. Er zijn best wel bedrijven die wel alles aanbieden, maar ik vind dat dat niet kan. Jij zegt zelf ook weleens, ik heb een paar van die podcasts uiteraard geluisterd en jouw basis als ik het goed heb samengevat is altijd van begin klein met een paar producten, een verkoopkanaal, dat doen.
Bas: Exact, ja.
Ties: En je kunt wel van een stoel tot een potlood tot een bulldozer gaan verkopen, maar dan raak je je focus kwijt.
Bas: Ja, ja.
Ties: Dus dan doe je alles maar halfslachtig en dat is met bedrijven die alles doen, ik heb daar altijd een beetje argwaan bij.
Bas: Nee, klopt. Waar ik zelf zie en ik denk dat dat iets is, dan moet je even aangeven of dat iets is, want ik zie dat de meeste nieuwe producten die dan succesvol zijn, zijn vaak innovaties op bestaande producten. Dus wat mijn strategie altijd was, van ik zoek dan de fabrikant die het product al maakt en vervolgens, nou ja, in mijn geval scrape ik gewoon alle negatieve reviews van de concurrent hè zeg maar en dan ga ik kijken van kan ik dit verbeteren bij die producent en dan ga ik wel met de schetsjes komen of zeggen van ja, kun je hier een ander lipje maken, kleurtje blauw, dikker plastic, whatever.
Ties: Dat is geen enkel probleem want dan, ja, doe je eigenlijk in principe zelf de ontwikkeling. Alleen het is dan onze taak om die vertaalslag goed naar China te maken.
Bas: Exact.
Ties: Wij zeggen altijd van communiceer zoveel mogelijk in Jip en Janneke taal naar China, maak het simpel, wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor die Chinees misschien weer totaal anders. Maar als je op dat vlak ontwikkeling hebt, net als communicatie, daar kunnen wij zeker bij helpen, ja.
Bas: Ja, ik probeerde na te denken, dat is misschien een, want jij bent een dienstverlener dus het maakt uiteindelijk niet uit zeg maar, ik wilde meer vragen van welke klant is interessant voor jou. Maar mensen betalen jou voor je dienstverlening. Als iemand zegt van nou, ik wil deze fles wil ik in China laten maken, ik zeg Ties, succes, zoek maar even 5 fabriekjes die dat kunnen dan betaal ik jou voor een lijst fabrieken die jij uiteindelijk hebt gescreend.
Ties: Ja, ja, in principe wel, ja.
Bas: En het is niet zo dat je zegt van nou, ik ben pas interessant als je 100.000 euro moet spenderen, maar of ik nou één doos of 26 containers inkoop dat maakt voor jou niet uit.
Ties: Nee, dat maakt niks uit, al moet ik er wel bij vermelden, kijk, als jij voornemens bent om hè, even dat sourcen hè, we hebben eigenlijk drie modellen, wij kopen het product en verkopen het jou en dan is ons verdienmodel marge.
Bas: Ja.
Ties: Maar dat doen wij liever niet dan wel omdat wij vinden dat je zelf zaken moet doen. Je hebt soms mensen die sporadisch iets nodig hebben, nou, dan helpen we daarmee. Een andere methode is dat mensen eerst zelf hun huiswerk hebben gedaan, dus die zitten zelf op Alibaba te zoeken en die komen zelf met een lijstje en zeggen van ja, goh, ik vind dit eigenlijk wel, ik denk dat dit goede fabrieken zijn, kun je ze voor mij screenen of het klopt? En daarnaast kunnen wij een compleet pakket aanbieden dat we eigenlijk bij 0 beginnen. Dan is het echt welk product, welke aantallen, alle verwachtingen en dan gaan we aan de slag. Nou, die drie modellen die hebben wij niet bedacht omdat we die zo leuk vinden, nee, dat heeft te maken voor ieder model is het van ok, welke fase zit je in je sourcingsproces, maar daarnaast ook aan elk traject zit een prijskaartje aan. Dat complete sourcepakket is veel, ja, daar hangt een hoger prijskaartje aan want dat sourcen, dat weet jij als geen ander vermoed ik, dat sourcen dat is gewoon echt monnikenwerk. Dat is gewoon mailen, beantwoorden, ik stel drie vragen, krijg er weer tien terug. Nou, als je een beetje pech hebt, hebben ze je mobiele nummer, krijg je ook nog de hele dag appjes en berichtjes door zeg maar.
Bas: Ja.
Ties: Dus je bent gewoon een paar maanden verder tot je ergens bent. Dus vandaar dat dat tarief ook wat hoger ligt dan als we gaan doorborduren. Dus terugkomend op jouw vraag, voor jou maakt het niks uit of je nou voor 1.000 dollar bestelt of voor 100.000 dollar, wij zien vaak wel dat klanten die wat meer ruimte hebben om te besteden dat het ene model interessanter is dan het andere.
Bas: Ja.
Ties: Maar wij sluiten niemand buiten, wij nemen elke aanvraag serieus, ik neem tijd voor iedereen zoals jij dat nou ook doet.
Bas: Ja.
Ties: En wij zijn ook van mening van kan ik mensen die interesse hebben in onze diensten niet vandaag helpen dan misschien wel over 5 jaar en dat is ook een beetje waar we beginnen overal hè, we zijn onderdeel van het familiebedrijf, wij leven op continuïteit, wij hoeven geen grote stappen snel thuis te maken.
Van klein tot groot
Bas: Nee, nee, maar als je dan terug beredeneert, vanaf wanneer is het dan een soort van interessant om te starten?
Ties: Dat durf ik niet te zeggen. We hebben bedrijven die zeggen ik neem toch het risico voor een fabriek die ik zelf heb gevonden en anderen zeggen van ja, ik wil gewoon hè, ik kan maar één keer goed doen, dus het ligt heel erg aan, meestal zit ik met ondernemers of inkopers aan tafel, het verschilt heel erg wat je visie erop is. Moet ik wel bij zeggen bedrijven die eerst zelf dat allemaal hebben gedaan en gigantisch hun hoofd hebben gestoten dan is het wat makkelijker dan bedrijven die fris zijn want die zien alleen maar dienst, prijs.
Bas: Ja, ik snap wat je bedoelt.
