Slippertje 10: Bewandel de weg naar ultiem geluk met Albert Sonnevelt



Het wachten is voorbij! Het is weer tijd voor een nieuw Slippertje in de Ondernemen op Slippers podcast! Deze week is het de beurt aan een oude bekende van mij, Albert Sonnevelt. Albert is psycholoog en eigenaar van Sonnevelt Opleiding sinds 1995, dit staat inmiddels bekend als het instituut voor psychologie en succesvolle gedragsverandering. Met 1600 studenten, 70 docenten en meerdere prijzen die hij voor zijn verrichte werk gekregen heeft, is Sonnevelt Opleidingen de markleider in Nederland!

Maar waar begon het allemaal voor Albert Sonnevelt en hoe bouwde hij zijn imperium uit tot een succes? Albert gaat het je allemaal uitleggen in deze podcast. Daarnaast gaat Albert dieper in op:

  • wat hij zou doen als hij nog maar 3 maanden te leven zou hebben
  • het overlijden van zijn vader en moeder op jonge leeftijd
  • hoe hij angst omzet naar vertrouwen
  • zijn definitie van geluk
  • of geld daadwerkelijk iemand gelukkig maakt
  • de invloed van mobiele telefoons en social media op burn-outs en geluk
  • tips voor iedereen die een gelukkig leven wilt leiden

Laten we snel gaan luisteren naar de verhalen van Albert Sonnevelt, ik heb er weer enorm veel zin in! Let’s go!

Podcast transcriptie

(Bas) Dames en heren vandaag in de Ondernemen op slippers podcast  The one and only Albert Sonnevelt.

(Albert) Yes

(Bas) Albert Sonnevelt is in 1960 geboren. Is psycholoog en ondernemer. Zijn praktijk voor integrale psychotherapie leidde in 1995 tot de oprichting van Sonnevelt opleiders voor vitaal leven. Hiermee won hij in 2014, 2015 en 2016  de prijs voor beste opleider van Nederland met zo een 1600 studenten per jaar en meer dan 70 docenten is hij marktleider. Daarnaast zijn er samenwerkings- verbanden met o.a. Suriname en Curaçao. Albert is specialist op het gebied van stress en vitaliteit en komt binnen naar de kern van je probleem. Is expert in psychologie van succesvolle gedragsverandering. Hij is executive coach peak performance coach, business coach en adviseur. Dames en heren we gaan starten en ook nog eens even 5 boeken weggeven. We gaan even goed het diep induiken met Albert Sonnevelt. (Jingle start)

(Albert) Wauw

(Bas) Albert Sonnevelt, welkom!

(Albert) Ja dank je wel om in jouw show te zijn Bas. Ik ben helemaal vereerd. Ik heb alleen geen slippers aan is dat een probleem

(Bas) Nou ja er zitten wel nog voeten aan je lichaam?(Gelach)

(Albert) Ja zeker

(Bas) Ondernemen op slippers of ondernemen op schoenen het mag allemaal van mij Albert.

(Albert) Goed man.

Wie is Albert Sonnevelt?

(Bas) Ja welkom. Ik ben echt, ik vind het superleuk om jou in deze podcast te mogen interviewen. Wij kennen elkaar natuurlijk ook al wat langer. Maar ik heb net natuurlijk al een bizarre introductie gedaan van wie jij bent. Misschien kun jij kort nog eventjes  wat moois vertellen.

(Albert) Wat moois vertellen. Ja het is maar net waar je het over wilt hebben natuurlijk. maar op weg hier naartoe kreeg ik te horen dat Veronica ook in 1960 is begonnen en die vieren hun 60 jarig bestaan. En ik ook. 60 jaar op deze planeet en ik had nooit ooit kunnen bedenken als kind. Ik ben hier niet zo ver vandaan geboren. Ik ben in Hedel geboren. En ik had ooit kunnen bedenken dat ik sta waar ik nu sta. Ik ben super dankbaar voor alles wat ik heb kunnen meemaken. De mensen die ik heb ontmoet. De ervaringen di eik heb opgedaan. Ja de inzichten die ik heb gekregen. en natuurlijk de ups en downs die er eenmaal ook bijhoren. Maar ja met name de laatste jaren het klinkt een bejaard, zo voel ik me niet. Maar ik ben wel echt aan het oogsten wat ik mijn leven gezaaid heb. En daar ben ik super dankbaar voor

(Bas) Ja wauw. Hey want Albert je bent dus in 1960 geboren.

(Albert) Ja wrijf het er nog maar even in Bas.

(Bas) Dat betekent dat er dit jaar een groot feest aan gaat komen. Of?

(Albert) Ja nou ja groot feest. ik zag het lekker bescheiden houden. Jij krijgt nog wel een andere uitnodiging. Maar ik ga heerlijk met mijn dochters op een super mooie locatie in de Cariben mijn verjaardag vieren omdat dat zijn toch wel de meest dierbare mensen in mijn leven. En ik heb ook weer via ene klant een prachtig resort cadeau gekregen voor een week. Dus daar ga ik intens van genieten met hen. Dara vlieg ik naartoe. Maar we hebben nog wel een feest want een van de bedrijven Sonnevelt opleidingen dat bestaat dit jaar toevallig ook 25 jaar ook reden voor een feestje en daar gaan we ook groots uitpakken.En dan vier ik mij verjaardag een beetje tegelijkertijd.

Wat zou je doen als je nog maar 3 maanden te leven had?

(Bas) Wauw. ja mooi Albert.Ik ben wel benieuwd. Ik stel altijd eigenlijk maar 1 vraag om ene beetje tot de kern te komen zoals jij altijd doet.

(Albert) Ik ben benieuwd

(Bas) Wat zou je doen als je nog 3 maanden te leven hebt?

(Albert) Nou denk ik heel veel doorbrengen met de mensen die mij het meest dierbaar zijn. Dat is eigenlijk het enige. Ik heb niet echt een specifieke bucketlist. Alhoewel ik wel afgelopen week weer een dingetje had meegemaakt dat ik denk och die had ik eigenlijk wel op mijn bucketlist willen zetten. Ik ben namelijk met ene private jet gevlogen. En dat was toch wel een beetje een jongensdroom ook. Dus dat voelt dan wel weer heel speciaal om daar dan in te zijn en naar en toplocatie te vliegen. Maar verder heb ik eigenlijk niet zo heel veel wensen. Ik heb legacy in de vorm van mijn opleidings- instituut. Mijn kinderen mijn boeken mijn podcast. Ik heb met Humberto Tan aan tafel gezeten. Toendertijd in de late night show. Ja dat waren allemaal dingen die ik heel graag een keer wilde bereiken. Die heb ik ook bereikt en nu dat de uiterlijke, de externe waardering is ingevuld. gaat het veel meet over de kleine dingen in het leven die ik steeds meer ben gaan waarderen.  Want ik zat afgelopen week in Zwitserland. Op de prachtige bergen. De alpen zijn heel indrukwekkend. Maar ik kom ook al 30 jaar in de Pyreneeën dan denk ik ja wat is het nou echt zo heel veel anders. Bergen zijn bergen. Natuur is natuur. En zou ik daarvoor nog naar de Himalaya moeten vliegen? Of moet ik dan toch nog een keer naar de Rocky Mountains? Ja uiteindelijk worden de dingen simpeler en eenvoudiger. En ja als ik dan 3 maanden te leven heb. Dan zou ik het ook daarin heel simpel houden.