Ties: En dat geldt, dat is ook met kwaliteitsinspecties. Ja, wij zijn niet de goedkoopste, alleen wij doen meer en vollediger en ja, dan kan ik best begrijpen dat je soms denkt van ja, als ik voor 3.000 dollar iets inkoop en daar staat een bedrag voor een inspectie tegenover dat dat niet helemaal in verhouding is. Dan snap ik dat je zegt van ja, dat is niet meer interessant.
Bas: Ja, precies. Nee, ok, dus je bent eigenlijk ook mensen die nu al importeren uit China en die misschien een optimalisatie willen maken op hun inkoop zijn dat ook interessante klanten die je dan aanneemt en waar je uiteindelijk het inkoopproces of misschien andere fabrieken vindt die goedkoper zijn of whatever?
Ties: Ja, die hebben zelfs onze voorkeur want die hebben zich al bewezen en die bemerken dan vaak van hé, mijn inkoop hangt eigenlijk aan een zijden draadje. Als die fabriek morgen stopt of hij maakt iets zoals niet afgesproken is dan heb ik een probleem, dan loopt gewoon heel mijn supply chain loopt helemaal vast. Ik moet dat gestructureerd, ik moet dat goed hebben. Dus ja, zeker.
Contracten afsluiten met fabriken
Bas: En wat voor contracten sluiten jullie met dat soort fabrikanten af dan? Want stel, ik bedoel we hebben een lijst fabrieken en uiteindelijk wil je daar een bepaald contract mee afsluiten, wat, je zei net dat je ze zelf niet zou ondertekenen zo goed zijn ze.
Ties: Ja, ja.
Bas: Wat staat er allemaal in?
Ties: Even voor de helderheid, kijk, als wij gaan sourcen komen we uiteindelijk terug met een top 1, top 3 waarmee je verder kan. Hè, want we hebben een long list van fabrikanten, dat brengen we terug naar een shortlist en daar moet een top 1, top 3 uitkomen. Ga je eenmaal een bestelling plaatsen, ja, dan helpen wij mee met het inkoopcontract, we hebben daar ooit een topadvocaat dat helemaal laten samenstellen in het Engels en Chinees en daar staat gewoon in natuurlijk de productomschrijving, wat te doen bij vertragingen, dat wij kwaliteitsinspecties komen uitvoeren en onder welke voorwaarden die dan moeten voldoen, dat de producten geschikt zijn voor Europa, welke boeteclausule erop zit bij schade tot garanties die heel ver reiken tot welke pallets hè, vaak gaat het op pallets, dat het echt europallets moeten zijn waar ze aan moeten voldoen tot welke arbitrage als het misgaat we gaan gebruiken voor een rechtszaak. Ja, dat soort zaken. Al moet ik wel zeggen, ik heb het nog nooit meegemaakt in de praktijk, in China wil je niet procederen, dus.
Bas: Nee, ik wou net zeggen, dus wat is het waard als je het daarna moet je het gaan aanvechten in China.
Ties: Ja, ik denk dat het een signaal is hè, iemand belt vanuit Shanghai, dus dat is al een Chinees, je krijgt ondersteuning vanuit China, er wordt een serieus contract wordt er overhandigd. Het zijn allemaal methodes om risico’s te minimaliseren. En daar geldt zo’n contract ook bij want de grote bedrijven die bestellen die hebben ook gewoon een contract en als jij zegt van ja, stuur mij maar de pro forma invoice en ik maak mijn 30% over en we wachten wel af wat er binnenkomt, ja, dan daag je ook een beetje zo’n fabriek uit zo van ja, die heeft wat minder voorrang of dit of hè, is wat minder professioneel of ja.
Bas: Als je het op die manier doet dan wordt het plastic steeds dunner en dan gaan ze kijken hoe ze op hun grondstoffen kunnen sparen en allemaal dat soort dingen omdat ze denken van ja, ik heb toch geen contract.
Ties: Ja, want uiteindelijk, kijk, wij kunnen in Nederland heel goed onderhandelen, maar ik ben nog nooit een Chinees tegengekomen die geld bijlegt voor zijn handel zeg maar. Dus dat moet ergens vandaan komen als ze toch hun marge willen maken.
Bas: Ja, interessant. En leg je in zo’n contract ook andere dingen vast? Dus je hebt de zogenaamde bom-list hè, dat is, wat is het, bill of materials of zo, dus dat je dat helemaal gedownbreakt hebt.
Ties: Dat kan.
Bas: Gaat dat zo ver? En dat je zegt het plastic moet zo dik zijn en dit motortje moet van die kwaliteit zijn, de chip moet van dat merk zijn?
Ties: Dat ligt eraan hoe compleet de opdrachtgever het zelf voor ogen heeft en hoe compleet de fabrikant het zelf aanlevert. Maar goed, daar overleg je mee.
Bas: Maar het kan wel dus.
Ties: Als je dat wil kan dat.
Bas: Als je het wil kan het, ja.
Ties: Je moet soms ook niet door willen slaan, maar we hebben wel opdrachtgevers die toch wel als het metaal is of dat soort dingen best ver erin gaan. Maar goed, dat moet je ook weer allemaal kunnen, hè, daarom hebben wij ook opgeleide kwaliteitsinspecteurs in dienst want je moet het wel kunnen meten zeg maar.
CE keurmerk
Bas: Ja. Sander vraagt in de chat CE keurmerk en dergelijke. Als mensen vragen hebben trouwens kunnen ze ze in de chat gooien, we zijn nu ook live. Dus als jullie vragen hebben voor Ties kun je die live stellen en dan kan ik even kijken of ik wat relevante vragen aan Ties kan stellen. Maar Sander vraag CE-keurmerken en dergelijke, kun je daar wat meer over vertellen? Want dat is natuurlijk ook eigenlijk ook een beetje wildwest als je het mij vraagt, maar hoe zie jij dat?
Ties: Ja, dat kijk, per product heb je natuurlijk weer verschillende soorten standaarden, certificeringen, keuren, noem maar op heb je nodig. Dus ik vind het zelf altijd wel heel verstandig dat een importeur dat zelf op orde heeft hè, dat zijn niet altijd dingen die je, ja, helemaal bij een bedrijf kunt neerleggen. Er zijn best wel goede bedrijven voor die je daar heel goed bij kunnen begeleiden. Je hebt bijvoorbeeld product IP en dat soort firma’s die dat met keuringen uitstekend op orde hebben. Uiteindelijk wat wij doen als we weten wat er van belang is gaan wij wel verifiëren of die keuring en certificeringen kloppen. Nou, ik wil het onderwerp eigenlijk niet aanhalen omdat het eigenlijk te triest voor woorden is, maar als je ziet wat er een jaar terug allemaal is gebeurd met mondkapjes en keuring en dat soort dingen, nou, wij hebben op een gegeven moment inspecties maar voor 1 euro aangeboden voor mensen die echt wilden helpen zeg maar en wij kregen een keuringsrapport, ja, die waren gewoon, die firma bestond gewoon niet. Dat we echt gewoon op LinkedIn en alle social media deelden van dit is gewoon nep, ga hier niet in.
Bas: Ja.
Ties: En we hebben ook voorbeelden dat fabrikanten ook gewoon elkaars certificering gebruiken hè en een beetje wat aanpassen. Dan vragen wij dat weer bij zo’n bedrijf op van is die echt. Dus over CE en dat soort dingen, ja, heel erg productafhankelijk, vraag altijd het document op voor je eigen dossieropbouw hè, want uiteindelijk ben jij importeur dus jij bent verantwoordelijk voor het product dus jij moet alle inspanningen hebben gedaan dat je een degelijk product binnenhaalt en wij kunnen eventueel helpen om te kijken of dat ook wel een echte CE bijvoorbeeld, een echte ISO of een echte noem maar op.
CE keurmerk controleren
Bas: Want ik wou net zeggen, zijn daar dan een soort van, ja, dat moet haast wel dat er een soort van databases voor zijn, maar de CE keurmerk heeft geen uniek nummer voor een product geloof ik, of wel? Of hoe check je dan zeg maar stel deze pen staat CE op, hoe weet jij dan of hoe ga je onderzoeken of die CE wel of niet echt is?
Ties: Dan moet de fabrikant die moet met documentatie aantonen dat hun CE keurmerk–
Bas: Ja, en daar staat een nummer op en met dat nummer kan jij waarschijnlijk checken in de database.
Ties: Dat is gewoon een document, het is net als op jouw schooldiploma staat gewoon jouw naam en het bedrijf op en dan bel ik even naar InHolland heet het tegenwoordig ook, van goh, ik heb hier, klopt dat en ja.
Bas: Nee, klopt, en dat is ook ik heb heel vaak heb ik ook zendingen uit China gehad waar ik dus gewoon onderin de doos zeg maar een paar velletjes CE stickers vond.
Ties: Ja, ja.
Bas: Want dat is dan hoe die Chinezen het aanpakken, die denken ja, plak ze zelf maar erop.
Ties: Ja, maar CE is niet altijd zaligmakend hè, dus maar er zijn best wel interessante workshops voor te volgen waar nou eigenlijk een product aan moet voldoen en hoe ver eigenlijk de verantwoordelijkheid gaat van als zijnde importeur. En er zijn heel veel mensen oh, CE, oh, er zit CE op. Nou, soms heb je niet altijd CE nodig of zo, of moet daar een Roche keurmerk op omdat het elektronica is of andere zaken.
Bas: Wat zijn de meest voorkomende keurmerken en certificaten die jij ziet en die op de meeste producten zitten zeg maar? Dus–
Ties: Dat is heel lastig maar dat komt omdat wij de, die vraag ook niet altijd direct krijgen omdat documentatie, de fabrieken die wij selecteren die laten dat wel zien en die controleren wij. Dus daar kan ik geen helder antwoord op geven.
Bas: Nee, precies, het is geen standaard.
Ties: Nee.
Trends in logistiek
Bas: En qua logistiek, ja, ik bedoel het is redelijk straight forward maar hoe zie jij de trend in die mark? De laatste tijden zijn die prijzen helemaal door het dak gegaan door Corona, het gaat helemaal nergens meer over als je het mij vraagt.
Ties: Nee, het is, voor de beeldvorming, een jaar, anderhalf jaar terug betaalde ik voor een 40-foot container, dat is een grote container, betaalde je 2.000 dollar en dat steeg op een gegeven moment naar 6, 7.000 dollar en toen was het al van waar hebben we het over? En ik heb gister zelfs prijzen gehoord van 12 tot 13.000 dollar. Ja, dat is gewoon dat is absurd. Uiteindelijk gaat de consument dat betalen, maar dat wil wel zeggen dat het voor heel veel bedrijven misschien al niet meer interessant is om altijd maar uit China te halen of hè, dan komen we terug op dat kwaliteitscontrole, kijk, de kosten hè, je hebt, je koopt iets in, je hebt transportkosten, je hebt invoerrechten, je hebt wat handelingen zoals ondersteuning of inspecties, dan maak je een rekensom dit is mijn inkoopprijs en daar zet ik mijn marge op en dan gooi ik het in de markt, maar de transportprijzen, ja, die krijgen dan wel een hele aanwezige rol zeg maar.
Bas: Ja.
Ties: Dus dat wil ook zeggen dat je je ook niet kunt veroorloven om producten naar Nederland te halen die niet goed zijn want dan kan de fabriek wel zeggen ja, de volgende keer maak ik het voor niks, ik noem maar iets, of een korting, je transportkosten, ja, die zullen ze never nooit vergoeden.
Bas: Nee, nee, precies.
Ties: Dus de trend, ja, ik hou mijn hart vast, ik weet het niet. Want ook de transporteurs waar wij mee samenwerken, ja, die zeggen ook van ja, Ties, zo’n Suezkanaal dat hadden wij ook niet voorspeld en dat er een haven helemaal alles omvalt en gebeurt hadden we ook niet voorspeld, Corona hadden we ook niet voorspeld, dus. Er is niemand die daar iets zinnigs over durft te zeggen.
Bas: Maar wat is nou slim op dat gebied van logistiek, er zijn natuurlijk grotere bedrijven die waarschijnlijk jaarcontracten hebben of misschien wel meerjarig contracten op containerprijzen en allemaal dat soort dingen zeg maar en natuurlijk, als je dat nu gaat afsluiten dan zul je daar niet heel erg goed uitkomen, maar is dat ook iets wat jullie doen of waar je partijen voor gebruikt die dan grote contracten hebben en zo?
Ties: Nee, wij geven raad en daad over transport. Er zijn een aantal partijen waar we al jaar en dag mee werken die gewoon strak communiceren, platte organisaties hebben waarvan we zeggen ja, daar durven we onze handen voor in het vuur te steken dus dan koppelen wij de opdrachtgever aan zo’n bedrijf. Maar veelal hebben mensen in hun netwerk ook al een transporteur die dat ook al aanbiedt. Overigens is nu ook wel een beetje de trend dat er heel veel transporteurs zijn die ook geen nieuwe klanten aannemen. Want ze zijn al blij dat ze hun huidige klanten een plek kunnen geven zeg maar.