(Bas) Wauw das mooi  dat moet ergens vandaan komen ik kan me niet voorstellen dat jij je hele leven zo gedacht heb. En het was natuurlijk supergaaf. We zaten in een soort van Mastermind. In een keer stuurt Albert een foto dat ie voor een private jet staat.  Met een piloot naast en hij zegt ja ik ga even op pad jongens..

De jonge jaren

Ja mooie dingen. Je hebt echt bizar, bizarre mooie klanten. Die komen natuurlijk kook niet uit de lucht vallen dus je hebt het ergens aan verdiend. Dus ik wil toch een paar stapjes terug gaan naar de wat kleinere Albert van waar begon dit allemaal. En wat voor opleiding heb je zelf gedaan?

(Albert) Ja, ik heb psychologie gestudeerd, Dat was niet uit luxe, want een aantal mensen kennen het verhaal toen ik 17 jaar was, eigenlijk al eerder toen ik 8 jaar was ging mijn vader het huis uit. Want die was al vrij vroeg aan het dementeren. En toen ik bij hem in het verzorgingshuis was op mijn 17e toen kreeg hij voor mijn ogen een hartinfarct en toen viel hij dood neer. Dat was behoorlijk traumatiserend. Een aantal  jaren later stierf mijn moeder aan ALS de spierziekte. Dus ik was eigenlijk al hele jong mijn ouders kwijt. Mijn vader was 63 geworden. Mijn moeder 66. En daarmee was ik eigenlijk al op heel jonge leeftijd bewust van de vergankelijkheid van het leven. En ja ik ben maar psychologie gaan studeren om die trauma’s te verwerken . En ook iets meer van het leven te snappen. Want ik had zoiets van wow dit kan toch niet de bedoeling zijn dat het zomaar afgelopen kan zijn. En van daaruit ben ik mijn praktijk begonnen.En toen had ik al wel zoiets van ja ,ik weet niet of ik wel mijn heel leven lang in een ruimte wil blijven zitten en dan 6 patiënten of 8 patiënten per dag wil doen en die problemen aanhoren. En ik ben heel dankbaar voor mijn ouders. Want dat waren echte ondernemers. Die zijn na de 2e wereldoorlog begonnen met ene textiel zaak en een meubelzaak en ik heb iets van dat ondernemers bloed in me en toen dacht ik al vrij snel in mijn psychologen praktijk van ja volgens mij moet ik dit kunnen opschalen. En van daar uit ben ik mijn opleidings- instituut begonnen.

Overlijden van de vader en moeder van Albert

(Bas) En dat je ouders op vrij jonge leeftijd overlijden heeft natuurlijk mega impact. Je zegt ook het leven is supervluchtig en hoe oud was je toen je vader overleed.

(Albert) Ik was 17 toen mijn vader overleed en ja een aantal jaren later overleed mijn moeder.

(Bas) Dus dat was al een groot turning point voor jou in je leven dat je dacht van ok wacht even dit is hoe het voor iedereen eindigt.

(Albert)Ja uiteindelijk wel. Alleen de manier waarop dat hebben we niet zo heel erg invloed op. Dus ja ik ben in eerste instantie wel heel angstig geweest . Want ik denk oh die mensen waar ik van hou die kunnen zomaar in een keer uit mijn leven verdwijnen. En die angst die heeft mij uiteindelijk geholpen om expert te worden op het gebied van stress want stress is angst. We hebben ook een lange definitie van stress. Dat is:de psychische en lichamelijke druk als het verschil tussen moeten en kunnen langdurig te groot is. De korte definitie is angst.En die angst heeft mij de hele wereld over gebracht want ik ben allerlei goeroes geweest.Bij allerlei specialisten. Bij Anthony Robbins. Ik heb in Ashrams gezeten.

(Bas)Wat is dat een Ashram?

(Albert) Een Ashram is een plek waar een goeroe zit. Meestal is dat in India maar het kan ook op andere plekken zijn. Waar je heel devoot als en devote een leerling aan de voeten van de meester zit in de hoop dat er een soort transmissie plaats vind . Een overdracht plaatsvind van zijn wijsheid waardoor je dat uiteindelijk ook hetzelfde inzicht en dezelfde bewustwording krijgt. Ik heb in de sjamanistische wereld gezeten.Ik heb in Chili in de Andes gezeten. In Peru in het amazone gebied. En dat was wel een grote drijvende kracht van mij. Van hoe kan ik die angst omvormen tot vertrouwen. En uiteindelijk werd dat steeds meer mijn handels merk. Want ik ging mij steeds meer specialiseren op het gebied van stress en met name ook burn-out.

In 2000 heette het geen burn-out. Maar 1 op de 6 beeldschermwerkers hadden een muisarm. dat was ook weer een aanleiding toen voor heel veel mensen om zich ziek te melden en daar werd ik toen specialist in. We hebben ook een tijd gehad dat mensen whiplash klachten hadden. Ja de yuppie ziekte, firbromigie. Er kwam een hele reeks van klachten voorbij in de media. Die ik absoluut niet wil bagatelliseren. Want mensen ervaren dat en het komt op een zwakke plek bij hun naar buiten. Maar ik zag altijd wel dat er in hun leven vaak bepaalde trauma’s onder lagen die nooit de ruimte hadden gekregen om te verdampen om eruit te raken.

Angst omzetten naar vertrouwen

(Bas) Das heftig. Nou wat interessant zeg. Dus de transitie tussen angst en vertrouwen. En er moet een moment zijn geweest of zelfs een deel van je leven dat je ook in die angst zat. Wat zijn die diepte punten voor jezelf dat je in die angst zat? Want je hebt voor jezelf een uitweg gevonden dat die angst naar dat vertrouwen is getransformeerd.

(Albert) Ja de 2 grootste angst. De angst om de controle te verliezen. En de angst om niet geliefd te zijn. Dat kent iedereen wel. Ik ben niet goed genoeg is zo een angst en van daar uit komen er weer aller lei andere angsten. Bijvoorbeeld spreken in het openbaar . Dat heeft niks met podium te maken. Maar wel met : stel je voordat het publiek dadelijk zegt dat ik niet goed genoeg ben? En dat is een hele diepe angst.

Ik heb doodsangsten uitgestaan op dat podium. En iedere keer dacht ik  man waarom doe ik dat nou? En aan de ene kant had ik heel sterk het verlangen om mensen te inspireren. En mijn verhaal te delen. En aan de andere kant ik was zo bang om afgekeurd te worden op mijn verhaal. En uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat die angst heel erg te maken had met keeping up appearances.  Dus dat ik een bepaald beeld had gecreëerd over mezelf: de expert, de goeroe. Mara toen dacht ik  ja dat moet ik dan iedere keer wel waarmaken. En op een gegeven moment toen ik het zelf niet meer deed gingen andere mensen dat doen. En die gingen mij op een voetstuk plaatsen. En dan moest ik heel erg mijn best doen om daar weer vanaf te komen.

En ja als je je voor doet op een manier die je van binnen niet bent ja dan breng je jezelf in de stress. Dat is een angst want je bent natuurlijk heel bang dat je op een gegeven moment door de mand valt.

(Bas) Dat je het verkeerde petje draagt bedoel je?

(Albert) Ja als dat jouw vertaling is.

(Bas) Dus eigenlijk als je dingen doet die je niet leuk vind of die heel erg dicht bij jezelf liggen dan komt die angst en die stress veel dichterbij.

(Albert) Ja. toen ik een Engelse professor vroeg; Robert le Vive, what’s the reason people get burned out toen zei hij: there are only two reasons. 1 they are living a lie. Or 2 they are compulsive helpers.

Nou even vertaald : living a lie is als je te lang iets doet waar je met je bezinning niet achter zit. Dat je vaak doet wat je omgeving van je verlangd. En daar heeft die tweede  ook mee te maken. Compulsive helper is dat je voortdurend bezig bent om het een ander naar de zin te maken. En onvoldoende kunt zorgen voor jezelf. En onvoldoende zelf tijd creëert. Dat is een dodelijke cocktail om een burn-out te krijgen.

(Bas) Ja dat is ook een uitspraak van Steve Jobs. Don´t live someone elses live. Komt een beetje op hetzelfde nee. Je leeft niet het leven van een ander. En het bizarre  is  dat is makkelijk gezegd maar moeilijk naar gehandeld. Zo denk ik in de praktijk  want als nog denk ik dat toch een heel groot percentage niet hun eigen leven leiden maar doet wat van hen verwacht wordt.

(Albert)Ja de meeste mensen wel en daarom hou ik zo van onder nemers. Omdat zij per definitie onconventioneel zijn. Dat wil zeggen zich niets of weinig aantrekken van hun omgeving anders kunnen ze nooit succesvol worden. Want aan de ene kant zijn we kuddedier hebben we ons zoogdieren brein wat we ook nodig hadden om in leven te blijven. Toen we nog in stammen leefden. ja in je eentje kon je nooit een mammoet vangen. Dus je moest met elkaar een plan bedenken om die mammoet in de val te lokken en vervolgens die lekker op te eten met zijn allen. En als je bedreigt werd door een andere stam dan had je elkaar ook nodig om te beschermen En dat zit er nog steeds in. We zitten nog voortdurend naar andere te kijken hoor ik nog bij die stam. En of dat nou de familie stam is of de collega stam. Of de mastermind stam. We doen er alles aan om ons veilig te voelen in die stam. EN dan komt de paradox. Want aan de andere kant wil je ook uniek zijn.  En ja het mooie van ondernemerschap is dat je je juist wilt losmaken uit die stam. Want dei stam die zegt wat een mooie typisch Nederlandse uitspraak is: weet je wat ik nou zo leuk vind, hij is zo gewoon gebleven. Daar krijg ik helemaal jeuk van maar dat vinden we geweldig want dan valt iemand niet op in die massa. Die blijft dan in die massa en dat is super veilig voor iedereen want aan de ene kant bewonderen we iemand die daarboven uitstijgt. Maar aan de andere kant zijn we daar een soort jaloers op. Dus dat maakt het heel ingewikkeld. Als je kijkt naar mensen die boven dat maaiveld uitkomen.  Dus eigenlijk zijn het een soort kuddes. Als je kijkt naar dat gedrag is er altijd eentje het zwarte schaap en die stijgt boven de kudde uit. Maar dat is het rare schaap dus. En er zijn mensen die ontzettend hun best doen om het rarae schaap te zijn. Want die haken door ook een soort ´significance´ uit. Het is altijd spannend. Want je weet nooit hoe de kudde daarop gaat reageren.

(Bas) Ik ben niet goed genoeg. Dat is degene waar veel stress vandaan komt.

(Albert) Wil je erover praten Bas (gelach)

Losbreken van de kudde

(Bas) Nee ik denk dat het super herken baar is voor mensen en ook voor mezelf. En natuurlijk is het een proces om daarvan af te stappen. Hoe begin je nu van dat , hoe wil je het noemen. Innerlijk geloof. Hoe kun je dat..

(Albert) Nou ja misschien is het interessant om eerst te kijken, hoe kom je eraan. Want ik heb jou prachtige gezin mogen bekijken. Schitterend kinderen. En als je naar die jonge kinderen kijkt, zo mooi, die leven echt nog volledig vanuit hun hart. Die leven vanuit liefde. Nou zijn jullie ook nog een hele mooi lief ouder paar. Een school voorbeeld van hoe je kinderen zou kunnen opvoeden. Maar die kinderen hebben op een gegeven moment, eentje ervan die heeft een tekening gemaakt die komt helemaal enthousiast de kamer binnen gelopen. het hart helemaal op en die zegt dan kijk eens wat ik gemaakt heb En dan zeg je als ouder op een gegeven moment oh wat mooi wat prachtig. Je zegt niet meteen hey wel binnen de lijntjes kleuren.

Dus dat kind dat is in liefde en die straat die liefde uit. Maar er komt een moment dat je als ouder net even geen tijd hebt of net even geen zin hebt of net even chagrijnig bent en dan komt zo een kind weer de kamer ingerend en dan zeg je nou even niet. En op het moment dat dat gebeurt en dat gebeurt in ieder gezin dan krimpt zo een kind. En dat krimpen dat creëert. Die krimp rond dat hart zo noem ik dat maar die kan twee kanten opgaan. Of je wordt angstig of je wordt boos. En daarom heen ga je allerlei beschermingsmechanismes ontwikkelen. En met allerlei overtuigingen want dat doet pijn als je wordt afgewezen door je ouders want dat zijn de mensen waar je het meeste van houdt. En die afwijzing daar ben je vaak een groot deel van je leven mee bezig, om daar weer mee in het reine te komen. Hoe los je dat nou op. Niet zo makkelijk. In eerste instantie ben je extern gerefereerd. Wil je vooral van de hele wereld horen dat je goed genoeg bent. en uiteindelijk gaandeweg je leven..

Ik stel altijd de vraag hoe weet je nou of je iets goeds gedaan hebt. Dat is een hele mooie vraag want dan krijg je te horen van je client in mijn geval want ik ben goed genoeg als ik… en dan weet je meteen of  iemand intern of extern gerefereerd is want extern gerefereerd is ik weet dat ik het goed gedaan heb wanneer ik salaris verhoging krijg, of een schouderklopje dan blijf je nog steeds afhankelijk van die omgeving.Of je bent intern gerefereerd. Ik heb het goed gedaan omdat ik er een goed gevoel over heb. omdat ik tevreden ben over mezelf. En daar wil je uiteindelijk naar toe want anders blijf je voortdurend in verwachting en teleurstelling hangen. En dat is wat er gebeurd. Dat je in je leven voortdurend uitdagingen aangaat om uiteindelijk te merken dat je toch wel geliefd bent. Dat mensen toch wel van je houden. En als ze dat niet doen dat je altijd nog van jezelf kunt houden.

(Bas) Ja dus je zoekt het heel erg in je interne geluk en tevredenheid.

(Albert) Ja daar gaat het om!

(Bas) Uiteindelijk is dat het belangrijkste!

(Albert) Ja, want je kunt nog zoveel mooie dingen om je heen verzamelen. Dat geeft even korte termijn bevrediging. Ja en een aantal van mijn klanten. Daar zou je in materieel opzicht dan zeggen die ontbreekt het aan niets. En toch consulteren ze mij omdat er een aantal dingen nog steeds niet naar tevredenheid zijn. Nog steeds niet bij dat echte geluk kunnen komen.

(Bas) Ja dat heeft veel dus met ontevredenheid te maken of in ieder geval dat de uitkomst anders is dan dat je verwacht.

(Albert) Ja en dat heeft te maken met behoeftes met verlangens, met verwachtingen. Ja en als je verwachtingen hebt dan krijg je teleurstellingen. Uiteindelijk zoals je hier nu zit Bas ben je het resultaat van steeds keuzes maken op basis van angsten en verlangens. En waar je uiteindelijk naar toe wilt denk ik is dat je dat gaat ontstijgen dat je je niet zozeer laat leiden door angsten maar ook niet door verlangens, maar dat je veel meer het leven ontvouwt zich en dat je je er niet teveel mee bemoeit en dat je vooral geniet van het moment.