Bas: Ja, ja.
Ties: Dus eigenlijk zouden wij Bas gewoon een schip moeten gaan bouwen met containers en je kunt best een rederij beginnen nou als je de centjes hebt.
Ontwikkelingen in de logistiek
Bas: Ik volg dat hele SpaceX op de voeten zeg maar en ik vind dat echt fantastisch.
Ties: Maar hoe denk jij daarover? Wat zie jij? Of is dat niet de bedoeling dat ik een vraag terugstel?
Bas: Jawel, jawel, zeker, nee, zeker. Hoe ik erover denk, nee, ik ging een verhaal vertellen over SpaceX, dus die hele ruimtelancering was ik aan het volgen en er was nu ook, er is nu dus ook laatst had ik een artikel gelezen over dat er dus een methode is dat je gewoon zo’n raket kan vullen met ja, allemaal goederen dus net zoals een schip en die kun je dan dus gewoon letterlijk binnen nou ja, 1, 2 uur kun je die gewoon naar de andere kant van de wereld schieten en dat klinkt nu als een absurd iets, maar als jij, en zo’n ding is natuurlijk best wel groot, als jij een bepaalde megahoeveelheid gewoon in 2 uur tijd naar de andere kant van de wereld kan schieten, ja, ik bedoel ik kreeg al meteen een vraag van iemand van ja, waarom zouden mensen binnen 2 uur producten willen? Maar uiteindelijk draait bijna alles om snelheid.
Ties: En vooral de supply chain hè, die wil je allemaal gelikt in elkaar hebben hè.
Bas: Exact, ja, dus ik vind dat wel een hele bizarre trend zeg maar als zoiets daadwerkelijk zou gebeuren.
Ties: Nee, maar net als waardeartikelen, hè, dus dan heb ik het over chips en dat soort zaken.
Bas: Oh ja, dat is niet aan te slepen.
Ties: Die kun je genoeg in een raket douwen zeg maar en daar zijn mensen echt wel bereid voor te betalen want als jij ziet waar een chipje allemaal op vastloopt hè, de apparatuur die hier staat, televisies, auto’s, noem maar op. Daar gaat zoveel geld in om. Nou, die zouden denk ik met liefde en plezier zo’n raket willen hebben.
Bas: Exact, want je ziet nu dat al die partijen struggelen omdat de chips er niet zijn, maar als ze er zijn wil je ze gewoon binnen 2 uur op de plek van bestemming hebben, je wil niet wachten tot het vliegtuig 18 uur aan het vliegen is voordat hij aan de andere kant van de wereld is zeg maar.
Ties: Ja.
Bas: Dus die trend, maar goed, het is wel een groot probleem aan het worden want je ziet ook, en we handelen natuurlijk veel op Amazon en bol en allemaal dat soort dingen, dat die eigenlijk, je landed cost of je cost of goods sold die gaan gewoon omhoog door de grotere logistieke kosten. De grondstofprijs is eigenlijk ook een groot probleem want door die, ja, doordat zij gewoon fabrieken proberen gewoon zowat alle grondstoffen op te kopen die ze kunnen kopen waardoor die prijzen omhoog gaan en dan ontstaat er een soort van hamsteren zeg maar op grondstoffen en dat is eigenlijk ook wel zorgwekkend te noemen want ja, op een gegeven moment heb je degene met de diepste zakken die heeft de meeste grondstoffen en die heeft op de lange termijn mogelijk een voordeel.
Ties: Ja, dat is wel, en daar is China ook heel goed in hè, met hun sof power, ze proberen natuurlijk overal posities te krijgen in de wereld om toch alle grondstoffen en logistiek in handen te hebben. Maar het is eigenlijk gewoon absurd hè dat er gewoon containers niet op het juiste continent staan en dat er hè, at eigenlijk een relatief eenvoudig probleem is zou je zeggen.
Bas: Ja.
Ties: Maar het is wel, ja, het is zorgwekkend hoor, ook voor klanten van mij, die proeven en merken dat wel. Kijk, het is natuurlijk wel je deelt de pijn hè, je concurrent heeft er ook last van, maar ja, op een gegeven moment is het ook, het is ook lastig uit te leggen.
Boot- en luchtvracht
Bas: Ja, ja. Want jij doet neem ik aan voornamelijk containers of zit er ook veel luchttransport tussen?
Ties: We hebben ook wel, heel divers, kijk, wij werken voor bedrijven die bouw gerelateerd zijn tot fashion tot landbouwproducten tot gewoon ja, wat er op webshops en dat soort dingen, dus ja, diversiteit, alleen geen chemicaliën en geen food zeg ik altijd maar.
Bas: Ja.
Ties: Dat is heel divers en ja, dat is lastig te zeggen daarin, heel diverse producten, ik weet eigenlijk je vraag niet meer, sorry.
Bas: Nee, het ging over luchttransport en of je–
Ties: Oh ja, sorry, nee, dat wilde ik zeggen, dank je wel, omdat het zo divers is zegt de ene luchttransport, de andere per trein en de andere gewoon per boot.
Bas: Ja, ja, precies, maar boot is waarschijnlijk het meest gebruikt,
Ties: Ja, boot, maar fashion bijvoorbeeld weer heel veel trein omdat het heel erg trendgevoelig is.
Bas: Oh ja.
Ties: En sommigen moeten vooruit met hun sales anders moeten ze nee verkopen dus die pakken het vliegtuig en veelal de voorkeur per boot, maar ja, je moet tegenwoordig ook alles doen om een container, hè, wij doen best wel veel container loading checks, dus dan houden wij toezicht op het laden van de container. Dus dan checken we of die container wel schoon is en droog is en er geen gaten in zitten. In deze tijd door het tekort zijn er ook echt heel veel containers waar je denkt van ja, daar wil ik mijn producten niet in hebben zeg maar en dan houden wij toezicht op hoe zo’n container wordt geladen. Een van onze mensen die sluit de container en die verzegelt het, dat je ook zeker weet van mijn business zit erin.
Bas: Ja.
Ties: Prachtige voorbeelden van oude balen bamboe die erin zitten of dozen maar voor de helft gevuld, allemaal op basis van goed vertrouwen.