(Bas) Dat vin dik super moeilijk. Ik ben nu ook een boek van Eckhart Tolle aan het lezen. Misschien wel een bekende van je.

(Albert) Ja, de kracht van het nu. Oude Eckhart. Dat boek is ook al 20 jaar oud.

(Bas) Ja ik ben wat lui, ik lees heel langzaam

(Albert) Ja dat maakt niet uit als je in het nu zit dan is er ook geen tijd.

Al doe je er drie jaar over.

Albert’s turning point

(Bas) Ja dat is interessant. maar waar ik benieuwd naar ben. Bij jou moet er dus ook een transitie van angst naar vertrouwen zijn geweest. Wat is een turning point geweest in jouw leven dat je dacht van nu en dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar nu is er iets wat een significant verschil heeft gemaakt tussen angst en vertrouwen.

(Albert) Ja op een gegeven moment ben ik, uiteindelijk los je in mijn wereld een probleem op in 3 stappen. het eerste is bewust worden. Het tweede is eigen verantwoordelijkheid nemen. En de derde is beter keuzes maken. Nou het klinkt in theorie fantastisch,maar hoe doe je dat. Bewust worden ik ben daar misschien wel meer dan 30 jaar mee bezig geweest van waarom doe ik nou de dingen zoals ik ze doe. En dat is dus niet in 1 weekend cursus opgelost of zo. En dat krijg je ook niet weggespoeld met Ayuhasca of weet ik veel wat. Dus er is meer voor nodig dan dat.

Dus bewust worden. En dan eigen verantwoordelijkheid nemen dat is ook een heel ding. Want het is zo makkelijk om aar te wijzen naar die ander of naar de maatschappij of nar je schoonmoeder. Of weet ik wie het allemaal gedaan kan hebben. Maar daar moet je dus van wegblijven. Jij bent 100% verantwoordelijk voor je eigen keuzes. En er zijn nou eenmaal dingen in je leven die je overkomen. Ik heb best wel heftige dingen meegemaakt in mijn leven. Die kan ik niet veranderen. Maar hoe ik ermee omga daar heb ik wel verantwoordelijkheid voor. Ik kan er in blijven hangen.Ik kan blijven vechten. Ik kan blijven vluchten. Ik kan bevriezen. Ik kan steeds maar lopen klagen en miepen en mouwen. Ik kan ook zeggen  dit overkomt me. Hoe wil ik daar op enen andere manier mee omgaan. Dus welke keuzes kan ik maken. En het is met name toen ik het boek schreef kiezen vanuit je hart dat ik ben gaan beseffen. Ok ik heb dus ieder moment van de dag heb ik een keuze. ik heb 50 gedachten per minuut. Dus ik heb 50 keuzes die ik maak. Of kan maken. Het meest van dat gedrag is onbewust. 95% van de dingen die we doen die zijn onbewust maar in die hele small bandbreedte  probeer ik zoveel mogelijk door meditatie. Door in de natuur te zijn. door me te omringen met mensen waar ik energie van krijg. Om het maximale uit die smalle band breedte te halen van bewust worden over ja wie ben ik en wie wil ik zijn.

(Bas) Ik wilde zeggen 50 gedachten of 50 keuzes die je kan maken per minuut. Krijg je daar niet alleen al stress van?

(Albert) Ook dat is de theorie Bas. Want ik maak geen 50 bewuste keuzes. heel veel dingen die doe je onbewust. Onbewust krijg je het warm en dan doe je onbewust je jas uit. Das ook een keuze.  Want je had hem ook aan kunnen houden. Maar daar sta je niet bij stil. En zo zijn er heel veel dingen. Je hebt al hagelslag op je brood gedaan voor dat je dacht heb ik daar eigenlijk wel zin in? Ik heb het dan over grote keuzes. En die maak je niet 50 keer per minuut.

School- en studietijd

(Bas) Gelukkig niet. Het ik reken even terug Sonnevelt opleidingen bestaat 25 jaar dus jij was ongeveer 34, 35 toen het opgericht is .Wat deed je daarvoor? Of kwam je meteen vanuit de schoolbanken?

(Albert) Nee ik heb eerst een praktijk gehad waarin ik als psycholoog mensen met angsten en fobieën behandelde. Als ik heel eerlijk ben: ik stond zelf nog strak van de angsten. En dat is nog vaak op een heel goed manier. Al coachend hoop je dan je eigen probleem op te lossen. En ik moet je zeggen ik had mij toen met name gespecialiseerd in hyper ventilatie. En ja ik had die methodiek  ontwikkeld wat ik geleerd had bij een Duitse professor, Ilse Middendorf.

Met een heel goed boek: Ervaarbare adem.

Toen ben ik vele met de relatie gaan zien tussen lichaam en geest. Toen al.

Ik ben daar mensen mee gaan behandelen. Met succes. Ik had op een gegeven moment een wachtlijst van 3 maanden. Mensen kwamen uit Groningen en uit Maastricht. Ik had toen een praktijk in Den Bosch en daarvoor in Heeswijk, Dinter.

En ja toen ik eenmaal met die wachtlijst zat dacht ik:nu moet ik echt andere mensen gaan opleiden met die methode die ik had ontwikkeld. En dat is de basis geworden van het opleidingsinstituut.

Wauw, dus  jij hielp mensen met fobieën en angsten en vervolgens ben je mensen gaan opleiden die dus hetzelfde doen wat jij deed. Als jonge jongen werd er tegen mij gezegd dat ik opvolger zou worden in de meubelzaak. En dus ik was al vrij jong bezig met het sjouwen van meubels het leggen van vloerbedekking, het hangen van gordijnen. Dat was ook  goed, maar toen mijn ouders overleden is die zaak verkocht en toen kon ik niet meer bedenken dat ik ook weer een keer ondernemer zou worden.

Sonnevelt opleiding

(Bas) En hoe zagen die beginjaren van Sonnevelt opleidingen eruit? Was dat een zaaltje 10 man. In het begin stond je er zelf voor?

(Albert)Ja, tuurlijk. Dat was fantastisch. Ik had een huisje nog in Hedel. En ik begon toendertijd met reflex massage, voet reflex massage.

(Bas) Jij deed masseren ook?

(Albert) Ja vraag nou niet, want daarom heb je je slippers natuurlijk al aan. Ja dat was alternatief en dat werd in de geitewollen sokken sfeer getrokken. Maar ik merkte wel en dat vond ik als psycholoog heel vaak mensen wilde behandelen met hyperventilatie klachten. En daar deed ik dan cognitieve gedragstherapie. Dat was dan revalideren wat we dan leerden. Maar mensen schoten daar niet echt heel veel mee op. Die zeiden ja ik voel me emotioneel ik voel me heel benauwd, kun je mij gaan ademhalingsoefeningen geven. En toen zei ik ja dan moet je naar de fysio therapeut. maar dat is natuurlijk het lastige van onze gezondheidszorg: het zijn allemaal hokjes. Die wilden niet meer het hele verhaal bij de fysiotherapeut uitleggen. En vroegen: kan ik bij jou geen ademhalingsoefeningen doen? Toen ben ik bij die Duitse professor terecht gekomen en die zei: als ik jou een tip mag geven: er zit een reflex zone op de voet en als je daarop drukt dan gaan mensen ruimer ademen. Dus ik leerde punten voor het middenrif en nevers venikus en allerlei prachtige punten. En als ik daarop drukte inderdaad. mensen begonnen in een keer te huilen. Niet omdat het zo pijn deed. maar in een keer kwamen die emoties los. Dus dat was zo wonderlijk en ik zeg sindsdien een aanraking zegt meer dan 1000 woorden. En dat heeft mij altijd enorm geholpen. Dus ik ben in eerste instantie begonnen met die oosterse geneeswijze om die in Nederland onder te brengen.

(Bas) Maar met Sonnevelt opleidingen deed je iets heel anders dan die massage toch? Of werd het ook opleiden tot die massage.

(Albert) Nou er waren steeds neet fysiotherapeuten die zeiden, goh kun je mij leren hoe je met stres som moet gaan? Want 80% van de mensen die ik op de massage bank heb liggen.

(Bas) Die hebben allemaal spanningshoofdpijn

(Albert) Die hebben allemaal spanningshoofdpijn. En ik heb in de opleiding hele weinig geleerd over stress. Dus ik ging steeds meer zorgprofessionals opleiden in specifiek niche markten. Dus de diëtisten die kwam bij ons en zeiden, ja we hebben een heel goed dieet voor die cliënt helemaal uitgeschreven en vervolgens doen ze er niets me. Hoe kunnen wij gedragsverandering teweeg brengen. Nou toen heb ik de opleiding mental coach ontwikkeld en de opleiding stress counseling. En toen kregen wij mensen uit het onderwijs en die zeiden ja maar wij merken dat de jeugd van tegenwoordig heel iets anders nodig heeft dan de didactische vaardigheden die wij op de PABO hebben geleerd. Hoe ga je met jongeren om en hoe ga je met kinderen om. Dus toen kregen we jongeren coach en kindercoaching. En zo zijn er eigenlijk steeds meer specialisaties ontstaan. In eerste instantie voor mensen die beroepsmatig al een contact beroep hadden en andere mensen willen helpen, maar verdiepingswanden en verbreding op hun vak. En nog weer later kreeg ik mensen uit het bedrijfsleven en mensen die dat voor persoonlijke ontwikkeling wilden doen. En toen kwamen er opleiding tot coach. Levens coach en seniorencoach en sterven begeleiding, allerlei nichemarkten. Van de wieg tot het graf zijn er wel coaches.

(Bas) Maar toch als je dan kijkt als ondernemer dan is het toch: wat gebeurt er nu in de maatschappij, wat heeft de maatschappij nodig en daar ga je uit eindelijk opleidingen voor maken. Het ontstaat letterrijk bij de vragen die je krijgt en aan de hand maar van ga je een opleiding maken

(Albert) Ja natuurlijk en dat zal ook zo blijven denk ik want op een gegeven moment kreeg je de chief happiness officer in het bedrijfsleven en toen dacht ik er zijn ook gelukscoaches. Dat is eigenlijk wel raar. Ik had al een boek geschreven over geluk. In feite is dat ook de basis voor het lesmateriaal. En zo ontwikkelen de opleidingen zich En dat wordt door de markt ingegeven.

Definitie van geluk

(Bas) Heb jij een goeie definitie van geluk? Die is naar mijn idee misschien wel voor iedereen anders of zo. En ik zie in deze tijd ook dat iedereen bijna desperaat op zoek is naar geluk.  En alleen dat al geeft je misschien stress: oh geluk. ik ben niet gelukkig..ok.. mislukt

(Albert) Ja, Damien de Nijs en andere hoogleraren die zeggen ook die worden er een beetje moedeloos van en die maakbaarheid van het leven die steeds maar wordt gepromoot door allerlei coaches. En ik zou haast zeggen: Get real. Als je op aarde bent dan krijg je te maken met weerstand met teleurstelling. De boeddhist die zegt het leven is lijden. Dat is het ook. Ja nou ga ik het heel grof zeggen maar je bent terminaal vanaf je geboorte.Je weet dat je de controle een keer gaat verliezen en dat je niet het eeuwige leven hebt. En dat zit in ons achterhoofd. Je krijgt te maken met verlies hoe dan ook. En op het moment dat je dat niet meer kunt accepteren, probeer je natuurlijk steeds meer invloed te hebben op het leven. We gaan ons steeds meer god voelen en we willen onze eigen geboorte en onze eigen dood gaan bepalen. Terwijl ik denk, als je hier bent kunnen we 1 ding sowieso zeggen: je bent er dus je hebt bestaansrecht. Dus daar hoef je nooit aan te twijfelen. Dus de kunst is hoe ga je er dan mee om. Kun je omgaan met tegenslag? Ik heb niet een echt definitie van geluk.Maar wat ik wel gemerkt heb in het schrijven van mijn boek over geluk dat als ik al die Geluks professoren naast elkaar heb gezet want er zijn er een aantal in de wereld die hun hele leven studie hebben gemaakt van wat is nou eigenlijk geluk. Dan zijn er 3 factoren die van belang zijn om je gelukkig te voelen. En het is eerste is dankbaarheid. Dus ´create´ een ´attitude of grattitude´. Dus vooral zien wat er wel is in plaats van wat er niet is. Nou dat is in deze tijd van social media. ontzettend lastig. Want je zit voortdurend te vergelijken en dan zie je al die prachtige foto’s van mensen die op een tropisch strand, er zijn ook van die digitale nomaden (gelach), Oh gaat het over jou Bas? (gelach)

Social media

(Bas) Het is natuurlijk lastig maar het is eigenlijk verschrikkelijk want niks is wat het lijkt en zeker social media is een groot nep boek zeg maar. Want niemand gaat een huilend gezicht posten van zichzelf: ik voel me nou vandaag zo klote en ik zie het allemaal niet meer zitten. Ik wil nu van de brug afspringen. En misschien doet iemand dat wel een keer.

(Albert) Dat wordt dan niet op social media gezet, tenminste meestal niet. Dus dankbaarheid is niet zo ingewikkeld. Ja, jij en ik we hebben allebei het geluk gehad dat we veel gereisd hebben veel gezien van de wereld. We hebben ook veel gezien. We kunnen ook vergelijken met water in Nederland is en hoe dat hier geregeld is en in andere delen van de wereld, ik ga over een paar weken weer naar Peru. Maar er is nog zoveel armoede. Maar tegelijkertijd zie ik daar wel gelukkig mensen. Dus create een attitude of grattitude. Dat is het eerste. Dat je vooral ziet wat je wel hebt in plaats van dat je ziet wat je niet hebt. het tweede is acceptatie en dat klinkt  een beetje fatalistisch van dat is mijn karma en mijn lot.maar acceptatie hey zoals je nu zit of ligt of hoe je ook deze podcast hoort of leest. Dit is het resultaat van alle keuzes die je hebt gemaakt in je leven en als je ander leven wilt begin dan met andere keuzes te maken. Dus kun je accepteren dat dit het resultaat is van jouw keuzes. En wil je een ander leven kies dan anders. En als je dat kunt accepteren dat het leven voor een groot deel voor zichzelf doet en bemoei je er niet mee. Dan wordt het wel een stuk rustiger en makkelijker en daarmee ook gelukkiger in je leven. Dus dankbaarheid, acceptatie. En de derde is vertrouwen. Je hebt geen idee. Als je kijkt naar je lichaam dat is al een wonder op zich. Er vertrekken iedere seconde seconde in jouw leven compleet wonderen Als je kijkt dat je in je lichaam 1000.000.000.000.000 cellen in je lichaam en iedere cel heeft 100.000 chemische reacties per seconde. Op het moment dat wij zitten te praten iedere seconde gaan er tien miljoen cellen dood en worden er 10 miljoen nieuwe cellen geboren. En dat is een wonder als jij net een koekje hebt gegeten hoef je er echt niet over na te denken van ik moet mijn maagklepje nog openzetten er moet nog dit bij en dat bij. Dat is een wonder man. Dat gebeurt constant. In de lente komen de blaadjes weer aan de bomen. En vertrouw er nou maar op dat het leven op zoek is naar een nieuw evenwicht ene nieuwe balans. En hoe ver je het ook verkloot het lichaam probeert het altijd weer te herstellen. En als je daarop kunt vertrouwen in combinatie met acceptatie en dankbaarheid dan heb je een dagelijkse formule voor geluk.