Bas: Ja, of ook en als er gaten in zitten of whatever, een bepaalde vochtigheid, dan kan het hele zooitje gaan schimmelen onderweg en dat kom je ook genoeg tegen.
Ties: Met textiel en dat soort dingen dat is echt rampzalig.
Bas: Ja, ja, maar je ziet nu ook met Corona is die hele textielmarkt was letterlijk gewoon ingestort. Ik dacht twee dingen, ik denk aan de ene kant vind ik het wel goed dat consumeren minder wordt, dus het consuminderen is geworden, want ja, bij fashion wordt gewoon letterlijk nou, misschien wel 50-60% vaak gewoon weggegooid en dat zit eigenlijk in de marge verdisconteerd van de mensen die wel kopen.
Ties: Ja, maar je hebt best wel bedrijven, we hebben een aantal klanten die in de textiel zitten en die zeggen ja, wij zijn toch best wel gegroeid omdat zo’n ja, zo’n branding dan heel sterk en goed is en dat ze het online al best wel goed hadden ingericht. Dus ik denk dat de pijn vooral zit bij de–
Bas: De winkels.
Ties: Ja, bij de retailers die met de winkels moeten doen.
De meestgebruikte Incoterms
Bas: Ja, ja, cool. Had ik nou nog iets over dat logistiekverhaal, oh ja, welke Incoterms worden bij jou het meest gebruikt of is dat heel erg uiteenlopend?
Ties: Het is uiteenlopend, maar wij adviseren altijd EverB eigenlijk. Wij vinden dat een producent moet produceren, dat is zijn werk en transport dat geef je uit handen. Plus het feit de transportkosten zijn tegenwoordig vrij hoog hè dus je kunt wel op basis van CIF wat regelen, maar je betaalt natuurlijk ook je invoerrechten over je inkoopwaarde. Als jij CIF-prijzen hebt betaal je eigenlijk ook nog een keer invoerrechten over je transportkosten.
Bas: Ja, ja, en heb je nog tips voor mensen die, hoe krijg je nou het goedkoopste transport? Dat is natuurlijk weer een beetje een Nederlandse vraag.
Ties: Dat weet ik niet.
Bas: Maar daar ben je niet in thuis, of je stuurt ze gewoon door naar partij X en die regelt het.
Ties: Ja, dat probeer ik te koppelen, maar dat vind ik lastig. Ja, en wat is goedkoop hè, het is ook een beetje de service. Er zijn best wel grote bedrijven die transport verkopen, maar daar zit vaak ook weer roulatie aan sales mensen in en wij, wat ik al zei, ik vind dat je vooral continuïteit moet hebben ook aan je inkoopkant.
Bas: Ja.
Ties: Je kunt wel elke keer gaan shoppen, maar ja, wat win je daarmee?
Bas: Ja.
Ties: Hè, want het is vaak maar, ja, het zijn niet de bedragen waar je daar het verschil mee kunt maken.
Bas: Nee, exact, exact.
Ties: Ja, nu misschien wel, maar destijds toen je 2.000 dollar voor een container betaalt, ja, dat kan best zijn dat bij de ene waar je het afhandelt dat je dan 50 dollar kunt besparen.
Bas: Ja.
Ties: Dat is interessant als je 1.000 containers per jaar doet, maar dat is niet voor iedereen weggelegd zeg maar.
Bas: Nee, precies.
Ties: En ik heb ook geen klanten overigens hoor die 1.000 containers doen want die tuigen vaak weer een ander systeem op.
Bas: Ja, ja.
Ties: Die hoeven niet altijd alles uit te besteden.
Bas: Nee, ik ook, ik ben zelf ook wel fan als je, het ligt er een beetje aan welke volumes je doet, maar je hebt van die platformen zoals Flexport en Shipall en ja, je hebt nog een paar andere die gewoon al die transporten over de hele wereld kunnen regelen.
Ties: Ja, dat is fijn en die bedrijven hebben vaak hun systeem ook wel op orde dat je het echt kunt volgen.
Bas: Ja, je kan het echt op de kaart zien waar het schip zit en allemaal dat soort dingen.
Ties: Ja, ik kan zo voorstellen dat zeker de e-commercebedrijven, hoe jij werkt, je wil zoveel mogelijk structureren en digitaliseren en eigenlijk met één klik op de knop zien hoe alles zeg maar loopt.
Beginnersfouten
Bas: Ja, ja, en wat is nou de meest gebruikte fout die jij beginners ziet maken als ze gaan importeren?
Ties: Ja, waar ik het toen straks al over had, fabrieken selecteren die eigenlijk, wat eigenlijk te mooi voor woorden is.
Bas: Ja, of ze gaan, ja, precies, ze gaan vaak met traders in zee in het begin, dat zijn de eerste fouten.
Ties: Veel traders met ja, je hebt goede traders, laten we duidelijk zijn, maar je hebt ook traders met verkeerde bedoelingen. Bezuinigen op termijn op inspecties. Er zijn best veel klanten daar inspecteren wij best intensief en wij zijn vaak de eerste order zeggen we van misschien handig dat we ook een during productie check uitvoeren, waarom, dan moeten we namelijk in het proces gaan controleren en dan weten we ook waar het wordt geproduceerd.
Bas: Ja.
Ties: En voer je een pre-shipment inspection uit hè, dus dan is 100% van jouw goederen klaar, minimaal 80% verpakt, dan kan het soms best zijn dat we ergens in een warehouseje moeten gaan inspecteren en dan weet je nog niet waar het gemaakt wordt.
Bas: Ja, precies.
Ties: Wat we dus vaak zeggen we doen een productencheck, pre-shipment inspection container loading check is de relatie gaat dat, groeit dat dan kan die during production check kan weg en soms zelfs afhankelijk van de inkoopwaarde kan die container loading check weg, maar je ziet vaak, maar dat is ook een beetje Nederland eigen, die denken van ja, we voeren elke keer een kwaliteitscontrole laten we uitvoeren, maar het is elke keer goed.
Bas: Ja.
Ties: Dus ik betaal eigenlijk voor iets wat goed is. Weet je wat–
Bas: We schrappen hem.
Ties: We slaan die inspectie gewoon eens een keer over, die centjes houden we mooi in de zak. Maar goed, ik zeg altijd het personeelsverloop is geloof ik 23,8% of zo in China.
Bas: Ok.
Ties: Bij fabrikanten dan.
Bas: Ja, ja.
Ties: En vooral rond Chinees Nieuwjaar als iedereen naar huis gaat.