(Bas) Wauw schud ie zo even uit zijn mouwtje die formule voor geluk.

(Albert) Nou ja dat is in ieder geval mijn formule ik wil niet zeggen dat het de formule is. Dat is wat ik eruit gefilterd heb uit al die geluksprofessoren over de hele wereld.

(Bas) Nou ben ik zelf relatief jong, volgens mij hoor ik nog net onder de groep millenials. Je ziet toch dat die groep op ene hele andere manier struggled met dat hele stress burn-out verhaal misschien ook wel uit angst veel te veel uit angst leven. Veel te veel gericht op carrière. De dingen veranderen heel snel. Ik zie met kinderen. Dus bijvoorbeeld mijn moeder die was thuis.  De vrouw maakt tegenwoordig ook carrière. Dat schijnt emancipatie te heten.

(Albert) Ja gelukkig een prachtige ontwikkeling.

(Bas) Wat zie jij gebeuren bij die doelgroep. Een paar dingen het eerste lastige is, de babyboomers krijgen de schuld Want die hebben de millenials misschien te makkelijk opgevoed. En voor een deel is het ook wel zo. Veel van die millenials worden dan de pretpark generatie genoemd of de rubberen tekel. of de achterbank generatie. Of de sleutel generatie weet je wel. Die zijn ook wel veel gepamperd. En relatief weinig weerstand gehad. Alles kon. En dat is door de babyboomers ook wel een beetje over gebracht. Je kunt alles worden wat je wilt. je kunt alles bereiken wat je wilt en de Sky is the limit. En ondertussen is de tijd doorgegaan en dan blijkt in een keer dat je niet zomaar een huis kunt kopen. En dat je toch wel verrekte hard mot werken. En dat je in je leven te maken krijgt met weerstand. En, lagere school, middelbare school, ging allemaal van een leien dakje. je werd van feestje naar feestje gebracht.Nu dan hup je studie afronden. Dan ook nog even backpacken. Dat hoorde r ook nog even bij nar Nieuw Zeeland, Australie, Thailand.  Maar dan moest het toch wel echt gebeuren. Een dikke vette studie schuld. Allerlei dingen. Ingrediënten die er nu aanwezig zijn die er toen niet waren. En dat maakt het sowieso een heel stuk complexer. voeg daar de social media  waarin je voortdurend naar elkaar zit te kijken van hey ben ik wel goed genoeg en vaak het gevoel dat je niet goed genoeg bent. En tegelijkertijd de verkrijgbaarheid van ongeveer alles. Dus je wilt ook een instant gratification hebben.En wilt direct een quick fix voor je probleem. Terwijl een aantal dingen die heb je nou eenmaal te verduren. De millenials hebben dat nog niet echt geleerd om te doen.

(Bas) Iedereen is op zoek naar de short cut, naar succes of naar geluk of wat het dan ook is. Zeker deze generatie proberen alles te hacken en te doen. Maar ook dat hele social media verhaal. Is de smartphone een beetje het duiveltje geworden van die generatie. Misschien wel van het hele menselijke bestaan in het nu zijn zeg maar.

(Albert) Ik zou zeggen ga nog even door met het boek van Eckhart Tolle. De kracht van het nu.

De invloed van een telefoon

(Bas) Ik gooi mijn telefoon in de prullenbak(gelach)

(Albert)Nou ja ik had diep respect voor jou. want had je natuurlijk gedaan en je had zo een klein klote telefoontje waar je alleen maar op kon bellen en SMS’en dus dat vond ik echt wel een hele stoere move van jou. En dat heeft echt wel tijd opgeleverd. Het ligt niet aan die smartphone. Echt niet het is jij pakt hem op. jij kiest ervoor om nog een extra app te installeren. of jij kiest er voor om hem naast je bed te leggen. En ik weet het is super verleidelijk . En al die apps die zijn er op gericht om jou voortdurend online te houden. Het is super verslavend. Het vraagt wel heel veel discipline. Hou op je kunt die smartphone niet de schuld geven. jij bent het die hem oppakt. En tegenwoordig als ik mensen coach dan van te voren krijgen ze al een briefje van mij. zeggen ok ik neem mensen of 24 uur of Zes en dertig uur mee naar een plek. En dan zeg ik tegen ze wen maar aan het idee dat ik je telefoon in de kluis stop. Dus je gaat echt in detox. En dan zeggen mensen achteraf, zelfs als ik ze 3 dagen meeneem. Heerlijk ik had nooit gedacht dat het me zovele ruimte zou geven. Het kan maar het is alleen jammer dat er vreemde ogen in dit geval moeten dwingen om ze zover te krijgen. Uiteindelijk ben jij het het is jouw leven. toch de keuzes die je zelf maakt.  Jouw leeftijd is gemiddeld 4000 weken. En dan mag je zelf bepalen hoeveel tijd je daarvan online wilt zijn

Inspireren

(Bas) Ik wil iets eens anders aansnijden Albert. je zei eerder je wilt mensen inspireren en je verhaal delen. Het stomme is zeg maar is ik zit niet voor niets een podcast met jou op te nemen,maar ik heb zelf neiging ook wel om mijn verhaal te delen, mensen te inspireren maar ik vraag me bij mijzelf en daar om bij deze aan jou af waarom?

(Albert) Ja het is altijd heerlijk denk ik, kijk waarom deel je dingen m, waarom deel je feedback. Er is maar een ding: je wilt je eigen groei of je eigen bewustzijn afmeten. Dus je wilt eigenlijk snappen hoe verhoud ik mij ten opzichte van de rest. ben ik nou helemaal gek of zit ik in de middenmoot of juist niet waarin onderscheid ik me van anderen,. En er is maar om daar achter te komen. Dat is een boodschap uitzenden en hopen dat je daar feedback op krijgt. Dus dat is 1 ding. Ik word ook altijd wel hele blij van inspireren. Ik vind het ook heerlijk om te delen. En dan ga ik weer terug naar dat kind wat een tekening heeft gemak en bijna van nature de woonkamer in komt rennen en dan iedereen op visite is wil laten zien: kijk eens wat ik gemaakt heb. Dus een mens wil diep van binnen graag delen. Je wordt heel blij van delen. En inspireren geeft een goed gevoel.Je deelt je ervaring je deelt je kennis en uiteindelijk  betekent dat persoonlijke groei maar ook groei voor iedereen die luistert.

Ja daar ben je even stil van he Bas..