Bas: Ja, natuurlijk.
Ties: En die fabriekswerknemer als die ergens wat meer kunnen verdienen, zeker in die Coronatijd konden ze niet altijd gaan reizen, heb je weer nieuwe handjes die een product maken en met alle respect, dat zijn niet altijd mensen die eigenlijk heel bewust zijn van wat ze nou eigenlijk maken, die willen uren maken en geld verdienen en dat weet je zelf hè, jij verkoopt ook bepaalde producten waar het bepaalde handelingen nodig heeft om wat te maken.
Bas: Juist.
Ties: Daar heb je ervaring in nodig. Als jij de volgende dag een kwart van jouw personeel weg is en je moet weer nieuw inschuiven, ja, dan moet je die weer trainen. Nou is de druk heel hoog om veel te produceren, veel overdrachtsmomenten, veel kans op fouten.
Bas: Ja.
Ties: En ja, en dan zie je vaak dat klanten dan vaak toch beginnen met inspecties, dan bouwen ze dat af, Chinees Nieuwjaar, begint de ellende en dan zijn wij weer nodig.
Bas: Ja.
Ties: Dus dat is een fout wat we wel veel zien.
Bas: Oh ja.
Ties: Dat je toch gaat knibbelen op net op de verkeerde dingen.
Trading company vs. Producent
Bas: Ja, ja. Handig en interessant. Vraag van Jos, hoe herken je een trading company ten opzichte van een producent zie ik hier nog in beeld komen.
Ties: Ja, dat is een hele goede vraag. Wie vroeg dat?
Bas: Jos.
Ties: Jos, goede vraag. Nee, ik haal dat altijd als voorbeeld aan. Ik probeer de korte versie te vertellen. In Nederland kun jij een BV, een eenmanszaak, een VOF, noem maar op kun je oprichten. Ik kan in de kamer van koophandel kan ik kijken wie of wat je doet. Als jij zegt van ik doe e-commerce of ik geef trainingen.
Bas: Ja, je ziet mijn hoofdactiviteiten, ja.
Ties: Of jij gaat in de vastgoed of jij begint morgen een groentezaak of jij gaat auto’s verkopen, eigenlijk kan ik alles in diezelfde BV kan ik doen. Officieel hoor je dat ook door te geven maar zelfs als je dat niet doorgeeft is er nog niks aan de hand. Nou, in China is het zo om überhaupt al een Ltd op te richten, nou, je hebt het misschien ervaren, je hebt ongeveer zoveel stempels nodig. Je moet langs zoveel instanties, alleen je moet dat heel goed inrichten. Dus bijvoorbeeld ik ben producent van meubels in Shanghai, dan heet het bedrijf vaak Shanghai Manufacturing Furniture, Ltd.
Bas: Ja.
Ties: Dus eigenlijk in de naam staat al wat die fabriek doet. Jaren terug had je natuurlijk heel veel producenten die vooral produceerden en dan kwam er een agent of een trader en die zei van ik ga jouw product verkopen in het buitenland. Ja, prima, doe maar. Dus dat was een trading of een import-export bedrijf, meestal trader. Dus dan zie je aan de buitenkant oh, dat is een import-export bedrijf. Nou komt het lastige, hoe kun je dat zien, je kunt het aan de naam zien, maar niet altijd. Want als ik aan een trader vraag ben jij fabrikant of handelaar dan zegt die altijd fabrikant want dat is wat jij wil horen.
Bas: Ja, klopt.
Ties: Dan kunnen wij, dat is gewoon een online systeem, kunnen wij gaan checken, dat doen wij meestal dan bellen we de fabriek op, zeggen we mogen we een kopie van de business license. Dan kunnen wij in het systeem achterhalen wie dat is, aan welke bedrijven die gerelateerd is. Waarom? Complexiteit van een Ltd oprichten heb ik net verteld, maar er zijn fabrieken die zeggen van ho even, ik wil eigenlijk helemaal niet meer met die trader werken, ik ga die handel zelf verkopen. Maar een Ltd zoals in China kun je dus niet elke activiteit toevoegen zoals wij dat in Nederland kunnen.
Bas: Exact, ja, ja.
Ties: Dus dan zou je eigenlijk heel je Ltd open moeten breken. Ja, dat is eigenlijk geen werk, dan kun je beter een nieuwe Ltd oprichten. Dus wat doen die fabrieken vaak, die richten een nieuwe Ltd op en die zeggen import-export furniture Shanghai.
Bas: Ja.
Ties: Of trading en in dat systeem kunnen wij achterhalen of dat verhaaltje klopt. Dus Jos, jij kunt het niet zien en wij wel.
Bas: Nee, ik snap wat je bedoelt.
Ties: Want soms denk ja ah, dat is een trader ha ha, hier ga ik niet naartoe, maar die trader kan goed dus wel de producent zijn.
Bas: Ja, ja, dit is ook dat heb ik ook veel gezien bij de fabrieken waar ik heb gezeten dat ze een aparte entiteit hebben die de import-export doet en daar hebben ze dan in China wel een tax refunds op en allemaal dat soort dingen.
Ties: Ja, dus je moet dieper in die constructie en ja, kijk, en vaak is het ook zo als jij de pro forma invoice hebt en iemand zit op 3 hoog achter, ja, dan kun jij zelf al bedenken ja, dat is heel gek om daar stoelen te gaan maken.
Bas: Ja, precies.
Ties: Ja, anderzijds, soms hebben ze ook een apart saleskantoor in de stad. Dat kan ook, maar dan moet je, dat zeggen ze dan meestal ook, maar dan zou ik zeggen stuur er even iemand van ons kantoor naartoe en laat even kijken, dan weet je het.
Bas: Ja, top. We gaan zo afronden, als er mensen nog last minute vragen hebben, gooi ze eventueel in de chat.
Ties: De tijd vliegt.
Bas: Ja, we zijn alweer een uur aan het lullen.
Ties: Oh, sorry.
Bas: Ik ga nu een vraag stellen die ik normaal aan het begin van de podcast stel Ties. Dit is een doordenken.
Ties: Ik wist dat hij zou komen.
Bas: Het viel me net in mijn hoofd, ik denk shit, ik ben hem vergeten te stellen.
Ties: Ik was al blij.
Bas: Ties, wat zou je doen als je nog 3 maanden te leven hebt. Hier krijg je hem.
Ties: Ik heb natuurlijk mijn huiswerk gedaan dus ik heb geen kant en klaar antwoord voor jou Bas:
Bas: Ja.
Ties: Maar dat heeft er ok mee te maken toen wij begonnen, ik zat gisteravond met twee vrienden van mij een lekker biertje te drinken en–
Bas: Het mag weer.
Ties: Ja, het mag weer, hand in hand. Ja, maar een biertje drinken, toevallig was, had een vriend van mij die had net een begrafenis een dag ervoor achter de rug van een moeder van een goede vriend, familie daarvan. Maar ook mijn vrouw die heeft de beste vriendin die heeft haar vader verloren. Zijn allemaal mensen rond de 60, 70. Dus onze ouders beginnen al een beetje richting de kwakkelkant. Dus ik ben niet zo van richt je leven in alsof je nog 3 maanden te leven hebt want ten eerste weet je niet wat er na die 3 maanden gebeurt hè, misschien komt er nog wel een prachtig leven na ons of wil je je leven verlengen. Nou, ik heb je al verteld dat ik ooit 2 jaar terug ben gevallen in Shanghai dus [01:02:22] dus ik ben meer heel bewust en het enige waar ik wel, mijn lievelingsoom die is helaas overleden op 51-jarige leeftijd maar die zei altijd van kijk naar wat je hebt en kijk niet naar wat je niet hebt. Als je, ja, daar kan je niet de hele dag over nadenken net zo goed van ja, ik heb nog maar 3 maanden dus wat moet ik doen. Ik vind het een lastige vraag omdat ik, het is allemaal net dichtbij en ja.
Tevredenheid
Bas: Ik vind het mooi dat je dat zegt. Ik hoor eigenlijk daarin dat je meer tevreden bent of moet zijn want je kijkt naar wat je hebt en niet naar wat je niet hebt. Want als je kijkt naar wat je niet hebt dan ben je nooit tevreden, maar als je kijkt naar wat je wel hebt dan kun je daar tevreden mee zijn. Is dat hoe ik dat mag interpreteren?
Ties: Inderdaad. Dus maar ik ben een persoon die ook heel erg van ik hou eigenlijk heel erg van sleur zeg maar, continuïteit.
Bas: Precies.
Ties: En af en toe moet er wel at prikkelen zakelijk om actief te blijven en te ontwikkelen dat doe je, maar je moet ook heel veel de tijd nemen om gewoon te genieten van die kleine dingetjes.
Bas: Juist.
Ties: Net als gisteravond dat je met je vrienden een biertje zit te drinken of hè, ik heb nog een zoon en een dochter, Tijn en Fine en een prachtige vrouw Gaby, ja, daar geniet ik van, maar dat kon pas, dat deed ik al denk ik, maar omdat ik twee jaar ben gevallen in Shanghai wat ik vertelde en dat noemen ze dan een zogenaamd een life event.
Bas: Juist. Life changing event.
Ties: Ja, ik vind het allemaal heel zwaarmoedig klinken, maar anderzijds, het maakt je wel weer heel bewust.
Bas: En wakker.
Ties: Soms moet je zoiets meemaken. Maar ik kan best voorstellen dat als iemand 20 is en die hoort dit dat ze denken van ja, waar heeft die beste man het over?
Bas: Ja.
Ties: Maar als je zoiets meemaakt en wat ouder wordt dan word je daar ook denk ik wel weer wat bewuster van. Maar daar koop je nou niets voor als je niet in die fase zit.
Bas: Nee, ik snap wat je bedoelt. Het is ook gewoon het besef.
Ties: Als ik dit over 10 jaar terugluister dan lach ik mijzelf misschien ook uit, dat weet ik niet, maar dat maakt me ook helemaal niks uit.
Informatie op Alibaba
Bas: Mooi, mooi. Ok, nou, we gaan hem bijna afsluiten. Ik zie nog één opmerkinkje van Berry tussendoor komen, is infomanufacturer/trader op Alibaba dan niet helemaal betrouwbaar? Kun je daar iets over vertellen nog of heb je daar geen idee van?
Ties: Ja, nee, dat is, dat hoeft niet betrouwbaar te zijn en over Alibaba gesproken, prachtig medium, maar je hebt ook Global Source, [01:04:32] Made in China etc. maar het is wel net een marktplaats hè, net als Google, je koopt gewoon je positie in dus het is, je kunt daar wel wat mee doen, maar daar komt net iets meer bij kijken.
Bas: Ja.
Ties: We kunnen er even een uurtje aanplakken Bas:
Bas: Nou, nog een lange sessie. Nee, ik vond het een mooie sessie, ik denk ook laat sowieso ook even weten in de chat wat jullie van de sessie vonden en wat dan ook, dat is sowieso leuk. We doen het voor het eerst ook live erbij. Ik denk dat we dit vaker gaan doen want ik vind het een leuke combinatie.
Ties: Kun je niet meer knippen hè.
Bas: We knippen sowieso niet, het is altijd liv, geen geknip, geen gezeik, gewoon op de knoppen drukken en ja. Dus dat is top.
Ties: Ja, heel goed, erg leuk.
Bas: Ja, in ieder geval Sander zegt ook top, mag doorgaan, binnenkort nog een dus het is in ieder geval, het wordt gewaardeerd ook dat het live is ook, mooie sessie, bedankt mannen. Dus ja, nee, in ieder geval top, we gaan dit vaker doen, ik ben er heel blij mee en jij was het proefkonijn in deze Ties, dank daarvoor.
Ties: En Bas:
Bas: Ja.
Nog maar 3 maanden te leven..
Ties: Wat zou jij doen als je nog 3 maanden te leven had?
Bas: Daar komt ie, de wedervraag.
Ties: Want die heb ik nooit terug gehoord in al die podcasts.