(Bas) Het kwartje moest even vallen inderdaad dus ik snap wat je zegt. Het heeft t maken met impact  die je wilt maken. Niet alleen op jezelf maar ook op je omgeving en de rest van de wereld. En dat je daarom inspireert en dat dat de boodschap is die jij gegeven hebt aan deze wereld of misschien wel de mensen die je helpt . Dus sowieso een bijdrage is een belangrijke warde die vervuld wordt. Maar je impact dat is deels is dat waar. Uiteindelijk doe je alles voor je eigen geluk en je eigen plezier. Dus waar het vooral omgaat is ben je er gepassioneerd over om je boodschap t edelen. En onafhankelijk zijn van of die boodschap wel of niet wordt opgepakt. Als je dat belangrijk vind zeg je : ik wil binnen nu en X tij d 300.000 luisteraars hebben want pas dan ben ik geslaagd. Nou succes Bas.

(Bas) Nou dat moet met deze podcast sowieso lukken Albert.

(Albert) Deze sowieso.

Maakt geld gelukkig?

(Bas) Op een gegeven moment ben je ook mensen gaan coachen. en niet de minste volgens mij heb je een aantal gasten uit de Quote 500 die jij helpt. Op met name mentaal vlak. Ik ben heel erg benieuwd. Want als je hun bankrekening opent zeg je heel erg succesvol en ik vraag me af hoe dat in verhouding staat, ik heb daar zelf het een en ander in meegemaakt als je een groot bedrijf hebt. Hoe dat in verhouding staat tot geluk. En hoe vaak je ziet of mensen die veel geld hebben of erg succesvol zijn in business heel erg gelukkig zijn? of dat ze per definitie bijna allemaal met hetzelfde strugglen?

(Albert) Ja das een mooie vraag. We krijgen allemaal de vragen. Ik blijf even weg uit het bedrijfsleven. Maar de afgelopen maand heeft de media vol gestaan met Jan Smit die een maand in Spanje in een kliniek heeft gezeten met burn-out klachten.

(Bas) Hij had ook gewoon naar jou kunnen komen?

(Albert) Ja iedereen maakt fouten? (gelach) En ja Marco Borsato, we weten allemaal relatie problemen, ook een burn-out. Hij heeft ook het nodige meegemaakt zakelijk gezien. vergis je niet, het is lonely at the top. Er zijn maar heel weinig mensen waar mee je kunt praten. Je bent toch een beetje achterdochtig. Een van mijn klanten ook ja die had nu zoiets van nu heb ik veel geld. Zijn die mensen nu bij mij omdat ze voor mij komen of komen ze toch om interessant te doen en zijn ze uit op mijn geld? Dat maakt het leven ook onvrij. En je bent in een keer een publiek figuur geworden. hoe ga je daar mee om. Hoe veilig voel je jezelf nog? Hoe veilig is het nog om dingen voor jezelf te delen. Misschien voordat het al ergens weer door iemand wordt opgepikt. Heel Nederland heeft met schaamrood op de kaken zitten lachen bij Patricia Paay. Een filmpje, super intiem wat ze gefilmd heeft en door een of andere klojo online is gezet. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. iedereen kan daar iets van vinden. voor hetzelfde geld is je leven verpest.

(Bas) Ik heb de keuze gemaakt om het nieuws niet te volgen. Dus ik heb geen idee waar je het over hebt. Ik vind het wel interessant om te horen.

Ik denk dat een aantal luisteraars de voorbeelden wel kunnen volgen. Maar de essentie is steeds hetzelfde. We hadden het over die kudde. En op het moment dat je die kudde ontstijgt dan doet die kudde er vaak alles aan om die weer terug te krijgen in die kudde en de manier op dat te doen is soms te roddelen. Mensen af te kraken afgunstig te zijn.  Jaloers te reageren., rechtzaken aan te spannen. Er gebeurt van alles en nog wat om iemand die Stands above the crowd weer terug te krijgen in het midden.

(Bas) Das mooi gezegd. Zo had ik het nooit gezien maar wat doet dat met je geluk als je dus zeg maar succesvol bent inde zin van financieel succes. Want ik ben er van overtuigd dat da.. En je zei net ook iets moois dat maakt je On-vrij wat ik zelf ervaar hoe minder je bezit of hebt, hoe meer vrijheid je kunt ervaren. Dus ik lever morgen mijn kantoor op. Ik heb geen kantoor meer. Daar zaten 30 man. Ik vind het heerlijk. Ja ik voel me steeds relaxter naarmate ik minder heb.

(Albert) Ik dacht al wat zie ik toch aan jou Bas.

(Bas)Ik vraag me af als je succesvol bent en je hebt miljoenen of miljarden weet ik wat. Is het moeilijk te bevatten. Dus de vraag is altijd waar gaan mensen voor. Dus vaak willen mensen veel geld En als ze dan vele geld hebben is dit dan wat het betekent om vele geld te hebben.

Hedonische adaptatie

(Albert) Uitspraak is vaak geld maakt niet gelukkig, maar tegelijkertijd is het wel makkelijk als jet hebt. Er gaan deuren open die anders gesloten zouden blijven. Maar in de psychologie kennen we iets dat heet Hedonische adaptatie. En dat betekent dat je went aan alles. En ik zal een voorbeeld geven. Vorig jaar kocht ik een nieuwe auto. Ach man, ik mocht in die showroom. Bosje bloemen. Deuren van de showroom gingen open en ik rook die nieuwe auto. En mijn geluksgevoel toen ik in dei nieuwe auto stapte zat op een 9.7 of een 9.8 Zo echt ultiem gelukkig. En dan naar buiten en al die nieuwe knopjes en lampjes. Ik voelde me helemaal de koning. 3 weken later stapte ik in diezelfde auto. Het was nog steeds een perfecte auto, zonder krasjes, niets, maar wat ik deed hoe ik het ook probeerde ik kon niet meer an die 9.7 komen. Het was nog steeds wel een 8. Maar niet meer die 9.,7

(Bas) Ik noem dat het gameboy effect. Dus je krijgt een game boy je vind hem fantastisch. je zit er fulltime op te spelen en na 3 weken ligt ie in de kast en heb je geen idee waarom je dat ding hebt gekocht.

(Albert) Dit is het. Dat geldt voor geld. Een vakantie huis in het buitenland. Dat geld voor ene boot. Dat geldt voor alles. je vroeg wat is er nou veranderd. Nou een van de dingen is dat ik ben gaan minimaliseren. Ik heb een prachtig huis gehad met een zwembad en 3 badkamers en alles en nu woon ik een soort Tiny house en ik moet je zeggen ik ben ultiem gelukkig.

Bezit van de zaak, is het einde van vermaak

(Bas) Dat is wat ik zeg: dematerialiseren maakt je vrijer. kunnen we dat zo een beetje stellen Albert?

(Albert) Nou mijn oma die zei dat heel mooi. Het bezit van de zaak is het eind van het vermaak.

(Bas) Die moet ik even op een tegeltje zetten (gelach)

(Albert) En ja ik heb helemaal niks tegen bezit. Ik heb het zelf ook allemaal gehad en gedaan. EN ik kan echt genieten van luxe. Ik heb bijna geen spullen meer. Dat kan in een bestelbusje.En dat is het echt. En de rest heb ik in de cloud staan. En ik hoef verder ook niks meer. Maar ik vind het nog steeds leuk om business class over de wereld te vliegen. Da wel

(Bas) Das meer een beleving ook.

(Albert) Ja en dan heb ik dat aangepast met vlieg schaamte dus dat zit er ook bij. maar als ik dan toch moet vliegen dan doe ik dat graag in luxe. En ik kan nog steeds soms in een sjamanistisch ritueel in een tipi in de modder liggen. Tegelijkertijd kan ik ook genieten van een 5 sterren hotel. Ik denk dat dat ook wel voor een belangrijk deel de belangrijkste les is in het leven. Dat ik steeds weer het gevoel heb dat ik een keuze mogelijkheid heb. Dat het niet zozeer afhangt van de omstandigheden. Maar, ik heb het al gezegd: dankbaarheid, acceptatie en vertrouwen. Als ik dat ieder moment van de dag opnieuw kan ervaren. In de omstandigheid waar ik ben. Dat ik me steeds opnieuw kan verhouden ten opzichte van de omstandigheden war ik op dat moment in ben. Ja dan voel ik me gelukkig

(Bas) Een tijd geleden hadden wij ook een gesprek. Toen vroeg ik aan jou wat de definitie van vrijheid was. En toen zei je: als ik me nergens mee hoef te identificeren. Het was in ieder geval iets in die buurt. Dat je niets meer bent , je hebt geen stempeltje meer.

(Albert) Ja daar begonnen we het verhaal ook mee. als je jezelf teveel identificeert dan kom je op een soort in een beeld terecht keeping up appearances. Wat je dan ook in stand moet houden. Ik was de directeur, de psycholoog, de schrijver enzovoort.

(Bas) De papa

(Albert) De papa ben ik nog steeds heel blij mee. Maar niet Meer de zorgende papa. Mijn dochters zijn inmiddels al een stukje ouder. dus die kunnen goed voor zichzelf zorgen . Ik ben er nog steeds heel graag voor ze. Maar ja die rol is ook veranderd. Dus aan de ene kant is vrijheid loskomen van de identificatie. je niet meer verbinden met ene bepaalde rol en ernaar gaan gedragen. Maar steeds de keuze hebben stap ik erin of stap ik eruit. Ik weet niet nu zit ik in de rol van ik ben met een indruk wekkend lijstje begonnen. Wat ik allemaal ben en wat ik heb bereikt maar ja

Ik ben het maar ik ben meer dan dat alles wat je hebt opgenoemd. En dat wil ik ook graag zo houden. En aan de andere kant is vrijheid voor mij dat ik volledig kan accepteren dat ik 100% afhankelijk ben van de mensen om me heen. Want op het moment dat ik denk dat vrijheid is dat ik alles zelf kan bepalen ik vraag het me af. Ik heb keuze mogelijkheid maar er zijn ook heel veel dingen die me overkomen. Het enige wat ik kan bepalen is hoe ik ermee omga.

(Bas) Dus je zette jezelf niet op een boerderij op een berg ergens in de alpen wonen. Volledig zelfvoorzienend. En eigenlijk onafhankelijk van iedereen. Dat is het omgedraaide.

(Albert) En zelfs dan zou je denken dat je onafhankelijk bent met zo een zelfvoorzienende boerderij. Maar dat is natuurlijk niet zo want de hele wereld is met elkaar verbonden.

(Bas) Zonder zaadjes geen plant..

(Albert) Ja dan wil je, dan heb je toch materiaal nodig. Ik ga altijd een paar weken per jaar naar Frankrijk en ik heb vrienden die voor een groot deel zo leven . Maar die kunnen ook enorm genieten van de maandag markt in het stadje waar ze dan hun koffietje kunnen doen en dan zitten ze op een stoel die door iemand anders is gemaakt en daar naar toe is gebracht En dat zelfde geldt voor de koffie en voor de muziek die daar wordt gespeeld. Dus alle sis met alles verbonden. En ik vind dat een heerlijke gedachte. Op het moment dat je hulp durft te vragen dan is het er ook echt. Dus ik zou niet graag de dingen alleen doen.

(Bas) Nee. Interessant. Dus ja we hebben toch weer geleerd hoe we gelukkig en vrij kunnen worden. In deze podcast met jou Albert. Ik denk dat we nog uren door kunnen praten. Ik ben zeker voor een vervolg ergens verder op in de serie

(Albert) Ja

Voor de podcast luisteraars

(Bas) Ik heb dit niet voorbereid Albert. heb je nog mooie dingen die je wilt delen met het publiek?

(Albert) Nee, alles zijn inzichten en bewustwording. Uiteindelijk het enige wat telt is ga jij je er ook naar gedragen? Dus wat betekent dat: dankbaarheid hoe gedraag je je dan? En acceptatie of vertrouwen hoe gedraag jij je dan?

En dat is uiteindelijk het enige wat telt in het leven. En dat kun je oefenen.

En uiteindelijk is het hoe je herinnert, wilt worden. En dat is nooit hoe je gedacht hebt maar hoe je je gedragen hebt naar aanleiding van de dingen die je hebt gedaan.

En daar ben ik mij wel heel bewust van. Mijn mantra mijn overtuiging is let every act be an act of love. Laat iedere handeling een handeling van liefde zijn. Dat ben ik nog dagelijks aan het oefenen. Maar ik moet je wel zeggen dat je het geeft mezelf veel plezier of het nou de juffrouw achter de kassa is in de supermarkt of iemand op straat of een cliënt of kinderen of vrienden . Dat ik in ieder geval aankijk, aanraak en glimlach. Dat ik in ieder geval voor die persoon op dat moment

Het verschil heb gemaakt door de liefde die ik in mezelf voel te kunnen delen met anderen. Ja mooi heel mooi gezegd. Dat aanraken daar moeten we wat voorzichtig mee zijn met het corona virus,maar daar zijn we niet bang voor. We leven niet in angst maar in vertrouwen.

(Albert) Ja ook dit is weer een hele interessante beweging die op dit moment plaats vind in de wereld en aan de ene kant isoleert het maar het verbind ook. En dat vind ik hel fascinerend Wat de uitkomst ook zal zijn.

(Bas) Nog een andere vraag waar kunnen mensen iets moois van jou vinden. Kunnen wij een paginaatje openen waar we iets moois geven aan de mensen?

Leuke ebookjes, video’s? Volgens mij heb je een heel spektakel.

(Albert) Ja ik heb veel gecreëerd. Ik heb wel het idee dat ik vele te vertellen heb. Ja ik heb een aantal mooie e-books die ik met heel veel plezier wil delen. Ja dat en video’s en podcasts. Dus als wij een winkeltje kunnen maken dan kunnen we dat met heel veel plezier uitdelen. Wie kan delen kan vermenigvuldigen Bas

(Bas) Ok we houden het heel spannend wat er op de pagina:

www.ondernemenopslippers.nl/albert komt te staan. maar het zijn in ieder geval waardevolle dingen wat je iets aan hebt.

(Albert) Zeker weten

(Bas) Super Albert, ja hartstikke bedankt. ik vond het een inspirerend verhaal!

(Albert) Graag gedaan en heel veel succes met alle dingen die je doet .

(Jingle)

(Bas) Wauw dat was Albert Sonnevelt dames en heren. Ik vond het weer een inspirerend verhaal Ook in mijn moeilijke periode heeft Albert mij ook zeker mentaal geholpen om weer het mannetje te worden. Mocht jij ook weer in een moeilijk periode zitten Ga dan naar www.albertsonnevelt.nl Daar kan je meer vinden over Albert. Hij is mega inspirerend en heeft vele ook voor mij betekent in de moeilijkere tijden. En zo hebben we ook veel mooie momenten over de hele wereld samen mogen meemaken. Albert nogmaals dank. Geef even een laatste kreet in de microfoon en tot snel.

(Albert) Take care en tot snel!