Bas: Nee, klopt, dat is inderdaad wel goed wat je zegt. Nou, ik denk best wel vaak bewust na over mijn leven zeg maar en wat ik aan het doen ben en hoe ik mijn tijd spendeer en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik vaak van de extremen ben hè, dus ik ben of ik ben zeg maar all-in out of in die zin van ik doe niks en ik ben gewoon aan het reizen, op vakantie en ik probeer eigenlijk helemaal niks te doen, of ik ben all-in in. En ik zit momenteel in de all-in in fase eigenlijk. Ik ben net de Dwarfs gestart, zoals sommige mensen weten heb ik echt ja, miljoenen opgehaald, we zijn bedrijven aan het opkopen, ik heb mijn huidige business die ben ik nog steeds aan het verkopen, duurt allemaal veel te lang. Ik heb nog een fabriek in China die wil ik ook los verkopen. Dus ik ben nu bezig om het eenvoudiger te maken, om veel meer terug naar de basis te gaan waardoor je dus ja, het voor jezelf eenvoudiger houdt en vooral mentaal rustig houdt en dat ja, nou, inmiddels ben ik wel mentaal rustig in wat er gebeurt, dat is goed, maar wat ik echt zou doen als ik nog, als ik echt nog maar 3 maanden te leven had dan is het toch wel weer meer een clichéantwoord dat je toch wel nog echt, ik zou sowieso het dikste feest ooit geven, ik zou al mijn vrienden uitnodigen en misschien wel gewoon ja, een soort van, misschien nog wel een soort van bucketlist maken met Skydives en weet ik veel wat voor extreme dingen, maar met name gewoon de mensen om mij heen om daar nog echt een mooie tijd mee door te brengen. En dat gezegd hebbende dan kom je altijd tot de conclusie, ik stel dan altijd de wedervraag van waarom doe je het nu niet? Dus dat is dan nu, en zeker nu Corona een beetje oplost als we het zo mogen zeggen zeg maar.
Ties: Het kan nu hè.
Bas: Denk ik gewoon van ja, het kan nu, dus spendeer dan ook die tijd met die mensen waar je echt om geeft en doe daar dan leuke dingen mee want door Corona is het heel normaal geworden om dat niet te doen.
Ties: Wat ook zijn charmes heeft.
Bas: Wat ook zijn charmes heeft, maar ja, het is dan weer het soort van we moeten nu weer de shift maken dat we het weer wel gaan doen en dat je wel wat meer gaat commuten en samen gaat, dingen gaat doen. Dus dat is wel mooi, maar ja, dat een beetje.
Ties: Leuk antwoord. Dus maar dat wil zeggen dat je eigenlijk wel de behoefte hebt, want ik zeg net ik heb liefst de sleur, maar ik herken het wel van de extremen want bij mij is het ook alles of niks in die zin hè, en zeker gaan voor iets, maar er is ook niks lekkerders dan sleur in die zin hè.
Bas: Ja.
Ties: Ja, dat je gewoon het overzicht hebt.
Bas: Ja, ik had laatst een post gedaan op LinkedIn dat ik de volledige burgerlijke punten heb ontvangen. Inmiddels heb ik drie kinderen en een hond en twee Volvo’s.
Ties: Ja, en een mooie tekening zag ik.
Bas: En een mooie tekening inderdaad.
Ties: Ja, hoe mooi is dat? Ja.
Bas: Ja, dus maar goed, daarna kreeg ik ook een opmerking van ja, vaak is het zo dat de mensen die in een ritme leven en dat hoor ik ook bij jou heel erg en juist dat burgerlijke dat die vaak het gelukkigst zijn.
Ties: Ja.
Bas: En nou, daar was ik ook over aan het nadenken, ik denk van ja, ik ben eigenlijk wel heel tevreden en heel blij met alles wat is en hoe het is. Dus daar mogen we in ons vuistje knijpen Ties.
Ties: Ja, helemaal goed, dank je wel.
Meer over Ties Coolen
Bas: Top man. Hé, nog een laatste vraag ook nog of vraag, niet vraag, maar hoe kunnen mensen in contact komen met Ties en waar kunnen ze jou vinden? LinkedIn, Instagram, TikTok, wat doe je allemaal?
Ties: Ja, LinkedIn, we hebben een website, qcchina.nl coolenchina.com, even een snelle pitch.
Bas: Ja, mooi.
Ties: Nee, maar waarschijnlijk staat, ze kunnen jou altijd bellen voor mijn gegevens.
Bas: Ja, cool.
Ties: Nee, maar ik ben in principe gewoon, ik ben niet ergens verstopt, dat is niet de bedoeling anders had ik hier ook niet meegedaan.
Bas: Nee, snap ik. Nee, leuk.
Ties: Ja, graag, ja, als er vragen zijn, alles is graag allemaal geheel vrijblijvend dus ja. Als we vooral mensen kunnen helpen in eerste instantie dat is al mooi hè natuurlijk. We moeten allemaal een boterham verdienen, maar ja, toch net als jou, je hebt dat prachtige boek samengesteld wat je eigenlijk weggeeft.
Bas: Ja.
Ties: Ja, dat is er hoeft niet altijd een prijskaartje aan te hangen.
Bas: Als mensen aangeven dat ze via deze podcast bij jou terecht zijn gekomen, welk voordeel levert ze dat op? Of zet ik je nu voor het blok Ties?
Ties: Nee, nee, ik laat me niet zo snel voor het blok zetten, maar ik sta iedereen te woord zeg maar en ik heb de voorkeur ik hoor veel vaak e-commercebedrijven die zitten vaak achter hun laptop en als die al bereid zijn om naar ons kantoor naar Den Bosch te gaan dan wil ik gerust een uur vrijblijvend sparren en dan ga je altijd de deur uit met een hoop kennis en bij ons heb je nooit de verplichting om diensten af te nemen. Dus al kom je langs dan ben je in ieder geval wat–
Bas: Dan ben je welkom.
Ties: Ja, dan ben je welkom en dan wee tik zeker dat je met kennis de deur uit gaat.
Bas: Mooi.
Ties: Ongeacht of je iets doet maar dat doe ik altijd al.
Bas: Ja, super.
Ties: Ja, mijn agenda loopt wel snel vol, maar ik moet eigenlijk dat systeem hebben wat jij hebt zo.
Bas: Ja, nice man.
Ties: Ander verhaal.
Bas: Top. Nou ja, dank je wel nogmaals en dan druk ik nu de eindjingle in hè. Daar gaan we hè.
Ties: Oh ja.
Bedankt voor het luisteren naar de Ondernemen op Slippers podcast. Check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl. Tot de volgende keer!
Bas: Ja, top. Dat was de podcast met Ties Coolen. 6 jaar in China gewoond, mooi bedrijf opgezet in ja, quality control, alles wat met China te maken heeft, mooie service dienstverlening. Check hem op coolenchina.com of qcchina of zoek hem op op LinkedIn en ga hem lastigvallen. Hij heeft net gezegd dat hij iedereen minimaal drie uur te woord staat, dus.
Ties: Uur, uur.
Bas: Grapje. Dank je wel Ties en ciao-ciao!